antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 1077: Vivos voco

In het nieuwe jaar is dit de eerste nieuwsbrief van Antiquariaat Fokas Holthuis. 1077 stuks in 22 jaar!
Het is dan ook een van de allerleukste dingen om te doen, zo’n veertig titels per keer in een lijstje verwerken – om u te dienen.

Hier zien we bier, Baudelaire, Boutens en Couperus met muziek achterna gelopen worden door allerlei buitenlandse brieven, kalligrafie, luxebeesten=mooie boeken, publicaties van metaal (gedenkpenningen), typografie-geschiedenis, een kwaaie haan, een zoete beer, een pieploos harnas, felle Kelten – gezellige van-alles-watjes.


1. AMALRIK, Andrej Pyesi. (=Toneelstukken). Amsterdam, Fond Imeni Gertsena (= Alexander Herzen Foundation), 1970. Ingenaaid. 288 p. In het Russisch. Goed.
€ 22
* Пьесы. Zes toneelstukken met inleiding door de auteur, gedateerd 1967. Andrej Amalrik (1938-1980) was een beroemde Russische dissident. In 1976 vluchtten hij en zijn vrouw naar Nederland en vervolgens naar Frankrijk. Hij kwam nog jong om het leven bij een verkeersongeval in Spanje.

2. BARTSCH, R.H. / Frederick JAEGER Der Geiger von Salzburg. (Geïllustreerd en gesigneerd). Wien-Berlin, Wiener Literarische Anstalt, [1921]. 33 x 26 cm. Halfleer, de platten bekleed met muzikaal stijfselpapier. 72 p. Gedrukt in de Original-Schwabacher op zwaar, grijs handgeschept papier in 200 genummerde exemplaren (dit is nr. 22). Met zes originele litho’s van Fritz Jäger, die ook de band ontwierp. Gesigneerd door de auteur en kunstenaar onder het impressum. 1e druk. Sierpapier licht beschadigd.
€ 50
* Groot formaat, mooi uitgevoerd, deze muzikale novelle. Rudolf Hans Bartsch schreef enkele immens populaire muziekromans, o.a. over Schubert (‘Schwammerl’) en Mozart. Met opvallende lithografische illustraties van Jäger (Jaeger), 1895-1980, die in 1938 van Oostenrijk naar de VS vluchtte. Hij werkte van 1953 tot 1970 bij de Hallmark Company, een ook in Nederland bekende wenskaartenuitgever, die nu naar hem Frederick Jaeger heet. (Volgens zijn biograaf wist Jaeger de kerstkaarten een veel warmer, Oostenrijks tintje te verlenen.) De litho hiernevens toont de hoofdpersoon van het verhaal die een viooloefening speelt op zijn oude paraplu.

3. BIER Naerder Ordre ende Reglement op ’t vercopen van Dun-bier. Gepubliceerd van den Stadthuyse t’Utrecht, den xiiien May 1659. Utrecht, Amelis van Paddenburgh wonende in de Lijnmerckt, 1659. Zonder omslag, zoals uitgegeven. 4 p. Houtsnede: stadswapen met twee fiere leeuwen voorop. Houtgesneden initialen B en E. In druk getekend J. Quint (secretaris van de Vroedschap).
Verkocht
* Regels voor de Utrechtse bierverkopers: zij moeten een vergunning van de Vroedschap hebben, en zich aan de regels houden, of het kost hen vijfentwintig gulden. Zij mogen slechts voor drie gulden bier in huis hebben per kleine maat of haalkan van drie stuivers. Zij mogen ook geen brandewijn verkopen of drinkgelagen organiseren. Ze moeten ook een gedrukt vergunningsbordje ophangen. Mooie bier-ordonnantie.

4. (BOUTENS, P.C.) Gedenkpenning. Ontworpen door Jac.J. van Goor. Diameter 60 mm. [1943]. Grijs metalen legpenning. Portretbuste half naar links gewend.
Verkocht
* Op de voorzijde een schitterend portret van Boutens met links langs de rand de naam ‘P.C. Boutens’ en rechts diens jaartallen ‘1870’ en ‘1943’. Op de keerzijde een phoenix met rondom de dichtregel ‘Daar is geen dood maar enkel leven’. Niet in Rijkse.

5. BOUTENS, P.C. Lente-maan. (Met opdracht aan J. van Oudshoorn). Bussum, Van Dishoeck, 1921. Verguld linnen. 74 p. Niet afgesneden. Gedrukt op geschept papier met watermerk Pannekoek – De Fortuin. 2e druk. Iets verbleekt.
€ 200
* Op het schutblad een mooi geschreven opdracht: ‘aan den Heer J.K. Feylbrief/ vriendsch. van/ P.C. Boutens/ Aug. 1922.’. Feylbrief publiceerde sinds 1914 proza onder het pseudoniem J. van Oudshoorn. Hij werkte lange tijd bij het Nederlandse gezantschap in Berlijn en kwam pas in 1933 in Den Haag wonen. Over het bezoek van Van Oudshoorn aan Boutens schrijft Nico Rost in 1966, dat Boutens zich zeer lovend over Van Oudshoorns proza uitte en hem een stapel eigen uitgaven met handgeschreven opdracht gaf. Maar Feylbrief vroeg de dichtervorst of hij de helft van de boeken nog even mocht laten staan tot een volgend bezoek, want hij ging ‘meteen naar het station en er moeten ook nog sigaren in het koffertje.’
Er is een tiental opdrachtexemplaren van Boutens aan Feylbrief bekend, allemaal met dezelfde datum en nagenoeg dezelfde tekst. Door het optreden van een bescheiden, maar doortastende buurman (de legendarische Daan MacGillavry, overleden in 2021) bleven ze bewaard toen de inboedel van Feylbrief na diens dood als afval aan de straat werd gezet. Deze buurman was het die ‘1e druk in 1916’ achterin schreef (in potlood).

6. COUPERUS, Louis / Jules De PRAETERE Over lichtende drempels. Amsterdam, Veen, [1902]. Linnen [ontwerp Jules de Praetere]. (8), 188 p. 1e druk. Mooi exemplaar. Merkje van boekhandel Van Wieringen in Apeldoorn voorin. Een weinig roest.
€ 90
* Deze bundel bevat de volgende verhalen: ‘Van de prinses met de blauwe haren’, ‘Van de kristallen torens’, ‘Over lichtende drempels’, Van dagen en seizoenen’ en ‘Van de onzalige erfenis’. VV 225,1. Collectie Veen 1.1. Matla 18 b.

7. COUPERUS, Louis Over lichtende drempels. Amsterdam, Veen, [1902]. Ingenaaid met omslagtekening van Jules de Praetere in grijs. (8), 188 p. Niet afgesneden. 1e druk. Matig en gerestaureerd exemplaar: voorzijde aan de randen beschadigd, rug overplakt, achterzijde ontbreekt deels.
€ 150
* Uiterst zeldzaam in deze kwetsbare en aantrekkelijk-curieuze variant. Couperuscollectie-Veen 1.2. Matla 18 a.

8. COUPERUS, Louis Over lichtende drempels. Amsterdam, Veen, [1902]. Ingenaaid met als omslag de zogenaamde poortjes- of klompjesdecoratie van Joh. Braakensiek, een latere serieband. (8), 188 p. Niet afgesneden. 1e druk. Uiterst zeldzaam in deze kwetsbare en curieuze variant. Matig en gerestaureerd exemplaar: de omslagtekening en achterkant zijn deels aangevuld in kleurkopie, het blad is van binnen gedoubleerd. In feite is alleen het grootste deel van het voorblad origineel. Kleine notitie van antiquariaat Schuhmacher voorin. Plakbandspoortje op titelpagina. Van binnen behoorlijk goed en strak.
€ 90
* Niet mooi, maar interessant, en de rechtstreekse oorzaak van een ril over de rug van de schrijver: Louis Couperus was ‘een beetje geschrokken van de Braakenziekband om de Lichtende Drempels!!!! wier mystieke sporten zeker nóoit gedroomd hadden overschreden te worden door boertjes op klompen!!!!’. Aldus een brief aan L.J. Veen van 19 februari 1916. VV 226,5. Couperuscollectie Veen 1.4. Matla 18 d.

9. COUPERUS, Louis Het Snoer der Ontferming en Japansche Legenden. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1924. Ingenaaid. (4), 272 p. 1e druk. Omslag verkleurd en met roze vochtvlekjes voorop. Exlibris.
€ 75
* Schaars in deze ingenaaide vorm, die niet is afgebeeld in VV (maar met dezelfde omslagtekening als het schaarse stofomslag van de gebonden versie, VV 324,2). Als Couperus Collectie Veen nr. 1.4, maar het omslagpapier is niet oker, eerder lichtgeel. Opmerkelijk, net als 1.4: geen rugtitel, en alleen de onderkant van het boekblok is schoongesneden. Matla 44d. Achterin reclame voor vijf titels van Couperus, waaronder De Ode.

10. COUPERUS, Louis Het snoer der ontferming. Geïllustreerde uitgave met toelichting en de door de auteur gebruikte bronnen, bezorgd door H.T.M. van Vliet. Amsterdam, Van Oorschot, (2018). 25 x 18 cm. Linnen met stofomslag. 416 p. 1e druk in deze vorm. Mooi exemplaar.
€ 75
* Degelijk verzorgde en fraai verluchte moderne uitave. Met vriendschappelijke opdracht in paarse inkt van de bezorger aan een van de Grote Verzamelaars van Couperus, gedateerd ’19.X.2018′, en diens exlibris op het schutblad.

11. COUPERUS, Louis Uit blanke steden onder blauwe lucht. Amsterdam, Veen, 1912-1913. Twee delen. Linnen [ontwerp K. Sluyterman]. (8), 200; (8), 248 p. 1e druk. Keurige set van deze twee rijkversierde boekbanden. Van binnen zeer fris, zonder namen e.d.
€ 140
* Reisherinneringen, over Italië van Venetië zuidwaarts zigzaggende, eindigende in Taormina. VV 274,5 en 279,6: titelopdruk in goud. ‘Ondanks de opmerking in de brief aan Sluyterman over de kosten heeft Veen toch een beperkt aantal bundels laten maken met een gouden belettering. Waarschijnlijk was dit zelfs de eerste bindoplage’ (VV 278). Matla 30.I abb en 30.II ab.

12. DEYSSEL, Lodewijk van Gedenkpenning, ontworpen door L.P.J. Braat. Uitgegeven door de Vereniging voor Penningkunst. Diameter 60 mm. [1943]. Legpenning in geelbruin koper. Half naar links gewende kop. Omschrift ‘Doctor Karel Joan Lodewyk Alberdingk Thym (Lodewyk van Deyssel)’. Signatuur achter het hoofd. Op de keerzijde staat een fragment in het Latijn van Horatius, waarvan de letterlijke vertaling luidt ‘En geen gedichten kunnen leven, die geschreven zijn door waterdrinkers’.
Verkocht
* Opmerkelijk, lachend, krachtig portret van Van Deyssel door de beeldhouwer Leo Braat.

13. HAAN, Jacob Israël de Pathologieën. De ondergangen van Johan van Vere de With. (Met Een woord vooraf van de auteur). (Met eene voorrede van Georges Eekhoud). Rotterdam, Meindert Boogaerdt jun., 1908. Linnen. XVI, 320 p. Met het satanistische portret van De Haan als frontispice. 1e druk. Goud iets dof, kleine grijze vlekjes op de rug, wat roest, verder een prima exemplaar.
Verkocht
* De scandaleuze roman van De Haan met voorwoord van Eekhoud (door De Haan zelf uit het Frans vertaald) over de homo-verhouding tussen beide hoofdpersonen – zoiets hadden de Nederlanders van 1908 nog nooit eerder gezien. Neutrale boekband met de naam van uitgever Meijer Elte: lichtgroen met jugendstilmotief. Achterin reclame voor de oorspronkelijke uitgever, Meindert Boogaerdt.

14. HAUER, Arend Liber Amicorum. Opstellen verzameld bij het afscheid van Arend Hauer op 28 september 1974. Maarssen, Nederlands Centrum voor het Amateurtoneel, 1974. Vierkant 22 x 22 cm. Blauw omslag met losse gevouwen bladen. (36) p. Geïllustreerd. 1e druk. Omslag deels verbleekt.
€ 30
* Opstellen en artikelen van o.a. H. van Praag, E.F. Verkade (weduwe van Eduard Verkade), Manuel Straub, Piet Cleveringa, en een voorwoord van staatssecretaris van Justitie en toneelliefhebber H.J. Zeevalking. Arend Hauer (1909-1985) was acteur en toneelleraar; hij was de vader van Rutger Hauer.

15. (HEIJERMANS, Herman). HORST, Adr. van der 30 jaar Op Hoop van Zegen. 1900-1930. Amsterdam-Maastricht, Leiter-Nypels, 1930. Ingenaaid. 64 p. Geïllustreerd. 1e druk. Mooi.
Verkocht
* Herinneringen aan dertig jaar opvoeringspraktijk van het successtuk en aan Heijermans zelf door de acteur en gezelschapsleider Adriaan van der Horst (1868-1942).

16. JACKSON, Holbrook Handgeschreven, gesigneerde brief aan ‘My dear Dan’, gedateerd ’24:x:46′. Briefpapier met voorgedrukt Londens adres. 41 regels. Gevouwen en gekreukt, randscheurtjes, beetje nietjesroest.
€ 140
* Holbrook Jackson (1874-1948) was journalist en een groot bibliofiel, en schreef veel boeken over boeken. Hier betreft het waarschijnlijk zijn in 1946 verschenen The Reading of Books, waar een paar foutjes in staan. Dat heeft ‘Dan’ of Daniel hem laten weten en deze grappige brief dankt hem daarvoor. ‘I have felt like a managery-lion in a den of forest-based Daniels (it ought to be Geoffries!) each with the aspect of a reviewer of books licking his chops at the chance of a short-list to discomfort an already deflated author.’ Gelukkig verscheen er in 1947 een tweede druk met verbeteringen.
Jackson zwaait Daniel lof toe over ‘your broadcast on American Books’, die beter is dan de andere die tot dan toe op ‘the Third Programme’ te horen waren. ‘Third Programme’, de cultuur-zender van de BBC, was pas sinds 29 september 1946 in de lucht – speurneuzen kunnen zo de achternaam van Daniel proberen te vinden. Jacksons handschrift is mooi maar geeft zich niet gemakkelijk prijs – speurneuzen die van puzzelen en ontcijferen houden kunnen zich op deze brief uitleven.

17. (JOHNSTON, Edward). Noel ROOKE Illustrations to a paper on Edward Johnston by Noel Rooke. Read before the Double Crown Club at their 81st dinner, 17th May, 1945. [Cambridge], (Printed for Ellic Howe at the Baynard Press), 1945. 29 x 23 cm. Cahiersteek. (8) p. Gedrukt in rood en zwart. Geïllustreerd. Omslag aan rug en randen nogal gehavend.
Verkocht
* Schitterende illustraties op kalligrafie-gebied. Johnston was in 1944 overleden. Noel Rooke (1881-1953), leerling van Johnston en van Eric Gill, was een belangrijk bevorderaar van de houtgravure, die in Engeland in de twintigste eeuw tot grote creatieve bloei kwam. Jan van Krimpen was lid van de Double Crown Club, maar wanneer deze publicatie naar de familie Van Krimpen kwam is moeilijk te zeggen; het zal wel niet in mei 1945 geweest zijn. Wel is zij afkomstig van Huib, maar een persoonlijke aanduiding ontbreekt. (Zie voor Johnston ook nr. 36 in deze nieuwsbrief).

18. KLEEREKOPER, A.B. Vivos voco (“De levenden roep ik…”) voor den een-Mei-dag 1928. Amsterdam, Ontwikkeling, 1928. Geniet (met omslagtekening van Albert Hahn jr., een fel kraaiende haan). 16 p. 1e druk. Wat kreukjes en een vlekje, maar in goede staat.
Verkocht
* Kleerekoper (1880-1943) was een ‘romanticus en gevoelssocialist, een man van ‘belijden en doen’ die het socialisme zag als ‘een priesterschap voor het leven’. Toegankelijke en levendige toespraak ‘geschreven te Parijs, bij het graf van Jaurès’, de Franse socialistische voorman die vermoord werd vanwege zijn pogingen de Eerste Wereldoorlog te voorkomen. Het motto ‘Vivos voco’ is vooral bekend uit ‘Das Lied von der Glocke’ van Friedrich Schiller – de ik die de levenden roept is de klok zelf. Maar ook is het de titel van een idealistisch jongerentijdschrift van Hermann Hesse, die de jeugd die loskwam van de Grote Oorlog wilde aanspreken.

19. KOMRIJ, Gerrit Verwoest Arcadië. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1980). Verguld donkerblauw halfmarokijn, de platten bekleed met ruwe zijde. In cassette van traditioneel karton (‘Zaans Bord’) met het uitgeversmerk AP (door De Eenhoorn Binderij). 264 blz. 1e editie. Gaaf en onverkleurd.
Verkocht
* Eén van de 35 luxe exemplaren, genummerd en gesigneerd (dit is nr. 5), prachtig gebonden door De Eenhoorn (Hans van der Horst) met ruwe zijde die glinsterend contrasteert tussen antiekroze en blauwgrijs. Bijgevoegd is een pagina origineel handschrift op geschept papier (een tekst uit het boek met Komrijs kenmerkende woorden en zinswendingen), gesigneerd door de auteur.

20. KUPFFER, Elisarion von Lieblingminne und Freundschaftsliebe in der Weltliteratur. Eine Sammlung imit einer ethisch-politischen Einleitung von Elisarion von Kupffer. Leipzig, Max Spohr, [1903]. Origineel blauw linnen. (4), 226 p. 1e druk. Een deel van het eerste schutblad uitgesneden. Een weinig slijtage, verder in uitstekende staat.
€ 1200
* De eerste bloemlezing ooit van poëzie en proza over homoliefde. Dit is een titeluitgave: uitgever Max Spohr nam de resterende exemplaren van de eerste uitgave uit 1900 over en verving de titelpagina door zijn eigen. De Kupffer-recensies (één blad, dubbelzijdig bedrukt) zijn aan het eind ingebonden (ook wel eens aan het begin). Lehmstedt 309.

21. (LOUIS XVII). GRUAU DE LA BARRE, Modeste Leven en lotgevallen van Lodewijk XVII, laatsten wettigen koning van Frankrijk, overleden te Delft den 10. Augustus 1845. Rotterdam, H. Nijgh, 1854. Halflinnen met gemarmerde platten. (8), 342 p. Met frontispice-portret en titelprent in lithografie. 1e druk. Wat vlekkig. Strepen in de marge. Achterin paginanotities van Wim Zaal.
€ 75
* Gruau de la Barre (1795-1883) was de trouwe secretaris en propagandist van Karl Wilhelm Naundorff, die zich opwierp als de echte Lodewijk XVII, de legendarische zoon van koning Lodewijk XVI. Na Naundorffs overlijden in 1845 was Gruau nog lang bezig met schermutselingen in boekvorm tegen ongelovigen.

22. (MACBETH). Ruaraidh ERSKINE OF MARR Mac Beth, being a Sketch of the Historical Figure as opposed to that of some tradition and the drama. Inverness, Robert Carruthers and Sons, 1930. Karton met stofomslag. (4), 92 p. Met een plaat. 1e druk. Omslag verkleurd. Exlibris van C.C. van Buuren-Veenenbos. Papier roestig.
€ 30
* Studie over de historische koning van Schotland Mac Beth, die leefde in de elfde eeuw. Shakespeare komt ook aan de orde. Erskine (1869-1960) was een vurige Schotse nationalist die zich inzette voor het gebruik van de Gaelic-taal. Omslag in kerstbalkleur beletterd.

23. MILNE, A.A. Now we are six. With decorations by Ernest H. Shepard. London, Methuen, 1929. Origineel verguld leer. (8), 104 p. Rijk geïllustreerd. Alle sneden verguld. 4e druk. Lief versierde rug licht versleten aan bovenkant en voet, en enkele kleine slijtplekjes. Geen verkleuring! Eigenaarsopschrift ‘C.M. Thompson’ op het eerste schutblad.
€ 65
* Kleine liedjes van de schepper van Poeh, de plaatjes soms met, soms zonder dat Beertje Aller Beertjes. Van eenvoudige ‘Wind on the Hill’ tot doorwrochte ‘The Knight Whose Armour Didn’t Squeak’. Zeer goed exemplaar van de luxe band in fijn, zacht geelbruin leer, met 5 humoristische afbeeldingen van Christopher Robin op de rug. Op de bovenkaft de vergulde initialen van de auteur in een chocoladebruine decoratie.

24. MILNE, A.A. When we were very young. With decorations by Ernest H. Shepard. London, Methuen, 1925. Origineel verguld linnen. xii, 104 blz. 11e druk. Beetje schuingelezen. Rug iets versleten langs de randen. Grijs vlekje op achterkant. Inscriptie van een vroegere eigenaar “Albertine van Wulfften Palthe” gedateerd 1926 op eerste schutblad.
€ 20
* Kleine liedjes met plaatjes in mooi verguld blauw bandje.

25. MOERKERKEN, E. van Originele foto. 39,0 x 28,2 cm. Op karton. 1956 (print 1957). Op de achterzijde copyrightstempel en signatuur.
€ 350
* Met linksonder een getypte en opgeplakte titel: ‘Bij Lake Pond Oreille, Idaho’. We zien een vrouw bij een oever voorover liggen met haar weelderige donkere haar als een waterval over een boomstam. (De afbeelding spiegelt een beetje; die donkere vlekken zijn niet echt).

26. MONTAGUE, C.E. Handgeschreven, gesigneerde brief aan Lady Cynthia Asquith, gedateerd ‘March 1/27’. Een half vel schrijfpapier van het Grand-Hotel et Hotel des Bains in Bandol-sur-Mer. 22 regels. Gevouwen en gekreukt, enige vergeling.
€ 60
* C.E. Montague (1867-1928) was redacteur van het progressieve dagblad de (Manchester) Guardian. Hoewel een tegenstander van de Eerste Wereldoorlog, meldde hij zich voor actieve dienst, en om ondanks zijn reeds 47-jarige leeftijd te worden aangenomen, verfde hij zijn haar zwart. ‘Montague is the only man I know whose white hair in a single night turned dark through courage’, schreef een tijdgenoot. Later schreef hij vooral over en tegen oorlog: ‘War hath no fury like a non-combatant’ is een bekende uitspraak. In zijn laatste jaren schreef hij science-fiction en korte verhalen, en deze brief gaat vermoedelijk over het aanleveren van een verhaal voor de bekende boekenserie The Ghost Book, die onder redactie stond van Lady Cynthia Asquith, schoondochter van de Britse premier (1908-1916). Montague schrijft omstandig dat het hem niet gaat lukken – hij brengt zelf binnenkort een bundel verhalen uit. Dat was het boek Action, zijn zwanenzang.

27. MONTAGUE, C.E. Handgeschreven, gesigneerde brief aan ‘Mr. Pinker’, gedateerd ‘Nov. 27/24’. Velletje met voorgedrukt adres 10 Oak Drive in Fallowfield, Manchester. Horizontaal gevouwen en met sporen van roestig nietje.
€ 25
* C.E. Montague (1867-1928) was tot 1925 redacteur geweest van het progressieve dagblad de (Manchester) Guardian. Daarna werd hij full-time schrijver. Over zijn verhalen ‘In Hanging Garden Gully’ en ‘Fiery Particles’, die wellicht zouden verschijnen in het jaarboek Georgian Stories.

28. MONTAGUE, C.E. Handgeschreven, gesigneerde briefkaart aan R.A. Green-Armytage Esq in Bath, gedateerd ‘April 1/26’. Kaart met gedrukte postzegel van 1 penny, gestempeld in Burford op 2 april 1926. Zeer gaaf.
€ 35
* Een korte mededeling over de spelling van zijn achternaam: ‘I cling almost bloodthirstily to my final E./ C.E. MontaguE’.

29. PERRON, E. du Gebed bij de harde dood. Brussel, A.A.M. Stols, 1928. Ingenaaid met omslag. (4), 20 p. Gedrukt in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 1e druk. Achterzijde omslag heeft een kleine beschadiging, verder prima. Exlibris.
€ 200
* Lang gedicht over de dood. ‘Ik ben geen twijflaar, Heer, voorwaar geen twijfelaar!/ De twijfel is te slim en hindert mijn geweten’. Van Dijk 153. To the happy few 15.

30. POE, Edgar Allan The City in the Sea and other Poems. [Amsterdam], The Busy Bee, [1944]. 28 x 20 cm. Ingenaaid met stofomslag. (2), 38 p. In het geheim gedrukt in groen en zwart in 500 genummerde exemplaren op handgeschept papier van Van Gelder tijdens de nazi-bezetting van Nederland (1944). Met zeven groteske tekeningen van Fred Ingram (= Fedde Weidema). Niet afgesneden. Mooi exemplaar.
Verkocht
* Bevat behalve ‘The City in the Sea’ ook ‘The Conqueror Worm’, ‘Ulalume’, ‘The Sleeper’, ‘The Raven’, ‘Annabel Lee’, ‘A Dream Within A Dream’, ‘The Valley of Unrest’, ‘The Bells’ en ‘The Haunted Palace’. Aantrekkelijke kwarto-uitgave. De Jong 665.

31. POE, Edgar Allen (sic!) The Fall of the House of Usher. (Met 10 aquatint-etsen van Alexandre Alexeïeff). Maastricht, The Halcyon Press/ A.A.M. Stols, 1930. Linnen. 72 (= 68) p. Gedrukt in 365 genummerde exemplaren. Rug verbleekt (van schrik?).
Verkocht
* Sinistere illustraties vol donkere schaduwen… The Halcyon Press 10. Van Dijk 222.

32. ROOS, S.H. de, e.a. Berend Modderman 1870 18 januari 1940. Bijdragen ter gelegenheid van zijn zeventigsten verjaardag in vriendschap bijeengebracht. Zonder plaats, M.R. Radermacher Schorer e.a., 1940. 25 x 17 cm. Ingenaaid met flappen. 116 p. Geïllustreerd in zwartwit en in kleuren. Typografisch verzorgd door S.H. de Roos, gedrukt bij de School voor de Grafische Vakken te Utrecht in 250 genummerde exemplaren. 1e druk. Wat witte verfspatjes op het omslag, verder zeer mooi.
€ 25
* Inhoudelijk interessant en mooi uitgevoerd gedenkboek met een uitvoerig artikel van De Roos over de herleving van de Nederlandse drukkunst 1900-1910 – de tijd waarin Modderman (1870-1944) als drukker begon. En een van Emmanuel de Bom over zijn ontmoeting met de Zweedse drukker Waldemar Zachrisson tijdens zijn onderzoek naar William Morris. Speciale aandacht voor de door Modderman vervaardigde Drukkersjaarboeken.

33. SCHILLER, Friedrich von Gedenkpenning voor zijn honderdste geboortedag. 37 mm. Vervaardigd uit witmetaal (‘Brittannia Metal’). Voorzijde: portretbuste naar rechts met ‘Friedrich v. Schiller’ en de naam van de ontwerpers, Martin Sebald en Gottfried Drentwett. Keerzijde: Gezicht op het Mannheimer Nationaal Theater op een verzonken, gepolijste achtergrond met inscripties: Nimm auch Grüsse von uns! Dies Haus der Musen ist Deines/ seit ihm Dein Erstlingswerk ewige Weihe verlieh. Fraaie patina. Heel lichte sporen des tijds.
Verkocht
* Haarscherpe metalen uitgave, deze penning geslagen met deze in de negentiende eeuw populaire, opvallend lichte tinlegering.

34. SCHULZ, Bruno Nimrod. (Met een originele ets van Ludmila Jirincová). Baarn, Arethusa Pers, (1977). Cahiersteek. (16) p. Gedrukt in een oplage van 100 genummerde exemplaren.
€ 25
* De ets vertoont een lief klein hondje. Arethusa 11.

35. (SHAW, George Bernard). LAING, Allan M. In Praise Of Bernard Shaw. An Anthology for Old and Young. Edited by Allan M. Laing. Londen, Frederick Muller, 1949. 13 x 11 cm. Karton. 64 p. Geïllustreerd. 1e druk. Rug wat verbruind, verder netjes.
€ 25
* Een mooi, vrolijk boekje met handgeschreven opdracht van Laing aan Huib van Krimpen, gedateerd 14 juni 1949. Teksten over Shaw van de groten en kleinen der aarde (ook van Shaw zelf). Allan MacDonald Laing (1887-1970) was een Schotse gelegenheidsdichter.

36. SIMONS, Anna Edward Johnston und die englische Schriftkunst. Edward Johnston and English Lettering. Mit einem Beitrag von Dr. Eberhard Hölscher. Berlin-Leipzig, Verlag für Schriftkunde Heintze & Blanckertz, [1938]. A4-formaat. Ingenaaid. 40 p. Gedrukt in rood en zwart. Geïllustreerd. Vlek op omslag, dat ook wat vergeeld is. Exlibris van Huibrecht van Krimpen.
€ 25
* Over de grote voorganger in de twintigste-eeuwse kalligrafie. (Zie ook nr. 17 in deze nieuwsbrief.)

37. SIMONS, Anna Wiegenlieder. München, Drei Masken-Verlag, [1924]. Genaaid met blauwe wol. Bedrukt omslag van perkamentpapier. (40) p. Gedrukt in facsimile van de kalligrafie van Anna Simons met getekende versieringen in blauw en zwart op gevergeerd papier. Omslag wat verbruind. Voorin een inscriptie van een voormalige eigenaar, gedateerd 28 Februari 1925.
€ 20
* Zeer charmant en ontroerend kalligrafisch boekje met Duitstalige versjes, getekend door de beroemde Duitse schrijfmeestster.

38. SPEENHOFF, J.H. De zeteljacht van het Nederlandsche Volk. Amsterdam, Buijten & Schipperheijn, [1922]. Ingenaaid. 32 p. Illustraties van Jac. Koper. 1e druk.
Verkocht
* Fraai lang lied over de Tweede Kamerverkiezingen van 1922 (de eerste waarin vrouwen mochten stemmen, en waaraan de Rapaille-partij meedeed). Leuke omslagtekening en dito cartoons binnenin.

39. (TOORIANS, Lauran). OUD-IERS Cétamon. (‘Cétemain’ of ‘May Day’ in het Vroeg-Iers met Nederlandse vertaling). [Tilburg], Brandon Pers, 1997. Oblong 13 x 17 cm. Ingenaaid. 28 p. Met Ierse illustraties in rood en groen. 1e druk. Prima staat.
€ 30
* Het Oud-Ierse gedicht ‘Lente’ met inleiding, noot en vertaling in het Nederlands, een prachtig bibliofiel boek.

40. (ZILVERDISTEL). BAUDELAIRE, Charles Les fleurs du mal. (Den Haag, De Zilverdistel, 1913). Ingenaaid met omslag, waarop een titel- en een rugetiket. (4), 308 p. Gezet uit de Hollandsche Mediaeval en gedrukt onder leiding van P.N. van Eyck en J.F. van Royen bij G.W. van der Wiel in rood en zwart op handgeschept papier van Batchelor in een oplage van 310 genummerde exemplaren. Rug niet helemaal gaaf, maar toch een goed exemplaar.
Verkocht
* De Hollandsche Mediaeval van S.H. de Roos was slechts een jaar eerder gelanceerd, een hoogst modern lettertype dus. Dit is nummer 7 van de oplage. De Zilverdistel 5. Van Royen 1964, 1.


Bijgewerkte pagina’s in onze website: onder meer Nederland per provincie en ookReisverslagen-Travel.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 5 januari 2024 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 725.795 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis