antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 753: Tijd en Mens

Deze korte nieuwsbrief bevat een volledige set van een tijdschrift dat in geen Boon- of Clauscollectie mag ontbreken: Tijd en Mens. Over de lancering van dit Vlaamse tijdschrift schreef Jos Joosten:

Het eerste nummer van Tijd en Mens werd op donderdag 13 oktober 1949 gepresenteerd in Mechelen, thuisstad van dichter en mede-oprichter Remy C. van de Kerckhove. Deze presentatie was een statement op zich. De jonge, polemische essayist Jan Walravens en de spraakmakende romancier Louis Paul Boon voerden het woord over respectievelijk de stand van zaken in de nieuwe schilderkunst en de Vlaamse literatuur. De twintigjarige dichter Hugo Claus, auteur van de bundels Kleine reeks en Registreren, droeg voor uit eigen werk. Claus en Walravens werden op dat moment al vermeld als groepsleden in het colofon van het nieuwe blad (en zouden dat als enigen blijven tot aan de opheffing).

In 1955 hield Tijd en Mens op te bestaan. Het had intussen naam gemaakt als vernieuwend, avant-gardistisch tijdschrift. Erin publiceerden niet alleen aanstormende schrijvers en dichters, maar ook upcoming artists als Alechinsky, Corneille en Jorn werkten aan Tijd en Mens mee. Zodoende is het ook een aantrekkelijk tijdschrift om te zien.

Deze fraaie en complete set Tijd en Mens is afkomstig van de postbode Georges Arys, boekenverzamelaar en politiek broeder van Louis Paul Boon: nummers 2 en 13 hebben een handgeschreven, gesigneerd opdrachtje van Louis Paul Boon aan ‘George’. In de eerste aflevering van de derde jaargang ligt een zeldzaam prospectus. De losse nummers staan – stofvrij en uit het licht – in een op maat gemaakte bewaardoos.


1. Tijd en mens. Tijdschrift van de nieuwe generatie. Mechelen e.a., 1949-1955. 23 nummers in 19 delen. In fraaie linnen overslagdoos (Binderij Phoenix). 27 x 18 x 12 cm. Complete set met prospectus. Met omslagen van o.a. Pierre Alechinsky (5), Hugo Claus (9/10), Jan Cox (11/12), Corneille (14), Tajiri (15), Asger Jorn (21/22) en Wifredo Lam (23). Zeer goede tot fraaie exemplaren (penaantekeningen achterop nummer 2, enkele ruggen en omslagen iets geschaafd, met name nummer 7).
van € 3600 nu voor € 2400


2. (CLAUS, Hugo) Originele tekening op Tijd en mens 15 waarin opgenomen Podium, jrg. 3, afl. 3, (september 1952). Ingenaaid. 80 p. Voor- en achterzijde omslag los, wat verbruind, rug versleten.
€ 350
* Losse aflevering van Tijd en Mens met op het voorplat een originele tekening van Hugo Claus, die tevens de gedrukte illustratie van Tajiri van een (geel) kleurtje voorzag. Om uw set Tijd en Mens mee te completeren… of mee te beginnen!

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 1 november 2017 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.719 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: