antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 641: Van niets dan lucht te leven

Voordat Bert Natter een gevierd schrijver werd, was hij letterknecht bij verschillende uitgeverijen. Van 1990 tot 1995 werkte hij voor de Utrechtse uitgeverij Kwadraat. Zodoende was hij als redacteur betrokken bij de totstandkoming van een bloemlezing met oude en nieuwe natuurpoëzie. In deze nieuwsbrief bieden we een aardig archiefje aan over Van niets dan lucht te leven.


267697Correspondentie over gedichten voor een bloemlezing. Brieven aan Bert Natter van H.C. ten Berge, Rutger Kopland, Gerrit Kouwenaar, Lucebert, Hanny Michaelis, Hans Plomp, M. Vasalis en Daisy Wolthers. Handgeschreven (5 x) en getypt (3 x). Diverse formaten. Acht bladen totaal. Alleen recto. Gesigneerd en gedateerd ‘24.04.91’, ‘Glimmen, 19/5/91’, ‘1071 KL Amsterdam, 14.4.1991’, ‘Bergen n.h. 18 April 1991’, ‘Amsterdam, 14 april 1991’, ‘Ruigoord, 16 april 1991’, ‘Roden 20-4-’91’ resp. ’14 IV 1991′.

€ 600

* Dichterspost aan Bert Natter, redacteur bij uitgeverij Kwadraat, voor de bij die uitgeverij te verschijnen bloemlezing Van niets dan lucht te leven. Een bloemlezing gedichten over de natuur en het milieu (1991). Alle dichters geven per brief toestemming voor opname van hun gedicht (Wolthers doet dat namens de erven Achterberg): ze zijn akkoord met het honorarium (f 35,-) en geven hun rekeningnummer op. Sommige brieven zijn kort en zakelijk, andere iets uitvoeriger.

Gerrit Kouwenaar verzoekt Natter de zaak verder af te handelen met Querido. Hanny Michaelis wil graag ‘een bewijsnummer’ ontvangen. Hans Plomp schrijft (op bijzonder, vezelig briefpapier) dat zijn gedicht ‘Lofzang aan de Aarde’ niet eerder gepubliceerd is.

De meest inhoudelijke brief is van Vasalis (van wie zelden handschriften in de handel komen): zij wenst Natter succes met het initiatief: ‘er is bijna niets dat mij zo zeer ter hart gaat’. Ze wijst de redacteur erop dat haar ‘bank-naam’ ‘M. Droogleever Fortuyn Leenmans’ is. In een PS vraagt de dichter zich af of het niet beter zou zijn voor ‘Waterkant. Vroeger’ de nieuwe spelling te gebruiken: ‘Ik geloof dat die oude een zekere vervreemding geeft’.

Een exemplaar van de bloemlezing is bijgevoegd (herdruk 2000).

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 26 januari 2016 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.125 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: