antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 851: Originele pentekening van Jozef Israëls

Deze nieuwsbrief bestaat uit 1 item, dat drie bij elkaar behorende objecten omvat: een originele tekening bestemd voor de boekband van een monografie over de geliefde  volksschilder, een luxe-editie in perkament waarop de schets verdiept gereproduceerd is en een proefband in tweekleurig linnen, waarop de tekening eveneens in een verdiept kader is afgedrukt.
Zoals meestal kunt u de afbeeldingen vergroten door erop te klikken.


Jozef ISRAËLS Originele pentekening van een landarbeider met een zeis over zijn schouder.

Dit is de originele pentekening op getint, gevergeerd papier, die op het voorplat van het boek over Israëls van Carel Dake uit 1910 is afgedrukt. Gesigneerd door Israëls. Onder de schets schreef de kunstenaar: ‘Wel. Heer Veldt/ Hiernevens een kleine krabbel/ van iets dat niet dikwijls voorkomt/ en naar mijn weten nog niet gereproduceerd/ is./ Uw dw dr Jozef Israëls’. Ca. 17 x 11 cm. Professioneel ingelijst achter glas met een mooie, moderne goud-zwarte lijst (37 x 31 cm).
€ 990
*Bijgevoegd: Carel L. DAKE, Jozef Israëls. Amsterdam, C.L.G. Veldt, [1910]. 32 x 25 cm. Verguld heelperkament. 82 p. Gedrukt in donkerrood en zwart. Met een heliogravure, in goudbruine inkt afgedrukt, van de prent ‘Vissersvrouw’, beschermd met vloeipapier. Twee fotografische reproducties van schilderijen in kleuren en vele in zwartwit afgedrukt op kunstdrukpapier. Met kleine schetsjes in boekdruk in hoekjes van pagina’s. Getekende initialen in donkerrood en zwart. 1e druk. Band met wat verkleuring, papier met enkele roestvlekjes.
* Een van de 50 genummerde en door de kunstenaar gesigneerde luxe-exemplaren, gebonden in goudgestempeld perkament met op het voorplat een afbeelding van de hierboven beschreven tekening van Israëls. Dit is nummer 3 van de oplage, het exemplaar van de uitgever.

Tevens: lege proefband van het boek op iets groter formaat. Twee verschillende proeven op de beide kanten van éen ongebruikte boekband.
Een bijzonder ensemble uit de keuken van een uitgever! Voor zijn weelderig uitgegeven boek over de beroemde, bij rijk en arm geliefde schilder Jozef Israëls (1827-1911, de vader van Isaäc Israëls) kreeg Veldt van de hoogbejaarde kunstenaar een vlotte schets annex brief van een landarbeider, die hij in zijn uitgeversarchief bewaarde, evenals de proefband en het luxe-exemplaar.

C.L.G. Veldt timmerde aan de weg als uitgever van moderne literatuur, filosofie en kunst, zo ongeveer van 1898-1916. Hij overleed na een lang ziekbed in 1924, slechts 51 jaar oud. 

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 5 april 2019 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.721 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: