antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 828: Het goede moment

De afgelopen decennia zijn gedichten en prozateksten van Hans Warren in diverse bibliofiele uitgaven verschenen. In deze nieuwsbrief vindt u er allerlei mooie voorbeelden van. Met trots bieden we vandaag ook twee unieke auteursexemplaren van toch al exclusieve edities aan. Nummer 1 van De Olympos, gesigneerd door auteur en illustrator, en Warrens eigen exemplaar van Het goede moment, in leer en perkament gebonden.


1. WARREN, Hans Absolute overdaad. (Houwerzijl), Triona Pers, (2010). Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de De Roos en gedrukt in een oplage van 60 exemplaren. 1e druk.
€ 18
* Afzonderlijke uitgave van Dick Ronners bijdrage aan het bibliofiele liber amicorum voor Ronald Rijkse.

 

2. WARREN, Hans Als amethystengloed in najaarsdromen. Eerste gedichten. (Met een nawoord door Mario Molegraaf.) [Woubrugge], Avalon Pers, 2016. Verguld halfperkament met platten van groene zijde met bloemmotief in foedraal (Binderij Phoenix). (20) p. Gezet uit de Lutetia en gedrukt op handgeschept Losin in een oplage van 86 exemplaren. 1e druk.
€ 175
* Eén van de enkele luxe-exemplaren, in een fraaie band. Met het bijbehorende ‘Hartelijke groeten’-briefje, in het handschrift van Warren.
Eerste uitgave van tien gedichten die Warren in de oorlog in zijn geheim dagboek schreef.

3. WARREN, Hans Het goede moment. (Met 12 ingeplakte, door Karli Frigge met de hand gemarmerde bladen, waarop de gedichten zijn gedrukt). Middelburg, Carrara Pers, 1985. Rood heelleder met verguld, perkamenten titelschildje (Atelier Corinne Verburg). 31,5 x 24,5 cm. (32) p. Met de hand gezet uit de Erasmus Mediæval en gedrukt in een oplage van 75 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Fraai.
€ 650
* Dit is nummer I van de vijftien Romeins genummerde exemplaren, bestemd voor de auteur, en voor zover wij weten het ENIGE EXEMPLAAR dat gebonden werd in heelleder.

Ik heb de moed gevonden om […] Het goede moment voor de dag te halen en het zonder vooroordelen te bekijken. Het gemarmerde papier is verrassend mooi. Nu het boek door een week persen en drogen vlak is geworden, ziet het er minder amateuristisch uit. Opeens kon ik de gedachte en de goede bedoeling waarderen, en ik hield de bundel met liefde en dankbaarheid in handen. Het is ongetwijfeld een van m’n meest curieuze uitgaven. Ik voelde me nederig.

(Geheim dagboek. 1984-1987. Zestiende deel (2004), p. 173)

De Carrara Pers was een initiatief van Albert Meijer, Ronald Rijkse en Adri Verburg.

4. WARREN, Hans De Griekse Goden leven nog. Antwerpen, Het Kanon, 1983. Ingenaaid. (4), 12 p. Gezet uit de Xerox FB Boldface PS en gedrukt op Conqueror in een oplage van slechts 30 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 100
* Artikel uit Hermeneus. Tijdschrift voor de antieke cultuur, voor deze editie herzien door de auteur. Het Kanon 15.

5. (WARREN, Hans) Hans Warren. De collectie van Niek Oele. Catalogus 53. (Met een inleiding van Menno Voskuil). (Den Haag, antiquariaat Fokas Holthuis), 2011 [= 2012]. Verguld linnen (Boekbinderij Van Dijk). (36) p. 1e druk. Met los Erratum (waarin het oplageaantal werd verbeterd).
€ 35
* Eén van de 35 luxe-exemplaren, waarvan slechts 20 voor de handel bestemd, gedrukt op gevergeerd papier en gebonden in wijnrood linnen door Boekbinderij Van Dijk. Tegen het achterplat is een papieren tasje gemaakt, waarin een genummerde leporello van twee nagelaten, niet eerder gepubliceerde gedichten van Hans Warren, met de hand gezet uit de Gill en de Romulus en gedrukt in zwart en rood door Nick ter Wal.

6. WARREN, Hans Herinnering, verwachting. (Met drie druksels in kleuren door Menno Wielinga). Bedum, Exponent, 1985. Linnen (Binderij Phoenix). 16 p. Met de hand gezet uit de Gravure en gedrukt door Menno Wielinga op Hollands Druk in een oplage van 100 genummerde en door de dichter gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 75
* Eén van de slechts 15 Romeins genummerde exemplaren in heellinnen (maar dit is nummer 16).

 

7. WARREN, Hans De Olympos. (Met tekeningen van Rudolf Hagenaar.) Middelburg, Den Boer, 1973. Karton met stofomslag. 32 p. Gezet uit de Garamond en gedrukt in een oplage van 500 exemplaren. [2e, verminderde druk]. Enkel vlekje.
€ 75
* Eén van de 50 gebonden en genummerde luxe-exemplaren, gesigneerd door de dichter. Dit is het auteursexemplaar, genummerd ‘1’, gesigneerd op p. (5) door Hagenaar en onder het colofon door Warren.

Me vanmiddag van vier tot vijf uur een lam handje gesigneerd aan zestig exemplaren van De Olympos in Middelburg. Zelfs wanneer ik tienmaal achtereen mijn naam moet zetten vergeet ik de s van Hans of komt Warren met éen r te staan.

(Geheim dagboek. 1973-1975. Tiende deel (1992), p. 83)

Letterenreeks 1.

8. WARREN, Hans Oude boeken op zolder. (Met een houtsnede door Willem Kramer). [Santpoort], Mercator Press, 2010. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt in een oplage van 50 exemplaren. 1e druk.
€ 25
* Uitgegeven ter gelegenheid van het afscheid van bibliothecaris Ronald Rijkse van de Zeeuwse Bibliotheek.

9. WARREN, Hans De serene rust der toppen. (Borgerhout), Dedalus, [1984]. Losbladig in omslag (als uitgegeven). (8) p. Gedrukt naar kalligrafie van Rit van Schoonbeek in een oplage van 70 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 25
* Jaarwisselingsgeschenk 1983-1984. Niet in de handel.

10. WARREN, Hans (Speciale uitgave ter gelegenheid van het afscheid van Ronald Rijkse als conservator van de Zeeuwse Bibliotheek). Middelburg, Zeeuwse Bibliotheek, 2010. Linnen overslagdoos deels beplakt met gemarmerd papier. 23 vouwbladen/ leporello’s/ boekjes. Uitgegeven in een oplage van slechts 40 exemplaren.
verkocht
* Fraaie vriendendoos met merendeels ongepubliceerde gedichten van Warren, gedrukt door margedrukkers en -uitgevers als Althaea Pers, Atalanta Pers, Avalon Pers, Eikeldoorpers, Enkidu-Pers, Het Gonst, Lojen Deur Pers, Ser Prop, Statenhofpers, De Uitvreter en De Vier Seizoenen, hier en daar verlucht met een zeefdruk of een linosnede.

11. WARREN, Hans De vondst in het wrak. (Met illustraties van Bob van Blommestein). [Amsterdam], Sub Signo Libelli, 1978. Ingenaaid met (lichtbruin) omslag. 16 p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in blauw en oker op Zerkall-Bütten in een oplage van 60 genummerde exemplaren. 1e druk. Bovenrand iets gekreukt.
€ 90
* HC-exemplaar. Breugelmans 36.

Na het eten heb ik eindelijk eens rustig kunnen genieten van de uitgave die Ger Kleis heeft gemaakt van De Vondst in het Wrak. Ik ontving acht exemplaren. De illustraties zijn aardig.

(Geheim dagboek. 1977-1978. Twaalfde deel (1994), p. 149-150)

12. WARREN, Hans Zeg maar Binus. (Woubrugge, Avalon Pers, 2009). Ingenaaid. (4) p. Gezet uit de Romanée en gedrukt in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 12
* Niet eerder gepubliceerd gedicht, uitgegeven ter gelegenheid van twee Warren-tentoonstellingen in Middelburg.

13. WARREN, Hans. (Als:) Engel PICCARDT Sperma en tranen. (Amsterdam), Eliance Pers, (1976). Ingenaaid met omslag. 48 p. Gezet uit de Garamond en gedrukt door Duwaer in een oplage van 100 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 50
* Erotisch panopticum 2.

Vandaag heeft Peter Muller me vijftien exemplaren van Sperma en tranen door Engel Piccardt gebracht. […] Het ziet er beeldschoon uit. Het moet negentig gulden kosten. Peter heeft ze zelf genaaid en in de kaften gedaan. Hij verkoopt er zo’n stuk of dertig en komt dan net uit de kosten.

(Geheim dagboek. 1977-1978. Twaalfde deel (1994), p. 19)

14. SIKELIANOS, Angelos De heilige weg. Vertaald door Hans Warren en Mario Molegraaf. Amsterdam, Regulierenpers, 1986. Verguld halfperkament (Binderij Phoenix). 48 p. Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt in twee soorten groen en zwart op getint lompenpapier in een oplage van 60 genummerde exemplaren. Achterplat deels licht verschoten.
€ 150
* Eén van de 30 luxe-exemplaren op getint lompenpapier, gebonden in fraai getekend perkament. De Regulieren 21/1986.

15. SIKELIANOS, Angelos De heilige weg. Vertaald door Hans Warren en Mario Molegraaf. Amsterdam, Regulierenpers, 1986. Verguld halfmarokijn met marokijnen buikranden (Binderij Phoenix). 48 p. Met de hand gezet en gedrukt in twee soorten groen en zwart op getint lompenpapier in een oplage van 60 genummerde exemplaren. Voorzijde deels licht verschoten.
€ 150
* Eén van de 30 luxe-exemplaren op getint lompenpapier, prachtig gebonden in groen halfmarokijn. Met prospectus. De Regulieren 21/1986.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 29 november 2018 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.721 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: