antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 1079: Wespland

Een winterse dag, dan denk je aan Winterkraaien – maar we willen u graag een beetje afleiding brengen met de nieuwsbrief en u naar andere sferen brengen. Wie flink wil lezen grijpe naar de interessante erotica van Anthropophyteia, maar genieters van bibliofilie kunnen hier ook terecht.
Vaak bieden we historische documenten aan, zoals in deze nieuwsbrief de handgeschreven opdracht van drukker Willemse, het verslag van een zeilreisje over de Zuidhollandse wateren en de convocatie van de Bond voor Grote Gezinnen.


1. ALPHEN, Hieronymus van The English Van Alphen. A collection of English poems for infant minds. Amsterdam, J.H. Gebhard and Co., 1852. 16 x 10 cm. Halfleer met gemarmerde platten. VIII, 112 p. 1e druk. Schutbladen ontbreken. Wat versleten en met kinderlijke krabbels en de naam ‘Anna’. Iemand heeft veel titels voorzien van aanduidingen voor de klemtoon. Wat vlekkig. Met het mooie exlibris van Bob Luza.
€ 25
* Voor Nederlandse lezers een verwarrende titel: dit is geen Engelse vertaling van Hieronymus van Alphen, maar een omvangrijke bloemlezing uit Original Poems for Infant Minds (1804), geschreven door ‘Several Young Persons’, onder wie de zusters Ann en Jane Taylor – zoals het voorwoord overigens ook zegt. Het zijn lieve, humoristische gedichten, wel moralistisch maar niet al te braaf. Gebhard produceerde allerlei Engelse leerboekjes voor kinderen. Een pruimenboom zult u in dit boekje dus niet aantreffen – wel twee lekkere pruimentaartjes.

2. ASTÈR Drie luxe edities, alle drie gebonden in halfperkament. Complete serie.
a. Stéphane MALLARMÉ, Gedichten. Vertaald door Paul Claes. Amsterdam, (Astèr), 1983. Verguld halfperkament met platten overtrokken met vezelig Japans papier (Binderij Phoenix). (2), 46 p. Gezet uit de Romanée en gedrukt door Confiance in groen en zwart naar typografische aanwijzingen van Ger Kleis in een oplage van 125 genummerde exemplaren. Bovenrand voorplat circa 2 mm. licht verschoten.
* Ongenummerd exemplaar. Tweetalige editie. Astèr 1.
b. Leopold ANDRIAN, De tuin van de openbaring. Vertaald door Albert Verwey en Stefan George. Amsterdam, (Astèr), 1984. Verguld halfperkament met platten overtrokken met vezelig Japans papier (Binderij Phoenix). (4), 52 p. Gezet uit de Spectrum en gedrukt door Geuze naar typografische aanwijzingen van Ger Kleis in een oplage van 125 genummerde exemplaren. Bovenrand voorplat circa 5 mm. licht verschoten.
* Astèr 2.
c. Yorgos SEFERIS, Zestien haiku. Vertaald door G.H. Blanken. Amsterdam, Aster, 1986. Verguld donkerblauw halfperkament met perkamenten voorrand, platten overtrokken met vezelig Japans papier. 20 p, op Chinese wijze gebonden (Binderij Phoenix). Met de hand gezet uit de Antigone en de Romanée en gedrukt door Ger Kleis in blauw en zwart in een oplage van 125 genummerde exemplaren. Bovenrand voorplat circa 5 mm. verschoten.
* Tweetalige editie. Astèr 3.
Verkocht
* Astèr, naar het Griekse woord voor ster, was een grootse bibliofiele onderneming van Johan Polak, Ben Hosman en Ger Kleis (Sub Signo Libelli) die resulteerde in drie prachtige boeken: belangrijke teksten vertaald en bezorgd door de beste letterkundigen, ontworpen en uitgevoerd door de beste typografen, drukkers en binders, met de beste, liefst handgemaakte materialen. Dit is een complete set!

3. BALKEMA, A.A. Nieuwe Boecken in het Huys aen de drie Grachten. (Nr. 56, Augustus 1941). Amsterdam, Balkema, 1941. Geniet. 8 p. Netjes.
Verkocht
* Aanbiedingsboekje van deze in de oorlog florerende boekhandel, dankzij de vele onder de toonbank aangeboden clandestiene uitgaven. Men vindt hier onder andere goedkope aanbiedingen van Ter Braak, Du Perron, De Pillecyn, maar ook De Ode van Couperus (was f 10, nu slechts f 4,50), XXIV Emblemata van M.C.Escher, IMP, Larbaud, Reinold Kuipers, De vreeselijke avonturen van Scholastica van Escher (bekroond op de Wereldtentoonstelling van Parijs, was f 5, nu f 3,50), Memling Chefs d’Oeuvre van f 260 voor f 65 en vele andere kroonwerken.

4. CICERO, Marcus Tullius Epistolarum ad Atticum libri XVI. Eiusdem epistolarum ad Q. fratrem, libri III. Incerti Auctoris epistola ad Octavium, non est enim Ciceronis. T. Pomponius Attici vita, per Cornelium Nepotem. Ex emendatione D. Lambini. Venetië, geen uitgever genoemd, 1579. Gemarmerd en gepolijst kalfsleer (17e-18e eeuw) met vier ribben en rugtitel. (4), 744, (4) p. Fraai houtgesneden drukkersmerk.
Band wat versleten, in de knepen zijn de touwen zichtbaar. Achterop heeft in vroeger eeuwen een beker een vlek achtergelaten. Enkele 18e- of 19e-eeuwse nummertjes verwijzen naar oude bibliotheken. Naam van een vroeger eigenaar op titel in bleekrode inkt (‘Lohier’). In dezelfde kleur inkt zijn alle bladzijden, van 1-744, voorzien van netjes getrokken kaders die het tekstblok van de commentaren en de omgevende witte partijen en kopregels scheiden! Papier aan begin en eind iets verbruind. Hier en daar een wormgangetje in de marge.
€ 375
* Brieven van Cicero aan zijn vriend en uitgever Titus Pomponius Atticus, met de biografie van Cicero door Atticus, in de redactie van de Franse geleerde Dionysius Lambinus (Denys Lambin, 1520-1572), in een typografisch juweeltje.
Het drukkersmerk zonder aanduiding van een uitgever, maar met als motto ‘Concordia’ verwijst naar een tijdelijke samenwerking van uitgevers.

5. CORVO, Frederick Baron (= F.W. ROLFE) The Chronicles of the House of Borgia. London/ New York, Grant Richards/ E.P. Dutton, 1901. Verguld linnen (buckram). xxii, 376 p. Geïllustreerd. 1e druk. Rug verbleekt. Voorin en achterin heel  licht roestig.
Verkocht
* Eerste druk van deze amusante Kronieken door de excentrieke Brit (1860-1913).

6. COUPERUS, Louis Nippon. Den Haag, Leopold, 1925. Versierd linnen met stofomslag. (8), 224 p. Met foto’s op glanspapier gedrukt. 1e druk. Rug van het omslag wat vlekkig en aan de randen iets sleets. Rug van het boek iets verbleekt. Zeldzaam met omslag!
Verkocht
* Verslag van de reis van het echtpaar Couperus door Japan (en China), gepubliceerd in 1922-1923 in tijdschriftvorm en na het overlijden van de schrijver in deze boekvorm. Matla 42.II bx (omslag met schreefloze letters). We hebben ook andere uitvoeringen van deze titel, zie onze webpagina Couperus.

7. DIEPENBROCK, Alphons Onuitgegeven document. Terhorst, Ser Prop, 2014. Cahiersteek met dubbel blauw omslag en flappen. 12 p. Met de hand gezet en gedrukt in blauw en zwart op getint Zerkall-Bütten in een oplage van 75 exemplaren. Met ingeplakt, gedrukt document uit 1942. 1e druk. Zeer fraai.
Verkocht
* Met inliggend hartelijk briefje van de drukker. Het document betreft een soort artistiek-religieuze geloofsbelijdenis van de componist Alphons Diepenbrock (1862-1918), gebaseerd op Die Wissenschaft des nicht Wissenswerten van Lajos Hatvany. De tekst werd in 1942 gedrukt door Mia Pot-van Regteren Altena (1914-2009), die van 1969-1983 een eigen margepers had, de Flora Pers te Schoorl. De Geloofsbelijdenis werd echter niet verspreid. Theoretisch is dit wellicht een clandestien drukwerkje. Een schitterende en belangrijke uitgave!

8. DOWSON, Ernest – Gerrit KOMRIJ Love’s Aftermath. (Samengesteld door Gerrit Komrij. Met een originele ets van Peter Yvon de Vries). (Amsterdam), De Lange Afstand, 1982. Linnen met stofomslag in linnen foedraal. (28) p. Met de hand gezet uit de Hollandse Mediaeval en gedrukt door Peter Yvon de Vries in rood, blauw en zwart op Velin d’Arches in een oplage van slechts 15 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Volwassen bundel van Dowson (1867-1900), samengesteld door Gerrit Komrij ter gelegenheid van de 38e verjaardag van Marijke Stapert-Eggen: dertien gedichten en drie prozateksten. == 13 poems and three prose texts by Dowson in a Dutch bibliophile edition of only 15 copies! With a portrait etching by the printer.

9. FAVEREY, Hans ‘Vol tederheid herhaalt zij wat ze ziet (…)’. (Terhorst, Ser Prop, 2004). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in oranje en zwart in een oplage van 125 exemplaren.
€ 15
* Achttiende Koppermaandaguitgave.

10. FRANK, Anne Weet je nog? Verhalen en sprookjes. Amsterdam, Contact, 1949. Karton, geheel geïllustreerd, met identiek stofomslag (Kees Kelfkens). 64 p. 1e druk. Rug verkleurd, randen wat sleets. Boek in zeer goede staat, rug iets verkleurd. Eigenaarsnummer op eerste schutblad.
€ 90
* Acht verhalen en sprookjes van Anne Frank. Vol met charmante illustraties van Kees Kelfkens. Met flaptekst voor Het Achterhuis op het stofomslag (de 5e druk uit 1949).

11. GERBRANDY, Piet Nulpunt. Terhorst, Ser Prop, 2016. Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Romanée en Van Krimpens Open Kapitaal en gedrukt door Ser Prop in rood en zwart op Da Costa-papier in een oplage van 100 exemplaren, als 29e Koppermaandag-uitgave. 1e druk. Zeer gaaf.
Verkocht
* ‘Haakte u hoopvol naar nulpunt van winter-‘. Zeer fraai hulsel voor dit prachtige gedicht.

12. GERBRANDY, Piet Een zijpad in het woud. Banholt, (In de Bonnefant), 2006. Verguld halfleer en halflederen voorrand in papieren foedraal (Binderij Phoenix). 32 p. Met de hand gezet uit de Dante en Michelangelo initialen en gedrukt door Hans van Eijk in rozenbottelrood en zwart in een oplage van 72 op de pers genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* ‘Vind ik je lief op de fiets?’ Eén van de 16 Romeins genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op handgeschept Losín, wonderschoon gebonden door Philipp Janssen van boekbinderij Phoenix.
Met twee verschillende prospectussen voor deze uitgave en de oorspronkelijke nota van de uitgever.

13. GROTE GEZINNEN, Nederlandsche Rooms-Katholieke Bond voor Te wapen tegen het Neo Malthusianisme! Den Haag, Ned. R.K. Bond voor Grote Gezinnen, [1934]. Raambiljet, eenzijdig bedrukt. 22 x 16 cm. Geel papier. Tweemaal gevouwen en iets gekreukt.
€ 25
* Oproep voor een manifestatie op 23 november [1934] ‘ter verdedinging van het Christelijk huwelijk’ met als sprekers de arts Dr. W.B. Huddleston Slater (auteur van de bestseller Ja, ik wil! Levensgeluk in huwelijk en liefde) en Dr. Jos. de Boer, leraar. ‘Uitsluitend toegang voor personen boven 20 jaar’.

14. HEANEY, Seamus, & Jan HENDRIX Afgewezen titelpagina van The Light of the Leaves. Mexico D.F./ Banholt, (Imprenta de los Trópicos/ In de Bonnefant), 1999. 38,5 x 24,5 cm. Eén blad Hahnemühle vergépapier, slechts aan één zijde bedrukt. Set van Bembo en gedrukt in groen en zwart door Hans van Eijk (Bonnefant Press). Horizontale vouw.
Verkocht
* Deze proefpagina werd afgewezen vanwege een versleten letter E in de naam van de auteur. Met opmerking in potlood door Hans van Eijk.

15. HERMANS, W.F. Mandarijnen op zwavelzuur. Groningen, De Mandarijnenpers [= eigen beheer], 1963 [= 1964]. Ingenaaid. Vierkant 4to. 248 p. 1e druk. Cellofaan op rug niet helemaal gaaf. Niet helemaal fris: het omslag is vergeeld, de eerste bladzijden aan de rand verbruind en verderop ook wat roestvlekjes. Het papier waarop de collage is aangebracht is ook verkleurd. In de tekst met potlood enkele leesstreepjes en een tweetal marginale opmerkingen.
Verkocht
* Dit exemplaar is gesigneerd door de auteur op p. (4) en voorzien van een originele, gemonogrammeerde collage: een opengesperde nijlpaardbek gaat vergezeld van een krantenkop ‘Illegaal tanden trekken’. 23,9 x 23,9 cm. JS 199.

16. HOEK, Rouke van der Wespland. Banholt, (In de Bonnefant), 1997. Ingenaaid met omslag. (20) p. Met de hand gezet uit de Dante en Diotima en gedrukt in rood en zwart op Magnani in een oplage van 65 op de pers genummerde dan wel op naam gedrukte exemplaren. 1e druk.
€ 25
* Prachtig wespmatig omslag. Gesigneerd door de auteur onder het colofon.

17. HOOFT, P.C. Twee deuntjes. Banholt, In de Bonnefant, 1979. 14 x 10 cm. Ingenaaid met stofomslag. (8) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 65 op de pers genummerde exemplaren.
€ 20
* Eén van de vroegste uitgaven van de Bonnefantpers, een klein boekje.

18. HOONAARD, W. van den Geschiedkundige en topografische beschrijving van de dorpen Hillegersberg en Bergschenhoek. Met platen. Rotterdam, Mensing & Van Westreenen, 1824. Contemporain halfleer met gemarmerde platten. 112 p. Met gegraveerde titelpagina en 4 paginagrote gravures van een kasteel en drie kerken. 1e druk. Bovenste drie cm van de rug ontbreken. Wat roest. Krap afgesneden. Stempeltje van Toko Boekoe ‘Lectura’ te Bandoeng.
Verkocht
* Briefje voorin van Huib van Krimpen met vermelding van de verschillende Van Krimpens die in het boek voorkomen: een Jan en een Louwris Jansz.

19. KAVAFIS, K.P. Opdat ze komen -. (Terhorst, Ser Prop, 2003). Ingenaaid met stofomslag. (8) p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt op Bütten-Ingres in een oplage van slechts 30 exemplaren.
Verkocht
* De uitgave vermeldt geen vertaler. Oktoberbladen 13.

20. KINDERARBEID Poems of Child Labor. New York, National Child Labor Committee, 1924. Ingenaaid. 56 p. 1e druk. Rugje iets versleten, eerste en laatste pagina verbruind.
€ 35
* Met voorwoord van Owen R. Lovejoy, voorzitter van het comité tegen kinderarbeid dat deze bloemlezing uitbracht. Met poëzie van Sarah Cleghorn, Richard Burton, Henry Van Dyke, Robert Frost, Margaret E. Sangster, John Addington Symonds, Louis Untermeyer en anderen.

21. KRAUSS, Friedrich S. (red.) Anthropophyteia. Jahrbücher für folkloristische Erhebungen und Forschungen zur Entwicklungsgeschichte der geschlechtlichen Moral. VIII. Band. 1911. Leipzig, Ethnologischer Verlag, 1913. 26 x 19 cm. Rood halflinnen. 536, (32) p. Geïllustreerd. 1e druk. Band heeft diverse slijtplekjes. Van binnen goed.
€ 75
* Een jaargang van de nog altijd waardevolle en interessante cultuurgeschiedenisserie Anthropophyteia, een Grieks woord dat letterlijk mensengroei, menswording betekent. Vol met geweldige wetenschappelijke artikelen over seksuologie en skatologie bij allerlei volkeren, vooral uit het in 1913 nog enorme Oostenrijkse keizerrijk.
Met woordenlijst van erotische begrippen in Duitsland, maar ook in Rusland, Polen, de Lausitz en Albanië. Over het gebruik van speciale doekjes in Slavische landen, over Calabrië, Haïti, Togo, Ethiopië, West-Afrika, Jaén en Peru. Over afbeeldingen van de vulva in de huidige tijd en bij de Minoërs, homoseksuele brieven van Flavius Philostratus, en homo-contactadvertenties in 1909 (Duitsland en Frankrijk) met gedetailleerde beschrijving van de reacties, zowel van mannen als van vrouwen. Verder over Hindu-erotiek, maanzucht, bloedschande, onanie als geneesmiddel, skatologie, erotische volksvertellingen uit allerlei Duitse streken, maar ook uit Polen, Joegoslavië en India. Informatieve bibliografie met uitvoerige beschrijvingen. Erotische volksliederen en spreekwoorden, en dan de verdrietige ontwikkeling van de processen tegen Anthropophyteia zelf, dat ontuchtig werd geacht. Aan het eind boekreclame en 29 platen met afbeeldingen bij verschillende artikelen. Kortom, u zult zich niet vervelen. Aangenaam bladerboek.

22. KROL, Gerrit ’t Jonkje. (Terhorst, Ser J.L. Prop, 2003). Ingenaaid met omslag. (4), 20 p. Met de hand gezet uit de Dante en gedrukt in rood en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 85 exemplaren.
€ 20
* Kort verhaal.

23. LIDTH de JEUDE, E. van De vreemde erfenis. Roman uit de krantenwereld Amsterdam, A.J.G. Strengholt, 1929. Herbonden in kunstkrokodillenleer met opgeplakt deel van het stofomslag. 204 p. Niet afgesneden. 1e en enige druk. Wat vlekjes.
€ 25
* Verrassende roman die grotendeels in Nederlands-Indië speelt, met veel gedetailleerde inkijkjes in het leven van de Nederlanders aldaar.

24. (MAC GILLAVRY, H.D.). [KRAEMER, C.G.Th.] Herinneringen aan het Diëng-Plateau. Penkrabbels. Ambarawa, H.D. Mac Gillavry, [1929]. Halflinnen. 56 180 p. Gedrukt in rood en zwart. 1e druk. Redelijke staat. Naam voorop (‘M. de Hoog’).
€ 45
* Grappige rijmpjes en tekeningen in de stijl van Wilhelm Busch over het Dieng Plateau, dat gelegen is in de caldera van een vulkaan (niet ver van Pekalongan) en een groot aantal vroegmiddeleeuwse hindoetempels bevat. De identiteit van auteur ‘Ton’ wordt onthuld in het Nieuws van den Dag voor Nederlandsch-Indië van 20 december 1929: het is ‘de heer C.G.Th. Kraemer die te Oengaran (onderneming Sido Redjo) woont’.

25. OWEN, Sylvester (pseudoniem van Arnold SPAUWEN) Zeven kwatrijnen voor Joep. (Met een portret van de auteur door Wim Heldens). Sub Signo Libelli, 1977. Oblong. Ingenaaid met omslag. (2), 18 p. Met de hand gezet uit de Erasmus en gedrukt op Kanzlei Bütten in een oplage van 70 genummerde exemplaren. 1e druk. Scheurtje in het omslag.
€ 25
* Sylvester Owen is het pseudoniem van Arnold Spauwen (1946-2013), over wie onlangs de NRC een uitvoerig artikel had. Breugelmans 35.

26. QUERIDO, Is. Van het groene laken. Amsterdam, Scheltens & Giltay, [1911]. Ingenaaid. 64 p. Met fotografische reproducties. 1e druk. Zeer net exemplaar.
€ 60
* Enthousiast boek van de fanatieke biljarter annex barokke schrijver Israël Querido, curieus! Vol vervoering, opgetogen en met veel aandacht voor personen, voor de mooie biljarters van zijn tijd beschrijft hij het ballen- en keuenspel. Op de foto’s zien we belangrijke spelers van zijn tijd (Thiele en Robijns) maar ook twee keer Querido zelf, zonder zijn naam erbij, die een ingewikkelde stoot beproeft. Prachtig omslag.

27. SCHILT, Kees, Frans & Jo SJONKES, Freek van den BERG Scheeps Journaal 18 Juni 1921. (Scheepsjournaal van de reis van het schip Van Galen door Zuid-Holland van 18-26 juni 1921). Schoolschrift met ingeplakte foto’s en bonnen. 24 met inkt beschreven pagina’s en 14 ingeplakte (min of meer verbleekte) fotootjes. Achterin nog een tweede scheepsjournaal van een vakantietocht in augustus 1923, van het schip De Meeuw met mejuffrouw Johanna Maria Schutz, mevrouw H. van den Berg, de heer Frederik van Woerden en de heer Freek van den Berg (2e Weteringdwarsstaat 40, Amsterdam). 26 met potlood beschreven bladen. Boekblok los van de rug.
€ 150
* Levendig geschreven vakantieverslagen van een boottocht over de Brasemermeer en andere wateren in Zuid-Holland, enigzins geïnspireerd door de dagboekaantekeningen van Johan Goerée d’Overflacquée (S.F. van Oss in de Haagsche Post, ca. 1918-1919), kennelijk door Amsterdamse ex-studenten die in zekere welstand leefden: ‘Dronken inboorling ons aangezien voor kapitalisten, doch hetzelve niet door ons laten aanleunen’. Vermakelijk en zonder veel moeite te lezen.
De tweede boottocht is iets moeilijker te volgen, maar met enige moeite lukt het wel. Hier worden Leimuiden en de Ringvaart genoemd alsook de Molen van Rembrandt bij Leiderdorp.

We hebben tegenwoordig ook een webpagina die gewijd is aan reisverslagen en andere reisboeken. 

28. UZANNE, Octave La Gazette de Cythère. Publiée par Octave Uzanne avec notice historique. Paris, A. Quantin, 1881. 27 x 17 cm. Ingenaaid. (4), XII, 284 p.Niet afgesneden. Gegraveerde frontispices in twee versies (één in oker, één in rood en bister). Met vignetten. Eén van de 100 genummerde exemplaren op speciaal papier: dit is één van de 50 op Whatman-papier. Eerste editie. Boekblok gebroken, omslag wat gescheurd, rugstrip verdwenen.
€ 25
* Leuk, zo’n typische vrolijke en luxe Uzanne-uitgave, vol 18e-eeuwse liefdesverhalen – omvangrijk, maar helaas in matige staat.

29. VONDEL, Joost van den Gysbrecht van Aemstel. D’ondergang van zijn stad en zijn ballingschap. Treurspel. Vrbs antiqua ruit. Maastricht, Stols, 1927. Ingenaaid. (4), 84 p. Gedrukt in rood, oker en zwart in een oplage van 485 genummerde exemplaren. Keurig.
Verkocht
* Mooi portret van Vondel door J. Franken Pzn als frontispice.
Bijgevoegd: prospectus voor deze uitgave, waarin de prijzen later met ander zetsel zijn verhoogd: een exemplaar op geschept papier in perkament gebonden moest niet 15 maar 20 gulden kosten.

Een tweede exemplaar bevat geen prospectus, maar wel een programma van de Groningse Stadsschouwburg uit ca. 1960. Het is minder mooi en kost daarom € 15.

30. WAARSENBURG, Hans van de Nachtdichten. Banholt, (In de Bonnefant), 2006. Cahiersteek in omslag. (16) p. Met de hand gezet uit de Lectura en gedrukt op Barcham Green Bodleian in een oplage van 50 op de pers genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Zeer fraai vormgegeven en gedrukte uitgave. Met prospectus, factuur en begeleidend schrijven van de drukker aan een andere margedrukker (‘Het Engelse papier was, eenmaal nat, niet prettig om te bedrukken. Omdat het zo dun is is het moeilijk goed aan te leggen […] Ondertussen droogt en krimpt het terwijl je de kleur indrukt. Tenslotte krullen en kronkelen de droge vellen: ik heb ze daarom na het innaaien onder de strijkbout gelegd. William Morris draaide zich om in zijn graf’).

31. WERFHORST, Aar van de De winterkraaien. Roman. Amsterdam, Querido, 1945. Halfleer met gemarmerde platten. (2), 238 p. Kop verguld. 1e druk. Rug met slijtplekjes. Iets verbruind.
Verkocht
* Luxe-exemplaar. Met inscriptie, mogelijk van de auteur: ‘Voor Coco/ met gedachten aan den zwaren winter ’44-’45/ (tekening van een ganzenveer)’. Sallandse roman.

32. (WHITTINGTON PRESS) The Whittington Press, A Bibliography 1971-1981. Compiled by David Butcher. With an Introduction and Notes by John Randle. Andoversford, Gloucestershire, The Whittington Press, 1982. 39 x 27 cm. Halfperkament met rood-zwart gemarmerde platten (Woolnough & Co., Wellingborough) met foedraal. (12), 88 p., 50 bl. met opgeplakte extra’s (illustraties, proeven, monsters), 2 bl. Met gedrukte illustraties (van de blokken, waar van toepassing), en ingeplakte foto’s. Gezet met (o.a.) de 12-punts Monotype Caslon en gedrukt in wijnrood en zwart bij de Whittington Press in 320 genummerde exemplaren op getint geschept Zerkall Halbmatt-papier. Het marmerpapier van de band werd vervaardigd door Colleen Gryspeerdt. 1e druk. Het foedraal heeft aan één kant een buts en aan de andere kant een slijtplekje. Mooi exlibris in houtgravure van D. de Jong. Prachtig.
Verkocht
* Dit is een van 95 luxe-exemplaren in halfperkament. Er bestaan ook grand-luxe-exemplaren in heelleer, en 120 in eenvoudiger uitvoering zonder de ingeplakte extra’s. Zeer uitvoerig en fantastisch fraai boekwerk over een van de belangrijkste moderne Britse bibliofiele persen met registers, overzicht van beschikbare letters (handzetsel én Monotype!). Inliggend twee prospectussen, waarvan één een plan voor dit boek. Let op, dit fantastische kwaliteitshandwerk is verleden tijd en komt nooit meer terug (tenzij u het zelf opneemt).

33. WILLEMSE, G.J. Berijmde gedachten. [Utrecht], eigen beheer, 1939. Ingenaaid. (80) p. Gedrukt op getint papier, elke pagina met een rood kader. Met gedrukt presentatiekaartje. 1e druk. Aan de randen wat stoffig.
Verkocht
* Met handgeschreven opdracht van de auteur op de titelpagina: ‘Aan mijn vriend Brouwer./ (handtekening)/ 26/9’39’. G.J. Willemse (geboren in 1871) was een van de drie drukkers van de Utrechtse Typografen Associatie, die in 1944 wegens het verspreiden van illegaal drukwerk (te weten De stilte der zee van Vercors) door de nazi’s geëxecuteerd werden.


Twee bijgewerkte pagina’s in onze omvangrijke website: de kinderboeken en de Eerste+Tweede Wereldoorlog.

(Een van de monsters uit nr. 32)

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 19 januari 2024 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 725.700 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis