antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 861: Boudewijn Büch

Deze aanwinsten van de legendarische schrijver en showman Boudewijn Büch zijn grotendeels afkomstig uit één verzameling die met veel liefde en smaak is samengesteld, en die uitblinkt in zorg voor de conditie van de vaak tere, qua vormgeving hyperverfijnde uitgaven.


 
1. BÜCH, Boudewijn Het androgyn in ska. [Amsterdam], Sub Signo Libelli, 1982. Kunstleer. (2), 30 p. Met de hand gezet uit de Gill sans serif en gedrukt in zilver en zwart in een oplage van 75 genummerde exemplaren. 1e druk. De onredelijk besmettelijke band heeft bij de rug vastgezeten in de perspex cassette en heeft daarom enkele kleine beschadigingen op die plek.
Verkocht
* Eén van de 32 luxe-exemplaren, gebonden in plastic (!!!). Exemplaar mét de vaak ontbrekende perspex cassette, die bij een beperkt aantal luxe-exemplaren werd geleverd (maar niet bij alle).
Bijgevoegd: prospectus voor Het androgyn in ska, benevens een apart kaartje (met skablokje en -streep) waarop gedrukt: ‘Als de door U gewenste uitvoering niet meer beschikbaar is, wordt U tenzij anders vermeld, een exemplaar dat het meest nabij komt in prijs, toegezonden.’
Breugelmans 83.

2. BÜCH, Boudewijn Blauw. Amstelveen, KLM, 1987. Linnen met leeslint. 28 p. Oplage 1000 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 400 genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren die in linnen werden gebonden. Niet in de handel.

3. BÜCH, Boudewijn Céré-la Ronde. Harar (E.) [= Amsterdam], PIPC (Plim’s International Printing Corporation, 1985). Cahiersteek. 4 p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 50 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* ‘Het rijden op een stilstaande weg’ – een doodsgedicht. Curieuze, vroege uitgave van de jong gestorven, eigenzinnige margedrukker Ernst Willem Boissevain. Het ontwerp doet denken aan de typisch Franse luxe-uitgaven op groot papier, ‘à toutes marges’ of ‘avec la barbe’ genoemd.

4. BÜCH, Boudewijn (Citaat van Gerard Reve). Origineel handschrift. 29,5 x 20,9 cm. Op eigen briefpapier. Zeven regels.
€ 90
* Het betreft een citaat uit de eerste brief die Reve eind 1981 aan Büch schreef: ‘Neen, ik publiceer niet bibliofiel. Alles verschijnt in voor het volk bereikbare uitgaven zodat ook dromerige zwemjongens van hun zakgeld mijn boek kunnen kopen en, al lezend, hun lieve speelgrage liefdesspeertjes omhoog kunnen voelen gaan.’

5. BÜCH, Boudewijn Godlinzense gedichten. [Leiden], Sub Signo Libelli, (1986). Halfmarokijn met platten van zacht zilverglanzend Japans papier. (6), 28 p. Met de hand gezet en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 84 genummerde en door de dichter gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Met een kort handgeschreven briefje van de drukker. Breugelmans 150.

6. BÜCH, Boudewijn He of the rose/ the violet/ the spring. Een lamentatie. [Geesbrug], (Sub Signo Libelli, 1980). Vouwblad in omslag. Gedrukt met de Romanée in blauw en zwart een oplage van slechts 30 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Breugelmans 57.

7. BÜCH, Boudewijn In memoriam Boudewijn Büch 1948-2002. (Met een portret van Büch in linosnede door Peter Bekker). [Geesbrug], Sub Signo Libelli, 2003. Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Meidoorn en gedrukt in zwart en blauw in een oplage van 76 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit ontroerende en bijzonder fraaie bundeltje bevat drie gedichten van Boudewijn Büch, gedrukt naar de typoscripten die de dichter in 1980-1981 aan drukker Ger Kleis schonk. Met enkele varianten ten opzichte van de eerder verschenen versies.

8. BÜCH, Boudewijn De krant. Amsterdam, (Ada van Ree), 1985. Geniet. 16 pagina’s. Gedrukt in een oplage van 500 exemplaren. 1e en enige druk.
Verkocht
* Speciaal geschreven voor Bert van Ree ter gelegenheid van diens vertrek bij Het Parool. Het verhaal behelst Büchs herinneringen aan zijn eigen journalistieke carrière. Niet in de handel.

9. BÜCH, Boudewijn Literair omreizen. Een idioticon. Amsterdam, Guus Bauer, (1983). Ingenaaid. 104 p. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor de vosjes/ bibliofiel nationaal beroemd/ boudewijn büch/ 4 XI 1983’.

10. BÜCH, Boudewijn Nogal droevige liedjes voor de kleine Gijs. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1976). Linnen met titeletiket op voorplat. 80 p. 1e druk. Debuut.
Verkocht
* Eén van de 65 genummerde en door de dichter gesigneerde luxe-exemplaren, die in linnen gebonden werden. Dit is nummer 3 van de oplage.

11. BÜCH, Boudewijn Nogal droevige liedjes voor de kleine Gijs. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1976). Linnen met titeletiket op voorplat. 80 p. 1e druk. Debuut.
Verkocht
* Eén van de 65 genummerde en door de dichter gesigneerde luxe-exemplaren, die in linnen gebonden werden.

12. BÜCH, Boudewijn Nohant. (Met een originele, genummerde en gesigneerde litho van Vladimír Suchánek). [Amsterdam], Sub Signo Libelli, 1979. Verguld blauwgroen halfleder met platten van blauw linnen (Binderij Phoenix). (8), 28 p. Met de hand gezet uit de Cancelleresca Bastarda van Jan van Krimpen en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 75 genummerde exemplaren. 1e druk. Rug verschoten.
€ 950
* Eén van de 20 Romeins genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren op Zerkall-Bütten Werkdruck, voorzien van een fraaie litho van Suchánek en van een los blad met het door Büch in blauwe inkt uitgeschreven, gesigneerde gedicht ‘Sub Signo Libelli’. De luxe band is vervaardigd door meesterbinder David Simaleavich.
Büchs belangrijkste en mooiste dichtbundel (‘mijn zoontje ter nagedachtenis’) en misschien wel de allerschoonste SSL-uitgave. Breugelmans 49.

13. BÜCH, Boudewijn ‘Onder dit schrijven vallen my de oogen toe’. Willem Bilderdijk in Haarlem. Amsterdam/ Haarlem, Athenaeum Boekhandel, (1988). Linnen. 20 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 100 luxe-exemplaren die werden gebonden in linnen en genummerd en gesigneerd door de schrijver.

14. BÜCH, Boudewijn Poëtische typografie. [Geesbrug], (Sub Signo Libelli, 1984). Cahiersteek. (4) p. Met de hand gezet en gedrukt door Ger Kleis in groen en zwart in een oplage van 50 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Geesbrugger Bijdragen 5. Breugelmans 114a.

15. BÜCH, Boudewijn (Probatio pennae). Origineel handschrift. 30,9 x 23,8 cm. Op gevergeerd papier. Niet gesigneerd. Negen regels.
€ 75
* ‘dit is een schrijftest/ de nieuw gekochte vulpen wordt nu ingeschreven/ hij begon zwart te schrijven, en schrijft nu al bijna/ blauw./ ik ben benieuwd hoe dat verder zal gaan,/ zal ook rood nog verschijnen?/ voorlopig lijkt blauw wel het eindstation te zijn./ Mijns inziens is dit toch/ zwart’.
Volgens een potloodaantekening is dit een schrijfproef, gemaakt tijdens de opnamen van een SIRE-spot over het milieu op 15 mei 1991.

16. BÜCH, Boudewijn Een reis naar Tikania. Z.p., De Bijenkorf, 1991. Garenloos. 96 p. 1e druk. Scheefgelezen.
Verkocht
* Gesigneerd door de auteur in viltstift, waarbij de verticale streep in de ‘b’ van zijn voornaam van boven- tot onderaan de pagina is gezet.

17. BÜCH, Boudewijn Signeren. Sliedrecht, Drukkerij Van den Dool, 1984. Ingenaaid met omslag. 16 p. Gedrukt op 140 grams Hollands luxe druk in een oplage van 200 genummerde exemplaren. 1e druk. Paar schaafplekjes aan omslag.
€ 95

18. BÜCH, Boudewijn De sonnetten. Amsterdam, De Arbeiderspers, 1978. Ingenaaid. 36 p. 1e druk. Keurig.
Verkocht
* Voluit gesigneerd in Boudewijnblauw: ‘boudewijn maria ignatius büch’.

19. BÜCH, Boudewijn De verliefde schrijver. Amstelveen, (AMO), 1988. Ingenaaid met omslag. (2), 26 p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt door Hein Elferink in een oplage van 50 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Omslag aan bovenrand minimaal verkleurd.
Verkocht
* Eén van de 30 Arabisch genummerde, op Zerkall-Bütten gedrukte exemplaren (dit is nummer 7). De auteur vertelt openhartig over zijn liefdesleven en zijn liefdesverdriet. AMO 68.

20. BÜCH, Boudewijn Verzamelde Gedichten. Samengesteld door Ernst Braches. Amsterdam/ Antwerpen, Atlas, (1995). Linnen met stofomslag. Leeslint. 344 p. 1e druk. Mét het erratumvelletje!
Verkocht
* Eén van de 150 genummerde en door Büch gesigneerde luxe-exemplaren die in linnen werden gebonden.

21. BÜCH, Boudewijn Weerzien met Wassenaar. Een reisverhaal, gevolgd door Duitsland in Wassenaar, een verhaal. Amsterdam, Stichting De Amsterdamsche Boekenmarkt, 1984. Ingenaaid met omslag. 48 p. Gedrukt in een oplage van 275 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 100

22. (BÜCH, Boudewijn). EYCK, P.N. van Broeder Bernard. Yde, De Breukenpers, 1982. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt door Pim Witteveen in een beperkte oplage, waarvan 45 bestemd voor het project ‘Drukken’ van Stichting Drukwerk in de marge.
Verkocht
* Broeder Bernard is een eerbewijs van P.N. van Eyck aan meester-drukker en -typograaf Mr. J.F. van Royen. Exemplaar uit de bibliotheek van Boudewijn Büch, met diens exlibrisstempel in reliëf in het schutblad.

23. (BÜCH, Boudewijn). VOSKUIL, Menno Het jasje van Boudewijn. Woubrugge, Avalon Pers, 2005. Halfperkament met hoekjes, gouden lijnen en vergulde rugbelettering en platten bekleed met zachtgroen Roma. In papieren foedraal. 16 p. Gezet uit de Garamond en met de hand gedrukt in groen en zwart op Simili Japon in een oplage van 175 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Een van de 15 gesigneerde luxe-exemplaren, door Binderij Phoenix prachtig gebonden in halfperkamenten band. Slechts zeven luxe-exemplaren werden in de handel gebracht. Qua inhoud én uiterlijk een luisterrijk eerbetoon aan de gepassioneerde auteur, bibliofiel, verzamelaar, reiziger en muziekliefhebber Boudewijn Büch.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 10 juli 2019 door in NIEUWSBRIEF en getagd als , , .

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.725 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: