antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 619: Noest en nobel

Gevarieerde aanwinsten op de plank: een luxe privé-uitgave van Enschedé, opdrachten van Gust Gils en Karel van het Reve, het tijdschrift van Jeroen Henneman, Amsterdamse romans, gave stofomslagen, het lijdensverhaal van J.C., pulpromans, fraaie Nypels-drukken en een handgeschreven kwatrijn van Theo Sontrop… en meer.


1. (ANDREUS, Hans). LODEIZEN, Frank Herinnering aan Hans Andreus, gevolgd door: Hans ANDREUS, Kleine kabbala voor Frank Lodeizen. Amstelveen, AMO, 1985. Ingenaaid. 24 p. Naar aanwijzingen van Bram de Does gezet uit diens Trinité Roman Wide 3 en gedrukt door Enschedé in een oplage van 125 genummerde en door de kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 45

2668532. BELLAY, Joachim du Les Regrets. (Met een houtsnede van Robert Steiner). Paris, La Connaissance, 1925. Ingenaaid. 126 p. Initialen en vignetten van S.H. de Roos. Gedrukt door Charles Nypels in zwart, rood, blauw en zilver in een oplage van 380 genummerde exemplaren. Rugje iets verkleurd, verder prachtig.
€ 50
* Dit is een van de 50 exemplaren niet genummerde exemplaren, op naam gedrukt van C.A.J. van Dishoeck, de bibliofiele uitgever. Op Pannekoek. Van Laar 15.

3. CLAUS, Hugo Het verdriet van België. Amsterdam, De Bezige Bij, 1983. Linnen met stofomslag. 776 p. 1e druk.
€ 85
* Op de titelpagina gesigneerd door de auteur in de maand van verschijnen: ‘Hugo Claus/ 19.3.83/ Amsterdam’. Wildemeersch 136.1.A.

2668164. COENEN, Frans In duisternis. Amsterdam, L.J. Veen, [1903]. Gedecoreerd linnen (latere band, niet het ontwerp van F. Hart Nibbrig). (4), 180 p. 1e druk. Vlekje op voorplat.
€ 50
* ‘In zijn kamertje, grijsdruilend van wintermorgenschemering, lag hij al langen tijd wakker op het ijzerknarsend ledikant, zich telkens omwendend in de bedwarmte…’ Mooie boekband met twee art nouveau-klaprozen.

5. COENEN, Frans Zomergenoegens van de Familie Kramp. Amsterdam, Brusse, [1906]. Versierd linnen. 94, (6) p. 1e druk. Netjes.
€ 25
* Treurig, minder bekend verhaal van Frans Coenen. Vroege Brusse, met jugendstilvignetten die aan de Insel-Bücherei ontleend lijken. Achterin uitgeversreclame. Aantrekkelijk groen boekbandje. Cat. Brusse 62.

2670116. COUPERUS, Louis Fantasia. Amsterdam, L.J. Veen, 1942. Halflinnen met stofomslag (ontwerp R. Snapper). 128 p. 1e druk. Omslag aan rug en randen wat versleten, verder mooi.
€ 20
* Keuze van 15 verhalen, vooral over Italië. Schaars met het mooie omslag.

7. DEKKER, Maurits, & Ed. HOORNIK Een schot viel in Parijs….. Een protest tegen de progroms [sic] in Duitschland. (Met het gedicht ‘Pogrom’ van Ed. Hoornik). Amsterdam, Uitgeverij ter Verdediging van de Rechten van den Mensch, [1938]. Geniet. 16 p. 1e druk. Omslag gevlekt. Aan de randen flink versleten.
€ 20
* Fel protest tegen de Kristallnacht en de antisemitische uitwassen van Duitse en Nederlandse nazi’s. Aan het eind een gedicht van Ed Hoornik, getiteld ‘Pogrom’. Zeer kwetsbare publicatie.

8. ELSSCHOT, Willem Verzameld werk. Met illustraties van Peter van Hugten. Amsterdam, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2005. Gouden Reeks. Linnen met stofomslag en geïllustreerd foedraal. 852 p. 1e druk.
€ 65
* Bezorgd en met toelichting door Peter de Bruijn. Aandoenlijke tekeningen. Willem Elsschot-Genootschap-editie.

9. ENSCHEDE, M.A. Verzen. (Drie deeltjes in één band, compleet). [Haarlem], Joh. Enschede & Zonen, 1938-1941. Verguld heelleer (J. Brandt & Zoon). 40; 36; 40 p. Met portret in lichtdruk door Marthe Antoine Gérardin. Gedrukt op Pannekoek. Niet afgesneden. 1e druk. Rugje iets verbleekt en aan de voet geschaafd. Schutbladen (van keizerlijk Japansch!) met iets waterschade, buitenste bladen van het boek wat verbruind.
€ 125
* Buitengewoon fraaie privéuitgave van de poëzie (in het Frans en het Nederlands) van Mathilda Amélie Enschede (1884-1940), het enige kind, kennelijk in Frankrijk woonachtig, van Charles Enschedé (1855-1919). Hooggestemde poëzie met o.m. verwijzing naar Rudolf Steiner. Curieus genoeg bevat de bundeling een gedicht ter herinnering aan Ernst vom Rath, derde secretaris van de Duitse ambassade in Parijs, op wie in november 1938 een dodelijke aanslag werd gepleegd. Vom Raths overlijden (na twee dagen) was de door Goebbels gezochte aanleiding voor de Kristallnacht. Wellicht kende de schrijfster Vom Rath persoonlijk. Ook met een herdenkingswoord van Maria Ondei-de Wit (moeder van de auteur M. Ondei), schrijfster en een nicht van Mathilda Enschedé.
De drie deeltjes zijn gebonden in een zeer fraaie, ingetogen luxe band met gouden kaders en lijnen op de kanten.

26663910. (FOTOMONTAGE). DONKER, Anthonie Schaduw der bergen. Rotterdam, W.L. & J. Brusse, 1935. Ingenaaid met stofomslag. 424 p. 1e druk. Wat versleten en scheefgelezen.
€ 25
* Opmerkelijke roman over het leven in Davos, kuuroord en vakantieplaats. Met modernistisch omslag van Wim Brusse, een fraaie fotomontage. Geen perfect exemplaar helaas.

11. GILS, Gust Met de Noorderzon op stok. Zaandijk, Heijnis, [1960]. Ingenaaid. 64 p. 1e druk. Met erratablaadje (geplakt op binnenzijde omslag).
€ 45
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht op de franse titel: ‘voor jim holmes/ deze 33 folies flamandes/ zeer hartelijk,/ – Gust/ Brasschaat 29.11.’60’. Gard Sivik reeks, serie I, deel I.

2782512. GRUNWALD, Levy Om het oude geloof. Oorspronkelijke roman. Feuilleton uit het Nieuw Israëlisch Weekblad. Amsterdam, J.L. Joachimsthal, 1929. Geïllustreerd karton (L. Pinkhof). 160 p. Met verklarende woordenlijst. 1e druk. Rugje verbruind en iets versleten.
€ 20
* Speelt deels in ‘Donker Amsterdam’. Zeer fraaie omslagtekening van Leo Pinkhof, die in 1943 in Sobibor werd omgebracht. Hij was een broer van de schrijfster Clara Asscher-Pinkhof en van de dichter Sally Pinkhof.

13. (HART, Maarten ‘t). SCHAFRAT, Kees Het Lintje. (Leiden), De Kler, (2004). Ingenaaid met stofomslag. 16 p. Gedrukt in een oplage van 250 exemplaren. 1e druk.
€ 25
* Uitgave ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Maarten ’t Hart. Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur aan Hella Haasse: ’30 juni 2007/ Voor Hella Haasse,/ die nu ook een Voorleeslintje/ heeft verdiend!/ Hartelijk,/ Kees Schafrat’.

14. HEIJDEN, A.F.Th. van der Het bankroet dat mijn goudmijn is. Den Haag, (Stupers Van der Heijden), 1995. Ingenaaid. 48 p. Gedrukt in een oplage van 500 exemplaren. 1e druk. In de originele envelop.
€ 50
* Jaarwisselingsgeschenk 1995/1996. Niet in de handel.

15. HENNEMAN, Jeroen News. [Amsterdam, De Harmonie]. Jrg. 1, afl. 1-6 (1975-1977?). Losbladig (als uitgegeven) in twee kartonnen mappen. Rijk geïllustreerd. Gedrukt in een oplage van 200 exemplaren? Compleet.
€ 150
* Zeldzaam tijdschrift van de kunstenaar Jeroen Henneman, met prozaïsche bijdragen, dagboekachtige aantekeningen, facturen in kopie, maar bovenal: veel tekeningen van de hoofdredacteur. Het periodiek heeft inhoudsopgave noch colofon, maar enkele illustraties van medewerkers zijn ondertekend (Dirk Ayelt en Annemarie Kooiman, Markus Raetz, Maureen Richardson, Marte Röling). Het laatste nummer is gevuld met (zelf)portretten.

16. (HERINGA, Peter). BECKFORD, William Vathek. Réimprimé sur l’ original Français, avec la préface de Stéphane Mallarmé. Paris, Perrit & Cie, 1893. Herbonden in linnen, voorzijde (een beetje schuin) en achterzijde omslag meegebonden. (4), XLVIII, 208 p. Voor- en achterin wat roest.
€ 30
* Met een uitvoerig voorwoord van Mallarmé. Voorin – ook een beetje schuin – het fraaie, door Ger Kleis ontworpen exlibris van Peter Heringa, met tekening van Wim Schuhmacher.

17. HERMANS, W.F. Mandarijnen op zwavelzuur. (En:) Mandarijnen op zwavelzuur. Supplement. Groningen/ Parijs, De Mandarijnenpers [= eigen beheer], 1963/ 1983. Twee delen. Ingenaaid. Vierkant 4to. 248; 108 p. Geïllustreerd. 1e drukken. De eerste Mandarijnen is gelezen en nogal smoezelig, het omslag van het Supplement is deels verschoten.
€ 120
* Een wat smoezelig exemplaar, maar wel uit de bibliotheek van uitgever Bert Bakker (junior), met zijn naam op de Franse titel van het eerste deel. Zelf komt hij niet in de Mandarijnen voor, maar zijn eveneens uitgevende oom wel: ‘Soms verbeelden zijn (= mandarijn) lijfeigenen zich dat zij muziek horen, maar het is alleen het klepperen van zijn kunstgebit, wanneer hij verguldsel afkrabt van zijn dak, om de bakker te betalen. Er is namelijk maar één bakker in Nederland, die mandarijnen betaalt (Uitgeverij Daamen N. V., dir. Bert Bakker, Den Haag tel. 112306).’
Eerste drukken van de nog steeds leesbare, humoristische klassieker en van het twintig jaar later verschenen supplement.

26703418. (HEUKELOM, J.B.). RITTER, P.H. Ethische fragmenten. Haarlem, Vincent Loosjes, 1905. Gedecoreerd linnen (J.B. Heukelom). (8), 232 p. Alle sneden verguld. 5e druk. Oude eigenaarsnaam voorin, verder mooi.
€ 35
* Zeer fraaie band, waarvan de voorzijde, rug en achterzijde uniform zijn gedecoreerd in art nouveau: bestempeling in goud en donkerbruin op lichtbruin linnen. Braches Documentatie 416:3. Deze band werd ontworpen door de nog maar 25-jarige Heukelom voor de 4e druk uit 1900. Door het ‘goud op snee’ van deze vijfde druk is het boek echt een decoratief art nouveau-voorwerp geworden.

26712419. JACOBS, Jan W. Van één wereld. Amsterdam, eigen beheer, 1934. 15 x 11 cm. Ingenaaid. (128) p. 1e druk. Goed exemplaar.
€ 45
* Dit is een van de twintig exemplaren op luxe-papier, met op de eerste pagina een door Jan W. Jacobs handgeschreven colofon: ‘Dit is No. 1 van de genummerde exemplaren/ De samensteller (handtekening)’. Met exlibris van Jan Kooijman, boezemvriend van Jacobs en zijn collega bij de Arbeiderspers.
Bevat gedichten van o.a. Aragon, Den Brabander, Wolfgang Cordan, André Gide, Jan H. en Taeke de Groot, Jac. van Hattum, Wolfgang Hellmert, Willem van Iependaal, Jan W. Jacobs zelf, David de Jong jr., Halbo C. Kool, David Luschnat, Henriëtte Roland Holst, Eric van der Steen, Jac. van der Ster, Lou Tieman en Theo van der Wal. Uitgegeven door Jan W. Jacobs, ‘die deze groep kameraden van verschillende richting uitnoodigde en vrij liet in te zenden wat zij geschikt achtten. Fraai typografisch ontwerp van Johan van Hell.

20. (KELLENDONK (vert.), Frans). STERNE, Laurence Een sentimentele reis door Frankrijk en Italië. Vertaling en voorwoord Frans Kellendonk. (Luxe-exemplaar). Amsterdam, Tabula, 1982. Halflinnen. XIV, 134 p. Met frontispice. 1e druk. Keurig.
€ 45
* Eén van de 100 genummerde luxe-exemplaren in halflinnen met leeslint.

26708021. (KONIJNENBURG, Willem van). BERNET KEMPERS, K.Ph. Muziekgeschiedenis. Met 25 afbeeldingen, 17 muziekvoorbeelden en een register. (Met opdracht van de schrijver). Rotterdam, Brusse, 1932. Versierd linnen met stofomslag. 352 p. 1e druk. Omslag op de rug verkleurd en aan de randen iets gesleten.
€ 35
* Zeer fraai exemplaar van dit opvallend vormgegeven boek met bandstempel op de voorkant, de rug en de achterkant, en identiek stofomslag van de hand van Willem van Konijnenburg. Met handgeschreven opdracht van Bernet Kempers aan Mevr. G.F. van Slooten-de Bruyne, de ontwerpster van het menu bij het diner ter gelegenheid van de 59ste jaarvergadering van de Koninklijke Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging op 27 mei 1934.

22. KOPLAND, Rutger Gedichten. (1966-1999). Amsterdam, Van Oorschot, (1999). Linnen met stofomslag en buikband. 424 p. 1e druk.
€ 45
* Met op de titelpagina een handgeschreven, gesigneerde aantekening van de dichter: ‘Rutger Kopland/ Na een mooie avond/ en met dank voor de/ warme aandacht voor/ mijn poëzie./ Den Bosch 7/10/05’.

23. LUCEBERT Lithologie. Tien gedichten. Tien litho’s. (Met tien originele litho’s van Lucebert). Hilversum, Steendrukkerij De Jong, 1959. Losbladig in omslag. (40) p. Deels gezet uit de ‘brede vette antiek corps 16′ en deels gedrukt in facsimile van het handschrift [naar typografie van W. Sandberg] in een oplage van 1000 exemplaren. 1e druk. Halfronde vochtvlek van 15 x 7 cm aan de bovenzijde van het omslag van Zaans bord. Eerste pagina’s van het binnenwerk op die plek daarom licht bobbelig, maar niet storend.
€ 240
* Eén van de 300 exemplaren van de Nederlandstalige uitgave.

24. LUNS, Joseph Dankkaart met handgeschreven toevoeging. Dankkaart voor gelukwensen bij de benoeming tot Secretaris-Generaal van de NAVO. 11,4 x 15,0 cm. Toegevoegd door Luns zelf in balpen: ‘Met gevoelens van bijzondere hoogachting en vriendelijke groet,’, handtekening en datering ’25’ bij het gedrukte ‘juni 1971’.
€ 25

26491325. MATTHEUS, S. Lijdensverhaal van Onzen Heer Jesus Christus. Maastricht, Middelbare Kunstnijverheidsschool, 1937. Cahiersteek. 20 p. Gedrukt met de halfvette Hollandsche Mediaeval van S.H. de Roos op Pannekoek in paars, bruin en zwart in een oplage van slechts 30 op naam gedrukte exemplaren. Omslag deels iets verschoten.
€ 75
* Mooi gedrukt boek door de jongens (en meisjes?) van de typografieklas van de Maastrichtse kunstnijverheidsschool, die duidelijk onder de invloed van Charles Nypels stonden. Vignet in houtgravure op de titelpagina. De tekst begint met een paginagrote, van een engel voorziene initiaal I! De naam voor dit exemplaar is niet ingevuld.

26710626. MINCO, Marga Nagelaten dagen. Amsterdam, Bert Bakker, 1997. Karton. 120 p. 1e druk. Roestige kop.
€ 50
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur aan haar uitgever en diens echtgenote op de titelpagina: ‘voor Bert en Yteke [Bakker],/ het 1e exemplaar van/ mijn boek dat wederom/ hiernaast is geschreven./ met liefs,/ Marga/ 7 oktober 1997’.

 

26710727. MINCO, Marga De Val. Amsterdam, Bert Bakker, 1983. Verguld halfleder met kartonnen platten. 96 p. 1e druk.
€ 100
* Eén van de slechts enkele officiële luxe-exemplaren van de eerste druk, fraai gebonden en met onder het copyright in het handschrift van de uitgever: ‘no. 2/ BB’.

 


28. MULTON, Edward
De Geesel van Allah! Gent, Fiat, [1947].266925 Blind halflinnen met stofomslag. 192 p.
1e druk. Gaaf stofomslag, alleen is de achterflap aan de onderkant wat ruw.
€ 25
* Pulproman onder pseudoniem geschreven door Herman van der Voort (1900-1982). Onbedrukt kantoorbandje met fraai wit stofomslag en woeste tekening.

26421329. MULTON, Edward Lichten langs de rivier! (Lights on Riverside……!) Den Haag, A.L. van Kersen, [1964]. Halflinnen met stofomslag. (2), 226 p. 1e druk. Vrij goed stofomslag, mist enkele kleine hapjes. Plakzegel op eerste pagina.
€ 20
* Edward Multon alias Herman van der Voort (1900-1982) was een Nederlandse pulpschrijver. De Engelse ondertitel is er alleen om de indruk te wekken dat dit een vertaling is. Veel gedachtenstreepjes – en puntjes….
Mooi voorbeeld van goedkope, vergeten, maar in zijn tijd populaire lectuur, en met het kwetsbare stofomslag in goede staat!

30. (NOORD-HOLLAND). BERNLEF, J., en Henk MEIJER Obdam. (Met een originele zeefdruk in kleuren door Henk Meijer). (Haarlem), Stichting Culturele Raad Noord-Holland, 1992. Ingenaaid met stofomslag. (8) p. Gedrukt in een oplage van 125 genummerde exemplaren. Typografie en druk Rob Cox/ De Veerpers. 1e druk.
€ 25
* Noord-Holland in proza, poëzie en prenten 56.

31. (NOORD-HOLLAND). DUYNS, Cherry, en Astrid ENGELS Huizen. (Met een originele zeefdruk in kleuren door Astrid Engels). (Haarlem), Stichting Culturele Raad Noord-Holland, 1992. Ingenaaid met stofomslag. (8) p. Gedrukt in een oplage van 125 genummerde exemplaren. Typografie en druk Rob Cox/ De Veerpers. 1e druk.
€ 25
* Noord-Holland in proza, poëzie en prenten 42.

32. (NOORD-HOLLAND). PLAS, Michel van der, en Erik PRINS Bloemendaal. (Met een originele zeefdruk in kleuren door Erik PRINS). (Haarlem), Stichting Culturele Raad Noord-Holland, 1991. Ingenaaid met stofomslag. (8) p. Gedrukt in een oplage van 125 genummerde exemplaren. Typografie en druk Rob Cox/ De Veerpers. 1e druk. Exlibris C.N. Kaper (originele houtsnede door Pam G. Rueter) op titelpagina. Vlekje op achterzijde omslag.
€ 15
* Noord-Holland in proza, poëzie en prenten 10.

33. PLASSCHAERT, A. Als: Alb. P. Liefde’s onrust. (Maastricht, Nypels, 1928). Oblong. Gebonden met koordje. 32 p. Gezet door ‘den goedwilligen drukker’ Charles Nypels uit de Grotius en gedrukt in rood en zwart op Ossekop in een oplage van 50 genummerde en op naam uitgeschreven exemplaren. 1e druk.
€ 45
* Verzen met erotische inslag van de eigenzinnige kunstcriticus Albert C.A. Plasschaert. Verbetering door de auteur op p. 14. Dit is exemplaar ’45’, bestemd voor ‘Mejuffrouw M. Schultz’. Niet in de handel. Van Laar 71.

34. POINTL, Frans Uit een dagboek gescheurd. 10 gedichten van -. Amsterdam, Bas ten Have, 1991. Geniet. 16 p. Colofon: ‘Gedrukt in een beperkte oplage’. 1e druk.
€ 8
* Uitgegeven ter gelegenheid van de opening van boekhandel Bas ten Have op 24 april 1991.

35. REVE, Gerard Drie Toespraken. (Amsterdam, Loeb), 1976. Linnen met (deels fors verschoten) stofomslag. 32 p. Oplage 250 [= 300] genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 45
* Ongenummerd exemplaar. Bibliofiele Bijenkorf Bibliotheek 6.

36. REVE, Karel van het Dankwoord bij de aanvaarding van de P.C. Hooftprijs 1981 uitgesproken in het Muiderslot op 19 mei 1982, van een kritische kanttekening voorzien door S. Carmiggelt en uitgegeven door Geert van Oorschot. Amsterdam, Van Oorschot, 1982. Ingenaaid met omslag. 16 p. Typografische verzorging Gerrit Noordzij. Gedrukt op Hahnemühle in een oplage van 225 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 25
* Exemplaar met, onder het door de uitgever genoteerde exemplaarnummer, handgeschreven, gesigneerde opdracht van Geert van Oorschot: ‘Voor Yvo Pannekoek/ van zijn uitgever/ Geert van Oorschot’.

26694137. REVE, Karel van het Geschiedenis van de Russische literatuur. Van Vladimir de Heilige tot Anton Tsjechov. Amsterdam, Van Oorschot, (1985). Ingenaaid. 528 p. 2e druk. Iets holle rug.
€ 65
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor Iwan [Sitniakowsky], de/ ideale [?] recensent/ 13.9.85/ Karel van het Reve’.

38. ROLAND HOLST, A. Verzamelde gedichten. Bussum/ Den Haag, Van Dishoeck/ Stols, 1948. Twee delen. Oorspronkelijk verguld halfperkament. Koppen verguld. 264; 232 p. 1e druk.
€ 100
* Eén van de 50 genummerde luxe-exemplaren op geschept papier van Van Gelder en in halfperkament gebonden. Er verschenen ook nog twee delen proza. Van Dijk 825.

39. SCHIPPERS, K. Het formaat van Man Ray. Utrecht, Reflex/Salix Alba, (1979). Geniet in omslag. (12) p. 1e handelseditie (tegelijk met deze uitgave verscheen in een oplage van 12 exemplaren een bibliofiele reuzeneditie (67,5 x 150 cm). Daar is deze uitgave (8,3 x 15 cm) een lilliputter bij. Rug verkleurd, vlek op voorzijde
€ 28
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdrachten van zowel uitgever André Swertz als de auteur (ondertekend met zijn eigen naam) aan Pablo van Dijk (oprichter van de bibliofiele uitgeverij Bébert): ‘Voor Pablo van Dijk/ Een opdracht toch/ in kleuren/ André Swertz’ (de opdracht werd met haperende balpen én met fineliner geschreven). En: ‘voor Marijke en/ Pablo,/ het formaat van/ schaduwen/ Gerard Stigter/ Rotterdam, 3.2.81’. Schippers verwijst in zijn opdracht naar Verlegen schaduwen, een Bébert-uitgave van K. Schippers en Klaas Gubbels.

40. SONTROP, Th.A. Langzaam krom groeien. Amsterdam, G.A. van Oorschot, 1962. Ingenaaid. 40 p. Niet afgesneden. Niet opengesneden (!). 1e druk.
€ 65
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht in de vorm van een kwatrijn op de Franse titel: ‘Aan de ongelukkige koper:/ ‘Ach, als ik dicht dan moet ge mededichten’/ of laat ook maar, het is al dicht genoeg./ Hoe zouden woorden ook maar iets verlichten:/ een brakke echoput, een schampscheut/ voor de boeg/ Th. Sontrop’.
Opdrachten van Sontrop zijn schaars.

41. SPEENHOFF, J.H. Het laatste tandje. Woorden en muziek van J.H. Speenhoff met pianobegeleiding. 32 x 25 cm. Amsterdam/ Batavia, Scheltens & Giltay/ G. Kolff & Co., (ca. 1920). Geniet. 4 p. met omslag. Met portret van Berssenbrugge. 1e druk. Naam voorop, wat verbruining, lichte gebruikssporen.
€ 20
* Komisch nummer. Met zeer fraai portret door Henri Berssenbrugge. Achterop advertentie voor liederen die deels met de Grote Oorlog te maken hebben.

42. VANDELOO, Jos Getypte brief aan ‘Geachte mevrouw Leegsma’. 20,9 x 14,7 cm. Op eigen briefpapier. Eén blad. Alleen recto. Gesigneerd in balpen en gedateerd ‘Antwerpen, 26 juni 1984’. 12 regels tekst. Twee perforatiegaatjes.
€ 25
* Antwoord op een verzoek een toespraak af te staan aan een boek voor afasie-patiënten. Vandeloo doet niet mee: ‘De tijdnood, waar ik op dit ogenblik mee worstel, ontstaat namelijk door een groot aantal aanvragen voor het houden van toespraken, tafelspeaches, lezingen en wat dies meer zij. Dat is in dit geval een wat vreemde coïncidentie…’
Bijgevoegd: fotokopie van de verzoekbrief.

43. (VANDELOO, Jos) Originele zwart-witfoto door Rikkes Vos. 23,6 x 15,7 cm. Met op de achterzijde een etiket van Uitgeverij Manteau. Opgeplakt op vel A4.
€ 15
* Buitenopname. De auteur kijkt vrolijk in de lens.

26686944. VRIES, Maarten de Van werkman tot millionair. Oorspronkelijke Amsterdamsche roman. Amsterdam, Cohen & Zonen, [1904]. Geïllustreerd linnen. (8), 276 p. 1e druk. Mooi exemplaar.
€ 25
* Boze mensen op de boekband, maar het betreft een gezellige roman met Joodse inslag.

45. WAARSENBURG, Hans van de De wijn is een spotter. (Met een originele zeefdruk van Pierre van Soest). (Banholt, In de Bonnefant, 1996). Cahiersteek. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt in een beperkte oplage.
€ 32
* Onder het colofon in potlood gesigneerd door Van de Waarsenburg, Van Soest en drukker Hans van Eijk. Bovendien met een opdrachtje van Gré en Pierre van Soest.

25642946. WAGENER, W.A. 3000 meter in dood water. Rotterdam, Brusse, 1935. Linnen met stofomslag. 504 p. 1e druk. Omslag bovenaan en op de rug wat verbruind en met heel lichte beschadigingetjes. Net exemplaar.
€ 35
* Experimentele roman van de Rotterdamse literaire modernist over een Kanaalzwemmer. Opmerkelijk stofomslag met nautische kaart. Brusse 826.

47. (WIJNBERG, Nicolaas). VERKUYL, H.J. Verdiepingen in taal (Met 5 tekeningen door Nicolaas Wijnberg). Utrecht/ Antwerpen, Veen, 1984. Linnen. 36 p. Gedrukt in een oplage van 580 exemplaren. 1e druk.
€ 28
* Eén van de 80 door auteur en kunstenaar gesigneerde, Romeins genummerde luxe-exemplaren, gebonden in linnen. Bovendien met handgeschreven, gesigneerde opdracht van Verkuyl op het voorste schutblad. Jaarwisselingsgeschenk 1983-1984, niet in de handel.

26536448. WORM, Piet Dit is Henkie… Arnhem, Pro Juventute, (ca. 1950). 16 x 11 cm. Geniet. 12 p. Gedrukt naar kleurenlitho’s van Piet Worm. Geheel getekend en naar het handschrift gedrukt. 1e druk. Netjes.
€ 20
* Mooi reclameboekje over een jochie dat voor galg en rad opgroeit, maar dankzij Pro Juventute en haar zomerkampen keert hij op het rechte pad terug.

49. WÖLFLING, W. Liefde en zonde. Gedenkschriften van Mevrouw W. Amsterdam-Soerabaia, Gebr. Graauw, [1930?]. Oorspronkelijk linnen. 192 p. 3e druk. Heel vage waterschade onderaan, maar een net exemplaar.
€ 45
* Zeer schaarse erotische uitgave. Het betreft hier de Nederlandse vertaling van Meine Memoiren (1908) door Wilhelmine Wölfling-Adamović, de eerste vrouw van de losgeslagen Oostenrijkse prins Leopold van Toscane, die samen zorgden voor hét likkebaardende koninklijk schandaal van de vroege twintigste eeuw. Om haar te huwen liet hij zijn titels vallen en nam de achternaam Wölfling aan. Het paar scheidde al na een jaar. Volgens Delpher verscheen de vertaling voor het eerst in 1910 (‘Een Nieuwe Realist. Zedenroman’), en werd deze latere editie gebruikt als premie bij boekenpakketten in de jaren dertig.

50. ZWAGERMAN, Joost ‘Noest en Nobel’. P. 28 in: Studenten, leest! 15 jaar Literair Dispuut Flanor. (Groningen, Literair Dispuut Flanor, 2001). Ingenaaid met omslag. 96 p. 1e druk.
€ 20
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur naast zijn bijdrage: ‘6-2-’07/ Inmiddels/ helemaal veranderd!/ Joost Zwagerman’. Naast het gedicht van Zwagerman is een foto van de pratende schrijver afgedrukt. Tevens gastbijdragen van Martin van Amerongen, Abdelkader Benali, Herman Franke, Rutger Kopland en Nida Oudejans.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 6 oktober 2015 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: