antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 765: Reflex

Op 16 juli 1948 werd de Experimentele Groep Holland opgericht door jonge Cobra-kunstenaars als Appel, Constant, Corneille en Wolvecamp. Spreekbuis van het kunstenaarscollectief – waarbij ook Elburg, Kouwenaar, Lucebert en Schierbeek zich spoedig aansloten – was het tijdschrift Reflex. Er verschenen twee afleveringen, in augustus 1948 en februari 1949.

Gedrukt in een oplage van 1000 stuks is Reflex tegenwoordig een schaarse verschijning. In de geschiedenis van ons antiquariaat hebben we vier keer eerder een set Reflex aangeboden. Vanwege het formaat en het tere tekstpapier heeft Reflex vaak scheurtjes langs de randen, wat roestvlekjes of kreukjes rond de rug. Ook de set van D.A.M. Binnendijk – leuke provenance! – was niet bepaald in nieuwstaat.

De set Reflex die we nu te koop aanbieden is onwaarschijnlijk gaaf. De originele litho’s – door Steendrukkerij Dieperink gedrukt op beter papier dan de tekstpagina’s – zijn prachtig.

Litho’s van Karel Appel, Eugène Brands, Constant, Corneille, Jan Nieuwenhuys, Anton Rooskens en Theo Wolvecamp. Teksten van Eugène Brands, Constant, Corneille, Jan Elburg, Gerrit Kouwenaar, Lucebert (‘Minnebrief aan onze gemartelde bruid Indonesia’, zijn debuut) en A. Roland Holst.


Reflex. Orgaan van de experimentele groep Holland. Aflevering 1 en 2 (alles wat verscheen). Amsterdam, (eigen beheer), 1948-1949. Geniet. Compleet. Zeer fraaie set, zonder de gebruikelijke scheurtjes en verkleuringen.
verkocht

Omslag van aflevering 1

Omslag van aflevering 2

Litho van Constant

Litho van Corneille

Litho van Eugène Brands

 


Petite histoire. Achterop de tweede aflevering van Reflex staan zes advertenties. Daarvan is dit de meest wonderlijke:

Een buitenkansje, met de kennis van nu! Jan Elburg, in Geen letterheren (1987), helpt ons uit de droom:

Degene die in ruil voor een wrakke Remington, die zelfs in onze van nostalgie vervulde dagen zoveel jaar later niet meer dan een tweehonderd gulden opbrengt, nu een Appel van ettelijke tienduizenden aan zijn wand heeft, bestaat niet. Niemand ging op het voorstel in.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 12 januari 2018 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 642.060 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: