antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 777: Lucebert (2)

Na onze nieuwsbrief 773, die gewijd was aan Lucebert vanwege de verschijning (met een paukenslag!) van de biografie door Wim Hazeu, kwam er een aantal andere bijzondere werken bij ons binnen. Die willen we u niet onthouden.


1. LUCEBERT Drie lagen diep. Tekeningen en gedichten. (Amsterdam, Stedelijk Museum, 1969). Vierkant 4to. Garenloos. 76 p. 1e druk. Omslag deels wat verkleurd.
verkocht

2. LUCEBERT Gedichte und Zeichnungen. (Vertaald en van een nawoord voorzien door Ludwig Kunz). Z.p., Verlag Heinrich Elermann, 1962. 4to. Karton met linnen rug. Ongepagineerd. Rijk geïllustreerd. 1e druk.
verkocht

3. LUCEBERT Jandl en roth. (Met een litho naar ontwerp van Lucebert). Amstelveen, Stichting Beheer Museumfonds Amstelveen, 1993. Vouwblad en colofonblad (plano) in linnen overslagdoos met drukknoopsluiting (Bonzet Boekbinders). Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt door Hans van Eijk in een oplage van 250 genummerde en door de dichter-kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* De tekening van Lucebert werd gelithografeerd en gedrukt door Gert Jan Forrer.

4. LUCEBERT Lithologie. Tien gedichten. Tien litho’s. (Met tien originele litho’s van Lucebert). Hilversum, Steendrukkerij De Jong, 1959. Losbladig in omslag. (40) p. Deels gezet uit de ‘brede vette antiek corps 16’ en deels gedrukt in facsimile van het handschrift [naar typografie van W. Sandberg] in een oplage van 1000 exemplaren. 1e druk.
€ 500
* Eén van de 300 exemplaren van de Nederlandstalige uitgave.

5. LUCEBERT Litología. Versión de Ramón Pérez Carrió y Márgaret Carlier. Prólogo de José Maria Parreño. León, Universida de León, 2002. Ingenaaid. 72 p.
verkocht
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de weduwe van de dichter op het voorste schutblad: 2003/ wens jullie heel veel/ goeds in het nieuwe/ jaar/ Tony [Swaanswijk]’.
Fotografische herdruk (verkleind) van Lithologie (1958), gevolgd door Spaanse vertalingen van de tien gedichten.
Bijgevoegd: twee handgeschreven nieuwjaarswensen van Tony Swaanswijk voor de jaren 1995 en 1996, geschreven op vouwkaarten met afbeeldingen van werk van Lucebert.

6. LUCEBERT Met de hand ingekleurde reproductie van een tekening. Nieuwjaarswens 1987. ‘een goed 1987/ lucebert & Tony’. Vouwblad. 15,5 x 10,2 cm. Op pagina (3) van het vouwblad is een reproductie van een tekening van Lucebert geplakt (4,7 x 4,6 cm.), door hemzelf met diverse kleuren viltstift ingekleurd.
verkocht

7. LUCEBERT De moerasruiter uit het paradijs. Gedichten 1981-1982. Amsterdam, De Bezige Bij, 1982. Linnen met stofomslag én buikband. 40 p. 1e druk.
verkocht
* Met 17 cm. grammofoonplaatje in geïllustreerde hoes, waarop Lucebert 12 gedichten voorleest.

8. LUCEBERT Nieuwjaarswens. Woeste ets in bruin. Vouwblad. Oblong. Ca. 12,5 x 16 cm. Met op de voorzijde in inkt: ‘bonne année/ lucebert/ & Tony’.
verkocht
* Wellicht gemaakt door de achterkant van een etsplaat met afdeklak te beschilderen, en die daarna zo zwaar uit te bijten dat er gaten in vielen, waardoor een zeer ruig patroon ontstond. Ongedateerd (jaren zestig).

9. LUCEBERT Door Lucebert feestelijk versierde, gedrukte tekening. Nieuwjaarswens 1990. ‘happy 90 lucebert & Tony’. De zwarte lijntekening is gedrukt, maar werd door Lucebert persoonlijk versierd met oost-indische inkt, diverse kleuren viltstift, waterverf en vingerafdrukken. 22,3 x 16,3 cm.
verkocht

10. LUCEBERT Triangel in de jungle. (Amsterdam, Amsterdamse Grafische School), [1958]. 16,7 x 11,1 cm. Geniet. (24) p. Omslagtekening, illustraties en typografische verzorging Henk Klijn. Gezet uit de Gill normaal en gedrukt op breed gevergeerd papier.
€ 22
* Zes gedichten uit de gelijknamige bundel. Niet in de handel. Niet in MDLM.

11. LUCEBERT Unica. Zeven unieke cahiers in facsimile. Toegelicht door Suzanna Héman en Piet Gerbrandy. Amsterdam, Stedelijk Museum/ De Bezige Bij, 2011. Zeven delen plus toelichting in originele doos. 32 x 26 x 2,5 cm. 1e druk.
verkocht
* Fraai project.

12. LUCEBERT Van de afgrond en de luchtmens. Den Haag, Stols, 1953. Ingenaaid (omslag Lucebert). (2), 66 p. 1e druk. Rug verkleurd.
verkocht
* Van Dijk 923.1

13. LUCEBERT Van de maltentige losbol. (Rijk geïllustreerd door de dichter). (En:) Op bezoek bij Lucebert. Samenstelling en tekst Jens Christian Jensen. Foto’s Karin Székessy. Amsterdam, De Bezige Bij, 1994. 31 x 25 cm. Ingenaaid. 144 p. resp. ongepagineerd. Twee delen. 1e druk. Besmettelijke omslagen niet geheel onbesmet.
verkocht

14. (LUCEBERT e.v.a.). BOON, Adri Poppetgom. Theater Scarabee. 224 pagina’s. Deventer, Stichting Octopus, ca. 1970. 29 x 23 x 9 cm. Groot blik, schroefdop bovenop, met etiket rondom. Geopend aan de onderzijde (‘Hier openen’ staat er dan ook bij). Het blik bevat een opblaaskussen met een boek ernaast. Etiket onderaan gerafeld. Boek (beschermd met Melinex) in goede staat. 1e druk.
verkocht
* Totaalkunstwerk, nogal woest! Ontworpen en geschreven door Adri Boon, Raf Thunnissen en Jan van As met begeleidende teksten en illustraties van Lucebert. Muziek van Bruno Maderna, decors Woody van Amen, Pat Andrea e.a., en met uitvoerenden zo divers als Albert Vogel, Julien Coco en de Zangeres Zonder Naam. In het Nederlands, Engels en Frans, met talloze foto’s en andere afbeeldingen. Samenstelling en typografie Jan van Toorn. Redacteuren van de Stichting Octopus waren onder anderen Frits Becht, Paul Brand, Wim Crouwel en Joop Hardy. ‘Dank is verschuldigd aan Thomassen & Drijver-Verblifa nv, Deventer, voor de welwillende medewerking bij het inblikken van deze uitgave.’
Het boek leesbaar en onbeschadigd, het blik bijzonder decoratief met de dop er nog op, plezieriger exemplaar is moeilijk te vinden!

15. (LUCEBERT). BUDDINGH’, C. Eenvouds verlichte waters. Een inleiding tot de poëzie van Lucebert. Zaandijk, Heijnis, [1960]. Ingenaaid. 80 p. Naam op Franse titel.
verkocht
* Gard Sivikreeks, serie I, deel 3.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 6 maart 2018 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.121 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: