antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 705: Slauerhoff & Zusje

Toen Boudewijn Büch in 1984 de laatst levende zus van de dichter J. Slauerhoff bezocht, informeerde hij ook naar mogelijke tastbare zaken die Augusta Buwalda-Slauerhoff van haar beroemde broer in huis had. Ze vertelde toen dat ze ooit een paar boeken van hem gekregen had. Die stonden nog gewoon in de kast.

Augusta Cornelia (Guusje) Slauerhoff was twee jaar jonger dan haar broer Jan. Zij was thuis ‘het klankbord voor Jans schoolverhalen’ en werd ook ‘betrokken bij de aankoop van dichtbundels’. Jan en Guusje waren zeer op elkaar gesteld en hielden altijd contact.

De twee boeken die Slauerhoff aan zijn dierbare Zusje schonk, voorzien van intieme opdrachten, zijn voor het eerst sinds de overhandiging in 1916 te koop. Een ongepubliceerde ansichtkaart van Slauerhoff aan zijn zus en zwager is eveneens beschikbaar.

Zo’n gelegenheid heb je als verzamelaar misschien maar eens in je leven. Bijna al het bijzondere materiaal dat van Slauerhoff bewaard is gebleven, waaronder ook het Slauerhoff-archief, is ondergebracht bij musea en bibliotheken.


2696141. SALOMONS, Annie Langs het geluk. Levensdwang – Impasse – Afscheid – Avondwandeling – Het einde – Tweespalt. Amsterdam, Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur, [1913]. Gedecoreerd halflinnen (bandontwerp Ph. [van] Praag). 112 p. 2e druk, 7e-9e duizendtal. Bandje iets roestig. Drie ezelsoren.
verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van Slauerhoff op het schutblad: ‘Opgedragen/ aan mijne zuster/ Augusta/ bij ’t bereiken v/d/ huwbaren leeftijd/ van zestien jaar/ Leeuwarden 1 Juli 1916/ Jan Slauerhoff’.

2699392. LOTI, Pierre IJslandsche visscher. Vertaald door Th.A. Quanjer. Rijswijk (Z.-H.), Blankwaardt & Schoonhoven, [1916]. Linnen. 228 p. 1e druk. Rug deels ingescheurd. Vochtvlek op voorplat. Scheefgelezen. Naam ‘A C Slauerhoff’ op schutblad.
€ 1250
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van Slauerhoff op het schutblad: ‘Aan/ de verhevene/ Augusta/ aan de vooravond/ van een afscheid/ waarvan we hopen/ dat het niet voor/ eeuwig zij./ In Godsnaam – neen!/ Jan Slauerhoff/ 10 September [1916]’.

Bij zijn afscheid van Leeuwarden gaf Slauerhoff aan Zusje de roman IJslandsche Visscher van Pierre Loti (1850-1923). Die auteur had als zeeofficier reizen gemaakt naar Tahiti, Japan, Marokko, en China. […] De keuze voor dit boek was duidelijk: een ‘Fernweh’ naar een exotisch leven. […] Toen hij nog thuis was, onder de voortdurende aandacht van Grote Zus, Zusje en Moeder, was hij de familiale omstrengeling meermalen ontvlucht. Nu hij het huis verliet, begreep hij dat hij aan hen, met name aan dat jongere Zusje, toch veel te danken had […] Het was op 11 september 1916 dat de bijna achttienjarige student medicijnen aan de Universiteit van Amsterdam achter het station werd afgehaald door oom Willem en tante Jet van der Ven.

2696153. SLAUERHOFF, J. Handgeschreven ansichtkaart aan ‘B. [= Beste] Mink en Zusje [Buwalda]’. 9,0 x 14,0 cm. Alleen verso. Gesigneerd ‘Jan’. Niet gedateerd (datum poststempel ’23 II 1926′). 8 regels tekst. Hapje van enkele mm uit linkerbovenhoek.
verkocht
* Moeilijk leesbaare nieuwjaarswens van Slauerhoff voor zijn jongste zus en zwager. ‘Happy new year gewenscht en veel voorspoed en geluk en alles in ’26. Ik be[nijd?] jullie wel eens dat je in ’t gezellige Mokum zit, maar zie ook vele fraaie plaatsen’. Groet: ‘Houde je goed’.
In 1925, 1926 en 1927 voer Slauerhoff als scheepsarts op de Tjileboet door Azië (Indonesië, Japan, China). Deze houten, met de hand beschilderde kaart kocht en beschreef Slauerhoff in Japan, maar postte hij in Leeuwarden met een 7,5-cents Wilhelmina-zegel.

4. SLAUERHOFF, J. Origineel visitekaartje. 6,6 x 10,1 cm. Op de voorzijde in open initialen bedrukt: ‘J.J. Slauerhoff.’. Met scheprand. Deels iets verbruind.
verkocht
* Provenance: Guusje Buwalda-Slauerhoff.

 

(Citaten komen uit Wim Hazeu, Slauerhoff. Een biografie (1995).)

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 24 februari 2017 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.125 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: