antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 763: Eline Vere

In de laatste nieuwsbrief van 2017 staat één titel centraal. Van het bekendste boek van Louis Couperus hebben we een paar bijzondere exemplaren in huis.

We wensen u een fijne jaarwisseling toe. Betsy, de zuster van Eline, trakteert op oudejaarsavond vrienden op oesters

en het was zeer vroolijk geweest in de warme luxe van haar salons.


1. COUPERUS, Louis Eline Vere. Een Haagsche roman. Amsterdam, Van Kampen, 1889. Drie delen. Ingenaaid (deel een en twee) en halflinnen met hoeken (deel drie). 250; 264; 264 p. 1e druk.
verkocht
* Deel een en twee in de oorspronkelijke, ingenaaide vorm! Eline Vere verscheen aanvankelijk ingenaaid in drie delen. De sets die de afgelopen decennia op de markt kwamen waren vrijwel zonder uitzondering herbonden, soms waren voor- (en heel soms) achterzijde meegebonden.
Zelf hebben wij maar één keer een ingenaaide set gezien, eind jaren negentig bij veilinghuis Van Stockum in Den Haag. Dat exemplaar werd indertijd gekocht voor het Louis Couperus Museum. De set die wij hierbij aanbieden is afkomstig van het verzamelaarsechtpaar Breugelmans. In hun collectie bevonden zich de eerste twee delen van Eline Vere in hun oorspronkelijke, ingenaaide vorm. De ruggen zijn gerestaureerd met gaas. Op het omslag staan de contemporaine initialen ‘C.S.v.O.’, op de titelpagina’s staat de volledige naam van de eerste eigenaar: C. Steengracht van Oostcapelle. Deel drie is saai herbonden in blind halflinnen zonder behoud van het papieren omslag. Wel is de advertentiepagina voor uitgaven van Van Kampen achterin het derde deel meegebonden.
VV 112 1a, 1b (afgebeeld zijn eigenlijk geen ingenaaide exemplaren, maar herbonden boeken waarbij het originele omslag is meegebonden). Collectie Veen 1.1 (hiervoor geldt hetzelfde).
Meer foto’s van deze set op aanvraag beschikbaar.

2. COUPERUS, Louis Eline Vere. Een Haagsche roman. Amsterdam, Van Kampen, 1889. Drie delen. Verguld halflinnen met hoeken. 250; 262; 262, (2) p. 1e druk. Nette set, in uniforme contemporaine banden. Naam op Franse titels (‘G. Hoekstra’). Boekhandelsmerkje op binnenzijde voorplatten (‘A. Land Ezn./ Voorstaat/ Harlingen’).
€ 700
* Het is vrij uitzonderlijk dat de advertentiepagina voor uitgaven van Van Kampen in het derde deel is meegebonden.

3. COUPERUS, Louis Eline Vere. Een Haagsche roman. Amsterdam, Van Kampen, [1892]. Twee delen in één band. Originele band van rood linnen met goud- en zwartopdruk. 244, 260 p. 3e druk. Band wat gevlekt en schuingelezen, klein rafelrandje. Boekhandelsmerkje van Mensing & Visser. Verwijderd plakkertje van schutblad.
verkocht
* Deze bandtekening is identiek aan de rode linnen band van de eerste en tweede druk.
VV 117, 2b.

4. (COUPERUS, Louis). HUYGENS, Cornélie Ellen. Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon, [1889]. Gedecoreerd linnen. (4), 228 p. Goud rondom. 1e druk. Rug verbleekt. Wat roest. Merkje van boekbinder D.G. van Bommel, Amsterdam.
verkocht
* Fraai uitgevoerde (en schaarse) roman van de idealistische schrijfster (1848-1902), verschenen in juni 1889. Achterin uitgeversreclame, waarin onder meer Eline Vere wordt vermeld, met zijn kostprijs van f 6,90 ruimschoots het duurste van de 15 aangeboden boeken.

5. (COUPERUS, Louis) Dekblad voor een doos Louis Couperus-sigaren. Enkel blad. Oblong 15,3 x 25,3 cm. Midden jaren twintig. In druk nogal geretoucheerde foto van Couperus staand voor zijn boekenkast, een boek in de hand, in gouden parelrand onder een lint met zijn naam in rood en goud, gevat in een gouden lauwerkrans met boeken erin, te weten Eline Vere, Majesteit, Extaze en Orchideeën. Tegen een dieppaarse achtergrond geplaatst. Het goud is in reliëfdruk uitgevoerd. In fraaie staat.
€ 195
* De zoekmachine Delpher geeft advertenties in het sociaal-democratische dagblad Voorwaarts in januari 1926, waardoor dit dekblad te dateren is.
Zeer zeldzaam (resultaat van dertig jaar actief zoeken) en overrompelend van heerlijke kitsch!

6. (COUPERUS, Louis) Eline. Louis Couperus’ Eline Vere in een speciale toneelbewerking. P. 4-5 in: Haagse Comedie Nieuws. Jaargang 4, aflevering 3 (maart-mei 1987). Geniet. Geïllustreerd.
gratis bij een bestelling

7. (COUPERUS, Louis) Eline. Opéra léger van Erik Lotichius. 1990. Flyer van de voorstelling. Recto en verso.
gratis bij een bestelling

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 28 december 2017 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.721 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: