antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 1047: Welstaat

Berichten uit de nietstaat, fantasiebouwstenen, ten bate van de welstaat, het leven in uw hoofd, dat het een beetje vrolijkjes mag zijn. Een koningsgraf is ten slotte beter dan gewoon een graf, een barre ballade, de sigaretten zijn gelukkig vergeten maar het lege lucifersboekje getuigt nog van heerlijke futiliteiten van Toen. In deze nieuwsbrief regeert de liefdesgod Absurditas, al zijn er voor het contrast ook enkele heel normale begeerlijke boeken bij.


1. AAFJES, Bertus Het Koningsgraf. Honderd en een sonnetten. (Amsterdam, Meulenhoff, 1948). Halfperkament. Kop verguld. Onafgesneden. 128 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 100 genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op Hollands papier van Van Gelder en gebonden in halfperkament.

2. ANKER-BOUWSTENEN Richter’s Bouwvoorbeelden. No. 1 nieuwe reeks. (Eerste trap van geoefendheid in het bouwen met steenen klein kaliber). Rotterdam, Richter’s Boekhandel, ca. 1900. Oblong 9 x 14 cm. Gebonden in halflinnen. (2), (16), (4) p. 16 platen gedrukt in geel, blauw, rood en zwart. Met toelichtende tekst. 4e druk. Iets kort afgesneden. Enkele kleine scheurtjes en vlekjes. Reparaties met papierplakband.
€ 30
* Jongens! Een vroeg origineel leerboekje voor de Anker-steenbouwdozen in een later, beschermend boekbandje. Gebruikssporen, maar in goede staat.

3. BARKOV, Ivan, (en Gerrit NOORDZIJ, Peter VOS en Marko FONDSE)De barre ballade van Boris Borus. (Vertaald door Marko Fondse, vormgegeven door Gerrit Noordzij en geïllustreerd door Peter Vos). Amsterdam, Van Oorschot, (1991). Verguld groen heelleder. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 26 geletterde extra-luxe exemplaren, gebonden in heelleder en gesigneerd door vertaler, typograaf en kunstenaar gesigneerde exemplaren. Bovendien verrijkte Peter Vos zijn handtekening met een tekening van een vogel in oostindische inkt. Van deze uitgave werden in totaal 76 luxe-exemplaren vervaardigd: 50 in linnen en 26 in heelleder.

4. BARKOV, Ivan, (en Gerrit NOORDZIJ, Peter VOS en Marko FONDSE) De barre ballade van Boris Borus. (Vertaald door Marko Fondse, vormgegeven door Gerrit Noordzij en geïllustreerd door Peter Vos). Amsterdam, Van Oorschot, (1991). Linnen met stofomslag. Gedrukt in een oplage van slechts 76 genummerde en door vertaler, typograaf en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 50

5. BAUDELAIRE, Charles – Jeanne BIERUMA OOSTING Le Vin. Cinq poëmes choisies dans les Fleurs du Mal. Avec des compositions en taille-douce par Jeanne Bieruma Oosting. Amsterdam, Vijf Ponden Pers, 1943. 39 x 26 cm. Ingenaaid met titeletiket. (32) p. Met 6 originele etsen, één op de titelpagina en 5 bij de gedichten van Baudelaire. Typografie van J. van Krimpen. Gedrukt op Ossekop-papier in een oplage van 55 ongenummerde exemplaren. 1e druk. Omslag wat gerafeld aan de overstekende randen. Enkele kreukjes.
Verkocht
* Delicaat en op zeer groot formaat, illegaal gedrukt gedurende de bezetting. Dit exemplaar is gesigneerd door Bieruma Oosting onder het colofon. De Jong 72. Simoni B12.

6. BOEKENWEEK 1930. TERSTEEG, J. De uitgever en zijn bedrijf. Amsterdam, Nederlandsche uitgeversbond, 1930. Ingenaaid. 72 p.
€ 100
* Pre-boekenweekgeschenk. Een exemplaar met licht beschadigd omslag is leverbaar voor € 75.

7. (BONNEFANT) Belle Yolanz. Banholt, (La Presse du Bonnefant), 1984. 16 x 9 cm. Ingenaaid met stofomslag. 12 p. In het Oudfrans. Met de hand gezet en gedrukt in rood en zwart in 36 genummerde exemplaren. Binnenkant van het tere omslagpapier is wat gekreukt.
€ 20
* ‘Chanson de toile’ of weeflied, een vrouwenlied over een mooi meisje met losse manieren. Aantrekkelijk bibliofiel miniboekje.

8. BOON, Louis Paul Denk aan HEM. STEM B.S.P. (Luciferboekje) Bedrukt luciferboekje, ledig. 5 x 4 cm. Jaren zestig? Met foto van Boon en tekst aan één kant. Gefabriceerd bij de Union Allumettière S.A. te Brussel. Gebruikssporen: de lucifers zijn op en de afstrijkstrook gekrast, zoals het hoort.
€ 50
* Lucifersreclame voor de verkiezingen, waar Louis Paul Boon op plaats 4 van lijst 2 stond, voor de Belgische Socialistische Partij. Het staat er niet op, maar vermoedelijk gaat het om de gemeenteraadsverkiezingen van Erembodegem. Met een dossier van Wim Zaal, waarin een interview en enkele artikelen voor Elseviers Weekblad, een Motion Mini Pocket en andere informatieve stukken o.m. uit De Brakke Hond, Kruispunt. De Lage Landen, Devotionalia, en een recensie van W.F. Hermans uit Het Vrije Volk (1956).

9. BRACHES, Ernst Het boek als nieuwe kunst. 1892-1903. Een studie in Art Nouveau. Utrecht, Oosthoek, 1973. Ingenaaid. XII, 556 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk. Vlekjes voorop, gebruikt exemplaar met het exlibris van Huib van Krimpen.
Verkocht
* Onmisbaar voor de liefhebber van jugendstil(boekbanden). De originele uitgave, handzamer dan de herdruk uit 2003.

10. BÜCH, Boudewijn De antiquaar. [Amsterdam], (Antiquariaat Willem Huijer), [1982]. Vouwblad. Met de hand gezet uit een minuscule Cancelleresca Bastarda en gedrukt op zachtgemarmerd, flinterdun papier door Ger Kleis op de Sub Signo Libellipers in een oplage van 175 exemplaren. 1e druk. Kreukje.
Verkocht
* Bij dit exemplaar is het papier in blauw en geel gemarmerd. Zeer teer. Jaarwisselingsgeschenk 1982-1983 van Antiquariaat Willem Huijer. Niet in de handel. Breugelmans 94.

11. CARMIGGELT, S. Onzin. Geïllustreerd door (en met een voorwoord van) Peter van Straaten. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1978). Linnen met stofomslag. 208 p. 1e druk. Lichte rookgeur.
Verkocht
* Dit is een van de 90 luxe-exemplaren, door de auteur en illustrator gesigneerd, gebonden in linnen met stofomslag, voorzien van een originele zeefdruk én een originele ets van Van Straaten, beide gesigneerd en gedateerd. Dit is een H.C.-exemplaar.

12. DEELDER, J.A. Bep van Klaveren. De Dutch Windmill. Utrecht, Veen, 1980. Ingenaaid. 168 p. Geïllustreerd. 1e druk. Omslag deels flink verkleurd.
Verkocht
* GESIGNEERD door Nederlands bekendste bokser, de Rotterdammer Bep van Klaveren (Olympisch kampioen 1928 en tweemaal Europees kampioen in de jaren 30) op de titelpagina en gemonogrammeerd door Deelder op de Franse titel. Flitsend omslag van Gerard Hadders.

13. DEELDER, J.A. Junkers 88. Amsterdam, De Bezige Bij, 1983. Garenloos. 48 p. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gemonogrammeerde opdracht van de auteur: ‘voor Dick [Gubbels]/ een eerste/ druk/ van/ den/ auteur/ [Monogram JA]/ 7/5/86’. Dick Gubbels was jarenlang directeur van uitgeverij Veen.

14. DOUBLE CROWN CLUB Uitnodiging voor The Double Crown Club, Hundredth Meeting. [Londen], The Double Crown Club, 1949. Gevouwen blad van getint Fabriano-papier bedrukt in bordeauxrood en zwart door R.S. Atterbury. Wat donkere vlekjes, iets verkleurd. Met inliggend (oningevuld) formulier ‘Candidates for Election’ in kleiner formaat.
€ 25
* Waarschijnlijk afkomstig van Jan van Krimpen, die sinds 1928 erelid was van dit genootschap van boekmakers. Van de vijf kandidaat-leden is Jan Tschichold de meest prominente. De reeds 99 jaar bestaande Double Crown Club organiseert vier tot zes keer per jaar in Londen een diner voor de leden, die allen iets met de productie van boeken te maken hebben.

15. DRS. P Zes handgeschreven brieven (1) en correspondentiekaarten (5) aan Paul Sars. 1989-1993. Met zes originele enveloppen.
€ 300
* Paul Sars, hoogleraar in Nijmegen, kwam eind jaren tachtig via Cees van der Pluijm (alias Paul Lemmens) in contact met P. Hij was onder meer betrokken bij de uitgave van Lyriana, poëzie van Drs. P in het Frans, Duits en Engels (Nijmegen, De Stiel, 1993). Het betreft hartelijke correspondentie, soms zijn het dankkaarten voor iets dat Sars hem had gezonden, steeds bloemrijk en uitgebreid verwoord. In een uitgebreide brief van 18 januari 1991, geschreven op briefpapier van het kleine Parijse hotel L’Hotel (waar Oscar Wilde eenennegentig jaar eerder was overleden) gaat P dieper in op poëzietheorie.

WAD

16. DWIGGINS, W.A. Extracts from an Investigation into the Physical Properties of Books as they are at Present Published, undertaken by The Society of Calligraphers. Boston, W.A. Dwiggins & L.B. Siegfried, 1919 (= Meriden, CT, Meriden Gravure Company, 1968). Ingenaaid. (24) p. Gedrukt in 180 exemplaren voor Ruari McLean Associates, Rollo Silver, Harold Hugo, Dorothy Abbe en Laurance B. Siegfried.
€ 30
* Herdruk van een bijzonder grappig, sociologisch quasi-onderzoek naar de functie van boekvormgeving, een van de fraaie verzinsels van de Amerikaanse ontwerper en speleman William A. Dwiggins, ook bekend als ‘WAD’. Afkomstig van Huib van Krimpen, die WAD’s vroegere assistente Dorothy Abbe enkele malen bezocht in Massachusetts.

17. DWIGGINS, W.A. Millennium 1. (‘A Melodrama’, aldus het stofomslag). New York, Alfred A. Knopf, 1945. Linnen met stofomslag. (26), 104 p. Met in blauw gedrukte vignetten (getekend door Dwiggins) die alle aan het begin van het boek zijn geplaatst. Gezet uit Dwiggins’ eigen lettertype Linotype Electra. Ook de typografische vormgeving is van W.A. Dwiggins. Gedrukt in een oplage van 1750 exemplaren. 1e druk. Stofomslag een beetje versleten.
Verkocht
* Vermakelijk, maar tot nadenken stemmend theaterstuk dat zijn tijd zeker 78 jaar vooruit is en – waaratje, spelend in een wereld geregeerd door kunstmatige intelligentie! Tirannieke apparaten! Vandaar is het geen grote sprong naar een mensheid die zint op revolutie tegen de machines (die hier nog geen ‘computer’ heten).
Dwiggins was een groot illustrator, letterontwerper en typograaf, en het is een genoegen het typografisch bewustzijn in allerlei aspecten van het boek te zien krullen en kabbelen. Zo is het titelwoord cursief gezet, maar het bijbehorende nummer niet. En je denkt misschien dat dit een deel 1 is, maar de 1 betekent ‘eerste millennium’. En de lezer wordt door de uitgever op het stofomslag aangesproken op het gebruikte papier. En dan heb ik het hele toneelstuk nog niet eens gelezen. Als er in deze nieuwsbrief één boek staat met betekenis voor het nageslacht!

18. (DWIGGINS). ABBE, Dorothy The Dwiggins Marionettes. A Complete Experimental Theatre in Miniature. New York, Harry N. Abrams, (1970). 36 x 28 cm. Versierd linnen met origineel acetaat-stofomslag. xxii, 236 p. Met talloze foto’s. De kleurenillustraties zijn vorstelijk ingeplakt. 1e druk. Gaaf.
€ 295
* Reusachtig, koffietafelgroot, loodzwaar maar erg grappig boek over de grote hobby van typograaf en letterontwerper William A. Dwiggins (1880-1956): marionetten maken naar het uiterlijk van zijn vrienden en kennissen, en daar voorstellingen mee geven, uiteraard met zelf getekende quasi-antieke programma’s. Dorothy Abbe was jarenlang Dwiggins’ assistente. Zij erfde de poppen van Dwiggins’ vrouw en stelde er dit boek van samen, met de veelal door haar gemaakte foto’s.
In dit exemplaar liggen drie originele foto’s gemaakt door ‘D.A.’, Dorothy Abbe dus, een van 26,0 x 33,0 cm waarop het door Dwiggins speciaal gebouwde theater te zien is. Achterop staan typografische aanwijzingen in pen, en in potlood ‘Dwiggins Studio’, het adres en ‘Photo by D.A.’, mogelijk geschreven door de fotografe. Deze foto is niet gaaf, er zitten enkele kreukjes in en de onderhoeken zijn omgevouwen.
De tweede foto (17,0 x 12,5 cm) is gaaf en vertoont een geheel ontklede marionet, met achterop ‘photo by D.A.’.
De derde foto (25,0 x 13,0 cm) is leuk, en in heel redelijke staat, en vertoont William Dwiggins met de door hem gemaakte marionet van zichzelf op zijn knie. Achterop staat in potlood ‘Photo by D.A./ c. 1939’ plus typografische aanwijzingen in balpen. Er is een geel plakkertje op de achterkant aangebracht met in het handschrift van Will van Krimpen ‘Herinnering aan veel clams en whisky sours met Dorothy 1968′! Kennelijk zijn de foto’s gebruikt in een tijdschriftartikel, maar dat kon ik niet achterhalen.
Ook met een (lege) gepostzegelde envelop geadresseerd aan ‘Mr + Mrs Huib van Krimpen’ met achterop het gedrukte adres ’45 Irving Street/ Hingham’ van het theater annex studio van Dwiggins.

19. (DWIGGINS). HOLLISTER, Paul WAD …to celebrate a life. Boston, The Society of Printers, 1955. 31 x 23 cm. Cahiersteek. 20 p. Blauw en crème papier. 26 foto’s van William Dwiggins, gelardeerd met citaten van Hollister. 1e druk. Rug en bovenrand verkleurd.
€ 40
* Ontroerende gedenkuitgave over de briljante en immens humoristische boekvormgever William A. Dwiggins (ook bekend als ‘WAD’, 1880-1956). Er ligt een blad drukkersfilm in met een reproductie van een geïllustreerd briefje van Dwiggins. Afkomstig van Huib van Krimpen.

20. (EMANCIPATIE). AMMERS-KÜLLER, Jo van Een pionierster. Mina Krüseman en haar verhouding tot Multatuli. Amsterdam, Meulenhoff, 1921. Serie ‘Kleine boeken van groote schrijvers’. 12 x 8 cm. Decoratief linnen met kasjmiermotief (‘worteldoek’). 176 p. Achterin reclame voor de andere titels van deze serie. Iets roestvlekkig.
Verkocht
* Geen fictie van deze romancière, maar een levensbeschrijving, waarbij ze en passant (zonder zijn naam te noemen) de Grote Hoogleraar Bolland op zijn nummer zet en ook andere tegenstanders van vrouwenemancipatie belachelijk maakt.

21. FENS, Kees, en Wiel KUSTERS Witte wereld. Landgraaf, Drukkerij Groenevelt, 1988. Twee delen met stofomslagen in kartonnen omslag en schuifhoes. 32; 32 p. 1e druk. Paar vlekjes op schuifhoes.
Verkocht
* Relatiegeschenk, niet in de handel. De twee afzonderlijke delen werden geschreven door Kees Fens, onder de titel ‘Zolang het papier wit blijft, is er geen geweld gebruikt’ en door Wiel Kusters, onder de titel ‘Het sneeuwde tot het niet meer sneeuwde’. Kusters zou later Fens’ biografie schrijven.

22. (GRAHAM, Rigby). JONSON, Ben Beneficia. Banholt, Bonnefant Press (‘Ioannus Quercus at the Officina Borogovi’), 1998. Cahiersteek. 8 p. Met een illustratie van de Tower of London door Rigby Graham in rood en zwart. Gedrukt in 53 copies. Iets gekreukt.
€ 30
* In het Engels. Met handgeschreven opdracht van de drukker aan zijn collega Jan Thoolenaar. Een Koppermaandag-drukje voor het nieuwjaarsfeest van de drukkers.

23. HARMSEN VAN BEEK, Fritzi, en A. ROLAND HOLST Jagtlust. (Met foto’s van Eddy Posthuma de Boer). [Amsterdam], Thomas Rap, (1992). Ingenaaid. Oblong. 16 p.
Verkocht
* ‘Jagtlust’ is een landhuis in Blaricum, dat van 1954 tot en met 1971 werd bewoond door Fritzi ten Harmsen van der Beek. In die periode was het huis een trefpunt en onderkomen voor schrijvers, schilders, beeldhouwers en andere kunstenaars. Enkele namen: Gerard Reve, Remco Campert, Frans Lodewijk Pannekoek, Cees Nooteboom en A. Roland Holst, van welke laatste in deze uitgaven tekstgedeelten werden opgenomen uit de bundel Uitersten (1967), die werd opgedragen aan Fritzi ten Harmsen van der Beek. Jaarwisselingsgeschenk 1992-1993. Niet in de handel.

24. HEIJERMANS, Lou Welstaat. Weldoordacht nummer. Amsterdam, antiquariaat L. Heijermans, 1966. 29,7 x 10,5 cm. Geniet. 43 = 44 p. incl. omslag. Gestencild op roze papier in 500 exemplaren. Tekst van (hoofdzakelijk) Louis van Abcoude. Illustraties van Ronald. 1e ‘druk’. Wat verbleekt.
€ 40
* Het enige verschenen nummer van dit maatschappijkritiese maandblad. Gedichten van de Amsterdamse antiquaar (Czaar Peterstraat 73, later Prinsengracht 234) Louis Heijermans (alias Louis van Abcoude, 1943-1967, en een achterneefje van Herman H.). Zijn zaak zou worden overgenomen door Nol Sanders, en tenslotte door Louis Putman. Een liefdevolle herinnering aan de jong overleden provo-antiquaar van Iek Hulshoff Pol verscheen in 2010 in Hollands Maandblad – nu te lezen op de DBNL.

25. HERMANS, W.F. De schrijfmachine mijmert gekkepraat. Amsterdam, Thomas Rap, [1989]. Linnen met transparant omslag. 60 p. Oplage 1000 genummerde exemplaren.1e druk.
Verkocht
* In deze uitgave is weer een aantal ‘bijzondere tekens’ afgedrukt. Dat de tijd ook niet stilstaat blijkt wel uit Hermans’ onderschrift bij het teken @: ‘stuksprijs’, dus niet apenstaartje! Eén van de duizend genummerde exemplaren. JS 413.

26. HERMANS, W.F. Horror Cœli en andere gedichten. (Luxe-exemplaar). Amsterdam, Meulenhoff, 1946. Ingenaaid. 88 p. Niet afgesneden (= iets groter dan gewone exemplaren). 1e druk. Colofonpagina en Franse titel wat verkleurd, wat roest op de schutbladen, enkele miniem scheurtje aan bovenzijde achteromslag. Opvallend goed exemplaar.
Verkocht
* Eén van de vijftig door de dichter gesigneerde luxe-exemplaren op Hollandsch. WFH 06.01. JS 8.

27. HERMANS, W.F. Moedwil en misverstand. Amsterdam, Meulenhoff, (1948). Halflinnen met stofomslag. 136 p. 1e druk. Stofomslag op rug verbruind, enkele vlekjes op achterzijde stofomslag.
Verkocht
* Zeer bijzondere variant: de oorspronkelijke halflinnen versie met het gele door Jan Vermeulen ontworpen stofomslag, met op de voorzijde een citaat uit een recensie van Jan Greshoff. Op de voorflap persstemmen over dit boek van F. Bordewijk, J. Greshoff en P.H. Ritter jr. Op de achterflap reclame voor enkele boeken van Anna Blaman.
In onze catalogus 44, Willem Frederik Hermans. de fantastische collectie van Arie Oexman schreven we bij deze variant ‘Nooit eerder gezien!’. Dit is het tweede exemplaar dat we ooit onder ogen kregen. WFH 09.01 (‘De blauwe kartonnen band en de gebonden uitgave met het gele stofomslag zijn het zeldzaamst’). JS 12.

28. KRABBÉ, Tim De scherprechter van Korfoe. (Met een illustratie door Joost Swarte). [Amstelveen], (Het Griekse Eiland Fietsvakanties, 1989). Karton met stofomslag. (24) p. Gedrukt in een oplage van 400 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 25
* Jaarwisselingsgeschenk 1988.1989. Niet in de handel.

29. (KUHN, Pieter). KNUVELDER, Gerard Bouwers aan eigen cultuur. Letterkundige figuren. Den Haag, “Pax”, 1934. Linnen met stofomslag (ontwerp Pieter KUHN). 254 p. 1e druk. Stofomslag heeft aan de randen wat scheurtjes, verder zeer gaaf.
€ 25
* Op het omslag staan portretten van de schrijvers Joost van den Vondel, Aart van der Leeuw, Albert Verwey en Gerard Walschap. Zeer schaars met stofomslag.

30. LUDWIG & MAYER Schriftgiesserei Antiqua Candida. (Schriftprobe). Frankfurt am Main, Ludwig & Mayer Schriftgiesserei & Holzgerätefabrik, ca. 1955. Oblong 13 x 20 cm. Garenloos. 16 p. Alfabetten en lettervoorbeelden gedrukt in oranje, blauw en zwart op glanzend papier. Rug slijt open, verder in goede staat
€ 25
* Mooie typografische ontwerpen.

31. LUYKEN, Jan Voncken der Liefde Jesu, van het Godt-begerende Zielen-vuur. Bloemetjes der Saalige Hoope, tot verheugelykheid der Wandelaars, langs den Weg, na vreeden-Ryk. Amsterdam, Weduwe Pieter Arentsz (in de Beursstraat, in de drie Raapen), 1696. 16 x 11 cm. Halfleer met gemarmerde platten. (16), 212, (20) p. Met 50 etsen van Jan Luyken. Herdruk van de uitgave van Pieter Arentsz (1687). 19e-eeuwse band? met dito schutbladen. Rood nummertje op de titelpagina. Boekblok heeft wat randslijtage. Wat vlekkig, kleine ezelsoortjes.
€ 95
* ‘Heeden groot, morgen dood’. Kernachtige titels en poëzie gekruid met levenswijsheden, geïllustreerd met prachtige etsen door de auteur, die geïnspireerd zijn door cursief gedrukte bijbelteksten. Gebruiksexemplaar van Wim Zaal – van buiten onaanzienlijk, van binnen een barok juweeltje.

Boeren & Buitenlui

32. POOT, Hubert Korneliszoon H.K. Poot’s Gedichten. Amsterdam, S.J. Baalde, 1780. Compleet in drie deeltjes. 15 x 10 cm. 19e-eeuws linnen. (2), LXXX, 286; (4), 440; (4), 384 p. Met drie identieke, gegraveerde titelpagina’s naar ontwerp van J. Buys, gesneden door J. Koning, waarop het portret van Poot prijkt op een versierde gedenkzuil. Uitvoerige inleiding van de dichter. Voorin onbeschreven plakzegeltjes. Wat gebruikssporen, o.a. margepotloodstrepen bij de inleiding.
€ 65
* Deze kleine boekjes met tezamen bijna 1200 pagina’s vormen eigenlijk een populaire pocketeditie avant la lettre. De ‘boerendichter uit Abtswoude’ (1689-1733) genoot grote bekendheid in de achttiende eeuw.

33. RAWIE, Jean Pierre Geleende tijd. Amsterdam, Bert Bakker, 1999. Linnen met stofomslag. 64 p. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met gesigneerde opdracht van de auteur: ‘Voor Dick [Gubbels]/ oprechte groet/ / Jean Pierre/ 9999’. Het staat er echt: 9999. Dick Gubbels was jarenlang directeur van uitgeverij Veen.

34. RAWIE, Jean Pierre Woelig stof. Amsterdam, Bert Bakker, 1994. Linnen met stofomslag. 68 p. 5e druk. Krasjes op voorzijde stofomslag.
€ 25
* Exemplaar met handgeschreven, gecalligrafeerde opdracht van de dichter op de titel: ‘Voor Elly [Gubbels]/ Jean Pierre Rawie/ 21 III 97’.

35. REVE, Gerard Kom met mij in de leegte. (Rotterdam), The Archives, (1993). Vier eenzijdig bedrukte bladen in omslag. Gedrukt in een oplage van 100 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Omslag deels iets verkleurd.
€ 75
* Eén van de 50 auteursexemplaren. Vertaling van ‘Viens avec moi dans le vide’ van Yves Klein, maar dan uit het Duits, om het ingewikkeld te houden. ZRV 68.

36. REVE, Gerard Oud en eenzaam. Amsterdam, Manteau, 1984. Linnen met stofomslag. 288 p. 5e (= eerste gebonden) druk.
Verkocht
* Exemplaar met gesigneerd opdracht: ‘Voor Elly en Dick [Gubbels],/ met veel liefs van/ Gerard Reve./ Arnhem, 17 Maart 1985.’ Dick Gubbels werkte van 1980 tot 2000 bij uitgeverij Veen, waarvan 15 jaar als directeur en was daarmee lange tijd de vaste uitgever van Reve.

37. (REVE, Gerard). VESTDIJK, S. Zeer Geachte Heer Van het Reve. (Met een voorwoord door Frank van den Ingh en Aantekeningen door Nop Maas). (Woubrugge), Avalon Pers, 2006. Linnen. 32 p. Gezet uit de Bembo en met de hand gedrukt op Zerkall in een oplage van 110 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit exemplaar is niet genummerd, maar wel op naam gedrukt. Een belangrijke publicatie: zes uitvoerige brieven en een al bijna even uitvoerige briefkaart van Vestdijk aan Reve, inhoudsrijke correspondentie over het literaire leven van de late jaren veertig-vroege vijftig, de plaats van Gerard Kornelis van het Reve en Simon Vestdijk daarin, en hoe daarin op te treden naar collega’s en overheden.

38. (ROEST, Hans) Collectie van 21 foto’s van letterkundigen, gemaakt door Hans Roest. Diverse formaten, variërend van 8,4 x 8,6 tot 12,3 x 12,7 cm.
€ 100
* Schrijvers kijken u aan… Op de achterzijde van de foto’s schreef Roest in potlood de naam van de geportretteerde en dat is maar goed ook, want het betreft hier soms de verste kieren en gaten van de Nederlandse literatuur: G. Alingh Brugmans, Herman van den Bergh, Walter Breedveld, Kees van Bruggen, Max Dendermonde, Koos van Doorne (2 x), Henriëtte van Eyk (2 x), Wijmie Fijn van Draat, S. Greup-Roldanus, Jan Willem Hofstra, Josepha Mendels, Jos. Panhuijsen (4 x), C. Rijnsdorp, Jaap Romijn, Lambert Tegenbosch en Fred Thomas. Eén foto heeft een copyrightstempel van Roest op de achterzijde.
Men leze over Hans Roest: Jeroen Brouwers, Laatste plicht. Terugdenken aan Hans Roest (1917-2006). Antwerpen, Demian 2018.

39. SCHENDEL, Arthur van Voorbijgaande schaduwen. (Luxe-exemplaar). Amsterdam, Meulenhoff, 1948. Oorspronkelijk verguld halfperkament. Kopsnede verguld. 200 p. 1e druk. Wat roest op de sneden.
Verkocht
* Eén van de 50 genummerde luxe-exemplaren op Hollandsch papier van Van Gelder en gebonden in halfperkament (het colofon in de luxe-uitgave ontbreekt bij de gewone editie).

40. SIEBELINK, Jan Vera. Amsterdam, Meulenhoff, (1997). Garenloos. 296 p. 1e druk. Rug verschoten.
€ 30
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de auteur: ‘Voor Dick en Elly [Gubbels]/ Verbonden in ons werk/ – de literatuur, ce monstre/ sacré – en dus door/ zielsverwantschap/ Jan/ 1.III.’97’. Dick Gubbels was jarenlang directeur van uitgeverij Veen.

41. STOLK e.a., Rob 400 jaar revolutie! 1568-1968. Wij hebben nooit naar Willem de Zwijger geluisterd. [Amsterdam], Sneek Buro vóór Anti Reklame, 1968. 68 x 50 cm. Zeefdruk in vier kleuren op dun zwart papier. Driemaal gevouwen, verder zeer gaaf.
Verkocht
* Schitterend en schier onbekend affiche van deze anti-organisatie die Rob Stolk in de nadagen van Provo had opgericht. Alleen gevonden bij het IISG.

42. (SUB SIGNO LIBELLI). BREUGELMANS, R. 107 maal Sub Signo Libelli. Een bibliografie van de pers, zomer 1974 – oktober 1983. Met uittreksels uit het logboek van de pers tot eind 1980 door Ger Kleis en een inleiding van Rudi Ekkart. Utrecht, Reflex, 1983. Ingenaaid. 108 p. Geïllustreerd. Gedrukt in een oplage van 400 genummerde exemplaren.
€ 35
* Dit is nummer 38, met een handgeschreven opdracht van Ger Kleis onder het colofon: ‘Voor een van de/ meest enthousiaste/ liefhebbers al sedert/ jaren./ Dus voor Hans Hafkamp/ Ger Kleis/ 29 oktober 1983’. Onontbeerlijke bibliografie, waarin ook veel citaten uit het logboek van Ger Kleis zijn opgenomen.

b-bottle

43. SWEENEY, Matthew Co-Author. (Poems). Banholt, (Bonnefant Press), 2014. Cahiersteek. 16 p. Met de hand gezet uit de Post-Mediaeval en gedrukt in rood en zwart in 75 genummerde exemplaren op Japans Kanoko-papier van Van Gelder.
€ 35
* Eerste regel: ‘I want to drink a bottle of Petrus with you.’ En dat met een e-t-ligatuur! Die Post-Mediaeval is een heel curieuze letter, ook met een c-h-ligatuur en b ovendien een heel rare b.

44. SWEENEY, Matthew The Ice Hotel. Exiled. (Two Poems). Banholt, Bonnefant Press, 2000. Cahiersteek met stofomslag. 16 p. Met de hand gezet uit de Dante en gedrukt in blauw en zwart in 99 genummerde exemplaren.
€ 35
* Sereen.

45. SWEENEY, Matthew The Owl. (Poems). Banholt, Bonnefant Press, 2018. Cahiersteek met geïllustreerd stofomslag. (20) p. Met de hand gezet uit de Dante en gedrukt in oker, blauw en zwart in 76 genummerde exemplaren.
€ 95
* Omslag met borende blik. Dit is een van 16 Romeins genummerde exemplaren op handgeschept papier van Barcham Green.

46. SWEENEY, Matthew Two Cities. (Poems). Banholt, (Bonnefant Press), 2014. Cahiersteek met stofomslag. 16 p. Met de hand gezet uit de Walbaum en Van Krimpens Open kapitaal en gedrukt in rood, blauw en zwart in 75 genummerde exemplaren op oud Ossekop-papier van Van Gelder.
€ 35
* Tussen SF en NY. Ossekop wordt sinds 1940 niet meer gemaakt.

47. VASALIS, M. De amanuensis. (Bezorgd door Maaike Meijer). Amsterdam, Van Oorschot, (2009). Cahiersteek met stofomslag. (24) p. Gedrukt in een oplage van 200 genummerde exemplaren. Typografie Gerrit Noordzij. 1e druk.
Verkocht
* Keuze uit het nagelaten werk van Vasalis, grotendeels berustend in het familiearchief. Niet in de handel.

48. VELDHOEN, Aat Affiche voor de Rotterdamse Rijks-Belastingacademie met rotaprent-afbeelding van Robert-Jasper Grootveld in blackface (1964). Prent met daaronder 7 regels tekst: reclame voor een bijeenkomst in Rotterdam, georganiseerd op dinsdag 17 november 1964 door de Rijks-Belastingacademie samen met de Wester Boekhandel. Papierformaat 48 x 34 cm, beeldformaat 28 x 32 cm. Gesigneerd en gedateerd in de plaat ‘VI 64’. In drieën gevouwen. Klein scheurtje bovenin, buiten de voorstelling. Wat verbruining.
€ 200
* Schitterende Rotterdamse affiche, een originele en vrije voorstelling die nu een bijsluiter nodig zou hebben, maar anno 1964 hoogst tegendraads was. Uit een bekende tekensessie van juni 1964 waarin Grootveld ook full-size te zien was: in blackface én met damesondergoed. Hier is de prent gebruikt om reclame te maken voor een openbare discussie van een dispuut van de Rijksbelastingacademie ‘over de plaats van het veldhoenrotaprentenplanf3 [sic!] in onze westerse asfalt-jungle’. Bij het adres, ‘schouwburgzaal de lantaren, gouvernestraat 131’ heeft iemand in grote balpenletters ‘Rotterdam’ geschreven. Mooie gebruiksprent uit het volle vrije leven van 59 jaar geleden.

49. WICKRAM, Jörg Geschichte über einen entlaufenen Mönch, der mit der Schrift überwunden ward. Frankfurt, Bauersche Gießerei, ca. 1940. Cahiersteek. Met vier houtsneden van Karl Mahr. Gezet uit de Manuscript Gotisch en gedrukt op geschept papier. Iets verbruind.
Verkocht
* Mooi kadoboekje met een verhaal uit het Rollwagenbüchlein (1557), een verzameling grappige vertellingen voor in de diligence van Rommelgem naar Louloenersloot.

50. WOLKERS, Jan De achtertuin. (Met tekeningen van Bob en Tom Wolkers). (Amsterdam), De Bezige Bij, 2003. Karton. 80 p. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven opdracht: ‘Voor/ Dick en Elly/ Gubbels/ in vriendschap!/ Jan Wolkers/ Texel,/ 1 december/ 2003’. Dick Gubbels was jarenlang directeur van uitgeverij Veen.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 19 mei 2023 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.728 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: