antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 977: Paul van Ostaijen

Met Paul van Ostaijen (=> Bezette Stad 100 Jaar!) willen we uw aandacht vestigen op de antiquarenbeurs in Mechelen, eind volgende week. Op de website kunt u hier een gratis kaartje downloaden. Helaas is een mondmasker op de beurs verplicht. En de coronapas, voor Nederlanders de internationale versie – ofwel Covid Safe Ticket (QR-Code). Maar we verheugen ons erop u allen weer te ontmoeten!


1. OSTAIJEN, Paul van De bende van de stronk. Een romanties verhaal van roof en liefde. Met een frontispies door Floris Jespers. Scheveningen, Avontuur, [1932]. Ingenaaid. 120 p. 1e druk. Mooi exemplaar.
€ 20

2. OSTAIJEN, Paul van De jazz van het bankroet. Facsimile-uitgave van het kladhandschrift verzorgd en ingeleid door Gerrit Borgers. (En:) Diergaarde voor kinderen van nu. Facsimile-uitgave van de handschriften verzorgd en verantwoord door Gerrit Borgers. Antwerpen/ Den Haag, Paul van Ostaijengenootschap, 1968/ 1973. Twee delen. Garenloos in omslag. (32); (24) p. Gedrukt in een oplage van 500 genummerde en op naam uitgeschreven exemplaren. Omslag De jazz van het bakroet deels licht verschoten, paar kleine vlekjes achterop Diergaarde.
Verkocht
* Twee delen, alles wat verscheen.

3. OSTAIJEN, Paul van De marsj van de hete zomer. (Met een nawoord door Jef Bogman). Hilversum, RVU Educatieve omroep, (1996). Linnen. (32) p. Gezet uit diverse corpsen en gedrukt door Typique (Jan van den Berg en René Treumann) op 140 grams Colorit ivoorwit in blauw, bruin, groen, rood en zwart in een oplage van 200 genummerde exemplaren.
€ 65
* Interessante typografie, gedrukt naar het handschrift uit de Feesten van Angst en Pijn.

4. OSTAIJEN, Paul van Diergaarde voor kinderen van nu. Antwerpen, De Sikkel, 1932. Ingenaaid. 88 p. 1e druk. Voor- en achterzijde omslag los.
Verkocht

5. OSTAIJEN, Paul van Diergaarde voor kinderen van nu. Facsimile-uitgave van de handschriften verzorgd en verantwoord door Gerrit Borgers. Antw./Den Haag, Paul van Ostaijengenootschap, 1973. 32 x 21 cm. Garenloos in omslag. (24) p. Oplage 500 genummerde exemplaren. Achterzijde deels verkleurd.
€ 15
* Ongenummerd exemplaar.

6. OSTAIJEN, Paul van Gedichten. Music Hall. Signaal. Feesten van angst en pijn. Eerste boek van Schmoll. (Met een inleiding door Gaston Burssens en met een portret van de dichter als frontispice). Antwerpen, De Sikkel, 1928. Halflinnen (contemporaine, Belgische privéband). 152 p. Gedrukt in een oplage van 525 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit is nummer 516. Eerste uitgave van Feesten van angst en pijn en van het Eerste boek van Schmoll.

7. OSTAIJEN, Paul van Gedichten. Music Hall. Sienjaal. Feesten van angst en pijn. Eerste boek van Schmoll. (Met een inleiding van Gaston Burssens). Antwerpen, De Sikkel, 1942. Ingenaaid. 160 p. 3e druk. Hapje uit onderzijde rug, bovenzijde rug verstevigd met tape, vochtvlek op onderzijde rug. Toch best een goed exemplaar!
Verkocht

8. OSTAIJEN, Paul van Gedichten. (Gekozen door Gerrit Borgers en met 11 originele etsen (waarvan één op de band) van Hermanus Berserik). Utrecht, Stichting De Roos, 1971. Oblong. Karton. 80 p. Typografie Gerrit Noordzij. Gezet uit de Spectrum en gedrukt door Van de Garde op Hahnemühle in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Band (als altijd) wat verkleurd.
€ 160
* Aldert Witte schreef op 6 september 1971 in een brief aan het bestuur van Stichting De Roos: ‘mijn complimenten aan jou en allen die er aan werkten, of om een – helaas – niet meer in genbruik zijnde kwalificatie te gebruiken: ‘een schoon boek’; of om in jury-termen te spreken: ‘de hoogste lof’.’ Leeflang 89.

9. OSTAIJEN, Paul van Het Sienjaal. Antwerpen, Uitgeverij “Het Sienjaal”, 1918. Ingenaaid. 76 p. Gedrukt in een oplage van 225 genummerde exemplaren (dit is nummer 72). 1e druk. Rug ontbreekt en is overplakt met Scotch tape, scheurtje in omslag, boekblok enigszins uit vorm door vocht. Matig exemplaar.
Verkocht
* De hoogst zeldzame ‘gewone’ editie van Van Ostaijens tweede bundel! ‘Het merkwaardige feit doet zich echter voor dat de gewone exemplaren van Het sienjaal antiquarisch zeer zeldzaam zijn, hetgeen in veel mindere mate voor de luxe-exemplaren geldt. Het is dan ook niet uitgesloten dat vrijwel de helft van de oplage toch bij de Antwerpsche Courant in beslag werd genomen en een groot deel van de boeken die tevoren reeds bij de drukker waren weggehaald, door Van Ostaijen – op grond van de teleurstellende reacties op Bezette Stad, waarbij veelal de voorkeur aan Het sienjaal werd gegeven – na zijn terugkeer uit Berlijn werd vernietigd’ (Gerrit Borgers, Paul van Ostaijen. Een documentatie (Den Haag 1971), p. 183-184).

10. OSTAIJEN, Paul van Het landhuis in het dorp/De jongen. Twee hoofdstukken van een onvoltooide autobiografische roman, uitgegeven en ingeleid door Gerrit Borgers. Den Haag, NLMD, 1973. Linnen. 96 p. Geïllustreerd. 1e druk.
Verkocht
* Achter Het Boek X, 1.

11. OSTAIJEN, Paul van Malheur. (Met een prent door Lonneke N.) Z.p., (Nederlandsche Vereeniging voor Druk en Boekkunst, 2000). Vouwblad. Met de hand gezet uit de Walbaum en gedrukt op 110 grams Eva van Schut in goud en zwart een beperkte oplage.
Verkocht

12. OSTAIJEN, Paul van Men versta mij wel. Vriendenboek voor René Hesselink. (Met een originele, genummerde en gesigneerde ets van Ursula Heerma). Utrecht, diverse uitgevers, 2007. Halflinnen in foedraal (Frans den Breejen). Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 50 exemplaren.
Verkocht
* Vriendenboek ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Utrechtse antiquaar René Hesselink. De uitgave bevat 22 vertalingen, pastiches en een variant op Paul van Ostaijens gedicht ‘Alpejagerslied’ (en het gedicht zelf).
Het boek bevat vertalingen van het dicht in het Bulgaars, Deens, Duits, Engels, Frans, Fries, Giethoorns, Grieks, Gronings, Haags, Italiaans, Kroatisch, Latijn, Opper-Sorbisch, Papiamento, Perzich, Russisch, Servisch, Spaans, Twents, Utrechts en Zuidafrikaans.
Alle bijdragen werd met de hand gezet en gedrukt door Hugin en Munin (Jan Bouman), De Uitvreter (Kees Thomassen) en The Rather Obscure Press (Johan de Zoete), Eikeldoorpers (Doortje de Vries), Marlies Douwes, Bureau Claxon (Hester Verkruissen), Het Gonst (Dick Wessels), Pim Witteveen, Kalamos Pers (Dick Jalink), Mercator Press (Willem Kramer), De Vier Seizoene (Elze ter Harkel), Statenhofpers (Jap Schipper), Sub Signo Libelli (Ger Kleis), Sub Signo Curculionis, Augustijn Pers (Hans Rombouts), Lojen Deur Pers (Bubb Kuyper), Mikado Pers (Frans den Breejen), Avalon Pers (Jan Keijser), De Valreep, Koekanger Handpers (Peter Bekker), Juan Boble, Catrolien ten Oever, De Zwarte Hen (Roosje Keijser) en Die Geparkeerde Hond.
Beeldschoon!

13. OSTAIJEN, Paul van Mijn groot hart. Enkele verzen uit de bundel Music-Hall. Haarlem, Carlinapers, 1982. Ingenaaid. (2), 14 p. Met de hand gezet uit de Lutetia en gedrukt op Barcham Green in een oplage van slechts 23 genummerde exemplaren.
€ 200
* De twee initialen werden met de hand getekend door Theo Kurpershoek.

14. OSTAIJEN, Paul van Patriotism, Inc. and Other Tales. Edited & Translated by E.M. Beekman. (Amherst), The University of Massachusetts Press, 1971. Garenloos. XX, 172 p.
€ 15

15. OSTAIJEN, Paul van Self-defense. Antwerpen, De Sikkel, 1933. Ingenaaid. 88 p. 1e druk.
€ 20

16. OSTAIJEN, Paul van Vrolik landschap. (Met een illustratie van Lonneke N.). Zoeterwoude, De Uitvreter, 2003. Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in rood en zwart in een beperkte oplage.
€ 20
* Jaarwisselingsgeschenk 2003-2004.

17. OSTAIJEN, Paul van / Oskar JESPERS Bezette stad. (1/40 luxe-exemplaren; Omslag, houtsneden en typografie door Oskar Jespers). Antwerpen, Het Sienjaal, 1921. 28,5 x 22,5 cm. Ingenaaid. (154) p. Niet afgesneden. Gedrukt naar typografische aanwijzingen van Oscar Jespers en René Victor in rood en zwart in een oplage van 540 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Van de belangrijkste exponent van de avantgarde in het Nederlandse taalgebied is dit éen van de slechts 40 luxe-exemplaren, gedrukt op Vergé d’Arches! Ongenummerd exemplaar (volgens de overgeleverde verkooplijst van 26 augustus 1921 bleven elf exemplaren van de veertig ongenummerd (lees: nog onverkocht tot en met augustus 1921)). Van deze luxe-editie kwamen slechts dertig exemplaren in de handel: de eerste tien waren voorbehouden aan auteur, medewerkers en vrienden. Voorzijde omslag (als altijd) wat vuil, achterzijde omslag vuil; voorzijde omslag ligt bijna los, enkele hapjes uit rechterzijde vooromslag, breuk in en enkele hapjes uit de rug. Redelijk exemplaar van buiten, goed tot uitstekend exemplaar van binnen. Completely unrestored copy!

18. (OSTAIJEN, Paul van). BEEKMAN, E.M. Homeopathy of the absurd. The grotesque in Paul van Ostaijen’s creative prose. Den Haag, Nijhoff, 1970. Ingenaaid. X, 198 p.
Verkocht

19. (OSTAIJEN, Paul van). BELLEMANS, A.T.W. Poëtiek van Paul van Ostaijen. Antwerpen, De Nederlandsche Boekhandel, 1939. Ingenaaid. (XII), 60 p. 1e druk.
Verkocht

20. (OSTAIJEN, Paul van). HADERMANN, Paul Het vuur in de verte. Paul van Ostaijens kunstopvattingen in het licht van de Europese avant-garde. Antw., Ontwikkeling, 1973. Linnen met omslag. XVI, 348 p. 2e druk.
Verkocht

21. (OSTAIJEN, Paul van). Olympe JESPERS
Fini dat alles. Een onbekende brief van Olympe Jespers uitgegeven door de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen ter gelegenheid van de Paul van Ostaijen-tentoonstelling 100 jaar Music-Hall van 7 tot 14 mei 2016. (Bezorgd en van een nawoord voorzien door Norbert Moermans). [Kalmthout], (Carbolineum Pers, 2016). Cahiersteek. (12) p. Met de hand gezet uit de Van Dijck 14 en gedrukt in rood en zwart op Van Gelder Posthoorn papier in een oplage van 75 exemplaren. Twee initialen werden met de hand ingekleurd. 1e druk.
€ 30

22. (OSTAIJEN, Paul van). SCHOONHOVEN, Etienne Chant des Chasseurs Alpins. (Franse vertaling van het Alpejagerslied). (Antwerpen, Dick Wessels/ Het Gonst, 2007). Vouwblad (leporello). 6 p. Gezet uit de Spectrum en gedrukt in vier kleuren in 70 exemplaren, waarvan 50 bestemd voor het Vriendenboek ‘Men versta mij wel’ voor René Hesselink.
Verkocht
* De vertaling verscheen voor het eerst in 1951. Dit exemplaar is in potlood genummerd en geparafeerd door de drukker; het is een van de 20 exemplaren buiten het Vriendenboek.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 23 november 2021 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: