antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 973: Lettertuin

– Maar ach, wat is variatie nog in dit land? Afwisseling, die vindt u in deze nieuwsbrief. Een website met wat drukwerkjes ertegen. Onuitgegeven illustraties, van een smak Boekenweek via Fré Cohen en andere mooie typografie, via Couperus en Terborgh, miniboekjes, vroegmoderne juridische praktijk, geweldig Britse affiches, de Vrouw en haar Krant, een ode aan de Currywurst, drukkersprojecten, Clotterboocke en Zapf!
Zapf! Als je zo’n zwiepnaam hebt, kun je mooi signeren.


1. BEZAAN, Jo Jac. van Hattum. Het boek van Marc. (11 originele linosneden). Elf in potlood gesigneerde linosneden afgedrukt op Japans papier, waaronder een titelpagina. Tien zijn er op bladen geschept papier geplakt, waarop met potlood een kort bijschrift is geschreven, maar de titel is niet opgeplakt. Vermoedelijk eind jaren 40. Wat grauw afgedrukt.
€ 350
* De Puttense schilder Jo Bezaan (1894-1952) illustreerde één boek van Van Hattum, het vermakelijke boekje met kinderrijmen die ook voor volwassenen intrigerende lectuur zijn: Van Odrimond, Millimas en anderen (1941). De verhalenbundel Het boek van Marc van Van Hattum is nooit verschenen, maar enkele verhalen waarvan we de titels in de bijschriften lezen, zijn wel bekend: Duivelsschool, Jonge gelukken, Miss X. In het Rijksmuseum is één van deze prenten aanwezig met de datum 1946.

2. (BOEKENWEEK 1951) Het Boek en de Muzen. Programma Literaire feest-avond 23 Februari 1951 Stadsschouwburg Amsterdam. Geniet. 8 p. Ontwerp Jan van Keulen. Gevouwen, wat roest binnenin.
€ 65
* Vrolijk versierd cabaretprogramma. Zie het artikel van Marco Entrop ‘”Eet meer Blaman, drink meer Vestdijk, lees meer Fruit”. Wim Sonneveld in de Boekenweek’ in De Parelduiker, 2008, aflevering 1.

3. (BOEKENWEEK). AKYOL, Özcan Generaal zonder leger. (Luxe-editie). [Amsterdam], CPNB, (2020). Linnen met stofomslag. Leeslint. 64 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 220 genummerde exemplaren van de gebonden luxe-editie. Relatiegeschenk, niet in de handel. Boekenweekessay 2020.

4. (BOEKENWEEK). BOUAZZA, Hafid Een beer in bontjas. (Luxe-editie). [Amsterdam], CPNB, (2001). Karton. 64 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de circa 100 gebonden exemplaren van de luxe-editie. Relatiegeschenk, niet in de handel. Boekenweekessay 2001.

5. (BOEKENWEEK). DIJKSHOORN, Nico Verder alles goed. (Luxe-editie). [Amsterdam], CPNB, (2012). Karton met stofomslag. Leeslint. 64 p. 1e druk.
€ 90
* Eén van de 240 genummerde exemplaren van de gebonden luxe-editie. Relatiegeschenk, niet in de handel. Boekenweekessay 2012.

6. (BOEKENWEEK). DIS, Adriaan van Palmwijn. (Luxe-editie). [Amsterdam], CPNB, 1996. Linnen met stofomslag. 96 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de ca. 100 gebonden exemplaren van de luxe-editie. Relatiegeschenk, niet in de handel. Gesigneerd door de auteur op het schutblad.

7. (BOEKENWEEK). GRUNBERG, Arnon De heilige Antonio. [Amsterdam], CPNB, 1998. Linnen met stofomslag. 96 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de circa 100 gebonden exemplaren.

8. (BOEKENWEEK). GRUNBERG, Arnon. Als: Marek van der JAGT Monogaam. (Luxe-editie). [Amsterdam], CPNB, (2002). Karton met stofomslag. Leeslint. 64 p. 1e druk.
€ 250
* Eén van de 200 genummerde exemplaren van de gebonden luxe-editie. Relatiegeschenk, niet in de handel. Boekenweekessay 2002.

9. (BOEKENWEEK). HEIJDEN, A.F.Th. van der Weerborstels. (Luxe-editie). [Amsterdam], CPNB, 1992. Linnen met stofomslag. 96 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de circa 100 exemplaren van de gebonden luxe-editie. Relatiegeschenk, niet in de handel. Boekenweekgeschenk 1992.

10. (BOEKENWEEK). HERMANS, W.F. In de mist van het schimmenrijk. Fragmenten uit het oorlogsdagboek van de student Karel R. (Luxe-editie). [Amsterdam], (CPNB), 1993. Linnen met stofomslag. 96 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de slechts 150 luxe-exemplaren die in linnen gebonden werden. Relatiegeschenk, niet in de handel. Boekenweekgeschenk 1993. JS 432.

11. (BOEKENWEEK). ISIK, Murat Mijn moeders strijd. (Luxe-editie). [Amsterdam], CPNB, (2019). Linnen met stofomslag. Leeslint. 64 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 240 genummerde exemplaren van de gebonden luxe-editie. Relatiegeschenk, niet in de handel. Boekenweekessay 2019.

12. (BOEKENWEEK). WINTER, Leon de Serenade. (Luxe-editie). [Amsterdam], CPNB, 1995. Linnen met stofomslag. 96 p. 1e druk.
€ 125
* Eén van de circa 100 gebonden exemplaren van de luxe-editie. Relatiegeschenk, niet in de handel. Boekenweekgeschenk 1995.

13. BROEKHUIZEN, Johan van, Pieter NIEUWLAND & Dirk SMITS Eenige galanterieën. (Drie miniboekjes in foedraal). Utrecht, De Utrechtsche, 1980. 75 x 53 mm. Drie geniete boekjes met marmeromslagje, samen in fluweelbekleed foedraal. Elk boekje bevat een frontispice en enkele galante gedichten uit de 18e eeuw. Gedrukt in ruim 300 genummerde exemplaren. 1e uitgave. Fraaie staat.
Verkocht

14. BROUWERS, Jeroen, en Gerrit KOMRIJ Correspondentie. Antwerpen, Demian, 2014. Ingenaaid.72 p. 2e druk, 1e druk in deze vorm.
Verkocht
* Gesigneerd door Jeroen Brouwers op de titelpagina. Verscheen eerder (in 2007) als bibliofiele uitgave onder de titel De stilte bestaat uit zoveel antwoorden. Deze tweede druk werd aangevuld met een Hemelbrief van Jeroen Brouwers aan Gerrit Komrij.

15. CAMPERT, Remco ‘Vannacht zag ik twee dode vrienden’. (Gedicht). [Amsterdam], Bezige Bij, 2015. Plano in omslag. In bedrukte envelop.
Verkocht
* Presentje voor de aanwezigen tijdens de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren 2016 aan Remco Campert door Koning Filip op 8 oktober 2015 in het in het Koninklijk Paleis in Brussel.

16. CHINESE BOEKEN Drie Chinese boeken uit de collectie van Huib van Krimpen. 1-2. Twee boeken met volkspoëzie, geïllustreerd. Beide hardcover met stofomslag (oplage 500 exx. gebonden), beide uit 1978.
3. ZHOU ENLAI: Zeventien gedichten. Kalligrafische uitgave op traditioneel-Chinese blokboekmanier gebonden. Sichuan, 1980.
Verkocht
* Zhou Enlai, in Nederland ook bekend als Tsjoe En-lai (1898-1976) was langdurig premier onder Mao Zedong. Over zijn poëzie kon ik niets vinden, maar misschien is het toch mooi en/of interessant.

17. COHEN, Fré Exlibris voor Koos Vorrink. [1926]. Op gevergeerd papier. Bladformaat 95 x 65 mm. Beeldformaat 78 x 54 mm. Houtsnede, in het hout gesigneerd ‘FC’. Op een stukje dik karton geplakt. Kleine roestvlekjes.
Verkocht
* Cat. Fré Cohen 682, maar zie ook p. 85.

18. COHEN, Fré ‘Houd van den weg den rechterkant: … Dat brengt je veilig door het land.’ Gebruikt schoolschrift met opgeplakt etiket (6,5 x 10 cm), gedrukt in rood, naar ontwerp van Fré Cohen. Eenvoudig paars schrift van ene Frits Kuijken voor de Lagere School, volgeschreven met eenvoudige schrijfoefeningen – eerst losse letters, dan hele woorden – in het jaar Onzes Heren 1932.
Verkocht
* Met inliggend een aandoenlijk briefje: ‘Strafwerk tafel van 1, 2, 3/ 4 5 6/ 7 8 9 10’.

Dezer dagen opent de langverwachte Fré Cohen-tentoonstelling in het iconische Museum Het Schip te Amsterdam. Wij zijn hoogst benieuwd!

19. COUPERUS, Louis De boeken der kleine zielen. (I. De kleine zielen; II. Het late leven; III. Zielenschemering; IV. Het heilige weten). Amsterdam, Veen, [1901-1903]. 4 delen. Linnen (bandontwerp Theo Neuhuys). (4), 268, (4), 252; (4), 180, (4), 184; (4), 192, (4), 216; (4), 220, (4), 224 p. 1e druk. Deel I en IV wat scheefgelezen. In deze set is De kleine zielen nu eens opvallend gaaf (meestal is dat de zwakke schakel in de vier delen). Opvallend weinig roest. Met op de binnenzijde van het voorplat van deel I en IV het kleine exlibris van Dick Laan (auteur van Pinkeltje): een naakte jongeling die een boek leest, leunend op een grote schedel.
Het is lang geleden dat we dit konden zeggen: eindelijk weer eens een goede set!
€ 450
* Braches Bouwstoffen 1453. Van Vliet 216, 1 t/m 4.

20. (COUPERUS, Louis). KARTINI, Raden Adjeng Letters of a Javanese Princess. Translated from the original Dutch by Agnes Louise Symmers. With a foreword by Louis Couperus. New York, Knopf, 1920. Origineel rood linnen. XVIII, 310 p. Grondig gelezen, mishandeld exemplaar: schuingelezen, rug bovenaan beschadigd, voorkant gevlekt en aan de hoeken gebutst. Uit het schutblad is een hoek geknipt en het is voorzien van een stempel ‘Withdrawn’. Laatste binnenkneep ligt open. Doorheen het hele boek staan kleine kruisjes en correctietekens bij foutjes tegen het Engels (en het Frans op p. 107), en er ligt een krantenknipseltje in (p. 61, met verbruining) gedateerd 1 december 1920, waar sprake is van de Nederlandse hoogleraar A.J. Barnouw.
Verkocht
* De inleiding van Couperus bij deze Engelstalige editie van Door duisternis tot licht is niet in het Nederlands verschenen! Wel publiceerde hij een heel vrije bewerking als feuilleton, onder de titel ‘Intieme impressies VIII’, opgenomen in Proza III.

21. (DAAL, Geert van). (KASPERS, Catharina, en Johanna WILLEMS) Advysen en sententien, ingewonnen by onpartydige regtsgeleerden, op en teegens de persoonen van Catharina Kaspers, en Johanna Willems, synde moeder en dogter, geëxecuteert binnen de Stadt Elburg op den 6 October 1743. Over het ombrengen van haar eygen kind. Nevens het advys en sententie van Henrickje Vorstelman, over het ombrengen van haar kind, in haar onsinnigheit, op den 13den Aug. 1743. binnen de Stadt Harderwijk. Elburgh, Nicolaas van der Kamp, (1743). Uit oud convoluut afkomstig, gebonden in verguld halfmarokijn met linnen platten door Geert van DAAL. 44 p. Niet afgesneden. 1e druk. Goede conditie.
€ 140
* Over een kindermoord door een grootmoeder en een moeder uit Elburg. Uitvoerige beschrijving van het treurig gebeuren, doorregen met geleerde juridische overwegingen, veelal in het Latijn. Gevolgd door een vergelijkbaar geval uit Harderwijk, een moord ‘in dementia’ door een krankzinnige vrouw op haar dochter. In het eerste geval, waarbij het motief van de moord de onwettige geboorte was, werden beide daders geëxecuteerd. De tweede moeder moest vanwege haar geestelijke aandoening voor de rest van haar leven ‘in een secuur confinement’ gevangen worden gehouden. Aantrekkelijke band. Knuttel 17418.

22. DROSTE-ROMBOUTS Lettertuin. (Diepenheim, Kunstvereniging Diepenheim, 1993). 32 x 24 cm. Ingenaaid met flappen. (56) p. Gedrukt in rood en zwart in 500 exemplaren. Met de bijlage. 1e druk. Keurig.
Verkocht
* Twaalf gedichten van Vlaamse en Nederlandse dichters: H.H. ter Balkt, Frans Denissen, Christine D’Haen, Stefan Hertmans, Marcel van Maele, René Oey, Hanny Rouweler, Hanneke van Schooten, Frans Struik, Willem M. Visser en Jan Zitman. Deze zijn met het door Guy Rombouts en Monica Droste uitgevonden Azart-alfabet vertaald en in dit verbazende, grote boek afgedrukt. Het Azart-alfabet bestaat uitsluitend uit lijnen en symbolen in kleuren, in dit boek weergegeven als rood en zwart. Op twee losse bijlagen, een enkel en een gevouwen blad, zijn de karakters respectievelijk de twaalf gedichten in het Latijnse alfabet weergegeven. Het resultaat is wonderschoon.
Op de afbeelding links ziet u een fragment van het gedicht ‘Lettervader’ van Frans Denissen.

23. (DRUKWERK IN DE MARGE) Dichter des Vaderlands. (Blauwe Scheen-doos met 32 boekjes). Rotterdam/ Den Haag, Stichting Drukwerk in de Marge/ Koninklijke Bibliotheek, 2005. 32 bibliofiele uitgaven in doos. 24,5 x 17,5 x 8,5 cm. Vervaardigd in een oplage van 65 exemplaren. Projecten DIDM G-11.
Verkocht
* Weer zo’n prachtig project van Drukwerk in de Marge… Deze doos bevat behalve twee gedichten van de eerste twee Dichters des Vaderlands, Gerrit Komrij en Driek van Wissen, ook 31 uitgaven van schrijvers die zich met terugwerkende kracht ook Dichter des Vaderlands zouden mogen noemen. 0. Titelpagina en inhoudsopgave. 1. Paul van Capelleveen (inleiding), Gerrit Komrij en Driek van Wissen (Avalon Pers). 2. Hadewijch (Op gezette tijden). 3. Hertog Jan van Brabant (Kalamos Pers). 4. Suster Bertken (Die oue drukkerije). 5. Anthonis de Roovere (Ampersand). 6. Anna Bijns (Marian Willinck). 7. Jan van der Noot (Cicero/ Zinloos). 8. Jacob Cats (De Klaproos). 9. P.C. Hooft (De Baaierd/ Zonder dak). 10. Brederode (Lojen Deur Pers). 11. Joost van den Vondel (Oogentroost). 12. Constantijn Huygens (Althaea Pers). 13. Jan Six van Chandelier (Enkidupers). 14. Willem G. van Focquenbroch (Eric van der Wal). 15. Hubert K. Poot (Kopwit). 16. Hieronymus van Alphen (Trionapers). 17. Willem Bilderdijk (Dynamo Pers). 18. A.C.W. Staring (Rather obscure Press). 19. O.C.F. Hoffham (Koekanger Handpers). 20. H.F. Tollens Cz. (Augustijn Pers). 21. De Schoolmeester (De Uitvreter). 22. P.A. de Genestet (Presse d’Escargot). 23. Piet Paaltjens (Houtpers). 24. J.A. Der Mouw (’t Schuurtje). 25. Herman Gorter (Mikado Pers). 26. J.H. Leopold (Statenhofpers). 27. M. Nijhoff (Ferrie van Ramele). 28. Gerrit Achterberg (SHE). 29. Ida Gerhardt (Hester Verkruissen). 30. Lucebert (Eikeldoorpers). 31. Remco Campert (Marlies Louwes).
‘Aan het dertigjarig jubileum [van Stichting Drukwerk in de Marge] in 2005 werd geen project gewijd, wel verscheen in dat jaar Dichter des vaderlands, het resultaat van een project dat samen met de Koninklijke Bibliotheek werd georganiseerd toen Gerrit Komrij zijn functie overdroeg aan Driek van Wissen (nr. G-11). Elke bijdrage werd gewijd aan een niet meer levende dichter die de functie had kunnen vervullen als die in zijn of haar tijd al bestaan had. Dat ging van Hadewych via Cats, Brederode, Bilderdijk, Tollens tot en met Lucebert’ (Website Drukwerk in de Marge).

24. (FEMINA). NIEUWE ARNHEMSCHE COURANT Femina. (Bijlage voor de vrouw, 1921-1922). Arnhem, Nieuwe Arnhemsche Courant, 1921-1922. 11 Zaterdagbijlagen en 7 (kleinere) zondagbijlagen. Gevouwen katernen. In oud halflinnen mapje met linnen. Wat brokkelig, papier vergeeld. Uit het Kerstnummer 1921 is een groot stuk geknipt.
Gereserveerd
* Het eerste nummer van de damesbijlage dateert van 24 september 1921 en is gevuld met mode, recepten en een rubriek voor kinderen. Gaandeweg komen er ook artikelen over vrouwenrechten e.d. in de bijlagen terecht. Katern nr. 20 van 17 juni 1922 is het laatste; de omvang wordt daarna geringer en overgebracht naar de zondag; de 7 voorhanden nummers lopen van 17 juni tot en met 23 september 1922.
Tot 1923 was Jan Greshoff hoofdredacteur van de Nieuwe Arnhemsche Courant, het grootste Arnhemmer dagblad. Het is niet opgenomen in Delpher.
Deze collectie is afkomstig uit de nalatenschap van Huib van Krimpen, een oomzegger van Greshoff, maar het mapje of de kranten vertonen geen enkel persoonlijk kenteken.

25. HEIJBROEK, J.F., & T.C. GREVEN Sierpapier. Marmer-, brocaat- en sitspapier in Nederland. Amsterdam, Uitgeverij De Buitenkant, 1994. Oblong 18 x 24 cm. Linnen. 164 p. Rijk geïllustreerd. Gaaf.
€ 25
* Standaardwerk.

26. HEIJDEN, A.F.Th. van der A.F.Th. van der Heijden leest fragmenten uit Het schervengericht. [Grave, Dedicon, 2007?]. 17 cm. grammofoonplaat in hoes.
€ 20

27. JADOT, Alain Die englische Schweigeminute – petite messe basse en 73 mesures > in memoriam <. München & Salzburg, Verlag Klaus G. Renner, 1997. Cahiersteek. Grijsblauw omslag van geschept Roma-papier. 16 p. Voornamelijk muzieknotatie. Gedrukt in 99 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 20
* 73 maten expressieve muzikale stilte met titels als ‘Hymne aux Soupirs’, ‘Pause café bémoll’, ‘Idée virtuelle de l’éternel’.

28. JADOT, Alain Ketchup. Mayo. Senf. Berlijn, Alain Jadot Verlag, 1988. 9 x 15 cm. Plastic spiraalbandje. 13 worstkartonnen bladen met reliëf en 23 opgeplakte etiketten. Frontispice: een ingeplakt plastic wegwerpvorkje. In het Duits. 1e druk. Netjes.
Verkocht
* Fantastisch kunstenaarsboekje, een dichtbundel met 17 drieregelige gedichten (min of meer haiku’s) en een blabla-‘Widmung’, ter meerdere eer en glorie van de Currywurst. Verspreid op de Frankfurter Buchmesse.

29. JAHR, Christa Ei der Tausend! 9 alte Lieder aus der Sammlung “Des Knaben Wunderhorn” gesetzt aus 9 Schriften auf Magazin-Matrizen von Typoart, geschmückt mit 9 Holzstichen von Christa Jahr. (Leipzig, Typoart, 1978). 25 x 12 cm. Als blokboek genaaid. 24 p. In okergeel en zwart gedrukt. 9 getinte houtsneden. 1e druk. Het kwetsbare boekje is zeer gaaf.
€ 25
* Ondeugende en absurde teksten met grappige houtsneden.

30. JARRY, Alfred Ubu Krol. Czyli Polacy. Warschau, Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe, 1989. 65 x 55 mm. Karton. 272 p. Geïllustreerd. Bandje deels verkleurd.
€ 30
* Vertaald uit het Frans door Tadeusz Zelenski en geïllustreerd door Janusz Stanny. Miniboekje.

31. JORDAAN, L.J. Zes jaar te wapen! Een geschreven film der Filmliga-beweging in Nederland (1927-1933). [Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1933]. 29 x 21 cm. Geniet. 36 p. Met foto’s en fotomontages. 1e druk. Rugje iets gebarsten, maar in mooie conditie.
Verkocht
* ‘De volledige mémoires van een unieke leekenbeweging’ die in opstand kwam tegen de gevestigde belangen van de bioscoopeigenaars. Daartegenover werden nieuwe belangen gevestigd door de groep rond Joris Ivens, Menno ter Braak en Henrik Scholte. Maar wat een mooie vormgeving, en schitterende foto’s van Cas Oorthuys.

32. (NUTTALL, Derek) To commemorate the 150th Anniversary of the manufacture of Albion Press No. 1108 by Jonathan & Jeremiah Barrett, Exors. of R.W. Cope, Finsbury, London, in the year 1837, this was printed on the aforementioned Albion hand-press at the Spectrum Press, Dodleston, near Chester, the private press of Dr. Derek Nuttall, December 1987. Dodleston, Spectrum Press, 1987. 26 x 19 cm. Gevouwen vel Barcham Green’s ‘Chester’-papier, in vier pagina’s eenzijdig in rood en zwart bedrukt, in een oplage van 30 exemplaren. Met ingeplakte originele zwartwitfoto van de pers, een technische historie en verklaring van het materiaal, en een letterproef van het beschikbare materiaal van de lettertypen Spectrum romein en cursief en Old English Text. Achterop een roestvlekje.
Verkocht
* Wat je niet vaak ziet: een buitenlandse letterproef waarin de letters van Jan van Krimpen een prominente rol spelen. Dit is een prestigieuze Britse privédrukpers die resideert in een klein dorpje pal op de grens van Wales en Engeland bij de schilderachtige universiteitsstad Chester. (In 2019 was deze pers te koop).

33. ORWELL, George Bookshop Memories. With a foreword by W.E. Butler and a wood-engraving by Hilary Paynter. Baarn, Arethusa Pers,1987. Linnen (Woolnough of Wellingborough). (24) p. Gedrukt door de Rampant Lions Press in een oplage van 150 genummerde exemplaren. Zeer gaaf.
Verkocht
* In 1934 woonde George Orwell boven een (volkse) boekwinkel annex uitleenbibliotheek. Hij betaalde de huur door ’s middags in de boekwinkel te werken, ’s morgen schreef hij. Eerste zin: ‘When I worked in a second-hand bookshop – so easily pictured, if you don’t work in one, as a kind of paradise where charming old gentlemen browse eternally among calf-bound folios – the thing that chiefly struck me was the rarity of really bookish people.’ Herinneringen van klanten aan Orwell als boekhandelaar refereren aan zijn lengte (hij kon zonder ladder bij de hoogste planken) en aan zijn humeurigheid, die ook wel een beetje uit dit essay blijkt. Het werd voor het eerst gepubliceerd in The Fortnightly Review (1936).

34. OUDEWATER Twee publicaties, 12 en 16 juni 1787. Den Haag, Staaten van Holland en Westvriesland, 1787. Beide ca. 27 x 27 cm. Met beide een grote initiaal D, waarin het provinciewapen. Eenzijdig in gotische letter gedrukt. Tot op de tekst afgesneden. Wat randscheurtjes en slijtage.
€ 125
* Over het hoogverraad van de officier Henry Balneavis, die met een aantal soldaten zijn kolonel Van Citters van het garnizoen van Oudewater had overmeesterd, vijf kanonnen had vernageld, de krijgskas en de vaandels had gestolen uit het huis van Van Citters, en was weggetrokken uit zijn garnizoensstad. Het eerste plakkaat looft een beloning van 2000 gouden dukaten uit voor wie de gouden tip geeft om Balneavis te vangen neemt ‘zullende den naam van den Leveraar of Aanbrenger des begeerende gesecreteert blijven’. Het tweede plakkaat belooft amnestie aan de soldaten die zich vóór 1 juli overgeven ‘met een waar berouw over hunne voornoemde Euveldaaden en desertie’, zij zullen weer in hun compagnieën mogen dienen. Ondertekend door C. Clotterboocke.

35. POEZENBOEKJES Collectie kleine poezenboekjes, alle uitgegeven bij uitgeverij De Utrechtsche.
1. BUDDINGH’, C.: De kat. 42 x 85 mm. Gemarmerd omslagje. Met frontispice. 540 genummerde exemplaren. 1980.
2. HAVERSCHMIDT, François: Leven en Sterven van Jelle Gal. 12 x 17 cm. Met het losse facsimileblad. 500 exemplaren. 1982.
3. NIEMEIJER, Arie: Zeven poezen. 45 x 65 mm. Gemarmerd omslag. 300 exemplaren. 1981.
4. SMART, Christopher: Mijn kat Jeoffrey / My cat Jeoffrey. 11 x 17 cm. 400 exemplaren. 1977.
Bijgevoegd: twee katloze publicaties van dezelfde uitgever.
Verkocht
Maar er is nog wel een Set 35 B:
1. BUDDINGH’, C.: De kat. 42 x 85 mm. Gemarmerd omslagje. Met frontispice. 540 genummerde exemplaren. 1980.
2. NIEMEIJER, Arie: Zeven poezen. 90 x 75 mm. Gemarmerd omslag. 3e druk. 1984.
Bijgevoegd: een katloze publicatie van dezelfde uitgever: Fiore del Campo: Een echte sonnettenkrans. 1979.
Verkocht

36. SAMARAWICKREMA, Tilak Ándare. [Cremona], self-published, 1981. 23 x 23 cm. Oranje linnen met goudopdruk in zwart linnen foedraal. 128 p. Gedrukt op 145-grams Rusticus-papier in 1000 genummerde exemplaren. Vertelling van Tilak Samarawickrema met tekeningen van zijn hand, met voorwoorden van Bruno Munari en Pierre Restany en teksten in het Engels, Frans, Italiaans en Singalees. 1e druk. Foedraal wat gevlekt, verder erg mooi.
€ 40
* Verbazende vormentaal en indrukwekkend Singalees schrift in dit uniek geïllustreerde boek van een Sri Lankaanse Italiaan (eigenlijk een architect), die er ook een film van maakte. Uit de collectie van Huib van Krimpen.

37. STAATSBEZOEK 1950 State Visit of H.M. the Queen & H.R.H. Prince of the Netherlands. Tuesday 21st and Wednesday 22nd. (Poster). Londen, London Transport, [1950]. 101 x 63 cm. Grote affiche gedrukt in rood, geel, blauw en zwart. Alleen tekst in kleurig frame plus vignet van London Transport. Opgerold. Enkele kleine scheurtjes aan de randen, rechtsonder is een verticale reep van enkele millimeters breed afgeknipt, maar verder in zeer goede staat.
€ 125
* Iconische Nederlandse geschiedenis in Engeland, gedrukt voor het eerste staatsbezoek aan Engeland van koningin Juliana en prins Bernhard. Ons Vorstenpaar zou op 21 november 1950 zijn opwachting maken bij de Britse koning George VI op Victoria Station, omzoomd met Coldstream Guards, de Honourable Artillery Guard en detachementen van de Royal Army, Navy en R.A.F. Reken maar dat de Koninklijke Stoet het openbaar vervoer in Londen flink in de war zou brengen, of misschien wilde het publiek wel massaal vlaggetjeszwaaiend langs de straat plaatsnemen – vandaar dat dit affiche werd gedrukt, een wonder van heldere typografie, afkomstig uit de collectie van Huib van Krimpen.
Dit minuscule nummertje onderaan het affiche geeft wellicht de datum van de druk weer (1050 = oktober ’50), het serienummer en de oplage: 350. Hoeveel zouden er daarvan bewaard zijn gebleven resp. in Nederland zijn beland?

38. TERBORGH, F.C. De condottiere. Peking, Bij de Paters Lazaristen [= eigen beheer], 1940. Ingenaaid. 140 p. Gedrukt in een oplage van 100 genummerde exemplaren. 1e druk. Omslag deels verbruind en op de rug gescheurd en gevlekt. Eerste pagina’s hebben een vouwtje bovenaan.
€ 200
* Ongenummerd exemplaar uit het bezit van Huib van Krimpen, in matige staat, maar toch: de originele Chinese editie.

39. TERBORGH, F.C. Visitekaartje. 6,0 x 9,8 cm. Eenzijdig bedrukt.
Verkocht
* Met in sierlijke letters ‘R. Flaes/ Ambassadeur Extraordinaire et Plénipotentiaire/ de S.M. la Reine des Pays Bas’.

40. (TERBORGH, F.C.). RONSARD, Pierre de Les Bacchanales ou le folastrissime voyage d’Hercueil pres Paris dedié a la joyeuse trouppe de ses compaignons fait l’an 1549 par Pierre de Ronsard Vandomois. (Met een nawoord door H. de la Fontaine Verwey). Amsterdam, Non Pareil, 1953. 13 x 9 cm. Karton met titeletiket. 56 p. Gedrukt door Joh. Enschedé en gezet uit de cursieve Spectrum naar typografie van Jan van Krimpen.
€ 60
* Uit de bibliotheek van F.C. Terborgh, die op het derde blanco schutblad in potlood schreef ‘van Stols/ Tarragona/ 23.IV.71’. Boekjuweeltje uitgegeven door het bibliofiele Gezelschap Non Pareil.

41. TSCHICHOLD, Jan Over de hedendaagse typografie. Vertaald door Huib van Krimpen. Amsterdam, (De Posthoorn), 1994. 17,5 x 10,5 cm. Cahiersteek. 24 p. Gedrukt in 200 exemplaren. 1e druk.
Gratis bij een bestelling
* Nieuwjaarsgeschenk voor 1994 van De Posthoorn, de monumentale neogotische Cuyperskerk aan de Haarlemmerstraat, die in dat jaar in gebruik werd genomen voor de uitvoering van moderne koormuziek.

42. UNGER, Hans How to get there by London Transport. British Museum (…). (Poster). Londen, London Transport, 1950. 76 x 51 cm. Affiche gedrukt in rood, geel en zwart. Tekst in geel frame onder een schilderachtige afbeelding van een museum. Opgerold. Enkele kreukjes, maar in zeer goede staat.
€ 125
* Van Hans Unger (1915-1975), die grafische kunst studeerde bij Jupp Wiertz in Berlijn, maar Duitsland naar Zuid-Afrika ontvluchtte. Na omzwervingen ging hij in 1948 als kunstenaar in Londen werken. Behalve posters ontwierp hij ook mozaïek en glas-in-lood voor kerken en publieke gebouwen.

43. (VOGEL, Wim) Vogels Volière. (Onder redactie van Dick Jalink e.a.). Haarlem, zonder uitgever, 2002. Garenloos met metaalglanzend linnen (Erik Schots). 32, (16), (2) p. Geïllustreerd. Niet in Projecten DIDM.
Verkocht
* Uitgave ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Wim Vogel. 34 pagina’s van deze uitgave werden gedrukt door de commerciële/ reguliere drukkerij LenoirSchuring, 16 pagina’s werden gedrukt door vier margedrukkers. De margedrukkersbijdragen zijn van de Avalon Pers (tekst van Beets), de Vette Venus Pers (gedicht van Jacob Israël de Haan), de Kalamos Pers (een overpeinzing door Lodewijk van Deyssel) en de Augustijn Pers (een gedicht van Koos Speenhoff).
Het ‘regulier gedrukte’ deel bevat bijdragen van Frédéric Bastet, Gerard van Emmerik, Louis Ferron, Kester Freriks, George Moormann en L.H. Wiener. NCC: alleen in Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Haarlem.

44. WAL, Eric van der Collectie van 19 nieuwjaarswensen in de vorm van miniboekjes, 1978-1997. [Bergen], Eric van der Wal, 1977-1996. Verschillende formaten, maar de boekjes variëren tussen 20 en 80 millimeter hoog. Cahiersteek. Boekjes met alle het nieuwe jaartal als titel en als tekst, in verschillende kunstvormen weergegeven. Met de hand gezet en gedrukt in gewoonlijk ca. 100 exemplaren, en door Van der Wal gesigneerd.
€ 100
* Origineel vormgegeven nieuwjaarswensen van deze margedrukker, die geboren werd in 1940. Alleen 1980 (beter gezegd MCMLXXX) ontbreekt in deze reeks.

45. ZAPF, Hermann / Harold BERLINER Postzending bibliofiele bladen aan Huib van Krimpen. Bedrukte koker van de Zanders-papierfabriek, verzonden door Hermann Zapf (1918-2015) aan Huib van Krimpen. Daarin een tweede koker, verzonden vanuit Japan aan Professor Hermann Zapf in 1993. Daarin een rijmprent, zijnde een grote poster Song of the Three Archangels from Goethe’s Faust met tekeningen van Wolfgang Lederer in drie kleuren gedrukt door Harold Berliner, Nevada City, California 1984. Daarin de poster waar het eigenlijk om ging, Lutetia Roman & Italic, gedrukt door Harold Berliner, Nevada City, California 1988, met verschillende Lutetia-letters (Monotype 255) gedrukt op handgeschept, bevochtigd Barcham Greenpapier in 300 genummerde exemplaren, waarvoor een broodtekst gebruikt is die ontleend werd aan Jan van Krimpens boek On Designing and Devising Type. En daarin tenslotte als toelichting een handgeschreven, als met een degenzwiep gesigneerd briefje van Hermann Zapf (op diens eigen briefpapier, met een gedrukte tekst van Thomas Carlyle), gedateerd ‘29.6.1996’. Alles, ook de brief, in rolvorm. De buitenste koker is beplakt en wat gehavend, de Faust-rijmprent wat roestvlekkig en de Lutetia-affiche heeft ook enkele kleine roestvlekjes.
€ 125
* Een koker als een Russische pop, bedoeld om Huib van Krimpen in kennis te brengen van de aan zijn vaders tekst ontleende poster. Harold Berliner (1923-2010) was een Californische ‘district attorney’ ofwel officier van justitie, overigens een van de auteurs van de Miranda Warning in 1966, maar zijn hart lag bij het drukken en uitgeven van schone letteren en na zijn pensionering wist hij de omvangrijkste lettergieterij in particulier bezit ter wereld te bijeen te brengen. Een deel van zijn werk is nog steeds nieuw te koop.


Ook de kleinste plaatjes in deze nieuwsbrief zijn leesbaar te maken als u er op klikt. En op onze website is de pagina Miniboekjes bijgewerkt evenals de vrij omvangrijke webpagina Duitse boeken.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 27 oktober 2021 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.126 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: