antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 764: Gedrukt door Rob Cox

Vorige week bereikte ons het bericht dat margedrukker Rob Cox is overleden. Vanaf 1980 zette en drukte hij uitgaven onder de naam (de) Veerpers. Voor zijn eigen fonds en voor het drukwerk van anderen maakte hij – zoon van de schilder Peter Cox – tevens etsen. Voor de bibliofiele uitgeverijen Phoenix Editions, Stichting De Roos en AMO zette en drukte hij ook nogal eens teksten.

In deze nieuwsbrief vindt u divers drukwerk van Rob Cox: nieuwjaarsgeschenken, leporello’s, genootschapsboekjes, poëzie en fraai geïllustreerde uitgaven.


1. BERNLEF, J., en Henk MEIJER Obdam. (Met een originele zeefdruk in kleuren door Henk Meijer). (Haarlem), Stichting Culturele Raad Noord-Holland, 1992. Ingenaaid met stofomslag. (8) p. Gedrukt in een oplage van 125 genummerde exemplaren. Typografie en druk Rob Cox/ De Veerpers. 1e druk.
verkocht
* Noord-Holland in proza, poëzie en prenten 56.

2. BROUWERS, Jeroen De Verliefden. (Met een genummerde en gesigneerde ets van Rob Cox). [Amsterdam], de Veerpers, 1998. Ingenaaid (als blokboek) met omslag. 14 p. Gezet uit de Bembo en gedrukt in rood en zwart op 150 grams Hahnemühle in een oplage van 120 genummerde en gesigneerde exemplaren.
verkocht
* Prachtig verhaal van de speciale barmhartigheid van Fernand Toussaint van Boelaere als omvangrijke bibliofiele uitgave (negen pagina’s proza, met de hand gezet!).

3. BURNIER, Andreas Bijna onzichtbaar. [Amsterdam], Stichting Arent van Santhorst, 1992. Ingenaaid met omslag. 8 p. & uitklappagina. Met de hand gezet en gedrukt door Rob Cox [= De Veerpers] in een oplage van 150 genummerde exemplaren. Ongenummerd exemplaar.
€ 15
* Zeer fraaie bibliofiele uitgave.

4. CLAUS, Hugo Impromptu. (Met acht originele, gesigneerde kleurenetsen door Reinhoud. Met een Aantekening door Gert Jan Hemmink). Amstelveen, AMO, 1997. Losse vouwbladen in linnen overslagdoos (38,0 x 27,4 cm; Binderij Phoenix). Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt door Rob Cox op 300 grams Hahnemühle in grijs en okergeel in een oplage van 50 genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 1500
* Frivole gedichten van Claus, geschreven ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de uitgever, met acht voor het merendeel vrolijke dames, geëtst door Reinhoud. Majestueus! AMO 130.

5. CLAUS, Hugo Open brief. (Gevolgd door een Open antwoord door Sam Bogaerts. Met een Nadien door Hugo Claus. Met een Aantekening door Gert Jan Hemmink). Amstelveen, (AMO), 1993. 30,7 x 18,1 cm. Ingenaaid met omslag. (20) p. Met de hand gezet uit de Lutetia en gedrukt door Rob Cox in een oplage van 50 ongenummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Open brief van Claus aan toneelregisseur Sam Bogaerts, die Claus’ toneelstuk Onder de torens bepaald niet zo had geregisseerd als de auteur het gewild had. De vlammende brief (‘kregelig tekstje’, volgens Claus) wordt gevolgd door een weerwoord van Bogaerts.
Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur onder het colofon: ‘voor Roger en Zulma [Raveel],/ dit verslag van een kermis,/ Hugo Claus’. AMO 117.

6. CLAUS, Hugo Voor Charlotte. (Met een Aantekening door Gert Jan Hemmink). Amstelveen, AMO, 1991. Ingenaaid met omslag. (16) p. Met de hand gezet uit de Lutetia en gedrukt door Rob Cox in rood en zwart in een oplage van 21 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 250
* Eén van de 15 Arabisch genummerde, op Hahnemühle gedrukte exemplaren. Speciaal geschreven voor Charlotte Hemmink, de dochter van de uitgever. AMO 106.

7. CONINCK, Herman de Slaapliedje voor Laura. (Amstelveen, AMO, 1997). Garenloos in omslag. (6) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt door Rob Cox op 27 grams Jiazhong in blauw en zwart in een oplage van 50 ongenummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 95
* Slaapliedje voor de dochter van de dichter: ‘Een miljoen vissen houdt zich stil/ en daardoor slaapt de zee’. AMO 127.

8. CONINCK, Herman de, en REINHOUD Meisjes. (Met zes originele, gesigneerde kleurenetsen door Reinhoud). [Amstelveen], AMO, 1994. Leporello in linnen overslagdoos (39,8 x 26,1 cm, uitgelegd meet de leporello maar liefst vier meter; Binderij Phoenix). Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt door Rob Cox op Hahnemühle in rood en zwart in een oplage van 31 genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 1200
* Vijf gedichten van Herman de Coninck met zes etsen door de Vlaamse kunstenaar Reinhoud D’Haese. Een zeer geslaagde samenwerking: de fantastische, fantasierijke etsen van Reinhoud (maar ook een paar lieflijke, dat mag wel bij een bundel die Meisjes heet) bij de onvoorspelbare poëzie van De Coninck. AMO 119.

9. CONINCK, Herman de, en REINHOUD Meisjes. (Met zes originele, gesigneerde kleurenetsen door Reinhoud). [Amstelveen], AMO, 1994. Leporello in linnen overslagdoos (39,8 x 26,1 cm; Binderij Phoenix). Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt door Rob Cox op Hahnemühle in rood en zwart in een oplage van 31 genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk. Miniem deukje in achterzijde overslagdoos.
€ 950
* Dit exemplaar is Romeins genummerd ‘II’ en op naam gedrukt van Herman de Coninck. Deze laatste regel van het colofon is door de uitgever doorgestreept, gevolgd door een aantekening van de uitgever: ‘Ex. voor tentoonstelling/ (…)’. In dit exemplaar ontbreken de signaturen van De Coninck en Reinhoud onder het colofon, maar de zes etsen van Reinhoud zijn wel alle door hem gesigneerd. AMO 119.

10. CORET, Peter O, dat je doodgaat. [Amsterdam, Amor Vincit], (1986). Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt door de Veerpers in lila en zwart in een oplage van 45 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 15
* Uitgave ter gelegenheid van het eerste lustrumfeest van het Genootschap voor Tegennatuurlijke Letteren op 29 maart 1986. Peter Coret was het pseudoniem van Cees van der Pluijm. Amor Vincit 1.

11. CORET, Peter O, dat je doodgaat. [Amsterdam, Amor Vincit], (1986). Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt door de Veerpers in lila en zwart in een oplage van 45 genummerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Eén van de vijf luxe-exemplaren, gedrukt op 19de eeuws papier en in een omslag van Zaans Bord – maar een ongenummerd exemplaar. Uitgave ter gelegenheid van het eerste lustrumfeest van het Genootschap voor Tegennatuurlijke Letteren op 29 maart 1986. Amor Vincit 1.

12. (COX, Rob) Collectietje efemeer drukwerk. 1. Prospectus voor S. Carmiggelt 70 (Phoenix Editions 1983). Vouwblad. 2. Fondslijst Amor Vincit (1986). Vouwblad. 3. Uitnodiging voor de 35e verjaardag van David Simaleavich en de opening van de tentoonstelling The graphic world of Rob Cox [1987]. Vouwblad.
gratis bij een bestelling
* Alle gedrukt door Rob Cox.

13. DUYNS, Cherry, en Astrid ENGELS Huizen. (Met een originele zeefdruk in kleuren door Astrid Engels). (Haarlem), Stichting Culturele Raad Noord-Holland, 1992. Ingenaaid met stofomslag. (8) p. Gedrukt in een oplage van 125 genummerde exemplaren. Typografie en druk Rob Cox/ De Veerpers. 1e druk.
€ 25
* Noord-Holland in proza, poëzie en prenten 42.

14. HARRIS, Ella Isabel Great is the fame and beauty of the bird (…). (Met een illustratie door Rob Cox). [Amsterdam], (Binderij Phoenix/ Phoenix Editions, 1983). Vouwblad.
gratis bij een bestelling
* Met gedrukt wenskaartje van David Simaleavich (‘Let us hope that George Orwell was wrong! All the best for 1984’). Jaarwisselingsgeschenk 1983/1984. Niet in de handel.

15. HEMMINK, Gert Jan Herinnering aan Herman de Coninck. Met een (gesigneerde) ets van Reinhoud (als frontispice). Amstelveen, AMO, 1997. Ingenaaid met omslag. 14 p., op blokboekwijze gebonden. Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt door Rob Cox op Hahnemühle in rood, goudbruin, zilver en zwart in een oplage van 35 door de auteur/ uitgever gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Ontroerende herinneringen bij het overlijden van een vriend, geschreven op de dag van diens overlijden en in de dagen daarna gedrukt door Rob Cox. AMO 128.

16. LANKERN, Anton Zandvoort-Sommer. (Tweetalige editie met een Nederlandse vertaling door Joep Jaspers en Nop Maas). [Amsterdam], Amor Vincit, 1991. Ingenaaid met omslag. Gedrukt op Japon Nacré in beige en zwart door Rob Cox (De Veerpers) in een oplage van 55 genummerde exemplaren. (8) p. 1e druk.
€ 20
* Prachtige boekproductie op schitterend Keizerlijk Japans, in een weelderig omslag van Indiaas papier met bladdeeltjes. Uitgave ter gelegenheid van het tweede lustrum van het Genootschap voor Tegennatuurlijke Letteren. Een van de mooiste producten van de samenwerking tussen David Simaleavich en een Nederlands privé-drukker. Amor Vincit 5.

17. NIJLEN, Jan van E Cinere Phoenix. (Met een Engelse vertaling door H.G. LIEBENTRAU). Amsterdam, (Binderij Phoenix/Phoenix Editions), 1985. Ingenaaid met stofomslag. 12 p. Met een illustratie. Gedrukt op de Veerpers [= Rob Cox] in zwart, rood en kerrie in een oplage van 125 genummerde exemplaren.
€ 18
* Eén van de 118 exemplaren op Zerkall.

18. PLAS, Michel van der, en Erik PRINS Bloemendaal. (Met een originele zeefdruk in kleuren door Erik PRINS). (Haarlem), Stichting Culturele Raad Noord-Holland, 1991. Ingenaaid met stofomslag. (8) p. Gedrukt in een oplage van 125 genummerde exemplaren. Typografie en druk Rob Cox/ De Veerpers. 1e druk. Exlibris C.N. Kaper (originele houtsnede door Pam G. Rueter) op titelpagina. Vlekje op achterzijde omslag.
€ 15
* Noord-Holland in proza, poëzie en prenten 10.

19. SEMBACH, Klaus-Jürgen Für Ruth Leuwerik. (Met een Notiz door Gert Jan Hemmink). Amstelveen, AMO, 1994. Ingenaaid met omslag. (12) p. Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt door Rob Cox op Hahnemühle in blauw en zwart in een oplage van 25 op de pers genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Laudatio voor Leuwerik, bij de zeventigste verjaardag van de gevierde actrice (bekend van onder meer haar vertolking van Maria Trapp in de bekende film Die Trapp-Familie uit 1956). AMO 118.

20. SHAKESPEARE, William The phoenix and the turtle. [Amsterdam, Phoenix editions], 1984. Ingenaaid met stofomslag. (20) p. Met de hand gezet door Paul Snijders en gedrukt door Rob Cox in een oplage van 100 genummerde exemplaren.
€ 15
* Uitgave ter gelegenheid van het driejarig bestaan van Binderij Phoenix.

21. TENNYSON, Alfred Lord Tears, idle tears. Amsterdam, Phoenix Productions, 1986. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt door de Veerpers in zwart en grijs in een oplage van 55 genummerde exemplaren.
€ 15
* Uitgave ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van Binderij Phoenix.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 10 januari 2018 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.124 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: