antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Catalogus 84: Tom Lanoye

1. LANOYE, Tom Alles moet weg. Amsterdam, Bert Bakker, 1988. Verguld groen halfmarokijn met onder meer met ‘druksels’ versierde platten (Handboekbinderij De Pers). 272 p. Niet afgesneden. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 30 genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren die door handboekbinderij De Pers in Antwerpen in een fraaie halfmarokijnen band werden gezet. Het speciaal voor deze luxe-editie gedrukte colofon werd meegebonden.

2. LANOYE, Tom Het cirkus van de slechte smaak. Antwerpen, Daedalus, 1986. Blauw heelleder met ingelegde rood lederen bliksemflits en belettering in zilver [Rob Hemker]. 120 p. 1e druk.
Verkocht
* Unieke privéband door de Amsterdamse boekbinder Rob Hemker, gemaakt rond 2010 voor eigen genoegen in éen exemplaar. De gewone editie verscheen op eenvoudig, wit papier, maar voor dit unieke exemplaar is gebruik gemaakt van het getinte, zwaardere papier van de luxe-editie. Voor de schutbladen werd getint Ingres gebruikt.

3. LANOYE, Tom Het cirkus van de slechte smaak. Antwerpen, Daedalus, 1986. Blauw en grijs linnen met verticale rode en gele linnen stroken en verguld lederen rugschildje, oorspronkelijk omslag bijgevoegd (Handboek¬binderij De Pers). 120 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de dertig genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren, gedrukt op ander papier en ingenieus gebonden door handboekbinderij De Pers in Antwerpen. (Links 3, rechts 2)
Bovendien met handgeschreven opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor/ Gerard/ van/ Winkelhoff,/ Vandaag op de Planken/ Morgen ertussen!/ Tom Lanoye’.

4. LANOYE, Tom Gent-Wevelgem. (Gent, Eigen beheer, 1982). Ingenaaid. (8) p. Gedrukt in een oplage van 300 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Onvindbaar, ondanks de relatief hoge oplage.

5. LANOYE, Tom Hanestaart. Amsterdam, Bert Bakker, 1990. Verguld halfleer met platten van versierd papier. 68 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de twintig genummerde en door de auteur gesigneerde luxe-exemplaren in halfleer.
Bovendien met opdrachtje onder het colofon (‘voor Gerard van Winkelhoff’) en tegenover het colofon een 21-regelig handgeschreven gedicht, ‘Vincent van Gogh’, gemonogrammeerd en ‘i.o. van de Stichting Vincent van Gogh’. Dit gedicht werd, met enkele verschillen in interpunctie en twee minieme inhoudelijke verschillen, opgenomen als ‘Vincent’ in De meeste gedichten (Amsterdam 2005).

6. LANOYE, Tom Hanestaart. Amsterdam, Bert Bakker, 1990. Vier onopengesneden katernen, genaaid in een uitsparing in een vergulde, groenlederen overslagdoos in boekvorm, met onzichtbare magneetsluiting (26,3 x 18,6 cm); in de belettering op het voorplat zijn in speelse typografie de kromme veren van een hanenstaart te herkennen [Rob Hemker]. 68 p. 1e druk.
Verkocht
* Unieke privéband door de Amsterdamse boekbinder Rob Hemker, vervaardigd in 2019 voor eigen genoegen in éen exemplaar: een boek, verstopt in een boek!

7. LANOYE, Tom In de piste. Gedichten. Amsterdam, Bert Bakker, 1987. Garenloos. 64 p. 2e druk.
Verkocht
* Exemplaar met fraaie, handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur: ‘Voor/ John Bel,/ Vandaag op de planken./ Morgen ertussen!/ Tom Lanoye’. De auteur heeft zijn wijsgerige uitspraak verbeeld met twee horizontale strepen, planken dus.

8. LANOYE, Tom Kartondose. In Afrikaans vertaal deur Daniel Hugo. (Kaapstad), Queillerie, (1996). Ingenaaid. (4), 172 p.
Verkocht
* Zuid-Afrikaanse vertaling van Kartonnen dozen. Met op het achterplat een etiketje van een boekhandel in Kaapstad.
Bijgevoegd:  HUGO, Daniel Monnikewerk. (Kaapstad), Tafelberg, (1995). Ingenaaid. 64 p. 1e druk. Met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur (en vertaler uit het Nederlands, o.a. van Lanoye, De Coninck en Mulisch) op de Franse titel: ‘Vir Ivan/ – wat kon nie sa lat/ mislei deur monnikepraatjies nie!/ Daniel Hugo/ Maart 2001’. Met handgeschreven begeleidend briefje van de auteur.

DICHTE DOOS
9. LANOYE, Tom Kartonnen dozen. Amsterdam, Prometheus, 1991. Karton met opgezette platten; in cassette [Rob Hemker]. 152 p. 1e druk.
Verkocht
* Unieke privéband door de Amsterdamse boekbinder Rob Hemker, gemaakt rond 2010 voor eigen genoegen in éen exemplaar. Bijzonder geslaagde band: voor de platten werd pakpapier gebruikt, het voorplat bestaat uit vier compartimenten, die zodanig in elkaar vervlochten zijn dat de illusie van een dichtgevouwen doos ontstaat. Voor de rug werd gemarmerd papier gebruikt, dat terugkomt aan de binnenzijde van de platten en op de cassette. Fraai!

10. LANOYE, Tom Kartonnen dozen. Amsterdam, Prometheus, 1991. Garenloos. In golfkartonnen omslag, in golfkartonnen cassette. 152 p. 5e druk.
Verkocht
* Leuke gimmick, waarschijnlijk van Handboekbinderij De Pers (waarvan een visitekaartje in het colofon werd aangetroffen). Op het golfkartonnen omslag staat een stempel met ‘emballage perdu/ verloren verpakking’, de datering ’91’ en het nummer ‘037’ (van een ons onbekende oplage). Op de golfkartonnen cassette staan auteursnaam en titel in kader gestempeld, precies als op het omslag van de paperbackuitgave. De rug wordt gesierd door de handtekeningstempel van de auteur.

11. LANOYE, Tom Kartonnen dozen. Amsterdam, Prometheus, 1993. Karton. 152 p. 10e druk. Boekhandelssticker op achterplat.
Verkocht
* Eénmalige luxe-editie in 1500 genummerde en gesigneerde exemplaren, gebonden in een op een archiefdoos geïnspireerde band.

GELAZER
12. LANOYE, Tom Mamma Medea. Amsterdam, Prometheus, 2001. Blindgestempeld karton met lederen boven- en onderrand en een diagonale uitsnede door het gehele boek; in foedraal (Handboekbinderij De Pers). 132 p. 1e druk.
Verkocht
* Een van de dertig genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren, gebonden door Handboekbinderij De Pers en waanzinnig toegetakeld met een laserstraal.

UNIEKE CASSETTE
13. LANOYE, Tom (Monster-trilogie). 1. Het goddelijke monster. 2. Zwarte tranen. 3. Boze tongen. Amsterdam, Prometheus, 1997. Drie delen. Bizar gebonden; onafgesneden (Handboekbinderij De Pers). In unieke, toepasselijke cassette van twee soorten rode en zwarte stof, van binnen bekleed met geel zeemleer (in de kleuren van de Belgische vlag dus). De cassette is versierd met gevlochten kabels in de kleuren van de Belgische vlag [Rob Hemker]. 344; 520; 448 p. 1e en 2e drukken (voor deel 2 en 3 werd gebruik gemaakt van katernen van de 2e druk).
Verkocht
* Eén van de 40 genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren die zó bizar gebonden zijn dat elke beschrijving ze tekort zou doen.
De cassette verdient extra aandacht: ze werd rond 2010 voor eigen genoegen in éen exemplaar vervaardigd door de Amsterdamse boekbinder Rob Hemker (zie het voorblad van deze catalogus!).

14. LANOYE, Tom De nagelaten gedichten. Gent, eigen beheer, (1983). Geniet met stofomslag. (16) p. Gedrukt in een oplage van 300 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Ondanks de relatief hoge oplage: praktisch onvindbaar!

15. LANOYE, Tom Een slagerszoon met een brilletje. [Antwerpen], Nemesis (1984). Ingenaaid. (28) p. Gedrukt in een oplage van 120 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Verschenen ter gelegenheid van de 25e verjaardag van Boris Rousseeuw en Rudy Vanschoonbeek. Exemplaar met handgeschreven opdracht van de uitgever/jarige op de Franse titel: ‘Voor dhr R. De Smedt,/ Boris Rousseeuw’.

16. LANOYE, Tom Een slagerszoon met een brilletje. [Amsterdam], Bert Bakker, 1985. Linnen met verguld lederen titeletiket, oorspronkelijk omslag meegebonden (Handboekbinderij De Pers). 156 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 25 genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren die werden gebonden door Handboekbinderij De Pers, met boven de nummering een rood stempel van het brilletje dat ook het omslag siert.

BRILLETJE MET BRILLETJE
17. LANOYE, Tom Een slagerszoon met een brilletje. [Amsterdam], Bert Bakker, 1985. Garenloos (omslagontwerp Gerard Hadders). 156 p. 1e druk. Enkele leesvouwen.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor Arne,/ Tom’. Met onder het colofon een stempel: ‘Een slagerszoon met een brilletje/ Dit is Nr. X/ voor:’, gevolgd door (in handschrift): ‘Arne/ Tom’. Boven het colofonstempel zette Lanoye een rood stempel van het brilletje dat ook het omslag siert.

18. LANOYE, Tom Spek en bonen. Amsterdam, Prometheus, 1994. Verguld heelleer [Rob Hemker]. Onafgesneden en onopengesneden. 200 p. 1e druk.
Verkocht
* Unieke privéband, in éen exemplaar vervaardigd door de Amsterdamse boekbinder Rob Hemker. Gebonden in twee soorten bruin leer, in diagonale strepen alternerend, en bestempeling in goud. Voor het binnenwerk werd gebruik werd gemaakt van de oorspronkelijke, niet afgesneden katernen, voor de binnenzijden van de platten werden voor- en achterzijde van het omslag gebruikt. Omdat op de paperbackeditie auteursnaam en titel op de achterzijde van het boek stonden, staan ook op deze band auteur en titel op het achterplat.

19. LANOYE, Tom Vroeger was ik beter. Antwerpen, Daedalus, 1986. Halflinnen met platten van stijfselpapier en verguld lederen rugschildje, onafgsneden en niet opengesneden (Handboekbinderij De Pers). 208 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de vijftien genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren, gebonden door handboekbinderij De Pers in Antwerpen.

20. LANOYE, Tom Zweety. Een brief aan Els Dottermans over het schrijven van Mamma Medea. Kalmthout, De Carbolineum Pers, 2016. Karton, in kartonnen foedraal. 18 p. Met de hand gezet uit de Horley Old Style en gedrukt in rood en zwart op Van Gelder Oud Hollands in een oplage van 60 genummerde en gesigneerde exemplaren.
Verkocht
* DCP 209.

21. LANOYE, Tom, en Herman BRUSSELMANS De Canadese muur. Amsterdam, Bert Bakker, 1989. Linnen (Handboekbinderij De Pers). 140 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de dertig genummerde en door beide auteurs gesigneerde exemplaren, gebonden door Handboekbinderij De Pers en voorzien van een toepasselijk stempeltje boven de nummering.

SMID SPIJKERS
22. LANOYE, Tom, en PERCEVAL Ten oorlog. Amsterdam, Prometheus, 1997. Drie delen. Metalen platten, bijeengehouden door perkamenten stroken; in metalen cassette (Handboekbinderij De Pers & Nico Spijkers). 112; ?; ? p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 25 gesigneerde en genummerde (?) luxe-exemplaren van éen van de meest waanzinnige bibliofiele projecten ooit. De katernen zijn genaaid op metalen pennen, de boekblokken zijn aan de metalen platten verbonden door perkamenten stroken.

Het geheel is gevat in een metalen cassette, waarin aan éen zijde de titel – met een laserpen – is uitgesneden. Het metaal werd bewerkt door Nico Spijkers, smid te Antwerpen, de afwerking werd verzorgd door Handboekbinderij De Pers. De boeken werden aan de bovenzijde van de platten verzegeld met een loodje, dat later is vernietigd zodat het niet opnieuw gebruikt kon worden. Eenmaal geopend verliest het boek dus voor eeuwig zijn maagdelijkheid, als was het opengesneden. In de hier aangeboden set zijn de loodjes van deel twee en drie nog intact, vandaar de vraagtekens in de beschrijving. Meer dan geslaagde Meesterproef.

23. LANOYE e.a., Tom ‘Kultureel Konvent R.U.G. presenteert Happening’. (Flyer). Tweezijdig bedrukte plano met illustraties. 15,4 x 21,5 cm.
Verkocht
* Flyer voor een belangrijke gebeurtenis op donderdag 26 april 1984 in Kunstencentrum Vooruit te Gent: Tom Lanoye treedt op, Kamagurka and the New Primitives stellen hun nieuwe L.P. voor en twee videoshows. ‘Rock for jobs!’ Een vroeg efemeer drukwerkje!

24. LANOYE e.a., Tom Literaire avond rond het werk van Hans Warren. Muziek. Lezingen. Tentoonstellingen. (Middelburg/ Goes), Zeeuws Kunstenaarscentrum/ culturele raad Goes, [1981]. Geniet. 24 p. Geïllustreerd.
Verkocht
* Bevat naast het programma enkele gedichten van Warren en een synopsis van de lezing van ‘Drs. T. Lanoye’.

25. LANOYE, Tom, Herman BRUSSELMANS en Gert DOOREMAN Sur place. Ter Plaetse. (Met een originele kleurenlitho door Gert Dooreman) S.l.n.d., 1988. Planodruk. 30,8 x 45,6 cm. Gedrukt in een oplage van slechts 24 genummerde en door beide auteurs en kunstenaar gesigneerde exemplaren. Klein kreukje.
Verkocht
* Deze rijmprent bevat het enkele jaren eerder in eigen beheer in boekvorm verschenen gedicht ‘Gent-Wevelgem’ van Tom Lanoye, broederlijk geflankeerd door Brusselmans’ reactie ‘Luik-Bastenaken-Luik’. De litho van Dooreman verbeeldt een eenzame wielrenner op de kasseien. Nooit eerder gezien. Onvindbaar.

CONCEPTUELE LUXE

26. (LANOYE, Tom). CAPELLEVEEN, Paul van Het moet niet mooi worden. De boeken van Tom Lanoye. Den Haag, Museum Meermanno, 2009. Geniet boekje (32 p.) met een selectie van boekbandmaterialen (kokosmat, tapijt, jute, golfkarton, aluminium, schuurpapier, draadnagel, tricolore dweil, canvas) in diepvrieszakje. Vervaardigd in 45 door Lanoye genummerde en gesigneerde exemplaren.
Verkocht
* Catalogus verschenen bij de opening van de gelijknamige tentoonstelling in Museum Meermanno. De monsters zijn voorbeelden van materialen die in verschillende luxe-edities van Lanoye’s boeken zijn verwerkt. Conceptueel & leuk!

antiquariaat Fokas Holthuis
fokas@fokas.nl

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 6 juni 2022 door in CATALOGUS.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 642.026 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: