antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 1044: Flitsen en kronkels

De lente die u wist dat zou komen is nog altijd niet hier op deze koude koningskikkerdag. Wij komen vers uit Venetië en houden Italië nog even in het hoofd, zie onder.
Hoewel het in Moergestel, Lourdes of Slikgat ook mooi kan zijn, en wat dacht u van Brussel of Batavia. Een telefoontje naar Godfried Bomans behoort eveneens tot de mogelijkheden! Mocht u uw haren uit het hoofd trekken van ergernis, dan verwijs ik u fluks naar nummer 36 van deze nieuwsbrief.


1. ALLERS, Christian Wilhelm Hochzeitsreise nach Italien. Stuttgart, Berlijn & Leipzig, Union Deutsche Verlagsgesellschaft, [1896]. 34 x 45 cm. Groot oblong portfolio met 22 bladen (waarvan 3 dubbel), 45 pagina’s bedrukt in collotype (‘Lichtdruck’) met reproducties van de zeer gedetailleerde naturalistische tekeningen van Allers. Enkele zijn in kleuren. 1e druk. Rug van buiten en van binnen wat versleten, maar de rest van de band is in goede staat. Wat roest, vooral in het begin.
€ 110
* Grappig beeldverslag van een huwelijksreis naar Italië, met fijne tekeningen van Milaan en Venetië. Een van de mooiste olifantsformaat-folianten waar Allers bekend om was aan het eind van de 19e eeuw.

2. ALLERS, Christian Wilhelm La bella Napoli. Stuttgart, Berlijn en Leipzig, Union Deutsche Verlagsgesellschaft, [1893]. 40 x 29 cm. Rood linnen met plaat van een dame met haar schoothondje in kleuren. VIII, 212 p. met 11 bladen (1 dubbelblad) illustraties in collotype (‘Lichtdruck’), reproducties van de zeer gedetailleerde naturalistische tekeningen van Allers, en veel afbeeldingen in de tekst, sommige in kleur. Alle randen verguld. 1e druk. Zeer goed exemplaar met slechts wat lichte gebruikssporen en verkleuring op de omslag. De fraaie illustratie op de bovenkaft met goudopdruk is in mooie staat met een enkel vlekje. Vrijwel zonder roest, een uitstekend bewaard gebleven exemplaar.
€ 150
* Beschrijvingen van plekjes in en rond Napels geschreven door Allers zelf, maar ook door Walter Trede en Alexander Olinda, uitvoerig geïllustreerd met gedetailleerde schetsen en weidse uitzichten door Allers – een buitengewoon getalenteerd tekenaar die veel plezier in zijn werk vertoonde. Naast Napels wordt Camaldoli behandeld, verder Ischia, Baiae, de Vesuvius, Sorrento, Capri, Amalfi, Paestum en Castellammare. Aantrekkelijke bezienswaardigheden van Pompeii en veel portretten van pronte mannen en mooie vrouwen, en liefdevolle afbeeldingen van Italiaanse types.

3. BERGH, George van den Hoofdlijnen van het Nederlandse staatsrecht. Met nog een zestal staatsrechtelijke opstellen. Haarlem, H.D. Tjeenk Willink & Zoon, 1958. Ingenaaid. 170 (= 88) p. Dit is een demonstratie van de tweelingdruk in hoofdletters. Met inliggend plastic leesrooster en gedrukt/ getypt aanbiedingskaartje ter bespreking van de uitgever. 1e druk. Enkele bruine vlekjes op het omslag. Eerste blad bijna los.
€ 45
* Van den Bergh is de uitvinder van de papierbesparing door het gebruik van hoofdletters: kleine, vetgedrukte hoofdletters, waarvan de tweede pagina wordt gedrukt in het wit tussen de regels van de eerste pagina! Door het lezen met een plastic raster dat de te lezen regels laat zien en de tussenliggende regels afdekt, wordt het papier tot bijna 50% efficiënter gebruikt. Bizar natuurlijk. Uit de collectie van Huib van Krimpen.

4. BEVRIJDING Groningen’s bevrijding. Groningen-Batavia, J.B. Wolters, 1945. 32 x 24 cm. Vouwblad met muzieknoten. 1e druk. Brokkelig papier met scheurtjes en een ontbrekend hoekje, verbruind.
Verkocht
* ‘De tijden waren droef en bang/ Doodse stilte heerst’ alom’. Danklied voor de Canadese bevrijders. Op de wijs van ‘The Maple Leaf Forever’ van Alexander Muir met tekst van ‘E.A.A.’. Met de tekst van ‘The Maple Leaf’ op een klein los velletje erbij. (Het blad is te groot voor onze scanner)

5. BOMANS, Godfried Weet je, hoe bijen geboren worden? [oorspronkelijk handschrift] – 1971 Origineel handschrift van Godfried Bomans in balpen met enkele doorhalingen en correcties. 27,5 x 21,7 cm. Elf door Bomans genummerde, eenzijdig beschreven bladen, bijeengehouden door drie nietjes aan de linkerzijde. Op eigen briefpapier (‘Godfried J.A. Bomans/ Parkweg 10, Bloemendaal/ Telefoon 0 2500-63777/ Gironummer 278524’). Niet gesigneerd.
€ 500
* Een origineel (werk)handschrift van Bomans met correcties en verbeteringen, dat kom je niet iedere dag tegen! Handschrift en typoscript hebben gediend als kopij voor de pas in 1981 (dus postuum) bij Amsterdam Boek verschenen en door Cornelis van Velsen geïllustreerde uitgave van dit voor kinderen geschreven verhaal. Hoogstwaarschijnlijk schreef Bomans het dus in 1971, zijn sterfjaar.
Bijgevoegd: dezelfde tekst in doorslag van typoscript. Elf bladen, bijeengehouden door een nietje linksboven. Met op het eerste blad een sticker ‘Internationaal/ Literatuur Bureau/ Hein Kohn/ Koninginneweg 2 A/ Hilversum – Holland’. Dit bureau werd in 1951 opgericht door Hein Kohn en bestaat nog steeds, nu voortgezet door zijn kleindochter.
Voorts: nog een doorslag van het typoscript, maar een andere versie. Elf bladen, bijeengehouden door een nietje linksboven. Op het eerste blad een sticker van het internationaal Literatuur Bureau.
En: een kleurenfotokopie van het omslag van de uiteindelijke uitgave.

6. (DIAMANT PERS). Jozef SIMONS Caiphas. Met drie houtgravures van Roland De Winter. Zandhoven, De Diamant Pers, 1988. Cahiersteek met stofomslag. 24 p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt door Antoon en lisette De Vijlder in een oplage van 180 exemplaren.
€ 20
* Tweede uitgave van De Diamant Pers.
Wij kenden de in 1985 opgerichte private press De Diamant Pers nog niet, maar we zijn aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van het drukwerk en de bijzondere typografie!

7. (DIAMANT PERS). Jozef SIMONS Caiphas. Met drie houtgravures van Roland De Winter. Zandhoven, De Diamant Pers, 1988. Gedecoreerd linnen in foedraal (Handboekbinderij Luc Jansen). 24 p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt door Antoon en Lisette De Vijlder in een oplage van 180 exemplaren.
€ 35
* Eén van de 80 luxe-exemplaren, gedrukt op getint Zerkall-Bütten en met de hand gebonden in linnen. Dit exemplaar bleef ongenummerd en is ook niet gesigneerd door de illustrator. Tweede uitgave van De Diamant Pers.

8. (DIAMANT PERS). Paul CLAES Dodendans. Zandhoven, De Diamant Pers, 1988. Halfleer in foedraal (Handboekbinderij Luc Jansen). (48) p. Met de hand gezet uit de Bembo, de Garamond, de Armin Fraktur, de Cochin en de Gill en gedrukt door Antoon en Lisette De Vijlder op Bijbeldruk in een oplage van 180 exemplaren.
€ 100
* Eén van de 60 op de pers genummerde luxe-exemplaren met de hand gebonden in halfleer. Derde uitgave van De Diamant Pers.

9. ENSCHEDÉ & Zonen, Joh. Rijmprenten. Eerste reeks. (Prospectus). Haarlem, Joh. Enschedé & Zonen, 1926. 39 x 27 cm. Plano, aan twee kanten bedrukt. Prospectus in groot formaat voor de Rijmprenten-serie, gedrukt in oranje en zwart op getint geschept papier van De Fortuin (Pannekoek), met een in pochoir geïllustreerde houtsnede. Gezet uit de Lutetia en kennelijk typografisch verzorgd door Jan van Krimpen. Uitvoerige tekst. Roestvlekkig.
€ 75
* Fantasierijke, van belezenheid getuigende reclametekst, mogelijk geschreven door Van Krimpen. Met overzicht van de Eerste Reeks. Deze tekst wordt in een uitvoerige bespreking door ‘ Spectator’ in de NRC van 4 december 1926 geïncorporeerd, waardoor het blad te dateren is. De laatst uitgegeven, hier genoemde rijmprent (met tekst van P.C. Hooft) werd eerst in 1931 uitgegeven. De eerste was ‘De Kinderkruistocht’ van 1926.

10. ENSCHOT, Henri van Uit vroeger dagen. Een Feestgeschenk uit Haaren om uw Geheugen wat op te frisschen met eigengemaakten tekst en printen. (Reis- en bedevaartalbum). Haaren, 1901. 19 bladen stevig papier in omslag. 24 x 19 cm. Eenzijdig beschreven, betekend in waterverf-kleuren en beplakt met kleine foto’s in door de art-nouveau en middeleeuwse handschriften geïnspireerde stijl. Met mooi gekalligrafeerde teksten op rijm. Blijkens een inscriptie op blad 2 als sinterklaascadeau aangeboden, mogelijk aan de ouders van een van de reizigers: Henri, Erik en Adriaan. Omslag vooral op de rug wat versleten, hier en daar vlekkig.
€ 325
* Geheel getekend, zeer vermakelijk album ter herinnering aan reisjes van drie bevriende katholieke geestelijken, langgerokt, in de jaren 1900 en 1901. Voorin een kaart van de bezochte plaatsen, vooral in Noord-Brabant: Moerdijk, Engelen, Den Bosch, Haren, Tilburg, Moergestel, maar ook Parijs en Lourdes. Getekend door H.W. van Enschot (1876-1945), later pastoor te Diessen.
Dan een vrolijke quasi-titelpagina ‘Zonnige dag te ‘s-Hertogenbosch, Leuke Uitgave van de Uitgeversmij El Trio’, met kleine maar duidelijke fotootjes van bezienswaardigheden van Den Bosch. Ook een fotoverslag van een vakantie in Slikgat (Langeweg) en Moerdijk, van een verblijf in Parijs en in Lourdes en van het vertrek van Henricus Snoeijs (‘Erik’, 1876-1941), een van de drie, als missionaris naar Noorwegen. Tenslotte een zelfportret van Henricus van Enschot als lid van het Sint Lucasgilde, het gilde van de kunstenaars. En Van Enschot was duidelijk een begaafd en geestig man. Maar waarschijnlijk heeft hij na dit leuke art-nouveau-kunstenaarsboek niet meer aan Sint Lucas geofferd.

11. GILLIAMS, Maurice Elias of het gevecht met de nachtegalen. Amsterdam, Meulenhoff, (1936). Ingenaaid. 272 p. [Gedrukt op gevergeerd papier in een oplage van 1500 exemplaren]. 1e druk. Rug hol.
Verkocht
* Het ‘Voorbericht’ (p. 7-8), het ‘Tweede Cahier’ (p. 171-268) en de ‘Appendix’ (p. 269-272) werden in latere drukken weggelaten. De eerste zeven hoofdstukken, die samen het ‘Eerste Cahier’ vormen, werden herschreven. Vander Loo a 9.

12. GILLIAMS, Maurice Gedichten 1919-1958. Antwerpen, eigen beheer, 1964. Ingenaaid. 116 p. Gedrukt in een oplage van 125 genummerde exemplaren. Deels 1e druk.
Verkocht
* Ongenummerd exemplaar. Vander Loo a 46.

13. GILLIAMS, Maurice De kunst van de fuga. Dagboekbladen en essays. Lier, Colibrant, (1953). Ingenaaid. 100 p. Gedrukt in een oplage van 500 exemplaren, naar typografie van de auteur. 1e druk. Netjes.
€ 15
* Vanderloo a 31 (oplage B).

14. GILLIAMS, Maurice Tweespraak in de herfst. Amsterdam, Meulenhoff, 1995. Plano in omslag. Gedrukt in een oplage van 100 genummerde exemplaren op Strathmore. Omslag aan randen verkleurd.
Verkocht
* Facsimile van het handschrift, uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Uitgeverij Meulenhoff en bestemd voor de gasten die op 20 januari 1995 de opening van het jubileumjaar vierden in het Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum in Den Haag.

15. GILLIAMS, Maurice Wasdom. Variaties op een thema van Jos. Hendrickx. Lier, Colibrant, (1969). 30 x 21,5 cm. Ingenaaid. 40 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk.
Verkocht
* Cahiers van Deurle 2. Vander Loo a 54.
Bijgevoegd: Maurice GILLIAMS Dankwoord bij de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren, t’Amsterdam op 4 oktober 1980, uitgesproken door Maurice Gilliams. (Antwerpen, Standaard Uitgeverij, 1980). Ingenaaid. Oblong. (20) p. 1e druk. Jaarwisselingsgeschenk 1980/1981. Niet in de handel.

16. GRESHOFF, J. Bitterzoet. (Met een inleiding van Maurice Maeterlinck). Willemstad, De Stoep, 1944. Linnen. 48 p. Gedrukt in een oplage van 500 exemplaren. 1e druk. Met een mooi boekhandelsmerk van het bekende antiquariaat van H.D. Pfann te Amsterdam. Enkele vlekjes.
Verkocht
* Verzameling pregnante aforismen met een Franstalig voorwoord van Maurice Maeterlinck (!) die evenals Greshoff de oorlogsjaren in New York doorbracht. Eén van de 150 exemplaren in linnen, bovendien één van de 50 genummerde exemplaren die een linosnede van E. Winters op het voorplat horen te hebben (nr. 33), maar die prent ontbreekt hier. Bevat ook een klein dossiertje van Wim Zaal met daarin een originele foto, of kiekje (het kon scherper), waarop we Aty Greshoff-Brunt zien, geflankeerd door Franz Hellens en Greshoff zelf.

17. HEIJDEN, A.F.Th. van der Advocaat van de hanen. Amsterdam, Querido, 1990. Linnen met stofomslag. 576 p. 1e druk. Lichte tabaksgeur.
Verkocht
* Exemplaar met opdracht van de auteur: ‘Voor Elly (Gubbels),/ Arnhem, 15.XII.’90/ Adri van der Heijden’. DTT 4.

18. HEIJDEN, A.F.Th. van der Het schervengericht. Een transatlantische tragedie. Amsterdam, Querido, 2007. Garenloos. 1056 p. 2e druk. Leesvouw. Lichte tabaksgeur.
€ 25
* Exemplaar met opdracht van de auteur: ‘Voor mijn lieve/ vrienden Elly/ en Dick (Gubbels),/ in Gent, in de Vooruit, 6.IV.’07/ Adri vd Heijden’. Dick Gubbels was jarenlang directeur van uitgeverij Veen.

19. HEIJDEN, A.F.Th. van der Het Hof van Barmhartigheid. Amsterdam, Querido, 1996. Linnen met twee stofomslagen (ontwerp J. Tapperwijn). 756 p. 1e druk. Buitenste omslag op rug wat verschoten. Lichte tabaksgeur.
Verkocht
* Exemplaar met opdracht van de auteur: ‘Voor Elly & Dick/ Gubbels,/ In vriendschap,/ Amsterdam, 3.IX.’96/ A.F.Th.vdHeijden/ Adri’. Dick Gubbels was jarenlang directeur van uitgeverij Veen. Dit exemplaar heeft beide stofomslagen, zowel het iconische omslag met de uitgeknipte letters als het strakkere ontwerp met de grote ‘H’ voorop. DTT 3, eerste boek.

20. HEIJDEN, A.F.Th. van der Onder het plaveisel het moeras. Amsterdam, Querido, 1996. Linnen met twee stofomslagen (ontwerp J. Tapperwijn). 768 p. 1e druk. Lichte tabaksgeur.
Verkocht
* Exemplaar met opdracht van de auteur: ‘Voor Elly & Dick (Gubbels),/ Amsterdam, 3.IX.’96/ A.F.Th.vdHeijden’. Dick Gubbels was jarenlang directeur van uitgeverij Veen. Dit exemplaar heeft beide stofomslagen, zowel het iconische omslag met de uitgeknipte letters als het strakkere ontwerp met de grote ‘P’ voorop. DTT 3, tweede boek.

21. HEIJDEN, A.F.Th. van der Optima. Jaargang 19, aflevering 1 (november 2001). Garenloos. 160 p. Lichte tabaksgeur.
Verkocht
* Exemplaar met opdracht van de auteur: ‘Voor Elly & Dick (Gubbels),/ met hartelijke groet,/ A.F.Th.’. Dick Gubbels was jarenlang directeur van uitgeverij Veen.
Deze aflevering van optima werd in zijn geheel samengesteld door Van der Heijden en bevat naast eigen werk ook werk van auteurs met wie hij affiniteit heeft.

22. HEIJDEN, A.F.Th. van der Tonio. Een requiemroman. Amsterdam, de Bezige Bij, 2011. Linnen met stofomslag. 640 p. 1e druk.
Verkocht
* Dit exemplaar werd gesigneerd door de auteur (A.F.Th.vdHeijden’), maar bevat tevens een gesigneerde opdracht van de echtgenote van de auteur ‘Voor Jos,/ Nijmegen, 5 april 2014/ Mirjam Rotenstreich.’

23. (KAMPEN, P.N. van) Onze Boeken. Najaar 1934. Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon N.V., 1934. 19,5 x 13,5 cm. Geniet. 16 p. Geïllustreerd.
€ 15
* Deze folder opent met Moederland van Ellen Russe, maar besteedt ook veel aandacht aan Elsschot, Du Perron en Timmermans. Afgebeeld zijn stofomslagen van Tsjip, Een Ontgoocheling en Kaas. Op pagina 13 een klein stukje over Slauerhoffs vertaling Dokter hoe is het mogelijk.

24. (KAMPEN, P.N. van) Onze Boeken. Najaar 1936. Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon N.V., 1936. 19,5 x 13 cm. Geniet. 16 p. Geïllustreerd. Hoekje beschadigd.
€ 15
* Een hele pagina over Eline van Stuwe heur werk, met zes afgebeelde banden/omslagen, waaronder een paar van de hand van Ella Riemersma. Boerenpsalm van Felix Timmermans is in de tweede druk verkrijgbaar in een luxe-editie (’10 ex. op Hollandsch’, ‘perkament’, etc.). Het prachtige omslag van de roman Aanslag van Rein Blijstra (over een terrorist aan boord van een trein) is te bewonderen. Tevens: Ernest van der Hallen, Lode J. Vankrinkelen en F.N. Fonteyne (Pension Vivès).

25. (KAMPEN, P.N. van) Onze Boeken. Voorjaar 1937. Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon N.V., 1936. 19,5 x 13,5 cm. Geniet. 8 p. Geïllustreerd.
€ 15
* Met de aanbieding van Hans Zinssers Ratten en luizen (‘geschiedenis van een ziekte’), drie afgebeelde Elsschot-uitgaven, een hele pagina over Ina Boudier-Bakker en de romancyclus De gedachte der tijden van P.H. van Moerkerken.

26. MOOR, Christiaan de Flitsen en kronkels – Lampi e serpeggi 1950 – 1970. Nota introduttiva di Bram Hammacher. Testo di Dino Carlesi. Liriche di Piero Bargagli. (Met opdrachtje). Pisa, Giardini editori, 1979. 18 x 12 cm. Ingenaaid met stofomslag. 80 p. Gedrukt op verschillende soorten papier. Met vele, soms kleurige illustraties. 1e druk. Rond rug verbleekt.
Verkocht
* De kunstenaar schreef onder het colofon: ‘Voor Kees / van Chris’. De Moor (1899-1981) werkte vanaf 1966 in Italië, waar hij zich liet inspireren door de tuinen van Bomarzo. De introductie van Hammacher is in het Nederlands, die van Carlesi in het Italiaans.

27. MULISCH, Harry A merénylet. Regény. (Vertaling van De aanslag door Mária Várady-Brenner in het Hongaars). Budapest, Európa könyvkiadó, 1986. Pocket. 256 p. 1e druk. Netjes.
€ 45

28. MULISCH, Harry De Aanslag. Amsterdam, De Bezige Bij, 1982. Ingenaaid. 256 p. 1e druk. Plaatsnummer o.i.d. in balpen op de Franse titel. Leesvouwen.
€ 150
* Exemplaar met gesigneerde opdracht [aan Ernst Nagel]: ‘Zeer bedankt voor de/ hulp!/ Harry M/ oct. ’82’. Ernst Nagel was Hoofd Produktie van De Bezige Bij.

29. MULISCH, Harry De toekomst van gisteren. Protokol van een schrijverij. (Gebonden met stofomslag). Amsterdam, De Bezige Bij, 1972. Linnen met stofomslag. 256 p. 1e druk. Koffievlekje op de buik, maar het stofomslag is níet verschoten!
Verkocht
* Van de eerste druk werd een aantal exemplaren gebonden in linnen. Zeldzaam!

30. MULISCH, Harry De Verteller of Een idioticon voor zegelbewaarders. Amsterdam, De Bezige Bij, 1970. Linnen. 224 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de [circa 50] luxe-exemplaren die in linnen werden gebonden.

31. MULISCH, Harry Wenken voor de Jongste Dag. Amsterdam, De Bezige Bij, 1967. Linnen. 336 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de [50] luxe-exemplaren die in linnen werden gebonden.

32. (MULISCH, Harry). BLOKKER, Jan Feestrede, uitgesproken ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Harry Mulisch. Heemstede, (Boekhandel Blokker), 2002. Karton overtrokken met diverse soorten (verguld) papier (Erik Schots). (2), 18 p. Gedrukt in een oplage van 350 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 75
* Eén van de 60 luxe-exemplaren die door Erik Schots met de hand van een origineel en kunstig bandje werden voorzien. Daarbinnen bovendien éen van de 35 Romeins genummerde exemplaren voor de leden van het Genootschap Het Beschreven Blad.

33. OORT, Jacob van J. van Oorts Ontlokene Roose, Bloeyende Distel-bloem, en Hersnaerde Harp: Door den Alder-doorlughtighsten Vorst en Prins, Karel Stuart den II. Koningk van Groot Britanje, Vrankrijk, en Ierlandt, &c.; Beschermer des Geloofs. Ofte Kort verhael, van alle de gedenkwaerdighste beroerten, in de Koninkrijken van Engelandt, Schotlandt, en Ierlandt, voorgevallen, sints het Jaer 1640. tot desen dagh. Dordrecht, voor Abraham Andriesz., 1661. 13 x 8 cm. Oud perkament. (20), 498 p. Met de 7 portretten, maar de 14 prenten zijn in het algemeen zwaar beschadigd of afwezig. Aan het eind meegebonden: een part van L. van den BOS, Britannias Of Herstelde Majesteyt, Helden-dicht. Zelfde plaats, uitgever en jaar. Slechts 48 van de 72 p. aanwezig. Wel met de gegraveerde en de gezette titelpagina. 1e druk. Matig exemplaar van een zeer zeldzame titel.
€ 40
* Populaire uitgave over de recente, schokkend gewelddadige geschiedenis waar de koning werd afgezet en geëxecuteerd, en een al even schokkende, moderne staatsvorm werd ingevoerd onder Cromwell, vader en zoon. En over de triomfantelijke wederkomst van de jonge koning Charles II die vanuit Scheveningen naar zijn vaderland vertrok. Nogal een beroerd boek helaas, maar toch een klein zeventiende-eeuws monumentje van populaire lectuur.

34. (PERRON, E. du). WILSON, Harriette Harriette Wilson’s Memoirs of Herself and Others. With a Preface by James Laver. Londen, Peter Davies, 1929. Linnen. xvi, 672 p. Met kleurig frontispice. Herdruk naar de eerste uitgave van 1825. Band niet helemaal fris. Naampje van een vorige eigenaar op schutblad en titelpagina.
€ 200
* Op de binnenkant van het voorplat staat een handgeschreven opdracht van E. du Perron aan Everard Bouws: ‘To our dear Bows,/ who will love this here female/ for her refined dress-and-manners. / EdP./ To say nothing of her wit & temperament.’ Het omvangrijke boek is de autobiografie van een Engelse courtisane (1786-1845).
E. du Perron schonk dit boek aan zijn vriend Everard Bouws, vermoedelijk begin 1931. Hij refereert eenmaal aan Wilson in een brief aan Bouws van 17 januari 1931, waarin het gaat over relaties met vrouwen, meer bepaald die van vrienden. Eddy raadt Everardus aan om niet iets met Darja Collin te beginnen (zoals Slauerhoff wel met Clara Eggink lijkt te hebben aangepapt).
Elizabeth de Roos, is dat niet een idee voor Bouws? Citaat van de brief van Du Perron uit de onvolprezen DBNL: ‘Inspireer je op Harriette Wilson (…). Wees Pygmalion en maak van Bep de Roos the Twentieth-Century’s Genuine and Unimitable Dutch Galathea! Of van een ander, maar please respect het kleine plekje grond, waar Slau zijn piratenvlag heeft geplant…’
Curieus, want een jaar later zou Du Perron zelf met Elizabeth de Roos trouwen. Dat maakt dit boek tot een interessant perronmonumentje!

35. REVE, Gerard Veertien etsen van Frans Lodewijk Pannekoek voor arbeiders verklaard. Amsterdam, Rap, 1967. Karton. Oblong. (64) p. Met veertien reproducties van etsen van Pannekoek. 1e druk.
Verkocht
* Gesigneerd met vulpen op de Franse titel: ‘GerardKvanhetReve’. Bovendien: eindelijk eens een niet verschoten exemplaar! Van Winden 15.

36. SILVIKRIN Ons hoofdhaar. Zijn behoud en herstel. Rotterdam-Parijs-Brussel, Silvikrin Laboratorium, 1929. 16 x 12 cm. Geniet. 48 p. Geïllustreerd. Zeer gaaf, in oorspronkelijke envelop (met in november 1929 gestempelde postzegel) en met diverse gedrukte toevoegingen op kleurige papieren gedrukt.
€ 30
* Silvikrin, een product van het Duitse bedrijf Wella, werd in of kort voor 1925 in Nederland geïntroduceerd. Het middel, hoofdzakelijk vervaardigd uit zeep en zoutverbindingen, bestaat nog steeds. Middels een uitgekiende reclamecampagne werd het in de verkoop gebracht, wat dit mooie voorbeeld van een reclameboekje laat zien, met wetenschappelijke claims en bijgevoegde Beoordeelingen door Doktoren en Dankbetuigingen van Patiënten.

37. (STOLK, A. van). EWERS, Hanns Heinz Von sieben Meeren. Fahrten und Abenteuer. (Met opdracht van de schrijver aan Abraham van Stolk). Berlijn, Sieben Stäbe-Verlags- und Druckereigesellschaft, 1928. Gedecoreerd linnen. 350 p. 1e druk. Rug wat verbleekt en dof. Met overgeplakt exlibris van Ewers: een vierkant zwart papier. In het begin iets roestig, koffievlek op en om p. 57.
€ 100
* Met een handgeschreven, gesigneerde opdracht aan A. van Stolk (wellicht Abraham van Stolk Jzn. (1872-1929), directeur van het grote Rotterdamse houthandelsbedrijf, bekend van de Atlas Van Stolk). Met toevoeging ‘siehe Seite 283!’ en datering ‘Nov. 1928’. Op die bladzij staat de titel van het verhaal ‘Von Heiligen Kanonen’, dat voorafgegaan wordt door een gedrukte brief gedateerd ‘Buitenzorg, Hotel Bellevue, 6.IV. 19…’ en begint met ‘Nein, lieber Herr v. S.’.
Dit korte verhaal speelt in Nederlands-Indië en betreft oude Chinese kanonnen in Bantam en Batavia. Van Stolk is waarschijnlijk degene die in het begin en op pagina 291 enkele potloodnotities toevoegde, bij het geromantiseerde avonturenverhaal waar hij ten tonele wordt gevoerd als nuchtere, middelbare Hollands-koloniale koopman die zich door een bediende whiskysoda’s laat serveren.
De Duitse auteur Ewers was iemand die graag seksuele sensatie (geslachtsverandering, homoseksualiteit) met griezellectuur verbond, voor zover dat in de jaren 20 mocht.

38. SYMONS, Arthur Studies in Strange Souls. With three portraits. Londen, Charles Sawyer, 1929. 22 x 18 cm. Halflinnen. 84 p. Niet afgesneden en deels onopengesneden. Gedrukt in rood en zwart in 360 genummerde exemplaren. Met portretten in heliogravure (voorzien van beschermvloei) van Symons zelf en de beide Strange Souls: Dante Gabriel Rossetti en Charles Algernon Swinburne. 1e druk. Boek is iets gebogen. Heel lichte sporen van de tand des tijds.
€ 50
*
Dit is een van 250 exemplaren gedrukt op Abbey Mill Antique paper. Lezenswaardig Brits luxe-boek.

39. SYMONS, Arthur Getypte brief van Ruth Shepard Phelps met een antwoord erop geschreven door Arthur Symons. Driemaal horizontaal gevouwen blad papier, in typeschrift gedateerd ‘Minneapolis, Minn.,/ March 27, 1908.’. In pen gesigneerd ‘Ruth Shepard Phelps’. Achterop plaksporen van een album.
€ 50
* Doorslag, in pen gesigneerd, van een aan meer dichters gezonden uitnodiging om een of meer gedichten bij te dragen aan een te publiceren bloemlezing van gedichten over Italië: ‘an anthology I have completed of poems about Italy – its cities and its personages – designed to give pleasure to the English reader while travelling in Italy’ It is entitled “Skies Italian: A Little Breviary for Travellers in Italy”‘. Ruth Shepard Phelps (1876-1949) werd later hoofddocent Romaanse talen aan de Universiteit van Minnesota. Het gaat om Symons’ gedichten ‘Roman May’, ‘Villa Borghese’ en ‘Rome’.
Op de brief schreef Symons met vulpen: ‘Certainly, with pleasure. What a good idea – your book. (handtekening).’ In the marge schreef hij ‘why not “Italian Skies”, which sounds better?’.
In 1910 zou de bloemlezing verschijnen, met de titel ‘Skies Italian‘.

40. TASSO, Torquato La Gerusalemme liberata. Londen, Presso Polidori e Nardini, 1796. Twee delen. Kalfsleer met geribde rug en titelschildjes. x, 246; (4), 252 p. Geheel in het Italiaans. Banden wat versleten, plakzegeltje op eerste voorplat. Binnenwerk goed.
Verkocht
* Italiaanse uitgevers te Londen, het is een lange traditie. De uitgever van dit boek, Gaetano Polidori (1763-1853), was de grootvader van Dante Gabriel Rossetti aan moederskant. De schitterende typografie staat in de traditie van John Baskerville.

41. WERMESKERKEN, Henri van Een Indisch binnenhuisje. (Met portret van de schrijver door Han van Meegeren). Amsterdam, L.J. Veen, (ca. 1928). Gebatikt linnen met goudopdruk. 256 p. Met portret van de schrijver door Han van Meegeren. 2e druk. Wat roestvlekjes in het papier, maar een net exemplaar.
Verkocht
* ‘Dat zijn schilderingen naar het ware blijde en moeilijke leven in Tropen. Ze leeren je ons heerlijk Insulinde liefhebben, ze verzwijgen niet de mogelijkheid van smart. En boven alles is het een rein boek, vol hooge idealen, een uiterst boeiende en ontroerende roman. Ik vond in Indisch Binnenhuisje… Johanna van Woude, in haar zoon terug.’ Anoniem, ‘Billet paternel’ in Den Gulden Winckel, 1925. De moeder van auteur Van Wermeskerken (1882-1937) schreef onder de naam Johanna van Woude het geliefde boek Hollandsch Binnenhuisje. Deze herdruk van de Indische variant is voorzien van een toepasselijke uitgevers-batikband.

42. (WIERTZ, Antoine). LAVELEYE, Émile de Catalogue du Musée Wiertz précédé d’une notice biographique. Extraite de la “Revue des Deux Mondes”. Brussel, P. Weissenbruch, 1897. Ingenaaid. 88 p. Herdruk. Oorspronkelijk omslag (waarop met potlood de oude naam ‘Van Lennep’ staat) is present, maar gescheurd en los, en gekaft door Wim Zaal. Met onderstrepingen en inligsels: knipsels van teksten van Benno Barnard en Lombroso. Ook met vier kleurenfoto’s van de reusachtige schilderijen, en een waarop Wim Zaal zelf ook staat, lachend.
Verkocht
* Antoine Wiertz (1806-1865) was een Belgische schilder, bekend om zijn groteske schilderijen van soms wel 6 x 10 meter groot. Hij kreeg al tijdens zijn leven een eigen museum annex staatsatelier, dat nog steeds in Brussel te bezoeken is (Doen!).


Meer Italië vindt u hier.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 26 april 2023 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.721 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: