antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 669: Aanwinsten De Roos

Na een korte zomerstop een nieuwe nieuwsbrief, gewijd aan de vele nieuwe aanwinsten van de Stichting De Roos (en andere interessante boeken, de succesnummers en de minder bekende boeken, waarvan er nu een aantal van een afbeelding voorzien zijn). De Stichting De Roos was vanaf zijn oprichting in 1946 gericht op het samenbrengen van grote schrijvers en fraaie typografie, veelal met illustraties van belangrijke Nederlandse kunstenaars. 

In deze nieuwsbrief de eerste Roos, nummer 31, maar ook veel recente uitgaven, soms samengesteld door gewaardeerde klanten (nr. 5!). Dit is een herziene versie van de nieuwsbrief, waarin de verkochte exemplaren door andere titels zijn vervangen.

266671

1. STICHTING DE ROOS Complete serie van 184 titels.
Utrecht, Stichting De Roos, 1946-2016. 184 delen. Zeer diverse formaten en bindwijzen.
€ 18.000
* Inclusief M.C. Escher, Regelmatige vlakverdeling. (Utrecht, De Roos, 1958. Halflinnen (de platten gedekt met papier dat speciaal door Escher werd ontworpen voor deze uitgave). 52 p. Met zes paginagrote houtsneden door M.C. Escher en met de extra serie houtsneden los, in rood gedrukt. Gedrukt in rood, grijs en zwart in 175 genummerde exemplaren. Locher 416-421 (plus p. 155-174 en 342). Leeflang 45.
De eerste 93 delen zijn divers genummerd (soms hors série), vanaf nummer 94 is het lidnummer 152, vanaf nummer 140 is het lidnummer 67. Het lidmaatschap onder dit nummer loopt tot op de dag van vandaag door en is bij de aankoop van deze set inbegrepen.
Stichting De Roos werd in 1945 opgericht door Chris Leeflang, Charles Nypels en G.M. van Wees. Het doel van de stichting is het uitgeven van (geïllustreerde) literaire uitgaven voor bibliofielen in een oplage van 175 exemplaren. De complete reeks biedt een fascinerende inkijk in de ontwikkeling van het (bibliofiele) boek in Nederland van de Tweede Wereldoorlog tot heden, zowel wat typografie als illustratie betreft. Tal van typografen en kunstenaars hebben sinds de oprichting bijgedragen aan het succes van Stichting De Roos: Hermanus Berserik, Irma Boom, Metten Koornstra, Jan van Krimpen, Kurt Löb, Frank Lodeizen, Charles Nypels, S.H. de Roos, Peter Vos en vele, vele anderen. Het laatste deel verscheen in juli 2016 (Frans Pointl).
Complete sets worden de laatste decennia vrijwel niet meer aangeboden.

2529442. BALZAC, Honoré de Le chef-d’oeuvre inconnu. (6) Eaux-fortes de Roger Chailloux. Utrecht, Stichting De Roos, 1962. Ingenaaid met omslag. 28 x 18,5 cm. In foedraal. (8), 36 p. Typografie Jean-Paul Vroom. Gezet uit de Gill sans serif en gedrukt door Meijer in zwart en groen op Zerkall-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug iets verkleurd, maar een ongewoon mooi exemplaar van een boek dat vaak in minder goede staat is.
verkocht
* Leeflang 59.

3. BELCAMPO Het grote gebeuren. (Met originele houtsneden van H.P. Doebele). Utrecht, Stichting De Roos, 1958. 27,1 x 19,7 cm. Halflinnen. 52 p. Gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Goed exemplaar van deze klassieker.
€ 65
* ‘De illustrator heeft zich met deze primitieve verbeeldingen van helse monsters geheel ingeleefd in het verhaal: een visioen van een laatste oordeelsdag naar middeleeuws model. In de typografische vormgeving, van dezelfde hand die de prenten maakte, is niets daarvan terug te vinden; die is streng en eenvoudig volgens traditionele beginselen en bovendien heel goed’, aldus het Juryrapport voor De best verzorgde 50 boeken van het jaar 1958.
Leeflang 43.

4. BERNOS DE CASZTOLD, Carmen Prières dans l’Arche. (Met illustraties van J. Hekman). (Utrecht, Stichting De Roos, 1968). Linnen met linnen foedraal. Leeslint. Alle sneden verguld. (64) p. Typografie K. Nieuwenhuijzen. Gezet uit de Bembo en gedrukt door Hooiberg op Bodoni in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
verkocht
* Gebedenboekje in de vórm van een gebedenboekje! Met prachtige dierentekeningen van Joop Hekman (1921-2013). Leeflang 80.

5. BOKHOVE, Niels De drempelschroom verdrijven. Literaire activiteiten in de jaren 1932-1973 bij boekhandel Broese onder Chris Leeflang. Utrecht, Stichting de Roos, 2013. Karton. 304 p. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 75
* Ingenieuze boekverzorging door Studio Joost Grootens, met negen duimgrepen in de buik en met vier middels lasertechniek uitgestanste boekenleggers op voor- en achterplat.

6. (BORDEWIJK (inl.), F.). BERTRAND, Aloysius Gaspard de la nuit. Fantaisies par Aloysius Bertrand. (Inleiding van F. Bordewijk. Met 51 originele litho’s van Metten Koornstra). Utrecht, Stichting De Roos, 1956. 33 x 23 cm. Twee delen. Linnen in gedecoreerd foedraal. 92; 68 p. Band en typografie Mart Kempers. Gedrukt in rood en zwart in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 80
* Franstalige uitgave in zeer groot formaat, met inleiding van Bordewijk in het Frans. Dit exemplaar werd onder het colofon in deel II gesigneerd door Koornstra. Leeflang 38.

51367. CHAMISSO, Adelbert von Peter Schlemiels Schicksale. (Met tekeningen van Lex Metz). Utrecht, Stichting De Roos, 1959 [=1960]. Linnen. Kop verguld. 112 p. Band en typografie Dick Dooijes. Gezet uit de Meidoorn en gedrukt op Eenhoorn in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
verkocht
* Oerversie (in het Duits) van Peter Schlemihl’s Wundersame Reise. Ook het colofon is in het Duits. Een van de schaarse boeken die gezet werden uit de sierlijke Meidoorn-letter van S.H. de Roos. Leeflang 50.

8. CHAMPFLEURY, [J.]. Chien-Caillou. (Met twee tekeningen door Rodolphe Bresdin op Calqueer-papier). Utrecht, Stichting De Roos, 1980. Linnen. 40 p. Typografie door Dick Dooijes. Gezet uit de Baskerville Old Face en gedrukt door Spruijt op Velasques in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 15
* Leeflang 115.

9. CHATEAUBRIAND La Campagne Romaine. Lettre à Monsieur de Fontanes. (8) Burins de Jean-Paul Vroom. (Met zes originele kopergravures van Jean-Paul Vroom). Utrecht, Stichting De Roos, 1959. Ingenaaid met omslag. In foedraal. 40 p. Gezet uit de letter Gravure en gedrukt op Pannekoek in zwart en paarsrood in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug heel licht verkleurd, verder mooi en gaaf.
€ 75
* DIT IS NUMMER I van de 6 Romeins genummerde exemplaren die bestemd waren voor de illustrator, Jean-Paul Vroom! Leeflang 48.

10. COLERIDGE, S.T. De ballade van de oude matroos. (Vertaald door A. Donker. Met 35 tekeningen van Mart Kempers). Utrecht, Stichting De Roos, 1967. Linnen. 40 p. Typografie Mart Kempers. Gezet uit de Van Dijck en gedrukt door Hooiberg op Hahnemühle-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 18
* Dick Dooijes in Drukkersweekblad van 12 januari 1968: ‘Opnieuw toont Kempers zich hier een meester in dit zo moeilijke samenspel van tekst en illustratie. Bovendien zijn deze illustraties bij De ballade van de oude matroos – ook al: opnieuw – een demonstratie van zijn groot illustratief talent.’ Leeflang 78.

862911. CRAMER, Hendrik, en Arthur ADAMOV (reconstructie). Het lot van de kinderen van Lir. Ierse legende naar verschillende legenden gereconstrueerd door Hendrik Cramer en Arthur Adamov. Vertaling Laurens Vancrevel. (Utrecht), Stichting De Roos, 1984. Gedecoreerd karton. 48 p. Band, typografie en calligrafie Karina Meister. De band werd door haar met de hand bestempeld. Gezet uit de Desmos en gedrukt door Van Rossum op Velasques in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 25
* Paul Groenendaal over typografe Karina Meister in Compres van 5 maart 1985: ‘Zij ontwikkelde voor deze opdracht een heel persoonlijke versie van de Ierse Minuskel en illustreerde daarmee deze wederom prachtige bibliofiele uitgave van Stichting de Roos’. Leeflang 129.

12. FLAUBERT, Gustave Lettres à Mme X… (Met een kopergravure (portret van de auteur) door E. Reitsma Valença). (Utrecht, Stichting De Roos, 1948). Linnen (bandontwerp S.H. de Roos). (8), 64 p. Typografie Charles Nypels. Gedrukt in zwart en goudbruin in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Niet afgesneden. Platten iets krom. Wat roest op schutbladen.
€ 35
* Dit exemplaar heeft in het colofon geen nummer, maar een opdracht in potlood van G.M. van Wees, mede-oprichter van de Stichting De Roos, aan ‘M. A.J. de L.’, gedateerd ’25 janvier 1951′. Leeflang 8.

13. GILGAMESJ. De elfde zang. De zondvloed en het levenskruid. (Met zeven originele litho’s van Jaap Kruyff). (Utrecht), Stichting De Roos, 1985. Oblong. Linnen. 28 x 33 cm. 32 p. Typografie Alfons van Heusden. Gezet uit de Bembo en gedrukt door Geuze op Hahnemühle in een oplage van 175 genummerde exemplaren. In uitstekende staat.
verkocht
* Prachtig uitgevoerd boek in groot formaat. Leeflang 130.
26215014. GOETHE, Johann Wolfgang von Buch Suleika. (Geïllustreerd door Tom Eyzenbach. Met een inleiding door Steven de Joode). Utrecht, Stichting De Roos, 2007. Karton. 48 p. Typografische verzorging Peter Verheul. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Alle exemplaren werd door de illustrator gesigneerd op de band.
verkocht
* Kleurig boek met veel beeldcitaten. Bijgevoegd nieuwsjaarswens 2008 van de Stichting, geheel geïllustreerd door Tom Eyzenbach.

15. GORTER, Herman Mei. (Ed. Garmt Stuiveling. Met originele houtgravures door Dirk van Gelder. Typografische verzorging door S.H. de Roos). (Utrecht, De Roos, 1950). Halfperkament. In origineel foedraal. (8), 152 p. Gedrukt in rood en zwart in 175 genummerde exemplaren.
€ 140
17206* Door Leeflang gemarkeerd als hors-série-exemplaar. Buitengewoon fraai vormgegeven boek met drie paginagrote houtgravures en 19 vignetten. S.H. de Roos tekende de titel, drie open kapitalen en een monogram, alle in rood gedrukt. Leeflang 17.

15 a. GORTER, Herman Mei. (Ed. Garmt Stuiveling. Met originele houtgravures door Dirk van Gelder. Typografische verzorging door S.H. de Roos). (Utrecht, De Roos, 1950). Halfperkament. (8), 152 p. Gedrukt in rood en zwart in 175 genummerde exemplaren. Band met enkele kleine vlekjes, zonder het foedraal.
€ 90
* Leeflang 17.

16. GOSSAERT, Geerten Priapaeën. Ingeleid en geannoteerd door Hans van Straten. (Proefexemplaar). Utrecht, Stichting De Roos, 1995. 21 x 11 cm. Met fluweel overtrokken karton (zeer fraai!). 30 p. Typografie Alfons Van Heusden. Gezet uit de Sabon Antiqua en gedrukt door Hooiberg op Melotex in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 35
* Proefexemplaar van typograaf Alfons van Heusden: losse band plus de complete tekst in de vorm van twee losse katernen, zonder de etsen. Met een briefje gericht van De Roos-organisator Hans Eenens aan Van Heusden, gedateerd ‘Brakel 20 maart 1996’. Aan het auteurschap van Gerretson mag getwijfeld worden. Leeflang 148.

17. (GOSSAERT, Geerten). GRASWINCKEL, Mr. Dirck De vierlingen van den Heer van Pybrac. (Ingeleid en verzorgd door Geerten Gossaert). Utrecht, (Stichting De Roos), 1955. Linnen. 140 p. Kop verguld. Typografie en band Aldert Witte. Gezet uit de Lutetia, de Romanée en de Open Kapitalen van J. van Krimpen, en gedrukt door Van Amerongen in rood en zwart op Eenhoorn Propatria antiek van Van Gelder in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug iets verschoten, mooi klein exlibris.
€ 20
* “Met grote zorg heeft Geerten Gossaert deze uitgave van vrijwel onbekende teksten geredigeerd, en van een uitvoerige inleiding en aantekeningen voorzien. De ‘statigheid’ van de inhoud is goed benaderd in de evenwichtige typografie en de fraaie band, waarvan de kleur goed harmoniëert met het gebruikte rood in de tekst” (Tien jaar De Roos. MCMXLV-MCMLV (Utrecht 1955)). Leeflang 35.

18. HEINE, Heinrich Aus den Memoiren des Herrn von Schnabelewopski. (Met 8 houtgravures en een vignet van Lou Strik). Utrecht, Stichting De Roos, 1961. Halflinnen. 52 p. Band en typografie Hans Barvelink. Gedrukt in zwart en groen op Zerkall-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug iets verbruind.
verkocht
* Leeflang 57.

26215319. HENKES, Robbert-Jan, en Erik BINDERVOET Vertaliaans liedboek. [Utrecht], Stichting De Roos, 2009. Halflinnen. Typografische verzorging Jan Heijnen. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
verkocht
* Bijzonder songteksten-vertaalproject, van John Lennon (‘Bedenk je’), via The Rolling Stones (‘(Want ik kom niet) aan m’n trekken’), tot Monty Python (Je moet altijd de zonzijde zien’). Originele vormgeving, met een los bijgevoegde cd die eruit ziet als een grammofoonplaatje, waarop tien in het Nederlands vertaalde klassiekers te horen zijn

20. ISHERWOOD, Christopher The Nowaks. (Met zes tekeningen en twee vignetten van Kurt Löb). Utrecht, Stichting De Roos, 1972 [= 1973]. Besmettelijk (maar niet besmet!) wit linnen. 44 p. Typografie Kurt LÖB. Gezet uit de Monotype Gill en gedrukt door Hooiberg op Offsetmasqué highproof satijn in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Exlibris. Het linnen van deze uitgave zit altijd een beetje los om de band.
€ 35
* Christopher Isherwood schreef aan typograaf-illustrator Kurt Löb: ‘The three copies of your beautiful edition of “The Nowaks” arrived today. Thank you so much! This kind of tribute from a fellow-artist is worth more to me than any other. It is quite uncanny how your portrait of Herr Nowak resembles the original. And I think you catch the atmosphere of the Berlin slums perfectly. Again thank you!’. Leeflang 95.

2473321. JARRY, Alfred Ubu koning. Een guignolade in vijf bedrijven. (Vertaald door C.J. Kelk, F. Chasalle en E. Vergé. Met een voorwoord van Menno ter Braak. Met 40 tekeningen door Jan Kuiper). (Utrecht), Stichting De Roos, 1964. Karton. (2), 126 p. Typografie Jan Kuiper. Gezet uit de Times en gedrukt door Ando op Supra in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
verkocht
* Dolzinnig toneelstuk. Speelse tekeningen met effectief kleurgebruik. Leeflang 64.

26215122. JONGSTRA, Atte, & POL, Jan van der Magazijn ‘Memoria’. [Utrecht], (Stichting De Roos), [2008]. 28 x 21 cm. Linnen. (120) p. Typografische verzorging Klaus Baumgärtner. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde en door beide kunstenaars gesigneerde exemplaren.
€ 60
* 56 korte prozastukjes met pregnante, kleurige prenten van Van der Pol. Groot formaat, opvallende boekband.

23. (KAFKA, Franz). ABRAHAMS, Frits Dagen met Kafka. [Utrecht], Stichting De Roos, 2008. Linnen met stofomslag. 64 p. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. 1e druk. Met losse plattegrond van Praag, getekend door vormgever Peter Bilak. Als nieuw.
verkocht
* Elk exemplaar van deze titel is met de hand door Bilak geadresseerd naar de woonplaats van de koper van dit boek. Dit exemplaar heeft op het omslag de plaatsnaam ‘Heeze ‘.

24. KLOOS, Willem Gedichten 1880-1893. Utrecht, De Roos, 1959. 26 x 18 cm. Halfperkament. Kop verguld. 204 p. Gezet in de Van Dijck en gedrukt naar typografie van Suzanne Heynemann in rood en zwart in een oplage van 175 genummerde exemplaren op Zerkall-Bütten. Iets verbruind aan de bovenkant.
verkocht
* Tekstverzorging Garmt Stuiveling. Fraai vormgegeven, kloek boek.

26812825. LAMPEDUSA, Giuseppe Tomasi Principe di De Sirene. (Vertaald door J.C. Romein-Hütschler). (Met 11 originele etsen van Nicolaas Wijnberg). Utrecht, Stichting De Roos, 1974 [= 1975]. Band van Frans metaalpapier in foedraal. 68 p. Typografie Mart Kempers. Gezet uit de Bembo en gedrukt door Hooiberg op Hahnemühle-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rugzijde foedraal iets verbleekt.
€ 80
* Afwijkend exemplaar met metaalpapieren rug en platten van ingrespapier met etiket, wel regulier genummerd. Bijzonder grappige etsen. Leeflang 100.

26. LARBAUD, Valery De arme hemdenmaker. Vertaald door Eduard du Perron. (Met een verantwoording door Pierre H. Dubois en zes illustraties van Alfons van Heusden). Utrecht, Stichting De Roos, 1979. Felpaars linnen. 48 p. Typografie Alfons van Heusden. Gezet uit de Sabon en gedrukt door Hooiberg op Hahnemühle-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 25
* Dick Dooijes in Repro en Druk van 11 april 1980: ‘Het zijn knappe illustraties, waarmee Alfons van Heusden het door hem ook typografisch verzorgde verhaal versierde van Valéry Larbaud, De arme hemdenmaker – in de Nederlandse vertaling van Ed. du Perron. Ietwat zwemend naar het absurde in de wijze van voorstelling, in vloeiende penlijnen neergeschreven en fraai van zwart-witwerking sluiten ze goed aan bij de asymmetrische, maar tevens rustige rangschikking van de tekst’. Leeflang 111.

27. LICHTENBERG, Georg Christoph Witz und Weisheit, Aphorismen. (Gekozen en van een verantwoording voorzien door H.L. Gumbert). Utrecht, Stichting De Roos, (1964). Linnen met het bijbehorende transparante omslag. 56 p. Gezet uit de Baskerville en gedrukt door Trio op Basingwerk Parchment in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 20
* Onthutsende aforismen. Fons van der Linden in Intergrafia van 12 april 1965: ‘Zo kan dit boekje de hoogste lof gegeven worden: Gaafheid; gaafheid van tekst, die wordt aangevuld en afgerond in voorwerk en band’. Leeflang 66.

28. MELVILLE, Herman Bartleby. (Met zeven originele litho’s (+ éen op het omslag) van Jan Bons). (Utrecht, Stichting De Roos), 1969. Ingenaaid met omslag. In origineel foedraal. (60) p. Typografie Jan Bons. Gezet uit de Bembo en gedrukt door Den Ouden op Hahnemühle in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Zeer mooi exemplaar.
verkocht
* Dick Dooijes in Drukkersweekblad van 3 juli 1970: ‘Een eindeloos pessimistisch verhaal en eindeloos moeilijk te illustreren, dunkt me. In Jan Bons is de man gevonden, die het aandurfde en aankon.Zijn in fijne grijzen gehouden litho’s zijn meer aanduidend dan verbeeldend, maar ze ademen geheel de melancholieke sfeer van het verhaal’. Leeflang 85.

1951629. (MUNCHAUSEN, Baron von) Baron Munchausen’s narrative of his marvellous travels and campaigns in Russia. (Met 16 tekeningen van W.J. Rozendaal). (Utrecht, Stichting De Roos, 1954). Halfperkament. 42 p. Kop verguld. Typografie en band W.J. Rozendaal. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Zeer fraai exemplaar.
verkocht
* Leeflang 30.

30. NAUDÉ, Gabriel Wenken voor het opzetten van een bibliotheek. (Vertaald door Zsuzsó Pennings. Met een voorwoord door Steven de Joode). Utrecht, Stichting De Roos, 2011. Karton in foedraal. 132 p. Typografische verzorging Piet Gerards en Judith van der Heijden. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
verkocht
* Eerste Nederlandse vertaling van deze curieuze 17e-eeuwse tekst, bomvol geleerdheid, en met nuttige toelichting bij de ca. 250 namen van schrijvers en filosofen die erin voorkomen.

31. PLATEN, August von Venedig. Sonnette. Utrecht, (Stichting De Roos), 1945. Halflinnen. (2), 26 p. Typografie Henri Friedlaender. Gezet uit de Bodoni Antiqua en gedrukt door Mouton op Pannekoek in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Achterplat deels wat verschoten.
verkocht
* Allereerste uitgave van de Stichting, de beroemde sonnettencyclus in klassieke vormgeving. Gedateerd ‘Herbst 1945’ verscheen dit mooie boek in 1946. Leeflang 1.

32. POESJKIN, Alexander Sergejevitsj Het schot. (Met inleiding van Karel van het Reve). Utrecht, Stichting De Roos, 1978. 28 x 18 cm. Linnen met blindstempeling. 40 p. Illustraties van Lex Metz, typografie Dick Dooijes. Gedrukt in 175 genummerde exemplaren. Mooi!
verkocht
* Vertaling van de beroemde novelle ‘door een aantal letterenstudenten onder leiding van K. van het Reve’, die er met zijn allen zeven jaren aan werkten. Met uitvoerige, vermakelijke inleiding van Karel van het Reve.

25343633. POLLARD, Alfred W. The trained printer and the amateur and the pleasure of small books. Utrecht, Stichting De Roos, 1950. Gemarmerd karton met titeletiket. 24 p. Typografie J. van Krimpen (letter: Romulus). Gedrukt door Joh. Enschedé en Zonen in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
verkocht
* Typographie pure van J. van Krimpen, gedrukt op ietwat blauwachtig handgeschept Barcham Green papier. Leeflang 18.

34. PORTO, Luigi Da De geschiedenis van Giuletta en Romeo. (Vertaald en verantwoord door Herman van den Bergh. Met 13 kleurenhoutsneden van H.P. Doebele). (Utrecht), Stichting De Roos, 1961. Linnen met kartonnen foedraal. 54 p. Kop verguld. Gezet uit de Poliphilus en gedrukt door Thieme op Zerkall-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 30
* Tweetalige editie, Italiaans en Nederlands. Leeflang 54.

35. ROLAND HOLST, A. De dood van Cuchulainn van Murhevna. (Met twee droge naald-etsen van Erik Thorn Leeson). Utrecht, Stichting De Roos, 1951. Linnen. 24 p. Typografie Dick Dooijes. Gezet uit de De Roos en gedrukt door Joh. Enschedé en Zonen in brons, rood en zwart op Simili Japon in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug licht verschoten en platten wat krom (zoals meestal).
€ 35
* Met Keltisch geïnspireerde initialen, gedrukt in bruin en rood. De jury van de Bestverzorgde 50 Boeken van het jaar 1951: ‘De gedragen en sobere bewogenheid van de inhoud hebben een fraaie uitdrukking gevonden in de grafische en typografische uitvoering. Ook in de titelvorm komt deze intentie uitstekend tot uitdrukking’. Leeflang 21.

36. ROLAND HOLST, A. Een winter aan zee. (Met 4 originele etsen van Jeanne Bieruma Oosting en een voor deze editie geschreven nawoord van de dichter). Utrecht, Stichting De Roos, 1963. Linnen met leeslint. 100 p. Typografie Aldert Witte. Gezet uit de Caslon en gedrukt door Van Amerongen in zwart en paars-rood op Hahnemühle-Bütten in zwart in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 200
* ‘Ds.’ in het Drukkersweekblad van 12 juli 1963: ‘Een uitgave van klassieke allure voor dit na een kwart eeuw reeds als een der klassieken onzer literatuur te beschouwen gedicht.’ Leeflang 62.

37. (RUTH) Het Boek Ruth. (NBG-vertaling. Met 35 zinktekeningen in kleuren van V.H. Elenbaas). (Utrecht, Stichting De Roos, 1964). Halflinnen. (80) p. Typografie V.H. Elenbaas. Gezet uit de Garamont en gedrukt door Borghouts op Hahnemühle-Büttenkarton in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
verkocht
* De NRC van 28 januari 1965 schreef over deze uitgave: ‘Esthetische effecten zijn bewust vermeden; de schoonheid is alleen gezocht in de zuivere toepassing van het materiaal, waartoe ook de cliché’s van de zinktekeningen te rekenenen vallen, die de kunstenaar zelf door het bijten met het zuur en het frezen van het metaal heeft gemaakt.’ Leeflang 67.

259993Gr38. VESTDIJK, S. De bruine vriend. (Met vijf originele etsen van Simon Koene). (Utrecht), Stichting De Roos, 1982. Linnen. 64 p. Typografie Alfons van Heusden. Gezet uit de Van Dijck en gedrukt door Alberts’ drukkerijen op Hahnemühle in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Wat roest op de kop.
€ 120
* Volgens Maarten ’t Hart ‘het allermooiste dat Vestdijk geschreven heeft’. Leeflang 122.

39. VIGNY, Alfred de Laurette ou le cachet rouge. (Met 5 houtgravures van Maarten de Jong). (Utrecht), Stichting De Roos, (1958). Linnen. 68 p. Kopsnede verguld. Gezet uit de Lutetia en gedrukt in rood en zwart op Basingwerk Parchment in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Mooi exemplaar.
€ 20
* Klassiek boek met romantische houtgravures, reusachtige initialen in oranjerood en een fraai De Roos-monogram van Maarten de Jong. Leeflang 44.

40. VONDEL, Joost van den Lucifer. Treurspel. (Editie Garmt Stuiveling). (Met 6 tekeningen van Henk Krijger). Utrecht, Stichting De Roos, 1954. Zwart halfperkament met blauw linnen platten. 136 p. Gedrukt op Basingwerk Parchment in zwart, blauw en geel in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Voorplat iets gevlekt en heel licht verkleurd.
verkocht
* Woeste tekeningen, waarvan het effect nog versterkt wordt door de blauwe houtblok-achtergronden. Leeflang 29.

41. VOOYS, C.G.N. de (inl.) Middelnederlandse prozaverhalen over de geboorte van Jezus. (Met tekeningen van Bert Bouman). (Utrecht), Stichting De Roos, (1954). Linnen. 80 p. Typografie Aldert Witte. Gezet uit de Bold-Face en gedrukt door Boosten & Stols in rood en zwart op Heelsum en op tweekleurig papier in een oplage van 175 exemplaren. Mooi typografisch exlibris (van Mr. L. Davidson).
verkocht
* Dr G.W. Ovink schreef: ‘Deze “Middelnederlandse Kerstverhalen” strookt precies met de raison d’être van Stichting De Roos: belangrijke tekst in een passende, eigentijdse vormgeving. Dit is wel het beste wat Witte tot nu toe deed’. Leeflang 31.

2257542. WERKMAN, H.N. Teksten. (Met foto’s van Esther Kokmeijer). Utrecht, Stichting De Roos, 2003. Halflinnen met vilten belettering. 108 p. Typografie Esther Kokmeijer. Gezet uit verschillende letters en gedrukt door Flevodruk op Confetti Yellow en Butterfly Aquarel in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 85
* Exemplaar gemarkeerd h.s. (hors série). Leeflang 161.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 4 augustus 2016 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: