antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 676: In de Bonnefant

In 1977 richtte Hans van Eijk in zijn woonplaats Banholt zijn private press op. Sindsdien zijn er onder het imprint In de Bonnefant meer dan 300 uitgaven verschenen. Van Eijk legt de laat hoog: hij vraagt beeldend kunstenaars grafiek te maken, zoekt de beste papiersoorten uit, laat een deel van de oplage altijd (luxe) binden door Binderij Phoenix. In de Bonnefant werkt met internationale auteurs, geeft ook Frans- en Engelstalige uit, maar in deze nieuwsbrief staan vooral boeken en boekjes van Nederlandse schrijvers en kunstenaars: Gerrit Kouwenaar, Theun de Vries, Jan Hanlo, Toon Teeken en vele anderen.


231gr

1. BALKT, H.H. ter De Lampionplanten en andere gedichten. Banholt, (In de Bonnefant), 1981. Linnen (Binderij Phoenix). (4), 32 p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in roodbruin en zwart op papier van T.H. Saunders in een oplage van 110 op de pers genummerde danwel op naam gedrukte exemplaren. 1e druk.
€ 60
* Eén van de 85 in linnen gebonden exemplaren. Botanische poëzie.
Met prospectus.

2692312. BALKT, H.H. ter De Vrede van Nijmegen (1678). Banholt, (In de Bonnefant), 1997. Ingenaaid met omslag. (8) p. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 60 exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Uitgave ter gelegenheid van de uitreiking van de Karel de Groteprijs van de stad Nijmegen aan H.H. ter Balkt.

2540643. CAPELLEVEEN, Paul van Dutch Silverpoints. John Gray’s struggle for fame in Holland. Banholt, (In de Bonnefant), 2007. Linnen (‘silverpoint’). 36 p. Gezet uit de Bembo en gedrukt op Magnani in paars en zwart in een oplage van 75 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 95
* Aan de hand van hun briefwisseling beschrijft Van Capelleveen de vriendschap tussen John Gray en Frederik van Eeden. Het boek is gebonden in een toepasselijke disco-band, waarvan de zilveren puntjes in het licht schitteren.
Met prospectus.

148024. EIJK, Hans van Klein onbehagen. (Met twee houtsneden van de auteur). Banholt, (In de Bonnefant), 1978. Cahiersteek. (8) p. Met de hand gezet en gedrukt in groen en zwart in een oplage van 75 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Een van de eerste uitgaven van deze private press.

5. EIJK, Joh. van Sauerkraut en Pelkartoffelen. Dagboekfragmenten van de razzia’s in Rotterdam tot na de bevrijding. Banholt, (In de Bonnefant), 1982. Linnen. (4), 48 p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt op Zerkall Werkdruck in een oplage van 95 op de pers genummerde danwel op naam gedrukte exemplaren. 1e druk.
€ 45
* Met prospectus en erratumvelletje.

2636576. GERBRANDY, Piet Een zijpad in het woud. Banholt, (In de Bonnefant), 2006. Verguld halfleer en halflederen voorrand in papieren foedraal (Binderij Phoenix). 32 p. Met de hand gezet uit de Dante en Michelangelo initialen en gedrukt door Hans van Eijk in rozenbottelrood en zwart in een oplage van 72 op de pers genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 175
* Eén van de 16 Romeins genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op handgeschept Losín, werkelijk fraai gebonden door Philipp Janssen van boekbinderij Phoenix. ‘Vind ik je lief op de fiets?’
Met twee verschillende prospectussen voor deze uitgave en de oorspronkelijke nota van de uitgever.

2692347. HANLO, Jan Lieve Mai. Een brief uit Ierland van – aan zijn moeder. (Met een nawoord van Ser J.L. Prop). Banholt, (In de Bonnefant), 1982. Ingenaaid met omslag. (4), 20 p. Met de hand gezet en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 30 op de pers geletterde danwel op naam gedrukte exemplaren. 2e, herziene druk.
verkocht
* De eerste druk verscheen een jaar eerder met een nawoord van de drukker zelf.

2692268. HOEK, Rouke van der Gedempt gejuich. Met een aquatint van Stijn Peeters. Banholt, (In de Bonnefant), 2005. Linnen (Binderij Phoenix). (2), 26 p. Gezet uit de Cochin en de Garamont en gedrukt op Zerkall koperdrukpapier in een oplage van 84 genummerde en door dichter en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 85
* Dit is nummer 5 van de oplage, een van de enkele exemplaren in een heellinnen band met veelkeurige confetti op het voorplat. Met prospectus en factuur.

2635399. HOEK, Rouke van der Wespland. Banholt, (In de Bonnefant), 1997. Ingenaaid met omslag. (20) p. Met de hand gezet uit de Dante en Diotima en gedrukt in rood en zwart op Magnani in een oplage van 65 op de pers genummerde dan wel op naam gedrukte exemplaren. 1e druk.
€ 25
* Gesigneerd door de auteur onder het colofon.

10. KEMP, Pierre Albast [&] Eén-tonig-heid. (Terwouholt, ABP-pers, 1986). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 30 ongenummerde exemplaren.
€ 60
* Gezamenlijke uitgave van Ser J.L. Prop te Terhorst, In de Bonnefant te Banholt en Avalon Pers te Woubrugge.

26922711. KIESTRA, Douwe Hermans Boerehiem. Boerenerf. Een keuze uit zijn poëzie met vertalingen uit het Fries door D.A. Tamminga. Banholt, (In de Bonnefant), 1998. Linnen in stoffen zak. (4), 36 p. Gezet uit de Bembo en gedrukt op Magnani in een oplage van 70 op de pers genummerde danwel op naam gedrukte exemplaren. 1e druk.
€ 60
* Dit is nummer 7 van de oplage, een van de 30 exemplaren in een heellinnen band, die verpakt is in een ‘zakkie’ met boerenbontopdruk.
Met prospectus en factuur.

269237g12. KOUWENAAR, Gerrit, ELBURG, Jan G., SCHIERBEEK, Bert, e.v.a. Naar Helle varen. Pierre van Soest zestig jaar. Banholt, (In de Bonnefant), 1990. 36,5 x 25,0 cm. Linnen. (36) p. Met de hand gezet en gedrukt op Vélin d’Arches in een oplage van 50 op de pers genummerde danwel op naam gedrukte exemplaren. Geïllustreerd. 1e druk.
€ 200
* Eén van de 28 genummerde exemplaren. Artistiek huldeblijk (tekst en illustraties) van Van Soests vrienden, onder wie Thérèse Cornips, André Dieteren, Jan Elburg, Gerrit Kouwenaar, Wiel Kusters, Ger Lataster, Jörg Remé, Jan Sierhuis en Thei Voragen. Ook met een ingenieus schaakgedicht van Gerard Peters en een zeer merkwaardige reuzenhaikoe van Ben van der Meer. Slechts enkele exemplaren waren voor de verkoop bestemd.
Met prospectus.

26922813. KOUWENAAR, Gerrit Al met aarde. Banholt, (In de Bonnefant), 1986. Ingenaaid met omslag. (24) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 75 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 50
* Eén van de 65 exemplaren op Zerkall Werkdruck.

14. (KOUWENAAR, Gerrit) Het is zo vandaag als altijd. Voor Gerrit Kouwenaar. Banholt, (In de Bonnefant), 1983. Verguld linnen (Binderij Phoenix). (4), 60 p. Met de hand gezet uit de Bembo en de Diotema en gedrukt in een oplage van 75 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
260962* Liber amicorum ter gelegenheid van Kouwenaars zestigste verjaardag met bijdragen van H.C. ten Berge, J. Bernlef, Rein Bloem, Remco Campert, Hugo Claus, Constant (met een mooie tekening ‘Goede Middag, Haan’!), Gérard van den Eerenbeemt, Jan G. Elburg, Hans Faverey, David Kouwenaar (een originele, gesigneerde ets), Wiel Kusters, Jan Kuijper, Lucebert, Kees Nieuwenhuijzen, Cees Nooteboom, Peter Nijmeijer, Bert Schierbeek, K. Schippers, Jan Sierhuis, Pierre van Soest (een handgekleurde tekening), Hans Tentije, Aat Verhoog en Lela Zečković.
Schitterend, hoogst bibliofiel vriendenboek met een vergulde snor op het voorplat naar een ontwerp van Kees Nieuwenhuijzen.
Met prospectus en factuur.

15. MOLIN, Lei Waar het blauw eindigt. Acht zeefdrukken bij gedichten van Hans van de Waarsenburg. (Met een nawoord van Hans van de Waarsenburg). Banholt, (In de Bonnefant), 1986. 32,0 x 19,5 cm. Verguld halfperkament (Binderij Phoenix). (48) p. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt op Zerkall koperdrukpapier in een oplage van 36 op de pers genummerde danwel op naam gedrukte en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Eén van de 32 genummerde exemplaren, met – los bijgevoegd – een extra, genummerde en gesigneerde afdruk van de zeefdruk ‘transparant’ (‘5/8’) (die niet bij alle exemplaren is gevoegd). De nieuwprijs van dit boek was 435 gulden.
Met prospectus.

26895716. NOOTEBOOM, Cees, en Leo VROMAN Brooklyn Responsorium. (Met een nawoord van Cees Nooteboom). Banholt, (In de Bonnefant), 1990. Linnen (Binderij Phoenix). 32 p. Met de hand gezet uit de Bembo en de Diotima en gedrukt in rood en zwart op Zerkall in een oplage van 90 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 95
* Eén van de 35 exemplaren in heellinnen.

26923917. STOCKENSTRÖM, Wilma Beenwit. Drie gedigte. Banholt, (In de Bonnefant), 2002. Cahiersteek met omslag. (12) p. Met de hand gezet uit de Dante en gedrukt op Zerkall Werkdruck in rood en zwart in een oplage van 99 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 28
* Zuid-Afrikaanse poëzie.

18. TEEKEN, Toon Schommelen in oktober. Litho’s & gedichten. Banholt, (In de Bonnefant), 1987. Verguld halfperkament (Binderij Phoenix). (2), 46 p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 36 op de pers genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Indrukwekkende uitgave met liefst acht originele (kleuren)litho’s, waarvan twee over de volle breedte van twee pagina’s gedrukt. Bovendien is aan elk exemplaar een losse litho toegevoegd, genummerd, gesigneerd en gedateerd door Teeken. De nieuwprijs van dit boek bedroeg 560 gulden.
Met prospectus.

19. TENTIJE, Hans In kringen. Banholt, (In de Bonnefant), 1989. Ingenaaid met stofomslag. (12) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in oker en zwart op Zerkall Werkdruck in een oplage van 64 op de pers genummerde danwel op naam gedrukte exemplaren. 1e druk.
verkocht
* In druk opgedragen aan Harry ter Balkt.

26923020. VRIES, Theun de De ballade van Sint-Gertrudis. Banholt, (In de Bonnefant), 2002. Cahiersteek met omslag. (16) p. Met de hand gezet uit de Walbaum en gedrukt op Zerkall Werkdruck in groen en zwart in een oplage van 85 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 45

21. VRIES, Theun de De ballade van Stenka Razin. Banholt, (In de Bonnefant), 2002. Gedecoreerd karton (Binderij Phoenix). (16) p. Met de hand gezet uit de Walbaum en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 85 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
251249verkocht
* Eén van de 20 Romeins genummerde luxe-exemplaren op Japans Dasabiki Masash, gebonden in een kartonnen band naar een constructivistisch ontwerp van meesterbinder Philipp Janssen (‘die de bladzijden mopperend aan elkaar heeft geplakt’).
Met prospectus.

22. VRIES, Theun de De Boom-mens. Met een Houtgravure van Jan Batterman. Banholt, (In de Bonnefant), 1981. Linnen (Binderij Phoenix). (4), 28 p. Met de hand gezet uit de Bembo (met Open Egmond initialen) en gedrukt op Van Gelder Eenhoorn papier in groen en zwart in een oplage van 111 genummerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Dit is nummer 100 van de oplage.
Met prospectus.

26923323. VRIES, Theun de Iisgong. Gedichten. Banholt, (In de Bonnefant), 2001. Ingenaaid met omslag. (4), 24 p. Met de hand gezet uit de Bembo en de Diotima en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 75 op de pers genummerde danwel op naam gedrukte en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Eén van de 60 exemplaren op Zerkall Werkdruck.

26924224. VRIES, Theun de Syrische Kwatrijnen. (Banholt, In de Bonnefant, 1995). Ingenaaid met omslag. (32) p. Met de hand gezet uit de Trajanus en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 75 op de pers genummerde danwel op naam gedrukte en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Eén van de 65 genummerde exemplaren op Zerkall Werkdruck.
Met prospectus en begeleidend schrijven van de drukker (‘de letter verre van nieuw: de leerlingen van de grafische school in Amsterdam hebben er flink mee gestoeid en ook alle kasten dooreen gegooid. Maar het is een curieuze letter, dus gebruik ik hem een enkele keer’).

26924125. WAARSENBURG, Hans van de, en Ger LATASTER Beschrijvingen van het meer. (Met twee originele zeefdrukken van Ger Lataster). (Banholt, In de Bonnefant, 1997). Cahiersteek met omslag. (16) p. Met de hand gezet en gedrukt in paars en zwart in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 45
* Onder het colofon gesigneerd door dichter, drukker (‘Met beste wensen!’) en kunstenaar. Zeefdrukken op de middenpagina’s en op het omslag.

269225g26. WAARSENBURG, Hans van de De dorst der havensteden. Met houtsneden van Toon Teeken. Banholt, (In de Bonnefant), 1988. Linnen. (28) p. Met de hand gezet uit de Pascal en gedrukt op Zerkall in een oplage van 50 op de pers genummerde danwel op naam gedrukte exemplaren. 1e druk.
€ 125
* Onder het colofon gesigneerd door drukker, dichter en kunstenaar. De drie bladvullende houtsneden van Teeken zijn in zwart gedrukt.

26924027. WAARSENBURG, Hans van de Sierra Bermeja. Drie gedichten voor de schilder Pieter Defesche. (Met een originele zeefdruk van Pieter Defesche). (Banholt, In de Bonnefant, 1994). Cahiersteek met omslag. (16) p. Met de hand gezet uit de Lectura en gedrukt in paars en zwart in een oplage van 250 ongenummerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Onder het colofon gesigneerd door dichter, drukker (‘met de beste wensen’) en kunstenaar. De zeefdruk van Defesche vult twee pagina’s.

26456828. WAARSENBURG, Hans van de De wijn is een spotter. (Met een originele zeefdruk van Pierre van Soest). (Banholt, In de Bonnefant, 1996). Cahiersteek. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt in een beperkte oplage. Kreukje.
€ 32
* Onder het colofon in potlood gesigneerd door Van de Waarsenburg, Van Soest en drukker Hans van Eijk.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 12 oktober 2016 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: