antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 392: De Uitvreter

Plezier is besmettelijk. Kees Thomassen maakt sinds 1989 als De Uitvreter de meest uitzinnige, inventieve, kleurrijke, malle boekjes. De lol van het zetten en drukken spat er vanaf. Niet minder plezierig is het om deze uitgaven langs de meetlat te leggen en te beschrijven. Er zijn bovendien maar weinig margedrukkers met zo’n grote en gevarieerde voorraad clichés (automobielen, klokken, paarden) en vergeten corpsen (Festival, Schneidler, Studio, Volta).


(1. ACHTERBERG, Gerrit De zangen van een twintiger. Vere (sic), De Uitvreeter (sic), [1983]. Ingenaaid met gemarmerd omslag. (32) p. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt in een oplage van 99 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 35

* Achterbergs aandeel in het gezamenlijke (met Arie J. Dekker) debuut De zangen van twee twintigers (1924). Voorkomen, en jaar en plaats van uitgave doen vermoeden dat dit een andere Uitvreter is.)

2. ANONIEM Luimige dichtstukjes. [Zoeterwoude], (De Uitvreter, 2002). Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in blauw en zwart op Hollandsche Druk in een beperkte oplage.

€ 8

* Jaarwisselingsgeschenk 2002/2003 van Nop Maas en Joep Jaspers.

2566563. ANONIEM Negen limericks. Zoeterwoude, De Uitvreter, 2004. Oblong. Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt op Zerkall-Bütten elfenbein in een oplage van 75 exemplaren.

€ 12

* Vieze limericks over literaire figuren, afkomstig uit een anoniem typoscript uit de Tweede Wereldoorlog.

4. BEETS, Nicolaas Mijn luim is in mijn camera… [Zoeterwoude, De Uitvreter], 1998. Twee bladen met scharnierend tussenblad, zodat bij uitvouwen een heuse camera ontstaat, compleet met lensje! Met de hand gezet uit de Spectrum en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 110 exemplaren.

€ 12

* Bijzonder originele uitgave van dit gedicht, dat te lezen valt wanneer men door de lens kijkt. Uitgave ter gelegenheid van de tentoonstelling Genoegens smaken, gewijd aan de Camera Obscura.

(5. BLOEM, J.C. Later. Veere, De Uitvreter, [1982]. Ingenaaid met omslag (garen losjes). (20) p. Met de hand gezet uit de Imprint en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 60 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 35

* Elf verzen van Bloem, die niet in de Verzamelde gedichten voorkomen. Voorkomen, en jaar en plaats van uitgave doen vermoeden dat dit een andere Uitvreter is.)

6. BODDAERT, Pieter Aantekeningen van allerhande nature. (Zoeterwoude, De Uitvreter, 1995). Ingenaaid. (12) p. Geïllustreerd. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 80 exemplaren.

€ 10

* Van de oplage waren 60 exemplaren bestemd voor het project Woordendoos, op 6 oktober 1995 gepresenteerd in Middelburg.

2565977. BOERSTOEL, Jan Nooit meer droge ogen. Z.p., (Arina Overkleeft en Dick Welsink, 2005). Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet door Overkleeft en Welsink uit de Gill Sans en gedrukt door De Uitvreter in een beperkte oplage.

€ 14

* Jaarwisselingsgeschenk 2005-2006.

8. BOS (sst. en inl.), Jan ’t Is vreugd in Folio. Liederen in ’t vroede, in ’t zotte en in ’t amoureuze bij de afronding van de Short-Title Catalogue, Netherlands. Met een inleiding door Jan Bos. (Met drie ingeplakte foto’s). Den Haag, Koninklijke Bibliotheek, 2009. Ingenaaid met omslag. (16) p. Met de hand gezet uit de Dante en gedrukt door Kees Thomassen en Jan Bos in een oplage van 150 exemplaren.

€ 16

* Ter gelegenheid van het afsluiten van het project STCN.

9. BOSCH, Annette van den De nacht van de zwaan. (Met een aan H.N. Werkman ontleend titelvignet). (Zoeterwoude, De Uitvreter), [2007]. Vouwblad. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt op Canson gris ciel in een oplage van 50 exemplaren.

€ 8

10. BOUDEWIJN Vraag. Zoeterwoude, De Uitvreter, 2004. Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in rood en zwart in een beperkte oplage.

€ 6

* Jaarwisselingsgeschenk 2004-2005.

11. BREUGELMANS (inleiding), R. Dichtmatige regelen om drukkers proeven te corrigeeren. In het licht gegeven door J.E.D.W. en met eene uitleiding van R. Breugelmans. Leyden, De Uitvreter, 1992. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt in een oplage van 90 genummerde exemplaren.

€ 10

* Het gedicht werd gedrukt van een cliché.

12. CAMPERT, Remco, en Jan HANLO Plan voor een tuin (van Klee) [en:] Het dak. (Leiden, De Uitvreter, 1994). Tweemaal gevouwen plano. Met de hand gezet uit de Univers en de Helvetica en gedrukt in blauw en groen in een oplage van 190 exemplaren.

€ 14

13. CHARIVARIUS Charivarius doet Schopenhauer. Z.p., [De Uitvreter], 1999. Uitvouwbaar blad in omslag. Met de hand gezet uit de Caslon en gedrukt in brons en zwart op Zerkall-Bütten in een beperkte oplage.

€ 8

* Jaarwisselingsgeschenk 1999/2000 van Nop Maas en Joep Jaspers. Zowel leverbaar in bruin als in groen omslag.

25665414. COUPERUS, Louis Drie kattebelletjes van Louis Couperus uit 1892. Bezorgd door en met een nawoord van H.T.M. van Vliet. Leiden, Fac & Spera, 2009. Ingenaaid. (12) p. Geïllustreerd. Met de hand gezet uit de Bembo en door De Uitvreter gedrukt op Zerkall-Bütten Druckpapier elfenbein halbmatt in een oplage van 45 genummerde exemplaren.

€ 20

* De korte briefjes zijn gericht aan de Zweedse journalist en sportman Gustaf Uddgren, wiens – nu zeldzame – Zweedse vertaling van Noodlot in 1899 zou verschijnen.

15. DE UITVRETER A day at the races. [Zoeterwoude], (De Uitvreter, 1998). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in blauw, groen, rood en zwart in een oplage van 500 exemplaren.

€ 6

* Koppermaandagprent met prachtige clichés van renpaarden.

25658816. DE UITVRETER Plop! Magazine ter bevordering van het jaar. Extra editie! (Zoeterwoude, De Uitvreter, 2004). Ingenaaid. p. Met de hand gezet uit ‘voornamelijk schreeflozen’ en gedrukt in een oplage van circa 55 exemplaren.

€ 14

* Curieus boekje, bomvol clichés, bestemd voor de vriendendoos van Ernst Boissevain. Melig colofon: ‘Papier: uiteraard, we moesten toch ergens op drukken (…) Druk: nou, behoorlijk ja, dank u’.

17. DE UITVRETER Tja, je moet er van houden. Letterproef nr. 1. Leiden, De Uitvreter, 1991. Oblong. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit een arsenaal aan corpsen en gedrukt in goud, zilver, geel, rood en zwart in een beperkte oplage.

€ 14

18. DICKINSON, Emily, SHAKESPEARE, en Jan KEIJSER Sonnet 55. Poem 55. Bespiegeling 55. [Den Haag/ Zoeterwoude], (Statenhofpers/ De Uitvreter, 1995). Ingenaaid met omslag van Zaans Bord. (8) p. Met de hand gezet uit de Caslon en de Bodoni en gedrukt op Japans in zwart en blauw in een oplage van 55 exemplaren.

€ 12

* Een ‘pesterijtje’ voor Jan Keijser, die op 18 november 1995 55 jaar oud werd.

19. (DOESBURG, Theo van). W. de GRAAF Liefdevol bijsturen. Theo van Doesburg tussen huwelijk en verhouding. Zoeterwoude, (De Uitvreter), 1996. Ingenaaid met omslag. (28) p. Gezet uit de Bembo en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 106 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 16

20. DRS. P e.a. De klopgeest. Onregelmatig verschijnend litterair tijdschrift. Twaalfde jaargang, nummer 23, november 2007. Woold, De Uitvreter, 2007. Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt op Hollandse Druk van Van Gelder in een oplage van 50 exemplaren.

€ 22

* Behalve een mooi gelegenheidsgedicht van Drs. P. staan in dit nummer speciaal voor Kees Aarts geschreven/ geselecteerde gedichten van o.a. Hans Dorrestijn, Gerrit Komrij, Willem Wilmink en Driek van Wissen.

21. DUBOIS, Pierre H. Steeds je Pierre. Een brief van Pierre H. Dubois aan Jan Greshoff. Zoeterwoude, De Uitvreter, 1999. Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt in blauw en zwart op Hollandsch Normaal in een oplage van 150 exemplaren. 1e druk.

€ 10

* De titelpagina van dit exemplaar werd per abuis verkeerd gebonden, zodat deze nu prijkt tegenover het colofon.

22. FEBRUARI, M. Schrappen. (Met een Toelichting bij Schrappen door Kees Thomassen). Zoeterwoude, De Uitvreter, 2005. Overslagmap waarin vijf lange stroken papier + plano + ingenaaid cahier met de Toelichting. Met de hand gezet uit de Caslon, de Helvetica en de Festival en gedrukt in een oplage van 75 genummerde exemplaren.

€ 25

* Prachtige column van Februari over Engelse regelval, zesmaal in verschillende regelvallen gedrukt door De Uitvreter, die in de Toelichting Februari’s beweringen langs de meetlat van de zetter legt.

23. FENS, Kees Al die vermorste tijd. Een interview door Jan Tromp. (Met een ingeplakte foto van Kees Fens). Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, 2008. Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Lutetia en gedrukt in blauw en zwart op Velata avorio ‘Biblos’ in een oplage van circa 80 exemplaren.

€ 25

* Interview uit De Volkskrant, hier uit respect en bewondering voor de overleden Fens opnieuw gedrukt.

24. FENS, Kees De onsterfelijke dood. (Met twee ingeplakte foto’s door Pim Lukkenaar). Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, 2008. Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt op Velata avorio Biblos in een oplage van 60 genummerde exemplaren.

€ 25

* Mooi stuk over dood en sterven (waarin het bekende versje van Belcampo helaas incorrect wordt geciteerd), uit het jaar dat Fens zelf overleed.

25. GEEL, Chr.J. van Het verhaal van de man met het grootgegroeide hoofd en van de man met de grootgegroeide hoed. Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, [2007]. Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Spectrum en de Figaro en gedrukt op Zerkall-Bütten elfenbein in een beperkte oplage.

€ 16

* Bewerking van een jeugdvers van Emile van Moerkerken, dat Van Geel inzond voor Barbarber 33. Een nummer later plaatste Van Moerkerken als Eric Terduyn het originele verhaal, dat hij als 6 of 7-jarige schreef.

26. GEELEN, Harrie en Imme DROS Een ballade, een krans, een poëem. Den Haag, Letterkundig Museum/ Kinderboekenmuseum, 2001. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de Van Dijck en gedrukt door De Uitvreter in lila en zwart op Zerkall in een oplage van 200 exemplaren.

€ 12

* Uitgave ter gelegenheid van de expositie Zo zijn we niet getrouwd – Imme Dros en Harrie Geelen.

27. GERBRANDY, Piet Ga nu en slacht. Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, 2009. Ingenaaid met omslag. (16) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in een oplage van 75 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 22

* Gedichtencyclus.

28. GERLACH, Eva 2 gedichten. Leiden, (Dick Welsink en De Uitvreter), 1994. Oblong. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de Gill en de Rondo en gedrukt op Hahnemühle Ingres-Bütten in bruin en zwart in een oplage van 90 genummerde exemplaren.

€ 20

29. GRAAF, W. de Complete set van zes deeltjes Herinneringen aan opmerkelijke personen. Leiden, De Uitvreter, 1992-1994. Ingenaaid. 6 x (12) p. Met de hand gezet uit de magere Univers en de Iris en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 51 exemplaren.

€ 50

* Lou Bandy, Paul Citroen, Antony Kok maar ook Koos de Kapper herinnerd door De Graaf.

30. GRAAF, W. de Eindelijk. Leiden, De Uitvreter, (1992). Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de magere Univers en de Iris en gedrukt in blauw en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 51 exemplaren. 1e druk.

€ 8

* Tweede deeltje in een kleine reeks opmerkelijke herinneringen van W. de graaf aan opmerkelijke personen. Deze herinnering gaat over mevrouw Siccama.

31. GRAAF, W. de Welgemeend advies. Leiden, De Uitvreter, (1992). Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de magere Univers en de Iris en gedrukt in rood en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 51 exemplaren. 1e druk.

€ 8

* Eerste deeltje in een kleine reeks opmerkelijke herinneringen van W. de Graaf aan opmerkelijke personen. Deze herinnering gaat over Paul Citroen.

32. GROOT, Hugo de Twee sonnetten. [Leiden], (De Uitvreter, 1994). Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de Bembo en de Schneidler en gedrukt op Haesbeek Oud Hollandsch in een oplage van 80 exemplaren.

€ 10

* Eerste druk van deze twee sonnetten, de oudste Nederlandstalige gedichten van Hugo de Groot, uit circa 1608.

33. GRUTERUS, Janus Heroicae Musae. Zoeterwoude, De Uitvreter, 1999. Ingenaaid. (8) p + los vel Toelichting. Met de hand gezet uit de Walbaum en gedrukt op Zerkall weiß gehämmert in een beperkte oplage.

€ 8

* Jaarwisselingsgeschenk 1999-2000.

25657634. HAAN, Jacob Israël de Acht kwatrijnen over de wijn. Zoeterwoude, De Uitvreter, 2003. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in een beperkte oplage.

€ 12

* Bestemd voor Kitty Keijser, ‘uit dankbaarheid en bewondering voor de immer verleende gastvrijheid, waarvan ik hopelijk niet zo onbeschaamd gebruik heb gemaakt als mijn drukkersnaam doet vrezen’. Het omslag heeft (natuurlijk!) twee wijnetiketten.

35. HAAN, Jacob Israël de Eene vrouw te Parijs. Zoeterwoude, (De Uitvreter), 1998. Twee vouwbladen. Met de hand gezet uit de Aigrette en een schreefloze letter en gedrukt op Eva van Schut in een oplage van 100 exemplaren.

€ 18

* Bijdrage aan het margedrukkersproject De Grote Nederlandse Letterproef. Eén van de weinige exemplaren die buiten het project bleven.

36. HAAR, H.P. ter Het contract. [Zoeterwoude], (De Uitvreter, 1996). Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt in een beperkte oplage.

€ 8

* Crisisgedicht van een zetter anno 1922. Jaarwisselingsgeschenk 1995-1996.

37. HARTSEN, F.A. Losse gedachten. [Zoeterwoude], (De Uitvreter, 1996). Oblong. Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Caslon en gedrukt in bruin en zwart op Eva in een beperkte oplage.

€ 6

* Jaarwisselingsgeschenk 1996/1997 van Nop Maas en Joep Jaspers.

38. HEEL (transcriptie en vert.), Jos van Animo moesto. De hondengrafjes in de tuin van het Museum. Met een transcriptie en vertaling door Jos van Heel. [Den Haag], Meermanno-Westreenianum/Museum van het Boek, (1996). Ingenaaid met uitklapkaart. (12) p. Met de hand gezet uit de Dante en de Columna en gedrukt op diverse soorten papier in een oplage van circa 90 exemplaren.

€ 12

39. HELLINGA, Wytze Gerbens Vingt-trois trente-deux. Korte roman. (Met een toelichting door De Uitvreter en een typografische illustratie door Lonneke N.). Zoeterwoude, (De Uitvreter), 2000. Linnen (Herman van der Kruijk). 42 p. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt op 120 grams Hollandsch in een oplage van 90 genummerde exemplaren.

€ 22

* Eén van de 50 in linnen gebonden exemplaren. Het verhaal van een jeugdige Hellinga, dat alle kenmerken van Nieuwe Zakelijkheid heeft, is gevonden door Gerrit Jan de Rook op de boekenmarkt: deze wonderlijke geschiedenis wordt fraai beschreven in de toelichting.

25619340. HEYTZE, Ingmar Heden geen gedicht. (Met als frontispice een originele zwart-witfoto van de dichter aan het begin van zijn overigens mislukte carrière als profvoetballer). Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, 2007. 29 x 22 cm. Ingenaaid met omslag en titeletiket (Tinkerlady). (20) p. Met de hand gezet uit de Walbaum en gedrukt op handgeschept Losin in een oplage van 85 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.

€ 35

41. HOFDIJK, W.J. Mamia. Leiden, De Uitvreter, 1992. Uitvouwbaar blad geplakt in omslag. Geïllustreerd. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt in groen en zwart op Zerkall in een oplage van 111 exemplaren.

€ 6

* Uitgave ter gelegenheid van de presentatie van het Schrijversprentenboek Uit menschlievendheid zoude ik barbaar kunnen worden.

42. HUYGENS, Constantijn Over boeken. [Zoeterwoude], De Uitvreter, 1996. Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Dante en gedrukt in donkerbruin op Zerkall-Bütten antik jutemeliert in een oplage van 125 exemplaren.

€ 6

25157943. KOMRIJ, Gerrit Invitatie. Den Haag, Letterkundig Museum, 2004. Vouwblad met ingebouwd opklapbaar venstertje (‘piep show’). Met de hand gezet uit de Gill door de Uitvreter en gedrukt in een beperkte oplage. 1e druk.

€ 18

* Uitgave ter gelegenheid van de opening van de aan Gerrit Komrij gewijde tentoonstelling op 26 maart 2004. Leuke vormgeving door Lonneke N.

25157844. KOMRIJ, Gerrit Nederlandse poëzie van de 19de tot en met de 21ste eeuw in twee gedichten. Zoeterwoude-Dorp, De Uitvreter, 2004. 8 p. + bijlage en buikband (‘De dunne Komrij!’). Met de hand gezet uit o.a. de Dante en de Gill en gedrukt lila en zwart in een oplage van 100 exemplaren. Vormgeving Lonneke N. 1e druk.

€ 22

* Uitgave ter gelegenheid van de viering van de zestigste verjaardag van Gerrit Komrij in Antiquariaat AioloZ op 30 maart 2004. Twee klassiekers van Komrij (‘De dichter’ en ‘Een gedicht’).

45. KOPLAND, Rutger Het tikt. Den Haag, Letterkundig Museum, 2009. Vouwblad in omslag. Met de hand gezet door De Uitvreter uit de Van Dijck en gedrukt op Velata avorio Biblos in een beperkte oplage.

€ 10

* Met toegangskaartje voor de afscheidsreceptie van Korteweg op 18 januari 2009, ter gelegenheid waarvan dit gedicht werd gedrukt en verspreid.

46. KOPLAND, Rutger Terug naar de natuur. Eindenhout, Math Inc., 2005. Oblong. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet door De Uitvreter uit de Walbaum en gedrukt op Hollands druk in een beperkte oplage.

€ 12

* Voor het illustere genootschap Het Beschreven Blad bestemd.

47. KOPLAND, Rutger Under the apple tree and other poems. Translated by James Brockway. Leiden, (De Uitvreter), 1994. Ingenaaid met stofomslag (omslagontwerp Lonneke N.). Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt op dertig jaar oud De Haesbeek Oud Hollands in groen en bruin in een oplage van 60 exemplaren.

€ 30

48. KORTEWEG, Anton Bomen. Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, 2009. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de houtsneeletter [van André van der Vossen] en gedrukt in groen en grijs op Zerkall-Bütten antik-jutemeliert in een oplage van 65 genummerde exemplaren.

€ 10

* Drie boom-verzen ter herinnering aan Kortewegs afscheid van het LM.

25664949. KORTEWEG, Anton Wij lopen samen een grande randonnée. Woold, ’t Harkel, De Uitvreter, 2010. Leporello in omslag met titeletiket. 16 bedrukte bladen. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt op Velata avorio Biblos in een oplage van 80 genummerde exemplaren.

€ 28

* Prachtige uitgave met kleurenillustraties van twee slakken die op bijna elk blad hun sporen achterlaten.

50. LUKKENAER, Pim Ho maar! Geen tekens. (Gedichten 1953-1987). Leiden, (De Vrije Vogel), 1991. Ingenaaid. Met de hand gezet uit de Lutetia en gedrukt op Hahnemühle door De Uitvreter in een oplage van 70 exemplaren. 1e druk.

€ 14

51. MAAS (samenst.), Nop Hooge criticus. Een portret van J.J. van Santen Kolff (1848-1896) met een toelichting door Nop Maas. Leiden, (De Uitvreter), 1993. Ingenaaid. (8) p. Met een illustratie. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in brons en zwart op Oud Hollandsch in een oplage van 100 genummerde exemplaren.

€ 12

25658652. MARSMAN e.a., H. Dahin! Dahin! Zes verzen over reizen voor Sjoerd Koopman bij zijn vijftigste verjaardag. Zoeterwoude, De Uitvreter, 1999. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit zes corpsen en gedrukt in rood en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 50 exemplaren.

€ 14

53. MARSMAN, H. Franz Kafka. Voornamelijk ‘Der Prozess’. Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, (2007). Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de Lutetia en gedrukt in een oplage van 59 exemplaren.

€ 18

* Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de (onlangs overleden) Kafkakenner Jan Erik Bouman.

54. N., Lonneke Memories are made of this. Zoeterwoude, De Uitvreter, 2000. Vouwblad. Met de hand gezet uit diverse schreeflozen en gedrukt in geel, rood, blauw en zwart in een beperkte oplage.

€ 10

* Koppermaandagprent voor donateurs van Drukwerk in de Marge, verlucht met tientallen clichés. De tekst van de vaste illustratrice van deze pers is scherp en hilarisch.

55. OOSTERWIJK BRUIJN, J. van 4 dichtkundige recepten. Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, 2006. Oblong. Leporello in vouwblad. Met de hand gezet uit de Van Dijck en gedrukt op 150-grams Hollandse Druk van Van Gelder.

€ 8

* Jaarwisselingsgeschenk 2006-2007 van Nop Maas en Joep Jaspers.

56. OSTAIJEN, Paul van Pjesma o alpskim lovcima. Vertaald door Sanja Percela. Harcelaneum [= Woold – ’t Harkel], Sub Signo Curculionis [= De Uitvreter], 2007. Vouwblad in omslag. Ten dele geprint en ten dele met de hand gezet uit de Gill en gedrukt op Velata avorio Biblos in een beperkte oplage. 1e druk.

€ 14

* Kroatische vertaling van ‘Alpejagerslied’, gedrukt voor het project Men versta mij wel voor René Hesselink.

1882657. OSTAIJEN, Paul van Rijke armoede van de trekharmonika. Zoeterwoude, De Uitvreter, 2004. Ingenaaid + ingeplakte ‘trekharmonika’ [= leporello]. (4) p. Met de hand gezet uit de Gill en de Helvetica en gedrukt in een oplage van 50 exemplaren.

€ 20

* Inventieve uitgave van dit vers, waarvan 35 exemplaren bestemd waren voor leden van Het Beschreven Blad.

58. OSTAIJEN, Paul van Vrolik landschap. Zoeterwoude, De Uitvreter, 2003. Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in rood en zwart in een beperkte oplage.

€ 12

* Jaarwisselingsgeschenk 2003-2004.

59. (OSTAIJEN, Paul van). HOVEN, Paul van den Alpejagerslied II. Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, 2007. Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit ‘een nogal afgereden’ Helvetica en gedrukt in blauw, groen, paars en zwart op Hollandse Druk van Van Gelder.

€ 12

* Gedrukt voor het project Men versta mij wel voor René Hesselink.

60. (OSTAIJEN, Paul van). STORM, Reinder Boekverkoperslied. (In een bewerking van Reinder Storm). Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, 2007. Leporello in omslag. Met de hand gezet uit de Walbaum en gedrukt in blauw, rood en zwart op Freelife Marcata in een beperkte oplage.

€ 12

* Gedrukt voor het project Men versta mij wel voor René Hesselink.

61. PERRON, E. du Beste Constant. Een onbekende brief aan Constant van Wessem met een nawoord en aantekeningen door R. Storm. Leiden, (De Uitvreter), 1991. Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt in 75 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 12

* Naar verluidt is de brief van Du Perron van de eerste tot de laatste letter geschreven door Reinder Storm.

62. PERRON, E. du Chère Mademoiselle. Een onbekende brief aan Suzanne Lonneux met een toelichting door Paul E. Voorhoeve. (Zoeterwoude, De Uitvreter, 1996). Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de Caslon en gedrukt in een oplage van 140 exemplaren. 1e druk.

€ 10

* De brief van Du Perron werd in facsimile van het handschrift afgedrukt.

63. (PERRON, E.). Gerard den BRABANDER, Jac. van HATTUM, Ed. HOORNIK en E. du PERRON Drie tegen één op ’n Perron. Z.p., Avalon Pers/ De Uitvreter, (1995). Oblong. Ingenaaid. (8) p. Gezet uit de Bembo en de Garamond en met de hand gedrukt in groen en zwart op Zerkall-Bütten Elfenbein Halbmatt in een oplage van 110 genummerde exemplaren.

€ 14

* Uitgave ter gelegenheid van de bijeenkomst van het E. du Perron Genootschap op 4 februari 1995.

64. RENSBURG, J.K. Een mislukte oudejaarsavond. (Zoeterwoude, De Uitvreter, 2004). Vouwblad. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in groen, geel en zwart op Hahnemühle in een beperkte oplage.

€ 8

* Jaarwisselingsgeschenk van Nop Maas en Joep Jaspers.

65. ROMIJN MEIJER, Henk Kalenderverhalen. Bezorgd door Gerben Wynia. Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, 2009. Ingenaaid (als kalender). (20) p. Met de hand gezet uit de Walbaum en gedrukt in een oplage van 75 exemplaren. 1e druk.

€ 16

27498-266. SCHMIDT, Annie M.G. Het kameeltje. (Met een tekening van Thé Tjong-Khing). Zoeterwoude, De Uitvreter, 2004. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt in rood en zwart op Zerkall-Bütten antik jutemeliert in een oplage van 95 genummerde en door de illustrator gesigneerde exemplaren.

€ 22

* Uit Ik ben lekker stout. De koningin kan kamelen niet velen, maar toch komt het goed…

67. SCHMIDT, Annie M.G. De prins van Hoedeli Doedeli Douw. (Met een illustratie van Jan Jutte). Zouterwoude, (De Uitvreter), 2001. Oblong. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de Rondo en gedrukt in groen en zwart op Hahnemühle in een oplage van 100 genummerde en door de illustrator gesigneerde exemplaren.

€ 22

* Mooie uitgave van dit in 1951 verschenen gedicht van Annie M.G. Schmidt!

68. SCHMIDT, Annie M.G. De trein bleef staan. (Met een illustratie van Philip Hofman). Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, 2009. Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Volta en gedrukt op Veling Arches in een oplage van 100 genummerde en door de illustrator gesigneerde exemplaren.

€ 18

69. SCHMIDT, Annie M.G. Zonder jou. (Met een illustratie van Rick de Haas). Woold-’t Harkel, De Uitvreter, 2008. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de Van Dijck en gedrukt in goud en zwart in een oplage van 99 genummerde en door de illustrator gesigneerde exemplaren.

€ 22

* Rouw-gedicht met afbeelding van een begrafenis.

70. SCHOLTEN, Patty Herfstkwatrijnen. Zoeterwoude, (De Uitvreter), 2001. Oblong. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de Studio en gedrukt in lichtbruin en donkerbruin op 110-grams Eva in een oplage van 70 exemplaren.

€ 10

71. SCHOLTEN, Patty Horecagedichten. Zoeterwoude-le-village, L’Ecornifleur, 2001. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit ‘een scala aan letters’ en gedrukt in zwart en oker op Hollandsch normaal 3 in een beperkte oplage.

€ 16

* Jaarwisselingsgeschenk 2001-2002. Leuk!

25657572. SCHOLTEN, Patty swingt zaagt & schuurt. m.m.v. Kees Stip & Velibor Vidakovic. Zoeterwoude, De Uitvreter, 2004. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de Albertus en gedrukt in paar, roze en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 75 exemplaren.

€ 14

* Mooi boekje met een mierzoet voorkomen (het laatste gedicht heet ‘Jomeo en Rulia’).

73. SPAAN, Henk Verveling. Leiden, De Uitvreter, [1992]. Oblong. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de Garamont en de Rondo en gedrukt in groen en zwart op Zerkall-Bütten in een beperkte oplage. 1e druk.

€ 10

* Jaarwisselingsgeschenk 1992/1993 van Nop Maas en Joep Jaspers.

74. STIP, Kees Kwatrijn door Katrijn. Leiden, De Uitvreter, 1993. Vouwblad in de vorm van ansichtkaart. Met de hand gezet uit de Helvetica en de Rondo en gedrukt in een oplage van 80 exemplaren.

€ 10

75. THOMASSEN SR., Kees Lat-relatie. Leiden, De Uitvreter, 1994. Oblong. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de magere Univers en gedrukt in groen en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 73 exemplaren. 1e druk.

€ 8

76. THOMASSEN, Kees Aangeraakt. Leiden, De Uitvreter, 1992. Oblong. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt in grijs en zwart op Zerkall in een oplage van 60 exemplaren.

€ 8

* Deze tekst verscheen eerder in META 16. Een deel van de oplage was bestemd voor de leden van het genootschap Het Aangeraakte Boek.

77. THOMASSEN, Kees Jenevertypografie. Waarbij gevoegd poëmen van Gezelle, Gorter en Gezellig. Leiden, De Uitvreter, 1995. Ingenaaid. (8) p. + 4 plano’s in omslag gevouwen. Gelaserd en met de hand gezet en gedrukt in een oplage van ‘exact 60 genummerde exemplaren’. 1e druk. Koningswaterschade langs randen, maar dat is de drank.

€ 14

* Met een vrolijk omslagontwerp, van de hand van de schrijver/uitgever zelf. Jaarwisselingsgeschenk 1994-1995 en Koppermaandaguitgave ineen.

78. TOLLENS Cz., H.F. Aan Klytia. Leiden, De Uitvreter, (1990). Ingenaaid. (4) p. Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt in rood en zwart in een kleine oplage. Inkt op voorzijde omslag.

€ 12

* Minnegedichtje uit 1809.

79. VENERIS CAP. O.F.M., Frater Speels ABC. Ter onderrichting aan de jeugd. [Zoeterwoude], De Uitvreter, 1996. Oblong. Ingenaaid met omslag. (36) p. Met de hand gezet uit de Garamont en de Floriated Capitals en gedrukt in vele kleuren in een oplage van 50 ‘en nog wat’ exemplaren.

€ 16

* Het heetste abecedarium dat wij ooit onder ogen kregen. Werkt op de lachspieren en de oren (roder en roder).

80. VESTDIJK, S., PIA, Pascal, en E. du Perron De zwanen van Gistoux. Drie gedichten rond een landgoed vertaald en toegelicht door Kees Snoek. Le cygnes de Gistoux. Trois poèmes autour d’un domaine traduits et présentés par Kees Snoek. (Met een ingeplakte foto van het kasteel van Gistoux). Utrecht, E. du Perron Genootschap, 2008. Ingenaaid met omslag. (20) p. Met de hand gezet uit de Dante en gedrukt door De Uitvreter in blauw en zwart op Velata avorio Biblos in een oplage van 150 exemplaren.

€ 14

81. VIGOLEIS THELEN, Albert “voor bobby s.”. Gedicht voor Helmut Salden. (Met een toelichting door Dr. L. Fiethen). Z.p., Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst, (2005). Vouwblad, geplakt in omslag. Met de hand gezet uit de Helvetica en door De Uitvreter gedrukt in een beperkte oplage. 1e druk.

€ 10

* Herfstdruk 2005, tevens nieuwjaarswens 2006.

82. VISSER, Ab Gedichten. (Met een verantwoording door Kees Thomassen). Leiden, (De Uitvreter), 1993. Ingenaaid met omslag. (2), 30 p. Met de hand gezet uit de magere Univers en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 135 exemplaren. 1e druk.

€ 18

83. VISSER, Ab Portretten in focus. Zonder retouche. Leiden, De Uitvreter, (1992). Ingenaaid in vervaarlijk besmettelijk, spiegelend omslag. 20 p. Met de hand gezet uit de magere Egmont en gedrukt in grijs op Zerkall elfenbein in een oplage van 130 exemplaren. 1e druk.

€ 14

84. VRIES, Hendrik de Veeltintig bij tovergloed en enige andere gedichten. (Zoeterwoude, De Uitvreter, 1996). Uitvouwblad in omslag, met in een flap nog eens een 8 pagina tellend katerntje verborgen. Met de hand gezet uit de Echo, de Volta, de Syntax en de Derby en gedrukt in oranje, rood en zwart op Zerkall in een oplage van 120 genummerde exemplaren.

€ 15

* Eén van de twintig Romeins genummerde exemplaren die bestemd waren voor de drukker. De overige exemplaren waren bestemd voor het project Die droomwereld in te dringen.

85. WEZEL, René De tweede Klikspaan. Leiden, De Uitvreter, (1992). Ingenaaid. (16) p. Geïllustreerd. Gezet uit de Bembo en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 150 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 6

* Ongenummerd exemplaar. Jaarwisselingsgeschenk 1992/1993 van Antiquariaat Klikspaan te Leiden.

25658786. WILMINK, Willem Voor 5 en 7 december. Zoeterwoude-Dorp, De Uitvreter, 2004. Oblong. Leporello. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt op Zerkall in een beperkte oplage. 1e druk.

€ 12

* Liefdesgedicht bestemd voor aanwezigen bij de opening van een Wilminktentoonstelling in het Letterkundig Museum.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 18 januari 2011 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 642.050 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: