antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 956: Geluktelegram

Gebed voor de ezels, Electric Home, Schoone waanzin, Hart van zingen moe en moe van hopen, zelfs Zullen we dansen, schat? Allemaal geschikte titels voor deze nieuwsbrief, die boeken en efemera uit alle hoeken van het Nederlandse taalgebied (en buitengaats) bijeenbrengt.


1. ALPHEN, Frits van Electric Home. Vereenvoudigen beteekent bezuinigen. Moderne huisvrouwen, laat daarom electriciteit uw hulp in de huishouding zijn. Zij staat steeds tot uw dienst, is onvermoeid en vraagt weinig loon. Den Haag, Electric Home, [1923-1926]. Lithografische leporello van 6 p., gedrukt in rood en zwart op groengeel papier. Met in totaal 13 tekeningen van Frits van Alphen in getekende sierranden. Voorblad met getekende tekst, de andere vijf met gezette tekst. Vage horizontale vouw.
Verkocht
* Mooi getekende reclamefolder voor een modelwoning voor elektriciteit in het huishouden met afbeeldingen van het gebruik van elektrische huishoudapparaten, zoals een haard, een hoogtezon (‘zonnekachel’), een fornuis, een ventilator, een badkamer, een ‘fön’, een naaimachine en een strijkijzer. ‘Electric Home’ werd aan de Haagse Thomsonlaan geopend op 15 december 1923 – en bestond niet meer in 1927.
Frits van Alphen (1894-1980) is bekend van zijn door Beardsley beïnvloede, decadentistische boekillustraties uit de jaren 10 (Oscar Wilde, J.L. Gregory), maar hij was vooral actief in de reclame, van zijn reclametekeningen (Talens), ontwerpen van flessen (Boldoot) en verpakkingen (Pokon).

2. (BIESHEUVEL, J.M.A.). TOLSTOI, Leo Gesprek met een voorbijganger. Vertaald en toegelicht door Kees Verheul. Met een tekening door Maarten Biesheuvel. Woubrugge, Avalon Pers, 2011. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gedrukt in een beperkte oplage.
€ 25
* Jaarwisselingsgeschenk 2010-2011. Niet in de handel. Licht grijsblauw omslag.

3. BOUTENS, P.C. (vertaling). OMAR KHAYYAM Een schoone waanzin van de hoogste dichterlijke soort. Tien kwatrijnen van Omar Khayyam. Vertaald door P.C. Boutens. Met illustraties van W. Arondéus. (Ingeleid door Jos Biegstraaten). Zonder plaats, Nederlandse Vereeniging voor Druk- en Boekkunst, 1995. 34 x 24 cm. Versierd blank karton. (36) p. Gezet uit de Bembo door de Avalon Pers in bruin en zwart op Simili Japon in een oplage van 200 genummerde exemplaren. De illustraties werden gedrukt door Jan de Jong.
Verkocht
* Buitengewoon fraaie illustraties van Arondeus, gemaakt voor een uitgave van Van Dishoeck in 1919, maar dat kwam er niet van – pas 76 jaar later werden tekst en prenten op formidabele wijze verenigd. De eerste uitgave van de in 1995 door Jan Keijser, Jaap Schipper en Kees Thomassen wakker gekuste NVDB. Prachtig boek, en naarmate de tijd verstrijkt zijn er steeds minder onverkleurde exemplaren te vinden… Rijkse 2.163. Thomassen 48.

4. BRUGMAN, Til 5 klankgedichten. (Met een toelichting door W. de Graaff). Heemstede, Lojen Deur Pers, 1981. Folio (37 x 25 cm). Zes bladen en een vouwblad in een omslag van Zaansch bord. Met de hand gezet door de Lojen Deur Pers en gedrukt door drukkerij Van Petegem in een oplage van 97 genummerde exemplaren. Met een toelichting van W. de Graaf. Omslag iets roestvlekkig.
Verkocht
* Experimentele poëzie (van rond 1920) in experimentele typografie. Een boek dat kloek binnenkomt met zijn grote formaat en ruige materialen.

5. BRUSSE, M.J. In Philips’ wonderland. Met houtsneden van J. Franken Pzn. Rotterdam, Brusse, (1929). Ingenaaid. 24 p. 1e druk. Goed exemplaar.
Verkocht
* Mooie houtsneden met wolkenkrabbers, auto’s en hijskranen. Catalogus Brusse 642.

6. (CAIRO, Edgar) Voor wie terugblikt op de jaren zeventig staat nu al vast dat de boeiendste literaire bijdrage geleverd werd door Surinamers als Edgar Cairo. Haarlem, In de Knipscheer, [1980]. 60 x 42 cm. Reclame-affiche voor Jeje Disi/ Karakter’s Krachten van Edgar Cairo. Gevouwen, verder gaaf.
Verkocht
* Alleen tekst, zwart op wit. Met een citaat van Leo Geerts uit het Belgische blad De Nieuwe, oktober 1980.

7. DEYSSEL, Lodewijk van Een liefde. (Met een uitgebreid nawoord door Harry G.M. Prick). Den Haag, Bert Bakker, 1974. Garenloos. (4), 206, (2), 190, 30 p. 1e fotografische herduk van de eerste druk van Een liefde.
€ 25
* Exemplaar met paginagrote, handgeschreven notitie van Harry Prick op de Franse titel, gedateerd 9 juli 1996, waarin hij een bibliografische terugblik geeft op de sinds 1974 verschenen herdrukken van ‘Een liefde’: ‘Het is een wonderlijk gezicht nu ook (of zelfs) bij V.&D. in Maastricht die nieuwe druk te zien liggen. Van de 5 ex., zo bleek mij heden, zijn er intussen 2 verkocht!’.

8. DEYSSEL, Lodewijk van Een liefde. (Met een uitgebreid nawoord door Harry G.M. Prick). Den Haag, Bert Bakker, 1975. Garenloos. (4), 206, (2), 190, 30 p. 2e fotografische herduk van de eerste druk van Een liefde.
€ 15
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van Harry G.M. Prick op de franse titel: ‘Voor Kees Lekkerkerker/ van de “bezorger”/ Harry Prick/ 28 XI 1979’.

9. DEYSSEL, Lodewijk van Verkoudheid. (Met een nawoord door Harry G.M. Prick). (Bennebroek, Maretak Pers, 1997). Oblong. Ingenaaid. (4) p. Met de hand gezet en gedrukt in een beperkte oplage.
Verkocht
* Uitgave ter gelegenheid van de eerste Bakenesser Avond op 24 november 1997. Exemplaar met paginagrote, handgeschreven ‘Voetnoot van Harry [Prick], 24/12/’97’, met herinneringen aan de Bakenesser Avond van een maand eerder. Zestien regels over het diner vóór het programma (‘Hun tarbot met truffels kan ik warm aanbevelen’), aan het interview door Nop Maas en over het verdere verloop van de Avond.

10. (DEYSSEL, Lodewijk van). PRICK, Harry G.M. Lodewijk van Deyssel & het goede der aarde. (Woubrugge), Avalon Pers, (1984). Ingenaaid met omslag. (4), 28 p. Gezet uit de Lutetia en met de hand gedrukt in paars en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 150 genummerde exemplaren. 1e druk. Kreukje.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur onder het colofon. Prachtige verhandeling over Lodewijk van Deyssel als liefhebber van lekker eten en drinken.

11. DICKINSON, Emily Christ’s Birthday. (Sonnega, Regulierenpers), [1987]. Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt in bordeauxrood en bruin op Japon Nacré in een oplage van 85 exemplaren.
Verkocht
* Geweldig gedicht van Emily Dickinson, met een schitterende, verlengde Open T in bordeauxrood en bruin op zachtglanzend Keizerlijk Japans papier gedrukt voor de Kerst. Van deze uitgave bestaan drie varianten. Dit exemplaar heeft een uitgevuld colofon, waaronder gedrukt ‘Regulierenpers’. De Regulieren 29/1987.

12. EMANTS, Marcellus De mens moet het leven overwinnen. Brieven van Marcellus Emants aan Jkvr. E.C.E.M. van Nispen tot Sevenaer. (Bezorgd en van een nawoord voorzien door Nop Maas). Woubrugge, Avalon Pers, (1994). Cahiersteek met omslag. (20) p. Gezet uit de Garamond en met de hand gedrukt in rood en zwart in een oplage van 90 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Zes niet eerder gepubliceerde brieven van Emants.

13. ENGELMAN, Jan Noodweer. Amsterdam, Querido, [1942]. Ingenaaid met flappen. 44 p. 1e druk. Rug geplakt, boekblok los in omalag. matig exemplaar.
€ 20
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdacht van de dichter op de franse titel: ‘Voor pater/ Climacus Bayer/ vriendschappelijk/ in den tijd van/ d’olijftak/ Jan Engelman/ April ’42’. Climacus (J.J.M.) Bayer (1901-1991) werd als dichter bekend onder zijn pseudoniem Jacques Benoit.

14. FIERA, Battista De Ivsticia Pingenda. On the Painting of Justice. A dialogue between Mantegna and Momus. The Latin text of 1515 reprinted with a translation, an introduction and notes by James Wardrop. Londen, Lion & Unicorn Press, 1957. Halfleer met gedecoreerde platten. (2), 54 p. Gezet uit de Monotype Spectrum en gedrukt door de Lion & Unicorn Press aan het Royal College of Art op handgeschept papier van Maidstone in 200 genummerde exemplaren. Met portret en erratavelletje. 1e druk.
€ 50
* Met inliggend, bijbehorend gedrukt briefje van de Lion & Unicorn Press (te vergelijken met de Stichting De Roos) waaruit blijkt dat hier voor het eerst het (alleraardigste) uitgeversvignet gebruikt is, dat werd vervaardigd door de houtgraveur Reynolds Stone.

15. FROMME, Franz Begegnungen mit Vlamen. Brussel, Deutscher Verlag: Die Osterlingen, 1942. Ingenaaid met stofomslag. 64 p. 1e druk. Omslag wat verbruind. Boekblok los van omslag. Naam en datum in potlood op titel: ‘F. Gysel/ Bonn 1943’.
Verkocht
* Persoonlijke, ja, gezellige verslagen van ontmoeting met Vlamingen als bioloog Julius Mac Leod, componist Raf Verhulst en schrijvers René De Clercq en Wies Moens, tussen 1911 en 1940. Franz Fromme (1880-1960) was onder meer medewerker van de Brüsseler Zeitung en zette zich in voor Ierse collaboratie met de Duitsers. Gedrukt door H. Wessels en W. Godenne te Brussel. Schaars en informatief boek.

16. GRUNBERG, Arnon Linkerschoen. (Amsterdam/Antwerpen), Leopold/ Nijgh & Van Ditmar/ Dedalus, 1996. Ingenaaid met buikbandje en sluitzegel. 16; 16; 16 p. Gedrukt in een oplage van 1200 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Gesigneerd door Grunberg op zijn titelpagina. Ingenieus harmonicaboekje dat drie jaarwisselingsgeschenken 1995/96 in één uitgave samenbrengt. Namens Leopold schreef Lydia Rood een verhaal, namens Dedalus Paul Mennes. Niet in de handel. Wuijts A-18.

17. HAWINKELS, Pé Verzamelde gedichten. Nijmegen, De Stiel, (1988). Linnen met (op rug licht verschoten) stofomslag. 420 p. 1e druk. Vochtvlekje onderaan laatste pagina’s.
€ 60
* Eén van de 150 luxe-exemplaren, gebonden in linnen en voorzien van een extra katern met facsimile’s.

18. (HAWINKELS, Pé). Ben van MELICK Hi-ro-shi-ma. Een klassieker. Z.p., (Collectief Vrienden van Pé, 2017). Cahiersteek. 24 p. Gedrukt in een oplage van 100 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Lezing over Hawinkels gedicht ‘Hi-ro-shi-ma’, uitgesproken tijdens de manifestatie ‘De Herfst van Hawinkels’ in Nijmegen.

19. HELMAN, Albert Gebed voor de ezels en andere gedichten. Met tekeningen van Ton de Laat. Heusden, Aldus Uitgevers, 1982. Halflinnen met gemarmerde platten. 64 p. Gedrukt in een oplage van 300 genummerde exemplaren op Ingres. 1e druk.
€ 22
* Exemplaar met gesigneerd opdrachtje van de dichter aan Theo Sontrop.

20. HIRSCHFELD, Magnus Die Homosexualität des Mannes und des Weibes. Berlin, Louis Marcus, 1920. 23 x 16 cm. Ingenaaid. XVIII, 1072 p. Niet afgesneden. Met drie registers. 2e druk. Rug met leesvouwen en op de hoeken iets versleten, maar het omvangrijke boek is nog stevig en oogt mooi.
Verkocht
* Exacte herdruk van de eerste uitgave van 1914, behalve het extra voorwoord, dat dateert van 10 december 1919. De laatste uitgave van dit massieve standaardwerk die tijdens het leven van Hirschfeld zou verschijnen. Het boek is na de oorlog enkele malen herdrukt. Maar dit vintage-exemplaar heeft het aura van Hirschfelds dagelijkse wereld goed bewaard.

21. HOLKEMA & WARENDORF, Van Collectie van 7 seizoensreclameboekjes (1934-1939) en 4 prijsverlagingslijsten voor de boekhandel (1933-1936). Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, 1934-1939. Verschillende formaten. Geniet/ gevouwen. 4-32 p. Geïllustreerd. Netjes.
Verkocht
* Prachtig verzorgde reclame-uitgaven van de uitgever voor de boekhandel: najaar 1934, najaar 1935, najaar 1936, overzicht 1936, nieuwe uitgaven 1937, nieuwe boeken 1938, Boeken. De mooiste cadeaux 1939, en vier folders, elk met véél in prijs verlaagde boeken.
Veel aandacht werd geschonken aan originele vormgeving, die steeds veranderde.

22. HOLKEMA & WARENDORF, Van Uitgeversreclame jaren 30 en 40. Ca. 35 stuks. Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, 1931-ca. 1970. Verschillende formaten. In het algemeen in prima conditie, sommige met kleine scheurtjes.
Verkocht
* Folders en boekjes, deels bestelformulieren voor de boekhandel. De meeste uit ca. 1921-1942, maar ook enkele latere. Ook met een mooie Zomeraanbieding en twee verschillende Najaarsaanbiedingen van 1941.

23. (HOLMAN, Léon). GERVAIS, Albert Aesculaap in China. Vertaald door N. Brunt. (Handingekleurd). Den Haag, Boucher, (1935). Ingenaaid en bekleed met gemarmerd papier. Met een foedraal, bekleed met hetzelfde materiaal. 314 p. Tekeningen van Léon Holman. 1e druk. Omslagpapier vooral op de rug los en gescheurd.
Verkocht
* Bijzonder exemplaar, gedrukt op geschept, lichtgetint Baroque-papier van Pannekoek, niet afgesneden. Alle 22 in het boek voorkomende gedrukte vignetten van Léon Holman zijn briljant met de hand gekleurd! Léon Elias Kratzenstein, afkomstig uit het Duitse Hameln, had in Leipzig en Berlijn boekverzorging en illustratie gestudeerd. Als kunstenaar noemde hij zich Léon Holman. 27 jaar oud vluchtte hij in 1934 naar Nederland, waar hij in korte tijd een aantal boeken prachtig illustreerde. In 1938 kwam zijn vader, een bekende huisarts, als gevolg van mishandelingen tijdens de Kristallnacht om het leven. Zelf werd Holman met zijn vrouw in december 1942 gedeporteerd, zij stierven in Sobibor.
In november-december 1935 was er bij de Haagse kunsthandel Marius Liernur een tentoonstelling van Léon Holman, waar ook ingekleurde tekeningen werden getoond in het enkele maanden eerder bij Boucher verschenen boek Aesculaap in China. Dit is kennelijk een, of hét, ingekleurd/e exemplaar, een van een onbekend aantal op luxe papier gedrukte exemplaren, voorzien van een interim-boekband. Helaas zonder handtekening, maar het grote en karakteristieke talent van Holman blijkt zonneklaar uit de inkleuring.
Zie bijgaande krantenberichten uit Delpher.

24. HOTZ, F.B. Joop, Jan en meneer Ginsberg. (Leiden, Antiquariaat Blaeu, 1984). 10,0 x 6,5 cm. Geniet met stofomslag. 16 p. Gedrukt in een oplage van 500 exemplaren. 1e druk. Miniem kreukje in voorzijde omslag.
Verkocht
* Jaarwisselingsgeschenk 1984-1985, niet in de handel. Checklist Verloren Woorden 3.

25. JOSSELIN DE JONG, Kitty H.R. de Hart van zingen moe en moe van hopen. Hilversum, [Hein Elferink], 1986. Ingenaaid met omslag. (16) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt op Bütten Werkdruck in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 20

26. KEMP, Pierre Perzische Suite voor Dr. E.F. Tijdens. Maastricht, Pierre Kemp-Stichting, 1965. Linnen. 32 p. Deels op blokboekwijze gebonden. Met zeven ingeplakte illustraties. Gedrukt in een oplage van 150 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 25
* ‘De Zon, de Maan vertellen het elkander:/ wij, beiden, schenen ook op Alexander./ Wij schijnen blauw, wij schijnen rood,/ enkel Alexander werd groot.’ Met prospectus.

27. KOENEGRACHT, Frank Zullen we dansen, schat? Gedichten en tekeningen. Leiden, De Botermarkt, 1999. Oblong 20 x 23 cm. Halflinnen met geïllustreerde platten. 24 p. Facsimile met veel illustraties. Gedrukt in 350 exemplaren. Fraai.
€ 25
* Dit is een van 75 genummerde en door de dichter-kunstenaar gesigneerde exemplaren. Vrolijk boek!

28. KORSTEN, Rudolph Maria SoliS SacerdotibuS. (Uden, Hoenderbossche Verzen, 1998). Cahiersteek. XXIV (= 20) p. Gedrukt op Butterfly en Elephantenhaut in een oplage van 75 genummerde exemplaren. Vormgeving Genoveef Lukassen. 1e druk.
Verkocht
* Bijgevoegd: blad A4-formaat, oblong, waarop alle gedichten uit de bundel zijn afgedrukt. Met handgeschreven opdrachtje aan Menno Wigman: ‘voor Menno W./ de Saletjonker in spe/ Rudolph Korsten’.

29. (KRIMPEN, J. van). BOUDIER-BAKKER, Ina De straat. Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon, 1927. Verguld halfleder met gemarmerde platten (Jan Wansink). (4), 124 p. Gedrukt door de firma Enschedé in een oplage van 100 genummerde exemplaren. Kop verguld. Enkele minieme krasjes op rug en ribben, exlibris op binnenzijde voorplat.
€ 125
* Uitgave ter gelegenheid van Boudiers 25-jarig schrijversschap. J. van Krimpen was verantwoordelijk voor de typografie en tekende de prachtige rode initialen.

30. (LANOYE, Tom). Jos JOOSTEN Tom Lanoye. De ontoereikendheid van het abstracte. (Nijmegen-)[Leuven], SUN-Kritak, 1996. Ingenaaid. 96 p. 1e druk.
€ 25
* Met handgeschreven, gesigneerde aantekening van de auteur op de franse titel: “‘Lanoye streeft rechtstreekse/ communicatie na met/ iedere tekst die hij schrijft’/ Jos Joosten/ Sittard, 29.10.19”
Bovendien ook gesigneerd door Tom Lanoye, die zijn handtekening dateerde met ’03 11 2016/ Maastricht’.

31. LARBAUD, Valery Questions militaires. Lithographies de Piet Worm. [Den Haag], A.A.M. Stols, [1944]. Halfperkament. (28) p. Gedrukt in 250 genummerde exemplaren. 1e druk. Band deels iets verbruind.
Verkocht
* Dit is een van de 50 Romeins genummerde exemplaren waarbij de litho’s door de kunstenaar zelf zijn gedrukt en met de hand gekleurd. Gesigneerd door A.A.M. Stols met zijn handgeschreven toevoeging onder het colofon (‘XIV/ des cinquante exemplaires/ comportant les lithographies/ originales’). Eén van de meest aantrekkelijke clandestiene uitgaven, vrolijk geïllustreerd. De Jong 485. Van Dijk 641.

32. LARBAUD, Valery Questions militaires. Lithographies de Piet Worm. [Den Haag], A.A.M. Stols, [1944]. Halfperkament. (28) p. Gedrukt in 250 genummerde exemplaren. Mooi exemplaar.
Verkocht
* Dit is één van de 200 genummerde exemplaren waarbij de prenten in offset zijn gedrukt, maar wel met de hand gekleurd. De Jong 485. Van Dijk 641.

33. (LUCHTVAART). FRANQUINET, E. Vluchten. Maastricht, (J.M. Veltman), 1933. 29 x 22 cm. Ingenaaid met fluweelpapier. 56 p. Gedrukt door Veltman in Banzay de luxe in een oplage van 100 genummerde exemplaren. Initialen (in acht kleuren) en omslagtekening van P. Coenen. 1e druk. Mooi en gaaf.
Exlibris door Henri Jonas van de bekende Limburgse architect Alphons J.N. Boosten (1893-1951). Met Boostens handtekening voorin.
Verkocht
* Niet alleen interessant voor Veltman-, maar ook voor luchtvaartminnaars: een groot art-decoboek met vliegverhalen. Toepasselijke aeronautische initialen en titel- en omslagvignetten. Het expressieve exlibris van Henri Jonas meet 11 x 7 cm en toont een man die denkt aan gebouwen en sterren.

34. MANN, Thomas Buddenbrooks. Verfall einer Familie. Berlin, S. Fischer Verlag, (1926). Twee delen. Herbonden in fraaie luxe privébanden met ongekleurd marokijnen rug en hoeken, met vijf ribben en twee rugschilden. Platten en schutbladen van groen- en roodgemarmerd stijfselpapier. Koppen roodgekleurd. 500; 480 p. Herdruk. Met in beide delen een exlibris (Dirk Anton de Haan). Boekbanden in uitstekende staat. Enkele minuscule onvolkomenheden in de boeken.
€ 125
* Bijzonder aantrekkelijke, stevige handboekbanden uit de tijd, helaas ongesigneerd, maar waarschijnlijk van Duitse makelij.

35. NIJHOFF, M. Het kind en ik. (Met een genummerd en gesigneerd kleurendruksel door Doortje de Vries). (Apeldoorn, Eikeldoorpers, 2011). Uitvouwbare prent in omslag (met ingenieuze bindwijze). Met de hand gezet uit de Lutetia en gedrukt in een oplage van 60 genummerde exemplaren (‘en X prenten’).
Verkocht

36. (NOORD-BRABANT) Noord-Brabant in proza, poëzie en prent. (‘s-Hertogenbosch), Het Noordbrabants Genootschap, (1991-1995). 25 delen. Vouwbladen in omslagen. Los vouwblad met extra prent en overzicht van deze productie is bijgevoegd. Illustraties in de vorm van zeefdrukken (13), litho’s (5), foto’s (6) en een houtsnede. Gedrukt in een oplage van 250 genummerde exemplaren (+ auteurs- en uitgeversexemplaren). Alle grafiek is genummerd en gesigneerd. De teksten werden door de auteurs gesigneerd.
Verkocht
* Ieder deel is gewijd aan een gemeente in Noord-Brabant. Voor ieder deel werd een auteur en een kunstenaar uitgenodigd om, speciaal voor dit project, een tekst resp. prent te maken.
1. Noord-Brabant: J.C.J. van der Heyden (prent) & Hans Vlek (tekst); 2. Breda: Jaap de Vries & Marga Minco; 3. Veghel: Jan Dierman & Geert van Beek; 4. Roosendaal: Peter Oosterbos & Jan Cartens; 5. Geldrop: Thijs van Kimmenade & A.F.Th. van der Heijden; 6. Tilburg: Korrie Besems & Jasper Mikkers en Jace van de Ven; 7. Deurne: Hermien van Herpt & Ernst Jansz; 8. Haaren: Huub Thorissen & Carole Vos; 9. Bergen op Zoom: Jan Wessendorp & Albert Hagenaars (enkele vlekjes op de titel); 10. Oudenbosch: Jan Gijzen & Marijke van Hooff; 11. Ravenstein: Han Klinkhamer & Jan Elemans; 12. Oss: Ton Maria Nijhof & Jos Steegstra; 13. Helmond: Bert Loerakker & Hans van de Waarsenburg; 14. Hilvarenbeek: Herman Kuijer & Jan Naaijkens; 15. Uden: Victor Notermans & Maarten van den Elzen; 16. Eindhoven: Elly Strik & Doescha Meijsing; 17. Waalwijk: Hans van Zummeren & Ton van Reen; 18. Zevenbergen: Henk Eikenaar & Anton Korteweg; 19. Lage Mierde: Theo Kuijpers & Harriet Laurey; 20. Dongen: Steef Roothaan & Adriaan Litzroth; 21. Boxmeer: Ans Verdijk & Elma van Haren; 22. Steenbergen: Gilbert van Drunen & Martien de Jong; 23. Boxtel: Antonie Eikemans & Victor Vroomkoning; 24. Vught: Lucas Silawanebessy & P.F. Thomese; 25. ‘s-Hertogenbosch: Paul van Dijk & Leon de Winter.

37. (NOORD-HOLLAND) Noord-Holland in proza, poëzie en prenten. (Velsen-Zuid), Stichting Culturele Raad Noord-Holland, (1990-1993). 72 delen. Ingenaaid met omslagen. Illustraties in zeefdruk. Gedrukt door de Veerpers (= Rob Cox) in een oplage van 100 genummerde (+ 25 h.c.) exemplaren. Deze set is ongenummerd.
Verkocht
* Ieder deel is gewijd aan een gemeente in Noord-Holland. Voor ieder deel werd een auteur en een kunstenaar uitgenodigd om, speciaal voor dit project, een tekst of prent te maken.
0. Noord-Holland: Peter Bes (prent) & Gerrit Kouwenaar (tekst); 1. Haarlem: Mathilde Cuijpers & Louis Ferron; 2. Anna Paulowna: Erna van Mondfrans & Jos Steegstra; 3. Schermer: Sam Middleton & Guus Kuijer; 4. Haarlemmerliede: Frank Lodeizen & Hans Plomp; 5. Muiden: Jan de Beus & Wim Zaal; 6. Drechterland: Cees Baas & Sjaak Commandeur; 7. Heemstede: Willem Snitker & F.L. Bastet; 8. Zaanstad: Peter Louman & Nicolaas Matsier; 9. Velsen: Jon Marten & Hans van der Heijden; 10. Bloemendaal: Erik Prins & Michel van der Plas; 11. Uitgeest: Jan Deckwitz & Elly de Waard; 12. Venhuizen: Maarten Dekker & Marga Minco; 13. Castricum: Eric Levert & Sjoerd Kuyper; 14. Naarden: Nikki van Es & Willem Jan Otten; 15. Beemster: Wijndel Jongens & Theun de Vries; 16. Purmerend: David Groot & Gerrit Krol; 17. Laren: Hein Stork & Ferdinand Langen; 18. Noorder-Koggenland: Peter van Straaten & Robert Anker; 19. Opmeer: Jan Sierhuis & Jan Pannekeet; 20. Schoorl: Pim Weeda & Neeltje Maria Min; 21. Amsterdam: Jeroen Henneman & K. Schippers; 22. Niedorp: Dirk Breed & Guus Luijters; 23. Wieringermeer: Jos Kruit & Remco Ekkers; 24. Stede Broec: Jan Baas & Bram Rebers; 25. Schagen: Kerre de Graaf & Anton Haakman; 26. Zandvoort: Ed Dukkers & Ed Leeflang; 27. Bussum: Bep Toscani & Rudolf Geel; 28. Den Helder: R.W. van de Wint & Hermine de Graaf; 29. Medemblik: Ton van Kesteren & Rien Bonte; 30. Wieringen: Piet Lont & Jan Bremer; 31. Landsmeer: Anton Heyboer & Ernst van Altena; 32. Weesp: Anke Overduin & Mies Bouhuys; 33. Wormerland: Joke Konijn & Maria de Groot; 34. Haarlemmermeer: Bob Nieuwenhuysen & Willem van Toorn; 35. Enkhuizen: Ko Markusse & Pieter Schermer; 36. Hoorn: Jan Menses & Jacob Groot; 37. Graft – De Rijp: Joyce Ennik & Herman Meddens; 38. ‘s-Graveland: Herma Steur & G. Brands; 39. Edam – Volendam: Aart Roos & Enno Endt; 40. Heiloo: Rob Scholte & Jan van der Vegt; 41. Zeevang: Rie de Boer & Paul Beers; 42. Huizen: Astrid Engels & Cherry Duyns; 43. Hilversum; Marian Pug & Kees van Kooten; 44. Wester-Koggenland: Jan Hollenberg & J.Th. Balk; 45. Waterland: Marjolijn Juray & Ben Borgart; 46. Alkmaar: Jos van Amsterdam & Arie van den Berg; 47. Aalsmeer: Karin Borgman & Rein Bloem; 48. Andijk: Rob Ligtvoet & Ewald Vanvugt; 49. Amstelveen: Rob van der Vijgh & René Stoute; 50. Heerhugowaard: Jan van der Woud & Henk Spaan; 51. Ouder-Amstel: Jaap Ploos van Amstel & Leins Janema; 52. Heemskerk: Kees Heesterbeek & Kester Freriks; 53. Harenkarspel: Ed Dekker & A.L. Sötemann; 54. Beverwijk: Piet de Ridder & Hans Tentije; 55. Bennebroek: John Klinkenberg & Peter van Zonneveld; 56. Obdam: Henk Meijer & J. Bernlef; 57. Zijpe: Friso ten Holt & Maarten Mourik; 58. Texel: Arthur Kempenaar & Theun de Winter; 59. Langedijk: Nic Jonk & Willem Johan van der Molen; 60. Limmen: Greetje Roelofszen & Michael Tophoff; 61. Blaricum: Guillaume le Roy & Albert Alberts; 62. Akersloot: Jeroen de Carpentier & Eduard Visser; 63. Wognum: Frans Hage & Dirk van Weelden; 64. Nederhorst den Berg: Onno de Jong & Harrie Geelen; 65. Egmond: Hélène Min & Olof Baltus; 66. Diemen: Holda Kernell & Hans van Weely; 67. Bergen: Doris Groeneveld & Adriaan van Dis; 68. Oostzaan: Co Vleeshouwer & Ankie Peypers; 69. Wervershoof: Wout Berger & René Appel; 70. Uithoorn: Lenny Schröder & Atte Jongstra.

38. PRANGE, J.M. (als: S. GAETANO) Helse schepping. (Met 11 originele lithografieën van de auteur en gelithografeerd omslag, gedrukt op de handpers). [Den Haag, eigen beheer, 1944]. Cahiersteek. 16 p. Gezet uit de Bodoni en gedrukt in een oplage van 100 genummerde exemplaren op Van Gelder Simili Japon. Tekst gedrukt door A.A.M. Stols. 1e druk. Initialen vorige eigenaar onder colofon, maar een net exemplaar.
Verkocht
* ‘Wat weten wij in deze lauwe, lage landen van kruipend en vliegend gedierte?’ Curieus verhaal verlucht met indringende, kriebelige litho’s van de getalenteerde graficus (1904-1972). Mooie typografie. Illegale uitgave met duidelijke toespelingen op gepantserd, roofzuchtig gedierte: De Jong 282.

39. RUBINSTEIN, Renate Een man uit Singapore. Baarn, Erven Thomas Rap, (1980). Ingenaaid met omslag (inclusief dodo, naar een tekening van Peter Vos). 24 p. 1e druk.
Verkocht
* Prachtig klein boekje, gesigneerd en gedateerd (’29/3/80′) door de auteur en door haar voorzien van een originele tekening: een zeer treffend zelfportretje!

40. RUBINSTEIN, Renate Twee eendjes en wat brood. Amsterdam, Meulenhoff, (1981). Ingenaaid. 228 p. 1e druk. Cellofaan omslag laat los.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de auteur aan Dick Hillenius op de titelpagina: ‘Voor D. (p. 47)/ van/ Renate/ (met kus)’. Op pagina 47 zit de auteur met bioloog D. in Artis achter een appelpunt.

41. (SCATOLOGIE). ROL, D. (ed.) Stronte-gedans. Uitgegeven door drs. Dirk Rol. Lulbroekerstront [= Leiden?], Bibliotheca Stercorea, 1994. Oblong 14 x 18 cm. Origineel omslag met flappen. 12 p. Gedrukt in 40 exemplaren op lichtbruin papier. Gaaf.
Verkocht
* ‘Van hompelde-pomp, de keutel is rond’. Ontleend aan Het eerste deel van de Amsterdamse mengel-moez, bestaende uit veelderhande Bootzigh, en Geestigh rijm-tuigh, als Kusjens, Minnedeunen, Verjaar-zangen, Drink-lieden, Klinkrijmen, en tusschen de zelve verzien met Rondeeltjens en andere znaakerijtjens. Dit is de eerste publicatie van bovengenoemde Bibliotheca, waar zich, naar verluidt, een Leidenaar achter verschuilde.

42. (SCATOLOGIE). AKKERMAN e.a. (ed.), Dr. K. Dit es van den scijtstoel. Uitgegeven met een nawoord en verantwoording door dr. Kees Akkerman en dr. E.K. Konijn. Kaap de Goede Hoop [= Leiden?], Bibliotheca Stercorea, 1996. Ingenaaid met omslag. 12 p. Gedrukt in 50 exemplaren op lichtbruin papier. Gaaf.
Verkocht
* Scatologisch fragment uit een laatmiddeleeuws handschrift afkomstig van de Luikse hoogleraar J.H. Bormans, dat bewaard wordt in de UB Leiden. Discussie tussen Sint Tsnottolf en Sint Stupaert over middeleeuwse varianten van Popla. Tweede uitgave van de Bibliotheca Stercorea.

43. (SCATOLOGIE). DEYSSEL, Lodewijk van Een niet gepubliceerd fragment uit Lodewijk van Deyssel’s Menschen en Bergen. [Woubrugge], (Avalon Pers, 1993). Vouwblad. Gezet uit de Excelsior en de Egmont en gedrukt in een kleine oplage. 1e druk.
€ 35
* Een smerige watercloset-passage voorafgegaan door een brief aan Kloos: ‘Ik weet niet goed of de redaktie alleen het woord poep, of alleen de alinea waarin het verschijnen van de poep aan de billenspleet, of wel de geheele plee-paragraaf wenscht geschrapt te zien’. Bestemd voor De spiegel op het gemak. Veestschrift aan Ronald Breugelmans aangeboden. Dit felicitatieboek verscheen in zeer geringe oplage.

44. SLUIJTERS, Jan Geluktelegram. (Met envelop). Zonder plaats, Rijkstelegraaf, [1931]. 23 x 17 cm. Bedrukt in gele en donkergrijze lithografie, de envelop in lichtrode en grijze lithografie, beide naar ontwerp van Sluijters. Gevouwen, ezelsoortje. Gebruikt voor een gelukwens van ‘Linschoten Heitling’ uit Zutphen aan ‘Bruidspaar Thielemans van Mierlo’ te Eindhoven op 23 augustus 1937.
Verkocht
* In 1924 werd het eerste Nederlandse gelukstelegramformulier ontworpen (toen nog zonder ‘s’ gespeld). Het werd in 1931 door nieuwe ontwerpen gevolgd, o.a. dit van Jan Sluijters.

45. SOCIAAL-DEMOCRATISCHE ARBEIDERSPARTIJ IN NEDERLAND Openbare vergadering te Amsterdam op Maandag 1 October 1894 in Constantia, Rozengracht 152. Amsterdam, Sociaal-Democratische Arbeiderspartij, 1894. 22 x 14 cm. Eenzijdig bedrukt velletje krantenpapier. Met notitie in rood potlood ‘D. 1894’, en oud stempel van de bibliotheek van het Amsterdams Gemeentearchief met daarop een tweede oud stempel in paars ‘Doublet’. Ongevouwen, in goede staat.
€ 75
* Op 26 augustus 1894 werd de parlementair-socialistische partij opgericht als ‘Sociaal-Democratische Arbeiderspartij in Nederland’, door wat ook toen al heette ‘de Twaalf Apostelen’, van wie Mr. Pieter Jelles Troelstra en Willem Vliegen de bekendsten waren. De partij scheidde zich af van de door Domela Nieuwenhuis geleide Sociaal-Demokratische Bond die geen trek had in parlementaire politiek. Dit pamflet kondigt een van de allereerste openbare vergaderingen aan, waarbij Vliegen sprak over ‘Anarchie en socialisme’ en Troelstra over ‘Onze tactiek’. Overigens eindigde de vergadering in tumult, waarbij zelfs rake klappen vielen. Toch had de S.D.A.P. een lange toekomst voor zich, in tegenstelling tot de S.D.B.

46. STUYVAERT, Victor Het daghet in den Oosten, en twee andere balladen. Met inleiding door Dr M. Deruelle en houtsneden van V. Stuyvaert. [Gent], Willems-fonds, 1936. Ingenaaid. (96) p. Gedrukt in rood en zwart op de pers van de Gentse Stedelijke Jongensberoepsschool afdeeling der Boeknijverheid. Niet afgesneden. 1e druk. Rugje iets versleten, enkele roestvlekjes.
Verkocht
* Met handgeschreven opdracht voorin: ‘Aan Heer Inspecteur Leonard/ Hulde der Stedelijke Jongensberoepsschool van Gent/ O. Moens 6/1936’. Het betreft hier de kunstenaar en boekontwerper Jos Léonard (1892-1957), die in 1936 tot inspecteur van het Technisch Onderwijs benoemd was! Dat was een mooi cadeau voor de jonge inspecteur, met sterke prenten van Victor Stuyvaert.

47. TIELEMAN, Ch.L. Gedichtenboekje. Terneuzen, eigen beheer, (ca. 1930). Geniet. 16 p. Met illustratie. Wat verbruind.
€ 25
* Populaire lectuur, ‘een reeks prachtvolle gedichten’: smartelijke verzen, door de werkloze vlasarbeider Charles Ludovicus Tieleman (1899-1974) tot een bundel gesmeed, die hij verkocht om zich in leven te houden. Zeer teer.

48. (WALL PERNÉ, Gust. van de). SELMER, Agot Gjems Een bloemensprookje. Over het ontstaan van het leven. Een vervolg op: Een doktersfamilie in het Hoge Noorden. Speciaal voor moeders om het haar kinderen te lezen en te bespreken. Met voorwoord van N. van Hichtum. Almelo, W. Hilarius Wzn., 1907. Ingenaaid, omslag bedrukt in bruin. 48 p. Niet afgesneden. 1e druk. Wat roest.
Verkocht
* Voorlichtingsboekje voor kinderen met lange inleiding van Nienke van Hichtum. Frontispice en zeer fraaie Jugendstil-vormgeving door Gust. van de Wall Perné. Elke bladzijde heeft een sierlijk kader, de inleiding is in bruin en zwart gedrukt en het sprookje zelf in bruin.

49. WEUSTENRAAD, J. Théodore H. De persessie van Scherpenheuvel. (Met illustraties van L.S.). [Maastricht, Charles Nypels, 1931]. Ingenaaid. 124 p. [Gedrukt in een oplage van 200 exemplaren]. Rechter bovenhoek omslag en eerste pagina’s rechtsboven aangevreten door een muisje.
Verkocht
* Weustenraad (1805-1849) schreef zijn lange, scabreuze spotgedicht in Maastrichts dialect in 1827-1829. Jean Philippens maakte er een afschrift en een in modern Maastrichts herspelde versie van. Deze eerste uitgave kwam tot stand in eendrachtige samenwerking tussen Nypels en Charles Eyck, die onder het pseudoniem ‘L.S.’ de illustraties voor zijn rekening nam – alle medewerkers bleven anoniem. Van Laar 138.

50. (ZUYLEN, Belle van). UTRECHTS DICHTERSGILDE Bel esprit. Gedichten voor Belle van Zuylen. Utrecht, Hinderickx & Winderickx, 2009. Ingenaaid met omslag van botanisch papier. (16) p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt in okergeel, grijs en zwart op geschept Velata Avorio Biblos-papier in een oplage van 111 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 25
* Tweede, ravissante uitgave van het Utrechts Dichtersgilde: citaten uit brieven van Van Zuylen afgewisseld met gedichten van de leden van het gilde: Ellen Deckwitz, Alexis de Roode, Ingmar Heytze, Ruben van Gogh en Chrétien Breukers.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 17 juni 2021 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.721 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: