antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 1082: Deze kant op

Recensiënkant! Hier ziet u veel boeken die goed gebruikt zijn door de literatuurmedewerker van onder andere het Nederlands Dagblad, tevens biograaf van Willem de Mérode, Hans Werkman. Veel opdrachtexemplaren dus, waaronder een in het Latijn van Godfried Bomans, maar ook Ritmeester Buat galoppeert u tegemoet, gevolgd door een stoet van letterproeven en fraaie boekbanden, welwillend gadegeslagen door een olijke dichteres, en in a jiffy hebt u ‘m weer uit, a Jolly, Juicy Joke, deze nieuwsbrief.


1. BIESHEUVEL, J.M.A. In de bovenkooi. (Met handgeschreven opdracht van de schrijver). Amsterdam, Meulenhoff, (1974). Garenloos. 240 p. 7e druk. Flink gelezen exemplaar, deels los in omslag.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven groet van de auteur: ‘Hartelijke groeten/ van/ JMA Biesheuvel’.
Dit exemplaar is afkomstig van schrijver-criticus Hans Werkman, die er uitgebreid over schreef in het Lexikon van literaire werken.
Bijgevoegd: overlijdensadvertenties van aan Biesheuvel te relateren dominees: ds. C.A en ds. M. Vreugdenhil en ds. E.J. Oomkes. Voorts een aanbiedingskaartje van de uitgeverij.

2. BIESHEUVEL, J.M.A. Het nut van de wereld. Amsterdam, De Harmonie, (1975). Ingenaaid. 164 p. 1e druk. Leesvouwen.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de auteur: ‘Voor Hans Werkman/ met/ hartelijke groeten/ van/ JMA Biesheuvel’.
In een artikel over (het afstoten van) zijn boeken schreef Werkman op 4 oktober 2019 in het Nederlands Dagblad: “Biesheuvel, ik houd Het nut van de wereld, niet om te herlezen, maar hij schreef erin ‘Met hartelijke groeten van JMABiesheuvel’.”

3. BOCCACCIO, G. Geschichte von der wunderlichen geduld der Gräfin Griseldis. Nach Boccaccios Novelle wiedererzählt von Gustav Schwab. Mit den handcolorirten Holzschnitten der Ausgabe von Ioh. Zainer, Ulm, 1473. München, Holbein Verlag, (1923). 25 x 18 cm. Karton. 36 p. Met handgekleurde illustraties. Facsimile-uitgave. Nawoord door dr. Simon Höpfl. Rug bovenaan iets beschadigd, verder zeer mooi.
Verkocht
* Exlibris van Ate J. Zuithoff (1912-2009), een van de schippers van de Blauwe Schuit (= medewerker van H.N. Werkman).

4. (BOEKENWEEK 1992). ALBERTS, A. Twee jaargetijden minder. Amsterdam, CPNB, 1992. Garenloos. 56 p. 1e druk.
Verkocht
* Gesigneerd door de auteur: ‘A. Alberts/ 10/2 92’. De Boekenweek werd in 1992 gehouden van 11 tot en met 21 maart, dus misschien vergiste de auteur zich in de datum.

5. (BOEKENWEEK 1997) Uitnodiging voor het Boekenbal 1997. Programmaboekje (geniet, (8) p.), op naam gestelde antwoordkaart en retourenvelop in oorspronkelijke envelop.
€ 30
* In 1997 was het thema van de Boekenweek ‘Mijn God’. Hans Werkman, de literair recensent van het Nederlands Dagblad, kreeg een uitnodiging voor het Boekenbal, waar hij geen gebruik van heeft gemaakt. Het was overigens de enige keer dat de CPNB hem uitnodigde voor het Boekenbal.

6. BOMANS, Godfried Erik of het klein insektenboek. (Met tekeningen door Karel Thole.) Utrecht, Het Spectrum, [1941]. Linnen. 224 p. 2e druk. Scheefgelezen.
€ 150
* Met handgeschreven, ingeplakte opdracht in het Latijn: ‘lectori incognito/ hic Erik designo/ memento ergo/ in precibus tuis/ pueri patris:/ Godfried Bomans.’ Voor de niet-Latinisten: ‘Voor een onbekende lezer signeer ik hier Erik. Gedenk dus in uw gebeden de vader van de jongen: Godfried Bomans’.

7. BOMANS, Godfried Erik of het klein insektenboek. (Met ingeplakte handtekening) Utrecht, Het Spectrum, [1947]. Halflinnen met stofomslag. 212 p. Met tekeningen door Karel Thole. 12e druk.
Verkocht
* Met op het schutblad een ingeplakte handtekening van de auteur (waarschijnlijk uit een brief geknipt). 3,5 x 9,5 cm.

8. (BUAT, RITMEESTER) Sententie van den Hove van Hollandt, Zeelandt ende West-Vrieslant, jegens den Ritmeester Buat. Gepronuncieert den elfden October Anno 1666. Den Haag, Erfgenamen van wijlen Hillebrandt Jacobsz. van Wouw, 1666. Lijmsporen rond de rug. 8 p. In gotische letters. Met leuk vignet en initiaal A. Wat vuil en gekreukt, veel regels zijn oudtijds in pen onderstreept.
Verkocht
* Jean-Marie van Tol, van Fokke-en-Sukke-faam, publiceerde onlangs een roman over de succesvolle officier Henri de Fleury de Coulan, heer van Buat, die trachtte vrede tussen de Hollanders en Engeland te stichten en ondertussen Lodewijk XIV tegen de Nederlanden op te zetten. Zo riep hij de toorn van Johan de Witt over zich af – gevolg: deze sententie, die zijn doodstraf betekende.
Maar Buat was al niet vergeten, in onze tijd is hij nog bekend van het televisiespel Ritmeester Buat van Dick Dreux en uit een eerdere eeuw van de roman Elizabeth Musch van Jacob van Lennep. En in de tussentijd kon je (van 1918 tot 2006) een aardig sigaartje opsteken met dezelfde naam van Van Schuppen’s Ritmeester Sigarenfabrieken te Veenendaal.

9. CLEEF Jzn., P.M. van Handboek ter beoefening der boekdrukkunst in Nederland. Voorafgegaan van eene beknopte geschiedenis dezer kunst. Den Haag, Van Cleef, 1844. Later half kalfsleer met gemarmerde platten, origineel omslag achterin meegebonden. (8), 260 p. Met illustraties in staalgravure. Titelpagina gedrukt in rood, blauw en zwart. Met tabellen. 1e druk. Vochtvlekjes op de rug. Hier en daar wat roest, achterzijde meegebonden omslag ligt los.
Verkocht
* Uit de tijd van de grote echt-Hollandsche nationale liefde voor Laurens Janszoon Coster. Een mooi, technisch boek geschreven door de ambitieuze drukker-uitgever Pieter Marius van Cleef Jzn. (1816-1859), die eerst in Den Haag, later in Hilversum gevestigd was. In 1974 verscheen een herdruk met toelichting van Frans A. Janssen.
De boekband dateert waarschijnlijk uit de laatste halve eeuw, maar het is een loffelijke poging een band uit de tijd van verschijning na te maken.

10. DOOLAARD, A. den De Herberg met het Hoefijzer. Amsterdam, Querido, 1973. Garenloos. 64 p. 26e druk. Balpenstrepen.
€ 30
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de auteur: ‘A Den Doolaard/ aan den heer/ Hans Werkman,/ 9 Jan. 1976/ Hoenderloo’.

11. DOOLAARD, A. den Ogen op de rug. Terugkijkend naar boeken en tijdgenoten. Amsterdam, Querido, 1971. Garenloos. 146 p. Geïllustreerd. 1e druk. Potloodstrepen.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de auteur: ‘A Den Doolaard/ aan den heer/ Hans Werkman,/ 9 Jan. 76/ Hoenderloo’.

12. (DUINKERKEN, Anton van). PLAS, Michel van der Daarom, mijnheer, noem ik mij katholiek. Biografie van Anton van Duinkerken (1903-1968) (Amsterdam/ Tielt), Anthos/ Lannoo, (2000). Linnen. 644 p. Geïllustreerd.1e druk.
Verkocht
* Gesigneerd door de auteur: ‘Michel van der Plas/ 7 april 2000/ Amsterdam’.

13. EEKHOUT, Jan H. Sonnetten in den nacht. [Bolsward, eigen beheer, 1948]. (Later) geniet. (52) p. Uitgegeven in een door de dichter genummerde en gesigneerde, gestencilde oplage van waarschijnlijk enkele tientallen exemplaren, bestemd voor vrienden van de dichter en ‘in zijn lot belangstellenden’. Hoekjes wat verfomfaaid.
Verkocht
* Bijgevoegd: Getypte brief aan ‘Mijne heren’. Typoscript in doorslag. gesigneerd in potlood en gedateerd ‘Bolsward, 29 Juni 1948’. ‘Mijn verkeerd gericht idealisme heeft mij zowel lichamelijk als financieel volkomen ten onder gebracht. Na overleg met mijn Vriend Prof.Dr. Anton van Duinkerken te Amsterdam (W. Asselbergs) heb ik enige in mijn nachttijd geschreven gedichten in een gestencild bundeltje bijeengedaan. Dit bundeltje bied ik U in al zijn schamelheid aan. Uw barmhartigheid inroepend. Ik vind het verschrikkelijk op deze wijze te moeten handelen, maar er is voor mij geen andere uitweg’. Jan H. Eekhout mocht vanwege zijn nazi-verleden niet meer officieel publiceren, vandaar deze in eigen beheer verspreide bundel. Schrijnend.
Bijgevoegd: rouwadvertentie (krantenknipsel).

14. (GERHARDT, Ida). BEEK, Pieta van Brieven van overzee. Ida Gerhardt nabij. (Ridderkerk, Provily Pers, 2013). Oblong. Karton met stofomslag. 176 p. Geïllustreerd. 2e druk (de eerste druk verscheen in 2001 in een oplage van slechts drie exemplaren).
Verkocht
* Met handgeschreven opdracht van de auteur: ‘Voor Hans Werkman/ van/ Pieta van Beek/ ‘in dierbare herinnering’/ 27-2-2014’. Briefwisseling (1987-1997) en herinneringen met veel mooie foto’s, veelal uit Zuid-Afrika waar Pieta van Beek woonde, maar ook van Ida en van de brieven zelf. Op p. 78 een foto van Ida Gerhardt en Hans Werkman.

15. HENSEN, Herwig Oefeningen naar binnen. (Antwerpen, J.-E. Buschmann, 1940). Ingenaaid. 62 p. Gedrukt in een oplage van 200 genummerde exemplaren. 1e druk. Omslag deels licht verbruind door watervlek. Pagina 28-30 zijn door een lezer voorzien van uitvoerige notities in potlood naar aanleiding van Hensens taalgebruik.
€ 15
* Dichtbundel van Herwig Hensen, het pseudoniem van Flor C.A. Mielants (1917-1989).

16. JONG, Oek de De inktvis. Amsterdam, Meulenhoff, (1993). Garenloos. 152 p. 2e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de auteur: ’16 maart 1994/ Voor Hans Werkman,/ na een interessant gesprek,/ in de gouden (?) kamer/ Oek de Jong’.

17. KUYLE, Albert Het leven staat stil. (Met krabbels van Otto van Rees). Overdruk uit De Gemeenschap 1926. Geniet. Pag. 231-242.
Verkocht
* Prozafragmenten. Met op het omslag, fors handgeschreven, ‘van den Schrijver/ Albert Kuyle’. De ‘krabbels’ zijn kleine illustraties van Italiaanse dorpen.

18. LAMPO, Hubert Een geur van sandelhout. Amsterdam, Meulenhoff, (1976). Linnen met stofomslag. 216 p. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven opdracht aan schrijver-dichter-criticus Hans Werkman: ‘Hartelijk, voor/ Hans Werkman,/ Hubert Lampo/ 8.III.1986’.

19. LANNOY, Juliana Cornelia de Dichtkundige werken, van Juliana Cornelia baronesse de Lannoy. Leiden, Abraham en Jan Honkoop, 1780. 19e-eeuws halfleer met rugetiket en 4 ribben. VIII, 254 p. Niet afgesneden. Met gegraveerde titel door J. Buijs en N. van der Meer jr. en een portret door J. Houbraken. 1e druk. Platten wat gesleten. Naamstempel (‘W.P. van der Held’).
€ 140
* Huiselijke, soms olijke poëzie: de berijmde ‘Brieven’, het ‘Gastmaal’ met recepten en roddels over gasten – gevolgd door historiedichten over de Tachtigjarige Oorlog en de klassieke oudheid, en persoonlijke lofzangen, o.a. aan stadhouder Willem V. Het boek is opgedragen aan diens vrouw Wilhelmina van Pruisen. Vaak schrijft De Lannoy over de rol van de vrouw in de literatuur en de rest van de wereld. Een vrijmoedige dichteres, een pionier die koos voor het vrouwelijk schrijversbestaan.

20. LEEUW, Atze de Aesthetische vorming. Papierarbeid. Knippen – scheuren. Amsterdam-Djakarta, W. Versluys, 1950. 26 x 19 cm. Ringband. (80) p. Deels in kleuren. 1e druk. Omslag iets verbruind en met stempeltje ‘Present-exemplaar’.
Verkocht
* Leuke, aansprekende cursus tekenonderwijs-handenarbeid naar voorbeeld van de Oostenrijkse pedagoog Richard Rothe (1885-1955).

21. LETTERPROEF Huis-Letterproef (Hand-, zetmachine- en Ludlow-letters teekens, vignets, cliche’s enz.) Boek-, Smout- en Courantzetterij Drukkerij ’t Kasteel van Aemstel, Amsterdam. Amsterdam, Drukkerij ’t Kasteel van Aemstel, 1932. Halflinnen met origineel omslag opgeplakt. 220 p., enkele grote letters op uitslaande bladen. Vele afbeeldingen van grote en kleine letters (van 6 punt tot 64 cicero), lijnen, vignetten en cliché’s. Nette conditie.
Verkocht
* Letterproef van deze drukkerij, waarvan in hetzelfde jaar een deel van de inboedel werd verkocht. Uitvoerige, overzichtelijke presentatie met alfabetische inhoudsopgave.

22. LETTERPROEF Mondial. Eine neue elegante Schrift von klassischer Schönheit. Frankfurt, D. Stempel A.-G., [1936?]. 22 x 10,5 cm, uitgevouwen 44 x 21 cm. Verticaal uitvouwbare folder (8 bladzijden) gedrukt in rood, lichtgroen en grijs op lichtgeel papier. Zeer gaaf.
Verkocht
* Showfolder voor de door Max Bohn ontworpen, verticale letter Mondial in smalvet, mager en halfvet met voorbeelden in de vorm van advertenties. Ook met reclame voor messinglijnen om in de zetterij te gebruiken.

23. MOOR, Wam de Deze kant op. Kritieken en profielen van boeken en schrijvers1979-1984. (Amsterdam, De Arbeiderspers, 1986). Ingenaaid. 376 p. 1e druk.
€ 25
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de auteur aan collega-criticus en -biograaf Hans Werkman (die zijn naam op het schutblad schreef): ‘Met mij kan men/ weer alle kanten/ op. En houd mij nu/ maar op mijn kop/ ’t Goede, Hans,/ leuk je te/ ontmoeten!/ Wam/ 2-10-87′. De tweede zin in de opdracht werd daadwerkelijk ‘op de kop’ geschreven! Synopsis-reeks.

24. MOOR, Wam de Wilt u mij maar volgen? Kritieken en profielen over het proza van de jaren zeventig. (Amsterdam, De Arbeiderspers, 1980). Ingenaaid. 368 p. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de auteur aan collega-criticus en -biograaf Hans Werkman (die zijn naam op het schutblad schreef): ‘Zo min jij De Merode/ deed ik dit om den brode!/ Al ging er soms iets scheef/ ’t was de letterlust die dreef/ Wam de Moor/ 2-10-87′. Synopsis. Met knipsel van een column van Stijn Fens over de bibliotheek van Wam de Moor, zijn schoonvader.

25. OTTEN, Willem Jan Eindaugustuswind. Amsterdam, Van Oorschot, (1998). Linnen met stofomslag. 100 p. 1e druk.
€ 20
* Gesigneerd exemplaar met ‘Amersfoort, 27 X 00’.

26. OTTEN, Willem Jan Genadeklap. Amsterdam, Van Oorschot, (2018). Garenloos. 96 p. 1e druk. Potloodstreepjes.
€ 20
* Exemplaar met handgeschreven opdracht [aan De Mérode-biograaf Hans Werkman]: ‘Groningen, ‘Riemer’/ 22 05 2019/ in vriendsch/ & De Mérode,/ (sign.)’. Otten en Werkman stelden samen de bundel ‘De gedroomde zoon’ samen, een bloemlezing uit de gedichten van Willem de Mérode (Soesterberg 2010). Men leze hierover ‘The making of De gedroomde zoonop de DBNL.

27. OTTEN, Willem Jan Specht en zoon. Amsterdam, Van Oorschot, (2004). Linnen met stofomslag. 144 p. 1e druk. Potloodstreepjes.
€ 25
* Exemplaar met handgeschreven opdracht aan De Mérode-biograaf Hans Werkman: ’29 03 ’10/ Voor Hans,/ tijdens de samenwerking/ aan De Mérode,/ Willem Jan Otten’.

28. OTTEN, Willem Jan Het wonder van de losse olifanten. Rede tot de ontwikkelden onder de verachters van de christelijke religie. Amsterdam, Van Oorschot, (1999). Ingenaaid. 40 p. 1e druk. Potloodstrepen, prijssticker op achterzijde.
€ 15
* Exemplaar met handgeschreven opdracht: ’27 X 00/ Voor Hans Werkman,/ (sign.)’.

29. (OUDSHOORN, J. van). Wam de MOOR J. van Oudshoorn. Biografie van de ambtenaar-schrijver J.K. Feijlbrief. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1982). Twee delen. Ingenaaid. XXXVI, (6), 890 p. Geïllustreerd. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met berijmde, handgeschreven opdracht van de auteur aan collega-criticus en -biograaf Hans Werkman (die zijn naam op de franse titel schreef): ‘Alweer die vele kanten, Hans,/ jij zei het toen zo elegant/ en dat was goed te dragen// Maar jaren arbeid zonder kans/ op hoogste lof in zaal en krant? Iets meer mocht ik wel vragen!/ Wam de Moor/ 2-10-87’. In 1986 werd aan Hans Werkman de eerste Henriëtte de Beaufort-prijs toegekend voor diens biografie over Willem de Mérode. Stiekem had Wam de Moor ook op deze prijs gerekend, zoals uit de opdracht kan worden opgemaakt. Ook de zuinige kritiek op De Moors biografie spreekt er enigszins uit, wat de opdracht wel wat wrang maakt. Bijgevoegd: enkele krantenknipsels, o.a. over deze uitgave, en een blad met uitgebreide aantekeningen over het boek door Hans Werkman.
Open Domein 1.

30. PAUSTOWSKI, Konstantin De geroofde toespraak. (Vertaald door Wim Hartog). Den Haag, Mikado Pers, 2022. Verguld halfperkament in foedraal (Frans den Breejen). 16 p. Met de hand gezet uit de Dante en gedrukt op Zerkall-Bütten in rood en zwart in een oplage van 88 genummerde exemplaren. Met een uitvouwbare bijlage, gedrukt door Alex Barbaix.
Verkocht
* Dit is nummer 0 (?), éen van de enkele exemplaren die door Frans den Breejen fraai werden gebonden in halfperkament, en in het Russisch beletterd.

31. SIEBELINK, Jan De overkant van de rivier. Roman. Amsterdam, Meulenhoff, (1990). Garenloos. 364 p. 1e druk. Leesvouwen en leesstrepen.
€ 28
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de auteur aan schrijver-dichter-criticus Hans Werkman (die zijn naam ook op de Franse titel schreef: ‘Voor Hans/ na een door jou goed/ gestuurde discussie in de/ Pabo v. Gouda/ Groet/ Jan/ 1 nov 90′. Met een los blad handgeschreven aantekeningen van werkman over de roman.
De eerste druk, met op p. 11, kort na elkaar, nog de volgende twee zinnen (cursivering door ons): `De tram, die middag in 1906, vervoerde twee passagiers’ (…) `De man (…) tilde zijn koffer van zwart gelakt tweed op, en zette hem buiten de bus weer op de grond.’

32. SIEBELINK, Jan Zaailingen van violen. Enkele niet eerder gepubliceerde hoofdstukken uit ‘Knielen op een bed violen’. Bredevoort, Bredevoort Boekenstad/ Vereniging Bredevoorts Boek Belang, 2005. Karton. 36 p. Oplage 500 exemplaren. 1e druk.
€ 40
* Eén van de 50 genummerde en gesigneerde exemplaren die werden gebonden.

33. (SLAUERHOFF, J). HAZEU, Wim Slauerhoff. Een biografie. Amsterdam/ Antwerpen, De Arbeiderspers, (1995). Linnen met stofomslag. 868 p. Met leeslint. Geïllustreerd. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de auteur aan collega-biograaf Hans Werkman (die zijn naam op het schutblad schreef): ‘Voor Hans,/ wij biografen/ leven/ tussen schuim en asch,/ ook in Amsterdam/ 18 V ’95’. Open Domein 28.

34. TIMMERMANS, Felix Het kindeke Jesus in Vlaanderen. Amsterdam, Van Kampen, z.j. Karton. 192 p. Herdruk. Matig exemplaar: rug beschadigd en behoorlijk geschaafd, scheur in franse titel geplakt met sellotape.
€ 30
* Dit exemplaar werd gesigneerd door de dochter van Timmermans: ‘Tonet Timmermans/ 12 December/ 1981’ en versierd met een tekening van een tevreden kijkende poes. Antoinette (‘Tonet’) Timmermans (1926-2020) was de derde dochter van Felix Timmermans. Ze was schrijfster en kunstenares.

35. VASALIS, M. Uitnodiging voor de uitreiking van de Culturele prijs van de provincie Groningen 1962. Op briefpapier van het Provinciaal Bestuur van Groningen, gericht aan het tijdschrift De Gids en ondertekend door de voorzitter en de griffier van de gedeputeerde staten.
Verkocht
* Bijgevoegd: enkele knipsels, waaronder éen uit het Algemeen Handelsblad van 5 juli 1941, dat meldt dat Dr. J. Droogleever Fortuyn en M. Droogleever Fortuyn-Leenmans, beiden zenuwarts, afwezig zijn tot 1 augustus. Voorts een prospectus van de derde druk (vouwblad) van Parken en woestijnen bij Stols.

36. (VERHAAGEN, Niek). Lo van DRIEL ‘De ziel bloeit slechts één zomer’. Het korte leven van Niek Verhaagen. Sint Kruis, Erven Eikenhout, 2019. Garenloos. 312 p. Geïllustreerd. 1e druk.
Verkocht
* Lijvige biografie, gedrukt in een oplage van slechts 40 (veertig!) genummerde exemplaren!
Bijgevoegd: Niek Verhaagen, De verboden vrucht. Gedichten van Niek Verhagen (sic!) met tekeningen van Theo Kurpershoek. Utrecht, De Odyssee Pers, (1941) [= 1943]. Halflinnen. 32 p. Gedrukt in 270 genummerde exemplaren. De Jong 844,

37. VERSCHAEVE, Cyriel De passie van Onzen Heer Jezus-Christus. Brugge, Zeemeeuw, [1936]. 17 x 12,5 cm. Ingenaaid. 68 p. Gezet uit de Hollandsche Mediaeval van S.H. de Roos en gedrukt in rood en zwart.
€ 15
* Bibliofiel vormgegeven boekje.

38. VOLKSBOEK GENT Het leven der alderheyligste ende alderzuyverste moeder Gods ende maegd Maria, gedeyld in XXI Kapittelen. Met stichtelyke leeringen op elke verholendheyd des zelfs. Getrokken uyt verscheyde schryvers, ende meest uyt d’oude vaders, tot het gebruyk der jongheyd. Gent, Bernard Poelman, [1790]. 18 x 15,5 cm. Halfleer met blauw wolkenmarmer (19e eeuw). 56 p. Schaafplekjes aan band, bibliotheeketiket op de binnenzijde van het voorplat, stempeltje van een kapucijnenklooster op het blanco schutblad en op de titel. Wat verbruind (vanwege de kwaliteit van het papier).
€ 140
* Met titelhoutsnede, zes houtsneden op p. (2) en vijf teksthoutsneden. Aardig volksboekje over het leven van Maria met ietwat primitieve illustraties.

39. VOSKUIL, J.J. Kladboek 1955-1956. [Haarlem], Onder de Korenmaat, (2018). Verguld halfmarokijn in foedraal (Frans den Breejen). (48) p. Met de hand gezet uit de Spectrum en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 80 exemplaren.
Verkocht
* Veertig katernen van deze uitgave werden verspreid onder enkele boekbinders die relaties onderhouden met Atelier De Ganzenweide. Dit is daarvan éen van negen exemplaren die door Frans den Breejen van de Mikadopers zeer fraai werden gebonden (en beletterd) in blauw halfmarokijn met oudroze platten.

40. VOSS, H.D. Emma and H.D. Voss removed to the J from the I. (Leuke adreswijziging). Mimico, Toronto, 1950s. 21 x 9 cm. Gevouwen blad, gedrukt in oranje en zwart. Iets verkleurd.
€ 30
* Hans Detlev Voss (1907-1976), geboren in Duitsland, leefde in de jaren dertig en veertig in Nederland en vertrok in 1951 naar Canada. Hij was een vernuftig graficus en houtgraveur, zoals deze inventieve adreswijziging mooi laat zien. Het echtpaar Voss verhuisde van Norris Crescent I naar Norris Crescent J, Mimico, Toronto, ofwel – vanaf de I als in: Illegible Inimitable Initial, Incommodious, Indecipherable, Irritative (etc.), naar de J als in: Joy, Jolly, Juicy, Jiffy, Joke (etc.). Met mooie tekeningen en een kaart van Norris Crescent.

41. VOSS, H.D. ABC op 1951. Rotterdam, eigen beheer, [1950]. 9 x 21 cm (sic). Cahiersteek. (28) p. Geïllustreerd. Gesigneerd ”t echtpaar Voss’. 1e druk.
€ 26
* Inventieve nieuwjaarsuitgave met 26 goede wensen van grafisch ontwerper H.D. Voss (1907-1976), die zich in 1951 in Canada zou vestigen.

42. (VOSS, H.D.). GOETHE Egmond en Oranje. Egmond en Alva. (Typografie en houtgravures van H.D. Voss). Amsterdam/ Antwerpen, Wereldbibliotheekvereniging, 1949. Linnen. 32 p.
verkocht
* Eén van de 275 genummerde exemplaren op houtvrij Featherweight die in linnen werden gebonden, bovendien éen van de 150 exemplaren die door H.D. Voss werden gesigneerd. Ook de schitterende schutbladen zijn van de hand van de virtuoze graficus Voss.

43. VROMAN, Leo Inleiding tot een leegte. Amsterdam, Querido, 1955. Linnen. 36 p. Oplage 750 genummerde exemplaren. Met zeven illustraties in zeefdruk naar knipsels van de dichter. 1e druk.
Verkocht
* Met handgeschreven opdracht van de dichter, gesigneerd ‘Leo’, aan het echtpaar Greshoff: ‘Aan de greshoven,/ omdat ook zij,’/zo meen ik te geloven, …/ en omdat ze mij …/ en daarenboven …/ want zo zijn wij.’
Bij de veiling van de bibliotheek van Jan Greshoff, op 23 juni 1981 bij Beijers in Utrecht (ik was toen zestien jaar oud, maar ik herinner het me nog als de dag van gisteren), bracht dit exemplaar 425 gulden in bod op, inclusief opgeld 495 gulden en 82 cent. Geïndexeerd naar 2024 is dat € 497,10. Dan is de luttele € 75 die wij vragen toch echt een koopje! Dit is een laag nummer, nr. 29 van de oplage; er is maar een beperkt aantal exemplaren in linnen gebonden.

44. (WOLKERS, Jan) ‘Jan Wolkers: een roos van vlees’. Recensie door Henk van Gelre. Pag. 7 in: Salvo. Katholiek weekblad voor de Nederlandse strijdkrachten, jaargang 17, aflevering 39, (27 april 1964). [Den Haag, Hoofdbureau Katholiek Thuisfront], 1964. 36 x 27 cm. Gevouwen. 12 p. Geïllustreerd. Randen wat gerafeld.
€ 15
* Bewonderende recensie, waarin Wolkers wordt vergeleken met allerlei andere moderne auteurs, maar alleen Reve kan aan hem tippen – Mulisch, Nooteboom, Claus en Campert geenszins.

45. ZAAL, Wim De buitenbeentjes. 36 schrijvers die ik heb gekend. (Nieuwegein), Aspekt, 1995. Garenloos. 160 p. 1e druk.
€ 20
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de auteur in zijn kleine, fijne handschrift: ‘Voor Hans Werkman,/ hoe verschillend ook zijn wij de/ laatste Mohikanen, die de tekens/ van de ‘heilige onsterfelijke sterren’/ zoeken,/ van Wim Zaal’.

46. ZAAL, Wim Gods onkruid. Nederlandse sekten en messiassen. Amsterdam, Meulenhoff, (1972). Garenloos. 152 p. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven opdracht vande auteur: ‘voor Hans Werkman,/ schrijverskontakt via een/ andere tijd, een andere/ eeuwigheid dan de onze,/ Wim Zaal’.

47. (ZILCKEN, Ph., tekst, Charles HOLME, redactie) Modern Etching and Engraving, European and American. Being The Studio Special Summer Number 1902. Londen, The Studio, 1902. 30 x 21 cm. Origineel omslag. Ca. 240 p. Niet afgesneden. Met meer dan honderd afbeeldingen plus advertentiepagina’s afgedrukt op verschillende soorten papier, enkele in kleur. 1e druk. Rug en omslag iets versleten. Tekstpagina’s vaak wat roestig.
Verkocht
* Schitterend overzicht van de moderne grafiek anno 1900. Voor Nederland is het overzicht geschreven door Zilcken met prenten van o.a. Bauer, A.L. Koster, Nieuwenkamp, Witsen, Zilcken (te weten het portret van Verlaine naar Toorop) en De Zwart. Voor België is de tekst van Fernand Khnopff en de prenten van o.a. Baertsoen, Cassiers, Khnopff, Meunier en Van Rysselberghe. Ook Oostenrijk, Hongarije, Scandinavië, Italië en Zwitserland komen aan de beurt met korte segmenten, maar de meeste aandacht is voor Engeland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland. Compleet, een kwetsbaar groot documentatieboek in redelijke staat en zeer informatief.

 


Vergeet niet op de plaatjes te klikken, dan worden ze mooi groot!

(Zie nr. 8 in deze nieuwsbrief. Naar een foto door FaceMePLS op Wikipedia)

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 8 februari 2024 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 725.791 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis