antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 865: Tom van Deel

De dichter Tom van Deel overleed op 12 augustus, 74 jaar oud. Zijn leven stond in het teken van de literatuur: bijna veertig jaar was hij recensent voor Trouw en hij was het grootste deel van zijn werkleven docent moderne Nederlandse literatuur aan de UvA.

Hier  is een deel van zijn bibliofiele productie: tere en tedere kunstwerken.


1. DEEL, T. van Beweging. (Terhorst, Ser Prop, 1996). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in blauw en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 125 exemplaren. 1e druk.
€ 12
* Met groet van de drukker in potlood. Tiende Koppermaandaguitgave.

2. DEEL, T. van Beweging. (Terhorst, Ser Prop, 1996). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in blauw en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 125 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Gesigneerd door drukker en drukkersvrouw. Tiende Koppermaandaguitgave.

3. DEEL, T. van De kleine kouros van Naxos. Met een tekening van Charlotte Mutsaers. Den Haag, Mikado Pers, 1988. Zwart halfmarokijnen rug met platten met blindpreegdruk. (6), 18 p. Met de hand gezet uit de Romulus en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 85 exemplaren. 1e druk.
Verkocht

4. DEEL, T. van Fabel. (Gedrukt in slechts 18 exemplaren). (Amstelveen, de Zondagsdrukkers, 1984). Vouwblad. Met de hand gezet uit de Janson en gedrukt op Hahnemühle-Ingres door Reinold Kuipers in een oplage van 18 exemplaren.
Verkocht
* ‘Vlinder ziet een speld staan/ vindt hem mooi want streng’.

5. DEEL, T. van Fabel. (Met een illustratie van Jeroen Henneman). (Den Haag, Mikado Pers, 1987). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 70 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Jan Campert-reeks 1.

6. DEEL, T. van Geplet. (Met een illustratie van een geplet diertje). Amsterdam, De Lange Afstand, 1991. Vouwblad. Met de hand gezet uit de Glass-antiqua en de Helga (Olga) en gedrukt door Peter Yvon de Vries in een oplage van 550 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit exemplaar werd onder het colofon gesigneerd door de dichter.

7. DEEL, T. van Grieks. (Terhorst, Ser J.L. Prop, 2003). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 50 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Met handgeschreven brief van de drukker. Tuinpersbladen 1.

8. DEEL, T. van Kijk kindje kijk. (Terhorst, Ser J.L. Prop, 2007). Ingenaaid met omslag. (8) p. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 62 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Gesigneerd door de auteur onder het colofon.

9. DEEL, T. van Kouros. (Met een vertaling in het Nieuwgrieks door Arnold van Gemert). Sub Signo Libelli, 1985. Losbladig in omslag. (12) p. Met de hand gezet uit de Antigone en Romanée en gedrukt in goud en zwart op Zerkall Bütten in een oplage van 66 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Geesbrugger Bijdragen 9. Breugelmans 141 (hier is sprake van een losse bijlage (C), maar deze bijlage is aan dit exemplaar niet toegevoegd).

10. DEEL, T. van Ogenblik. (Terhorst, Ser J.L. Prop, 2005). Ingenaaid met omslag. (24) p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt op Velata avorio in een oplage van 60 gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Met prospectus en briefje van de drukker.

11. DEEL, T. van Twee gedichten. (Woubrugge, Avalon Pers, 1985). Cahiersteek. (4) p. Gezet uit de Cancelleresca bastarda en gedrukt in een oplage van 75 exemplaren.
Verkocht
* Nieuwjaarswens van ‘Inez, Inez en Marius’.

12. DEEL, T. van Vervlogen. Met een tekening (in offset) van Jeroen Henneman. (Terhorst, Ser J.L. Prop, 2010). Ingenaaid met omslag. (12) p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt op Velata avorio in een oplage van 65 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Gesigneerd door dichter en kunstenaar onder het colofon.

13. DEEL, T. van Vooruitzicht. Terhorst, (Ser Prop), 1992. Ingenaaid met omslag. (4), 24 p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt op Zerkall-Bütten door Ser Prop in rood en zwart in een oplage van 87 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Gesigneerd door de dichter onder het colofon. Met prospectus en begeleidend schrijven van de drukker.

14. DEEL, T. van Worpswede. (Met een originele ets door Peter Yvon de Vries). Amsterdam, De Lange Afstand, 1986. Halflinnen. (8) p. Met de hand gezet uit de Erasmus en de Mistral en gedrukt in een oplage van 60 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 18
* Drie gedichten, geschreven in Worpswede: ‘tegen de druk van/ zoveel schilderijen is het oog niet/ bestand’.

15. KUSTERS e.a., Wiel IJs en weder dienende. (Met aantekeningen door Peter Yvon de Vries). Amsterdam, De Lange Afstand, 1986. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de Erasmus en de Libra en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 100 exemplaren. 1e druk. Omslag deels wat verschoten.
Verkocht
* Deze uitgave bevat een gedicht van Wiel Kusters, in het Duits vertaald door Oskar Pastior, een gedicht van Tom van Deel, in het Fins vertaald door E.L.I. Kuismanen en een gedicht van Stéphane Mallarmé, in het Nederlands vertaald door Jan Kuijper. Jaarwisselingsgeschenk 1986/1987. Niet in de handel.

16. MENKVELD, Erik Koebeest en vrouwdier. (Met een linoleumsnede door Peter Yvon de Vries). Zutphen, De Lange Afstand, 1995. Halflinnen met stofomslag. 24 p. Met de hand gezet uit de Baskerville en de Lutetia door Peter Yvon de Vries en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 50 door de dichter gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Met een ‘flaptekst’ van Tom van Deel op het achterplat. Het vrolijke en lapidaire stofomslag is van de hand van J. TAPPERWIJN.

17. SCHIPPERS e.a., K. Vijf gedichten voor Peter Yvon de Vries. (Terhorst, Ser J.L. Prop, 2002). Cahiersteek met omslag. (16) p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 65 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Gedichten van T. van Deel, Reinold Kuipers, Wiel Kusters, K. Schippers en Marjoleine de Vos.

18. SCHIPPERS, K., DEEL, T. van en Ad ZUIDERENT Bella vista. (Met een originele ets van Peter Yvon de Vries). Amsterdam, De Lange Afstand, 1986. 26 x 17 cm. Karton in twee kleuren. (12) p. Met de hand gezet uit de Erasmus en gedrukt op Hahnemühle door Peter Yvon de Vries in een oplage van slechts 20 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Drie niet eerder gepubliceerde gedichten bij het vertrek van Gerrit Krol en zijn echtgenote naar Nigeria. Mooi gebonden door Peter Yvon de Vries in een eenvoudige, maar effectieve band met een rug van vezelig, botanisch papier, een soort plantaardig perkament.

19. VOS, Marjoleine de, en T. van DEEL Oudjaar [&] Skala. Zonder plaats, (Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst, 2008). Vouwblad. Met de hand gezet uit de smalle cursieve Bembo en gedrukt op Zerkall in een beperkte oplage.
Verkocht
* Jaarwisselingsgeschenk 2008-2009.

20. (BROUWERS, Jeroen) Rust roest. Hulde- en handdruk voor Jeroen Brouwers. (Met linoleumsneden van Peter Yvon de Vries). Zutphen, De Lange Afstand, 1994. Ingenaaid. (24) p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt door Peter Yvon de Vries op Zerkall-Bütten in een oplage van 40 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Zeer schaarse uitgave ter gelegenheid van Brouwers’ dertigjarig schrijverschap, op verzoek van Carin Wevers en T. van Deel. Bevat bijdragen van Benno Barnard, Walter van de Broeck, T. van Deel, Cherry Duyns, Hans Roest, Peter Yvon de Vries en Julien Weverbergh.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 21 augustus 2019 door in NIEUWSBRIEF en getagd als , , .

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.121 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: