antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 966: Horlogerie

Gisteren, exact honderd jaar na 1 september 1921, bezochten wij de opening van de tentoonstelling ‘W.F. Hermans in vorm‘ in het Huis van het Boek (voorheen Museum Meermanno-Westreenianum).

De plechtigheid vond plaats in het op loopafstand gelegen Paviljoen Malieveld, waar ook twee boeken werden gepresenteerd:

Van pulp tot Pléiade. Het boek der boeken, een fotobibliografie van de werken van Hermans, samengesteld door J.M.A. Buiskool Toxopeus, J.W. Derks, J. Tiggelaar en J. Glerum (lees hier alvast het voorwoord dat Hans Renders voor Van pulp tot Pléiade schreef), en Hermans Honderd, een bundel met bijdragen van een twintigtal auteurs, onder wie Elsbeth Etty, A.L. Snijders, P.F. Thomése en L.H. Wiener, verschenen onder redactie van René Hesselink en Jan Wim Derks. Beide boeken kunnen we u van harte aanbevelen.

‘Hermans wordt niet meer gelezen’, hoor je tegenwoordig steeds vaker. Onzin. Het bewijs vindt u in deze nieuwsbrief: we blijken momenteel haast niets noemenswaardig van Hermans in huis te hebben, alles is in de loop van de tijd verkocht!


1. AMSTERDAM A Global Family Album. Verhalen uit het centrum. [Amsterdam], Stichting de nieuwe prins, 1988. Karton met plastic stofomslag. 10, 117 p. Geïllustreerd. Gedrukt in 100 genummerde exemplaren. 1e druk. In goede staat.
€ 25
* Onconventioneel naar vorm en inhoud, met opstellen (o.a. van Hans Derks en A. Heertje), gedichten (o.a. van Martin Bril, Koos Dalstra, Paul Groot en Joost Zwagerman) en curieuze advertenties. Naar aanleiding van een manifestatie op het Amsterdamse Museumplein.

2. BASKIN, Leonard To Colour Thought. (Verona, Officina Bodoni, 1967). Halfmarokijn met foedraal. (2), 34 p. Gezet uit Giovanni Mardersteigs Dante-letter en op zijn handpers in rood en zwart gedrukt in 300 genummerde exemplaren. De kalligrafische voortitel is ontworpen door Crimilda Pontes. Geïllustreerd in zwartwit. Rug bovenaan beschadigd (foedraal ook op die plaats), onderaan rug met donkere vlek, verder mooi.
€ 70
* Essay, voorgedragen door Baskin bij de opening van de Graphic Arts Collection van Yale University Library (waar Dale Roylance de eerste curator was). Dit is nr. 162, afkomstig van Huib van Krimpen.

3. BOUDIER-BAKKER, Ina Zorgen. Utrecht, A.W. Bruna & Zoon, [1907]. Gedecoreerd linnen. 88 p. 1e druk. Band deels wat verbruind, bovenaan de rug wat slijtage. Initialen ‘W.E.’ in potlood op schutblad.
Verkocht
* Op de band en de titelpagina is de naam van de auteur verkeerd gespeld: ‘Baudier-Bakker’!

4. BRIEFPAPIER voor de LIEFHEBBER Twee bladen Frans liefdesbriefpapier. 19e eeuw. Brede vergulde rand met een gelithografeerde afbeelding, handgekleurd en verguld ‘en pochoir’. 24 x 20 cm. Gevouwen tot 4 p., slechts op één pagina bedrukt. Onbeschreven. Waarschijnlijk ca. 1850. Met een paar kleine vlekjes.
€ 50
* Luxe schrijfpapier met (1) Cupido op een wagen, getrokken door twee libellen, met gedrukte tekst: ‘Pour toujours à son Joug l’Amour les asservit’ (= ‘Voor altijd onder hun juk – Liefde maakt ze tot slaaf’) en een gedrukt nummer; (2) Een krans en gevleugeld hart bekroond met viooltjes boven een wolk, met gedrukte tekst ‘Mes pensées et mon Coeur toujours volent vers vous’ (= ‘Mijn gedachten en mijn hart vliegen altijd naar jou’) en een gedrukt nummer.

5. CHARIVARIUS Charivari. Met penteekeningen van Piet van der Hem. Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, 1913. 24 x 19 cm. Ingenaaid. 56 p. Omslag en vignetten van Piet van der Hem. 1e druk. Voorzijde omslag aan de randen gevlekt.
Verkocht
* Op de eerste bladzijde de handtekening van W.A. Kramers (1893-1975), medewerker van de Telegraaf en redacteur van Den Gulden Winckel, en bekend van mooie brieven aan Ter Braak en Du Perron. Hij zal zich in het omslag wel herkend hebben. De eerste bundel van de taalrubriek van Charivarius (= G. Nolst Trenité) in het weekblad De Amsterdammer (later meer bekend als de Groene Amsterdammer). Met onder andere de onsterfelijke gedichten ‘Beslist’, ‘Ruize’ en ‘Prachtbeweging’. Mooie advertenties van o.a. Ivens. Vrolijke tekeningen van Piet van der Hem.

6. (COLLETTE, Joan) Dansavond te geven door Gertrud Leistikow. De Amsterdamsche Kunstkring “Voor Allen”. (Theaterprogramma, 1922). Amsterdam, Stadsschouwburg, 1922. 22 x 14 cm. Geniet. 8 p. Omslag in groen bedrukt. Met portretten van Willem Royaards en vele andere tonelisten. Netjes.
Verkocht
* Mooi art-deco-ontwerp, achterop een advertentie in dezelfde stijl. De legendarische Leistikow danste Chopin, Debussy, Bach en anderen, met viool- en pianobegeleiding.

7. DEBERNY & PEIGNOT Le Dorique. Caractère d’édition dessiné par E. Carlègle et Léon Pichon. Parijs, Fonderies Deberny & Peignot, [ca. 1927]. 55 x 39 cm, opgevouwen en geplakt in omslag van stevig papier (22 x 10 cm). Gedrukt in grijs, geel en zwart met illustraties van Carlègle. Tweezijdig bedrukt. Goed exemplaar.
Verkocht
* Opmerkelijke letterproef, waarvan de binnenkant is opgemaakt als een open te vouwen krant en de buitenkant korte stukken tekst vertoont, gezet uit de Dorique. Alle teksten zijn genomen uit boeken van François Mauriac (Le Désert de l’amour, Thérèse Desqueyroux). De Dorique werd ontworpen door de illustrator Carlègle en de mooieboekjesuitgever Pichon tezamen, en is dan ook een art-decoletter die goed samengaat met houtsneden.

8. DEKKERS, Midas Een kleine pathologie van de rondorigheid. (Gesigneerd door Dekkers en IJlstra). Amsterdam, ADM International, 1993. Garenloos. 48 p. Met tekeningen van Bouke IJlstra. Typografie van Pieter van Delft. 1e druk.
€ 20
* ‘Sterkte met de muisheid in 1993 en tot ziens’. Jaarwisselingsuitgave. Met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de illustrator op de Franse titel: ‘Aug. ’94/ voor Marianne/ Dommisse/ Bouke IJlstra’. Bovendien is dit exemplaar op de laatste pagina gesigneerd door Dekkers, IJlstra, vormgever Pieter van Delft en organisator Marja Kok-Schuuring.

9. (DELVAUX, Paul). HAUPTMANN, Gerhart Das Meerwunder. Eine unwahrscheinliche Geschichte. Mit vier lavierten Federzeichnungen von Paul Delvaux. Frankfurt am Main-Berlin, Ullstein-Propyläen Verlag, 1969. 32 x 25 cm. Karton met kartonnen schuifhoes. 72 p. 4 reproducties naar inkttekeningen van Delvaux (daterend uit maart 1968), gereproduceerd in tweekleurige offset. Gezet naar aanwijzingen van Jan Tschichold uit de door hem ontworpen Sabon en gedrukt in 1775 exemplaren. 1e uitgave. Rug verbleekt.
Verkocht
* Dit is een van 1500 exemplaren gedrukt op op Daunendruckpapier (‘donsdruk’). Voorbeeldige uitgave.

10. DEYSSEL, Lodewijk van De onschuld van den socialist Van der Goes. (Voordruk van het maandschrift De XXe Eeuw van Juni 1903). Amsterdam, Scheltema & Holkema, 1903. Geniet, zonder omslag. 12 p. Vignet van G.W. Dijsselhof. 1e druk. Wat roestig, krabbel voorop, slijtage.
€ 30
* Frank van der Goes werd ervan beschuldigd miliciens tot ongehoorzaamheid aan hun officieren aan te zetten, voorafgaand aan de Spoorwegstaking van de lente van 1903. Uiteraard is deze pre-uitgave van Van Deyssels pleidooi schier onvindbaar.

11. (DRUKWERK IN DE MARGE) Voor DICK en voor elkaar. Jubeldoos voor Dreestrekker Dick Jalink aangeboden op 1 december 2013. 2013. 23 (meest ingenaaide) uitgaven met leporello in kartonnen doos. 25,5 x 20,5 x 5 cm. Uitgegeven in een oplage van veertig exemplaren. Projecten DIDM 35.
€ 225
* Vriendendoos aangeboden aan Dick Jalink van de Kalamos Pers ter gelegenheid van zijn vijfenzestigste verjaardag.
Inhoud:
1. Avalon Pers: H. Tichelwerk, Het verhaal van Jalink.
2. De Baaierd: David Bonnet, Drie haiku’s.
3. Boktor: Kostas Karyotakis, Onttakeld. Vertaald door Hero Hokwerda.
4. Breukenpers: Kalamos Beneficium Libellis.
5. Eierlandpers: D’65 over Dick Jalink en zijn inspiratiebronnen.
6. Eikeldoorpers: Jan Engelman, Cantilene.
7. Hinderickx en Winderickx: Marjoleine de Vos, Kees Keuken Kluns.
8. Houtpers: James Yorkston, Cockles and mussels, or Molly Malone.
9. Illusions Perdues: Frida Vogels, Het wordt donker, nu het werk gedaan is.
10. Linea Recta: Walt Whitman, fragment uit ‘Leaves of Grass, Bok V, Calamus’.
11. De Klaproos: Charles Baudelaire, La rançon. Het losgeld (vertaling: Geert Scholtens)
12. Koekanger Handpers: Horace Walpole, To Miss Mary & Miss Agnes Berry.
13. Lojen Deur Pers: Sylvia Hubers, Orgel is eetbaar.
14. Pastei: ‘Ze lagen in sloten aan alle kanten’.
15. Mikadopers: Mary Dorna, Vijf-en-zestig.
16. Mercator Press: De vrouw van mijn dromen.
17. Onder de Korenmaat: Misdaad & straf.
18. Statenhofpers: J.A. dèr Mouw, Herinnering [3].
19. Trionapers: J. Slauerhoff, Riet.
20. De Uitvreter: Heinrich Heine, Die Wallfahrt nach Kevlaar.
21. Vette Venus: Route 66.
22. Vier Seizoenen: Jan Glas, Jonge eilanden.
23. Zwarte Hen: Knut Hamsun, Fragment uit ‘Langs overwoekerde paden’.
Schitterende omslagen en aanminnige inhoud!

12. GROOTE SCHOUWBURG ROTTERDAM Rotterdamsche Gids. (Zes toneelprogramma’s uit 1911-1913). Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1912-1913. Elk bestaat uit een leporello van 6 p., in een omslag geplakt. Met één blad waarop het betreffende toneelstuk met data en rolverdeling, en één blad met bladvulling: een anecdote of grap. Verder decoratieve advertenties, die op de buitenkant in kleur gedrukt. 1e drukken. Wat vouwtjes en kreukjes, maar goede conditie.
€ 60
* Het betreft meestal uit het Frans vertaalde toneelstukken (b.v. van Victorien Sardou). Met fotootjes van de bekendste toneelspelers, zoals Van Eijsden-Vink, Poolman en Tartaud-Klein.

13. GROOTE SCHOUWBURG ROTTERDAM Rotterdamsche Gids. (Vier toneelprogramma’s uit 1914). Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1914. Elk bestaat uit een leporello van 6 p., in een omslag geplakt. Met één blad waarop het betreffende toneelstuk met data en rolverdeling, en één blad met bladvulling: een anecdote of grap. Verder decoratieve advertenties, die op de buitenkant in kleur gedrukt. 1e drukken. Wat vouwtjes en kreukjes, maar goede conditie.
€ 40
* Het betreft meestal uit het Frans vertaalde toneelstukken (b.v. van Alexandre Dumas jr.). Met fotootjes van de bekendste toneelspelers, zoals Van Eijsden-Vink, Poolman en Tartaud-Klein.

14. HALL, Henri ter 30ste Revue Henri ter Hall, 1898-1928. Jubileum-Revue 1928 in drie Acten. (Den Haag, Electrische Drukkerij P. Niezen), 1928. Geniet met omslagontwerp van C.J. van der Hoef. 24 p. Voorwoord van Henri ter Hall. Met advertenties. 1e druk. Met deels verwijderd sluitzegeltje. Iets verkleurd.
Verkocht
* Chris van der Hoef (1875-1933) was vooral actief als beeldhouwer en ontwerper van penningen.
Jubileumprogramma van de revue-artiest annex politicus Henri ter Hall (1866-1944), waarin de politieke en sociale problemen van de jaren tien en twintig op een humoristische manier belicht worden – was hij de Wim Kan van zijn tijd? Zijn informatieve en mooie theaterprogramma’s zijn verbazend moeilijk te vinden.

15. (HERMANS, W.F.) (Affiche voor een tentoonstelling bij antiquariaat Demian). Plano. 60 x 42,5 cm. 2000. Gedrukt in een oplage van 300 genummerde en door Freddy de Vree gesigneerde exemplaren.
€ 25
* Tweezijdig bedrukt affiche, gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling WFH2SO4, een expositie van boeken en documenten van W.F. Hermans uit het bezit van Freddy de Vree.

16. HERMANS, W.F. Brief aan Horus. P. 16 in: Horus. Conceptiologisch manuscript. Aflevering 11 (september 1975). Geniet. 38 (= 36) p.
€ 15
* Gestencild literair tijdschrift uit Den Haag, onder redactie van o.a. Huug Schipper. De opgenomen brief van Hermans is fake. ‘Hermans’ beantwoordt een vraag en stuurt de tekst van zijn nieuwe roman ‘De klauwen van Habakuk’, met het verzoek niet meer dan éen pagina aan het boek te besteden. Daar voldoet redacteur Wim Sanders aan, middels een recensie op pagina 17 onder de titel ‘Een succesvolle landingspoging’.

17. (HERMANS, W.F.) Collectie van zes affiches.
€ 120
* 1. ‘Prijs der Nederlandse Letteren 1977. Willem Frederik Hermans’. 60 x 40 cm. Tweemaal gevouwen.
2. ‘Athenaeum-Polak & Van Gennep, De Bezige Bij, Cornamona Pers, Erven Thomas Rap feliciteren hun auteur Willem Frederik Hermans met zijn 60e verjaardag’. 1981. 60 x 40 cm. Vijfmaal gevouwen.
3. ‘Ruisend gruis’. 1995. 42 x 30 cm. Met een foto door Klaas Koppe. Tweemaal gevouwen.
4. ‘WFH-verzamelkrant (…) In memoriam Willem Frederik Hermans’. 55 x 36 cm. Met een fotocollage door Sylvia Willink-Quiël uit 1980.
5. ‘De Liefste Machine Ooit Uitgevonden. Willem Frederik Hermans en de typemachine’. 1996. 62 x 44 cm. Uitgave ter gelegenheid van een tentoonstelling in het Scryption in Tilburg.
6. ‘Lezen & schrijven. Foto’s van Selleslags. Tentoonstelling van 16 april tot 7 juni ’97’. 1997. 70 x 50 cm. Uitgave ter gelegenheid van een tentoonstelling bij Antiquariaat Demian in Antwerpen.

18. HERMANS, W.F. Een heilige van de horlogerie. Roman. Amsterdam, De Bezige Bij, 1987. Geniet. 32 p. Oplage ca. 200 exemplaren. 1e druk.
€ 25
* Voorpublicatie van een fragment van de roman, voorgelezen door de auteur op 11 september 1987 ter gelegenheid van de Boekhandelsdag 1987 bij De Bezige Bij. Zie JS 392.

19. HERMANS, W.F. Originele zwart-witfoto door Emiel van Moerkerken. 17,9 x 12,6 cm. Met op de achterzijde het copyrightstempel van Van Moerkerken met de handgeschreven toevoegingen ‘4/’51’ en ‘WFH 24’.
Verkocht
* Van Moerkerken poseert hier als W.F. Hermans die op het punt staat een aflevering van het literaire tijdschrift Libertinage te verscheuren! Latere afdruk van een foto uit een serie uit 1951. Op deze foto heeft Van Moerkerken zijn best gedaan om zoveel mogelijk op Hermans te lijken, zelfs de kleding, horloge en kapsel komen exact overeen met andere foto’s uit de serie.

20. HERMANS, W.F. ‘Schrijfmachines – capita selecta’. P. 1-10 in: Utopia. Afl. 8 (december 1977). Geniet. 28 p. 30,3 x 30,3 cm. Geïllustreerd. Met de twee in het voorwoord genoemde bijvoegsels, die wel eens ontbreken: een maagdelijk vel Gimborn carbonpapier en een opgeplakt monstertje correctiepapier.
€ 35
* Het bekende ‘schrijfmachinenummer’. Bevat tevens bijdragen van o.a. Piet Grijs en Rudy Kousbroek. Janssen/ Delvigne 644.
Met tien knipsels over schrijfmachines en schrijfwaren. Zonder de knipsels, maar eveneens compleet, leverbaar voor 25 euro. (Het hier deels afgebeelde omslag is te groot voor de scanner)

21. HERMANS, W.F. ‘Schrijfmachines – capita selecta’. P. 1-10 in: Utopia. Afl. 8 (december 1977). Geniet. 28 p. 30,3 x 30,3 cm. Geïllustreerd. Met de twee in het voorwoord genoemde bijvoegsels, die wel eens ontbreken: een maagdelijk vel Gimborn carbonpapier en een opgeplakt monstertje correctiepapier. Bovendien in de originele envelop!
€ 38
* Het bekende ‘schrijfmachinenummer’ in zijn meest complete verschijning, mét envelop. Bevat tevens bijdragen van o.a. Piet Grijs en Rudy Kousbroek. Janssen/ Delvigne 644. (De hier deels afgebeelde envelop is te groot voor de scanner)

22. (HERMANS, W.F.) ‘Voor de Boekenweek! Een verrassing van Willem Frederik Hermans. Filip’s sonatine’. 1980. Affiche. 60 x 40 cm. Tweemaal gevouwen.
Verkocht

23. (HERMANS, W.F.). BERNARDS, W.F. De doka van Hercules. Volledige beeldroman. (Amsterdam, Cultureel Jongeren Paspoort, 1981). Garenloos. (32) p. 1e druk.
Verkocht
* Parodie in stripvorm op De donkere kamer van Damocles van W.F. Hermans (én op pulplectuur), gemaakt door Kees Maas en Willem Wisselink van De Enschedese School. Deze uitgave werd vrijwel meteen na verschijnen op last van het bestuur uit de handel genomen en vernietigd: de publicatie zou ‘van laag allooi’ zijn en bovendien was Hermans niet op de hoogte gesteld. Een aantal exemplaren had echter zijn weg naar buiten al gevonden. Daar is dit er één van!

24. (HERMANS, W.F.). OVERSTEEGEN, J.J. Terugblik. (Over Conserve). Garenloos in blind omslag. (28) p.
€ 15
* Overdruk uit Raster, jrg. 5, afl. 2 (zomer 1971).

25. INTERNATIONAL UNION OF STUDENTS Twee politieke affiches 1965-1967. Zonder plaats, IUS (International Union of Students), 1965-ca. 1967. 40 x 28 cm. Gedrukt in kleuren. Punaisegaatjes, vouwtje. De Vietnamaffiche is vooral aan de achterkant wat meer beschadigd.
€ 50
* 1. Soutenez le peuple dominicain. (Protest tegen de Amerikaanse interventie in de Dominicaanse Republiek), vermoedelijk 1965.
2. International Student Strike of Solidarity with Vietnam 17 November. Wellicht 1967.

26. JOANS, Ted, John DIGBY, Valery OISTEANU & Bill WOLAK Free-For-All. The Somniloquist’s Press, 1978. 20 x 18 cm. Geniet. 16 p. Alle collages zijn van John Digby. 1e druk? Mooi ex.
€ 45
* Handgeschreven opdracht op binnenzijde omslag van Bill (Wolak) aan Steef Davidson: ‘Desire invents its own gods.’ De Nederlandse dichter en kunstenaar en tijdschriftontwerper Steef Davidson (1943-2010) woonde in de jaren zeventig in New York.

27. (KOMRIJ, Gerrit). CARRINGTON, Charles Les dessous de la pudibonderie anglaise. Expliqués dans: les divorces anglais ou procès en adultére jugés par le banc du Roi et la Cour Ecclésiastique d’Angleterre. Parijs, Charles Carrington, 1898. Herbonden in heelleer met gemarmerde platten. XXIV, 108; XXX, 288, XII p. Origineel omslag meegebonden. Met twee frontispices in houtgravure naar J. Wely. Niet afgesneden. 1e druk. Klein vlekje op voorplat. Oud omslag vlekkig en wat versleten. Eerste pagina’s marginaal watervlekkig. Minuscuul exlibris van Gerrit Komrij op binnenzijde voorplat.
€ 85
* Collectie smakelijke anekdotes over de ‘Engelse preutsheid’, gedistilleerd uit de scheidingsprocessen van bekende Britten. De voor de Engelse preutsheid naar Parijs gevluchte uitgever Charles Carrington was waarschijnlijk ook de samensteller van dit boek. Dit exemplaar is afkomstig uit de immense boekenverzameling van Gerrit Komrij, die het in Portugal van deze luxe-boekband heeft laten voorzien.

28. LENNEP, Jacob van Een Amsterdamsche winteravond in 1632. Geschiedkundig tafereel. In twee bedrijven. Amsterdam, P. Meijer Warnars, 1832. Ingenaaid met contemporain lichtrood omslag. (4), 52 p. Niet afgesneden. Achterin lijst van andere werken van Van Lennep uitgegeven bij Meijer Warnars. 1e druk. Net exemplaar met een weinig omslagleed. Paraafje ‘KL’ in inkt op eerste pagina.
€ 35
* Gezellig toneelstuk (ter opluistering van het tweehonderdjarig bestaan van de Amsterdamse Doorluchtige School) waarin vele beroemdheden optreden: onder anderen P.C. Hooft, Hugo de Groot, Kasper van Baerle, Joost van den Vondel, Maria Tesselschade, Vossius en Laurens Reael.

29. LESSING, Gotthold Ephraim Die Ringparabel. Das Gespräch zwischen Saladin und Nathan aus dem dritten Akt von Lessings “Nathan der Weise”. Mit vier Radierungen von Jan Kubicek. Neu-Isenburg, Edition Tiessen, [1992]. 30 x 21 cm. Ingenaaid met wit omslag met diepzwarte ets, daaromheen origineel doorzichtig stofomslag. 24 p. Met de hand gezet uit de Original-Janson-Antiqua en gedrukt op handgeschept Vélin d’Arches in 150 genummerde en 26 geletterde exemplaren. Als nieuw.
€ 75
* Vier strakke zwart-wit-etsen, waarvan een op het omslag. Dit is nr. 96, gesigneerd door Jan Kubicek. 69e druk van de Edition Tiessen.

30. LIGNAC, L. de De l’homme et de la femme, considérés physiquement dans l’état du mariage. Nouvelle édition revue et augmentée par l’auteur avec de nouvelles figures. (Compleet in 3 delen.). Lille, J.B. Henry, 1774. Drie uniforme, contemporaine banden van gemarmerd kalfsleer met vergulde rug en contrasterende titelschildjes. Gemarmerde schutbladen. xii, 504; 360; v, 340 blz. Met 15 gravures, die in omgekeerde volgorde zijn aangebracht. Vignetten. Nieuwe herziene uitgave (eerste: 1772). Ingeplakte exlibrisjes van Hector Treub. Bibliotheektickets (van Treub vermoedelijk) op de voorkant. Een regel tekst op de titel van deel I is overplakt met een strook papier, in de tweede en derde deel is het (identieke) titelvignetje overgeplakt met verschillende vignetten van twee putti! Rugjes bovenaan wat brokkelig, enige slijtage aan de randen van de band, hier en daar is de ruimte tussen de knepen iets verwijd.
Verkocht
* Seksuele wetenschap en moraal door de chirurg en medisch schrijver uit de periode van de Verlichting, Louis-François-Luc de Lignac (1740-1809). Compleet. Met curieuze anatomische illustraties, waar de mannen, vrouwen en ongeboren babies allen een even koele en afstandelijke oogopslag vertonen. Uit de bibliotheek van Hector Treub (1856-1920), hoogleraar geneeskunde in Amsterdam en een vooruitstrevend gynaecoloog, die veel publiceerde over dezelfde onderwerpen: seksuele wetenschap en moraal.

31. MAETERLINCK, Maurice De zeven prinsessen. Voorafgegaan door eene inleiding tot Maeterlinck. (Met bandontwerp van Georg Rueter). Amsterdam, Meulenhoff, 1910. 15 x 10 cm. Verguld heelleer (ontwerp Georg Rueter). (8), (34), 36 p. Gedrukt in rood en zwart. Met portret van de schrijver, reproductie van zijn handschrift en andere illustraties. Flinke vochtvlek op voorplat.
Verkocht
* Vertaald en ingeleid door J. Clant van der Mijll-Piepers. Met artikel van Ad. van Bever over Maeterlincks bezoek aan Nederland. Maeterlinck won in 1911 de Nobelprijs voor Literatuur. Aantrekkelijke en schaarse art-nouveau-uitgave in luxe vorm, helaas gevlekt.

32. MILHAUD, Darius Two poems of Coventry Patmore. Deux poèmes extraits de ‘The unknown Eros’. Traduction de Paul CLAUDEL. Bois gravés par John BUCKLAND WRIGHT. Maastricht/Bruxelles/Paris/Londres, A.A.M. Stols, 1931. 38 x 29 cm. Cahiersteek. Niet afgesneden. 28 p. Twee houtgravures (plaatformaat van beide 150 x 112 mm) van John Buckland Wright als illustratie bij de liedtitels. Gedrukt in 300 exemplaren op geschept Hollandsch papier van Pannekoek. Rugje iets versleten, heel licht verkleurd, verder een zeer goed exemplaar van een boek dat vaak beschadigd is vanwege het forse formaat.
€ 125
* ‘Departure’ en ‘The Azalea’, twee gedichten van de Britse dichter Coventry Patmore (1823-1896), die voor het eerst gepubliceerd waren in 1877. Van Dijk 251.

33. MONTAIGNE, Michel de De fuir les voluptez au pris de la vie. Parijs/ Maastricht, R.L. Doyon/ Nypels, 1927. Cahiersteek met rood garen. (8) p. Gezet uit letters ‘dits Plantin’ (een grote, zware letter) en gedrukt in rood en zwart op Ossekop in een oplage van 150 exemplaren. Roestvlekje doorheen enkele pagina’s, rugje wat verbruind. Nummer en deel van de handtekening uitgeveegd.
€ 30
* Fragment uit de Essais van Montaigne onder meer over de heilige Hilarius van Poitiers. Onder het colofon gesigneerd door de drukker: ‘C. Nypels/ Noël ’27’.
Een schaarse Nypels met opmerkelijke typografie: de liefderijke en gelukkige dood van de heilige en zijn echtgenote worden uitgebeeld met omkaarste initialen in rood. Bijgevoegd: visitekaartje van de drukker. Cat. Nypels 50.

34. PEAT, David 2003. (Kalender). [Tussen Indianapolis en Zaandam], David Peat, [2002]. Kalender van 12 bladen van divers papier, genaaid met wol. Bedrukt in kleuren. 1e druk. Keurig.
€ 30
* Met handgeschreven opdracht van de drukker/ uitgever achterop de maand januari aan Jan [Tholenaar]. Vermakelijke kalender samengesteld tijdens en na een serie bezoeken aan margedrukkers in België, Nederland en Engeland. De halve familie Peat heeft er kennelijk aan meegewerkt, niet alleen Mary & Brandy Peat (is dat grafisch vormgever Brandon Peat?), maar ook Sara en Patricia, om nog maar te zwijgen van de vele anderen, o.m. Arie Butterman van Papiermolen De Schoolmeester.

35. QUENEAU, Raymond Stílusgyakorlatok. Fordította és kiegészítette Bognár Robert. Tipográfiai stílus Gyakorlatokkal megformálta Szánto Tibor. Boedapest, Helikon Kiádo, 1988. Versierde kunstenaarsband. 116 p. Geïllustreerd. 1e Hongaarse uitgave. Iets schuingelezen.
€ 75
* Dit is een van 400 speciaal gebonden exemplaren met ingelegde knopen in de Q en de S (!) (Knopen spelen een belangrijke, ondersteunende rol in dit boek). Wonderbaarlijke bewerking door Robert Bognár van het van zichzelf al wonderbaarlijke boek Exercises de style van Queneau uit 1947. Huzarenstukje van typograaf Tibor Szántó! Een heerlijk bladerboek, ook als je geen Hongaars verstaat. Uit de collectie van Huib van Krimpen.

36. ROLAND HOLST, A. Vijf gedichten. (Met 4 illustraties (‘druksels’ in kleuren) van Wim Koster). Spierdijk, De Stolphoeve, 1976. Ingenaaid met omslag. 16 p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 60 genummerde exemplaren. 1e druk. Omslag wat verkleurd.
Verkocht
* Deze uitgave werd nog voorbereid tijdens het leven van Adriaan Roland Holst en beoogde een bibliofiele uitgave van twaalf gedichten te worden, maar bleef vanwege het overlijden van de dichter beperkt tot een uitgave van vijf tijdens zijn leven gekozen gedichten. Drie verzen werden niet eerder gepubliceerd.

37. TAPIÉ, Michel, & Emmanuel LOOTEN Kermesse pourpre. Parijs, Paul Facchetti, 1954. Oblong 20 x 28 cm. Origineel oranje omslag met drie inliggende katernen. (24) p., waarvan de binnenste 16 uitvouwbaar zijn tot één groot blad. Met illustraties. Gedrukt in rood en zwart in 145 genummerde exemplaren. 1e druk. Zeer tere uitgave, wat verbleekt en gevlekt, de vouwen niet helemaal gaaf.
Verkocht
* Surrealistisch statement, eigenlijk een grote opgevouwen poster met tekst van kunstenaar-kunsttheoreticus Michel Tapié (1907-1987), pionier van het tachisme, en van de kunstenaar-dichter-ijzerhandelaar Emmanuel Looten (1908-1974) uit (St. Winoks)Bergen. De abstract-expressionistische illustraties zijn van Tapié. Dit is een van de 100 ‘gewone’ exemplaren op Vélin Édition Bellegarde-papier. Zeer aantrekkelijke typografie.

38. VALENZA, Roberto Francisco The Clearing Stage. Kathmandu, Primordial Marrow, 1976. Bardo Matrix special edition. Genaaid met de handnaaimachine. Ca. 20 eenzijdig bedrukte bladen. Geïllustreerd met houtsneden. In 450 genummerde exemplaren gedrukt. 1e druk. Omslag wat gekreukt, maar een delicaat Nepalees boek in goede staat.
€ 160
* Gesigneerd door de auteur met toevoeging: “Nepal + ?”. Een van de “Special copies containing photo of Poet with duck-bill – Ira Cohen”.

39. VEILINGCATALOGUS DORDRECHT Catalogus eener uitmuntende verzameling van fraaije schilderijen, gekleurde en ongekleurde teekeningen, door oude en hedendaagsche Meesters, benevens gegraveerde, geëtste en andere prenten, gebonden en losse prentwerken, enz. Wijders van boeken, waaronder zeldzame en kostbare werken in verschillende talen en wetenschappen. Al hetwelk zal verkocht worden op Maandag den 30 April en volgende dagen boven de Stads Waag, over het Marktplein te Dordrecht, ten overstaan van den notaris J.D. Schultz van Haegen, door de Boekverkoopers Blussé en Van Braam. [Dordrecht, Blussé & Van Braam, 1838]. Zonder omslag, ingenaaid. (2), 40; 44 p. 1e druk. Buitenkant beschadigd en gevlekt, evenals de eerste pagina’s. Met verschillende belastingstempels. Veel potloodaantekeningen, en enkele ongerelateerde notitiepapiertjes.
€ 180
* Niet in de Nederlandse Centrale Catalogus van Bibliotheken. Jaartal gevonden via Delpher, waar verder helaas niets te vinden is over deze veiling. In het eerste deel (40 p.) een aantal duidelijk beschreven schilderijen van Adrianus van der Koogh, de gebroeders Van Strij, Godfried Schalken, J.C. Schotel en andere Dordtse schilders, en tekeningen van o.a. Rembrandt, Van Goyen, Saftleven. In het tweede deel worden boeken aangeboden, gesorteerd op formaat, en enkele curiosa. Interessant zijn de notities bij het eerste deel: bij de beeldende kunst zijn steeds opbrengsten genoteerd en bij de schilders ook een aantal namen van kopers. Informatief, vooral voor de kunstgeschiedenis van Dordrecht.

40. VROMAN, Leo, en Tineke SANDERS Texas in de herfst. (Met typografische illustraties van Hans Rombouts). (Driehuis, Augustijn Pers, 1996). Oblong 16 x 18 cm. Cahiersteek met omslag. (12) p. Met de hand gezet uit de Bembo, de Figaro en de Nobel en gedrukt in een oplage van 85 genummerde en door beide auteurs gesigneerde exemplaren.
Verkocht
* Dat zie je niet vaak: de signaturen van de Vromannen samen in één uitgave.

41. WIJNGAARDEN, H.W. De psychologische aspecten van de opleiding der Monotype-toetsenbordbewerkers in Nederland. Rapport in opdracht van de Psychotechnische Commissie voor de Grafische Industrie uitgebracht door het Laboratorium voor toegepaste psychologie. Amsterdam, Federatie der Werkgeversorganisatiën in het Boekdrukkersbedrijf, 1952. Ingenaaid. 48 p. 1e druk. Eigenaarsinscriptie voorop.
€ 20
* Gezet uit de Romulus. Curieus.


Onlangs is op onze website de pagina Theater-Muziek tot stand gekomen. Ook hebben we een paar talen annex landen op één webpagina bij elkaar gezet: Rusland, Scandinavië, Spanje en Italië.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 2 september 2021 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.119 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: