antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 752: Het Festijn van Tachtig

Vandaag, morgen en overmorgen vindt in Amsterdam Het Festijn van Tachtig plaats, een prachtig initiatief van de stichting Feest der Poëzie.

In Grand Café de Tropen kunt u aanschuiven aan een heus Lodewijk van Deyssel-diner. Vervolgens kunt u uitbuiken in het naastgelegen Soeterijn Café, om absint te nippen en Tachtigers-sonnetten aan te horen. Zaterdag zijn er exclusieve rondleidingen door het Witsenhuis. Bij Bijzondere Collecties is een tentoonstelling over de Tachtigers ingericht. Literair historicus Bart Slijper en dichters Ramsey Nasr en Menno Wigman verlenen hun medewerking aan Het Festijn van Tachtig.

Deze nieuwsbrief gaat terug in de tijd en sluit naadloos aan bij het festival. We zien Van Deyssel aan de eettafel zitten, het eerste nummer van De Nieuwe Gids verschijnen, Paap aan zijn sleutelroman schrijven en Erens promoveren.

Er zijn visitekaartjes, foto’s en mooie boekbanden. Enkele van de exemplaren in deze lijst hebben een opdracht van de auteur aan een bevriende Tachtiger: Verwey aan Van Deyssel, Van Deyssel aan Diepenbrock. Een boek uit de buitencategorie is het geheel op perkament gedrukte Berbke van Frans Erens.


1. ALETRINO, A. Zuster Bertha. Amsterdam, Versluys, 1891. Donkerblauw linnen. 248 p. Scheefgelezen. Belettering op rug en (deels) op voorplat vervaagd. Kleine resten van verwijderd ex libris op binnenzijde voorplat.
€ 45
* ‘In het witte morgenlicht sliep de operatiekamer, voortdommelend onder het zachte suizen van den waterketel, die in den hoek, boven een blauwgrijze gasvlam, rustig borrelde.’ Roman, niet zonder hartstocht, in een medisch milieu. In druk opgedragen aan die andere schrijvende medicus van de Tachtigers, en diens vrouw Martha.

2. ALETRINO, A. Martha. Amsterdam, Scheltema Holkema, [1895]. Blauw linnen (tweede band). (8), 252 p. 1e druk. Enkele lichtere plekjes aan de rand van het voorplat. 2 x naam voorin (‘A. ’t Hart’).
€ 40
* Sensitivistische roman van Aletrino in eerste druk.

 

3. ALETRINO, A. Handgeschreven ansichtkaart aan ‘Herrn L. Aletrino’. 8,9 x 14,0 cm. Recto en verso. Gesigneerd ‘Arnold’ en gedateerd ’31. Aug. ’10’. 3 regels tekst.
€ 150
* De schrijver feliciteert zijn neef Leopold Aletrino, die op 2 september zijn twintigste verjaardag zou vieren: ‘Groei op tot een groot bankier, wees gehoorzaam aan je superieuren, lees élken ochtend een kapittel uit den bijbel en wend je af van redelooze vrouwspersonen’.
Bijgevoegd: Handgeschreven ansichtkaart aan ‘Herrn L. Aletrino’. 9,0 x 14,0 cm. Recto en verso. Gesigneerd ‘Jupie [= Julia van Stockum]’ en gedateerd ‘1 September’ [datum poststempel: ’31 VIII 10′]. 13 regels tekst. Aletrino’s tweede vrouw feliciteert haar neef en wenst hem nog vele jaren. Ze vindt het ‘heel gezellig’ dat Leopolds ouders bij hen logeren, al is het moeilijk twee dingen tegelijk te doen, ‘praten en melk koken b.v.’
En: Ansichtkaart ‘Chernex – Vue générale’. 9,0 x 14,0 cm. Met in het handschrift van Leopold Aletrino: ’20 Mei/Juni/Juli 10./ 1910′, de tijd die hij bij zijn oom doorbracht.

4. BROEDELET, Lucie Idylle. Amsterdam, S.L. van Looy, 1898. Ingenaaid. 32 p. Op geschept papier. 1e druk. Omslag en rug wat versleten. Twee stempeltjes op voorzijde omslag.
€ 20
* Dit sprookjesachtige toneelstuk is de enige boekpublicatie van de oudtante van Remco Campert en de muze der Tachtigers: Lucie Broedelet (1875-1969). Zij schreef ook gedichten voor De Nieuwe Gids onder het zoetgevooisde pseudoniem Stella Violantilla.

5. COENEN, Frans Studies. Utrecht, Honig, 1894. (Blauw) linnen. (4), 220 p. 1e druk. Boekblok los in band. Klein boekhandelsblindstempeltje (in de vorm van een schilderspalet) in schutblad. Met een fantastisch exlibris (met schedels, slangen en Griekse teksten) op binnenzijde voorplat van C.S. A.v.S. [= Carel Steven Adama van Scheltema?].
€ 30
* Studies is een bundeling van vier felnaturalistische verhalen: ‘Een treurig sterfgeval’, ‘Een avond’, ‘Angst’ en ‘Kermis’.

6. DEYSSEL, Lodewijk van Origineel visitekaartje. 7,1 x 10,2 cm. Op de voorzijde bedrukt: ‘L. van Deyssel (chroniquer théâtral de l’Amsterdammer, rédacteur au Nederland et à la Dietsche Warande)’, met onderaan het adres ‘N.Z. Voorburgwal, 161. Amsterdam’. [ca. 1883]. Zeer lichte roestvlekjes.
€ 120
* Het allereerste visitekaartje van de schrijver Lodewijk van Deyssel. Op Nieuwezijds Voorburgwal 161 stond het huis van vader J.A. Alberdingk Thijm. Van Deyssel woonde hier van 1868 tot 1883, toen hij ruzie met zijn vader kreeg. Na de dood van vader Thijm in 1889 betrok Van Deyssel het huis weer, voor slechts vijf maanden.

7. DEYSSEL, Lodewijk van Een liefde. Amsterdam, C.L. Brinkman, [1887]. Blind halflinnen met kartonnen platten, waarop voor- en achterzijde van de originele omslagen zijn geplakt (contemporaine privéband). Twee delen. (4), 208, (4), 192 p. [Gedrukt in een oplage van 550 exemplaren]. 1e druk. Platten enkele veegjes en vlekjes, eerste en laatste pagina’s verbruind, doch overigens een zeer goed exemplaar.
€ 350
* De eerste druk van Een liefde is, ongecensureerd als hij is, werkelijk zeldzaam.

8. DEYSSEL, Lodewijk van Een liefde. Amsterdam, C.L. Brinkman, [1887]. Halflinnen met gemarmerde platten (contemporaine privéband). Twee delen. (4), 206, (4), 190 p. [Gedrukt in een oplage van 550 exemplaren]. 1e druk. Rug aan een zijde, voorplat volledig los. Exlibris Albert Verwey op binnenzijde voorplat (‘In de boeken mag men ’t zoeken, in der minnen zal men ’t vinnen’, [ontwerp H.P. Berlage]). Handtekening op titelpagina deel twee (‘Kitty van Vloten [= Verwey’s verloofde]/ [18]87′). Twee handgeschreven correcties op p. 79 (deel een) en p. 185 (deel twee).
Verkocht
* Zeldzaam, zeker, en dit exemplaar heeft ook nog een schitterende provenance. Het heeft toebehoord aan een vriend van de auteur, de schrijver van de brochure Mijn meening over L. van Deyssels roman “Een liefde” (1888): Albert Verwey. Na lezing van dit bewuste (present)exemplaar schreef Verwey Van Deyssel op 28 december 1887 een uitvoerige brief om hem te danken: ‘Ik hoef je niet te zeggen dat jij – en je boek als uiting van jou – door zoó te zijn, een zeldzame verschijning bent tusschen de collectie schrijvers – en boeken, – die ik in mijn Hollandsche hoofd heb. Ik ben blij met de aanwinst’.

9. (DEYSSEL, Lodewijk van). VERWEY, Albert Mijn meening over L. van Deyssels Roman Een Liefde. Amsterdam, Versluys, 1888. Ingenaaid. (2), 24 p. 1e druk. Omslag langs randen licht verbruind, maar een mooi exemplaar.
€ 45
* ‘De roman is als iemand die aan een deur klopt, aan de deur van de literatuur. Sommigen doen of ze niets hooren. Anderen zeggen: Ga weg, je bent onzedelijk. Nu ga i k zeggen: Kom binnen, want je bent mooi.’

10. (DEYSSEL, Lodewijk van) Een pic-nic in proza. Bloemlezing uit “De Nieuwe Gids”. Amsterdam, S.L. van Looy/ H. Gerlings, 1893 [= 1892]. Versierd linnen (ontwerp G.W. Dijsselhof). (6), 226 p. 1e druk. Boekblok ligt los in band. Vlek op p. 94-95 (Rorschachtest avant la lettre).
€ 160
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de ene Nieuwe Gidser aan de andere op de Franse titel: ‘Den Heer A. Diepenbrock/ van L. van Deyssel./ Bergen op Zoom, 28 Nov. 1892’. Aan deze belangrijke bloemlezing stond Van Deyssel een boekbeoordeling en een prozafragment af. Braches Documentatie 332.

11. DEYSSEL, Lodewijk van (als:) A.J. Blank en Geel. Amsterdam, Veen, [1894]. Linnen. (4), 132 p. [Gedrukt in een oplage van 750 exemplaren]. 1e druk. Rug verkleurd, scheefgelezen, wat roest. In potlood ‘”Holtwick”/ Laren’ op het schutblad.
€ 120
* Zeer zeldzame, onder pseudoniem gepubliceerde sleutelroman, geïnspireerd op het huwelijk van Van Deyssels nicht Mia Cuypers, dochter van de architect P.J.H. Cuypers (aangetrouwde oom van Van Deyssel) met de Chinees F.G. Taen-Err-Toung. Nicht Mia was allerminst ingenomen met de haar bewezen eer. Dit exemplaar behoorde toe aan Alphons Diepenbrock, die zijn zomerhuis Holtwick in Laren (Noord-Holland) had staan.

12. (DEYSSEL, Lodewijk van) Originele zwart-witfoto van Van Deyssel aan het diner met twee kompanen. Amsterdam, Nic. Schuitvlot, circa 1900-1905. Beeldformaat 22,1 x 16,8 cm, opgeplakt op fraai passe-partout (36,2 x 30,0 cm) met afgeronde hoeken. Randen hebben wat slijtage, foto in behoorlijk goede staat.
€ 200
* Zeer fraaie, scherpe foto op groot formaat, kennelijk genomen in een restaurant. Van Deyssel is met een olijke glimlach een stuk vlees op zijn bord aan het snijden, terwijl hij wordt toegesproken door een vrij jonge man met blonde snor. De andere disgenoot, met donkere snor, kijkt recht in de lens. Er staan twee flessen Lanson champagne op tafel. Nic. Schuitvlot (1859-1947) fotografeerde vaker gezelschappen in restaurants en sociëteiten. Voor zover wij weten ongepubliceerd.

13. DEYSSEL, Lodewijk van Bezoek aan den Dom te Keulen. Baarn, [eigen beheer], 1902. 36,5 x 27,5 cm. Ingenaaid. (2), 10 p. [Gedrukt door J.H. Enschedé & Zn. op geschept papier van Van Gelder in een oplage van 100 exemplaren]. 1e druk. Omslag los. Rechterbovenhoek omslag afgescheurd (maar nog aanwezig). Iets gekreukt en aan randen gescheurd.
€ 150
* Privé-uitgave van Van Deyssel, die, blijkens de fraai omkaderde titelpagina, deze uitgave toezond aan ‘de deelnemers aan zijn feest van 26 november 1899’ (toen vierden Van Deyssel en echtgenote hun koperen bruiloft).
Dit exemplaar werd (in handschrift van de auteur) op naam gesteld van ‘Dr. A. Diepenbrock [te] Amsterdam’. De datering ‘Juni 1902’ werd door Van Deyssel veranderd in ‘October’. Van Deyssel en Diepenbrock waren neven.

14. [DEYSSEL, Lodewijk van] K.J.L. Alberdingk Thijm. Homme de Lettres. Baarn (Hollande). [Baarn, eigen beheer, 1917]. Garenloos katern. 16 p. [Gedrukt in een oplage van 80 exemplaren]. 1e druk.
verkocht
* Zeldzame, buitengewoon zonderlinge uitgave van (auto-)biografische aantekeningen over Van Deyssel. Volgens noot 1 in deze uitgave werd de tekst (pagina 1 tot en met 3, de overige pagina’s bestaan uit annotaties) geschreven door Clément Deltour. Tekst en noten werden echter door Van Deyssel zelf, in het Frans, geschreven. ‘De tekst verscheen oorspronkelijk, zonder de noten, in het tweede ‘album’ dat in de reeks Nos Contemporains was gewijd aan Les Pays-Bas, in 1911 bij Adolf Ecksteins Verlag, Berlin-Charlottenburg’ (MDLM).
In 1917 liet Van Deyssel een met veertien zeer omvangrijke noten uitgebreide uitgave in eigen beheer drukken door Hollandia Drukkerij in zijn woonplaats Baarn, in een oplage van slechts 80 exemplaren (onderhavige editie).
De tekst zelf is nog relatief normaal te noemen, maar in de noten gooit Van Deyssel alle remmen los en verzandt hij in de meest doorgeslagen vorm van name dropping. De elf pagina’s noten bestaan hoofdzakelijk uit lange opsommingen van namen: de vrienden en kennissen die zijn ouderlijk huis bezochten, of alle oprichters en leden van de ‘Vrijdagsche Vereeniging’, het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap, etc. Hoogtepunt is de drie pagina’s lange opsomming van mensen die hem tussen 1893 en 1917 in Baarn bezochten! Zoals Harry Prick het eens tegenover ons verwoordde: ‘dit is een volslagen krankzinnige uitgave’.

15. DEYSSEL, Lodewijk van Handgeschreven ansichtkaart van ‘Anna’ [= Johanna Catharina Alphonsina Alberdingk Thijm (1893-1953), de dochter van Van Deyssel] aan de kunstenaar Anton Pieck en zijn vrouw. 8,8 x 13,8 cm. Alleen recto. Postzegel verwijderd, van het poststempel is nog te lezen: ‘Lar[en]’ en ‘1931’.
€ 90
* Anna schrijft aan ‘Beste Jo en Anton’ onder meer: hebben jullie het gedichtje ontvangen en hoe vindt je het? Vader [= Van Deyssel] verdiept zich in Antons boek en vindt het heel mooi.’ Onderaan de kaart schreef vader Van Deyssel: ‘Vriendelijke groeten/ van/ K.J.L. Alberdingk Thijm’. Op de beeldzijde een foto van een rietgedekt huis.

16. (DEYSSEL, Lodewijk van) Originele, contemporaine foto van een buste van Lodewijk van Deyssel door de beeldhouwster Nel Bakema (1902-1992). 14,1 x 9,0 cm.
€ 15
* Met op de achterkant de deels afgesneden tekst: ‘Lodewijk v. Deyssel. Dr K.J.L. Alberdingk Thijm. Portretbuste gemodeleerd (sic) in September 1938 door Nel Bakema beeldhouwster’.

17. (DEYSSEL, Lodewijk van). MEYER, Wybo ‘Lodewyk van Deyssel 15-9-24’. Originele potloodtekening. 27,5 x 23,0 cm. Gesigneerd ‘Wybo Meyer Fec.’, met handgeschreven opdracht ‘Voor/ Dick Binnendijk/ van/ Wybo Meyer’ en gedateerd ’12-10-’24’. Vochtvlekken langs de randen.
€ 200
* Schitterend portret en profil van een zestigjarige Van Deyssel, wiens zeer herkenbare en grove tronie Jugendstilachtige trekken heeft gekregen. Meijer maakte deze tekening vier weken nadat hij Van Deyssel voor het eerst had getekend in opdracht van De Groene Amsterdammer. De tekenaar deed aan D.A.M. Binnendijk verslag van die sessie: ‘vanmiddag ben ‘k naar Zandvoort geweest om je “collega” Van Deyssel te teekenen. Dat was groot lef van me, ik had geen lust om naar een foto te teekenen en vroeg hem om even te poseeren. Hij was allerbeminnelijkst. ’t Is een zuipschuit, weet je? In het half uur dat ie voor me zat sloeg ie 4 groote bellen coqnac naar binnen! ’t Ding wordt geloof ik wel goed. ’t Is een prachthoofd’ (Frank van Wijk, ‘Wybo Meyer, tekenaar onder schrijvers’ in: Jaarboek Letterkundig Museum 4 (Den Haag 1994) op dbnl.nl).

18. EEDEN, Frederik van De kleine Johannes. Met IX lithografiën en versieringen door Edzard Koning. Den Haag, Mouton, [1898]. Halfleer met leren hoeken. (2), 194 p. [5e druk]. Rug gevlekt, exlibrisstempel en datum op schutblad.
€ 150
* In 1939 ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Edzard Koning opnieuw uitgebracht. Zie vooral de blog van Paul van Capelleveen over deze (her)druk.

19. EEDEN, Frederik van Het roode lampje. Signifische gepeinzen. Amsterdam, Versluys, 1921. Twee delen. Linnen (prachtig ontwerp Georg Rueter). (4), 172; (4), 204 p. 1e druk. Ruggen iets verbleekt. Voorin eigenaarsstempel van de musicus Frenk Oremus (1909-1950).
€ 22

20. ERENS, Frans Strafbare bevoordeeling van schuldeischers bij faillissement. Academisch proefschrift. Amsterdam, J. Clausen, 1888. Ingenaaid. 64 p. 1e druk.
verkocht
* Auteursexemplaar uit de nalatenschap van de auteur.

21. ERENS, Frans Aanteekeningen over de school van Beuron. [1909]. Garenloos. Onopengesneden. 18 p.
€ 60
* Apart gepagineerde overdruk uit het Annuarium der R.K. Studenten in Nederland. [Auteursexemplaar uit de nalatenschap van Erens].

 

22. ERENS, Frans Berbke. Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande, 1923. Heelleer met vergulde rugbelettering en versiering op voorplat; in met verguld lederen titelschild afgezet kartonnen foedraal (contemporaine, ongesigneerde privéband). 40 p. Gedrukt onder leiding van Jan van Krimpen naar typografie van dezelfde in rood en zwart in een oplage van 155 exemplaren.
€ 2850
* Dit is een van de 5 exemplaren gedrukt op perkament. Een van de meest exclusieve handelsedities uit het Interbellum. Palladium. [Uit de bibliotheek van M.B.B. Nijkerk].
Hoewel een zeer kostbaar boek in de tijd, bleek de luxe oplage volgens G.H. Pannekoek Jr. in De herleving van de Nederlandsche boekdrukkunst sedert 1910 (1925) twee jaar later uitverkocht te zijn.

23. ERENS, Frans Dansen en rhytmen. (Met een houtsnede door Henri Jonas). Maastricht, (Nypels), 1924. Met goud en zwart versierd omslag. 94 p. Gezet uit de Erasmus en met initialen van S.H. de Roos. Gedrukt onder typografische leiding van Charles Nypels in rood, lichtblauw en zwart in een oplage van 220 genummerde exemplaren. 2e druk, waaruit ‘Berbke’ werd weggelaten, maar waar ‘De conferentie’ aan werd toegevoegd. Rug wat verkleurd en iets versleten.
€ 70
* Prozagedichten in een bijzonder aantrekkelijke uitgave. Van Laar 9.

24. GOES, Frank van der Litteraire herinneringen uit den Nieuwe-Gids-tijd. Santpoort, C.A. Mees, 1931. Linnen. 140 p. Niet afgesneden. 1e druk.
€ 15
* Mooi uitgevoerd boek met veel geciteerde documenten van de oude Tachtiger (1859-1939).

25. GOES, Frank van der Litteraire herinneringen uit den Nieuwe-Gids-tijd. Santpoort, C.A. Mees, 1931. Ingenaaid. 140 p. Niet afgesneden. 1e druk. Iets scheefgelezen. Naam op Franse titel (‘H.G.M. Prick’).
€ 15

26. ‘s-GRAVESANDE, G.H. De geschiedenis van De Nieuwe Gids. Brieven en documenten bijeengebracht door -. (+ Supplement). Arnhem, Van Loghum Slaterus, 1956-1961. 2 delen. Linnen (deel 2 met stofomslag). (4), 532; (4), 140 p. Geïllustreerd. 1e druk. Voorin deel 2 staan de initialen ‘H.V.’.
verkocht
* Exemplaar uit het bezit van Sem Dresden, met zijn minuscuul geschreven aantekeningen in pen.

27. KLOOS e.a., Willem De Nieuwe Gids. Jaargang 1, aflevering 1 (1 oktober 1885). Amsterdam, Versluys, 1885. Verguld heelleder (Boekbinderij Danner, 2001; beschadigde voor- en achterzijde oorspronkelijk omslag meegebonden). 160 p. Wat roest.
€ 120
* Allereerste aflevering van het geruchtmakende tijdschrift. In Albert Verweys artikel ‘Het Sonnet en de Sonnetten van Shakespeare’ staan enkele correcties en een uitgebreide toevoeging in potlood, alsof het bewerkt is voor een herdruk. Wij durven echter niet met zekerheid te beweren dat het het handschrift van Verwey is, al ligt dat wel voor de hand.

28. KLOOS, Willem Ter nagedachtenis van vrouwe Johanna Roorda. Zuster mijner vrouw. [Amsterdam, W. Versluys, februari? maart? 1891]. Plano in blind omslag. 1e druk. Omslag beschadigd en verschoten.
verkocht
* Exemplaar met een handgeschreven, gesigneerde opdracht van de dichter: ‘Voor Wim/ van/ Oom Willem’. Overdruk uit De Nieuwe Gids (1925), p. 284. De Wim uit de opdracht is hoogstwaarschijnlijk Wim Roorda, de zoon van Johanna Roorda aan wier nagedachtenis het gedicht werd opgedragen en oomzeggende neef van Kloos.
Bijgevoegd: Fotokopie van een handgeschreven brief (vier bladen) van Harry G.M. Prick uit 1994 aan ‘Beste Ab [van der Steur]’, waarin zeer uitgebreid op de achtergronden bij deze publicatie wordt ingegaan.

29. LOGHEM, M.G.L. (als:) FIORE DELLA NEVE Liana. Sneek, Pijttersen, (1882). Grijs linnen met zwart-en-gouden versiering. Kop verguld. (8), 112 p. 1e druk. Band wat grauw.
verkocht
* Een lang gedicht van de schrijver van Een liefde in het Zuiden – dat ook in het voorwoord genoemd wordt. Elegant boekje. ‘Daar is een bleeke bloem, uit blanke sneeuw geweven’…

30. LOGHEM, M.G.L. (als:) FIORE DELLA NEVE Eene Liefde in het Zuiden. Sneek, Pijttersen, 1883. Wit linnen met zwart-en-gouden versiering. Kop verguld. (4), 112 p. Alle pagina’s met een kader in rood en zwart. 3e druk. Inliggend briefje met toelichting van Karel Reijnders.
verkocht
* Op dit boekje zou Julia van Guido (= Willem Kloos en Albert Verwey) geïnspireerd zijn. Achterin 5 pagina’s uitgeversreclame, onder meer voor Perks gedichten.

31. LOOY, Jac. van Nieuw proza. [Leiden], A.W. Sijthoff, 1929. Ingenaaid [ontwerp J.B. Heukelom]. (4), 240 p. 1e druk. Naam en jaartal (”30′) op Franse titel.
€ 40
* Inliggend: Handgeschreven brief aan ‘Zeer geachte Heer [D.A.M. Binnendijk]’. 11,2 x 9,2 cm. Eén blad. Recto en verso. Gesigneerd ‘P.H. van Moerkerken’ en gedateerd ‘Haarlem, 3 April 1930’. 14 regels tekst. Over de radio-rede en de regels die Binnendijk in De Gids aan de nagedachtenis van Van Looy heeft gewijd: ‘zuivere formuleeringen en warme bewoordingen’.

32. NOUHUYS, W.G. van Letterkundige opstellen. Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, 1894. Ingenaaid. (8), 288 p. 1e druk. Wat roest, maar een mooi exemplaar.
€ 16
* Over eigentijdse literatuur, o.a. Aletrino, Van Eeden, Van Groeningen, Ibsen en Netscher, maar ook over Ontaarding van Nordau, waarin de in Nederland nog niet ontdekte dichter Rimbaud als ‘Arthur Reinbaud’ voorkomt.

33. PAAP, W.A. Vincent Haman. Amsterdam, Versluys, 1898. Gedecoreerd linnen met rood rugschildje. (8), 308 p. 1e druk. Wat schuingelezen, rugetiketje wat geschaafd.
verkocht
* Belangrijke sleutelroman over de Tachtigers.

34. PERK, Jacques Gedichten. Met Voorrede van Mr. C. Vosmaer en Inleiding van Willem Kloos. (..) Vercierd door T. Nieuwenhuis. Amsterdam, Van Looy, 1898. Verguld linnen. (4), 190 p. 2e [= 3e] druk (‘Goedkoope Uitgave’). Mooi exemplaar. Tekstje op schutblad.
€ 40
* Onversierde editie, wel met fraaie belettering en een vignet (van Nieuwenhuis) op het voorplat.
Braches, Nieuwe Kunst Documentatie (31.05.11), 1465.

35. PLASSCHAERT, Albert C. A. Beschouwingen. Middelburg, eigen beheer, 1917-1924. Ingenaaid. 1e druk. Nette exemplaren met de omslagen. Het betreft Reeks 1, 1917-1918: mei (= nr.1), juni, augustus, september, oktober, november, december, januari, april (= nr. 12). Reeks 4, 1923: nr. 6-12 in één nummer van 68 pagina’s. Reeks 5, 1924-1925: nr. 1-2 in één nummer (24 p.), nr. 3-4 in één nummer (24 p.), en ‘Einde’, 28 p. (13 stuks).
€ 160
* Zeer persoonlijk kunsttijdschrift volgeschreven en in eigen beheer uitgegeven door de kunstcriticus en glazenier Albert Charles August Plasschaert (1874-1941). Het eerste nummer verscheen in mei 1917, en in 1924 was Plasschaert er kennelijk klaar mee.
Veelal korte stukken, in- en uitvallen, maar ook brieven van kunstenaars (o.a. Matthijs Maris), uitgebreide lijsten van werk (o.a. Walter Vaes), beschouwingen over moderne kunst: Mankes, Steinlen, Toorop (uitvoerig), Van Konijnenburg en diens dichter Boutens, Le Fauconnier, Schelfhout, Israëls, maar ook Nijhoff, Gide, en literaire schetsen.
Met een uitvoerige beschouwing over de dood van Couperus in het eerste nummer van 1924, over diens karakter, ‘den Dandy van den geest’, en een opvallende interpretatie van zijn uiterlijk: ‘voor d’oppervlakkigen week; de schijnbaar maar zwakke kop (hoe sterk was de oogkas en het oog daarin!) kon sommigen vrouwelijk, tot verwijfd toe, toeschijnen; de wiegende gang kon dat voor dien oppervlakkigen toeschouwers versterken, en de spitse handen op het schilderij door Van Wely [sic] gemaakt (een der vele leugens van deze schilder) versterkten die legende van zwakheid opnieuw, maar wie hem nauwkeuriger bezagen wisten, dat hier een lenige kracht langs de wegen van de waereld trok, en dat dit feitelijk sterke lichaam veel had weerstaan en weerstond’.

36. PRINS, Ary Een koning. Amsterdam, Scheltema & Holkema’s boekhandel, 1897. Blauw linnen met rode opdruk [ontwerp L.W.R. Wenkebach]. 244 p. 1e druk. Rug heel licht verbleekt, maar een gave band.
€ 60
* Klassieke art-nouveauboekband. Braches 971123.

 

37. PRINS, Ary De Heilige Tocht. [Den Haag, P.C. Boutens], 1912. 30 x 20 cm. Ingenaaid. (8), 188 p. Gedrukt door Eduard Verbeke te Brugge in rood en zwart op zwaar geschept papier van Van Gelder in een oplage van 72 exemplaren. 1e druk. Rug vooral aan de onderkant versleten. Op het omslag enkele fikse watervlekken, die aan de achterkant ook een beetje in het boek zijn doorgelopen (zie scan).
verkocht
* Door P.C. Boutens in eigen beheer uitgegeven. Deze in dwingende jamben geschreven roman over een kruisvaarder – een fors boek – werd gedrukt in 60 genummerde exemplaren op Van Gelder (dit is nummer 48) en 12 ongenummerde auteursexemplaren op ander papier. Dit is een genummerd exemplaar.
De gewrongen, zwaarbebeeldspraakte decadentistische taal heeft een hypnotiserende invloed als men het lezen weet vol te houden. ‘In zachtelijken gloor de Keizer hoog op schaduw-troon met, achter, ebben dolerijen van bladerwerk en beestenspel, waarin karbonkelsteenen en lumineuze gloed van amberen crapaudijnen’.

38. RITSCHL, Giza Gedichten. Amsterdam, Versluys, 1905. Verguld heelperkament. 144 p. Niet opengesneden. 1e druk. Band heeft wat kleine vlekjes (zoals vaker).
€ 40
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur aan een bewonderd collega: ‘voor/ Frans Netscher/ van/ Giza Ritschl/ Bloemendaal Maart 1918’.

39. SWARTH, Hélène Blauwe bloemen. Utrecht, J.L. Beijers, 1884. Ingenaaid met het originele geïllustreerde uitgeversomslag (L.W.R. Wenckebach). 144 p. Niet afgesneden. 1e druk. Rugje heeft een klein beetje geleden, heel klein stukje uit achteromslag gebrokkeld, maar verder in opperbeste staat.
verkocht
* Dichtbundel van een nog jeugdige Swarth, een zeer fraaie boekuitgave met blauwe bloemen boven ieder gedicht en een prachtig lithografisch omslag, geïnspireerd op Couperus’ Een lent van vaerzen. Zie: H.T.M. van Vliet, Versierde verhalen (Amsterdam/ Antwerpen 2000), p. 105. De cyclus van 53 sonnetten waar de bundel mee aanvangt (na het prozastuk ‘Een sprookje van den nachtegaal’) is opgedragen aan de nagedachtenis van Jacques Perk.

40. SWARTH, Hélène Sprookjes. Den Haag, Loman & Funke, [1894]. Ingenaaid. 148 p. 1e druk. Plakkertje aan bovenzijde rug.
€ 85
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de schrijfster op Franse titel: ‘Aan mijn lieve Schoonzusters/ Marie en Anna/ Hélène L.S./ Den Haag, 10 November 1894’.

41. SWARTH, Hélène Profieltjes. Amsterdam, Van Kampen, [1899]. Ingenaaid. (8), 136 p. 1e druk. Rug en randen wat versleten.
€ 18
* Op de voorzijde van het omslag zien we een dame met een paraplu op het strand.

 

 

42. SWARTH, Hélène ‘Septembervelden’. Origineel handschrift in paarse inkt. 15 x 12,5 cm. 16 regels. Alleen recto. Niet gesigneerd. Geknipt uit gelinieerd cahierblad.
€ 75

43. TIDEMAN, P. Een jongste generatie en de Nieuwe Gids. Amsterdam, W. Versluys, 1894. Ingenaaid. 44 p. 1e druk. Wat kleine scheurtjes en roestvlekjes aan de randen van het omslag.
verkocht
* Dit exemplaar is afkomstig uit de bibliotheek van Lodewijk van Deyssel, met het door Hk. Mulder geschreven plaatsnummer in potlood op het omslag. In de marge staan enkele aantekeningen in potlood: van Van Deyssel?

44. VERWEY, Albert, & Willem KLOOS De onbevoegdheid der Hollandsche literaire kritiek. (Met opdracht). Amsterdam, Versluys, 1886. Ingenaaid. 48 p. 1e druk. Rug beschadigd en omslag vlekkerig.
€ 120
* Exemplaar met op titelpagina, in het handschrift van Albert Verwey: ‘v.d.Ss. [= van de Schrijvers]’, een opdrachtje dus in één van de meest geruchtmakende publicaties van de Tachtigers!

45. VERWEY, Albert De Joden. Verzen. (Omslag: ‘Tekst bij Tableaux-Vivants gegeven in Pulchri-Studio, te ‘s-Gravenhage’). Den Haag, Mouton & Co., 1892. Ingenaaid. 52 p. 1e druk. Met het originele glimmende omslag in redelijke staat: langs de randen ontbreken wat kleine hapjes, rug los.
€ 180
* Exemplaar met (licht vervaagde) handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur: ‘Aan K.J.L. Alberdingk Thijm/ van Albert Verwey’. Tevens met het kenmerkende planknummer op het omslag ‘A I 28’: een mooie provenance.
Deze verzen werden in april 1892 ‘opgevoerd’. Volgens de overlevering las Verwey zijn gedichten voor, gekleed ‘in een soort witwollen burnoes, met wijde mouwen en met een goudband omboord’. Het speet Van Deyssel dat hij geen opvoering kon bijwonen. Op 12 april 1892 schreef Van Deyssel aan Verwey over dit bewuste exemplaar: ‘Wees zeer van mij bedankt voor De Joden. Ik had wel graâg de voorstelling bijgewoond, die heel mooi moet geweest zijn’.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 27 oktober 2017 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: