antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 867: Fré Cohen

Fré Cohen (1903-1943) heeft als geen ander een stempel gedrukt op de Nederlandse grafische/ typografische vormgeving van de jaren twintig en dertig. Ze was aanvankelijk autodidact, maar gezegend met een groot talent en een grote produktiviteit. Ze heeft haar enthousiasme, werkkracht en creativiteit vooral ingezet voor de socialistische jeugdbeweging A.J.C. en voor de gemeente Amsterdam, maar ook voor allerlei literaire uitgevers en andere instanties.
In de oorlogsjaren leefde ze met toenemende angst in steeds benarder omstandigheden, tot ze tenslotte door een paar Nederlandse SS-ers werd aangehouden op haar onderduikadres in Borne. Ze wist een gifpil in te nemen en overleed na een coma van enkele dagen op 12 juni 1943, nog geen veertig jaar oud.

Fré Cohen heeft een omvangrijk oeuvre opgebouwd, goedgemutst en kraakhelder. In deze nieuwsbrief vindt u zowel efemere zaken: agenda, prijscourant, deelnemerskaart, als boekontwerpen, illustraties en gemeentelijk gebruiksdrukwerk. Onze webpagina gewijd aan politiek bevat ook een aantal ontwerpen van Fré Cohen.

 


1. (COHEN, Fré) Bewijs van deelname aan een der September-demonstraties 1928 te Groningen – Arnhem – Amsterdam – Dordrecht – Eindhoven. Zonder plaats, SDAP/ NVV, 1928. Gedrukte kaart, eenzijdig in rood bedrukt. Prijs van 10 cent overgestempeld met ’15’. Horizontale vouw.
€ 25
* Mooi typografisch ontwerp van Fré Cohen.

2. (COHEN, Fré) Familiestamboekje (van Gerard Vis en Elisa Heinen). (Amsterdam, Stadsdrukkerij Amsterdam), [ca. 1928]. Verguld linnen. 36 p. Gedrukt in rood en zwart, schutbladen in geel. Ingevuld tussen 1928 en 1976 in verschillende handschriften. Achterkant iets gevlekt.
€ 85
* Luxe uitgevoerd trouwboekje van de gemeente Amsterdam. De tekst bestaat uit diverse verordeningen en (niet ingevulde) formulieren voor kinderen e.d. Uitgereikt aan Gerard Adriaan Vis (1876-1945) uit Zaandijk en Elisa Heinen (1884-1976) op 9 mei 1928. Met gedetailleerde vermelding van ouders en grootouders. Prachtig decoratief art-deco-ontwerp met indrukwekkende geel en witte schutbladen. Catalogus Fré Cohen (Van Dam-Van Praag) 437.

3. (COHEN, Fré) Getuigschrift van de Openbare Scholen voor Voortgezet Onderwijs. Amsterdam, Gemeente Amsterdam, 1939. Gedrukte kaart van geschept papier (getint), tweezijdig in rood en zwart bedrukt. Verticaal gevouwen (zoals het hoort). In een gevouwen omslag van reliëfpapier, bijpassend in rood en zwart bedrukt.
€ 60
* Alles naar ontwerp van Fré Cohen, het gemeentewapen, sierletters en sierranden, en typografie van de tekst. Ingevuld op naam van de dertienjarige Petrus Verhoeven en gesigneerd door klasseonderwijzer K. de Waij, en voorzien van stempels van B&W-functionarissen. Een mooi geheel.

4. (COHEN, Fré) Jubileum Pinksterfeest A.J.C. 20. (Uitnodigingskaart). Amsterdam, A.J.C., 1938. Gedrukte briefkaart, tweezijdig in zwart bedrukt. 1e druk. Vochtvlekje.
Verkocht
* Voorkant met ontwerp van Fré Cohen naar een linosnede, achterkant met facsimile van brief in handschrift, met datum 18 maart 1938 en getekend ‘Jan, Nico en 2 x Wim.’ Alles is gedrukt!

5. (COHEN, Fré) Oordeel over bevroren vleesch. (Met gemeentewapen Amsterdam). Amsterdam, Gemeente Amsterdam, 1928. 17 x 24 cm. Kaart om op te hangen met perforatie. Ivoorkleurig karton. Eenzijdig bedrukt in rood en zwart. Met het gemeentewapen van Amsterdam.
€ 25
* Mogelijk een onderdeel van een kalender of een gemeentelijke publicatie. Fraai eenvoudig decoratief ontwerp, wellicht van Cohen; het gemeentewapen is zéker van Fré Cohen. Niet in cat. Fré Cohen.

6. (COHEN, Fré) Programma Volksdansavond Concertgebouw 29 Maart 1927. Amsterdam, AJC, 1927. Gedrukte kaart van geschept papier, tweezijdig in rood en zwart bedrukt. 4 p. Horizontaal gevouwen. Tamelijk roestig.
€ 60
* Op het omslag twee tweekleurige lino’s van Fré Cohen. Ook de typografie is kennelijk van haar. Zo te zien niet in cat. Fré Cohen.

7. (COHEN, Fré) Rapport van de commissie van advies inzake de bevordering van de scheepvaart op Amsterdam. (Amsterdam, Stadsdrukkerij, 1930). Ingenaaid. 178 p. Met fikse uitklapkaarten. 1e druk. Rug aan boven- en onderkant met plakband verstevigd (zie afb.), naam voorin, verder mooi.
Verkocht
* Prachtig omslagontwerp van Fré Cohen met een schip en hijskraan, gedrukt in zwart en oranje op crèmekleurig papier. Van Dam 447.

8. COHEN, Fré Vivre Intégralement. (Exlibris voor Rie en Bram Keesje). Originele lithografie. Beeldformaat 88 x 52 mm. Een man en een vrouw heffen een zonnebloem omhoog tegen de achtergrond van een gezicht op Amsterdam met Westertoren, koepel van Metz en een brug. Aan de achterkant iets bruingevlekt.
€ 65
* Mooi en schaars exlibris van het echtpaar Keesje (dat is een Joodse achternaam), vermoedelijk uit 1931. Vivre intégralement was anno 1930 een bekend Frans tijdschrift voor naturisme. Rie Keesje-Hillebregt was actief in de A.J.C. en goed bevriend met Fré Cohen. Cat. Fré Cohen 685.

9. (COHEN, Fré) Het Volk 25 jaar. Amsterdam, Dagblad Het Volk, 1925. 34 x 24 cm. Geniet. 64 p. Geïllustreerd. 1e druk. Voorop bovenaan en in de linker onderhoek enkele geringe randbeschadigingen. Op de rug iets versleten, maar alles bijeen een mooi exemplaar.
€ 45
* Voorzijde omslag en sierrand achterzijde vormen een vroeg, expressionistisch ontwerp van Fré Cohen, dat mooi uitkomt op dit grote formaat en in behoorlijk goede conditie. Met tekstuele bijdragen van o.a. Troelstra, Wibaut, Luikinga, Albarda, Querido en vele anderen, zoals Eduard Anseele, George van Raemdonck en Camille Huysmans. Ook met talloze loeigrote en fraai geïllustreerde advertenties. Cat. Fré Cohen 13 (afb. p. 59.

10. (COHEN, Fré) Winter Prijskourant 1929/1930. Amsterdam, Verkoopcentrale A.J.C., 1929. Geniet, omslagtekening Fré Cohen. 32 p. Met illustraties van Fré Cohen, George van Raemdonck, Funke Küpper e.a. (deels naar lino’s). 1e druk. Keurig.
€ 65
* Boeken en pamfletten in alle soorten en maten, maar ook verbandtrommels en signaalfluitjes. Deze zeer efemere, maar mooi uitgevoerde en geïllustreerde prijscourant niet in de NCC.

11. COHEN, Fré, als: FRECO Van Poppedijntje en Franseloor. [Rotterdam, Gebr. Spanjersberg, 1941?]. Huppie-Duppie Serie no. 1. 9,5 x 7 cm. Geniet. 48 p. Illustraties van Fré Cohen. Gedrukt in rood, groen en zwart. Wat verfomfaaid en beduimeld.
Verkocht
* Toen Fré Cohen in de oorlogsjaren steeds meer in de verdrukking kwam en niet meer mocht werken, maakte ze noodgedwongen een serie simpele boekjes voor kleine kinderen, de Huppie-Duppie-serie. Er zijn 5 titels bekend, dit is de eerste. Het eenvoudige verhaaltje over twee zesjarige kinderen licht alleen aan het eind een tipje van het gordijn op: de laatste pagina vertoont een minuscuul paletje met daaronder ‘FRECO’, de afkorting van de naam van de kunstenaar. Clandestiene uitgave!

12. BRUGGEN, Carry van Het huisje aan de sloot. Amsterdam/ Antwerpen, Wereldbibliotheek, 1950. Soepel karton met stofomslag (beide met hetzelfde ontwerp van Fré Cohen). 248 p. 16e druk. Rug van het omslag beschadigd, iets verbruind.
€ 14
* De bandtekening dateert uit 1931.

13. BRUIJN, Cor Koentje van Kattenburg. Amsterdam, Querido, 1937. Linnen met stofomslag. 278 p. 2e druk. Stofomslag op de rug wat gevlekt en met enige plakbandversteviging.
€ 35
* Zeer fraai zwartwit linosnede-omslag van Fré Cohen.

14. (COHEN, Fré). DEKKER, Maurits Brood! Een revolutie-roman. Amsterdam, Querido, 1932. Ingenaaid. 280 p. Niet afgesneden. 1e druk. Rug verkleurd en wat versleten, aan de randen wat rafeltjes. Naam voorin.
Verkocht
* Zeldzame protestroman over de moderne wereld van 1932. Kleurige en fraaie omslagtekening van Fré Cohen: een Amsterdamse straat vol protesterende mensen. Cat. Fré Cohen 537.
Inliggend: modernistisch reclame-raambiljet voor dit boek, gedrukt in rood en zwart.

15. FERBER, Edna Moeder’s jongen. (So Big). Amsterdam, Querido, 1932. Grof linnen met opdruk in zwart en kleuren. 218 p. Niet afgesneden. 3e druk. Achterplat iets gevlekt, verder zeer fraai.
Verkocht
* Bijzonder aantrekkelijke uitmonstering met zijn zware zwarte, met rood, groen en blauw gehoogde boekversiering op voorkant en rug, linosnede-omslag van Fré Cohen. Dit is de eerste (en enige) druk met ontwerp van Cohen. Cat. Fré Cohen 536.

16. GOUDSMIT, Sam. Simcha, de knaap uit Worms. Amsterdam, Querido, 1936. Halflinnen met stofomslag. 396 p. 1e druk. Rug van omslag iets verbruind, twee kleine gaatjes in achterzijde, verder erg mooi.
€ 40
* Omslagtekening, doorlopend over rug en achterkant, in bruin en zwart op grijs Ingrespapier. Wellicht is ook de decoratieve belettering van de boekband van de hand van Cohen. Deze Joodse roman speelt in de middeleeuwen. Cat. Fré Cohen 654 (ontwerp).

17. IEPENDAEL, Willem van Liederen van den zelfkant. Met een inleiding van A.M. de Jong. Amsterdam, Querido, 1932. Karton met stofomslag. 98 p. Niet afgesneden. 1e druk. Rug en randen wat verbruind, verder mooi.
€ 25
* ”k Heb honger, een daklooze ben ik als jij,/ Een smetzieke zwerver, jou, straathond, nabij,/ Die prak aan m’n voet…. Zal ik ‘m grijpen? Nee stop!/ De mensch zoekt het hooger: de mensch hangt zich op…’. Willem van Iependael (later Iependaal), alias Willem van der Kulk (1891-1970) schreef deze socialistische, bargoense gedichten deels in gevangenschap, waar de SDAP-er en gevangenisdominee A.M. de Jong ze onder ogen kreeg. De Jong schrijft in de inleiding: ‘ze zijn geen produkt van de studeerkamer, maar van een wild en heftig bewogen leven’. Cat. Fré Cohen 533.

18. INVENTUM Kartonnen doos met ontwerp van Fré Cohen. Bilthoven, Inventum, [ca. 1930]. 23 x 23 x 20 cm. Karton met versierd papier, bedrukt in rood, geel, blauw en zwart aan 5 van de 6 kanten. Aan de zijkant een rood etiketje: ‘220 Volt / Model No. 1007 – 10-1163’. Aan de hoekjes van het deksel ontbreekt iets van het sierpapier. Randen wat versleten, kleuren bovenop wat dof. Het deksel is met lijm opnieuw in vorm gebracht.
€ 400
* Het bedrijf Inventum, gesticht door de uitvinder Alexander Vosmaer in 1908, ontwikkelde en verkocht in de 20e eeuw vooral huishoudelijke apparaten zoals electrische strijkbouten en straalkachels. Het is best mogelijk dat deze doos voor iets als een strijkijzer, stoomketeltje of theelichtje bestemd was (helaas is hij leeg!). Prachtige art-deco-versiering van Fré Cohen. Begerenswaardig object! Cat. Fré Cohen 758 (en p. 103).

19. LOENATSJARSKI, A.W. De bevrijde Don Quichotte. Een tooneelspel in negen tafereelen en een epiloog. Amsterdam, Ontwikkeling, 1927. Ingenaaid. 112 p. Gedrukt in groen en zwart naar typografie van Fré Cohen. [Illustraties naar houtgravures van Nikolay Ivanovich Piskaryov]. 1e druk. Iets verkleurd.
€ 25
* Interessante illustraties in dit communistische toneelstuk geschreven door de Russische Volkscommissaris voor het Onderwijs zelf. En mooie typografie van Fré Cohen. Cat. Fré Cohen 50.

20. LOGGEM, Em. van Asfalt en horizon. Amsterdam, A.R.B.O., 1940. Linnen met stofomslag. 296 p. 1e druk. Omslag wat verkleurd en niet helemaal fris, aan de binnenkant verstevigd.
€ 35
* Met het prachtige rood-wit-blauwe stofomslag van Fré Cohen. Deze ‘met jonge drift geschreven roman’ verscheen in maart 1940, een fel anti-nazi-boek, dat een jaar later door ene J.P. werd neergesabeld in Het Nationale Dagblad, een NSB-krant, als ‘een smerig stuk hetz-lectuur’. Op de achterflap van het omslag aankondigingen van nieuwe ARBO-romans, waaronder Radetzkymarsch van Joseph Roth, gepland voor februari 1941… maar dat ging niet door. Cat. Fré Cohen 637.

21. MOLENDIJK, Herman Rapport omtrent het onderzoek naar de toestanden te plattelande in verband met onze jeugdarbeid ingesteld door het hoofdbestuur der Arbeiders Jeugd Centrale. Amsterdam, Arbeiders Jeugd Centrale, 1930. Geniet. Origineel diepblauw omslag met zwarte opdruk. 24 p. 1e druk. Plaatselijk iets verbleekt, klein krabbeltje voorop, verder mooi.
€ 30
* Aantrekkelijk boekje, maar ook een fascinerend onderzoek naar het leven van de plattelandsjeugd anno 1930. Was er vermaak? Openbaar vervoer? Hoe zagen de gesjochte jongens eruit in hun zoektocht naar meisjes? Wat gebeurde er met carnaval? Is er een behoorlijke boekhandel? Worden Nick Carter en Buffalo Bill nog gelezen? Ook met tabellen voor werkuren, avondonderwijs en de hoogte van het zakgeld in de 33 plaatsen waar het onderzoek gedaan werd. Van Aalsmeer tot Zuidhorn, via Baarn, Dronrijp. Tjalleberd en Usquert. Zeer boeiend. Omslag wellicht van Fré Cohen.

22. PETERS, Jan De jeugd voor het Plan. Amsterdam, C.P.C., A.J.C. en Jeugdraad N.V.V., 1936. 8 p. incl. omslag. Gedrukt in rood en zwart. 1e druk. Iets roestvlekkig.
€ 25
* Over het Plan van de Arbeid. Omslagontwerp Fré Cohen. Aan de achterkant een mooie advertentie in rood en zwart. Cat. Fré Cohen 132.

23. POLAK-VAN GELDER, S. Besprekingen op het gebied der gezondheidsleer. Amsterdam, N.V. Ontwikkeling, [1922]. Ingenaaid. 96 p. 1e druk. Exlibris (‘S. Huizinga’). Net exemplaar.
€ 20
* Vroeg werk van Fré Cohen (1903-1943). Socialistische Vrouwen-Bibliotheek No. 4.

24. SCHIPHOL Schiphol. Gemeente-luchthaven van Amsterdam. Illustrated Guide of Schiphol, Municipal Airport of Amsterdam. (Omslag: Het vertreksein). Amsterdam, Uitgave van den dienst der Gemeente Handelsinrichtingen, [1932]. Omslag met overslagflap aan beide zijden in rood en zwart naar fotomontage-ontwerp van Fré Cohen. 64 p. Gedrukt in blauw en zwart op kunstdrukpapier. Kaarten op p. 32-33. Geïllustreerd. Stempeltje ‘Present Exemplaar’ op titel. De binnenzijde van de voorflap en de achterkant hebben met vocht aan elkaar vastgeplakt gezeten, met als gevolg een beschadiging (we maken er foto’s van, indien gewenst).
Verkocht
* Frisse vrolijke moderne vormgeving. Veel fotomontage en sprekende kleuren. Met prachtige advertenties voor o.a. Hotel de l’Europe, het Amstel Hotel, Fokker, Texaco, de bloemen van Aalsmeer en Wijnand Fockink.

25. S.D.A.P. Arbeiders-jaarboekje. 16 jaargangen 1912-1935. Amsterdam, Brochurenhandel der S.D.A.P., later Ontwikkeling, dan Arbeiderspers, 1912, 1913, 1914, 1917, 1919, 1920, 1921, 1922, 1923, 1926, 1928, 1929, 1930, 1933, 1934, 1935. 16 x 10 cm. Papieren omslagen. Ca. 120-200 p. elk. Geïllustreerd. 1e druk. Wat gebruikssporen, het varieert van kleine vlekjes tot vochtschade en slijtage. Enkele met een stempel ‘Archief AP’.
€ 125
* Kalender, almanak, artikelen, gedichten, jaarverslag, overledenen, soms een afbeelding, veel advertenties. De latere jaargangen hebben een mooi omslagontwerp: van Koos van Haagen (1923), Fré Cohen (1926, 1930) en Albert Hahn jr. (1928, 1929, 1933-35). Mooi tijdsbeeld en zeer informatief.

26. (SLAUERHOFF, J.). HERNANDEZ MIR, Guillermo De hof der oranjeboomen (El patio de las naranjas). Uit het Spaansch door J. Slauerhoff en R. Schreuder. Amsterdam, WB, (1932). Linnen (grof ongekleurd linnen met belettering in oranje en fondsnummer op rug (ontwerp Fré Cohen)). 246, (10) p. 1e druk.
€ 15
* Aan het eind een sectie reclame voor de Wereldbibliotheek. We hebben van deze door Slauerhoff vertaalde roman twee verschillende drukken en twee bandvarianten.

27. THOMASSEN, Wim, PETERS, Jan, e.a. Het Kompas. Almanak voor 1937. Amsterdam, Arbeiders Jeugd-Centrale, 1936. Paspoortformaat (compleet met afgeronde hoeken). Soepel rood linnen met gele opdruk. 80 p. Geïllustreerd, vignetten o.a. van Fré Cohen. 1e druk. Netjes (enkele aantekeningen in de agenda in potlood).
€ 35
* Agenda met inleiding van Jan Peters plus de stand van zaken van de A.J.C. door Wim Thomassen (van 1965-1974 burgemeester van Rotterdam). Almanak met adressen, posttarieven e.d., agenda van 1 week per bladzijde. Mooi boekje. Niet in de NCC.

28. TROELSTRA, P.J. Mijn afscheid. Rede gehouden op 19 September 1925 op de huldigings-bijeenkomst der moderne arbeidersbeweging in den Dierentuin te ‘s-Gravenhage. Amsterdam, N.V. Ontwikkeling, 1925. Geniet. 24 p. 1e druk. Felrood omslag iets versleten, wat verbleekt langs de randen.
€ 15
* Omslagontwerp met decoratieve belettering en art-decobelijning van Fré Cohen.

29. VORRINK, Koos Doel en wezen van de arbeidersjeugdbeweging. Geheel herziene uitgaaf. Amsterdam, AJC, 1929. 27 x 19 cm.Geniet. 32 p. 4e-6e duizend. Omslag wat verbruind langs de randen, kleine beschadigingen. Exlibris van Jaap van Otterloo (ontworpen door Wim Zwiers) op binnenkant omslag.
€ 20
* Mooi typografisch omslagontwerp over voor- en achterkant gedrukt in rood en zwart op grijs papier. Cat. Fré Cohen 122.

30. VORRINK, Koos De meiroep. Amsterdam, N.V. Ontwikkeling, 1926. Geniet. 16 p. 1e druk. Mooi exemplaar.
€ 25
* Vroeg, ongesigneerd ontwerp over voor- en achterkant van Fré Cohen, waarin constructivisme met art-deco wedijvert.

31. VORRINK, Koos De komende nieuwe kultuur. Amsterdam, Arbeiders Jeugd Centrale, 1925. Ingenaaid. 24 p. 1e druk. Vlekje op omslag, lichte gebruikssporen.
€ 15
* Mooi, vroeg typografisch omslagontwerp van Fré Cohen voor voor- en achterkant. Van Dam/ Van Praag 110.

32. VORRINK, Koos Stormtij. Amsterdam, AJC, (ca. 1933). Ingenaaid. 36 p. 4e? druk, 10e-12e duizendtal. Goed en gaaf exemplaar.
€ 20
* Later, art-deco-ontwerp van voorzijde en achterzijde omslag van Fré Cohen, nadat ze de eerdere drukken van dit boekje (vanaf 1923) ook al van toen eigentijdse omslagen had voorzien. (Rechts op de afbeelding hieronder).

33. VORRINK, Koos Stormtij. Amsterdam, AJC, [1923]. Ingenaaid. 36 p. 1e druk. Omslag en binnenwerk wat roestvlekkig.
€ 25
* Filosofische benadering van socialistische jeugdorganisaties. Expressionistisch linosnede-ontwerp van voorzijde en achterzijde omslag van Fré Cohen, die op het moment van verschijning van dit boekje nog maar twintig jaar was en aan het begin stond van haar glansrijke loopbaan als vormgever. (Links op de afbeelding).

34. VORRINK, Koos Voor vrede en vrijheid. Een drietal politieke opstellen. Amsterdam, Arbeiders Jeugd Centrale, 1932. Geniet. 16 p. 1e druk. Iets gevlekt.
€ 45
* Felrood trompettend fotomontage-omslag van Fré Cohen. Exemplaar uit de nalatenschap van Koos Vorrink met zijn ‘K’ voorin geschreven. Onder meer over de oorzaken en gevolgen van de Wereldoorlog, en over de literatuur die de ellende ervan beschrijft (zoals Van het Westelijk front geen nieuws van Remarque). Cat. Fré Cohen 126.

35. VORRINK, Koos, Irene VORRINK, Fré COHEN e.a. Werkloze jeugd. Bemoeiingen en ervaringen. / Werk voor de werkloze jeugd. (Compleet in 5 delen). Amsterdam, Arbeiders Jeugd Centrale, 1931-1935. Originele omslagen, het 5e deel met een tekening van Fré Cohen. 24; 44; 72; 36; 24 p. Met illustraties, een kaart, twee aparte fotokaternen en tekeningen (van Fré Cohen). 1e druk. Deel 1 en 4 met fikse watervlek op voorzijde. Van deel 1 is het omslag niet gaaf. Deel 3 met handtekening van Irene Vorrink (echtgenote van Koos Vorrink). Deel 5 met ingeplakt leeslijstje (doorslag van getypt) voor de leden van de Commissie voor Werklozenzorg van de Jeugdbond voor Onthouding [van alcoholische dranken] (J.V.O.). Wat gebruikssporen.
€ 90
* Praktische ideeën voor hulp aan jonge werklozen van de crisistijd. Met tabellen, ontwerpen en foto’s.
Losse, vrolijke tekeningen van Cohen in het vijfde deel: jeugd op kamp. Schaarse complete set.

36. (VORRINK, Koos). SCHÖNLANK, Bruno Aan de aarde. Spreekkoor. Vertaling van Marie W. Vos. Amsterdam, Uitgevers Jeugd-centrale, 1927. Origineel omslag (ontwerp Fré Cohen). 20 p. 1e druk. Wat vuil en versleten en deels los, en met enkele (regie-)aantekeningen van Koos Vorrink.
€ 35
* Vertaling van An die Erde (1920). Expressionistische poëzie. Opvallend omslag en mooie typografie van het binnenwerk: alle bladzijden in dubbel kader, bekroond met art-deco-monogram ‘AJC’ (Arbeiders Jeugd Centrale). Uit de nalatenschap van Koos Vorrink.

37. (VORRINK, Koos). VOS, Marie W. Goudvreugde’s ontwaken. Verbeeldingsspel in zes bedrijven. Amsterdam, Arbeiders-Jeugdcentrale, 1924. Geniet. 32 p. 1e druk. Gaatjes rondom de nietjes.
€ 45
* Exemplaar uit de nalatenschap van Koos Vorrink, die van dit boek de voorrede schreef, en met potloodaantekeningen van hem over de rolverdeling en op de titelpagina. Mooie vroege Fré Cohen: prachtig ontwerp op voor- en achterkant. Alle pagina’s in bruin gedrukt met een groen art-deco-sierkader.

38. VOS, Margot De Eerste Mei. (In: Ter Herinnering aan de dag dat je voor de eerste maal het Feest van de Arbeid in ons midden meevierde). Amsterdam, [A.J.C.], 1928. Vouwblad. Gedrukt in rood en zwart. 1e druk. Klein (koffie?)vlekje voorop.
€ 45
* Gedicht van Margot Vos vergezeld van een aanspraak ‘Jonge Makker!’ op dit stemmige ‘diploma’. Kennelijk is de hele typografie van Cohen. De illustratie op de voorkant is een vaker gebruikte tekening: drie figuren met hoge vaandels. Niet in de NCC.

39. VOS, Margot Gezegend… (In: Ter Herinnering aan den dag waarop je als Rode Valk je plaats hebt ingenomen onder je oudere kameraden in de AJC). Amsterdam, A.J.C., 1929. Gevouwen kaart. Gedrukt in rood op stevig geel papier. 1e druk. Met een valse vouw. 6 perforatiegaatjes en sporen van papercliproest.
€ 30
* Gedicht van Margot Vos met vrolijke, drukke decoratie van Fré Cohen. Helaas verrinneweerd door een overijverige klerk. Cat. Fré Cohen 224.

40. WALLE, Jo van de Overgang. Zonder plaats of uitgever, [1934]. Geniet. 8 p. 1e druk. Omslag wat gevlekt.
€ 20
* ‘Wij willen vechters zijn/ en bouwers/ voor vreugde en licht/ voor brood en arbeid.’ Eenvoudig boekje met de tekst van het oratorium (spel), voor het Koor van Rode Valken, het Koor van Jonge en dat van Oudere Rode Wachten. Rode Valken gingen wanneer ze 16 jaar werden, over tot de Rode Wacht. Fraaie eenvoudige omslagtekening van Fré Cohen.

41. COHEN, Fré Verrassingspakketje. Diverse uitgaven met omslag van Fré Cohen, ook twee losse voorkanten van omslagen zonder boek (Het groote leven in; Broadway van Vicky Baum).
€ 35
* Met Amsterdam – Zijn maatschappelijk en economisch leven, Reikt de handen van Marie W. Vos, De moloch van Bruno Schönlank en Opstellen over vakbeweging van R. Stenhuis.

42. DAM, Peter van, & Philip van PRAAG
Fré Cohen 1903-1943. Leven en werk van een bewogen kunstenares. Een catalogue raisonné. Abcoude, Uniepers, 1993. 28 x 22 cm. Ingenaaid. 160 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk. In prima conditie.
€ 16
* Standaardwerk met de voortreffelijke, maar natuurlijk altijd incomplete catalogus.

43. DAM, Peter van, & Philip van PRAAG Fré Cohen 1903-1943. Leven en werk van een bewogen kunstenares. Een catalogue raisonné. Abcoude, Uniepers, 1993. 28 x 22 cm. Ingenaaid. 160 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk. Met verzamelaarsstreepjes.
€ 25
* Standaardwerk. Bijgevoegd: Fré Cohen. Rond Paasheuvel en Prinsenhof. Amsterdam, Stadsdrukkerij, 1977. 23 x 23 cm. Ingenaaid. 60 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk. Met verzamelaarsstreepjes (van K. Nijkerk). Twee onmisbare boeken voor liefhebbers van Fré Cohen.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 4 september 2019 door in NIEUWSBRIEF en getagd als , , , , , .

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 359.681 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: