antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 543: Archief Frans Erens

We nemen veel moois mee naar de Maastricht Book & Print Fair, maar het topstuk is wel het indrukwekkende archief van Frans Erens. Belangstellenden kunnen wij op verzoek een uitgebreide beschrijving op papier toesturen (negen pagina’s, met interessante citaten).

erens

ERENS, Frans Zeer omvangrijke collectie manuscripten en overdrukken van deze Limburgse Tachtiger. Nooit bestudeerd! Acht schoolschriften, vele tientallen grote en kleinere manuscripten (soms met onvindbare overdrukken), twintig uitgaven – vaak voorzien van vriendschappelijke opdrachten aan Erens – van bevriende Tachtigers, enkele brieven aan Erens en een originele foto van de schrijver. Totaal circa 650 beschreven pagina’s.
€ 14.500
* Dit bijzondere, veelzijdige en nooit bestudeerde archief laat Erens in al zijn facetten zien: als jurist, als reiziger, als katholiek en vertaler van Augustinus en Thomas a Kempis, als criticus, als groot kenner van de Franse literatuur en auteurs, als Limburger, als vernieuwend schrijver en als gewaardeerd collega. Vooral de acht schoolschriften zijn een absolute, tot nu toe onbekende goudmijn: ze bevatten zowel (aanzetten tot) scheppend proza (deels ongepubliceerd!) als concepten van brieven aan schrijvers, uitgevers, dominees en makelaars (welke als een alternatief dagboek kunnen worden beschouwd, een onmisbare aanvulling op Vervlogen jaren). Het is uitzonderlijk dat dit archief bijna tachtig jaar na het overlijden van Erens nog bij elkaar is!

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 12 maart 2014 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.729 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: