antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 831: Archipel

Aan het debuut van J. Slauerhoff is deze nieuwsbrief gewijd. Van Archipel hebben we momenteel niet alleen een luxe eerste druk met een interessante herkomst in huis, maar ook de door zijn vriend Du Perron verzorgde tweede druk. In zeldzaamheid doet het ene boek niet onder voor het andere.


1. SLAUERHOFF, J. Archipel. Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon, 1923. Halflinnen met platten van groen botanisch papier en vergulding op voorplat. 60 p. [Gedrukt in een oplage van 400 exemplaren]. 1e druk. Debuut. Platten deels verschoten. Naam (‘Miep v. ’t Hoff-Kools/ Januari 1924′) op titelpagina.
verkocht
* Eén van de slechts enkele luxe-exemplaren, gedrukt op geschept papier (met watermerk ‘Johann Wilhelm’) en (volgens de overlevering) gebonden door de vrouw van Arthur Lehning, dankzij wiens bemiddeling deze dichtbundel in Berlijn gedrukt werd.
Uiterst zeldzaam, slechts tweemaal eerder is een ander luxe-exemplaar van Slauerhoffs debuutbundel in de handel aangetroffen. Correcties doorgevoerd (door Arthur Lehning?).
Miep van ’t Hoff-Kools was de vrouw voor wie J.W.F. Werumeus Buning, een vriend van Slauerhoff, in 1931 zijn gezin verliet. Zij overleed op 9 mei 1945.

 

2. SLAUERHOFF, J. Archipel. Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon, 1923. Ingenaaid. 60 p. [Gedrukt in een oplage van 400 exemplaren]. Debuut. 1e druk. Papieren rug ontbreekt grotendeels. Naam op Franse titel.
verkocht
* Door bemiddeling van Arthur Lehning in Berlijn voor eigen rekening in Berlijn gedrukt.

 

3. SLAUERHOFF, J. Archipel. Chaumont-Gistoux, [E. du Perron], 1929. Ingenaaid. 60 p. Gedrukt [door Breuer te Brussel] in een oplage van 60 genummerde exemplaren. 2e, geheel herziene druk. Wat roest, verder keurig.
€ 350
* Privé-uitgave van E. du Perron. ‘De publikatie van Archipel heeft op veel schrijvers diepe indruk gemaakt. Dat gold voor Vestdijk, dat gold voor Du Perron, die Slauerhoff hielp bij de herziene uitgave in 1929. (…) De oplage van deze in Brussel gemaakte druk was zestig exemplaren’ (Wim Hazeu, Slauerhoff. Een biografie). Ongenummerd exemplaar, als altijd. Batten/ Stols 86. Storm 9.

 

4. SLAUERHOFF, J. Slauerhoff over Archipel. (Utrecht, Reflex, 1982). Cahiersteek met omslag. 12 p. Gedrukt in een oplage van 250 exemplaren. 1e druk.
€ 12
* Brief aan Roel Houwink uit de tijd dat Slauerhoff zijn debuutbundel voorbereidde. Jaarwisselingsgeschenk 1982-1983, niet in de handel.

 

5. (SLAUERHOFF, J.). MARSMAN, H. Over Archipel. Utrecht, De Donderbus [= Hans van Straten], 1984. Ingenaaid met omslag en titeletiket. (12) p. Gedrukt op geschept papier in een oplage van 20 genummerde exemplaren, ‘uitsluitend bestemd voor vrienden en relaties van de drukker’. 1e druk.
Verkocht
* Buiten het VW van Marsman gebleven recensie van Slauerhoffs Archipel, oorspronkelijk verschenen in Groot-Nederland, 1924.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 14 december 2018 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: