antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 1031: Nabestaan

Deze gevarieerde nieuwsbrief is een echte titelmijn, er zijn veel boeken met kernachtige woorden die zich lenen als nieuwsbriefnaam. Geeft u de voorkeur aan Alfabeth, Cordialement, Irish Stew of Feestelijk Leven? ‘Muziek over het water’ is al gebruikt: onze nieuwsbrief 986. Kronkelpaden, Struwelen, De Dames en de bal staan ook aan mij te trekken. Maar bij Nabestaan zit me bij het samenstellen van deze nieuwsbrief de hele tijd fijn het gedicht van Boutens in het hoofd, nummer 5, een kriebelend raadsel dat je niet oplost.


1. (ABECEDARIUM). Vera MEGGEN Alphabeth. Dingen die voorbij zijn. Apeldoorn, Eikeldoorpers, 2018. Leporello. Met de hand gezet en gedrukt door Doortje de Vries in een beperkte oplage.
Verkocht
* Kleurig abecedarium. ‘A is als appel, het eind van ’t begin/ B is de boom met de appel erin’.

2. BARRÈS, Maurice Au service de l’Allemagne. (Met opdracht aan François Porché). Parijs, Arthème Fayard, Éditeur, [1905]. Ingenaaid. (10), 128 p. Met illustraties in zwartwit en kleur. Rug versleten, omslag bijna los, wat watervlekkig.
€ 125
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van Barrès (‘cordialement’) aan zijn collega-auteur François Porché (1877-1944). Herinnering aan de Frans-Duitse oorlog, met naschrift.

3. (BARRÈS, Maurice). TIELROOY, Johannes Maurice Barrès. Leiden, Sijthoff, 1918. Serie Fransche Kunst onder red. van Dr. P. Valkhoff. Versierd karton. (8), 148 p. Niet afgesneden. Met een portret. 1e druk. Band verbruind. Inliggend aanbiedingskaartje.
€ 15

4. BEZIGE BIJ, De Jubileumpuzzel. De Bezige Bij 1944-2004. Amsterdam, De Bezige Bij, 2004. Puzzel (1000 stukjes) van een foto van Thom Hoffmann met daarop 137 fondsauteurs en medewerkers van de uitgeverij, genomen in de bibliotheek van het Rijksprentenkabinet in het Amsterdamse Rijksmuseum.
Op de bovenzijde van de puzzeldoos (39 x 27 x 5 cm) is de foto afgedrukt, de namen van de geportretteerden staan op de zijkant van het deksel en op de onderzijde van de doos vindt u de silhouetten van de auteurs (zodat u er thuis ook nog een quiz van kunt maken!). Nieuw. In cellofaan.
Verkocht
* In 1969 verscheen de eerste Bij-puzzel, in 2019 de derde en voorlopig laatste. (Dit is een detailopname; door het cellofaan laat de doos zich lastig fotograferen).

5. BOUTENS, P.C. Lied. [‘Eén is op de waatren ons voorgegaan,/ En niemand heeft het hem nabestaan’]. Stencil. 29,4 x 18,3 cm. (4) p. Watermerk Eendracht VNF. Buitenzijde blanco, p. 2 tekst (titel en 25 regels poëzie), p. 3 (17 r. poëzie, de gestencilde datum ’21 December 1940′ en een ondertekening in blauwe vulpeninkt, maar niet in het handschrift van Boutens. Driemaal gevouwen. Twee plakbandgeesten bovernaan de tweede tekstbladzijde. Veegje achterop.
Verkocht
* Een van de mysterieuze stencils met poëzie van Boutens. Bibliodetective Paul van Capelleveen (Koninklijke Bibliotheek) schrijft in zijn artikel ‘Kronkelpaden naar de keerkring’ (De Boekenwereld, jg. 21 (2004), p. 298): ‘Een voorzichtige gok is dat zes stencils onder leiding van Van Royen najaar 1940-najaar 1941 vervaardigd zijn in een oplage van circa 25 exemplaren. Het was voor al deze gedichten de eerste ‘druk’.’ In totaal waren de auteur in 2004 echter slechts 21 exemplaren bekend. Hij oppert dat de stencils een activiteit van J.F. van Royen waren onder goedkeuring van P.C. Boutens, en voorafgingen aan de schitterende bibliofiele editie In den Keerkring, die Van Royen in 1941-1942 vervaardigde.

Dit ‘Lied’ staat bij de Kronkelpaden-bibliografie als nummer 4. In de boekuitgave kreeg het de titel ‘Hymne II’. Er waren van nummer 4 in 2004 drie exemplaren bekend, en het blad dat wij hier aanbieden hoort daar niet bij.

6. CARMIGGELT, S. Irish stew. Schouwen-Duiveland, Adri M. Leijdekkers, 2009. Cahiersteek. 20 p. Vervaardigd in een oplage van slechts 25 genummerde exemplaren. 1e druk. Paar vlekjes op voorzijde omslag.
€ 25
* Vijf Kronkels over Ierland, in de krant gepubliceerd op 1-5 juni 1953.

7. CLAUS, Hugo Het landschap. (Met vier tekeningen van Maurice Wyckaert). (Deinze, Galerij M.A.S.), 1965. Geniet. (12) p. Gedrukt in een oplage van 200 exemplaren. 1e druk.
€ 250
* Écht zeldzaam. BHC 49A.

8. CRONE, C.C.S. Het feestelijke leven. (Bandontwerp en illustraties van Jozef Cantré). Amsterdam, Wereldbibliotheek, 1939. Groen linnen met stofomslag. 92 p. 1e druk. Miniem hapje uit bovenzijde stofomslag (rug), maar een echt heel erg mooi exemplaar.
Verkocht

9. CRONE, C.C.S. Latijnsche les. Woubrugge, Avalon Pers, [1980]. Cahiersteek. (8) p. Gezet uit de Lutetia en gedrukt in een oplage van 150 genummerde exemplaren.
€ 15
* De ene helft van de oplage werd gedrukt op Yamata chiri, de andere helft op Hosho. Dit exemplaar werd gedrukt op Hosho.

10. CRONE, C.C.S. Muziek over het water. Band en frontispice van D. van Luyn. Amsterdam, Wereldbibliotheek, [1940]. Linnen. 80 p. 2e druk [= titeluitgave van de 1e druk].
Verkocht
* Sfeervolle prent van Dick van Luijn (of: Van Luyn).

11. CRONE, C.C.S. Stephan en Lizette. (Met een linosnede op het omslag en op de titel door Paul Brouns). [Utrecht, eigen beheer, 1933]. Geniet met stofomslag. VIII p. Gedrukt in rood, blauw en zwart in een zeer beperkte oplage. Debuut. 1e druk. Kleine vlekjes op het omslag. Zeldzaam!
Verkocht
* Raadselachtig! De normale uitgave bevat 24 pagina’s, dit exemplaar slechts de eerste acht. Is het wellicht een proefexemplaar? Er zijn nog een paar exemplaren bekend met slechts acht pagina’s.

12. CRONE, C.C.S. Terug in Utrecht. Woubrugge, Avalon Pers, (1979). Ingenaaid. (16) p. Gezet uit de Lutetia en met de hand gedrukt op Geräuschloses Programm Bütten in een oplage van 150 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* H.C.-exemplaar.

13. CRONE, C.C.S. De ware geschiedenis van Herman Schuddelever of Hoe men als provinciaal Wakker wordt. (Oosterbeek, Bosbespers, 1980). Cahiersteek. 8 p. 1e druk.
Verkocht

14. DEYSSEL, Lodewijk van Negende bundel verzamelde opstellen. Rembrandt-bundel. Amsterdam, Scheltema en Holkema, 1906. Linnen. (4), 324 p. 2e druk. Band iets gerafeld, kneep ligt enigzins open.
€ 90
* Met handgeschreven, ongedateerde en ongesigneerde opdracht ‘van den schrijver’ aan ‘Mijn hooggeachten vriend/ Den Heer Mr. Ev. Slaghek’. Het betreft hier de Amsterdamse graficus (1827-1906), die in augustus 1906 zou overlijden. Evert Slaghek was een zwager van Van Deyssels vader Joseph Alberdingk Thijm. ‘Zijn huishoudster maakte tot middagmaal afwisselend voor hem gereed een biefstuk met uyen en een carbonade met uyen.’ In 1932 beschreef (in de Nieuwe Gids) Van Deyssel de man in een hyperrealistisch portret.

15. EEDEN, Frederik van Paul’s ontwaken. Met een portret naar een teekening van Marie Cremers. Amsterdam, Versluys, 1913. Ingenaaid. 96 p. 1e druk. Flink wat roest op omslag en binnenwerk, vooral voorin.
€ 175
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de auteur: ‘Willem en Jeanne/ Vogelsang/ van/ F van Eeden’. Willem Vogelsang (1875-1954) was een in zijn tijd toonaangevend hoogleraar kunstgeschiedenis, bovendien de eerste hoogleraar in die discipline aan een universiteit. Hij was getrouwd met de violiste Jeanne Hijmans (1873-1941).
Navrant boek over leven, lijden en sterven van Van Eedens zoon Paul.

16. (ERENS, Emile). CATHARINA VAN GENUA Dialogen en verhandeling over het vagevuur. Uit den oorspronkelijken Italiaanschen tekst vertaald door Emile Erens. Met eene inleiding op de werken der Heilige door Dom. Richard Schutte O.S.B. Amsterdam-Rotterdam, Van Langenhuysen, 1916. Versierd linnen. LXIV, 204, (4) p. 1e druk. Enkele vlekjes, maar netjes (auteursexemplaar van Emile Erens).
€ 25
* Uitvoerige inleiding op het leven van de mystica (1447-1510) en vertaling van haar geschriften uit het Italiaans in het Nederlands. Mooie vormgeving.

17. FRANQUINET, Edmond Vluchten. Maastricht, (J.M. Veltman), 1933. 29 x 22 cm. Ingenaaid met fluweelpapier. 56 p. Gedrukt door Veltman in Banzay de luxe in een oplage van 100 genummerde exemplaren. Initialen (in acht kleuren) en omslagtekening van P. Coenen. 1e druk. Omslag heeft wat roestplekjes, verder mooi en gaaf.
€ 35
* Niet alleen interessant voor Veltman-, maar ook voor luchtvaartminnaars: een groot art-decoboek met vliegverhalen. Toepasselijke aeronautische initialen en titel- en omslagvignetten.
Edmond Franquinet, een neef van Robert, was rechter in Maastricht en sterk betrokken bij allerlei aspecten van luchtvaart (o.a. radioprogramma’s). Ook was hij de schrijver van een biografie van Jules Verne.

18. FRANQUINET, Robert De laatste dageraad. Verzen. Heerlen, Wijnants C.V. Uitgeverij, (1946). Ingenaaid met flappen. 28 p. Gezet uit de Magere Egmont en gedrukt door J.W. VELTMAN in donkerrood en zwart op Propatria Antiek van Van Gelder in een genummerde oplage van 300 exemplaren. Met omslagtekening/ frontispice van Edmond BELLEFROID. 1e druk. Aan de randen heel licht verkleurd.
€ 25
* Mooi uitgevoerde dichtbundel. Bijgevoegd: Charaksis, een bundel van dezelfde auteur (Den Haag, Stols, 1946, 1000 exemplaren).

19. FRANQUINET, Robert Een oogappel vol rhythmestoringen en struwelen. Maastricht, De Argonautenpers, 1948. Ingenaaid met flappen. 34 p. Gezet uit de Firenze en gedrukt door J.W. VELTMAN in helderrood en zwart op Oudhollands Van Gelder in een beperkte oplage. 1e druk. Wat gekreukt. Voorin verkleurd door inliggende papieren. Naam voorin.
€ 25
* Met inliggende recensie uit het dagblad De Tijd en een gedrukt adresbriefje van Drukkerij W. Veltman aan ‘WelEd. Heer A. Munnichs/ Redactie Roeping’.

20. HERMANS, W.F. Fenomenologie van de pin-up girl. Amsterdam, Van Oorschot (1950). Ingenaaid met omslag. 32 p. 1e druk. Flappen en schutbladen deels zeer licht verkleurd, een paar kleine vlekjes op het omslag. Goed exemplaar.
€ 120
* JS 54.

21. HESSELINK, Liesbeth ad dekkers. expositie 6 sept. tm 3 oct. 1971. catalogus nr. 2. Amersfoort, d.h.v. ingenieursbureau dwars, heederik en verhey nv, 1971. 18 x 18 cm. (24) p. Met foto’s. Twee bladen transparant papier. 1e druk. Als nieuw.
€ 25
* Omslag met facsimile-handtekening. Serene catalogus van het werk van de jonggestorven beeldhouwer Ad Dekkers (1938-1974).

22. JONGE, Freek de Het kistje. Een modern sprookje. (Met handgeschreven tekst van de schrijver). Amsterdam, De Harmonie, (1982). Geniet met stofomslag. 32 p. Met een omslagillustratie van Jopie Huisman. Gedrukt in een oplage van 300 exemplaren. 1e druk. Beschadiging aan onderzijde vooromslag.
€ 30
* Met op pagina 29 een 11-regelige, door de auteur MET DE HAND GESCHREVEN TEKST (en dat in 300 exemplaren! Wat een strafwerk moet dat zijn geweest!). Jaarwisselingsgeschenk 1982/1983. Niet in de handel.

23. JONGMAN, Albert Fotoboekje van de drukkerij-gieterij-vakreis met de Nederlandsche Reisvereeniging naar Duitsland en Zwitserland in 1927. Fotoalbum in ansichtkaartformaat. 10 x 18 cm. Linnen koordsluiting. 69 foto’s ingeplakt of ingeschoven, waarvan 5 ansichtkaarten, en 4 kaartjes/ documenten. Voornamelijk foto’s van toeristische activiteiten, maar ook groepsfoto’s met b.v. de directie van de Bauersche Giesserei en een boot of plein vol drukkerijcollega’s. Ook met visitekaartjes, een Zimmerausweis, een menu en het reisschema.
€ 75
* Albert Jongman (1892-1973) was directeur van Drukkerij Holland N.V. te Amsterdam. Met zijn vrouw maakte hij in de zomer van 1927 dit vakreisje langs de Rijn, een riviercruise van Amsterdam naar Basel en terug langs gieterijen en drukkerijen in Duitsland en Zwitserland. Dit is het gezellige en informele beeldverslag. In 1964 werd Jongman de schoonvader van Huib van Krimpen.

24. (JONGMAN, Albert). UYL, W. den Albert Jongman 18 November 1918-1943. (Gedenkboek ter herinnering aan de 25 jaren waarin Albert Jongman verbonden was aan N.V. Dagblad en Drukkerij De Standaard / Drukkerij Holland N.V. [te Amsterdam].) Linnen met opdruk in zilver. 7 bladen. Zilverkleurige schutbladen. Eerste blad: portret van Jongman in kleuren, gesigneerd ‘Den Uyl’. Tweede blad: titelpagina gecalligrafeerd in blauw en zilver. 3-6 bladen getint tekenpapier, aan beide kanten voorzien van tekeningen met gouache – Jongmans levensloop. Zevende blad: tweezijdig getekend in blauw op lichtblauw, met teksten in zwart en met ingeplakte familiefoto. Laatste schutblad in goud en zwart versierd, met colofon op etiket.
€ 275
* Verbluffend knap getekend gedenkboek voor Albert Jongman (1892-1973), directeur van Drukkerij Holland N.V. aan de Nieuwezijds Voorburgwal 58-60 te Amsterdam. Het tekenwerk werd verzorgd door W. den Uyl en de redactie was van W. Verheggen, die beiden bij de drukkerij werkzaam waren. Bindwerk G.W.C. Paardekooper. Inliggend twee handgetekende dankkaartjes en een gekalligrafeerd vouwblad, met collages in zilver, waarop (kennelijk) de namen van de medewerkers van de drukkerij staan. N.B. Dit mooie en informatieve boek is niet gedrukt, er is er maar één van!

25. KEULEN, Mensje van De dames en de bal. Eenakter voor in de open lucht, ook geschikt voor binnen. (Dordrecht, DLTC, 2002). Geniet. 6 (= 4) p. Gedrukt in een oplage van 100 genumerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Uitgave ter gelegenheid van het 17e Schrijvers Tennis Toernooi. Dordtse Tennis Cahiers X.

26. LARBAUD, Valery La modernisation de l’orthographe des textes anciens. Extrait d’une lettre de Valery Larbaud à A.A.M. Stols. Précédé d’une note par G. Jean-Aubry. [Den Haag], A.A.M. Stols, 1938 [=1944]. 16 x 11 cm. Ingenaaid. (28) p. Gezet uit de Romulus en gedrukt in rood en zwart in 75 genummerde exemplaren op Van Gelder. Mooi en gaaf.
€ 60
* Ongenummerd exemplaar, gemarkeerd ‘H.C.’ Schaarse clandestiene uitgave met gefingeerd jaartal. De Jong 481. Van Dijk 639.

27. MEIJER, Ischa Paul en De Dikke Man. Vijftien verhaaltjes uit Het Parool. (Amsterdam, Eigen beheer, 1993). Ingenaaid. (40) p. Gedrukt in een oplage van 200 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 18
* Uitgave ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Paul Verberne, eigenaar van café Eik & Linde, de stamkroeg van Ischa Meijer. Exemplaar met opdracht van de jarige: Voor Herman/ van Paul/ 26/4/93′.

28. MULISCH, Harry Manifesten. Zaandijk, Heijnis, 1958. Ingenaaid. 44 p. Gedrukt in een oplage van 250 genummerde en door de auteur van een duimafdruk voorziene exemplaren. 1e druk. Opvallend schaars. Plaatsnummertje op binnenflap, pagina 12-13 verkleurd omdat er iets tussen heeft gelegen. Keurig exemplaar.
€ 130
* Uit de bibliotheek van Wim Zaal, die in potlood op de franse titel schreef ‘door mij besproken in Spiraal 9’.

29. (NEDERLANDS-INDIË). Nelly BOHN Collectie van literaire werken. Map met 32 bladen van verschillend formaat: 22 pagina’s en knipsels uit tijdschriften, 4 kranten(pagina’s) uit Nederlands-Indië en 6 bladen in handschrift. Alle gedrukte pagina’s met aantekening van de schrijfster in paarse inkt, met haar leeftijd tijdens het schrijven en het tijdschrift van publicatie.
Verkocht
* Nelly Bohn (1880-1972) schreef vanaf haar meisjesjaren korte schetsen en verhalen. Van ca. 1900-1904 werden die gepubliceerd in tijdschriften als Eigen Haard, Nederland en Hoofd en Hart. In 1909 huwde zij met de militair Hubert Willem Borel (1878-1967). Daarna verschenen nog incidenteel bijdragen in tijdschriften, waarvan er drie als complete krantenpagina’s in de map zijn opgenomen: twee bladzijden uit het Nieuwsblad voor het Gouvernement Atjeh en Onderhoorigheden van 8 februari 1913, 8 bladzijden uit het Weekblad voor Indië van 1918 en blad 1/2 van de Preangerbode van 17 maart 1923. Bij de handschriften is een brief van ‘Nina’ aan ‘Lieve Nel’, gedateerd 22 juni 1899, Groningen, over de recensie van haar gedicht ‘Leed der bloemen’ in Nederland, en een wellicht niet gepubliceerde schets ‘Kasman, oude dwangarbeider’, geschreven ‘op een post in Oost Indië’, plus een gedicht ‘Tropenzon’. Een nabestaan van onderhoudende lectuur uit het Oude Oosten.

30. POMPELOORE, Janus van De Goochultruc. Gorinchem, Westerkappel, 1977. Oblong 16 x 32 cm. Garenloos. (20) p. Stripverhaal. De laatste tekening is met de hand gekleurd. Zeer fris, als nieuw.
€ 25
* Grappig stripverhaal gericht tegen de bouw van kerncentrale Kalkar, duidelijk onder de invloed van de Amsterdamse Kabouterbeweging.

31. ROLAND HOLST, A. Verzen. Bussum, Van Dishoeck, 1911. Ingenaaid met zelfgemaakt omslag. (4), 44 (van de 172!) p. 1e druk. Debuut.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de auteur op het voorste schutblad: ‘Aan Bertie/ van zijn vriend/ Jany./ Blaricum/ Nov 1911.’
Roland Holsts jeugdvriend Bertie van den Tol woonde met zijn moeder op het adres Lindenheuvel 8 in Hilversum, de familie Roland Holst woonde van 1896 tot 1904 in dezelfde straat op nummer 2 (bron: Jan van der Vegt, De Hilversumse jaren van A. Roland Holst. In: Eigen perk 1998/4).
Het betreft hier een gemutileerd exemplaar van het debuut van Roland Holst: alleen de eerste 48 pagina’s van de bundel, gevat in een omslagje met getypte rugtitel en geschreven omslag.

32. SMIT, Wilfred Verzamelde gedichten. [Amsterdam], (Meulenhoff, 1971). Ingenaaid. 64 p. 1e druk. Wellicht iets krom.
Verkocht
* Dit is nummer III van de tien Romeins genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren op Simili Japon (binnen een oplage van 25 exemplaren).
Inliggend een aantal korte stukken over Wilfred Smit uit Ons erfdeel (2010) en Spektator (1972), onder andere een ontroerend in memoriam van zijn medestudent C. Gutter.

33. VINKENOOG, Simon lessen uit de nieuwe school van taboes en andere gedichten. Amsterdam, De Bezige Bij, 1955. Ingenaaid in omslag. 48 p. 1e druk.
Verkocht
* Gesigneerd door de auteur op de titelpagina, met als toevoeging in zijn handschrift ‘Bevrijdingsmarkt 1957’.

34. WIGMAN, Menno Invullen – maar met ziel. Woubrugge, Avalon Pers, 2019. Cahiersteek. (8). Gezet uit de Romanée en gedrukt op Simili Japon in een oplage van 70 exemplaren.
€ 20
* Twee teksten die eerder verschenen in De Revisor,

35. WIGMAN, Menno Niets persoonlijks. (Met een toelichting door Gerben Wynia). Woubrugge, Avalon Pers, 2021. Cahiersteek. (8). Gezet uit de Ehrhardt en gedrukt in een oplage van 80 exemplaren.
€ 20

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 27 januari 2023 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 642.057 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: