antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 819: Joost Veerkamp

Binnenkort verschijnt éen van de meest veelomvattende, fraaie, ingenieuze en bizarre bibliofiele uitgaven van de laatste decennia: Over luiken, waarvan alleen het prospectus al een plaats in het Pantheon verdient. De teksten zijn van Rudy Kousbroek en Remco Campert, de banden en doos werden gerealiseerd door Bas Lafleur en Frans den Breejen, de algehele directie is in handen van Jaap Schipper (drukker, De Statenhofpers) en Joost Veerkamp (illustrator, Editions Obscures).

De prijs van deze onwaarschijnlijke uitgave is eigenlijk bijzaak (slechts € 850, dat lijkt misschien veel geld, maar is werkelijk niet duur – het is ver onder de kostprijs). Kijkt u voor meer informatie (en een liefdevolle instructievideo) op https://www.statenhofpers.nl/nieuws of http://www.veerkamp.nl/paginas/dezemaand.html – bestellen kan ook via die links. Op beide websites is overigens nog veel meer moois te koop.

Hoewel wij alleen een prototype hebben gezien in Museum Meermanno Westreenianum | Huis van het Boek steken wij graag onze handen in het vuur voor deze uitgave. En wanneer u na aanschaf nog boekenbudget over heeft, kijkt u dan ook even naar onze jongste nieuwsbrief, gewijd aan Joost Veerkamp, als een helaas al te bescheiden eerbetoon.


1. (CARMIGGELT, S.) (Prospectus voor S. Carmiggelt 70). Amsterdam, Phoenix Editions, 1983. Vouwblad. Gedrukt in rood en zwart.
gratis bij een bestelling
* De uitgave was verlucht met teksten en tekeningen van Charles Boost, Otto Dicke, Hugh Jans, Dirkje Kuik, Mance Post, Peter van Straaten en Joost Veerkamp.

2. (CLAUS, Hugo) Hugo Claus 65. (Met een uitgebreide verantwoording door Gert Jan Hemmink). Amstelveen, AMO, [1994]. Verguld halfperkament in papieren wegwerpfoedraal (Binderij Phoenix; scheurtje in foedraal). 34,6 x 24,5 cm. Met de hand gezet en gedrukt in rood en zwart (door Hein Elferink) en in offset (door Jan de Jong) in een oplage van 65 op de pers genummerde danwel op naam gedrukte en door de jubilaris gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 750
* De majestueuze uitgave Hugo Claus 65 kent een lange voorgeschiedenis. Aanvankelijk had uitgever Gert Jan Hemmink het plan opgevat om voor Claus’ zestigste verjaardag op 5 april 1989 een huldeboek uit te brengen. Oplage: zestig exemplaren, uiteraard. Alles leek in kannen en kruiken: het papier was al gekocht, en zetter, drukker en binder waren er klaar voor, totdat bleek dat Freddy de Vree óók een liber amicorum aan het voorbereiden was. Een huldeblijk in één exemplaar weliswaar, maar toch. Hemmink zette zijn plannen in de ijskast en bracht later dat jaar, afgezien van nog zeven andere titels van Claus, Perte totale. Ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag 60 schetsen en 60 nota’s (AMO 89) uit.
Vijf jaar later kwam het in 1989 gekocht papier alsnog van pas en was daar Hugo Claus 65, een groot en groots boek waarin twintig vrienden Hugo Claus feliciteerden met diens 65e verjaardag, ieder op zijn of haar eigen, persoonlijke wijze. In volgorde van opkomst: Charlotte [Barbara Hemmink], Remco Campert, Pierre Alechinsky, Herman de Coninck, Lucebert, Simon Vinkenoog, Chris Yperman, Freddy de Vree, Reinhoud (originele, gesigneerde ets), Gert Jan (Hemmink), Corneille, Cees Nooteboom, Tajiri (gesigneerd & genummerd (32/65)), Gerrit Kouwenaar, Roger Raveel (originele litho in kleuren, gesigneerd), Sylvia Kristel, Joost Veerkamp (naar De zeven kristallen bollen van Hergé), Kees van Kooten en Henny Riemens (originele portretfoto; Henny Riemens overleed in 1992, de foto is afkomstig uit het Cobra-archief van Nico Koster).
Lucebert leverde zijn tekening vlak voor zijn overlijden op 10 mei 1994 en zijn bijdrage is wellicht de laatst gepubliceerde tekening die hij maakte. De verschijning van Hugo Claus 65 mocht hij niet meer meemaken.
Gert Jan Hemmink verzocht Reinhoud om een ets als bijdrage. In zijn enthousiasme maakte de kunstenaar er drie, waardoor er drie verschillende edities van Hugo Claus 65 bestaan, elk met een eigen ets, in respectievelijk 25, 20 en 20 exemplaren. In die drie edities verschillen de foto’s van Henny Riemens ook. De ware Clausverzamelaar streeft er natuurlijk naar de drie verschillende edities te bezitten!
Gert Jan Hemmink besloot de uitgave niet alleen met een Verantwoording en een kort Nadien, ook schreef hij korte, maar soms noodzakelijk toelichtingen bij alle bijdragen. Het colofon werd nog gevolgd door een afsluitende annonce, waarin Hemmink onder het motto ‘Hugo, laten we eens een boekje maken!’ een overzicht gaf van wat AMO allemaal van Claus had uitgegeven of waaraan Claus zijn medewerking had verleend. Het leverde niet één bestelling op…
Er zijn twee versies leverbaar.
AMO 120.

3. CLAUS, Hugo Ontmoeting met Simon Vinkenoog. (Met een originele ets door Hugo Claus, op de plaat geëtst door Joost Veerkamp. Met een Naschrift door Simon Vinkenoog. Met een Aantekening door Gert Jan Hemmink). Amstelveen, (AMO), 1992. Ingenaaid met omslag. (18) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt door Hein Elferink in een oplage van 35 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 220
* Eén van de 25 Arabisch genummerde, op Zerkall-Bütten gedrukte exemplaren. AMO 112.

4. HOTZ, F.B. September. (Met tekeningen en 24 zeefdrukken van Joost Veerkamp. Met een Aantekening door Gert Jan Hemmink). Amstelveen, (AMO), 1997. Roodbruin halfmarokijn in linnen overslagdoos (Binderij Phoenix). (40) p. Met de hand gezet en gedrukt door Hein Elferink in rood en zwart in een oplage van 50 op de pers genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 1400
* Eén van de 20 luxe-exemplaren op Hahnemühle, gedrukt in twee kleuren, gebonden in halfmarokijn en voorzien van een genummerde en gesigneerde suite van alle zeefdrukken, inclusief de niet voor dit boek gebruikte.
Volgens het colofon werden alle exemplaren door de auteur gesigneerd. Vanwege het slechte gezichtsvermogen van de auteur werd slechts een klein deel van de oplage gesigneerd. Maar dit exemplaar is wél gesigneerd!

5. KOMRIJ, Gerrit De os op de klokketoren. (Met 2 tekeningen en 60 prenten in kleur van Joost Veerkamp). (Amsterdam, De Arbeiderspers, 1981). Linnen met stofomslag (ontwerp Joost Veerkamp). (52) p. 1e druk. Scheurtje in wat verkleurd stofomslag.
€ 12

6. KOMRIJ, Gerrit De os op de klokketoren. (Met 2 tekeningen en 60 prenten in kleur van Joost Veerkamp). (Amsterdam, De Arbeiderspers, 1981 [= 1982]). Linnen met stofomslag (ontwerp Joost Veerkamp). (52) p. 1e druk. Scheurtje in omslag.
€ 150
* Eén van de 50 genummerde en door door dichter en kunstenaar gesigneerde exemplaren, voorzien van een originele, genummerde en gesigneerde ets van Joost Veerkamp (een os, van alle gemakken voorzien om een klokkentoren te beklimmen).

7. NOOTEBOOM, Cees (Collectie drukproeven van Nooteboom’s Hotel). Amsterdam, Phoenix Editions, 1983. Zeven vouwbladen en drie plano’s.
Verkocht
* Diverse tekstbladen en titelpagina (de laatste in vier verschillende kleuren; enkele duplicaten). Het boek was voorzien van een ets van Joos Veerkamp.

8. NOOTEBOOM, Cees (Prospectus van Nooteboom’s Hotel). Amsterdam, Phoenix Editions, 1983. Vouwblad. Gedrukt in groen en zwart.
gratis bij een bestelling
* Het boek was voorzien van een ets van Joos Veerkamp.

9. STOUTE, René (Prospectus van Werklust). Amsterdam, Phoenix Editions, 1985. Vouwblad. Met een tekening van Joost Veerkamp.
gratis bij een bestelling

10. (VEERKAMP, Joost) 25 jaar Amsterdamsche Boekenmarkt. De Boeken Buiten. Z.p., z.u., (2004). Geniet. (32) p. Rijk geïllustreerd.
€ 40
* Met talloze illustraties van Joost Veerkamp, mede dankzij de t-shirts die de medewerkers op de foto’s dragen. Niet in de NCC.

11. VEERKAMP, Joost Affiche. Haarlem, Editions Obscure, 1994. Planodruk. 71 x 51 cm. Gedrukt door Scan Studio en Drukkerij Boom-Planeta op zwaar papier in een ‘eenmalige genummerde en gesigneerde oplage’ (dit is nummer 37).
Verkocht
* Sjieke dame met hondje verlaat Athenaeum Boekhandel, gevolgd door butler Nestor met hoge stapel boeken. Bovendien met opdrachtje in potlood, gedateerd ‘A’dam 30-8-’98’.

12. VEERKAMP, Joost De rode cabriolet. (Met een Naschrift door de auteur. Met een Aantekening door Gert Jan Hemmink). Amstelveen, AMO, 1987. Ingenaaid met omslag. (4), 20 p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt door Hein Elferink in een oplage van 35 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 195
* Eén van de 28 Arabisch genummerde, op Bütten CV gedrukte exemplaren. Veerkamps illustratieloze (en hilarische) prozadebuut, over een Citroën DS 21 Cabrio uit 1970, die hij voor 6500 gulden had kunnen kopen, maar dat niet deed en daar geen spijt van kreeg. AMO 39.

13. VEERKAMP, Joost Gebroken lichtval. (Met tekeningen van de auteur en foto’s van Ton Werkhoven). (Met opdracht). Amsterdam, Rap, 2004. Linnen. 60 p. Geïllustreerd. Gedrukt in een oplage van 1000 genummerde en door Veerkamp en Werkhoven gesigneerde exemplaren. 1e druk. Wat vocht aan de onderrand.
€ 30
* Eén van de 250 eerste exemplaren, voorzien van een zegel en een eerste-dagstempel. Dit is de variant ‘Het verzengende licht’ (met zegel van 300 cent).
Bovendien met handgeschreven opdracht van Veerkamp in potlood onder het colofon: ‘Voor Rinus Ferdinandusse,/ het eindresultaat van/ zijn interventie,/ waarvoor grote dank!’

14. VEERKAMP, Joost Het postzegelalbum van Joost Veerkamp. (Amsterdam, Thomas Rap, 1988). Linnen album met schroeven. 10 bladen (titel, inleiding, zeven bladen voor zegels en colofon). Uitgegeven in een oplage van 1000 genummerde en gesigneerde exemplaren.
€ 95
* Dit is de basisversie zoals in 1988 verschenen bij Rap. Sindsdien zijn er 20 supplementen verschenen (bladen en zegels), allemaal nog verkrijgbaar via http://www.veerkamp.nl.
Bijgevoegd: 1e, 2e en 5e supplement (bladen en zegels).

15. VEERKAMP, Joost Het postzegelalbum van Joost Veerkamp. Silver Edition. [Heemstede, Editions Obscure?], (2005). Linnen album met zilveropdruk met schroeven. 10 bladen (titel, inleiding, 51 bladen voor zegels en colofon). Uitgegeven in een oplage van slechts 37 genummerde en gesigneerde exemplaren.
€ 275
* De basisversie van het postzegelalbum van Joost Veerkamp verscheen in 1988 bij Rap. Sindsdien verschenen er 21 supplementen (bladen en zegels), allemaal nog verkrijgbaar via http://www.veerkamp.nl.
Bijgevoegd: mapje met de eerste 47 zegels plus de zegels van het 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e, 8e, 10e, 11e, 12e en 13e supplement.

16. VEERKAMP, Joost Vraag & Aanbod. Amsterdam, Scheltema Holkema Vermeulen, 1987. Planodruk. 50 x 70 cm. Gedrukt door de Poortpers op zwaar papier in een oplage van 250 genummerde en gesigneerde exemplaren.
€ 60
* Poëzie Poster I, De Vlucht.

17. VEERKAMP, Joost Welpenspetjes & voorzetstukken. Een licht overteerbaar nationaal geschenk. (Met originele, ingeplakte kleurenfoto’s van olieverfschilderijen). Amterdam, Excelsior (‘Hofleverancier’), 1980. Oblong. 26 x 36 cm. Kunstleer met stofomslag. 22 (= 44) p. Gezet uit de Gill en met de hand gedrukt op Fabriano Laurentiana in een oplage van 60 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Omslag minimale vlekjes.
€ 125
* Eén van de 42 Arabisch genummerde exemplaren. Satire jegens het Nederlandse Koningshuis. Onovertroffen lullandschappen met zonsondergangen! Niet geschikt voor Koninklijk Huisliefhebbers. Eveneens leverbaar is een van de laatste 10 H.C.-exemplaren (58/60).).

18. VEERKAMP, Joost (as:) Oubaas J. Veerkamp Het verkennen van jongens. Behelp je met een welpje. Geheel herziene versie ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Scouting Nederland door Lord Robert Baden Powell of Wilwell. Met illustraties van de schrijver. Amsterdam, Gerard Timmer Prods, 1988. Oblong. 20,5 x 30 cm. Original wrappers. 56 p. Reprint of the deluxe bibliophile edition. Excellent copy.
€ 45
* Joyful, brilliant parody in Dutch on ‘Scouting for Boys’ full of jokes on boy scouts (military drill, handicraft, badges, sex, frustration) by brilliant draughtsman Joost Veerkamp. Some Dutch knowledge in your knapsack is advisable, but not necessary, because the book is fully illustrated. Translation of the title: “Scouting of Boys. Make Do with a Cub. Totally Revised Edition for the 75th Anniversary of Dutch Scouting by Lord Robert Baden Powell of Wantsit.” Several elaborate deluxe editions were published in 1985, but this is the only affordable reprint.).
Naughty satire about scouting and its antics and erotics, full of the brilliantly funny illustrations by Joost Veerkamp. Well worth its price, you will laugh a lot!

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 23 oktober 2018 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.720 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: