antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 693: Kunst

Echte kunst, gesigneerde kunstboeken en kunstige items in de tweede nieuwsbrief van 2017. Originele tekeningen van Joost Swarte, Hugo Claus, Toon Hermans, Klaas Gubbels, Maarten Biesheuvel en Kamagurka worden afgewisseld door unieke portretten van D.A.M. Binnendijk en Lodewijk van Deyssel, en zijn verder aangevuld met een kunstwerk van Gerrit Komrij en een sfeervolle aquarel van letterontwerper S.H. de Roos.


2595971. ALMA, Hans Carmen zonder make-up. Vrijmoedig verhaal over een vreemde reis door het Spanje van heden. Geïllustreerd met tekeningen van Teun van der Veen en foto’s van de auteur. Amsterdam, Becht, [1952]. Linnen. 184 p. 1e druk.
verkocht
* Dit exemplaar is in 1952 op de Franse titel voorzien van een originele, gesigneerde aquarel door Teun van der Veen, met de handgeschreven toevoeging: ‘Met dank voor de/ zeer hartelijke ontvangst/ op 30 Oct.’. Bovendien heeft de auteur op dezelfde pagina zijn handtekening gezet.
De schilder Teun van der Veen (1902-1991) was heel zijn leven in Zwolle werkzaam.

image2. (ALMA TADEMA, L.). STANDING, Percy Cross Sir Lawrence Alma-Tadema O.M., R.A. (Met interessante aanvullingen). London, Cassell, 1915. Linnen. 136 p. Met zwartwit-illustraties op kunstdrukpapier. 1e druk. Inliggende en ingeplakte knipsels uit Britse tijdschriften met afbeeldingen van schilderijen, en met Nederlandse krantenknipsels betreffende de veiling van Alma-Tadema’s nagelaten kunstwerken en bijzonder meubilair, en een ansichtkaart met een originele foto van een schilderij ‘The Visit’, verzonden aan een barones in 1904. In het boek is een fraai exlibris in art-nouveau geplakt met lezend meisje, van Charles Noel comte de Vaux.
verkocht
* Alma-Tadema bezat een ‘Autograph Grand Pianoforte’, een vleugel met perkamenten panelen gesigneerd door de bekendste musici van zijn tijd. Deze bracht 700 guineas op. Zijn laatste schilderij ‘Preparations – In the Coliseum’ 970 guineas.

3. AMEN, Woody van 240 days/ dagen/ jours/ tage. (Met originele tekening en opdracht). [Amsterdam], Meulenhoff/ Landshoff, (1985). Karton met stofomslag. Zonder paginering. Geïllustreerd.
verkocht
* Met op de Franse titel een originele kleurentekening van de kunstenaar, voorzien van de opdracht ‘voor Marianne Dommisse/ Woody van Amen’.

2696954. ANDREA, Pat Pat Andrea. Textes Pierre Sterckx. (Parijs, zonder uitgever, 1992). 18,0 x 12,0 cm. Ingenaaid. 64 p. Geïllustreerd in kleur. 1e druk.
€ 120
* Exemplaar met paginagrote, originele, gesigneerde opdracht-tekening door Andrea op p. (1): ‘1993/ na een nacht/ doorwerken/ in de Alexander/ Polder// voor/ Cees// it’s all in the head// pat andrea’. De tekening toont ons een amper geklede jongedame met een hoofd in plaats van een rechteronderbeen.

5. APPEL, Karel Karel Appel over Karel Appel. Amsterdam, Triton Pers, (1971). Garenloos. 128 p. Geïllustreerd.
€ 150
* Op de Franse titel fraai gesigneerd door de kunstenaar in drie kleuren: Appel signeerde met drie stiften tegelijk. Een handtekening als kunstwerk!

2607516. BIESHEUVEL, J.M.A. Handgeschreven felicitatiekaart aan ‘Beste Marijke en Pablo [van Dijk]’. 25,6 x 20,9 cm. Vouwkaart. Gesigneerd ‘Eva en Maarten Biesheuvel’ en niet gedateerd. Met originele envelop (datum poststempel ‘7 XI 81’).
€ 150
* Fleurige kaart van de Biesheuvels, die het echtpaar feliciteren met hun nieuwe woonst, met twee originele tekeningen van Biesheuvel: het hondje Mikkie en de poes Siepje de Krijser, de huisdieren. Geinig!
Bijgevoegd: Handgeschreven ansichtkaart aan ‘De heer P. van Dijk’. 10,5 x 14,8 cm. Alleen verso. Gesigneerd ‘Eva Biesheuvel-Gütlich’ en gedateerd ‘Leiden 21.7.83’. Namens haar man dankt Eva Biesheuvel voor ‘de geboorteaankondiging + gedicht van de fam. Vroegindeweij’.

7. (BLOKHUIS, Peter). SILLEVIS (inleiding), John Peter Blokhuis. Schilderijen en tekeningen. Den Haag, eigen beheer, 1998. 30 x 25 cm. Linnen met stofomslag. 120 p. Met veel kleurenillustraties. Tekst in Nederlands en Engels. 1e druk. Helemaal gaaf.
€ 25
* Met opdracht van de schilder aan de fotografe Marianne Dommisse, die haar paraaf bij de foto van de schilder heeft gezet.

8. BRUSSE, Mark Handgeschreven brief aan ‘Beste klaas’. 27,0 x 21,1 cm. Drie bladen. Alleen recto. Niet gesigneerd en gedateerd ‘parijs cité des Arts/ [doorgestreept:] 10 mei 1970’. 74 regels tekst.
€ 100
* Uitgebreide brief waarin de kunstenaar, op verzoek van het tijdschrift De Gids, herinneringen ophaalt aan redacteur Theo Stibbe, met wie Brusse in Parijs bevriend was geraakt. Stijlvolle en persoonlijke tekst.

2696989. BRUSSE, Mark Mark Brusse. Apeldoorn/ Parijs/ Utrecht/ Antwerpen, Van Reekum Museum/ Institut Néerlandais/ Veen/ Reflex, 1990. Ingenaaid met omslag. 144 p. Geïllustreerd in kleur en zwart-wit. 1e druk.
€ 30
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de kunstenaar op de Franse titel: ‘en dit boek is speciaal/ voor kees/ mark/ bij heleen + klaas [Gubbels]/ 29.11 1990’.
Tweetalige editie met teksten van o.a. William Burroughs, Daniel Spoerri, Pierre Restany, Paul Hefting, Roland Topor en Brusse zelf.

10. BURNIER, Andreas, en Lucienne STASSAERT Driestromenland. Gedichten met (drie originele, genummerde en gesigneerde) etsen van Gerard van der Kamp. Arnhem, Killa Kossa, 1986. Op Chinese boekblokwijze gebonden, in foedraal (René Brachten). (28) p. Gezet uit de Spectrum en gedrukt in een oplage van 195 exemplaren. 1e druk.
€ 75
* Eén van de 45 genummerde en door beide auteurs en de kunstenaar gesigneerde exemplaren, voorzien van drie originele etsen én drie delen van een van de originele etsplaten.

11. CLAUS, Hugo Evergreens. Omdat o.a.. Twintig hommages met nota’s daarbij. (Met een Nadien en een Aantekening door Gert Jan Hemmink. Met twintig illustraties door de auteur). Amstelveen, AMO, 1986. Verguld linnen in kartonnen foedraal (Binderij Phoenix). (56) p. Gedrukt in een oplage van 195 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 800
* Eén van de 20 door de auteur Romeins genummerde, op Conqueror Bond gedrukte luxe-exemplaren, met een originele tekening door Claus als frontispice. Dit exemplaar werd gesigneerd door Claus onder het colofon. Verschenen ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Evergreens’ in het Vlaams Cultureel Centrum te Amsterdam. Het boek bevat twintig schetsen door Claus in de geest van kunstenaars als Roel D’Haese, Max Klinger, Edvard Munch, Francis Picabia, Roger Raveel en vijftien anderen, alle voorafgegaan door een gedicht. Een door Claus getekend ‘musée imaginaire’: ‘een eerbetoon aan het talent van anderen’, in Claus’ woorden. Dit exemplaar bevat een inkttekening naar Degas. AMO 29.

26206812. (CLAUS, Hugo) Originele tekening op Tijd en mens 15 waarin opgenomen Podium, jrg. 3, afl. 3, (september 1952). Ingenaaid. 80 p. Voor- en achterzijde omslag los, wat verbruind, rug versleten.
€ 350
* Tijdschriftnummer met op het voorplat een originele tekening van Hugo Claus, die tevens de gedrukte illustratie van Tajiri van een (geel) kleurtje voorzag.

13. COUZIJN, Wessel Wessel Couzijn. Beeldhouwer/ sculptor. (Met correcties). Weesp, Openbaar Kunstbezit, 1986. 27 x 23 cm. Linnen met stofomslag. 128 p. Geïllustreerd. 1e druk. Keurig exemplaar.
€ 25
* Voor de aan Couzijn (1912-1984) gewijde overzichtstentoonstelling. Met inliggende handgeschreven brief van Herman L. Swart (gedateerd 1986), directeur van de Kunststichting, en uitgebreide lijst van correcties op dit overzicht van Couzijns werk. Ook met Lijst van tentoongestelde werken en uitnodiging voor de tentoonstelling.

1985314. CREMER, Jan Ik Jan Cremer. Amsterdam, De Bezige Bij, 2000. Jubileumeditie: boek, cd en originele, gesigneerde zeefdruk in kleuren in grote linnen overslagdoos. 44,5 x 32,1 x 6,1 cm. Uitgegeven in een oplage van 250 exemplaren.
€ 250
* 1. Ik Jan Cremer. Amsterdam, De Bezige Bij, 2000. Linnen met uiterst besmettelijk, zilverkleurig stofomslag. 364 p. 50e druk. Genummerd en gesigneerd: ‘Jan Cremer/ 24/250’ en voorzien van het bekende Cremerstempel: de auteur-kunstenaar op motor.
2. Het lied van de Ram. Compact disc waarop Cremer voorleest, wordt geïnterviewd, wordt gezongen en toegezongen.
3. Originele, genummerde en gesigneerde zeefdruk in kleuren, bovendien voorzien van het bekende motorstempel. 42,0 x 30,0 cm. In linnen map.
Het geheel is gevat in een grote linnen overslagdoos met uitsparingen voor de desbetreffende onderdelen.

15. DEELDER, J.A. De bevrijding van Koos Spook. Tekeningen van Rob Peters. [Amsterdam], De Bezige Bij, (1995). Karton. (52) p. 1e druk.
verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdrachten van de auteur en de tekenaar: ‘Voor Cees & Anja/ van JD/ 14/10/95// Voor Cees & Anja/ Rob Peters’.

26103016. (DEYSSEL, Lodewijk van). MEYER, Wybo ‘Lodewyk van Deyssel 15-9-24’. Originele potloodtekening. 27,5 x 23,0 cm. Gesigneerd ‘Wybo Meyer Fec.’, met handgeschreven opdracht ‘Voor/ Dick Binnendijk/ van/ Wybo Meyer’ en gedateerd ’12-10-’24’. Vochtvlekken langs de randen.
€ 350
* Schitterend portret en profil van een zestigjarige Van Deyssel, wiens zeer herkenbare en grove tronie Jugendstilachtige trekken heeft gekregen. Meijer maakte deze tekening vier weken nadat hij Van Deyssel voor het eerst had getekend in opdracht van De Groene Amsterdammer. De tekenaar deed aan D.A.M. Binnendijk verslag van die sessie: ‘vanmiddag ben ‘k naar Zandvoort geweest om je “collega” Van Deyssel te teekenen. Dat was groot lef van me, ik had geen lust om naar een foto te teekenen en vroeg hem om even te poseeren. Hij was allerbeminnelijkst. ’t Is een zuipschuit, weet je? In het half uur dat ie voor me zat sloeg ie 4 groote bellen coqnac naar binnen! ’t Ding wordt geloof ik wel goed. ’t Is een prachthoofd’ (Frank van Wijk, ‘Wybo Meyer, tekenaar onder schrijvers’ in: Jaarboek Letterkundig Museum 4 (Den Haag 1994) op dbnl.nl).

zestondklein17. GRUNBERG, Arnon Ze stond daar verdomme mooi de stralende hoer C. te wezen. New York, Kunst Editions, 1998. 30,5 x 30,5/61,5 cm. Twee met twee scharnieren met elkaar verbonden linnen panelen, een gelamineerd vel met het colofon en een gelamineerd vel met het gedicht. Vervaardigd in een oplage van 7 onder het colofon genummerde en gesigneerde exemplaren.
€ 850
* Tweëenzestigregelig gedicht in handschrift, door Grunberg geïllustreerd met de verfkwast. Tevens gesigneerd en gedateerd op de voor- en achterzijde van het doek. Dit is nummer 6 van de oplage, zijnde een van de 3 exemplaren bestemd voor auteur en uitgever. Wuijts A-34.

26969218. GUBBELS, Klaas Klaas Gubbels ’85-’88. 22 afbeeldingen in kleur en een inleiding door Kees Broos. Amsterdam, (Galerie Espace), 1988. 14,2 x 11,0 cm. Ingenaaid. (72) p. Geïllustreerd in kleur. 1e druk. Vouw in voorzijde omslag.
€ 85
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht op p. (3): ‘Hé Cees: Klaas’. Hieronder staat een originele, gemonogrammeerde en gedateerde tekening door Gubbels van een tafel.
Bijgevoegd: Twee polaroidfoto’s van Gubbels en enkele zijner kunstwerken.

26969619. HERMANS, Toon Een boom opzetten. (Baarn), Fontein, (1995). Karton. (108) p. Rijk geïllustreerd in kleur. 1e druk.
€ 250
* Met ingeplakt, handgeschreven kaartje (gedrukt ‘TOON HERMANS’) van Toon Hermans: ‘Rinus [Ferdinandusse],/ Bij het “grote” boek/ hoort dit kleintje./ voor jou!/ TOON/ 16 Oct 95’. In 1995 verscheen eveneens het omvangrijke boek Toon Hermans: schilderijen, tekeningen, gedachten.
Met: Originele kleurentekening door Toon Hermans. 23,5 x 17,0 cm. Op karton. Onderschrift: ‘Voorzitter Verkroppen in gesprek met hoofdmannetje’.

26630420. KAMAGURKA Het einde is voorbij… (Met originele tekeningen en opdracht). (Antwerpen/ Amsterdam), Standaard/ De Harmonie, (1998). Garenloos. 128 p. 1e druk. Omslag deels vuil en gevlekt, rechter bovenhoek boekblok beschadigd. Matige staat.
verkocht
* Exemplaar met drie originele tekeningen van Kamagurka, gesigneerd ‘KAMAGURKA 1999’, en een handgeschreven opdracht aan Johannes van Dam: ‘VOOR JOHANNES’.

21. KOMRIJ, Gerrit Ik ben een bijl. (Met twee originele tekeningen door Roosmarie Custers en een los bijgevoegde zwart-witfoto van Gerrit Komrij door Dolf Verlinden). Groningen, ‘PS’, 2009 [= 2010]. Vouwblad. Met de hand gezet uit de De Roos en gedrukt in roodbruin door Nick ter Wal in een oplage van 21 genummerde en door auteur, drukker, illustrator en fotograaf gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* De originele tekening van een bijl op het omslag is verzwaard met een gepolijst en geslepen bijlblad van aluminium. Nauwelijks verspreide uitgave.

Gerrit Komrij, 'stilleven'22. KOMRIJ, Gerrit ‘stilleven’. Originele waskrijttekening. 16,3 x 25,2 cm. Gesigneerd (in krijt gekerfd) ‘Gj Komrij 4C’ en achterop tweemaal gesigneerd (‘Komrij 4C’ en ‘Gj Komrij 4C’). Getiteld ‘stilleven’. Gedateerd ’12-10-59′. Onder passe-partout.
€ 1200
* Vijftien jaar geleden dook er op de zolder van een gepensioneerde tekenleraar uit Winterswijk een bijzondere waskrijttekening op. Hij bleek gemaakt in oktober 1959 door een 15-jarige Gerrit Komrij, die toen in de vierde klas HBS van het Winterswijks Lyceum zat. In dit schooljaar werden zijn tekenkunsten driemaal op rij op zijn rapport gewaardeerd met een acht! Toen Komrij deze unieke tekening later eens werd getoond, viel zijn mond open van verbazing. Hij kon zich nog precies herinneren waar en wanneer hij de tekening gemaakt had, maar had er bijna een halve eeuw niet meer aan gedacht.

23. KROESEN, Hans Hans Kroesen, fantasmagist. [Den Haag, eigen beheer, ca. 1995]. 39 bladen met grote reproducties plus map met 14 bladen autobiografische gegevens en reproducties in door de kunstenaar ontworpen linnen map met benen sluitingen (44 x 31 x 4 cm, Binderij Van Dijk). Gedrukt in een oplage van 200 exemplaren. Wat gebruikssporen.
€ 40
* Hans Kroesen (1921-1998) was een flamboyant Haags schilder, acteur en voordrachtskunstenaar. Als kunstenaar was hij een leerling van Aart van Dobbenburgh, zelf noemde hij zijn surrealistische schilderijen en aquarellen ‘fantasmagoriën’. In de oorlog trad hij veel op als voordrachtskunstenaar. Zelf beweerde hij De berg van licht van Couperus in zijn geheel uit het hoofd te kunnen declameren. Tot 1961 trad hij ook op als acteur, o.a. bij de Haagse Comedie. In zijn latere jaren verdiende hij de kost als antiquair en antiquaar.

24. LAVA, Arthur; HOOGERHOUT, Joke; KRIEK, Jacques; SNITSELAAR, Hans; STROHEIM, Von Onder de lichtstad. Amsterdam, Lava-produkties, 1985. 13 zwart-wit affiches (42,0 x 59,0 cm) in bedrukte koker + cassettebandje (2 x 15 min.) in doosje. Vervaardigd in een oplage van 200 genummerde exemplaren. 1e druk. Koker licht bekrast.
€ 65
* Vijf kunstenaars vertalen in woord en beeld hun ervaringen in ‘ondergronds Parijs’. Zwart-witfotografie en (experimentele) typografie. Opmerkelijke uitgave bij de gelijknamige tentoonstelling in het Amsterdamse Maison Descartes (6-23 maart 1985).

25. MANEN, Hans van Portrait. [Amsterdam], De Haan, 1986. Large square book. Cloth in cloth-covered case. First Edition.
€ 75
* Full of impressive photographs mainly of beautiful men, often very erotic. First edition of 500 numbered copies, SIGNED by Hans van Manen.

26102726. MEYER, Wybo Portret van D.A.M. Binnendijk. Originele inkttekening. 14,5 x 9,4 cm. Gesigneerd ‘Wybo Meyer.’ Opgeplakt op geschept papier. 23,0 x 17,5 cm. Andermaal gesigneerd ‘WyboMeyer 1926’.
€ 200
* Hoekige karikatuur van een jonge Binnendijk met vlinderstrik. Een aangepaste versie van deze tekening stond op 20 november 1926 in Den Gulden Winckel. Afgebeeld op het omslag van onze catalogus 59: Prisma van de twintigste eeuw – D.A.M. Binnendijk.

25346027. NOOYER, Sya de Gedichten. (Met een illustratie in gemengde techniek door de dichteres). Den Haag, (Mikado Pers), 1986. Ingenaaid (Chinese bindwijze) in grijs linnen foedraal. 16 p. Met de hand gezet uit de Romulus en gedrukt op Japans Hosho in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* De illustratie is een genummerde en gesigneerde litho/ets/houtsnede. Sublieme boekproductie.

25776128. (ROMENY). JOHANSSON, Stig Romeny. Stockholm, Wahlström & Widstrand, [1977]. 25 x 22 cm. Linnen met stofomslag. 72 p. Geïllustreerd in zwart-wit en kleur. Tweetalig: Zweeds en Engels. 1e druk. Omslag iets versleten.
€ 45
* Monografie over de kunstenaar Edlef ter Haar Romeny (geboren in 1926 in Sint-Michielsgestel, maar sinds 1955 woonachtig in Zweden). Met een originele ets gedrukt in rood, zwart en blauw, genummerd II/XXV, getiteld ‘Fjärran’ en gesigneerd ‘Romeny ’77’.
Bijgevoegd: enkele tentoonstellingsuitnodigingen en losse reproducties, met notities van de kunstenaar, en een doorslag van een getypte biografie.

26313329. ROOS, S.H. de (Bloemenmeisje in Brussel). Originele tekening in potlood, Oost-Indische inkt en waterverf. 31,5 x 19,5 cm. In potlood ‘Bruxelles. Grand-Place’ en gesigneerd ‘SH de Roos. ’97’. Aan de achterzijde aan de randen en hoeken verstevigd met strookjes papier.
€ 250
* Sfeervolle en vroege tekening van de Grote Markt in Brussel in het fin de siècle, met prominent aanwezig het in gotische stijl opgetrokken Stadhuis. Het plein wordt bevolkt door dames met parasols en heren met hoge hoeden. Op de voorgrond toont een jongedame ons haar kleine boeketten bloemen. Zou De Roos als 20-jarige artiste haar vriendelijk verzocht hebben even te poseren?

26760130. SWARTE, Joost Niet zo, maar zo! Deel 5. Amsterdam, De Harmonie/ Het raadsel, 1991. Ingenaaid met flappen. 64 p. 1e druk. Schaafplekje aan rechterbovenhoek omslag.
verkocht
* Exemplaar met originele tekening van de auteur op de titelpagina (een bekend Swarte-personage met een vis als stropdas), bovendien met handgeschreven, gesigneerde opdracht: ‘Voor Lejo/ 5-4-1991/ Joost Swarte’.

31. VERBURG, Jan Marinus Tom Tippelaar. Met woorden van Annie M.G. Schmidt. Amsterdam, Querido, 1977. 36,0 x 27,2 cm. Karton. 48 (= 42) p. Geïllustreerd in kleur. 1e druk.
€ 25
* Exemplaar met sierlijk geschreven, gesigneerde opdracht van de kunstenaar op het schutblad: ‘voor Paul en z’n Moeder…/ jan marinus verburg/ 26-10-’77’. Hiernaast tekende Verburg een oor met muzieknoten.

32. VERVE 5 Jaar VERVE. Haagse schilders en beeldhouwersgroep. Expositie Postmuseum 1956. Den Haag, eigen beheer, 1956. 23,5 x 18 cm. Ingenaaid. (40) p. Geïllustreerd. 1e druk. Als nieuw.
€ 15
* Mooi overzicht van deze belangrijke kunstenaarsgroep, waarvan elk lid inventief getoond wordt met een portretfoto en een atelierfoto, gemaakt door Marianne Dommisse. Typografie Co Westerik, introductie Louis Wijsenbeek (in 1956 directeur van het Haags Gemeentemuseum).

26845233. WENDINGEN Houtsnedennummer. Volume II No. 7/8. Amsterdam, De Hooge Brug, [november] 1919. Dedicated to woodcuts 34 x 33 cm. Original covers (design R. N. Roland Holst, printed in green, purple and gold), stitched with raffia. 60 p. 1st edition. Overlapping cover damaged at the edges, but the inside and all the woodcuts are in excellent condition.
€ 490
* Includes the large folded woodcut by Lion Cachet, that is usually missing because of its size. The 6 pages of decorative ads are also present. Introduction by R. N. Roland Holst. Typography H. Wijdeveld. This highly important magazine contains 59 woodcuts, of which 40 were made specifically for this issue. Some artists: K.P.C. de Bazel, Jozef Cantré, Nico Eekman, A.H.W. Filarski, S. Jessurun de Mesquita, Jac. Jongert, C.A. Lion Cachet, Huib Luns, Jan Mankes, Dirk Nijland, L.O. Wenckebach and Erich Wichman.

2777934. WERKMAN, H.N. Chassidische legenden. (Haarlem, J.H. Henkes, 1967). Facsimile van de 2 suites en 2 tekstkaternen in linnen mappen met informatiekatern (door Hans van Straten) en de Toelichting van J. Martinet in linnen overslagdoos. 52 x 34 cm. Uitgegeven in een oplage van 600 genummerde exemplaren.
verkocht
* Prachtige herdruk van Werkmans magnum opus, 20 adembenemende sjabloondrukken bij de Chassidische verhalen van Martin Buber. Dit is nr. 165.

26906535. (WICHMAN, Erich). VOGELSANG, Willem Erich Wichman tot 1920. Afbeeldingen en geschriften. Met een inleiding van Dr. W. Vogelsang. Amsterdam, P.M. Broekmans, 1920. 32,5 x 24,5 cm. Ingenaaid met kristalpapieren omslag. 208 p. Niet afgesneden. 1e druk. Kristalpapier gescheurd, rug beschadigd. Goed exemplaar.
€ 350
* Een van de 15 door Wichman genummerde en gesigneerde exemplaren van de Weeldeuitgave. Deze luxe-exemplaren zijn gedrukt op geschept papier van Van Gelder en verlucht met 50 originele platinafoto’s, ‘autotypiëen in kleuren’, houtsneden en litho’s (alle ingeplakt). Volgens het colofon zou de Weeldeuitgave in halfperkament gebonden zijn, maar dat is bij dit exemplaar niet het geval.
Oeuvrecatalogus, verzamelde gedichten en prikkelende essays in een indrukwekkende editie, waarvan er bij verschijnen slechts 10 voor de handel beschikbaar waren à 120 gulden.

26970036. (WICHMAN, Erich). VOGELSANG, Willem Erich Wichman tot 1920. Afbeeldingen en geschriften. Met een inleiding van Dr. W. Vogelsang. Amsterdam, P.M. Broekmans, 1920. 31,0 x 24,0 cm. Ingenaaid met kristalpapieren omslag. 208 p. 1e druk. ‘Recensie-Exemplaar/ van den Uitgever’ op schutblad. Exlibris Frans Wiessing op Franse titel (modernistisch ontwerp, niet gesigneerd). Goed exemplaar.
€ 85
* Eén van de 600 exemplaren van de Volksuitgave. Deze ‘gewone’ exemplaren bevatten wel alle afbeeldingen, maar deze zijn minder luxe en minder vaak van de blokken gedrukt dan bij de luxe-exemplaren. Ook de foto’s zijn geen originele afdrukken, maar reproducties.

37. (WICHMAN, Erich). MARSMAN, H. Verzen. (Met een houtsnede van Erich Wichman op het omslag). Zeist, J. Ploegsma, 1923. Ingenaaid. 54 p. Debuut. 1e druk. Omslag deels iets verbleekt en met enkele vage kreukjes.
€ 175
* Door Marsmans jeugdvriend Arthur Lehning in Berlijn gezet en voor eigen rekening op een handpers gedrukt in een oplage van 400 exemplaren.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 11 januari 2017 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.725 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: