antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 965: Waar schuiven wij heen?

Heftig, deze nieuwsbrief, en van alle kanten waait het maar binnen: lokken van mensenhaar, bloemetjes van de pers, Sarah Bernhardt, dreigende vrouwen, lezende meisjes en andere illustraties van Fré Cohen, een kapotte brief over de Grrroote Fossielen, een officiële verklaring van twee Napoleontische analfabeten, een Franse Amerikaan met drievoudige baard, vunze dansen, een zwam- en een kraaikalender, en veel LETTERS! LIEVE LETTERS!


1. BAAREN, Theo van Het missaal en nog een verhaal. Utrecht/ Bunnink, Sjaalmanpers, 1987. Ingenaaid met stofomslag. Gedrukt in een oplage van 115 geenummerde exemplaren op Conqueror Bond. 2e druk.
Verkocht
* De eerste druk verscheen in 1986 in twee delen in een oplage van slechts 24 exemplaren. Sjaalmancahiers 24.

2. BAKKER, Dianne Biblioteca Dianne Bakker. (Groningen, Philip Elchers, 2014). Cahiersteek in transparante kunststof hoes. 76 p. Uitgegeven in een oplage van 150 door de kunstenaar genummerde en gesigneerde exemplaren.
€ 60
* Kunstenaarsboek, doorschoten met geïllustreerde transparante bladen. Dit is éen van de 75 exemplaren van de luxe-editie met een origineel, gesigneerd werkje op papier in mixed media in een transparant zakje.
Bijgevoegd: prospectus, twee verschillende visitekaartjes van de kunstenaar en een aankondiging van de bijbehorende expositie in Leeuwarden.

3. BASKIN, Leonard Flosculi Sententiarum. Printers Flowers Moralised. Northampton, MA, Gehenna Press, 1967. Halfperkament. 36 eenzijdig bedrukte bladen. Gezet uit de Centaur van Bruce Rogers en talloze ornamenten, vignetjes, drukkersbloemetjes (roosjes, fleurons, typografische lolletjes) en gedrukt met vele zachte kleuren op getint handgeschept Frans papier (vervaardigd in 1905 voor de postzegelhandelaar Warren H. Colson te Boston), in 250 genummerde exemplaren (maar dit exemplaar is niet genummerd). Achterin vertaling van alle spreuken. 1e druk. Het voorplat heeft slijtsporen aan de rechterrand.
€ 490
* Een groot genot voor de typografieminnaar, een orgie van typografische vignetten en initialen uit de collectie van de Amerikaanse typograaf Bruce Rogers, speels in exquisiete harmonie vormgegeven door de beeldhouwer en graficus Leonard Baskin (1922-2000) en uitgevoerd door zijn ‘pressman’ Harold McGrath op de versatiele Gehenna Press in het Massachusettse Northampton. Achterin een fantastisch gestyleerde, feestelijke toelichting van de boekgeleerde Dale R. Roylance. Dit uiterst begerenswaardige boek komt uit de collectie van Huib van Krimpen. De titel ‘Flosculi Sententiarum’ betekent letterlijk ‘bloemetjes van de zinspreuken’ of van de wijsheid. En kleurige, geestrijke bloemen, dat zijn het.

4. BASTIAANSE, Frans Verzamelde gedichten. deel I: 1890-1913. (Met vijf originele handschriften). Utrecht, Bruna, 1946. Linnen. 132 p. 1e druk. Inscriptie in pen voorin: ‘Voor Johanna en Piet/ Ter herinnering aan Frans/ 1 Sept. ’47/ van Jetty’. (Frans Bastiaanse was op 12 juni 1947 overleden, 79 jaar oud).
Verkocht
* Getruffeerd! Aan dit exemplaar werden op vier plaatsen de originele (klad)handschriften van Bastiaanse ingeplakt, gedateerd 1899, 1912 en 1946. Het betreft de gedichten op de pagina’s 18 en 19, 20, 71, 116 en 117: ‘In alle getijden’, ‘Bekentenis’, ‘De veerpont’ en ‘ Het vaaltje’.
Dit boek werd voorzien van een door Bastiaanse op 25 december 1946 gedateerd voorwoord, maar het verscheen pas kort na zijn dood. Deel 2 van Bastiaanses gedichten is nooit tot stand gekomen.

5. BEETS, Nicolaas (als:) HILDEBRAND Camera Obscura. Bezorgd door Willem van den Berg e.a. Amsterdam, Delta/ Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2008. Twee delen. Linnen met stofomslagen in cassette. 392; 400 p.
Verkocht
* Uitputtende wetenschappelijke editie met bijvoegsels, toelichtingen, commentaren et cetera.

6. BERNHARDT, Sarah Théâtre Sarah Bernhardt 1906-1907. (Programmaboekje voor de opvoering van L’Aiglon van Edmond Rostand). Parijs, Théâtre Sarah Bernhardt, 1906. Geniet. 12 p. Met zwartwitfoto’s en vele, drukke advertenties. Achterzijde omslag met zijscheurtje. Lichte gebruikssporen.
Verkocht
* Mooi serieontwerp van Paolo Guglielmi, uitgevoerd in goud, roze en choco. L’Aiglon werd voor het eerst opgevoerd in 1900 en was een geweldig succes voor Bernhardt én Rostand.

7. BERNHARDT, Sarah Théâtre Sarah Bernhardt 1906-1907. (Programmaboekje voor de opvoering van Les Bouffons van Miguel Zamacoïs). Parijs, Théâtre Sarah Bernhardt, 1906. Geniet. 12 p. Met zwartwitfoto’s en vele, drukke advertenties. Mooi, gaaf.
€ 25
* Les Bouffons, een dramatische vertelling, was een gezamenlijke succescreatie van actrice Sarah Bernhardt en de Frans-Baskische schrijver Zamacoïs (1866-1955). Mooi serieontwerp van Paolo Guglielmi, uitgevoerd in goud, roze en choco (toch afwijkend van het vorige nummer, zoek de verschillen!).

8. (CAMPERT (vert.), Remco). Georges FEYDEAU Mijnheer gaat op jacht. [Amsterdam?, De Nederlandse Comedie?, 1961]. Twee delen. 34 x 21 cm. (4), 92 eenzijdig gestencilde bladen.
Verkocht
* Het blijspel werd in 1961 onder regie van Fons Rademakers opgevoerd door De Nederlandse Comedie. Deze gestencilde uitgave was bedoeld als werkmateriaal voor de acteurs.

9. COHEN, Fré Fondscatalogus van de afdeeling Boekhandel en Uitgeverij der N.V. Drukkerij en Uitgeversmaatschappij De Arbeiderspers voorheen Ontwikkeling. Najaar 1929. Amsterdam, De Arbeiderspers, 1929. Ingenaaid. 104 p. Met omslag- en titeltekening, vignetten en sierranden van Fré Cohen. 1e druk. Blanco achterkant iets verkleurd, verder mooi.
€ 100
* De allereerste fondscatalogus van De Arbeiderspers, de uitgeverij die in 1929 werd opgericht voor de socialistische ‘zuil’ als opvolger van uitgeverij Ontwikkeling. Opvallend zijn de vele vignetten die als hoofdstuktitels dienen, sierlijke art-decotekeningen met sterke zwart-witwerking. Bijna allemaal voorzien van Fré Cohens vertrouwde ‘FC’. Niet in de NCC of in Cat. Fré Cohen.

10. (DERKINDEREN, Antoon). DIEPENBROCK, Alphons Stabat Mater Dolorosa. (&) Stabat Mater Speciosa. Auctore Jacopone da Todi. Quattuor vocibus inaequalibus composuit Alph. Diepenbrock. [Amsterdam, Stumpff & Koning, 1898]. Oblong 12 x 23 cm. Ingenaaid. 32; 32 p. Omslagdecoratie van Derkinderen gedrukt in bruin, muzieknoten in zwart. Eerste drukken. ‘Speciosa’ door de binder afgesneden, ‘Dolorosa’ niet afgesneden. Het tweede deel werd artistiek opnieuw ingebonden in zachte stof met gekalligrafeerd papieren titelkaartje, gemarmerde schutbladen, originele omslagen meegebonden.
Verkocht
* De Latijnse titel vertaald: ‘Daar stond de diepbedroefde moeder (&) Daar stond de beeldschone moeder. Geschreven door Jacopone da Todi. Alphons Diepenbrock zette ze op muziek voor vier ongelijke stemmen.’ Twee dertiende-eeuwse Mariahymnen met prachtige art-nouveauversiering van Diepenbrocks geestverwant, de kunstenaar Antoon Derkinderen.
Stabat Mater Speciosa met stempel van muziekuitgever G. Alsbach (die later dat jaar de tweede druk uitbracht). En met de handtekening van de componist Sem Dresden (1881-1957). Ook met enkele muzieknoten in rood en blauw potlood, mogelijk van Dresden. Zeer delicate, zeldzame boeken. In Braches, Nieuwe Kunst Bouwstoffen 313, 314 wordt een buitenomslag genoemd, maar dit is in geen van beide boeken aanwezig.

11. DIJKHOFFZ, M. Boek- en kunsthandel M. Dijkhoffz N.V. La Haye – The Hague. Den Haag, M. Dijkhoffz, ca. 1930. Reclameblad met zwartwitfoto’s. 4 p. Met horizontale vouw.
Verkocht
* Met foto van de Plaats, waar de boekhandel op nr. 27 gevestigd was, en drie foto’s van het interieur.

12. DOEVE, Eppo Originele kleurentekening voor het tijdschrift Gouden Uren. Gouache op tekenkarton. Met enkele aantekeningen in pen. Tekeningformaat ca. 25 x 62 cm. Bladformaat 50 x 65 cm. Jaren 70?. Met onderschrift ‘Gouden Uren blz. 4-5’ en marginale notities. Voorkant in goede conditie.
€ 350
* Originele gouache als illustratie bij een onbekend boek of verhaal in dit boekenclubtijdschrift. Een sfeervolle kleurentekening van een groep vrouwen die dreigt naar iets aan de rechterkant, buiten beeld. Een opvallende roodharige vrouw schoudert een geweer, een gaat een steen gooien, een bejaarde knarst de tanden, de anderen schreeuwen, de hond blaft. Op de achtergrond een rotsachtige kust, is het Ierland? Noorwegen?

13. DRUKKERSWEEKBLAD Kerstnummer 1932. Amsterdam, Federatie der Werkgeversorganisatiën in het Boekdrukkersbedrijf, 1932. 30 x 24 cm. Origineel omslag in metallic blauw, goud en zwart (ontwerp Charles Muratti). Rijk geïllustreerd, deels met ingeplakte bijlagen. 1e druk. Aan de voet van de rug iets versleten, verder een mooi exemplaar van dit hoogst kwetsbare tijdschrift.
€ 125
* Indrukwekkende uitgave met het omslag van de Nederlandse tegenhanger van Cassandre, Charles Muratti (echte naam Karel van der Blonk).

14. DRUKKERSWEEKBLAD Kerstnummer 1938. Amsterdam, Federatie der Werkgeversorganisatiën in het Boekdrukkersbedrijf, 1938. 30 x 24 cm. Ringband. Origineel omslag van zwaar geschept papier. Rijk geïllustreerd, deels met ingeplakte bijlagen. Gedrukt op veel verschillende papiersoorten. 1e druk. Ringband wat gebarsten, omslag met kreukjes, achterkant wat stoffig. Voorin in potlood de naam van een bekende margedrukker.
Verkocht
* O.a. pater Dr. B. Kruitwagen o.f.m. over 15e-eeuwse reclame voor schrijf- en drukwerk. Met tekeningen van Hans Borrebach en andere grafische bijdragen van vele anderen. Zeer onderhoudend reclametijdschrift van drukkers, vormgevers en papierfabrikanten.

15. EIJKELBOOM (vert.), Jan De War Poets. Engelstalige gedichten over de Eerste en Tweede Wereldoorlog uitgezocht en vertaald door Jan Eijkelboom, met een inleiding door Michiel van Aardenne. (Met foto’s van Anna Pool). (Sliedrecht), Wagner & Van Sandet, (2002). Ingenaaid. 132 p. 1e druk.
Verkocht
* Gesigneerd door de dichter op de titelpagina, met de poëtische toevoeging ‘Ready to be washed’.

16. EIJKELBOOM, Jan Dit eiland. De Dordtse gedichten van -. (Zutphen), Walburg Pers, (2003). Linnen. 64 p. 1e druk. Met bijbehorende cd, waarop de dichter de buindel voorleest (met extra’s voor de pc).
Verkocht
* Met gesigneerd opdrachtje van de dichter op het voorste schutblad: ‘Voor de 28-jarige!/ Jan Eijk’.

17. EIJKELBOOM, Jan Tien vogels. (Met tekeningen van Hans Andringa). Rotterdam, Bébert, (1983). Linnen met (iets verschoten) stofomslag. Gedrukt in opvallend rood en zwart in een oplage van 235 genummerde en door dichter en illustrator gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Subtiele vogeltekeningen (mooie meeuwen!). Jaarwisselingsgeschenk 1983-1984. Niet in de handel.

18. EIJKELBOOM, Jan Wat blijft komt nooit terug. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1979). Ingenaaid. 64 p. 1e druk. Rond rug verschoten, naam op Franse titel.
Verkocht
* Gesigneerd door de dichter op de Franse titel, met de poëtische toevoeging ‘het verbleekt, jammer’.

19. EMMENS, J.A. Kunst- en vliegwerk. (Gesigneerd met handgeschreven opdracht van de auteur aan Hans Gomperts). Amsterdam, G.A. van Oorschot, 1957. Linnen. 40 p. 1e druk. Debuut.
€ 75
* Opdracht van de auteur in zwarte inkt op het voorste schutblad: ‘Voor Hans en Huikje Gomperts/ bij gebrek aan een/ meester-werk./ Jan E.’.
Hans Gomperts en Jan Emmens, allebei dichters, ontmoetten elkaar in Parijs, toen Emmens er kunstgeschiedenis studeerde. Ze waren beiden Tirade-auteurs, die hun werk bij Van Oorschot uitgaven. Samen met P.C. van der Plank bezorgde Gomperts later het nagelaten werk van Emmens.

20. EMMENS, Jan. (J.C. BLOEM). J. KAMERBEEK De poëzie van J.C. Bloem in Europees perspectief. [Amsterdam], Polak & Van Gennep, 1967. Ingenaaid. (8), 120 p. 1e druk.
€ 15
* Met de handtekening van Jan Emmens op de Franse titel, en daarboven ‘(v.d.s.)’.

21. FAUST, Leo Nieuwe gids van Parijs. (Parijs in tien dagen). Amsterdam, Meulenhoff, 1921-1924. Meulenhoff’s Practische Bibliotheek. Karton met stofomslag. 104, 4, (8) p. Achterin reclame voor reisorganisaties en voor Nederlandse boeken. Met 4 p. ‘aanvullingen en verbeteringen’ gedateerd Januari 1924. Met op het laatste schutblad ingeplakte kaart van Parijs. 1e druk. Omslag aan de randen wat versleten. Goedkoop tekstpapier verbruind. Voorin inscriptie van 1 juli 1924.
Verkocht
* Goed exemplaar met sierlijk stofomslag gesigneerd ‘RH’ (Raoul Hynckes?). Populair boek, vaak herdrukt, niettemin zeer schaars.

22. FAUST, Leo, & F.X.M. SCHIPHORST Parijs bij nacht. Met circa 70 illustraties. (2e herziene druk). Amsterdam, Scheltens & Giltay, [1929]. Versierd rood linnen met opdruk in goud. 180 p. Gedrukt op kunstdrukpapier. Achterin reclame voor Parijse gelegenheden en voor Nederlandse boeken. Geheel herziene en vermeerderde 2e druk. Scheur in rug.
€ 20
* Informatief boek over Parijs en zijn geneugten in de Roaring Twenties. Leo Faust (1878-1974) was een Nederlander die in Parijs aan de Rue Pigalle een restaurant had.

23. FRANZEN, Piet Collectie uitgaven, correspondentie, uitnodigingen, aankondigingen etc.
€ 100
* 1. Sidac-Codex (beeldboekenproject). Oblong. 19,5 x 25 cm. Metalen pinsluiting. Vijf bladen met vier ingeplakte foto’s en vier luchtpostenveloppen waarin brieven in facsimile van het handschrift. Met kunstenaarsstempel, gemonogrammeerd en gedateerd “’90” in potlood.
2. “sema-cahier” 2. Onderzoek. Bekentenis-schrift. Cahiersteek. (8) p. Kleurenstempeldrukken met handgeschreven tekst in potlood. Vervaardigd in een oplage van 12 genummerde en gesigneerde exemplaren.
3. “sema-cahier” 3. Onderzoek. Bekentenis-schrift. Cahiersteek. (8) p. Kleurenstempeldrukken met handgeschreven tekst in potlood. Vervaardigd in een oplage van 12 genummerde en gesigneerde exemplaren.
4. Handgeschreven brief aan Peter Manasse. Twee vouwbladen. Draaiboek van een performance of film. Met uitgebreide aantekeningen in potlood door de geadresseerde. Met envelop.
5. Prospectus van het Sidac-Codex-project. Met ingeplakte kleurenfoto. Twee exemplaren, in beschreven enveloppen.
6. Uitnodiging voor de Sidac-Codex expositie. Met ingeplakte kleurenfoto. In beschreven envelop.
7. Collectie van elf uitnodigingen/aankondigingen/informatievellen.

24. GREEN, Julien Épaves. (Roman). (1/202 exx. on Lafuma). Parijs, Plon, 1932. Ingenaaid. (8), 288 p. Gedrukt in 2094 genummerde exemplaren. 1e druk. Wat kreukjes aan de voet van de rug.
€ 25
* Dit is een van 202 exemplaren op Lafuma-papier ‘avec la barbe’, ook wel ‘à toutes marges’ genoemd of ‘op groot papier’, met ongelijke, extreem uitstekende bladzijden.

25. GREEN, Julien Si j’étais vous… Roman. Parijs, Plon, (1947). Ingenaaid. 264 p. Gedrukt in 1187 genummerde exemplaren. 1e druk. Wat hoekkreukjes, maar een goed exemplaar van een zeer kwetsbare uitgave.
€ 65
* Dit is een van de 22 luxe-exemplaren op Hollands papier ‘avec la barbe’. Genummerd van 11-30 (+ 8 H.C.), dit is nr. 12.

26. GREEN, Julien Le voyageur sur la terre/ Les clefs de la mort/ Christine/ Léviathan. Parijs, Plon, 1930. Ingenaaid. (10), 274 p. Eerste uitgave van deze vier verhalen gezamenlijk. Net exemplaar van een zeer kwetsbare uitgave.
€ 80
* Het genummerde deel van de oplage omvat 723 exemplaren op vier soorten papier. Dit is echter een van de 56 luxe-exemplaren op Japans papier ‘avec la barbe’. Genummerd van 21-70 (+ 6 H.C.), dit is nr. 31. Vroege verhalen van deze écrivain américain de langue française (1900-1998).

27. GREEN, Julien Le Voyageur sur la Terre. Orné de six planches hors texte dessinées par Majou Iserentant. (Bruxelles), Aux Dépens des Éditions Lumière [Angèle Manteau], (1944). 27 x 20 cm. Origineel omslag met flappen, gedecoreerd in goud (Jack Rock). 104 p. Gezet uit de Egmont en gedrukt door Firmin Desmet in 500 genummerde exemplaren. Enkele kleine vlekjes.
€ 20
* Mooi geïllustreerde editie. Collectie ‘La Flèche d’Or’ ofwel De Gouden Pijl.

28. HANA, Herman Handgeschreven brief (fragment) aan ‘Beste John & Jeanne [Resink]’. Vel blocnotepapier 27,5 x 21,2 cm. 108 regels. Gedateerd ‘Blaricum – 6-5-26’. Aan één kant geplakt op een albumblad van grafoloog Petrus Mulder te Blaricum. Zonder het vervolgblad (of -bladen?) met ondertekening. Op de achterkant van het albumblad een handgeschreven brief van Mr. Jan Thomassen (1908-1951), die in 1945 gemeentesecretaris van Rotterdam en daarna particulier secretaris van prins Bernhard werd. Deze brief is gericht aan ‘Zeer geachte heer Resink’ (= A.J. ofwel John Resink) en dateert van 27 september 1938 (37 r., o.a. over Heidegger).
€ 75
* Wat een barbaar, die Petrus Mulder, hij heeft niet eens de complete brief bewaard, maar wilde slechts Hana’s handschrift grafologeren. Niettemin een interessante, uitvoerige uiteenzetting over dikdoenerige artiesten (o.a. de ‘Grrroote Fossielen’ Van Deyssel en Kloos), zijn goede vriend A. Roland Holst en diens familie, Martinus Nijhoff, Annie Salomons, en ‘de gansche S.D.A.P., die nu zelfs Godbetert den Ouden Hoer Henri Polak den molenmaniak tot voorzitter heeft’. Nee, dan J.J.P. Oud (met wie Hana in contact is getreden) en Charley Toorop, daarmee loopt Hana weg. Ook wat kritiek op de té hoogstaande ideeën van Resink. Hana zou kennelijk iets voor hem gaan schrijven.
Herman Hana (1874-1952) was grafisch kunstenaar en boekontwerper. A.J. ‘John’ Resink (1873-1946) was de onconventionele leraar biologie van Adriaan Roland Holst, die later met hem bevriend raakte. Resink was nogal in theosofie geïnteresseerd, evenals zijn vrouw Jeanne Guicherit, die als kunstenares in de sfeer van de Bergense School verkeerde.
In het Literatuurmuseum berust correspondentie tussen Hana en Oud. Kortom, een mysterie, onaf, deze brief, maar wel een interessant mysterie waar veel aan vast te knopen valt – anno 1926!

29. (IBSEN, Henrik) Nora. Insceniert von Director Oscar Wagner. Gastspiel Albert Bassermann. Gebouw voor kunsten en wetenschappen te s-Gravenhage. Theaterprogramma, 1924. Rotterdam-Den Haag, Jos. van Biene, [1924]. Serie-omslag van Carl Jung in oranje, goud en zwart gedrukt. 4 p. tekst, met advertenties en plattegrond. Netjes. Sluitzegeltje verbroken.
Verkocht
* Gastvoorstelling van het gezelschap van Albert Bassermann in het Haagse Gebouw voor kunsten en wetenschappen. Achterop advertentie voor Miss Blanche.

30. KOEBEEST Overeenkomst gesloten te Bloemendaal tussen Jan Gelderman, Jan van Galen, Cornelis de Boer en Jacob Kaptijn op 2 oktober 1825. Met de hand geschreven officieel document op officieel Frans regeringspapier (watermerk) met rood- en blindstempel van het Empire Française. 18 regels.
Verkocht
* Ondergetekenden verklaren in de meest ingewikkelde en geleerde klerkenzinsneden garant te staan voor Kaptijns aankoop van een ‘koebeest’ ‘aannemende mitsdien om bij aldien gemelde persoon mogt koomen te mangileeren’. Onderaan staat droogjes over betreffende ondergetekenden vermeld ‘verklarende Jan Gelderman en Jan van Galen niet te kunnen schrijven’.

31. KOPLAND, Rutger Het mechaniek van de ontroering. (Met opdracht en typoscripten). Amsterdam, Van Oorschot, (1995). Ingenaaid. 224 p. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de auteur aan schrijver-vertaler James Brockway: ‘Voor James/ van een dankbare/ Rudi’.
Bijgevoegd: Vier originele typoscripten en éen kladhandschrift van door Brockway in het Engels vertaalde gedichten van Kopland, met doorhalingen en correcties. Vijf bladen. Wat gekreukt.
Voorts: enkele knipsels en fotokopieën met betrekking tot Kopland.

32. KOPLAND, Rutger. Als: R.H. van den HOOFDAKKER Bolwerk van de beterweters. Over de medische ethiek en de status quo. Amsterdam, Van Gennep, 1970. Garenloos. 52 p. 1e druk. Naam voorin.
€ 15
* Kritiese Biblioteek.

33. (LOOY (vert.), Jac. van). SHAKESPEARE, William Naar het U lijkt. As you like it. Vertaling van Jac. van Looy. Bussum, Van Dishoeck, 1915. Verguld halfleer met gemarmerde platten (eenvoudige privéband; voorzijde oorspronkelijk omslag op voorplat geplakt. 124 p. 1e druk.
€ 90
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘voor den Heer en Mevrouw/ P.H. van Moerkerken Jr./ van Jac. van Looy./ 1916.’

34. LOOY, Jac. van Jakob. Leiden, A.W. Sijthoff, [1930]. Gedecoreerd linnen [ontwerp J.B. Heukelom]. (2), 204 p. 1e druk. Ex libris D.A.M. Binnendijk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de weduwe van de auteur op de Franse titel: ‘Aan D.A.M. Binnendijk/ van de vrouw van den schrijver./ Titia van Looy/ Nov. 1930.’
Inliggend: Handgeschreven brief aan ‘Geachte mijnheer [D.A.M.] Binnendijk’. 17,0 x 13,0 cm. Eén vouwblad. Recto en verso. Gesigneerd ‘Uwe dw Titia van Looy’ en gedateerd ’17 Nov. ’30’. 29 regels tekst. De weduwe van de op 24 februari van dat jaar overleden schrijver schenkt dit exemplaar aan de criticus: ‘ik heb een toegenegen gevoel voor u door hetgeen u over van Looy schreef […] Hij had nog drie hoofdstukken willen schrijven of misschien twee. Ik was zoo gelukkig toen de gedachte bij mij opkwam aan dat stukje van 1906, het is voor mij een treffend einde en ik voel wat minder daardoor het schrijnende van de fragmenten’.

35. MEIJSING, Geerten Nooit meer Kerstmis. (Met een portret van de auteur door Marique de Bree) Woubrugge, Avalon Pers, (2019). Ingenaaid met stofomslag. 32 p. Gezet uit de Bembo en gedrukt op Simili Japon in een oplage van 98 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 40
* Dit voor een margedruk nogal omvangrijke verhaal werd op verzoek van de Avalon Pers geschreven ter gelegenheid van Kerstmis 2019.

36. (MENSENHAAR). TEUTSCHMANN, Jacob Die letzten Tage unserer innigstgeliebten Eltern, Jacob und Maria Teutschmann in der Mitte Ihrer geliebten Kinder, Franz, Antonia, Jacob und Maria. Oostenrijk, Stiermarken? 1848. Twee gedrukte stichtelijke boeken met toegevoegde identieke handgeschreven tekst van zoon Jacob Teutschmann, in meegebonden katernen rouwpapier. Resp. 52 en 64 beschreven pagina’s.
1. J.A. BIGGEL: Des Christen Wandel im Erdenthale und seine Sehnsucht nach der himmlischen Heimat. Stuttgart, Ad. Becher, 1849. Zwart leer met blinddruk en kruis van mensenhaar achter glas in een koperen lijst, met een boeksluiting. Licht verkleurd, gebruikssporen. De tweede sluiting ontbreekt.
2. Königliche Halszierde, bestehend in auserlesenen Morgen, Abend, Meß, Beicht und Communiongebettern. Fürstenfeld / Graz, Joh. Michael Wurst, ca. 1790. Karton met reliëfversiering. Versleten en wat vlekkig. (Deze titel niet in Worldcat).
€ 250
* Een Oostenrijkse familiegeschiedenis in twee schokkende boeken: een verhaal in twee identieke teksten door Jacob Teutschmann jr. over de dood van zijn beide ouders, Jacob sr. en Maria Teutschmann. Met de hand geschreven in twee vrome gebedenboeken die waarschijnlijk bedoeld waren voor Jacob en zijn broer en zussen (dan zouden er misschien nóg twee van deze exemplaren bestaan). Vermoedelijk is het haarkruis (donkerbruin en zilvergrijs) gemaakt van haarlokken van de twee overledenen. Voor mij, onervaren in oud Duits, is de tekst moeilijk leesbaar.
Er zijn waarschijnlijk verwijzingen in de tekst te vinden naar de exacte identiteit en woonplaats van de familie Teutschmann – maar alles wijst op een oorsprong uit Oost-Stiermarken, nu de grensstreek van Oostenrijk en Slovenië tussen Graz en Pettau. Deze twee boeken zijn in de loop van enkele jaren individueel tot ons gekomen. Maar het is wellicht geen toeval dat beide in Nederland zijn gevonden.

37. ORLÉANS, Charles d’ Chansons. Avec introduction et glossaire par P. Valkhoff. Blaricum, Editions “De Waelburgh”, 1932. Ingenaaid. 104 p. Met wapenschild van de dichter ontworpen door B.H. Boissevain, door Charles ontworpen exlibrisvignet afgedrukt op p. 3, en een portret van de auteur door Fokko Mees naar een miniatuur in de Koninklijke Bibliotheek. Gezet uit de Caslon en gedrukt in groen en zwart op handgeschept Van Gelder-papier. 1e druk. Omslag iets verkleurd.
€ 35
* Prachtige typografie in deze mooie, luxe uitgave van de liederen van de prins van Orléans, die na de slag bij Agincourt (1415) door de Engelsen gevangen werd genomen en pas een kwart eeuw later werd vrijgelaten. Hella Haasse schreef over de koninklijke dichter Het woud der verwachting.

38. ORLÉANS, Charles d’ Douze Rondeaux. (Met een houtsnede van Pam G. Rueter). Baarn, Arethusa Pers, 1981. Linnen. (32) p. Gedrukt naar kalligrafie van Pieter Wetselaar in een oplage van 150 genummerde exemplaren.
€ 25
* Met, los bijgevoegd, een extra afdruk van de houtsnede.

39. ORLÉANS, Charles d’ Poésies. Leipzig, Kurt Wolff Verlag, 1914. 29 x 19 cm. Origineel heelperkament versierd met wapenschild in goud en zilver op blauw. 236 p. Kop verguld. Gedrukt in 300 genummerde exemplaren met het gotische lettertype van Henric Lettersnider, uit de letterverzameling van Joh. Enschedé & Zonen. Perkament iets krom. Heel lichte gebruikssporen.
€ 70
* Nobele Franstalige uitgave van de poëzie die Charles d’Orléans schreef gedurende zijn lange jaren in Engelse gevangenissen (1415-1440) na de Slag bij Agincourt. Dit boek werd vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog gedrukt.

40. (POTASCH EN PERLEMOER) Nog altijd compagnons (Partners Again). Potasch en Perlemoer in de auto-branche. N.V. Het Schouwtooneel. Gebouw voor kunsten en wetenschappen te ‘s-Gravenhage. Theaterprogramma, 1923. Rotterdam-Den Haag, Jos. van Biene, [1923]. Serie-omslag van Carl Jung in oranje, goud en zwart gedrukt. 4 p. tekst, met advertenties en plattegrond. Netjes. Sluitzegeltje verbroken.
€ 40
* Jan Musch en Sam de Vries in de hoofdrollen van deze succesvolle en nog altijd bekende toneelstukkenserie. Blijspel in het Haagse Gebouw voor kunsten en wetenschappen. Achterop advertentie voor Miss Blanche.
Bijgevoegd: De P.P.C. (Potasch en Perlemoer). Vereenigd Rotterdamsch Hofstad-Tooneel (Cor van der Lugt Melsert en F.H. Tartaud) met o.a. Anton Roemer, Fie Carelsen en Jan en Hans van Ees. Den Haag, Koninklijke Schouwburg, 1924.

41. (RAEMDONCK, George Van). DAVIDSE, BOB Zingen met nonkel Bob. Vijftien liedjes uit het repertorium van de T.V.-Ohee club met oorspronkelijke pentekeningen van G. van Raemdonck. Brussel, Belgisch Nationaal Instituut voor Radio-Omroep – Vlaamse Televisie, 1959. Geniet. 32 p. Omslag iets roestvlekkig, gebruikssporen.
€ 25
* Omslag met portret van Nonkel Bob Davidse (1920-2010) en vijftien vrolijk geïllustreerde liedjes door George Van Raemdonck.

42. (RAEMDONCK, George Van). IJZERMAN, A.W. De ezel in de leeuwenhuid. Open brief van Batavus Burgerman, over de Nederlandsche Bolsjewiki, ter geruststelling van zijn mede-bourgeois. Amsterdam, Ontwikkeling, [1924]. 26 x 19 cm. Ingenaaid. 32 p. Met omslagtekening en 20 karikaturen van George van Raemdonck. Achterop geïllustreerde socialistische advertentie. 2e herziene druk. Een pagina marginaal gedeukt, enkele vlekjes (alles buiten de druk).
€ 20
* Over de aanvallen van de revolutionaire communisten op de Nederlandse socialisten. De eerste druk van 1919 was in kleiner formaat en had niet de briljante tekeningen van George Van Raemdonck.

43. ROGGEMAN, Willem M. Lichaamstaal. (Met een originele inkjetprent in kleur van Gerrit Westerveld). [Bergen op Zoom, Kleinood & Grootzeer], 2010. Planodruk. 29,5 x 41,6 cm. Gedrukt in een oplage van 30 genummerde en door dichter en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Rijmprent.

44. SCHIPPERS, K. [Bij Loosdrecht]. Rotterdam, Poetry International, 1974. Rijmprent. Oblong 43 x 60,5 cm.
Verkocht
* Het bekende gedicht van Schippers als titelloze rijmprent ter gelegenheid van Poetry 1974. (Nagekomen: hoort eigenlijk bij onze vorige nieuwsbrief, nr. 964.)

45. SCHLESINGER, Stefan Lettervormen. Amsterdam, Wed. J. Ahrend & Zoon, 1937. 36 x 27 cm. Ringband. 40 bladen bedrukt in rood en zwart. 37 bladen met allerlei alfabetten, voorafgegaan door inleiding en inhoud met vermelding van de leveranciers/ lettergieterijen. 1e druk. Omslag gevlekt en aan de randen wat versleten. Enige gebruikssporen.
Verkocht
* Een heerlijk bladerboek voor al wie van letters houdt. Schlesinger (1896-1944) werkte onder andere voor Drukkerij Trio, chocoladefabriek Van Houten en inktfabriek Talens.

46. VEN, Jan C. van der Kalender 1930. Den Haag, L.J.C. Boucher, [1929]. 44 x 22 cm. Geperforeerd. 6 bladen, eenzijdig bedrukt met een paddenstoelenprent en getekende maandkalender in zwartwitlithografie. In goede staat.
Verkocht
* Van de jonggestorven graficus (1896-1930) zijn weinig werken bekend, maar deze litho’s van paddenstoelen getuigen van zijn talent. Leuk ook de bizar getekende cijfers van de dagen. Met een artikel door A.J. Vervoorn over de kunstenaar.

47. (VESTDIJK). BRÜLL, Jean Overzicht van de bijdragen van en over S. Vestdijk in letterkundige- en algemeen kulturele tijdschriften uit de jaren 1930-1972. (6 delen, alle met opdracht aan André Swertz). Utrecht, HES Publishers, 1977-1981. Compleet in zes delen (inclusief deel 6, het register). 100; 88; 136; 160; 216; 164 p. 1e druk. Ruggen wat verbleekt.
€ 50
* Alle delen met handgeschreven, gesigneerde opdracht van Jean Brüll aan antiquaar André Swertz (1947-2021). De uitvoerigste in deel 1: ‘Niet voor de verkoop/ wel voor André Swertz/ als tegenprestatie voor de/ t.s. lenerij’. Achterin het registerdeel een opvallende grafiek van de publicatiedrift van Simon Vestdijk!
Bijgevoegd: Jean BRÜLL, Meneer Vestdijk, spreekt u Pierre Kemp wel eens? Gedichten. Utrecht, Kwadraat, 1988. Garenloos. 64 p. 1e druk.
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de auteur aan André Swertz.

48. VLETTER, A. de Waar schuiven wij heen? Open brief aan ouders en opvoeders betreffende kindervermaak en de moderne dansen. Met een woord vooraf van Dr. J.H. Gunning Wzn. Baarn, Hollandia-drukkerij, 1918. Geniet. 36 p. 1e druk. Iets verbleekt, maar mooi exemplaar, grotendeels niet opengesneden.
Verkocht
* ‘Blijf onze kinderen van ’t lijf met uwe vunze danserij’. Tegen de jazzdans en zijn intieme gevaren. Antonie de Vletter was een vooruitstrevend leraar en zou in 1920 rector worden van het door hem gestichte Kennemer Lyceum.

49. WASSENAAR, Willem Kalender 1927. [Haarlem], Oprechte Haarlemsche Courant, [1926]. 40 x 26 cm. Zes eenzijdig bedrukte bladen met sierkoord. Zes litho’s van vogels: bonte kraaien, eksters, scholeksters, eenden, een uil en zwarte kraaien, boven dubbele maand met getekende letters en cijfers en grijze steunkleur. Enkele kleine vlekjes.
Verkocht
* Willem Wassenaar (1873-1956) was lid van de ‘Katwijkse School’.

50. WIELERWEDSTRIJD Residentie-Renners-Club “Sparta”, Kampioen van Nederland. Jubileumrit De Ronde van Den Haag. Den Haag, RRC Sparta, [1923]. 25 x 16 cm. Gevouwen. 8 p. Gedrukt in blauw en zwart. Met advertenties en een foto. Wat verfomfaaid.
€ 65
* Moeilijk te vinden: een origineel rijwielwedstrijdprogramma uit 1923! Leuke advertenties. Niet in de NCC. Zeer teer!

51. (ZWARTE BEERTJES). Janwillem van de WETERING
De Vlinderjager. Leeuwarden, Bruna, (1982). Garenloos. 160 p. 1e druk. Vlekjes.
€ 25
* Embargo-exemplaar met alleen zwarte belettering op wit omslag, waarop ook een uitnodiging voor de presentatie van dit 2000e Zwarte Beertje.


Recent aangepast: de pagina’s over Oud en zeldzaam en over Typografie/ boeken over boeken.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 19 augustus 2021 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 641.990 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: