antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 640: De wereld volgens Tepper

Vorige week verscheen De kunst is mijn slagveld van Nanne Tepper (1962-2012). Dit vuistdikke brievenboek, samengesteld en ingeleid door Nick ter Wal, kreeg al lovende recensies in Het Parool (*****) en NRC Handelsblad (*****). Voor Nanne Tepper was kunst (literatuur) het allerhoogste en het allerbelangrijkste. In zijn brieven geeft hij dan ook veelvuldig commentaar op boeken en schrijvers.

Wat vond hij grandioos, wie verafgoodde hij en waar moest hij niets van hebben? Voor deze nieuwsbrief hebben wij ons laten inspireren door het gejubel en gekraak in de brieven. Kortom: de wereld volgens Tepper. (Alle citaten zijn afkomstig uit De kunst is mijn slagveld.)

Binnenkort verschijnt in een fraaie, bibliofiele editie bij de Statenhofpers: Geerten Meijsing, Brieven aan Nanne Tepper. Bij dezelfde uitgever is ook nog beperkt leverbaar (slechts 100 exemplaren gedrukt): De psychologie van een constructie van Nanne Tepper. Informatie en bestellingen: duodecim@telfort.nl


Baudelaire interesseert mij als figuur nauwelijks. Ik vind hem een der grootste dichters; ook houd ik van ronken, al vind ik dat bij hem wel meevallen

1. BAUDELAIRE, Charles Conseils aux jeunes littérateurs. (Rosières) [= Den Haag], (Pierre Mangart) [= A.A.M. Stols], 1944. 18 x 11 cm. Ingenaaid met omslag. Onafgesneden. 24 p. Gedrukt in goud en zwart met de Lutetia in een oplage van 150 genummerde exemplaren.
€ 12
* In het geheim gedrukt onder de nazi-bezetting met fictieve plaats en uitgever. Fijnzinnige typografie. Van Dijk 626. De Jong 70.

Ik schreef songs met titels als ‘Drowned in the fading of honeysuckle’; de romantiek van Les Fleurs heeft in de popmuziek een ijzersterke periode gekend. Allemaal voorbij.

2. BAUDELAIRE, Charles Les Fleurs du Mal. Amsterdam, A.A. Balkema, 1945. Ingenaaid. 276 p. Etiketje op voorzijde omslag.
gratis bij een bestelling

Als je een Beckett-fix wil; ik ken een lief meisje dat in het Beckettblad zit en van de man afschuwelijk veel weet. Ik vind er niks an, an die man, maar dat had je al geraden.

3. (BECKETT, Samuel) Het Beckett Blad (nr. 2). Amsterdam, Samuel Beckett Stichting, 1991. 46 x 64 cm. Eenzijdig bedrukt, in 8 bedrukte pagina’s gevouwen affiche. Met illustraties. 1e druk. Gaaf.
€ 12
* Dit tijdschrift verscheen tweemaal per jaar, van 1991-2008.

De reactionair Bomans heb ik als kind ook altijd zeer genoten.

4. BOMANS, Godfried Brief aan Opland. (Amsterdam, De Literaire Loodgieters, 1984). 16,0 x 11,4 cm. Vier bladen plus één blad fotokopie in bedrukte envelop. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 20 exemplaren. 1e druk.
€ 195
* Geestige brief uit 1964 van Bomans aan de cartoonist over de bekende kleurenpen, ‘maar ik wor gek van al die knipjes en ze schieten ook telkens terug’. De drukkers wilden deze in vier kleuren geschreven brief in 4-kleurendruk vervaardigen, ‘hetgeen door technische problemen helaas niet mogelijk bleek te zijn’. De brief is nu in viervoud aanwezig: compleet in zwart gedrukt, deels in zwart gedrukt, in vier kleuren gedrukt en als zwart-wit fotokopie. Zeer geslaagde poging tot het maken van een origineel uitgaafje, van de letterlijke tekstweergave tot en met de met naam en adres van Bomans bedrukte, met poststempel ‘Amsterdam 19 XI 64’. Het colofon werd gedrukt op de binnenkant van de envelop. DLL 43.

Zo. Rest me nog de vraag hoe je een boek leest, gezien je hebbelijkheid de Boodschap te interpreteren naar aanleiding van de verschijning van de Boodschapper. Hoe heb je bijvoorbeeld dan ooit het werk van Jeroen Brouwers kunnen innemen met de gedachte aan de verschijning Jeroen Brouwers?

5. BROUWERS, Jeroen De zwarte zon. Essays over zelfmoord en literatuur in de twintigste eeuw. Amsterdam/ Antwerpen, Atlas, (1999). Garenloos. 280 p. 1e druk.
€ 60
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de titelpagina: ‘”Vergeef me dat ik ben geboren”/ [Osamu Dazai]/ Jeroenbrouwers/ Antwerpen, 20.V.2000’. Hieronder gesigneerd door de maker van de foto op de achterplat van dit boek: ‘Katell Bertrand’.

Ze hadden het altijd over ‘die kop van Céline’, nooit over ‘het werk van Céline’; het feit dat iemand ‘met zo’n kop’ ook nog schrijven kon: poe poe, nou nou; kunst meneertje!

6. CÉLINE, Louis Ferdinand Romans. I. Voyage au bout de la nuit / Mort à crédit. Édition présentée, établie et annotée par Henri Godard. [Paris], Gallimard, 1981. Leder met leeslinten en kunststofomslag (‘rhodoïd’), in kartonnen schuifhoes. Dundruk. XL, 1588 p. Met bibliografie en noten- en variantenapparaat, en uitgebreid vocabulaire en register. Stempel van vorige eigenaar op schutblad, verder in perfecte staat.
€ 45
* Bibliothèque de la Pléiade.

7. CÉLINE, Louis Ferdinand Romans. II. D’un château l’autre / Nord / Rigodon. Édition présentée, établie et annotée par Henri Godard. [Paris], Gallimard, 1981. Leder met leeslinten en kunststofomslag (‘rhodoïd’), in kartonnen schuifhoes. Dundruk. XXXVIII, 1274 p. Met bibliografie en noten- en variantenapparaat, en uitgebreid vocabulaire en register. Kunstofomslag iets gekrast, verder in perfecte staat.
€ 45
* Bibliothèque de la Pléiade.

Geen Belgen behalve Brusselmans; Claus’ Verdriet de eerste keer aardig, de tweede keer a me hoela (al is zijn erotiek errug lekker – Het jaar van de kreeft zijn beste, maar dan ook volkomen Wolkers).

8. CLAUS, Hugo Het jaar van de kreeft. Amsterdam, De Bezige Bij, 1972. Ingenaaid. 336 p. 1e druk. Leesvouwen. Naam op franse titel.
€ 20
* Bij een gedeelte van de oplage ontbreekt de auteursnaam op de titelpagina. De exemplaren zonder auteursnaam werden daarom door Claus én door enkele Bezige-Bijmedewerkers met zwarte stift van zijn naam voorzien. Dit exemplaar werd duidelijk door Claus zélf gesigneerd. BHC 80.1.A.

9. CLAUS, Hugo Het verdriet van België. Amsterdam, De Bezige Bij, 1983. Linnen met stofomslag. 776 p. 1e druk. Stofomslag iets geschaafd.
€ 20
* BHC 136.1.

de meest fenomenale bak uit de vaderlandse letteren staat in Ik Jan Cremer 2: Een circus in financiële nood, de attracties klagen over de betaling. Op een avond luistert Jan een gesprek af tussen de circusdirecteur en de vrouw met de baard. De vrouw met de baard zegt na het zoveelste vergeefse verzoek om meer centen: ‘En nu wil ik opslag, anders laat ik mijn lul zien.’

10. CREMER, Jan Ik Jan Cremer. (En:) Ik Jan Cremer tweede boek. Amsterdam, De Bezige Bij, 1996. Slap karton. 844 p. 48e resp. 13e druk; tweede gezamenlijke druk. Vouwen in omslag.
€ 30
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ’10 April 1997/ Voor mijn trouwe/ Cremer-vriend, in/ Parijs:/ [X.]/ Jan Cremer’.

Er zijn verzen van D’Annunzio in vertaling verschenen, onder de dubieuze titel Madrigalen van de zomer, maar ik heb al enkele schitterende odes gelezen. Los van de materie van sommige gedichten, die mij niet zo ligt – dat vitalisme bezorgt me een buslul –, zijn stijl en ritme formidabel, om te smullen, en dus ook goed vertaald, gok ik maar.

11. D’ANNUNZIO, Gabriele Two handwritten postcards to J.K. Rensburg. 1. 13,2 x 8,5 cm. Obv.: Text ‘Le scrivero appena giunto’ (‘I will write you when I have arrived’). Signed ‘d’Ann’. Address ‘J.K. Rensburg/ Leesmuseum/ Amsterdam/ l’Olanda’. 10 centesimi brown stamp postmarked ‘Venezia Ferrovia’ 13 III 1921. Rev.: Photo of D’Annunzio in uniform with printed signature. 2. 13,8 x 8,8 cm. Obv. text: ‘Faccio capitale su di lei.’ (‘I’m counting on you’), signed ‘d’A.’ Address ‘Sr J.K. Rensburg/ Leesmuseum/ Amsterdam/ Olanda.’ Two 20 cts stamps with unclear postmark (possibly ‘Firenze’ and ’21’) . Rev.: Picture of a church in Florence with a citation by Carducci, a bit soiled by postmark ink.
€ 375
* Mysterious correspondence! J.K. Rensburg (1870-1943) was an eccentric Dutch writer and translator (a.o. Dante and Boccaccio). D’Annunzio, not only an author, but also a politician, in the first weeks of 1921 had to retire from his political adventures in Fiume, the city that was annexed by the Italians in 1919. 1921 also saw the festivities of the 600th anniversary of Dante’s death. However, nothing is known about any contact between the two authors.

Wat ik onacceptabel blijf vinden aan de hele werdegang van een jonge vrouw is dat iemand van rond de dertig zich gedragen moet als een oude kerel van tachtig met een zwak hart en verkalkte kuiten.

12. DORRESTEIN, Renate Zonder genade. Amsterdam/ Antwerpen, Contact, 2001. 256 p. Karton met stofomslag. 3e druk.
€ 12
* Gesigneerd door de auteur op de Franse titel.

ik moet bekennen – vertel dit maar niet verder – dat de gedachte aan zo een meisje in een kamer vol boeken en rondslingerende kledingstukjes (‘en met een klein gebrek aan hygiène’) mij voorkomt als een scène uit een boek van Nabokov, waarin hij de draad, tot ons aller grote vreugde, enigszins kwijt is.

13. DURLACHER, Jessica Het Geweten. Roman. Amsterdam, De Bezige Bij, 1997. Garenloos. 334 p. Iets holgelezen.
€ 12
* ‘Ongecorrigeerde proef’, zoals op het omslag staat gedrukt. Dit exemplaar heeft tevens geen rugtitel en mist het kleurrijke omslagontwerp van de officiële eerste druk.

Op een tentamenformulier dichtte ik Emants eens de volgende toe: ‘Eén nagelaten betekenis’. Mijn docent kon er niet om lachen. Nu had hij ook een hartkwaal en lag hij in scheiding en begreep hij de ballen van literatuur.

14. EMANTS, Marcellus Een nagelaten bekentenis. Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, [1894]. Linnen. (4), 292 p. 1e druk. Met handtekening in balpen voorin (‘F. Wibaut’, niet de wethouder, mogelijk zijn zoon).
€ 100
* Merkwaardig klein bijgesneden en in een grijze linnen band met donkergrijze belettering. Uitgeversband, misschien uit de oorlogsjaren? Niet mooi, maar het blijft een eerste druk van een zeldzame klassieker.

Flaubert, een voorbeeld als het gaat om de werkhouding, heeft eens gezegd dat een kunstenaar het leven als de zee moet beschouwen en niet verder dan tot aan zijn middel het water in moet gaan. Daar ben ik het volkomen mee eens, en niet omdat Flaubert dit gezegd heeft.

15. FLAUBERT, Gustave Bibliomanie. Conte. (1836). Les Livrets du Bibliophile No. 7. Se vend chez Claude Aveline. Maastricht, Stols, 1926. Ingenaaid. (8), 36 p. Niet opengesneden. Genummerde oplage van 350 exemplaren. Houtsnede van de serie voorop door J. Franken Pzn.
€ 30
* Dit is exemplaar is niet genummerd, en de reden is een bijzondere: op het omslag is de drukgang met rode inkt weggevallen, en daarmee de schrijver en de titel! Een opvallende misdruk van een schaars bibliofiel werkje. Van Dijk 71.

O ja, die Genet. Ik ben laatst in de bibliotheek weer eens langs zijn romans gelopen. Het was geen plezante wandeling. Wat dat aangaat is het vreemd dat ik indertijd wel heb genoten van een onuitgelezen roman van hem, maar sindsdien vrij veel weerzin gevoel als ik zijn ruggen zie. (Geen homofobie hoor.)

16. GENET, Jean L’enfant criminel & ‘Adame Miroir. (Paris), Paul Morihien, (1949). 19 x 15 cm. Original wrappers (with a photo of Genet leaving a cell). 56 p. With original belly band. First edition. Backstrip damaged, lower wrapper partly browned and loosening.
€ 15
* An essay (with a portrait of the author) and the description of a ballet for the dancers Roland Petit, Serge Perrault and Skouratoff with music by Darius Milhaud.

Ik zag gisteren in Lolopaloesa (man, man, man, ik houd me nu dus even in om geen tirade over de VPRO af te steken) die verschrikkelijke Ronald Gifhart blaaskaken. Dat bedoel ik nu: je kunt het of je kunt het niet. Dit ventje is gedoemd om in de marge en bij De Slechte te belanden en zegt zonder het te willen letterlijk op tv: ‘ik heb wel geprobeerd om echte literatuur te schrijven, maar dit is me niet gelukt’; ik heb dat ventje hier in het Noorden geïnterviewd zien worden door Jessica D., en toen vond hij het nog nodig om zich te meten met Brouwers en Meijsing en de hele Neerlandse literatuur. Zulke kereltjes – het is beschamend om het toe te moeten geven – maken bij mij de lust los om zo hoog van de toren te blazen als ik maar kan. Er moet toch iemand zijn die de zaken serieus neemt tot de dood erop volgt!

17. GIPHART, Ronald Phileine zegt sorry. Amsterdam, Podium/ Rainbow, (2001). Garenloos. 272 p. 2e druk als pocket.
€ 12
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de titelpagina: ‘Hup Tom!/ Ronald/ Giphart/ 23 3 2003’. Hierboven staat een gedateerde handtekening (van Ilja Leonard Pfeijffer?).

Om kort te gaan: amuseren is een uiterst persoonlijke aangelegenheid, een intieme band tussen schrijver en materie en werk en werk en lezer, terwijl verstrooien een abstracte doelstelling mag heten. Arnon Grunberg wil verstrooien. Hij is dan ook de André Rieu van de vaderlandse letteren. Amusement is gebonden aan een diep persoonlijke voorkeur, terwijl verstrooiing een grote gemene deler zoekt. Amusement is individualistisch; verstrooiing is populistisch.

18. GRUNBERG, Arnon Fantoompijn. Amsterdam, Nijgh & Van Ditmar, 2000. Linnen met stofomslag. 256 p. [Gedrukt in een oplage van 750 exemplaren]. 1e druk.
€ 85
* Wuijts A-50.

Voor iemand wiens roman hier & daar geroemd werd & wordt ben ik gezien Normaal Hamsterdams Peil bar weinig in de publiciteit: zo ben ik nog nooit bij De Zwart gesignaleerd (iets wat sommige Nijmegenaren, hoe geleerd ook, niet kunnen zeggen) en heb ik wel vijftien radioprogramma’s, één tv-programma, drie optredens en één lezing afgezegd of geweigerd.

19. HEIJDEN, A.F.Th. van der Dichters slaags. De lange mars langs literaire café’s. Deventer, St. Literair Café, 1988. Geniet met omslag. (2), 38 p. Oplage 500 exemplaren. 1e druk. Beetje vocht gehad onderaan de rug.
€ 20

Ik merk dat ik mijn laatste adem niet voor niets gebruikt heb om die troep van Van der Heijden te lezen. Als Literatuur van zo’n ontluisterend niveau in dit land briljant bevonden wordt, kan ik niet anders dan concluderen dat ik in die wereld niet thuis wil horen: Luiletterland; de critici en de grote geesten; de lolbroeken en de knoeibroeken; onze Madurodammaatschappij van pseudo-intellectuelen en falende kunstenaars.

20. HEIJDEN, A.F.Th. van der Het Hof van Barmhartigheid. Amsterdam, Querido, 1996. Linnen met twee stofomslagen (ontwerp J. Tapperwijn). 756 p. 1e druk. Keurig.
€ 30
* Gesigneerd door de auteur in de week van verschijnen: ‘Haarlem,/ 27.VI.’96/ A.F.Th.vdHeijden’. Dit exemplaar heeft beide stofomslagen, zowel het bijna iconische omslag met de uitgeknipte letters als het strakkere ontwerp met de grote ‘H’ voorop.

(Ik vind Hotz erg goed.)

21. HOTZ, F.B. Proefspel en andere verhalen. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1980). Garenloos (omslagontwerp Barbara van Dongen Torman; afbeelding detail van omslag Take me to the land of jazz). 240 p. 1e druk. Hoekjes omslag opkrullend. Naam op Franse titel.
€ 12

22. HOTZ, F.B. De vertekening. Roman. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1991). Ingenaaid (omslagontwerp Nico Richter). 136 p. 2e druk.
€ 12

Het zou ook zo kunnen zijn dat ik, geheel tegen mijn wil in, toch ben beïnvloed door iemand als Freek de Jonge, die de hele Nederlandse taal het liefst in steenkool uit zou bikken, wie zal het zeggen?

23. JONGE, Freek de De brillenkoker. Amsterdam, De Harmonie, (1990). Ingenaaid. 168 p. 1e druk.
€ 12
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor Hans/ P.C. kundige’.

Mijn herinneringen aan Ulysses bestaan uit beelden. Herinneringen van vele anderen aan dit boek bestaan uit woorden. Ik heb geloof ik Wilma al geschreven dat mijn liefde voor Stephen vooral komt doordat Joyce hem zo grenzeloos naakt heeft beschreven, zo hardvochtig dat het zeer doet, bij Bloom gaat me dit zelfs af en toe te ver, dan vind ik het wat overdreven; zie hier de volkomen naïeve gedachten van een lezer.

24. JOYCE, James Ulysses. Paris, Shakespeare & Company, 1922. 26,5 x 20,9 cm. Herbonden in zwart linnen. Voorzijde van het zeeblauwe omslag meegebonden. (10), 736 p. ‘Printed for Sylvia Beach by Maurice Darantiere at Dijon, France’ in 1000 genummerde exemplaren. 1e druk. Hoeken van de band gebutst, platten wat krom. Exlibris. Iets bijgesneden voor het binden. Hier en daar iets verbruind en met kleine leessporen.
€ 19.500
* Dit is een van de 150 genummerde exemplaren op Arches-papier. Een monument, het meest invloedrijke boek van de moderne tijd, met een stevige, wat saaie contemporaine boekband, waardoor het prettig openvalt en goed leesbaar is. Aardig modern exlibris van Léon Gillain (1910-1977), een ingenieur, met foto van een boekenkast. Gillains bescheiden handtekening in potlood op de titelpagina.
Dit is een ongewoon exemplaar, een vel is tweemaal meegebonden: p. 1/2 en 7/8. Er ontbreken geen andere pagina’s! Te vrezen valt, dat een van de 149 andere exemplaren op Arches deze vier pagina’s moet ontberen… Slocum A17.

Bij Pan! Lodeizen! Ik beschouw hem als de grootste dichter van het Hollandsche taalgebied, en dit is op zijn minst eigenaardig in de kringen waarin ik ‘verkeer’ (verkeer; ik steek zo af en toe mijn dikke teen in het lauwe water). Want Lodeizen schijnt tegenwoordig door te moeten gaan voor ‘week’ en meer van die kolder.

25. LODEIZEN, Hans Londenvaarder. Vianen, Kwadraat, 1984. Linnen met stofomslag. (20) p. Gedrukt in een oplage van 780 genummerde exemplaren.
€ 25
* Eén van de 30 Romeins genummerde luxe-exemplaren. Proza.

Geerten Meijsing: heb ik zeer veel bewondering voor, van de trilogie vind ik Mander het mooist, na Veranderlijk en wisselvallig vind ik er geen zak meer aan; wat ik altijd zo mis in zijn werk is Humor. (Toch voel ik me, in alle bescheidenheid, zeer met hem verbonden.)

26. JOYCE & Co Michael van Mander. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1979). Ingenaaid. 360 p. 1e druk. Leesvouwen.
gratis bij een bestelling

E.A. Poe’s ‘Ligeia’ is als inspiratiebron onuitputtelijk genoeg.

27. POE, Edgar Allan The Masque of the Red Death and other Tales. (With ten wood engravings by John Buckland Wright). (Maastricht/ London), The Halcyon Press [= A.A.M. Stols], 1932. Cloth with dustjacket. (2), 174 p. Printed in red and black in 206 numbered copies. The rare dustjacket browned and worn at the edges, part of the spine section missing. Spine slightly paled, flyleaves partly browned, but an excellent copy of a majestic Buckland Wright edition.
€ 375
* One of 175 copies on Barcham Green. The Halcyon Press 13. Reid A9. Van Dijk 288.

Vrijwel iedereen in Holland heeft een ongelukkige jeugd gehad als hij zich kerstdagen en oudejaarsnachten herinnert. (Alleen al daarom vind ik dat De Avonden een plek in de wereldliteratuur verdient, en heeft.)

28. REVE, Gerard De avonden. Een winterverhaal. (1e druk met het omslag van de 2e druk). Amsterdam, De Bezige Bij, (1947). Halflinnen met stofomslag (ontwerp Ies Spreekmeester). 240 p. 1e druk. Omslag mist op rug aan boven- en onderzijde een miniem hapje en is aan randen iets gesleten. Boekhandelsmerkje op schutblad.
€ 175
* Exemplaar van de eerste druk met het omslag van de tweede druk, dat op de achterzijde niet de flaptekst voor het boek heeft, maar reclame voor J.J. Klant, De geboorte van Jan Klaassen. Dit stofomslag heeft een opmerkelijke provenance: aan de binnenzijde staat het stempel van de uitgeverij: ‘Archiefexemplaar/ Eigendom/ Uitgeverij De Bezige Bij/ Van Miereveldstraat 1/ Amsterdam-Zuid/ Na gebruik retour’.

Ik lees op momenten van opperste verwarring altijd Rimbaud en ga dan heel hevig zitten knikken, krijg prompt last van grootse slapeloosheid, word vervolgens bezocht door waanzinnige inspiratie (waar meestal niets goeds van komt) en kom dan na deze geestelijke aderlating weer langzaam tot rust. Als klankbord, als betere schaker, als verwoorder van het leed van die frequentie waarover ik sprak vind ik zijn prozagedichten onovertroffen, al zijn erbij die klinken als moderne verhandelingen voor de manager op survivaltocht in de Ardennen (die sla ik dan ook over).

29. RIMBAUD, Arthur Album zutique, suivi de pièces diverses. Postface de Laurence Fey-Gosset. Illustrations de Frédéric Léotard. Z.p., Éditions Mille et une nuits, (2000). Garenloos. 64 p.
gratis bij een bestelling

30. RIMBAUD, Arthur Antique. (Met een tekening van Giovanni Costetti). [Utrecht], (G.M. van Wees, 1944). 4to. Vouwblad. Gedrukt naar calligrafie van Susanne Heynemann in een oplage van 75 genummerde en door calligrafe en illustrator gesigneerde exemplaren. Iets verkleurd.
€ 150
* Uitgave van één prozagedicht. De Jong 44. Niet in Simoni.

31. RIMBAUD, Arthur Deux Poèmes. (‘Orgie Parisienne’ en ‘Le bateau ivre’). [Maastricht, A.A.M. Stols], 1932. Halfperkament met op het voorplat het originele titeletiket geplakt. (32) p. Gedrukt in een oplage van 30 exemplaren, dit exemplaar op Barcham Green.
€ 450
* Uitgegeven op instaigatie en op kosten van Emile van der Borch van Verwolde. Dit is wellicht een proefexemplaar: de vier originele houtgravures van John Buckland Wright en het familiewapen van Van der Borch van Verwolde op de titelpagina ontbreken. ‘En trente exemplaires/ aux frais d’un amateur’. Van Dijk 290.

32. RIMBAUD, Arthur Les illuminations. Notice par Paul Verlaine. Parijs, La Vogue, 1886. Ingenaaid. Onafgesneden. 104 p. Gedrukt in een oplage van 200 genummerde exemplaren. 1e druk. Het buitengewoon fragiele en bijna altijd ontbrekende originele omslag is niet geheel compleet en is flink aangevezeld. Rug ontbreekt, resten van plakbandsporen op voor- en achterzijde omslag. Langwerpige inktvlek (weggestreepte naam) op titelpagina. Omslag professioneel gerestaureerd door Henk Linde.
€ 10.000
* Relatief laag nummer: 54 van de 31-200 op Hollands.
Ook leverbaar, voor hetzelfde bedrag: net exemplaar in eenvoudige, verguld halfperkamenten band met platten van gebatikt papier. Onafgesneden. Origineel omslag (uiteraard) niet meegebonden. Nummer 94 van de 31-200 op Hollands.

33. RIMBAUD, Arthur Le bateau ivre. Amsterdam, A.A. Balkema, 1942. Ingenaaid met omslag. (2), 10 p. Gedrukt door Enschedé [volgens typografie van Jan van Krimpen] op Hollands van Van Gelder in een oplage van 50 exemplaren. Omslag deels wat verkleurd.
€ 300
* Vijf Ponden Pers. Uit de bibliotheek van Anton van Duinkerken, met diens op instigatie van Beijers door Pam Rueter ontworpen exlibris op verso voorste schutblad.

34. RIMBAUD, Arthur Oeuvres. Édition de S. Bernard. Paris, Éditions Garnier, (1972). Ingenaaid. (8), LXXXXVI, 570 p. Geïllustreerd.
€ 12
* Met uitgebreide inleiding en zeer uitgebreid notenapparaat door Suzanne Bernard.

35. (RIMBAUD, Arhur). GRAAF, Dr. D.A. de Arthur Rimbaud. Sa vie, son oeuvre. Assen, Van Gorcum, Prakke en Prakke, 1960. Ingenaaid. (12), 344 p.
€ 18

36. (RIMBAUD, Arthur). PLESSEN, Jacques Promenade et poésie. L’expérience de la marche et du mouvement dans l’oeuvre de Rimbaud. Den Haag/ Parijs, Mouton, 1967. Ingenaaid. (6), 350 p. Wat verfomfaaid.
€ 18
* Dissertatie met losse stellingen.

37. (RIMBAUD, Arthur). ROBB, Graham Rimbaud. (Londen), Picador, (2000). Karton met stofomslag. 558 p. Geïllustreerd.
€ 12
* Prijswinnende biografie.

38. (RIMBAUD, Arthur). STARKIE, Enid Arthur Rimbaud. Vertaald door Nelleke van Maaren. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1984). Ingenaaid. 472 p, Geïllustreerd. Naam op Franse titel.
€ 12
* De fotobijschriften werden verzorgd door Boudewijn Büch. Open Domein 7.

Waarom speculeren over magie als men magie elke seconde van de dag ervaren kan? Nu zit ik dit briefje te schrijven op een motterige zondagochtend in januari (en dit jaargetijde haat ik intens) en op de achtergrond klinkt Stravinsky’s Pétrouchka en voor mijn geestesoog zie ik St. Petersburg rond de eeuwwisseling, gehuld in sneeuw, sleden voortgetrokken door paarden etc. etc. Ik ben nooit in St. Petersburg geweest, maar ik kan mij een dag in die stad rond 1900 zo voorstellen, incluis ontelbare details, geuren en kleuren, en een zekere ziel die daar de dag beleeft.

39. (STRAWINSKY, Igor) Igor Stravinsky. Miniature Essays. London, J. & W. Chester, Ltd., 1921. 12mo. Original wrappers. 20 p. First edition.
€ 15
* Miniature Essays series about modern composers. With a tipped-in photographical portrait by Robert Regassi (Lausanne). 3 pages of reproductions, one of the front-page of Pribaoutki and two of music handwritten by Strawinsky, with a 2-page list of his works.

Ach, ik heb zin om tien boeken tegelijk te lezen. Oud werk. Vorige eeuw. Russen vooral. Maar er ligt nog zoveel op me te wachten. Poëzie, stapels poëzie. Ik smacht naar Tolstoj. Ik denk dat ik me in de nasleep van dit verachtelijke seizoen maar eens ga verwennen met Tolstoj.

40. (TOLSTOI, TURGENIEW, POTAPENKO). KOLLEKTION OTTO JANKE 6 Bücher, übersetzt aus dem Russischen, aus der Kollektion Otto Janke. Berlin, Otto Janke, [1890-1901]. Uniforme Originalumschläge mit roten und schwarzen Buchstaben auf gelber Grund gedruckt. 80-224 S. Alle Expl. mit handkorrigiertem Verkaufspreis. Alle leicht gebräunt, mit leichten Gebrauchsspuren und mit winzigen Bleistiftnotizen des Buchhändlers oben am Vorseite (s. Abbildung). Datierung nicht angegeben, aber jedes Buch verweist nach einer datierbaren Jahrgang der Deutsche Roman-Zeitung.
1. Leo Tolstoi, Polikuschka. Erzählung. Übersetzt von L.A. Hauff. [1890]. (4), 140 S. Unbeschnitten. Umschlag mit kleinen Rissen. Bindung locker.
2. Iwan Turgeniew, Dunst. Roman. Übersetzung H. von Lankenau. 5. Auflage. [1896]. 140 S. Unbeschnitten.
3. Iwan Turgeniew, Frühlingswogen. Roman. Übersetzung Adolf Gerstmann. 2. Auflage [1897]. (4), 220 S. Beschnitten.
4. Leo Tolstoi, Gott und Unsterblichkeit. Das Leben und die Lehre Christi. Du sollst dem Bösen nicht Widerstand leisten. Übersetzung L.A. Hauff. [1897]. (4), 132 S. Beschnitten. Etwas kritzlich, kleiner Riss im Umschlag.
5. Leo Tolstoi, Die sexuelle Frage. Vollständige Übersetzung der vielfach ergänzten und erweiterten Ausgabe des russischen Originals. Gesammelt von Wladimir Tschertkoff. [1901]. (4), 132 S. Unbeschnitten.
6. Ignaty Potapenko, Das Recht auf Glück. Erzählungen. Übersetzung L.A. Hauff. [1901]. (4), 76 S.
€ 150
* Beachtlich in dieser Form: 6 Teile zusammen, übersetzt aus dem Russischen, in recht guten Originalgestalt. Wohl alle sechs zusammen angekauft und zusammen geblieben seit etwa 1910.

41. (TOLSTOJ, L.). MIEROP, Lod. van Dwepers! Een beschouwing over Tolstoy en zijn geestverwanten. Den Haag, Drukkerij ‘Vrede’, 1901. Ingenaaid. 100 p. 1e druk. Deels weggeradeerde naam voorop.
€ 18
* Over het idealisme van Tolstoj, geschreven door de voorman van de Rein Leven-beweging. Mooi rood omslag met uitgeversreclame.

42. (TOLSTOJ, L.). SERGEJENKO, P. Hoe Tolstoy leeft en werkt. Den Haag, Drukkerij ‘Vrede’, 1901. Ingenaaid. 100 p. 1e druk. Rugje en randen wat versleten en flapperig, titel op rug geschreven, omslag wat gevlekt, scheur in eerste tekstpagina.
€ 12
* Over het leven van Tolstoj, beeldend geschreven. Voorop een portret van Tolstoj in Russische boerenkledij.

Vestdijk is een fenomeen an sich. De door de wol geverfde minnaar én lezer die zich aan de eerste pagina’s van Ina Damman zet schiet prompt in een stuip vanwege zoveel onverteerbare kolder. Maar de man kon, verdomd, toch heel mooi schrijven, in boeken van andere melancholische aard.

43. VESTDIJK, S. De kellner en de levenden. Roman. Amsterdam, De Bezige Bij, 1949. Linnen. 320 p. 1e druk. Ex libris binnenzijde voorplat.
€ 12

44. VESTDIJK, S. Meneer Visser’s hellevaart. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1936. Ingenaaid met stofomslag (ontwerp Pieter den Besten). (4), 360 p. 1e druk. Het zeldzame omslag is op de rug aan de boven- en onderzijde en op de vouwen beschadigd en aan de binnenzijde geplakt. Redelijk exemplaar.
€ 50
* De Nederlandse Ulysses.

Misschien, ik zeg misschien, was Leon Carbon ooit een aardig mens. Nu zit hij op hockey en rijdt hij in tweedehands Rollsjes en rept hij van razzia’s als iedereen zijn boeken naar de vuilnisbelt verwijst; misselijkmakender kan het niet (dat laatste bedoel ik). Ik vond, toen ik op de middelbare school zat, zijn eerste moderne Goethe-romannetje ook wel aardig, maar we zijn allemaal fout geweest in de puberteit.

45. WINTER, Leon de Twee originele zwart-witfoto’s, oblong 17,8 x 24,0 cm. Maker en datum onbekend, maar gefotografeerd in een jaar waarin 4 april op een woensdag viel, waarschijnlijk 1984.
€ 25
* Mogelijk promotiemateriaal uit de begintijd van Leon de Winter, wellicht gebruikt door een vertegenwoordiger van een uitgeverij. De schrijver zit aan de ontbijttafel met een schaal met 22 beschuitjes voor zich.

46. WINTER, Leon de De hemel van Hollywood. Roman. Amsterdam, De Bezige Bij, 1997. Linnen met stofomslag. 332 p. 1e druk.
€ 12
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de titelpagina: ‘Voor Arie/ LeondeWinter/ 5.9.1997’.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 21 januari 2016 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.124 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: