antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 1032: Boudewijn Büch

Zie, wie staat daar, kind’ren? … Hij blijft toch altijd een intrigerende dichter met een magnetische persoonlijkheid, zodat het niet verwondert dat hij zich kon omringen door knappe en inventieve kunstenaars, en zijn boeken zien er derhalve schitterend uit.

1. BÜCH, Boudewijn De antiquaar. [Amsterdam], (Antiquariaat Willem Huijer), [1982]. Vouwblad. Met de hand gezet uit een minuscule Cancelleresca Bastarda en gedrukt op zachtgemarmerd, flinterdun papier door Ger Kleis op de Sub Signo Libellipers in een oplage van 175 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Bij dit exemplaar is het papier in blauw en geel gemarmerd. Zeer teer. Jaarwisselingsgeschenk 1982-1983 van Antiquariaat Willem Huijer. Niet in de handel. Breugelmans 94. Niet lief voor antiquaar noch verzamelaar.

2. BÜCH, Boudewijn De antiquaar. [Amsterdam], (Antiquariaat Willem Huijer), [1982]. Vouwblad. Met de hand gezet uit een minuscule Cancelleresca Bastarda en gedrukt op zachtgemarmerd, flinterdun papier door Ger Kleis op de Sub Signo Libellipers in een oplage van 175 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit exemplaar is gesigneerd. Het is gedrukt op papier met oud-roze marmering. Zeer teer. Jaarwisselingsgeschenk 1982-1983 van Antiquariaat Willem Huijer. Niet in de handel. Breugelmans 94 (‘Een aantal exemplaren is door de auteur gesigneerd’).

3. BÜCH, Boudewijn Blackwood street. Twee sonnetten. Sub Signo Libelli, 1990. Karton. In papieren foedraal. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt door Ger Kleis in paars, blauwgroen en zwart [in een oplage van slechts 30 exemplaren]. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de tien gebonden exemplaren. Legendarisch zeldzame uitgave, gedrukt ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Ernst Braches. ‘Van de ontsnapte exemplaren – en dit zij nadrukkelijk gesteld – mag geen enkel verhandeld worden’. Hoogst esthetische, duister glanzende boekband, met zijn donkergroen Japans papier, in een lichtergroen foedraal. Breugelmans 191.

4. BÜCH, Boudewijn De blauwe salon. Amsterdam, De Arbeiderspers, 1981. Linnen met lederen kapitaaltje en leeslint (Binderij Phoenix). 196 p. 1e druk.
€ 650
* Eén van de 28 luxe-exemplaren, gebonden in linnen, genummerd en gesigneerd door de auteur en voorzien van een fraaie bijlage: een mapje, bestaande uit het gedicht ‘Le salon archi-bleu’ en een colofon, beide met de hand gezet en Sub Signo Libelli gedrukt door Ger Kleis, verrijkt met hetzelfde gedicht in handschrift (en gesigneerd) en een originele foto van de auteur (bij een beeld van Spinoza) door Klaas Koppe. Breugelmans 71.

5. BÜCH, Boudewijn Doublet. Sub Sigo Libelli, 1983. Cahiersteek. (4) p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 42 genummerd en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 300
* Eén van de eerste zeventien exemplaren, ingenaaid in een omslag, bedrukt in zilver. Bovendien met een handgeschreven opdracht van de dichter aan SSL-bibliograaf Ronald Breugelmans en zijn vrouw onder het colofon: ‘Voor R. + L. te L./ in vriendschap/ 8/9 IXX 1983/ boudewijn’. Geesbrugger bydragen 1. Breugelmans 103.

6. BÜCH, Boudewijn Drie Reve-gedichten. [Utrecht], Sub Signo Libelli, 1993. Karton overtrokken met twee soorten sierpapier, in kartonnen foedraal, eveneens overtrokken met twee soorten sierpapier (Erik Schots). (16) p. Met de hand gezet uit de Fournier en gedrukt in een oplage van 75 genummerde en door de dichter gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 225
* Dit is één van de 45 exemplaren op historisch papier van Pannekoek (leverbaar zijn de nummers XIII en XIX), zonder bijlage, want verspreid door de drukker en niet door Antiquariaat De Slegte. Het foedraal is erg strak: niet peuteren maar het boek er voorzichtig uit schudden… Wat een aaibare schoonheid!

7. BÜCH, Boudewijn Moderne bibliofilie. (Gedicht). In: 15 jaar Nederlandse bibliofilie. De verzameling David J. Simaleavich. Amsterdam, De Slegte, 1989. Geniet. 40 p.
Verkocht
* Deze verkoopcatalogus biedt een keuze uit de grootste en mooiste collectie Nederlandse moderne private press-edities die ons land rijk was en die in 1989 op de markt kwam, die van boekbinder David Simaleavich (Binderij Phoenix).
Boudewijn Büch schreef het gedicht ‘Moderne bibliofilie’ speciaal voor deze catalogus. Het gedicht werd op de binnenzijde van het omslag tweemaal afgedrukt: éenmaal in drukletter en éenmaal in facsimile van het handschrift. Los bijgevoegd: de prijslijst!

8. BÜCH, Boudewijn Nogal droevige liedjes voor de kleine Gijs. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1976). Ingenaaid. 80 p. Debuut. 1e druk.
€ 10

9. BÜCH, Boudewijn Signeren. Sliedrecht, Drukkerij Van den Dool, 1984. Ingenaaid met omslag. 16 p. Gedrukt op 140 grams Hollands luxe druk in een oplage van 200 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 60

10. BÜCH, Boudewijn Weerzien met Wassenaar. Een reisverhaal, gevolgd door Duitsland in Wassenaar, een verhaal. Amsterdam, Stichting De Amsterdamsche Boekenmarkt, 1984. Ingenaaid met omslag. 48 p. Gedrukt in een oplage van 275 genummerde exemplaren. Met als frontispice de iconische foto van Büch met leeuw door Klaas Koppe. 1e druk.
€ 65
* Gezet uit de Trinité bij de firma Joh. Enschedé & Zonen naar aanwijzingen van Bram de Does (de ontwerper van die letter – en een ongelooflijke perfectionist).

11. BÜCH, Boudewijn Weerzien met Wassenaar. Een reisverhaal, gevolgd door Duitsland in Wassenaar, een verhaal. Amsterdam, Stichting De Amsterdamsche Boekenmarkt, 1984. Ingenaaid met omslag. 48 p. Gezet uit de Trinité en gedrukt in een oplage van 275 genummerde exemplaren. Met een foto van Klaas Koppe als frontispice. 1e druk. Omslag deels verschoten.
€ 40

12. (BÜCH, Boudewijn). Harry G.M. PRICK Boudewijn Maria Ignatius Büch. Enkele voetnoten bij de voorgeschiedenis van zijn debuutbundel. Speciaal nummer van Tegendeel. Periodiek voor de leden van het Genootschap voor Tegennatuurlijke Letteren. Jaargang 3, aflevering 10 (oktober-december 1986). A4-formaat. Garenloos. Op het omslag (voor- en achterkant) afbeeldingen van een drukproef van enkele Nogal droevige liedjes, bespoeld door een zee van commentaar door Prick. (84) p. Rijk geïllustreerd. Vervaardigd in een oplage van circa 20 exemplaren.
Verkocht
* Schier onvindbare publicatie over Büch! Het geheimzinnige Genootschap voor Tegennatuurlijke Letteren werd opgericht in 1981 en stond onder beschermheerschap van Johan Polak. Het had circa vijftien leden die zich bezighielden met de geschiedenis van homoseksualiteit en homoseksualiteit in de literatuur. Er was een maandelijks periodiek, Tegendeel, uitsluitend bestemd voor de leden zelf. De oplage is nooit groter geweest dan 20 exemplaren. In dit driedubbele themanummer doet Harry Prick zijn bemoeienis uit de doeken met Boudewijn Büchs eerste dichtbundel, Nogal droevige liedjes van de kleine Gijs.

13. KEMP, Pierre (& Boudewijn BÜCH) Poeder van maankop. (Met vijf originele, genummerde en gesigneerde etsen door Pol Jong, Lydia Luyten, Ab Steenvoorden, Marius Vroegindeweij en Pim de Vroomen. Met een nawoord door Harry G.M. Prick). Leiden, De Bange Duivel, 1 december 1976. 31 x 22 cm. Linnen. (40) p. Gedrukt (de tekst in roodbruin) in een oplage van 125 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Zes gedichten, gekozen uit zes dichtersdecennia van Pierre Kemp (1886-1967), gedrukt in groot formaat en met uitvoerige, geïllustreerde toelichting, naast de vijf zeer verschillende etsen. In de zeventiger jaren was De Bange Duivel een maoïstische commune, waaraan ook Boudewijn Büch was verbonden. Deze interessante uitgave is door Büch, die een intieme vriendschap had met Prick, geïnitieerd.

14. (RIMBAUD, Arthur). Klaas KOPPE Originele zwart-witfoto van Boudewijn Büch, Jacqueline Kranenvitter en Paul Boens voor het Musée Rimbaud in Roche. 30,4 x 23,7 cm. [1981]. Met op de achterzijde het copyrightstempel van Klaas Koppe.
€ 100
* Boudewijn Büch, Jacqueline Kranenvitter en Paul Boens voor het huis in Roche op de plek van het buitenhuis van de familie Rimbaud in Roche. Kranenvitter en Boens hadden er een aan Rimbaud gewijd museum gevestigd. Enkele jaren geleden is het huis, dat toen in vervallen staat verkeerde, gekocht door de rockzangeres Patti Smith. In mei 1981 bezochten Boudewijn Büch en Klaas Koppe Charleville en Roche, de twee plaatsen in de Franse Ardennen waar Rimbaud gewoond heeft. Dat resulteerde onder meer in een artikel voor Het Parool en een radiouitzending voor de KRO. Deze foto is afkomstig uit de nalatenschap van Boudewijn Büch.

15. (RIMBAUD, Arthur). Klaas KOPPE Originele zwart-witfoto van de buste van Rimbaud op de Place de la Gare in Charleville. 30,4 x 23,7 cm. [1981]. Met op de achterzijde het copyrightstempel van Klaas Koppe.
Verkocht
* Prachtige foto van de beroemde door Paterne Berrichon vervaardige buste uit 1901 in het park bij het station in Charleville. De foto is gemaakt in de regen, waardoor het lijkt of Rimbaud huilt. Deze foto is afkomstig uit de nalatenschap van Boudewijn Büch.

16. (RIMBAUD, Arthur). Klaas KOPPE Originele zwart-witfoto van een vitrine van een patisserie aan de Rue du Moulin in Charleville, gevuld met Rimbaudchocolade. 23,7 x 30,4 cm. [1981]. Met op de achterzijde het copyrightstempel van Klaas Koppe.
€ 60
* Mooie foto van een vitrine met boeksimulanten met een portret van Rimbaud erop (‘Je suis jeune/ Tendez moi la main!’), gevuld met Rimbaudchocolaatjes. Aan het eind van de straat is het Musée Rimbaud zichtbaar. Afkomstig uit de nalatenschap van Boudewijn Büch.

17. (RIMBAUD, Arthur). Klaas KOPPE Originele zwart-witfoto van Jacqueline Kranenvitter met haar hond voor haar huis in Roche. 30,4 x 23,7 cm. [1981]. Met op de achterzijde het copyrightstempel van Klaas Koppe.
€ 80
* Jacqueline Kranenvitter met haar hond, zittend in het monument dat zij eind jaren zeventig heeft opgericht ter ere van het feit dat Rimbaud in Roche Une Saison en Enfer geschreven had. Deze foto is ook afkomstig uit de nalatenschap van Boudewijn Büch.


Onze webpagina ‘Science’, pas geheel vernieuwd, is gewijd aan de menselijke kant van de wetenschappen: humanities, want voor divinities hebben we een ander plekje en aan techniek, bouw-, wis-, schei- en natuurkunde doen we in ons antiquariaat alleen wat vanuit de historische- of vormgevingskant, zie bijvoorbeeld de pagina 1800-1900 of Architectuur.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 1 februari 2023 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: