antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 694: Luxe werkjes

Beeldend kunstenaar Geurt van Dijk (1941) begon in de zeventiger jaren met het zelf vervaardigen en uitgeven van boeken. Hij benoemde zichzelf tot directeur van de Brummense uitgeverij van luxe werkjes. Aanvankelijk maakte hij uitgaven in oplagen van 5 en 9 stuks, maar na een paar jaar kwam hij op een stabiele oplage van 51 exemplaren.

Van Dijk gaf veel kunstenaarsboeken uit. Conceptueel, maatschappijkritisch, rijk geïllustreerd. Soms bevat een boek uitsluitend collages en geen tekst, soms is de tekst geheel met de hand in viltstift geschreven. Aan het drietraps-kunstproject Transit stonden vele internationale kunstenaars nieuw werk af: beschouwingen, visuele poëzie, fotografie of een genummerde en gesigneerde bijlage (affiche, ansicht, spiegeltje). Zelfs Gerard Reve stuurde een tekst in.

In deze nieuwsbrief staan onlangs ingekochte luxe werkjes.

Deze collectie van elf titels is en bloc verkocht.


2681181. BEKS, Maarten Gesprekken met Goethe tijdens diens reis naar Italië. Verslag van een sentimentele bedevaart. [Reek], Stichting Brummense uitgeverei van luxe werkjes, 1978. 23,4 x 15,0 cm. Halflinnen met rugetiket (Rien Zandanel). 372 p. Gedrukt in een oplage van 51 ongenummerde exemplaren. 1e druk. Mooi exemplaar.
verkocht
* Gedrukt in facsimile van het handschrift van Maarten Beks, met enkele illustraties.

2697112. DIJK, Geurt van Psapsabloem. Een keuze uit het grafisch werk van Geurt. Brummen, eigen beheer, 1971. 30,4 x 21,8 cm. Halflinnen met platten van marmerpapier (Atelier Zandanel). (56) p. Geïllustreerd. Gedrukt in diverse kleuren op verschillende soorten papier en karton in een oplage van 200 exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Eerste zelfstandige uitgave van Geurt van Dijk. Kleurrijk. Veel schetsen, veel naakten.

269712
3. DIJK, Geurt van ’63-’74. (Met een verantwoording door Jan Brand en Marijke van Dijk-Ladage). [Beuningen], Stichting Brummense uitgeverij van luxe werkjes, 1975. 30,4 x 21,8 cm. Blindgestempeld linnen. (4), 48 p. Geïllustreerd. Gedrukt in een oplage van 250 ongenummerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* De afbeeldingen tonen Van Dijks ontwikkeling als kunstenaar.

2697044. DIJK, Geurt van Varkenslappen. [Beuningen], Stichting Brummense uitgeverei van luxe werkjes, 1977. 15,0 x 10,5 cm. Garenloos. (28) p. Gedrukt in een beperkte oplage. 1e druk.
verkocht
* Tekeningen en collages naar aanleiding van een advertentie voor magere varkenslappen.

 

2697095. DIJK, Geurt van Wovon man nicht sprechen kann. [Beuningen], (Stichting Brummense uitgeverei van luxe werkjes, 1976). 13,2 x 8,7 cm. Blindgestempeld linnen. 96 p. Alle sneden zwart. Gedrukt in een oplage van 51 ongenummerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Ontstaan met een gevoel van onbestemd verlangen. Zwart boekje.

2697066. GERRITSEN, Ad Het overdreven optimisme over Zuidelijk Afrika. (Beuningen), Stichting Brummense uitgeverei van luxe werkjes, (1976). 18,1 x 12,0 cm. Halflinnen (Rien Zandanel). 39 (= 48) p. Gedrukt in een beperkte oplage. 1e druk.
verkocht
* Een betoog opgebouwd uit fotomateriaal en krantenknipsels uit de periode 1974-1976.

2697107. GERRITSEN, Ad Isolatie. [Beuningen], (Stichting Brummense uitgeverei van luxe werkjes, 1977). 19,0 x 13,0 cm. Linnen. (62) p. Gedrukt in een oplage van 51 ongenummerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Knipsels, collage, tekst (drukletters en handschrift): een geëngageerde uitgave over gedetineerden, gevangenissen en opstand. Offset en boekdruk.

Transit was een kunsttijdschrift annex -reeks onder redactie van Maarten Beks, Pierre Borgue, Hans Brand en Urias Nooteboom. Er verschenen drie nummers of delen.

2697138. TRANSIT 1 Taal beeld taal. langage image langage sprache image sprache language image language. (Beuningen), Stichting Brummense uitgeverij van luxe werkjes, 1975. 29,7 x 21,7 cm. Halflinnen met titeletiket (Rien Zandanel). (4), 108 p. Rijk geïllustreerd. Gedrukt in een oplage van 195 exemplaren. 1e druk.
verkocht
* In Transit 1 staan bijdragen van Armando, Maarten Beks, Peter van Beveren, Karel Martens, Urias Nooteboom, Hans Pieko, G.J. de Rook, Alain Teister, Stefan Verwey, Herman de Vries en vele anderen.
Eén van de 150 genummerde exemplaren voor de verkoop.

2697149. TRANSIT 2 Mirror spiegel miroir. (Beuningen, Stichting Brummense uitgeverij van luxe werkjes, 1975). 30,3 x 21,5 cm. Halflinnen (Rien Zandanel). (4), 128 p. Rijk geïllustreerd. Gedrukt in een oplage van 205 exemplaren. 1e druk.
verkocht
* In Transit 2 staan bijdragen van Woody van Amen, Frans Babylon, Christian Boltanski, Clareboudt, Geurt van Dijk, Ad Gerritsen, Michael Gibbs, Bill Jones, Gerard Reve en vele anderen. De bijgevoegde kunst is soms origineel: de bijdrage van Klaus van de Locht is een ansichtkaart in een envelop, van Peter van Beveren en Woody van Amen een genummerd en gesigneerd kunstwerkje ingeplakt, Davis Parsons bijdrage is een genummerd en gesigneerd affiche. De bijdrage van Reve is het aan Camus herinnerende (proza)gedicht ‘Zoals ook dit keer’, gedrukt in facsimile van het handschrift.
Eén van de 150 genummerde exemplaren voor de verkoop.

26971510. TRANSIT 3 Translation transformation. (Beuningen), Stichting Brummense uitgeverij van luxe werkjes, (1976). 30,4 x 21,7 cm. Halflinnen (Rien Zandanel). (2), 244 p. Rijk geïllustreerd. Gedrukt in een oplage van 210 exemplaren. 1e druk.
verkocht
* In Transit 3 staan bijdragen van Woody van Amen, Anna Banana, Pierre Borgue, Habakuk (= H.H. ter Balkt), Pé Hawinkels, Bill Gaglione, Wim Gijzen, Roy Grayson, Klaas Gubbels, Richard Long, Urias Nooteboom, Alan Sondheim, Herman de Vries en vele anderen. Ook in deze laatste aflevering van Transit is originele kunst aanwezig, zoals een houtsnede van Ad Gerritsen en een kleurenfoto van Luigi Ontani. Los bijgevoegd (als uitgegeven) is het boekje John Liggins, Exchanging languages (1975).
Eén van de 150 genummerde exemplaren voor de verkoop.

251611. WERK, Reindeer Soft eggs dread. (Reek, Stichting Brummense uitgeverei van luxe werkjes, 1975). 23,0 x 17,0 cm. Blindgestempeld linnen (Rien Zandanel). (34) p. Geïllustreerd met foto’s door Angela Puckey. Geheel handgeschreven door M. Yeck in een oplage van 83 exemplaren.
verkocht
* Curieus werk van het Performance Art-duo Thom Puckey en Dirk Larsen (alias Reindeer Werk), die beiden sindsdien een andere richting zijn ingeslagen. Alle tekst is deze uitgave is met de hand (viltstift) geschreven.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 13 januari 2017 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: