antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 711: Gebonden in perkament

Op zijn lezenswaardige blog Ligatuur belicht Paul van Capelleveen in zijn laatste post diverse luxe edities in perkamenten banden: ‘Gebonden in perkament’. Hij onderscheidt verschillende gradaties en verschillende smaken, van chic tot modern. Onder dezelfde noemer bieden wij in deze nieuwsbrief enkele luxe-exemplaren in perkament aan. Het toeval wil dat we enkele van de voorbeelden die Van Capelleveen geeft momenteel in huis hebben.

1. BOUTENS, P.C. Carmina. Amsterdam, Van Kampen, [1912]. Verguld heelperkament. Kop verguld. (4), 196 p. 1e druk. Naam op pagina 9. Wat vlekkerige verkleuring aan de rand van het achterplat, maar een goed exemplaar.
Verkocht
* De prachtige art-nouveauvergulding komt bijzonder fraai uit op het perkament. Blijkens een contemporaine advertentie moest de bundel in deze luxe uitvoering 4 gulden 50 kosten. Rijkse 2.34 (deze variant wordt niet vermeld).

2. BOUTENS, P.C. Verzamelde werken. Haarlem/ Den Haag, Enschedé/ Boucher, 1943-1954. Zeven delen. Verguld heelperkament. Koppen verguld. Niet afgesneden. 2500 p. Gedrukt in een oplage van 1060 genummerde sets.
€ 750
* Eén van de 120 Romeins genummerde exemplaren op speciaal voor deze luxe-editie vervaardigd papier met watermerk ‘P.C. Boutens’ en bovendien één van de weinige exemplaren in heelperkament. De delen zijn verschillend genummerd, tussen III en XXI. Met prospectus. Oogstrelende serie in ferme banden.

3. DEYSSEL, Lodewijk van Gedenkschriften. Amsterdam, Em. Querido, 1924. Verguld heelperkament met leeslint (bandontwerp J.B. Heukelom). Kop verguld. (8), 292 p. Niet afgesneden. Gedrukt in rood, zwart en donkerblauw [in een oplage van 1075 exemplaren]. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 75 genummerde luxe-exemplaren op Oud-Hollandsch in een rijk vergulde, luxe band van een hoge kwaliteit kalfsperkament. De handtekening onder het colofon lijkt bedrieglijk echt, maar is gedrukt in donkerblauw, in tegenstelling tot de zwarte inkt van de handgeschreven nummering. Dat geldt overigens voor alle luxe-exemplaren van deze titel. (Tevens leverbaar in heelleder.)

4. EEDEN, Frederik van De kleine Johannes. Met IX lithografieën en versieringen door Edzard Koning. Den Haag, Mouton, [1898]. 25,2 x 19,7 cm. Verguld halfperkament. (2), 194 p. Boek- en bandversiering en negen litho’s op Japans door Edzard Koning. [5e druk]. Bovengemiddeld goed exemplaar. Het groene linnen van de platten heeft op het achterplat her en der de bekende gele doorschijn, de goudstempeling op het perkament is geheel gaaf. De schutbladen zijn – als altijd – deels wat verbruind.
Verkocht
* Een van de monumentale Nederlandse Art-Nouveau-boeken, een zeer geslaagd kunstwerk. Braches Nieuwe Kunst Documentatie (Amsterdam 2006) 607:11.

5. EGGINK, Clara Landinwaarts. Den Haag, Stols, 1941. Verguld halfperkament. 32 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 10 luxe-exemplaren op Hollandsch lompenpapier, gebonden in halfperkament en gesigneerd door de dichteres (‘Exemplaar niet in den handel/ Clara Eggink’). Van Dijk 510.

6. EYCK, P.N. van Medousa. Den Haag, Stols, 1947. Verguld halfperkament. Kop verguld. (2), 252 p. Typografie van de auteur. Gedrukt in een oplage van 524 genummerde exemplaren. 1e druk. Enkele vage roestvlekjes op de binnenkant van de band, verder prachtig.
Verkocht
* Volgens het colofon werden er 4 exemplaren gedrukt op Barcham Green en getekend door Van Eyck. Dit exemplaar is gedrukt op Barcham Green Hayle (met watermerk ‘hand van de paus/ St. Veronica’s doek 1399′), maar het is niet genummerd of gesigneerd. Medousa is een monumentaal gedicht, 5000 regels lang, van mythologisch-filosofische aard. Van Dijk 750.

7. EYCK, P.N. van Meesters. Zeven gedichten. Den Haag, Stols, 1945. Verguld halfperkament. Kop verguld. 86 p. Gedrukt in een oplage van 512 exemplaren. 1e druk. Mooi exemplaar.
Verkocht
* Dit is nummer VI van de 12 Romeins genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren op Barcham Green Chester. Fraai en deftig luxe boek. Van Dijk 661.

8. (GELDERLAND) Gelderland. Samengesteld onder redactie van J. van Baren, L.C.T. Bigot, H. Blink, H.P.J. Bloemers en F.A. Hoefer. Op initiatief van de provinciale Geldersche Vereeniging voor Vreemdelingenverkeer. Arnhem, Van Loghum Slaterus, 1926. 28 x 21 x 6 cm. Versierd heelperkament met blauw-, zwart en goudopdruk de achterzijde alleen in goud (lijnenspel en uitgeversmonogram). XVI, 812 p. In zwart-wit gedrukt op kunstdrukpapier. Veel foto’s en kaarten. 1e druk. Mooi, gaaf exemplaar.
Verkocht
* Luxe-versie in helaas anonieme, heelperkamenten band, die enigzins aan Lion Cachet doet denken. De nieuwprijs is wel bekend: 45 gulden.

Correctie: de band is van Fokko Mees, zie ik in een catalogus van Van Loghum Slaterus.

9. GRESHOFF, Jan Steenen voor brood. Amsterdam, Van Kampen, (1939). Met rood en blauw bedrukt perkament. Kop verguld. 208 p. 1e druk. Band helaas wat vuil, paar schaafplekjes op de rug.
Verkocht
* Eén van de slechts 10 genummerde luxe-exemplaren op Oud-Hollandsch papier van Van Gelder en gevat in een mooi in donkerblauw en rood bedrukte, strakke perkamenten band, naar hetzelfde ontwerp als het stofomslag van de gewone editie.

10. ROLAND HOLST, A. Verzamelde werken. Bussum/ Den Haag, Van Dishoeck/ Stols, 1948. Vier delen. Verguld heelperkament (bandstempels Helmut Salden). Deels onafgesneden. Koppen verguld. Onopengesneden. 264; 232; 224; 280 p. Gelijkgenummerde prachtset.
Verkocht
* Eén van de 50 genummerde luxe-exemplaren op geschept papier van Van Gelder. Exemplaren in heelperkament zijn zeldzaam. Van Dijk 825.
Bijgevoegd: G.H. ‘s-Gravesande, Over A. Roland Holst. Bij de uitgave van zijn Verzamelde werken. Bussum/ Den Haag, Van Dishoeck/ Stols, 1948. Geniet. 12 p. Met (ongebruikt) bestelbiljet.

11. ROLAND HOLST VAN DER SCHALK, Henriëtte Wordingen. Een cyclus van liefde en vertrouwen. Rotterdam, Brusse, 1949. Verguld heelperkament. Kop verguld. 264 p. Gedrukt in rood en zwart. 1e druk. Boek en band zijn in perfecte staat.
Verkocht
* Eén van de 100 Romeins genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren op Hollandsch van Van Gelder, gebonden in een prachtige perkamenten band met goud- en blindbestempeling, ontworpen door Jan van Krimpen. Dit exemplaar bleef echter ongenummerd en is niet gesigneerd, maar dat maakt de fantastische band niet minder mooi! Cat. Brusse 969.
Let wel: de oplage van de luxe-editie in perkament is volgens Cat. Brusse niet 100, maar slechts 20!

12. SLAUERHOFF, J. (Als:) John RAVENSWOOD Oost-Azië. [Utrecht], De Gemeenschap, 1928. Ingenaaid (blind omslag). In verguld halfperkamenten overslagdoos overtrokken met turkoois papier (Binderij Phoenix). 56 p. 1e druk. Gedrukt door Nypels in rood, zwart en grijsblauw in een oplage van 800 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 25 Romeins genummerde exemplaren, gedrukt op Pannekoek in plaats van op getint gevergeerd Bührmann. Op het blinde omslag staat de contemporaine aantekening (in een ons onbekend handschrift): ‘J. Slauerhoff/ OostAzië/ binden, met perkamenten rug’. Kortom, voorbestemd om een fraai luxe-exemplaar te worden! Exemplaar met geel in de landkaart (Van Laar: ‘Ook exx bekend met geel in de landkaart op de titelpagina’). Van Laar 72.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 21 maart 2017 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 642.026 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: