antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 750: Salvo

Salvo, het Katholiek weekblad voor de Nederlandse strijdkrachten, werd in de jaren ’50 en ’60 in tienduizenden exemplaren gratis verspreid onder Katholieke dienstplichtigen. Tegenwoordig is het een zeldzaam krantje.

In deze nieuwsbrief bieden we een ruim dozijn losse nummers van Salvo uit de periode 1960-1963 aan. In elke aflevering staat een bijdrage van ‘matroos derde klas’ Jeroen Brouwers. Brouwers stond nog helemaal aan het begin van zijn schrijversloopbaan; het pocketje Edith Piaf lyrische straatmus, zijn debuut, verscheen in 1961.

Voor Salvo schreef hij over violen, Mulisch, pauselijke soldaten, Hitchcock, Shakespeare en Woudrichem. Een enkele keer mocht hij in de kolommen van Salvo een verhaal publiceren. Fictie voor de strijdkrachten.


1. BROUWERS, Jeroen ‘Robinson Crusoë en zijn voorbeeld. Bij de 300ste geboortedag van Daniël Defoe’. P. 3 in: Salvo. Katholiek weekblad voor de Nederlandse strijdkrachten, jaargang 13, aflevering 35, (30 mei 1960). [Den Haag, Hoofdbureau Katholiek Thuisfront], 1960. Gevouwen. 8 p. Geïllustreerd.
€ 45
* Paginagroot artikel, in druk ondertekend met ‘Jeroen Brouwers, Matroos 3 Z.M.’

2. BROUWERS, Jeroen ‘Robert Schumann, dienaar van twee muzen’. P. 3 in: Salvo. Katholiek weekblad voor de Nederlandse strijdkrachten, jaargang 13, aflevering 37, (13 juni 1960). [Den Haag, Hoofdbureau Katholiek Thuisfront], 1960. Gevouwen. 8 p. Geïllustreerd.
Verkocht
* Bevat tevens een bijna paginagroot artikel met herinneringen aan Anne Frank door mevrouw De Wiek.

3. BROUWERS, Jeroen ‘O, o, o, wat griezelig. Oog in oog met engerds, geraamtes en detectives’. P. 3 in: Salvo. Katholiek weekblad voor de Nederlandse strijdkrachten, jaargang 13, aflevering 38, (20 juni 1960). [Den Haag, Hoofdbureau Katholiek Thuisfront], 1960. Gevouwen. 8 p. Geïllustreerd.
Verkocht
* Over o.a. Edgar Allan Poe, Wiertz, Ensor en Hitchcock.

4. BROUWERS, Jeroen ‘Shakespeare: vervalser of genie’. P. 2 in: Salvo. Katholiek weekblad voor de Nederlandse strijdkrachten, jaargang 13, aflevering 39, (27 juni 1960). [Den Haag, Hoofdbureau Katholiek Thuisfront], 1960. Gevouwen. 8 p. Geïllustreerd.
Verkocht
* Ondertitel: ‘veel drukte om niets’. Met op pagina 3 bovendien een verhaal van oud CDA-Tweede Kamerlid Frans Jozef van der Heijden.

5. BROUWERS, Jeroen ‘De familie bouwt violen’. P. 2-3 in: Salvo. Katholiek weekblad voor de Nederlandse strijdkrachten, jaargang 13, aflevering 47, (22 augustus 1960). [Den Haag, Hoofdbureau Katholiek Thuisfront], 1960. Gevouwen. 8 p. Geïllustreerd.
Verkocht
* ‘In een Amerikaanse zenuwinrichting verblijft nog steeds een geestelijk geschokt man, die voor tweehonderdvijftigduizend gulden een “echte” Stradivari gekocht had en na verloop van tijd moest horen dat zijn aanwinst een waardeloze imitatie was’.

6. BROUWERS, Jeroen ‘Anna Maria van Schuurman’. P. 3 in: Salvo. Katholiek weekblad voor de Nederlandse strijdkrachten, jaargang 13, aflevering 48, (29 augustus 1960). [Den Haag, Hoofdbureau Katholiek Thuisfront], 1960. Gevouwen. 8 p. Geïllustreerd.
Verkocht
* Ondertitel: ‘De meest veelzijdige vrouw der Nederlandse historie, die reeds bij haar dood vergeten was’.

7. BROUWERS, Jeroen ‘La dolce vita. Het geweten van Rome’. P. 3 in: Salvo. Katholiek weekblad voor de Nederlandse strijdkrachten, jaargang 13, aflevering 49, (5 september 1960). [Den Haag, Hoofdbureau Katholiek Thuisfront], 1960. Gevouwen. 8 p. Geïllustreerd.
€ 45

8. BROUWERS, Jeroen ‘Cherubini’s 200ste geboortedag’. P. 3 in: Salvo. Katholiek weekblad voor de Nederlandse strijdkrachten, jaargang 13, aflevering 51, (19 september 1960). [Den Haag, Hoofdbureau Katholiek Thuisfront], 1960. Gevouwen. 8 p. Geïllustreerd.
Verkocht
* Over de Italiaanse componist Luigi Cherubini.

9. BROUWERS, Jeroen ‘Over meester en leerling. Govaert Flinck ter ere, bij zijn 300ste sterfdag [en] Eten met Julia’. P. 4-5 [en] 8-9 in: Salvo. Katholiek weekblad voor de Nederlandse strijdkrachten, jaargang 14, aflevering 12/13/14, (19 december 1960). [Den Haag, Hoofdbureau Katholiek Thuisfront], 1960. Gevouwen. 20 p. Geïllustreerd.
Verkocht
* Met het stempel van de handtekening van de auteur op p. 5. Uitvoerige beschouwing over Rembrandt en Flinck, gevolgd door een literair verhaal.

10. BROUWERS, Jeroen ‘Pauselijke soldaten in opspraak’. P. 2 in: Salvo. Katholiek weekblad voor de Nederlandse strijdkrachten, jaargang 14, aflevering 30, (24 april 1961). [Den Haag, Hoofdbureau Katholiek Thuisfront], 1961. Gevouwen. 8 p. Geïllustreerd.
Verkocht
* Over het leger van de Heilige Vader: ‘de jongens kankeren goedmoedig’.

11. BROUWERS, Jeroen ‘Good old Lodewijk’. P. 7 in: Salvo. Katholiek weekblad voor de Nederlandse strijdkrachten, jaargang 14, aflevering 57, (6 november 1961). [Den Haag, Hoofdbureau Katholiek Thuisfront], 1961. Gevouwen. 8 p. Geïllustreerd.
Verkocht
* In de rubriek ‘Plaats rust’ over de ontsluiting van het archief van Lodewijk van Deyssel: ‘Wat moet er nu met de inhoud van die zestig kisten gebeuren? Als je het mij vraagt ligt van Deijssel in zijn graf zich momenteel te verkneukelen van de immense lol. Men krijgt bepaald de indruk dat hij zich een goed deel van zijn leven bewust heeft vermaakt ten koste van de heren, die te zijner tijd met zijn onafzienbare erfenis zouden worden opgescheept. Dat is de ware humor der onsterfelijken’.

12. BROUWERS, Jeroen ‘waar Maas en Waal tezamen spoelt…’. P. 4-5 in: Salvo. Katholiek weekblad voor de Nederlandse strijdkrachten, jaargang 15, aflevering 7, (1 maart 1962). [Den Haag, Hoofdbureau Katholiek Thuisfront], 1962. Gevouwen. 8 p. Geïllustreerd.
Verkocht
* Prozaïsch portret van de stad Woudrichem.

13. BROUWERS, Jeroen ‘Emile Cohl. 25 jaar na zijn dood’. P. 5 in: Salvo. Katholiek weekblad voor de Nederlandse strijdkrachten, jaargang 16, aflevering 3, (11 februari 1963). [Den Haag, Hoofdbureau Katholiek Thuisfront], 1963. Gevouwen. 12 p. Geïllustreerd.
Verkocht
* Over de ‘geestelijke vader van de tekenfilm’.

14. BROUWERS, Jeroen ‘Edith Piaf (1) de geboorte van een straatsirene [en] Edith Piaf (2) een straatmus slaat haar vleugels uit [en] Edith Piaf (slot) rumoer en zwijgzaamheid rondom legendarische vrouw’. P. 4-5 [en] 4-5 [en] 4-5 in: Salvo. Katholiek tijdschrift voor de Nederlandse strijdkrachten, jaargang 16, aflevering 7 [en] 8 [en] 9, (8 april 1963 [en] 22 april 1963 [en] 6 mei 1963). Den Haag, Hoofdbureau Katholiek Thuisfront, 1963. Gevouwen. 12 p. per aflevering. Geïllustreerd.
€ 120
* Reeks van drie artikelen in drie opeenvolgende afleveringen, grotendeels ontleend aan Brouwers’ boekje, maar de stof werd ‘met vrije hand door de schrijver bewerkt’.

15. BROUWERS, Jeroen ‘De Parelvissers 100 jaar’. P. 9 in: Salvo. Katholiek weekblad voor de Nederlandse strijdkrachten, jaargang 16, aflevering 20, (7 oktober 1963). [Den Haag, Hoofdbureau Katholiek Thuisfront], 1963. Gevouwen. 12 p. Geïllustreerd.
Verkocht
* Over Georges Bizet. Ondertekend in druk met ‘J. Br.’.

16. BROUWERS, Jeroen ‘Gedachtig Yolande, mijn kerstroos. Een decemberverhaal’. P. 16 in: Salvo. Katholiek tijdschrift voor de Nederlandse strijdkrachten, jaargang 16, kerstnummer, (december 1963). [Den Haag, Hoofdbureau Katholiek Thuisfront], 1963. Gevouwen. 16 p. Geïllustreerd.
Verkocht
* ‘Ik liet me te veel aan haar ziekte gelegen liggen dan dat ik haar ook nog deelgenoot durfde maken van de slechte verkoop van mijn gedichtenbundel. Van de oplage – vijftienhonderd exemplaren – waren er na driekwart jaar pas zeven verkocht’.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 20 oktober 2017 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: