antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 668: La Jeunesse Inaltérable et la Vie Eternelle

De Nederlandse kunstenaar Marius Bauer kwam op doorreis in Roemenië in contact met de Zwitserse journalist en kunstcriticus William Ritter. Die had een volksverhaal opgevangen en daar een Franse vertaling van gemaakt. Bij zijn terugkeer in Amsterdam zocht Bauer, die meteen etsen bij het verhaal was gaan vervaardigen, contact met Klaas Groesbeek, van de Amsterdamse boekhandel Scheltema & Holkema. Om tot een evenwichtige uitgave te komen werd de sierkunstenaar G.W. Dijsselhof gevraagd om de tekst te verluchtigen met vignetten. Dijsselhof maakte ook de schutbladen, welk Art Nouveau-ontwerp aan bladeren van een varen of Ginkgo biloba doet denken.

Het resultaat van deze bijzondere samenwerking is het boek dat in deze nieuwsbrief centraal staat. La Jeunesse Inaltérable et la Vie Eternelle verscheen eind 1897. Alle exemplaren werden luxe uitgevoerd: geheel gedrukt in omber, op het beste papier, gebonden in perkament. Van de in totaal 67 etsen zijn er vier van Bauer paginavullend. Er werd herhaaldelijk voor deze kostbare uitgave geadverteerd (nieuwprijs f 48,-). De reacties in de pers waren lovend.

De heeren Bauer en Dysselhoff hebben uitnemende proeven van hun versieringskunst gegeven – de eerstgenoemde door een reeks Rembrandtieke etsen, de laatste door randversieringen, enz. – in het verrukkelijk mooi gedrukte boekje ‘La Jeunesse inaltérable et la Vie éternelle,’ dat te Amsterdam is uitgegeven: een door W. Ritter uit ’t Roemeensch in ’t Fransch overgebracht sprookje.

Dit boek is, net als de tweede druk van Perks Gedichten, een schoolvoorbeeld van Nieuwe Kunst in Nederland. Echte boek-druk-kunst.


La Jeunesse Inaltérable et la Vie Eternelle. Conte populaire traduit litteralement du Roumain, ouvrage orné de 67 eaux-fortes. Traduction de William Ritter. Illustrations de M.A.J. Bauer. Décorations de G.W. Dijsselhof. Préface de Arsène Alexandre. Amsterdam, Scheltema & Holkema’s Boekhandel, 1897. 24,8 x 19,5 cm. Verguld heelperkament [bandbelettering G.W. Dijsselhof]. Kop verguld. (2), 46 p. (als boekblok gebonden). Met 19 etsen (illustraties) van Marius Bauer en 48 etsen (vulstukken en vignetten) van G.W. Dijsselhof. Gedrukt op Japans papier door Mouton & Cie te Den Haag in een oplage van 250 [= 180] genummerde exemplaren. 1e druk. Ex libris op p. (1): ‘EX LIBRIS A.S.’, een naakte jongedame met een bloem (ontwerp Alfredo Baruffi, Bologna). Fraai exemplaar.
verkocht
* Braches, Nieuwe Kunst Documentatie op cd, 350.

268995

Voorplat met door Dijsselhof ontworpen belettering

268995-2

Schutblad, door Dijsselhof ontworpen

268995-3

Pagina 32 met twee etsen van Dijsselhof

268995-4

Pagina 33 met ets van Bauer

268995-5

Pagina 39 met etsen van Bauer (boven) en Dijsselhof (onder)

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 14 juli 2016 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.124 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: