antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 1080: Kijkgaten

Uilen en kijkgaten, een kapper spreekt, van Mare Liberum tot de Snip en Snaprevue, een wijnvlek op een erratavel, een grafkruis dat er niet kwam, een handenwringende die door een spicht belaagd wordt, maar ook vindingrijke erotiek, een ambitieus boek dat er niet kwam, een lezend meisje, een decretaal, en last but not least: een lagere aap.


1. ACHTERBERG, Cathrien Handgeschreven correspondentiekaart aan ‘Zeer geachte heer (Ernst) Nagel’. 10,5 x 15 cm. Eén blad. Recto en verso. Gesigneerd ‘JC Achterberg-van Baak’ en gedateerd ‘Leusden, 10-12-’87’. 18 regels tekst. In de originele envelop.
Verkocht
* De weduwe van Gerrit Achterberg dankt voor de toezending van de Verzamelde gedichten van J.B. Charles, de vader van Ernst Nagel. ‘Ik was blij toen ik zag dat ook “Graf onder de dichter” erin opgenomen is, dat prachtige gedicht uit het Liber Amicorum voor Gerrit. Uw vader was ook zo’n aardige man, Gerrit hield veel van hem’.

2. BELCAMPO De filosofie van het belcampisme. (Met handgeschreven opdracht van de schrijver). Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, (1972). Ingenaaid. 296 p. 1e druk. Met los vel Errata. Leesvouw. Wijnvlek op snede en op erratavel.
€ 45
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor Annie de Waard/ ter herinnering aan onze/ jarenlange samenwerking in/ de Snip en Snaprevue/ voor de Eerstejaars/ en nog veel meer/ Belcampo 28.10 ’77’.

3. (BELCAMPO). MANDIARGUES, André Pieyre de Het zwarte schaap en andere verhalen. Uit het Frans vertaald door Belcampo. (Met handgeschreven opdracht van Belcampo). Amsterdam, Querido, 1966. Garenloos (omslagontwerp Ary Langbroek). 128 p. 1e druk. Leesvouwen.
€ 35
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de vertaler op de Franse titel: ‘Voor Fanny [Kelk]/ buiten de boekenmarkt/ om/ Belcampo’. Fanny de Jong (1918-1978), sinds 1939 echtgenote van C.J. Kelk, was kunstcritica voor Het Parool.

4. BERG, Arie van den De kapper spreekt tegen zijn spiegel. (Luxe-exemplaar). Amsterdam, De Arbeiderspers, (1976). Linnen met titeletiket. 48 p. 1e druk.
€ 25
* Met de onderdelen ‘uilen’, ‘kijkgaten’, ‘want liefde’, ‘Smit’ en ‘schoppenaas’. Eén van de 70 genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren, gebonden in een heellinnen band en voorzien van een handgeschreven gedicht (‘lijfelijk’), dat niet elders gepubliceerd wordt. Met prospectus.

5. (BODONI). MARDERSTEIG, Giovanni On G.B. Bodoni’s Type Faces. Verona, Officina Bodoni, 1968. 25 x 17 cm. Omslag van Roma-papier, ingenaaid met flappen. (4), 36 p. Gedrukt in 200 exemplaren op geschept velijnpapier. 1e druk. Kleine beschadiging en onopvallend vlekje onderaan het omslag.
€ 145
* Lezing geïllustreerd met buitengewoon fraaie letterproeven van Bodoni-letters, bedoeld als herinnering aan een voordracht van Mardersteig bij de Morgan Library in New York.

6. BRONKHORST, W. W. Bronkhorst, AET. 59. Geneesheer-directeur Berg & Bosch (Bilthoven), 1947. Bronzen gedenkpenning. Ontworpen door Albert Termote. Voorzijde: Portret naar links. Keerzijde: Lotharings kruis met bloesemtak en jaartal. Diameter 71 mm. Gewicht 160 gram. Zeer fraai-prachtig.
€ 60
* Willem Bronkhorst (1888-1960) was een pionier op het gebied van longziekten en tuberculosebestrijding (waarvan het Lotharingse kruis met dubbele dwarsbalk het symbool is). Hij was de eerste hoogleraar longziekten in Nederland. Albert Termote (1887-1978) was een bekend beeldhouwer, geboren in België, die in de Eerste Wereldoorlog in Nederland ging wonen. Een grote, decoratieve penning.

7. (BUNDT, Livinus van de). Jacques PERK Gedichten met kopergravures van Livinus van de Bundt. Met een voorwoord van D.A.T. Weet ik niet. (Ontwerp voor een boek). Den Haag, (eigen beheer, 1939). 23 x 19 cm. Ingenaaid boek van 56 p. plus dossier met 6 losse bladen, doorslag van een getypte tekst (boekvoorstel), idem van een getypte brief aan L.J.C. Boucher, en een handgeschreven antwoord van Boucher (24 r.) aan Van de Bundt, gedateerd ’31-1-’39’.
Het boek annex dossier bevat – na de speciaal gedrukte omslag – het gedicht ‘De akker’ (in achtvoud), het gedicht ‘De adelaar’ (5x) plus ‘Het grafkruis’ (1x) op verschillende manieren gezet uit de Egmont en uit de Hollandsche Mediaeval, afgedrukt op Japans-achtig papier. Daarnaast twee gesigneerde kopergravures bij ‘De adelaar’ en twee bij ‘Het grafkruis’, op verschillende manieren uitgevoerd.
Gebruikssporen, vlekken, gekalligrafeerde kopjes en vele notities in potlood.
€ 650
* Kennelijk had Boucher, een 31-jarige Haagse boekhandelaar en uitgever, in gesprek met de schilder en graficus Van de Bundt geopperd dat deze een geïllustreerde uitgave van de gedichten van Jacques Perk zou kunnen maken. Van de Bundt (1909-1979) had het idee overenthousiast opgepakt, maakte enkele gravures en liet alvast als proef een paar gedichten in vele varianten zetten door de drukker-voor-kunstenaars Johan D. Scherft om te kijken hoe verschillende lettertypes in de praktijk tegenover de prenten zouden staan. Ook schreef hij een omvangrijke overweging over hoe het boek wel en niet in elkaar zou moeten zitten, compleet met een begroting van de kosten (totaal 1275 gulden). Als beloning voor hemzelf stelde Livinus voor om de winst te delen.

Boucher had dit zeer uitvoerige voorstel niet verwacht. Hij waardeert de poging en vindt de lange tekst een voorbeeld voor hoe een uitgave tot stand zou moeten komen. Het bedrag acht hij realistisch, en ‘uit dien hoofde lijkt het mij moeilijk nog winst te maken’, ofwel: daarom is het boek onhaalbaar. ‘Mij stond een klein, betrekkelijk goedkoop boekje voor oogen (…). Wij komen hier in de edition-de-grande-luxe!!’ Boucher suggereert Van de Bundt eens aan Stols te schrijven: ‘Wellicht kan hij een proefpag. opnemen in zijn op te richten periodiek voor boekkunst!!!’ Of dat gebeurd is weten we niet, maar in Stols’ bedoelde tijdschrift, Halcyon, komt Livinus van de Bundt niet voor. We konden verder geen sporen van dit boek ontdekken. De kunstenaar maakte in de oorlog een Vijf-Ponden-Persuitgave met vrije grafiek, maar na 1945 ging hij een geheel andere kant uit als uitvinder van de lichtmachine.
Zeer bijzonder dossier met betrekking tot een niet bestaande bibliofiele uitgave van Jacques Perk!

8. CLAUS, Hugo Mijn honderd gedichten. Amsterdam, De Bezige Bij, 1986. Verguld groen halfmarokijn (Binderij Phoenix). 164 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de weinige luxe-exemplaren, door meester-boekbinder David Simaleavich fraai gebonden in groen halfmarokijn. Vreemd genoeg verschenen de luxe-exemplaren zonder aangepast colofon. BHC 157.1.B.

9. CLAUS, Hugo, en CORNEILLE Hymen. Dertien gedichten van Hugo Claus bij dertien erotische tekeningen van Corneille. (Met een inleiding door Corneille en een Aantekening door Gert Jan Hemmink en, los bijgevoegd, een originele, genummerde en gesigneerde kleurenets door Corneille (25 x 34,5 cm)). Amsterdam/ Amstelveen, SUD/ De 3 Gratiën/ AMO, 1987. 25,9 x 35,4 cm. Oblong. Linnen in foedraal (Binderij Phoenix). (36) p. Gezet uit de Garamond en gedrukt door Gerard Timmer in een oplage van 180 genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 295
* Eén van de 165 Arabisch genummerde, op Pollux gedrukte exemplaren, met een originele ets door Corneille als bijlage. Zinnenprikkelende poëzie van Claus, erotisch geïllustreerd door Corneille, maar wel een buitenbeentje in het fonds van AMO. Met uitnodiging voor de presentatie. AMO 58. BHC 166.A.

10. COUPERUS, Louis Extaze. Een boek van geluk. Amsterdam, Veen, [1892]. Linnen [bandtekening Pieter de Josselin de Jong naar ontwerp van Couperus zelf!]. (8), 200 p. 1e druk. Exlibris (‘Andr. van der Laan’) op binnenzijde voorplat. Iets scheefgelezen, maar een opvallend mooi exemplaar.
€ 195
* Zonder portret = eerste bindoplage. Kenmerkende potloodaantekening van de veeleisende superverzamelaar Sergej Sitniakowsky (+2010) achterin. VV 130,1. Matla 5 b (‘stralende ster-band’).
We hebben overigens ook een veel minder mooi exemplaar van dezelfde eerste druk/ eerste bindoplage met een doffe en aan de randen versleten boekband en wat roestvlekjes binnenin voor € 35.

11. COUPERUS, Louis Extaze. Een boek van geluk. Amsterdam, Veen, [1905]. Gedecoreerd linnen [bandontwerp H.P. Berlage]. Variant zonder boekbinderslogo achterop (‘500 exx.’). (8), 172 p. 3e druk. Band iets vlekkig, maar mooi. Naam in potlood voorin (‘C. Walig’?).
€ 50
* Werken-uitgave VV 134,5. Matla 5wb.

12. COUPERUS, Louis Extaze. Een boek van geluk. Amsterdam, Veen, [1920]. Karton met sierletters. Stofomslag maar verkleind en aangepast. 192 p. 4e druk. Omslag aan de binnenkant met scotch-tape gerepareerd. Boekje gaaf, maar het papier is wat roestig. Voorin code van antiquariaat Schuhmacher (‘OBEEE’).
Verkocht
* Schier onvindbaar met het vroege stofomslag naar model van de tweede band volgens het ontwerp van R.N. Roland Holst (1894), ‘echter omgedraaid en LC monogram vervangen door blokje waarin schrijver en titel’, schrijft Ruud Veen (zie collectie Veen 4.1). Matla 5g. VV 135,9-10.

13. GROTIUS, Hugo Hugonis Grotii De iure belli ac pacis libri tres. Cum adnotationibus selectis Joann. Frid. Gronovii, & auctioribus Joannis Barbeyracii. Accedit H. Grotii dissertatio de mari libero; et libellus singularis de aequitate, indulgentia, & facilitate. Edidit atque praefatus est Meinardus Tydeman. Trajecti ad Rhenum (Utrecht), ex off. Ioannis a Schoonhoven & soc. (Johannes van Schoonhoven), 1773. 20 x 13 x 7 cm. Perkamenten prijsband met wapen van Amsterdam op beide kanten, vergulde rugversiering en resten van linten. Gegraveerde titel en frontispice. XLVIII, 1048, 43 (Mare Liberum), 35 (register) p. Op de rug een oudtijds met inkt geschreven titel plus uitgelopen inktvlek. Band aan de randen iets versleten, wat grauw. Van binnen gaaf, mooi en onbeschreven.
€ 150
* Degelijke klassieke uitgave van het standaardwerk van Hugo de Groot, met Amsterdamse prijsband, maar geen spoor van een schoolprijs. Met commentaren van Joannes Gronovius en Jean Barbeyrac. Editie en voorwoord zijn van Meinard Tydeman (1741-1825), die van 1766-1790 hoogleraar te Utrecht was. Tydeman was overigens een voorvader van Mary Dresselhuys.

14. GRUNWALD, Levy Om het oude geloof. Oorspronkelijke roman. Feuilleton uit het Nieuw Israëlisch Weekblad. Amsterdam, J.L. Joachimsthal, 1929. Geïllustreerd karton (L. Pinkhof). 160 p. Met verklarende woordenlijst. Achterin reclame voor een Joods kookboek en voor het Nieuw Israelietisch Weekblad. 1e druk. Klein vlekje voorop, achterop een grotere, vage vlek, rugje onderaan iets beschadigd. Verder een mooi fris exemplaar.
Verkocht
* Speelt deels in ‘Donker Amsterdam’. Zeer fraaie omslagtekening van Leo Pinkhof, die in 1943 in Sobibor werd omgebracht. Hij was een broer van de schrijfster Clara Asscher-Pinkhof en van de dichter Sally Pinkhof.
(Bij Uitgeverij De Buitenkant verscheen onlangs De Vries van Joachimsthal, een nummer van het onvolprezen, studieuze tijdschrift voor de boekenminnaar Uitgelezen Boeken, dat geheel aan uitgeverij Joachimsthal gewijd is.)

15. (HAYDN, Joseph). [RAYMOND, George Lansing] Haydn and Other Poems. New York, Hurd & Houghton, 1870. Origineel bruin linnen. (4), 162, 12 p. 1e druk. Band heeft enkele vage plekjes. Papier wat vergeeld, maar een zeer goed exemplaar. Enkele pagina’s geoormerkt. Vage naam op schutblad in potlood: ‘M.H. Ide’.
Verkocht
* Anoniem gepubliceerd. Met een lange inleiding. ‘Haydn’ is een gedicht over de in 1809 overleden componist. Aan het eind een analyse van Raymonds eerdere boek Life Below. Raymond (1839-1929), zoon van de burgemeester van Chicago, was later een invloedrijk hoogleraar literatuur aan Princeton en kandidaat voor de Nobelprijs.

16. (HOEF, Chris van der / Jac. J. van GOOR). MOLT, E. Oranje Boven. Een boek voor jong en oud, uitgegeven ter gelegenheid van den 50sten verjaardag van H.M. Koningin Wilhelmina. Geïllustreerd met 24 portretten [van leden van het Oranjehuis]. (Luxe-exemplaar in verguld perkament gebonden). Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, 1930. Versierd perkament. 248 p. Met 24 fotografische afbeeldingen van penningen, ontworpen door Jac. J. van Goor, in sierkader op kunstdrukpapier. 1e druk. De opdruk van de boekband is iets geschaafd.
€ 90
* Dit is een luxe-exemplaar op geschept papier en gebonden in perkament met art-deco-versiering door de penningontwerper en beeldhouwer Chris van der Hoef (1875-1933).

17. (INCUNABELBLAD). PANORMITANUS DE TEDESCHIS, Nicolaus Blad uit Lectura super secundo Decretalium, deel 3. (Maculatuur). Keulen, Johann Koelhoff, 1477. 32 x 20 cm. Eén incomplete pagina, die kennelijk gebruikt is als vulling van een boekband. Aan beide kanten een kolom tekst plus in de lengte een halve. Niet gerubriceerd en zonder notities. Zonder paginacijfers (die werden pas later uitgevonden), maar twee bladen hebben een katernaanduiding: q 3 en q 4. Enkele wormgaatjes en vlekjes.
€ 25
* We hadden een tiental bladen in gelijke uitvoering (enkele zijn verkocht), die waarschijnlijk vlak bij elkaar in het boek hebben gezeten. Enkele hebben een zichtbaar watermerk, zie de foto’s: een gekroonde kelk met daarin drie fleur-de-lis-symbolen tegen elkaar aan, en een gestileerde gotische letter ‘t’ eronder; of een letter waar een kruis bovenuit steekt, die onderaan in een klaverblad uitloopt (niet meer leverbaar). Er zijn een paar kopjes bij, met gidslettertjes op de plaats waar kapitalen getekend moesten worden: Sepe stingit, Sollicit,  Ex part(…), Signif(…), Constitutis en Constitutus. De tekst betreft commentaar op decretalen, vaak van paus Innocentius III: kerkelijke wetten, die echter ook vaak het dagelijks leven regelden. De tekst is in het Latijn en zit vol afkortingen, die echter met wat oefening prima te overwinnen zijn: ‘Inno’ = Innocentius bijvoorbeeld. Het ISTC-nummer van deze incunabel is ip00059000. (Het blad is te groot voor de scanner).

18. KAPPERSVISITEKAART Maison Auguste, 46, Passage Jouffroy, 48 sous l’Horloge. (ca. 1870). Grote zakelijke visitekaart in staalgravure van een barbier/ kapper in 19e eeuws Parijs. Oblong 16 x 25 cm. Eénzijdig bedrukt. Lijmsporen op achterkant. Wat vuil en met een hoekvouw.
€ 35
* Met een fijn gedetailleerde staalgravure (77 x 137 mm) van het interieur, waar kappers klanten aan het knippen en scheren zijn. ‘Taille de cheveux 50 c., Barbe 25 c., Coiffure 25 c. Salon vaste et confortable. 10 Toilettes de front.’ Bekoorlijk!

19. KAVAFIS, K.P. Twaalf gedichten. Vertaald door Hans Warren [en] Mario Molegraaf. (Met een originele, genummerde en gesigneerde ets van Hans Abbing). [Amsterdam], Sub Signo Libelli, 1932 [= 1982]. Felrood linnen. 24 p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 60 [= 58] genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 35 exemplaren in linnen. Breugelmans 92.

20. LANOYE, Tom Schermutseling. Polemieken. (1/25 gesigneerde luxe-exemplaren). Amsterdam, Prometheus, 2007. Linnen rug met valse ribben in de kleuren van de Belgische vlag, met platten van grof, bruin schuurpapier en schutbladen van iets fijner, groen schuurpapier; in goudkleurige overslagmap met rugbelettering in rood, op de voorflap genummerd en gesigneerd door de auteur (Handboekbinderij De Pers). 298 p. 1e druk.
€ 220
* Eén van de 25 genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren die door handboekbinderij De Pers in Antwerpen in een bijzondere band werden gebonden, toepasselijk voor polemieken.

21. LOEB, Wilhelm Ten schaamlen disch. Den Haag, eigen beheer, 1910. Ingenaaid (omslagontwerp Ary Delen). 48 p. Gedrukt in rood en zwart in 100 genummerde exemplaren (nr. 92). Alle bladzijden met rood kader versierd. Met inliggend mooi aanbiedingskaartje van Drukkerij Levisson waarin het boek ter bespreking wordt aangeboden. 1e druk. Overstekend omslag wat gevlekt en flapperig. Boekblok los van omslag.
€ 35
* Debuutbundel van een dichter die er hierna ruim tien jaar het zwijgen toe zou doen. Het omslag doet sterk denken aan dat van Greshoffs dichtbundel Door mijn open venster, dat eveneens in 1910 verscheen en ook door Levisson is gedrukt. Men leze het ontroerende artikel over de literator en advocaat Loeb (1891-1950) en zijn eenmanstijdschrift Mijn eigen tijdschrift door Marco Entrop en Maurits Verhoeff in De Parelduiker, jrg. 1, afl. 4 (november 1996).

22. MONTYN, Jan Asia. Aquarellen, tekeningen & gedichten. Samenstelling Leo Duppen. Varik/ Nijmegen/ Haarlem, De Weideblik/ Stills/ Kunstcentrum, 2003. Halflinnen. 96 p. Rijk geïlustreerd.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de kunstenaar: ‘Voor/ Gert/ 13 Sept 2003/ Jan Montyn’.
Bijgevoegd: Flyer van het Kunstcentrum Haarlem, gesigneerd door Jan Montyn.

23. (NOORDZIJ, Gerrit). [VRIES, Emile de, als: ALDUS] Typogrommel. (Met een voorwoord en nog een tekstbijdrage (‘Weerwoord – Wapensmid of plaatsnijder’ van Gerrit Noordzij). Amsterdam, De Buitenkant, 1998. 17 x 12 cm. Karton. 160 p. Geïllustreerd. Gedrukt in 750 exemplaren. 1e druk.
€ 35
* Met handgeschreven opdracht in potlood van de schrijver aan Gerrit Noordzij: ‘Met heel veel dank/ en een grote bewondering/ voor Gerrit Noordzij/ van/ Emile/ (Aldus)/ 24/7 2000’.

24. (NOORDZIJ, Gerrit). WILLBERG, Hans Peter Typolemik. Streiflichter zur Typographical Correctness / Typophilie. Geliebte Bücher. (Omkeerboek). Mainz, Hermann Schmidt, 2000. Karton. 218; (62) p. Geïllustreerd in zwartwit. Leeslint. Met bijbehorende bladwijzer. 1e druk. Lichte sporen van gebruik.
€ 35
* Met handgeschreven opdracht in potlood van de auteur aan Gerrit Noordzij: ‘für Gerrit/ von Hans Peter W.’ en daaronder een zestal paginanummers in het handschrift van Noordzij. Ook met de correctie van een foutje in een naam, zo te zien door Willberg. Een zeer leesbaar en behartenswaardig boek over typografie met in het Typophilie-deel illustraties van geliefde boektypografie met uitleg.

25. OGRINC, Will Secretum secretorum. (Met drie ingeplakte zwart-witfoto’s). [Amsterdam], Sub Signo Libelli, 1981. Op Chinese wijze gebonden. (12) p. Met de hand gezet uit de Hammerunzial en gedrukt in blauw, oranje, goud, bruinrood en zwart in een oplage van 65 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 35
* Hermetische poëzie met voorin een afbeelding van de slang Ourouboros in bladgoud. Eigenzinnig vormgegeven: het colofon is bijvoorbeeld rechts uitgelijnd. De foto’s tonen vermoedelijk de in de gedichten aanbeden jongeling. Breugelmans 75.

26. (PAGET, Florence) Coridon’s Song and Other Verses from Various Sources. With Illustrations by Hugh Thomson and an Introduction by Austin Dobson. London, Macmillan and Co., 1894. Rijkverguld marokijn, met decoratie op voorzijde, rug en achterzijde. Alle sneden verguld. xxxii, 164 p. Met 88 fijngetekende illustraties van Hugh Thomson bij oude liedjes uit verschillende bron (o.a. uit The Compleat Angler). 1e druk. Randen iets versleten. Inscriptie op een van de vliegende schutbladen. Schutbladen aan de randen verbruind, tegenover de inslagen.
€ 250
* Met het bindersstempel ‘FP/ 1902’ op de binnenkant van het achterplat. De Britse Florence Paget was een virtuoos en bekend boekbinder rond 1900, pupil van Douglas Cockerell.

27. (PERKAMENT). (FENS, Kees). VERWEY, Albert De stijl van Hooft’s historiën. Opmerkingen over Kunst en Literatuur-onderwijs. Amsterdam, LM, 1990. Heelperkament met gouden rugtitel. 24 p. Geprint in de Baskerville van Fontware, op een Canon LBP-4, in slechts 10 exemplaren op Hahnemühle-Ingres. Nawoord van Marijke Stapert-Eggen. Ongelezen!
Verkocht
* Heruitgegeven door de bestuurderen van de Kitty van Vloten Stichting ter gelegenheid van de uitreiking van de P.C. Hooftprijs 1990 aan Kees Fens. Dit is het enige boek dat in heelperkament gebonden werd, het exemplaar voor Kees Fens zelf.

28. (PERRON, E. du). ‘s-GRAVESANDE, G.H. E. du Perron. Journalistieke Herinneringen. Gevolgd door Bibliographie zijner Werken door Fred Batten en A.A.M. Stols. Met reproducties naar photo’s, teekeningen en manuscripten. Den Haag, A.A.M. Stols, 1942. Ingenaaid in blind omslag. 212 p. [Gedrukt in een oplage van enkele tientallen exemplaren]. 1e druk. Omslag flink verschoten.
€ 95
* Fundgrube van herinneringen,  citaten, beschrouwingen en een uitvoerige bibliografie van de plotseling gestorven motor van de Nederlandse literatuur van de jaren 1925-1930, E. du Perron. Enigzins provisorisch ogende verzameling bouwstenen. Op de titelpagina is ‘Laatste revisie’ gedrukt. Een zeldzame uitgave, in het geheim gedrukt onder de nazi-bezetting. Inliggend: los vel Aanvullingen en los vel Correcties. Van Dijk 572. De Jong 327.

29. PRINS, Ary Uit het leven. (Met stofomslag en bijbehoren). Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon, 1925. Linnen met stofomslag. (4), 148 p. Niet afgesneden. 2e druk. Voorin de handtekeningen van R. Wiarda en Ger Kleis (van Sub Signo Libelli).
Verkocht
* Korte verhalen. Geen bijzonder exemplaar, maar wel met vroeg omslag, waarop een aanprijzing van Joannes Reddingius. Inliggend een Voordeelige Aanbieding van Lectuur van de Goede Soort, de Holland-Bibliotheek van P.N. van Kampen (Borel, Van Eckeren, Augusta de Wit, Lode Baekelmans e.a.).
Ook inliggend een bijzonder mooie boekenlegger (ontwerp Daan de Vries): ”n Heerlijk bezit is een boek gebonden door de N.V. Boekbinderij v/h C.H.F. Wöhrmann Zonen Zutphen’, waarop een meisje in rood en geel een art-decoboek bewondert, en een bon voor het ‘prachtwerk: ’t Herstelde Nederland’.

30. (REVE, Gerard). MEYER, Josine L. Oude vrienden en een veranderende wereld. Een keuze uit eigen werk. (Met handgeschreven opdracht). Amsterdam, Van Oorschot, (1990). Ingenaaid. 244 p. 1e druk.
€ 28
* Op de Franse titel een handgeschreven gesigneerde opdracht van de auteur: ‘Voor Marie van den Bergh-/ de Vries/ met veel liefs/ van Jobs/ 18.10.1990’.
Essays over o.a. Jac. van Hattum, Multatuli, Gerard Reve en Simon Vestdijk.

31. RIMBAUD, Arthur Poèmes. Les Stupra. Album dit Zutique (extraits). (Met 17 erotische kopergravures (waarvan 13 hors-texte), hoogstwaarschijnlijk van Jean-Paul Vroom). Paris, l’Angelot Maudit, 1948. Losse katernen, zoals uitgegeven. In kartonnen omslag, in kartonnen foedraal. (48) p. Met de hand gezet en gedrukt op Marais in een zeer beperkte, genummerde oplage. Foedraal aan de bovenkant beschadigd.
€ 350
* Dit is nummer ’10-H.C.’ met een handgeschreven, gesigneerde opdracht van de illustrator, Jean-Paul Vroom, op de Franse titel: ‘à l’inegalable/ à l’incorruptible/ à l’ineffable/ et/ inégalable ami/ Coen/ Jean-Paul Vroom/ Paris – 19 mars 1949’. Over de anonieme illustrator doen in de Franse literatuur verschillende namen de ronde: Elie Grékoff, Mario Prassinos en Jean-Paul Vroom. Maar de laatste lijkt het meest waarschijnlijk. De illustraties zijn vindingrijk-erotisch en helemaal in de bekende klare-lijnstijl van Vroom.
Volgens het colofon zijn er 30 Romeins genummerde exemplaren met een suite, en ‘quelques exemplaires … réservés aux amis de l’artiste’, alle gedrukt op handgeschept Marais pur fil-papier.

32. SERRAS, Roger ‘De brief’. Origineel typoscript. Tien bladen, 9 betypt met elk ca. 35 regels, 1 met Serras’ handgeschreven adres in Gent. Geniet. Met enkele verbeteringen in balpen.
€ 140
* Roger Serras (1942-1978), getalenteerd beeldend kunstenaar en schrijver, was mede-oprichter van het tijdschrift Yang en vertrok daar feestelijk uit met zijn bentgenoot Jan Emiel Daele. Vanaf 1972 was hij intens bevriend met Louis-Paul Boon. Enkele maanden na de zelfmoord van Daele, begin 1978, volgde Serras zijn voorbeeld. Ook dit korte verhaal eindigt met een zelfmoord.

33. SLAUERHOFF, J. De opstand van Guadalajara. (I-X). Drie overdrukken uit Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift (januari-maart 1937). Geniet. 31-56 (= 26); 113-130 (= 18); 183-202 (= 20) p. Omslagen beschadigd en een beetje los, wat vocht langs de randen.
€ 200
* Hoogst zeldzame, complete voorpublicatie van de gelijknamige roman in de vorm van overdrukken. Postuum: Slauerhoff overleed op 5 oktober 1936.

34. (TIGGERS, Piet). DEYSSEL, Lodewijk van Uit het leven van Frank Rozelaar. Amsterdam, Van Kampen, [1911]. Linnen. (4), 280 p. 1e druk. Rug versleten. Wat potloodstrepen bij mooie passages.
€ 25
* Inscriptie voorin: ‘L. Hoven/ voor Piet Tiggers/ 1914’. Lien (Riekelina) Hoven zou in 1915 met de musicus Piet Tiggers trouwen. Op de titel in ander handschrift: ‘toen Lien dit boek las was zij nog geen 30 jaar’. Zij leefde van 1886-1962. Piet Tiggers zou zich zijn leven lang inzetten om iedereen meer te laten zingen en maakte daarom propaganda voor volksliedjes.

35. UYL, Bob den Een uitzinnige liefde. (Met een originele zeefdruk van Frank Dam.) Den Haag, Mikado Pers, 1986. Linnen (Frans den Breejen). (2), 22 p. Met de hand gezet uit de Romulus en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 80 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Prachtige bibliofiele uitgave.

36. VOSKUIL, Menno Lagere aap. Het leven van Kees Lekkerkerker. (en:) Catalogus 67. J. Slauerhoff. Den Haag, antiquariaat Fokas Holthuis, 2014. Verguld halfperkament met platten van decoratief papier in papieren foedraal (Binderij Phoenix). 96, (2), 62 p. Rijk geïllustreerd. Vormgeving Piet Gerards Ontwerpers. 1e druk.
€ 195
* Eén van de 15 luxe-exemplaren, zeer fraai gebonden door Philipp Janssen van Binderij Phoenix, genummerd en gesigneerd door Menno Voskuil, bovendien voorzien van vier snippers uit het rijke archief van Kees Lekkerkerker (waaronder een brief aan Lekkerkerker en een door hem geschreven ‘dinerbriefje’ uit zijn jaren in zorgcentrum Flesseman).
In december 2014 bracht ons antiquariaat de door Menno Voskuil geschreven biografie uit: Lagere aap. Het leven van van Kees Lekkerkerker. Tegelijkertijd verscheen catalogus 67, geheel gewijd aan J. Slauerhoff. Beide titels zijn hier samengebracht in één band: wat ons betreft weer een zeer geslaagde luxe-uitgave!

N.B. Logboek Slauerhoff, samengesteld en ingeleid door Hein Aalders en Menno Voskuil (Amsterdam, Nijgh & van Ditmar, 2023. 288 p.) blijkt een heuse bestseller te zijn, dat op weg is naar zijn vierder druk. Gefeliciteerd, Menno!

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 26 januari 2024 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 725.656 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis