antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 846: Gustave Flaubert

Een flinke plank Gustave Flaubert kwam bij ons binnenwandelen, als onderdeel van een grotere collectie Franse (en andere) literatuur. We hebben veel Franse boeken, hier is een vrij complete lijst. Flauberts verzamelde werken, twee grote geïllustreerde boeken, de De Roos-uitgave en niet te vergeten de vertaling door Louis Couperus: dit is wat we hebben van de negentiende-eeuwse titaan!


1. FLAUBERT, Gustave Lettres à Mme X… (Met een kopergravure (portret van de auteur) door E. Reitsma Valença). (Utrecht, Stichting De Roos, 1948). Linnen (bandontwerp S.H. de Roos). (8), 64 p. Kop verguld. Typografie Charles Nypels. Gedrukt in zwart en goudbruin in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Niet afgesneden. Platten iets krom. Wat roest op schutbladen.
€ 35
* Dit exemplaar heeft in het colofon geen nummer, maar een opdracht in potlood van G.M. van Wees, mede-oprichter van de Stichting De Roos, aan ‘M. A.J. de L.’, gedateerd ’25 janvier 1951′ – waarschijnlijk A.J. de Lorm, directeur van het Arnhems Gemeentemuseum. Leeflang 8.

2. FLAUBERT, Gustave Lettres à Mme X… (Met een kopergravure (portret van de auteur) door E. Reitsma-Valença). (Utrecht, Stichting De Roos, 1948). Linnen (bandontwerp S.H. de Roos). (8), 64 p. Kop verguld. Typografie Charles Nypels. Gedrukt in zwart en goudbruin in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Niet afgesneden. Wat roest op schutbladen.
€ 30
* Leeflang 8.3. FLAUBERT, Gustave Madame Bovary. Moeurs de province. (Met 25 originele etsen van Charles Huard). Parijs, Javal & Bourdeaux, 1930. 33 x 25 cm. Origineel omslag. In gevouwen bladen, niet gebonden, zoals uitgegeven. (8), 324 p. Gedrukt in grijs en zwart in 525 genummerde exemplaren. Met 25 etsen, 22 paginagroot en 3 als halve bladzijde. Zeer goede conditie.
€ 325
* Dit is een van de 50 exemplaren (genummerd 75-125) gedrukt op Keizerlijk Japans papier, met bijgevoegd een suite van de 25 etsen in drievoud: één afgedrukt in blauw en één in bruin, beide met toegevoegde illustraties in de platen, één in zwart met de ets in definitieve staat, maar zonder de arceringen en de fraaie toon die de in het boek opgenomen etsen kregen. Compleet, dus met in totaal 100 originele etsen. In alle opzichten buitengewoon: mooi, groot en gevarieerd.

 


4. FLAUBERT, Gustave Oeuvres complètes illustrées. Édition centenaire. 10 delen in 5 banden. Paris, Rombaldi/ Librairie de France, 1921-1928. 5 boeken. 23 x 19 cm. Halfleer met hoeken en vijf ribben. Ongeveer 5000 p. Geïllustreerd. Alle originele omslagen meegebonden. Mooie set, de ruggen gelijkelijk iets verkleurd. Tekstpagina’s hier en daar met wat roest.
€ 240
* 1. Salammbô. Illustraties van Alfred Lombard. Madame Bovary. Illustraties van Pierre Laprade.
2. La tentation de Saint Antoine. Illustraties van Pierre Girieud. L’Éducation Sentimentale. Illustraties van André Dunoyer de Segonzac.
3. Trois contes. IIllustraties van Félix Vallotton, Antoine Bourdelle & René Piot. Bouvard et Pécuchet. Illustraties van Bernard Naudin.
4. Voyage en Orient (1849-1851). Correspondance I. Met portretten in houtgravure door Achille Ouvré.
5. Correspondance II en III. Portretten in houtgravure door Achille Ouvré.
Mooie en nuttige Verzamelde Werken. Gewicht ca. 10 kilo.


5. FLAUBERT, Gustave La Tentation de St Antoine. Avec une introduction de Paul Valéry et des illustrations de J.-G. Daragnès. [Paris], Imprimerie Daragnès, 1942. 33 x 24 cm. Origineel omslag. In gevouwen bladen, niet gebonden, zoals uitgegeven. In originele doos. (28), 228 p. Niet afgesneden. Illustraties in kleuren en vignetten van Daragnès. Gedrukt in roodbruin en zwart op Vélin de Rives in 1480 genummerde exemplaren. Doos op de rug gebarsten, verder in zeer goede conditie.
€ 80
* Jean-Gabriel Daragnès (1886-1950) was een virtuoze graficus. Als artistiek directeur van uitgeverij Emile-Paul Frères kon hij veel literaire werken voorzien van zijn eigen illustraties. Dit rijk en kleurig geïllustreerde boek gaf hij in eigen beheer uit, in een reuzenoplage, maar prachtig verzorgd en op goed papier.


6. COUPERUS (vertaling), Louis De verzoeking van den H. Antonius naar Gustave Flaubert. Fragmenten. Amsterdam, Veen, [1896]. Linnen. (4), 176 p. 1e druk. Naam in pen op binnenzijde voorplat. Boekhandelsmerkje (‘E. Noordijk, Bankastraat 14, Den Haag’). Wat roest op de pagina’s.
Verkocht
* Dit exemplaar heeft een ongewoon gave band. De lichtgroene versie. VV 171,1. Couperus was een groot bewonderaar van Flaubert, vooral van diens exotische roman Salammbô. Maar het toneelstuk La Tentation de St. Antoine (1874) heeft hij, in sterk verkorte vorm, als tijdverdrijf en oefening vertaald in 1894-1895, dus in de tijd van de koningsromans Wereldvrede en Hooge troeven. Qua tekst is het op en top Couperus, maar het boek heeft weinig aandacht gekregen in de Couperologie.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 22 februari 2019 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.728 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: