antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 751: Bibliofiele uitgaven

Vandaag ziet u een dertigtal bibliofiele uitgaven in de lijst staan, de meeste pas onlangs door ons verworven. Drukkers van dienst zijn Doortje de Vries, Jaap Schipper, René Hesselink, Bram de Does, Bubb Kuyper, Peter Yvon de Vries, Dick Wessels en enkele anderen. Het betreft veelal op naam gedrukte (luxe-)exemplaren, zoals Begrafenismuziek van P.F. Thomése en Een korte roman van A.F.Th. van der Heijden. Meer bijzonders: een ‘klein feestgeschenk’ voor Carmiggelt van De Literaire Loodgieters en Koplands gedicht ‘In Groningen’, in een geïllustreerde editie van 15.


1. BERNLEF, J. Voorecho. [Amsterdam], Querido, (1987). Plano in omslag. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt op Kanzlei-Bütten van Hahnemühle door J. Meijer in een oplage van 150 genummerde exemplaren.
verkocht
* Uitgave ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de auteur. Gedicht, eerder opgenomen in de bundel Wolftoon (1986).

2. BORDEWIJK, F. Zeer geachte Heer. Drie brieven. Mont Pourri, De Galgpers, 2011. Ingenaaid. (8) p. + bijlagen. Met de hand gezet uit de Dante en gedrukt [door De Uitvreter] in rood en zwart op 160 grams Velin Arches in een oplage van 40 exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Deze uitgave behelst drie brieven van Bordewijk ‘in facsimile’, gericht aan C.W. Freriks, Karel Reijnders en Ch. J. Enschedé en toegelicht in het boekje. De bijlagen bestaan uit drie met de hand uit de Schrijfmachineletter gezette brieven van Bordewijk, met behulp van scanner en printer voorzien van de oorspronkelijke briefhoofden en Bordewijks handtekening.

3. BROUWERS, Jeroen, en Gerrit KOMRIJ De stilte bestaat uit zoveel antwoorden. Correspondentie 1980-1986. Bezorgd door Onno Blom. Antwerpen/ Leiden, De Luchtbuks, 2006. Linnen met stofomslag. 64 p. Met de hand gezet uit de Spectrum en de Gill en gedrukt in groen en zwart op Zerkall Bütten Werkdruck in een oplage van 220 genummerde en door beide correspondenten gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 175

4. (CARMIGGELT, S.). LITERAIRE LOODGIETERS (Als:) De L.L. Speciaal voor jou. Een klein feestgeschenk voor Simon Carmiggelt. Geïllustreerd door Tanja Broens. Amsterdam, (De Literaire Loodgieters), 1983. Ingenaaid met omslag en titeletiketje. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 1 (één) exemplaar. 1e druk.
verkocht
* Dit is een proefexemplaar, met op pagina (10) tegenover het colofon in rood een stempel ‘PROEF’. Met onder het colofon, eveneens in rood, een door Joost Swarte ontworpen stempeltje. Uitgegeven ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Simon Carmiggelt.

5. CLAUS, Hugo Voor Pierre. [Amstelveen], (AMO, 1987). 35,0 x 23,0 cm. Ingenaaid in een omslag van Zaans bord met rafelende scheprand. (8) p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt door Bram de Does in een minieme, ongenummerde oplage. 1e druk.
€ 450
* Uitgave ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Pierre Alechinsky op 19 oktober 1987. Gesigneerd door de auteur onder het colofon. AMO 61.

6. (DEEL, T. van) Voordeel. (Met een linoleumsnede door Peter Yvon de Vries). Zutphen, De Lange Afstand, 1995. Karton. (16) p. Met de hand gezet uit de Baskerville en de Glass-Antiqua en gedrukt op Zerkall-Bütten door Peter Yvon de Vries in een oplage van 25 exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Feestbundel ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van dichter-criticus Tom van Deel, die dit exemplaar onder het colofon signeerde. Bevat speciaal voor de gelegenheid geschreven gedichten van Robert Anker, Anneke Brassinga, Rutger Kopland, Alfred Kossmann, Gerrit Krol, Jan Kuijper, Erik Menkveld, Willem Jan Otten, Tjit Reinsma, Martin Reints, Willem van Toorn en Ad Zuiderent.

7. DER MOUW, J.A. Herinnering [3]. Den Haag, Statenhofpers, 2013. Cahiersteek. (8) p. Met de hand gezet uit de Spectrum en gedrukt op handgeschept Losin door Jaap Schipper in een oplage van 50 exemplaren.
verkocht
* Bestemd voor de Jubeldoos van Dreestrekker Dick Jalink.

8. (DEYSSEL, Lodewijk van). PRICK, Harry G.M. Op den weg der reine deugd. (Den Haag), Canto Pers (= Ton Leenhouts), 1996. Garenloos. 22 p. Uitgegeven in een oplage van slechts 17 genummerde exemplaren (dit is nummer 17). 1e druk.
verkocht
* Fragment uit het eerste hoofdstuk van de Van-Deysselbiografie door Harry Prick, vertellend over de jaren 1873-1874. Biografische Reeks 2.

9. (EROTICA) De ballade van Eskimo Nell. Een sterk verhaal uit het Wilde Westen vertaald en bewerkt voor de Lage Landen door Hans Heesen en Ed Schilders. (Met illustraties van Hjalmar van den Akker). Zoeterwoude, De Uitvreter, 1997. Ingenaaid met omslag. (32) p. Gezet uit de Bembo en gedrukt op Zerkall in een oplage van 150 exemplaren.
€ 20
* Humoristische, ero-poëzie met treffende tekeningen.

10. GERBRANDY, Piet Lagen as en been. (Hilversum, Uitgeverij 69, 2006). Cahiersteek met omslag. (16) p. Gezet uit de Bembo en gedrukt in een oplage van 69 genummerde en gesigneerde exemplaren.
verkocht
* Eén van de 12 Romeins genummerde exemplaren, gedrukt op Gami Torinoko, Ingres en Neenah Columns.

11. GRUNBERG, Arnon De beloofde stad. (Met illustraties van Paul van der Steen). (Haarlem, Lojen Deur Pers, 2014). 32,2 x 14,8 cm. Cahiersteek. (16) p. Met de hand gezet uit de Magere Nobel en de Onafhankelijke en gedrukt door Bubb Kuyper in een oplage van 80 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Eén van de 40 Romeins genummerde exemplaren, met het frontispice van Van der Steen in twee varianten. Dit is bovendien een op naam gedrukt exemplaar.
Lofzang op New York. ‘Iedereen is hier vreemdeling en waar iedereen vreemdeling is, is niemand dat meer’.

12. GRUNBERG, Arnon Welcome Book Presentation Dinner for Whore C. July 2nd 1998, 21.00 Hours. (Met twee illustraties door Roland Topor). New York, Arnon Grunberg/ Kunst Editions New York, 1998. Ingenaaid. (4) p. Gedrukt in een oplage van 26 geletterde en door alle elf betrokkenen gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 85
* Menu van een legendarisch elfgangendiner dat Grunberg organiseerde voor Hoer C., gesigneerd door de witte en de zwarte brigade, de muzikant, Grunberg zelf, Hoer C. etc.

13. HEIJDEN, A.F.Th. van der Een korte roman. (Met een illustratie door Paul van der Steen). [Haarlem], de Korenmaat, (2016). Linnen (Binderij Van Waarden). (20) p. Met de hand gezet uit de Spectrum en gedrukt in een oplage van 120 gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 150
* Eén van de 20 Arabisch genummerde luxe-exemplaren, met des schrijvers sierlijke handtekening onder het colofon, gebonden in heellinnen. Dit is nummer 2, bestemd voor een van de initiatiefnemers.

14. HUBERS, Sylvia Mienn kearl. (Met een illustratie door Ursula Heerma). [Utrecht], n Vroot, (2009). Cahiersteek. (8) p. Met de hand gezet uit de Meidoorn en gedrukt door Carolien ten Oever en René Hesselink in een oplage van 73 exemplaren.
verkocht
* Eén van de 72 op de pers genummerde en op Velata Avorio Biblios gedrukte exemplaren. Uitgave ter gelegenheid van het huwelijk van Sylvia Hubers en Marius Jaspers: het gedicht ‘Manlief schaakt’ van Hubers in Twentse vertaling van Hesselink.

15. JELLEMA, C.O. Sneeuwsonnet. [Den Haag], (Statenhofpers, 1997). Plano in omslag. Met de hand gezet uit de Spectrum en gedrukt door Jaap Schipper in een oplage van 25 gesigneerde exemplaren.
verkocht
* Eén van de 10 op papyrus gedrukte exemplaren.

16. JELLEMA, C.O. Sneeuwsonnet. [Den Haag], (Statenhofpers, 1997). Plano in omslag. Met de hand gezet uit de Spectrum en gedrukt door Jaap Schipper in een oplage van 25 gesigneerde exemplaren.
verkocht
* Eén van de 15 op Japans gedrukte exemplaren.

17. KALDENBERG, Leen, & Fetze PIJLMAN Blauw. [Heemstede], (De Berk, 2008). Cahiersteek met kartonnen platten (Wim Gremmen). (16) p. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt door de Kalamos Pers op Savile Row Plain in een oplage van 80 exemplaren.
€ 25
* Zeer kleurrijk boek, dankzij de grafiek van Kaldenberg, met een artistieke boekband.

18. KOPLAND, Rutger In Groningen. (Met een druksel in vijf kleuren door Doortje de Vries). (Apeldoorn, Eikeldoorpers, 2016). Uitvouwbare planodruk (46 x 32 cm) in omslag (23,7 x 16,3 cm). Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt door Doortje de Vries in rood en groen in een oplage van 15 genummerde en door drukker/illustrator gesigneerde exemplaren.
€ 75

19. KUIPERS, Reinold Microfoto. (Amsterdam, J. Meijer, 1976). Plano in omslag. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt op Kanzlei-Bütten van Hahnemühle door J. Meijer in een oplage van 25 gesigneerde exemplaren.
verkocht
* Gedicht, ontleend aan het liber amicorum dat bij Carmiggelts 50e verjaardag verscheen.

20. KUSTERS, Wiel Je wimpers, zo lang. Naar motieven van Georg Heym (1887-1912), die bij het schaatsen op de Havel bij Berlijn door het ijs zakte en verdronk. (Met een originele kleurenets van Peter Yvon de Vries). (Amsterdam, De Lange Afstand, 1986). Leporello in omslag. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt op Hahnemühle-etspapier in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 30
* Ontroerend gedicht over de jonggestorven dichter, die een van de vroege meesters van het expressionisme was.

21. MEIJSING, Geerten Hoc erat in votis. (Met twee linoportretten van de auteur door Pita Snoeck, waarvan éen door haar gesigneerd). [Haarlem], (Onder de Korenmaat, 2015). Halflinnen [Bas Lafleur]. (16) p. Met de hand gezet en gedrukt door Nop Maas in een oplage van 180 exemplaren.
€ 150
* Eén van de [10 = 20] luxe-exemplaren, door Bas Lafleur strak gebonden in een zwartlinnen rug met rode platten. Bordeauxrode Reeks 2.

22. MULISCH, Harry Kind en kraai of Familie duurt het langst. (Zandvoort), Eliance Pers, (1975). Ingenaaid met stofomslag. (4), 28 p. Gezet uit de Scotch Roman en gedrukt door Thieme in een oplage van 100 genummerde exemplaren. 1e druk. Als nieuw.
€ 85
* Bijzonder mooie uitgave van een van de beste margeuitgevers.

 

23. NIJLEN, Jan van E Cinere Phoenix. (Met een Engelse vertaling door H.G. LIEBENTRAU). Amsterdam, (Binderij Phoenix/Phoenix Editions), 1985. Ingenaaid met stofomslag. 12 p. Met een illustratie. Gedrukt op de Veerpers [= Rob Cox] in zwart, rood en kerrie in een oplage van 125 genummerde exemplaren.
€ 18
* Eén van de 118 exemplaren op Zerkall.

24. OUWENS, Kees Je leven. Utrecht, (Hugin & Munin), 1996. Ingenaaid met een omslag van rood Indiaas papier, met daarop de titel in goud. 16 p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt door Jan Bouman op Zerkall-Bütten in rood en zwart in een oplage van 75 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Dit exemplaar werd door de dichter onder het colofon gesigneerd. H&M 4. Met prospectus.

25. SANTEN, Sal “Brief-fragmenten”. (Amsterdam, De Literaire Loodgieters, 1981). 31,5 x 21,8 cm. Halflinnen met handgeschreven titeletiket. (32) p. Met de hand gezet en gedrukt ‘door Ada, Pierre en Ruud’ in een oplage van 20 genummerde exemplaren (‘plus enkele op naam’). 1e druk.
€ 120
* Dit exemplaar is op naam gedrukt voor Annette Assendelft. Alleen de op naam gedrukte exemplaren werden ‘luxe gebonden’: de band heeft (opzettelijk) de uitstraling van een archiefmap. Het titeletiket werd door de auteur met de hand geschreven. Elk van de drie brief-fragmenten is gesigneerd door de auteur. DLL 5.

26. THOMÉSE, P.F. Begrafenismuziek. (Met twee tekeningen van Paul van der Steen en enkele oude illustraties waarvan twee van achttiende-eeuwse muziekthematische houtblokken werden gedrukt). (Haarlem), Lojen Deur Pers, (2016). Halflinnen (Bas Lafleur). (24) p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 120 door de auteur en illustrator gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Eén van de 20 Romeins genummerde luxe-exemplaren, gebonden door Bas Lafleur. Van de ‘gewone’ editie werden 60 exemplaren gedrukt op Zerkall Bütten en 60 op Arctic. Deze luxe-editie bevat beide versies van de uitgave. Dit exemplaar werd op naam gedrukt.

27. VRIES, Doortje de Voorjaar. (Met een genummerd en gesigneerd kleurendruksel van Doortje de Vries). (Apeldoorn, Eikeldoorpers, 1992). Cahiersteek met omslag. (4) p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 25 exemplaren.
verkocht
* De regel ‘Ik blijf verliefd op vrouwen vlinder vogels en violen’ met een passende illustratie.

28. VRIES, Peter Yvon de Oorzaak en gevolg. Zutphen, De Lange Afstand, 1994. Vouwblad. Met de hand gezet uit de Erasmus en gedrukt op Hahnemühle in een oplage van 50 exemplaren.
€ 15
* Verklarende tekst bij een expositie van De Vries in Galerie Petit.

29. VROMAN, Leo Eindelijk weer eens praten. Een gesprek met Tjalie Robinson. Den Haag, Statenhofpers, (1994). Ingenaaid. (12) p. Niet opengesneden. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt op Kawashi in een oplage van 75 exemplaren.
verkocht
* Eerste uitgave van Jaap Schippers Statenhofpers.

30. WIENER, L.H. Oog in oog met Bordewijk. (Met een linosnede door Pita Snoeck). (Gesigneerd luxe-exemplaar). [Haarlem], de Korenmaat, [2016]. Linnen. (32) p. Gezet uit de Spectrum en gedrukt in een oplage van 150 exemplaren. 1e druk.
€ 120
* Eén van de 25 genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde luxe-exemplaren, gebonden in heellinnen door Van Waarden.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 25 oktober 2017 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 642.037 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: