antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 867: Fré Cohen


Fré Cohen (1903-1943) heeft als geen ander een stempel gedrukt op de Nederlandse grafische/ typografische vormgeving van de jaren twintig en dertig. Ze was aanvankelijk autodidact, maar gezegend met een groot talent en een grote produktiviteit. Ze heeft haar enthousiasme, werkkracht en creativiteit vooral ingezet voor de socialistische jeugdbeweging A.J.C. en voor de gemeente Amsterdam, maar ook voor allerlei literaire uitgevers en andere instanties.
In de oorlogsjaren leefde ze met toenemende angst in steeds benarder omstandigheden, tot ze tenslotte door een paar Nederlandse SS-ers werd aangehouden op haar onderduikadres in Borne. Ze wist een gifpil in te nemen en overleed na een coma van enkele dagen op 12 juni 1943, nog geen veertig jaar oud.

Fré Cohen heeft een omvangrijk oeuvre opgebouwd, goedgemutst en kraakhelder. In deze nieuwsbrief vindt u zowel efemere zaken: agenda, prijscourant, deelnemerskaart, als boekontwerpen, illustraties en gemeentelijk gebruiksdrukwerk.

Onze webpagina gewijd aan politiek bevat een aantal ontwerpen van Fré Cohen, maar deze zijn inmiddels ook hieronder opgenomen. De laatste 10 nummers zijn recent toegevoegd.


1. COHEN, Fré Ic sie des Meyen schijn. Een nieu liedt-boecxken van Mey ende minne. Int welcke staen veel schone leysenen ende amoreuse liedekens. Bi een vergadert, uetghescreven ende verciert door Fré Cohen. Met eene corte inleydinghe van Willem Pijper. Amsterdam, Arbeiderspers, 1938. 21 x 18 cm. Heelperkament met onbedrukt beschermomslag. 50 p. als blokboek gebonden. Oplage 3000 exemplaren. 1e druk. Boekband staat wat open, blanco omslag heeft enkele vlekjes.
Verkocht
* Dit is een van de 10 genummerde luxe-exemplaren op Banzay de Luxe-papier gedrukt en in perkament gebonden, gesigneerd door Fré Cohen! De gewone editie is in zeer breekbaar imitatieperkament gebonden. Middeleeuwse liedjes met muzieknoten, initialen en vele vrolijke illustraties in kleuren uitgevoerd, ook de tekst is naar de kalligrafie van Fré Cohen. Quasi-middeleeuwse titelpagina: ‘Gheprint ende uetghegheven int jaer MCMXXXVIII ’t Amsteldam opten Heeckelvelde.’ Dit is nummer 2 van de oplage.
Het is de enige (zij het zeer kleine) gesigneerde editie van grafisch ontwerper en tekenaar Fré Cohen (1903-1943).

2. COHEN, Fré, Bob BUYS, George Van RAEMDONCK, Albert FUNKE KÜPPER e.a. Collectie prijscouranten van de A.J.C. Amsterdam, Arbeiders Jeugd Centrale, 1929-1936. Verschillende formaten en stijlen. Geïllustreerd. 1e druk. Lichte gebruikssporen.
1. Winter-Prijskourant 1931-1932. Geniet. 36 p. Geïllustreerd met foto’s. Vooral boeken, véél boeken, maar ook tenten en tandenborstels.
2. Zomer Prijskourant 1932. Geniet. 8 p. Geïllustreerd met foto’s. Vooral kampeerartikelen. Beetje gescheurd.
3. AJC Prijscourant 1932-1933. Geniet, omslag fotocollage van Fré Cohen. 36 p. Fraaie foto’s. Kleine tekeningen van Ger Sligte. Opvallende typografie.
4. AJC Prijscourant 1936 voor kampeeruitrusting. Origineel omslag (naar een aquarel van Bob Buys). 16 p. Met 15 tekeningen van Bob Buys. Kreukje rechtsboven. Mooi winkelinterieur van de winkel van de AJC (De Brug, Reguliersgracht 78, Amsterdam) met kleurige publicaties en kampeerartikelen op de voorkant.
* Deze mooie seizoensgebonden reclamebladen zijn alle uiterst zeldzaam.

3. (COHEN, Fré). VORRINK, Koos, & Jan STOOVELAAR Hoeveel Rode Valken vliegen in ons nest? Amsterdam, A.J.C., 1929. 31 x 15 cm. Verticaal vouwblad. Voorzijde gelithografeerd in steenrood en heldergeel door Fré Cohen. Achterzijde tekst in boekdruk. 1e druk. Iets versleten op de vouwen. Onbeschreven, maar wel met enkele kleine inktvlekjes.
Verkocht
* Kaart om nieuw geworven leden voor de jongerenclub aan de leiding op te geven. De fraaie litho dient als aanmoediging tot ledenwerving.

4. (COHEN, Fré). AJC Dordrecht Maandprogram 1936 (11 stuks). Amsterdam, Arbeiders Jeugd Centrale, 1936. 12 x 8 cm. 4 p. geniet in gedrukt omslag (zwart op rood). Nette conditie.
Verkocht
* 11 maandnummers: April ontbreekt. Heel bijzonder, een gestencild kaderblaadje van de Socialistische Jeugd in omslagje met (kennelijk) ontwerp van Fré Cohen.

5. (COHEN, Fré) Bewijs van deelname aan een der September-demonstraties 1928 te Groningen – Arnhem – Amsterdam – Dordrecht – Eindhoven. Zonder plaats, SDAP/ NVV, 1928. Gedrukte kaart, eenzijdig in rood bedrukt. Prijs van 10 cent overgestempeld met ’15’. Horizontale vouw.
Verkocht
* Mooi typografisch ontwerp van Fré Cohen.

6. (COHEN, Fré) Familiestamboekje (van Gerard Vis en Elisa Heinen). (Amsterdam, Stadsdrukkerij Amsterdam), [ca. 1928]. Verguld linnen. 36 p. Gedrukt in rood en zwart, schutbladen in geel. Ingevuld tussen 1928 en 1976 in verschillende handschriften. Achterkant iets gevlekt.
Verkocht
* Luxe uitgevoerd trouwboekje van de gemeente Amsterdam. De tekst bestaat uit diverse verordeningen en (niet ingevulde) formulieren voor kinderen e.d. Uitgereikt aan Gerard Adriaan Vis (1876-1945) uit Zaandijk en Elisa Heinen (1884-1976) op 9 mei 1928. Met gedetailleerde vermelding van ouders en grootouders. Prachtig decoratief art-deco-ontwerp met indrukwekkende geel en witte schutbladen. Catalogus Fré Cohen (Van Dam-Van Praag) 437.

7. (COHEN, Fré) Getuigschrift van de Openbare Scholen voor Voortgezet Onderwijs. Amsterdam, Gemeente Amsterdam, 1939. Gedrukte kaart van geschept papier (getint), tweezijdig in rood en zwart bedrukt. Verticaal gevouwen (zoals het hoort). In een gevouwen omslag van reliëfpapier, bijpassend in rood en zwart bedrukt.
Verkocht
* Alles naar ontwerp van Fré Cohen, het gemeentewapen, sierletters en sierranden, en typografie van de tekst. Ingevuld op naam van de dertienjarige Petrus Verhoeven en gesigneerd door klasseonderwijzer K. de Waij, en voorzien van stempels van B&W-functionarissen. Een mooi geheel.

8. (COHEN, Fré) A.J.C. De kern. Leidersblad van de Centrale van Arbeiders-jeugdverenigingen. 1e jaargang, 1923. Amsterdam, Centrale van Arbeiders-jeugdverenigingen, 1923. Ingenaaid (ontwerp Fré Cohen). 96 p. 1e druk. Omslag deels wat verbleekt.
€ 35
* De eerste jaargang van het kaderblad van wat toen nog de Centrale van Arbeiders-jeugdverenigingen heette, vóór de naamswijziging naar A.J.C. – in 1926 begon een nieuwe reeks van De Kern met nieuwe ondertitel als eerste jaargang. Vroeg art-deco-ontwerp van de in 1903 geboren Fré Cohen.

10. (COHEN, Fré) Programma Volksdansavond Concertgebouw 29 Maart 1927. Amsterdam, AJC, 1927. Gedrukte kaart van geschept papier, tweezijdig in rood en zwart bedrukt. 4 p. Horizontaal gevouwen. Tamelijk roestig.
Verkocht
* Op het omslag twee tweekleurige lino’s van Fré Cohen. Ook de typografie is kennelijk van haar. Zo te zien niet in cat. Fré Cohen.

11. Vivre Intégralement. (Exlibris voor Rie en Bram Keesje). Originele lithografie. Beeldformaat 88 x 52 mm. Een man en een vrouw heffen een zonnebloem omhoog tegen de achtergrond van een gezicht op Amsterdam met Westertoren, koepel van Metz en een brug. Aan de achterkant iets bruingevlekt.
Verkocht
* Mooi en schaars exlibris van het echtpaar Keesje (dat is een Joodse achternaam), vermoedelijk uit 1931. Vivre intégralement was anno 1930 een bekend Frans tijdschrift voor naturisme. Rie Keesje-Hillebregt was actief in de A.J.C. en goed bevriend met Fré Cohen. Cat. Fré Cohen 685.

12. (COHEN, Fré) Het Volk 25 jaar. Amsterdam, Dagblad Het Volk, 1925. 34 x 24 cm. Geniet. 64 p. Geïllustreerd. 1e druk. Voorop bovenaan en in de linker onderhoek enkele geringe randbeschadigingen. Op de rug iets versleten, maar alles bijeen een mooi exemplaar.
Verkocht
* Voorzijde omslag en sierrand achterzijde vormen een vroeg, expressionistisch ontwerp van Fré Cohen, dat mooi uitkomt op dit grote formaat en in behoorlijk goede conditie. Met tekstuele bijdragen van o.a. Troelstra, Wibaut, Luikinga, Albarda, Querido en vele anderen, zoals Eduard Anseele, George van Raemdonck en Camille Huysmans. Ook met talloze loeigrote en fraai geïllustreerde advertenties. Cat. Fré Cohen 13 (afb. p. 59.

13. BARMES, Flip 15 jaar zon en vrijheid! Overzicht in woord en beeld van het kampwerk der Arbeiders-Jeugd-Centrale, en van de Stichting “Voor Zon en Vrijheid”. Samengesteld door Flip Barmes. Met tekeningen van Fré Cohen. Amsterdam, AJC, 1937. Geniet. 68 p., 16 p. afbeeldingen. 1e editie. Wat vage vlekjes op achterzijde omslag, verder prima.
Verkocht
* Opmerkelijk omslag, typografie en illustraties van Fré Cohen. Veel kleine foto’s in collages op glanspapier. Mooi jubileumboek over de zomerkampen van de arbeidersjeugdorganisatie ‘Voor Zon en Vrijheid’. Cat. Fré Cohen 129.

14. BRUGGEN, Carry van Het huisje aan de sloot. Amsterdam/ Antwerpen, Wereldbibliotheek, 1950. Soepel karton met stofomslag (beide met hetzelfde ontwerp van Fré Cohen). 248 p. 16e druk. Rug van het omslag beschadigd, iets verbruind.
€ 15
* De bandtekening dateert uit 1931.

13. BRUIJN, Cor Koentje van Kattenburg. Amsterdam, Querido, 1937. Linnen met stofomslag. 278 p. 2e druk. Stofomslag op de rug wat gevlekt en met enige plakbandversteviging.
Verkocht
* Zeer fraai zwartwit linosnede-omslag van Fré Cohen.

14. ENGELHARDT e.a., Viktor Op de kentering der tijden. Vijf opstellen van Dr. Viktor Engelhardt, Adolf Behne, Julius Blasche, Fritz Jöde en E.R. Müller, met een inleiding van Koos Vorrink. Amsterdam, Arbeiders Jeugd-Centrale, 1925. 20 x 14 cm. Geniet. 48 p. Fraai omslag van Fré Cohen in paars en rood op grijs gewolkt stevig papier gedrukt. 1e druk. Goed exemplaar.
€ 20
* De essays, door een wetenschapper, een modernistische kunstcriticus en drie artistieke leden van de jeugdbeweging, werden vertaald uit een Duitse jeugdalmanak van 1925. Het artikel van Adolf Behne bevat schetsen van de Nederlandse modernistische architect J.J.P. Oud.Van Dam/ Van Praag 112.

15. GOUDSMIT, Sam. Simcha, de knaap uit Worms. Amsterdam, Querido, 1936. Halflinnen met stofomslag. 396 p. 1e druk. Rug van omslag iets verbruind, twee kleine gaatjes in achterzijde, verder erg mooi.
Verkocht
* Omslagtekening, doorlopend over rug en achterkant, in bruin en zwart op grijs Ingrespapier. Wellicht is ook de decoratieve belettering van de boekband van de hand van Cohen. Deze Joodse roman speelt in de middeleeuwen. Cat. Fré Cohen 654 (ontwerp).

16. IEPENDAEL, Willem van Liederen van den zelfkant. Met een inleiding van A.M. de Jong. Amsterdam, Querido, 1932. Karton met stofomslag. 98 p. Niet afgesneden. 1e druk. Rug en randen wat verbruind, verder mooi.
Verkocht
* ”k Heb honger, een daklooze ben ik als jij,/ Een smetzieke zwerver, jou, straathond, nabij,/ Die prak aan m’n voet…. Zal ik ‘m grijpen? Nee stop!/ De mensch zoekt het hooger: de mensch hangt zich op…’. Willem van Iependael (later Iependaal), alias Willem van der Kulk (1891-1970) schreef deze socialistische, bargoense gedichten deels in gevangenschap, waar de SDAP-er en gevangenisdominee A.M. de Jong ze onder ogen kreeg. De Jong schrijft in de inleiding: ‘ze zijn geen produkt van de studeerkamer, maar van een wild en heftig bewogen leven’. Cat. Fré Cohen 533.

17. INVENTUM Kartonnen doos met ontwerp van Fré Cohen. Bilthoven, Inventum, [ca. 1930]. 23 x 23 x 20 cm. Karton met versierd papier, bedrukt in rood, geel, blauw en zwart aan 5 van de 6 kanten. Aan de zijkant een rood etiketje: ‘220 Volt / Model No. 1007 – 10-1163’. Aan de hoekjes van het deksel ontbreekt iets van het sierpapier. Randen wat versleten, kleuren bovenop wat dof. Het deksel is met lijm opnieuw in vorm gebracht.
€ 350
* Het bedrijf Inventum, gesticht door de uitvinder Alexander Vosmaer in 1908, ontwikkelde en verkocht in de 20e eeuw vooral huishoudelijke apparaten zoals electrische strijkbouten en straalkachels. Het is best mogelijk dat deze doos voor iets als een strijkijzer, stoomketeltje of theelichtje bestemd was (helaas is hij leeg!). Prachtige art-deco-versiering van Fré Cohen. Begerenswaardig object! Cat. Fré Cohen 758 (en p. 103).

18. LAAR, Henk van Afstamming en ontwikkeling. (Jeugdbibliotheek No. 5). Amsterdam, AJC, 1925. Origineel omslag met flappen (ontwerp Fré Cohen). 80 p. Met achterin een illustratiekatern van kunstdrukpapier (40 p.). 1e druk. Titel op de rug geschreven, verder mooi.
€ 18
* Over biologie. Fraai omslag van Fré Cohen over voor- en achterzijde.

19. LOENATSJARSKI, A.W. De bevrijde Don Quichotte. Een tooneelspel in negen tafereelen en een epiloog. Amsterdam, Ontwikkeling, 1927. Ingenaaid. 112 p. Gedrukt in groen en zwart naar typografie van Fré Cohen. [Illustraties naar houtgravures van Nikolay Ivanovich Piskaryov]. 1e druk. Iets verkleurd.
Verkocht
* Interessante illustraties in dit communistische toneelstuk geschreven door de Russische Volkscommissaris voor het Onderwijs zelf. En mooie typografie van Fré Cohen. Cat. Fré Cohen 50.

20. LOGGEM, Em. van Asfalt en horizon. Amsterdam, A.R.B.O., 1940. Linnen met stofomslag. 296 p. 1e druk. Omslag wat verkleurd en niet helemaal fris, aan de binnenkant verstevigd.
Verkocht
* Met het prachtige rood-wit-blauwe stofomslag van Fré Cohen. Deze ‘met jonge drift geschreven roman’ verscheen in maart 1940, een fel anti-nazi-boek, dat een jaar later door ene J.P. werd neergesabeld in Het Nationale Dagblad, een NSB-krant, als ‘een smerig stuk hetz-lectuur’. Op de achterflap van het omslag aankondigingen van nieuwe ARBO-romans, waaronder Radetzkymarsch van Joseph Roth, gepland voor februari 1941… maar dat ging niet door. Cat. Fré Cohen 637.

21. MAN, Hendrik de Het Sosialisme als kultuurbeweging. Vertaling van Koos Vorrink. Amsterdam, Uitgevers Jeugd-centrale, 1926. Origineel omslag. 48 p. 1e druk. Rugje iets versleten, verder mooi.
Verkocht
* Hendrik de Man (1885-1953) was een beroemd en controversieel Belgisch politicus die van 1905 tot 1932 in Frankrijk, Rusland, de VS en Duitsland had gewoond. In dit boek wordt een alternatieve, gesimplificeerde spelling gehanteerd. Mooi decoratief omslagontwerp in rood en zwart op geeel (voor- en achterkant) van Fré Cohen. Cat. Fré Cohen 118.

22. MOLENDIJK, Herman Rapport omtrent het onderzoek naar de toestanden te plattelande in verband met onze jeugdarbeid ingesteld door het hoofdbestuur der Arbeiders Jeugd Centrale. Amsterdam, Arbeiders Jeugd Centrale, 1930. Geniet. Origineel diepblauw omslag met zwarte opdruk. 24 p. 1e druk. Plaatselijk iets verbleekt, klein krabbeltje voorop, verder mooi.
Verkocht
* Aantrekkelijk boekje, maar ook een fascinerend onderzoek naar het leven van de plattelandsjeugd anno 1930. Was er vermaak? Openbaar vervoer? Hoe zagen de gesjochte jongens eruit in hun zoektocht naar meisjes? Wat gebeurde er met carnaval? Is er een behoorlijke boekhandel? Worden Nick Carter en Buffalo Bill nog gelezen? Ook met tabellen voor werkuren, avondonderwijs en de hoogte van het zakgeld in de 33 plaatsen waar het onderzoek gedaan werd. Van Aalsmeer tot Zuidhorn, via Baarn, Dronrijp. Tjalleberd en Usquert. Zeer boeiend. Omslag wellicht van Fré Cohen.

23. PETERS, Jan De jeugd voor het Plan. Amsterdam, C.P.C., A.J.C. en Jeugdraad N.V.V., 1936. 8 p. incl. omslag. Gedrukt in rood en zwart. 1e druk. Iets roestvlekkig.
Verkocht
* Over het Plan van de Arbeid. Omslagontwerp Fré Cohen. Aan de achterkant een mooie advertentie in rood en zwart. Cat. Fré Cohen 132.

24. POLAK-VAN GELDER, S. Besprekingen op het gebied der gezondheidsleer. Amsterdam, N.V. Ontwikkeling, [1922]. Ingenaaid. 96 p. 1e druk. Exlibris (‘S. Huizinga’). Net exemplaar.
€ 20
* Vroeg werk van Fré Cohen (1903-1943). Socialistische Vrouwen-Bibliotheek No. 4.

24. S.D.A.P. Arbeiders-jaarboekje. 16 jaargangen 1912-1935. Amsterdam, Brochurenhandel der S.D.A.P., later Ontwikkeling, dan Arbeiderspers, 1912, 1913, 1914, 1917, 1919, 1920, 1921, 1922, 1923, 1926, 1928, 1929, 1930, 1933, 1934, 1935. 16 x 10 cm. Papieren omslagen. Ca. 120-200 p. elk. Geïllustreerd. 1e druk. Wat gebruikssporen, het varieert van kleine vlekjes tot vochtschade en slijtage. Enkele met een stempel ‘Archief AP’.
€ 125
* Kalender, almanak, artikelen, gedichten, jaarverslag, overledenen, soms een afbeelding, veel advertenties. De latere jaargangen hebben een mooi omslagontwerp: van Koos van Haagen (1923), Fré Cohen (1926, 1930) en Albert Hahn jr. (1928, 1929, 1933-35). Mooi tijdsbeeld en zeer informatief.

25. S.D.A.P. Arbeiders-jaarboekje 1933. 35e jaargang. Amsterdam, De Arbeiderspers, 1933. 16 x 12 cm. Origineel omslag (voorzijde ontwerp Albert Hahn jr.) 228 p. incl. omslag. Met enkele illustraties, o.a. een paginagrote (advertentie) op p. 227 van Fré Cohen. 1e druk. Net exemplaar met voorop een stempel ‘Archief AP’.
€ 18
* Achterop fraaie modernistische advertentie voor Van Nelle’s Shagtabak.

26. (SLAUERHOFF, J.). HERNANDEZ MIR, Guillermo De hof der oranjeboomen (El patio de las naranjas). Uit het Spaansch door J. Slauerhoff en R. Schreuder. Amsterdam, WB, (1932). Linnen (grof ongekleurd linnen met belettering in oranje en fondsnummer op rug (ontwerp Fré Cohen)). 246, (10) p. 1e druk.
€ 15
* Aan het eind een sectie reclame voor de Wereldbibliotheek. We hebben van deze door Slauerhoff vertaalde roman twee verschillende drukken en twee bandvarianten.

27. THOMASSEN, Wim, PETERS, Jan, e.a. Het Kompas. Almanak voor 1937. Amsterdam, Arbeiders Jeugd-Centrale, 1936. Paspoortformaat (compleet met afgeronde hoeken). Soepel rood linnen met gele opdruk. 80 p. Geïllustreerd, vignetten o.a. van Fré Cohen. 1e druk. Netjes (enkele aantekeningen in de agenda in potlood).
Verkocht
* Agenda met inleiding van Jan Peters plus de stand van zaken van de A.J.C. door Wim Thomassen (van 1965-1974 burgemeester van Rotterdam). Almanak met adressen, posttarieven e.d., agenda van 1 week per bladzijde. Mooi boekje. Niet in de NCC.

29. TROELSTRA, P.J. Mijn afscheid. Rede gehouden op 19 September 1925 op de huldigings-bijeenkomst der moderne arbeidersbeweging in den Dierentuin te ‘s-Gravenhage. Amsterdam, N.V. Ontwikkeling, 1925. Geniet. 24 p. 1e druk. Felrood omslag iets versleten, wat verbleekt langs de randen.
€ 15
* Omslagontwerp met decoratieve belettering en art-decobelijning van Fré Cohen.

30. VOOGD, Piet Onze socialistiese jeugdinternationale. Schets van haar ontstaan, samenstelling en ontwikkelingsgang. Amsterdam, Uitgevers Jeugd-centrale, (about 1926). Ingenaaid (omslagontwerp Fré Cohen aan beide kanten). 48 p. Met fotografische illustraties. 1e druk. Paars omslag iets verkleurd en versleten.
€ 20
* Geschiedenis van de AJC vanaf 1885 met portretten en afbeeldingen. Mooi art-deco-omslag van Fré Cohen.

31. VORRINK, Koos Doel en wezen van de arbeidersjeugdbeweging. Geheel herziene uitgaaf. Amsterdam, AJC, 1929. 27 x 19 cm.Geniet. 32 p. 4e-6e duizend. Omslag wat verbruind langs de randen, kleine beschadigingen. Exlibris van Jaap van Otterloo (ontworpen door Wim Zwiers) op binnenkant omslag.
€ 20
* Mooi typografisch omslagontwerp over voor- en achterkant gedrukt in rood en zwart op grijs papier. Cat. Fré Cohen 122.

32. VORRINK, Koos De meiroep. Amsterdam, N.V. Ontwikkeling, 1926. Geniet. 16 p. 1e druk. Mooi exemplaar.
Verkocht
* Vroeg, ongesigneerd ontwerp over voor- en achterkant van Fré Cohen, waarin constructivisme met art-deco wedijvert.

33. VORRINK, Koos De komende nieuwe kultuur. Amsterdam, Arbeiders Jeugd Centrale, 1925. Ingenaaid. 24 p. 1e druk. Vlekje op omslag, lichte gebruikssporen.
€ 15
* Mooi, vroeg typografisch omslagontwerp van Fré Cohen voor voor- en achterkant. Van Dam/ Van Praag 110.

34. VORRINK, Koos Stormtij. Amsterdam, AJC, (ca. 1933). Ingenaaid. 36 p. 4e? druk, 10e-12e duizendtal. Goed en gaaf exemplaar.
Verkocht
* Later, art-deco-ontwerp van voorzijde en achterzijde omslag van Fré Cohen, nadat ze de eerdere drukken van dit boekje (vanaf 1923) ook al van toen eigentijdse omslagen had voorzien. (Rechts op de afbeelding hieronder).

35. VORRINK, Koos Stormtij. Amsterdam, AJC, [1923]. Ingenaaid. 36 p. 1e druk. Omslag en binnenwerk wat roestvlekkig.
€ 25
* Filosofische benadering van socialistische jeugdorganisaties. Expressionistisch linosnede-ontwerp van voorzijde en achterzijde omslag van Fré Cohen, die op het moment van verschijning van dit boekje nog maar twintig jaar was en aan het begin stond van haar glansrijke loopbaan als vormgever. (Links op de afbeelding).

36. VORRINK, Koos Voor vrede en vrijheid. Een drietal politieke opstellen. Amsterdam, Arbeiders Jeugd Centrale, 1932. Geniet. 16 p. 1e druk. Iets gevlekt.
Verkocht
* Felrood trompettend fotomontage-omslag van Fré Cohen. Exemplaar uit de nalatenschap van Koos Vorrink met zijn ‘K’ voorin geschreven. Onder meer over de oorzaken en gevolgen van de Wereldoorlog, en over de literatuur die de ellende ervan beschrijft (zoals Van het Westelijk front geen nieuws van Remarque). Cat. Fré Cohen 126.

37. VORRINK, Koos, Irene VORRINK, Fré COHEN e.a. Werkloze jeugd. Bemoeiingen en ervaringen. / Werk voor de werkloze jeugd. (Compleet in 5 delen). Amsterdam, Arbeiders Jeugd Centrale, 1931-1935. Originele omslagen, het 5e deel met een tekening van Fré Cohen. 24; 44; 72; 36; 24 p. Met illustraties, een kaart, twee aparte fotokaternen en tekeningen (van Fré Cohen). 1e druk. Deel 1 en 4 met fikse watervlek op voorzijde. Van deel 1 is het omslag niet gaaf. Deel 3 met handtekening van Irene Vorrink (echtgenote van Koos Vorrink). Deel 5 met ingeplakt leeslijstje (doorslag van getypt) voor de leden van de Commissie voor Werklozenzorg van de Jeugdbond voor Onthouding [van alcoholische dranken] (J.V.O.). Wat gebruikssporen.
€ 90
* Praktische ideeën voor hulp aan jonge werklozen van de crisistijd. Met tabellen, ontwerpen en foto’s.
Losse, vrolijke tekeningen van Cohen in het vijfde deel: jeugd op kamp. Schaarse complete set.

38. (VORRINK, Koos). SCHÖNLANK, Bruno Aan de aarde. Spreekkoor. Vertaling van Marie W. Vos. Amsterdam, Uitgevers Jeugd-centrale, 1927. Origineel omslag (ontwerp Fré Cohen). 20 p. 1e druk. Wat vuil en versleten en deels los, en met enkele (regie-)aantekeningen van Koos Vorrink.
€ 35
* Vertaling van An die Erde (1920). Expressionistische poëzie. Opvallend omslag en mooie typografie van het binnenwerk: alle bladzijden in dubbel kader, bekroond met art-deco-monogram ‘AJC’ (Arbeiders Jeugd Centrale). Uit de nalatenschap van Koos Vorrink.

39. (VORRINK, Koos). SCHÖNLANK, Bruno De moloch. Spreekkoor. Geautoriseerde vertaling van Marie W. Vos. (Uit het archief van Koos Vorrink). Amsterdam, Arbeiders Jeugd-centrale, 1924. Ingenaaid. Omslagontwerp Fré Cohen. 24 p. 1e druk. Verfomfaaid, ezelsoren en andere gebruikssporen.
€ 45
* Op de eerste pagina de handtekening van Klaas Toornstra, de latere opvolger van Vorrink als voorzitter van de AJC. In de tekst in ander handschrift, wellicht dat van Koos Vorrink, regie-aanwijzingen en kruisjes in rood kleurpotlood, en getekende poppetjes met handhoudingen. Uit het archief van Koos Vorrink.

40. (VORRINK, Koos). VOS, Marie W. Goudvreugde’s ontwaken. Verbeeldingsspel in zes bedrijven. Amsterdam, Arbeiders-Jeugdcentrale, 1924. Geniet. 32 p. 1e druk. Gaatjes rondom de nietjes.
€ 45
* Exemplaar uit de nalatenschap van Koos Vorrink, die van dit boek de voorrede schreef, en met potloodaantekeningen van hem over de rolverdeling en op de titelpagina. Mooie vroege Fré Cohen: prachtig ontwerp op voor- en achterkant. Alle pagina’s in bruin gedrukt met een groen art-deco-sierkader.

41. VOS, Margot De Eerste Mei. (In: Ter Herinnering aan de dag dat je voor de eerste maal het Feest van de Arbeid in ons midden meevierde). Amsterdam, [A.J.C.], 1928. Vouwblad. Gedrukt in rood en zwart. 1e druk. Klein (koffie?)vlekje voorop.
Verkocht
* Gedicht van Margot Vos vergezeld van een aanspraak ‘Jonge Makker!’ op dit stemmige ‘diploma’. Kennelijk is de hele typografie van Cohen. De illustratie op de voorkant is een vaker gebruikte tekening: drie figuren met hoge vaandels. Niet in de NCC.

42. VOS, Margot Gezegend… (In: Ter Herinnering aan den dag waarop je als Rode Valk je plaats hebt ingenomen onder je oudere kameraden in de AJC). Amsterdam, A.J.C., 1929. Gevouwen kaart. Gedrukt in rood op stevig geel papier. 1e druk. Met een valse vouw. 6 perforatiegaatjes en sporen van papercliproest.
Verkocht
* Gedicht van Margot Vos met vrolijke, drukke decoratie van Fré Cohen. Helaas verrinneweerd door een overijverige klerk. Cat. Fré Cohen 224.

43. VOS, Margot Het lachzaad. Komies jeugdspel in drie bedrijven. Amsterdam, A.J.C., 1923. Geniet (voor- en achterkant omslag naar ontwerp van Fré Cohen). 16 p., alle met gedrukt kader. 1e druk. Goed exemplaar.
Verkocht
* Spel voor de jonge socialisten. Met een hoofdrol voor De Galnoot, ‘zuurste toet van alle zuurtoeten der wereld’.

45. COHEN, Fré (Pakketje). Diverse uitgaven met omslag van Fré Cohen, ook twee losse voorkanten van omslagen zonder boek (Het groote leven in; Broadway van Vicky Baum).
Verkocht
* Met Amsterdam – Zijn maatschappelijk en economisch levenFakkelloop van P. Voogd, Reikt de handen van Marie W. Vos, De moloch (2e druk, 1927) van Bruno Schönlank en Opstellen over vakbeweging van R. Stenhuis.

46. DAM, Peter van, & Philip van PRAAG
Fré Cohen 1903-1943. Leven en werk van een bewogen kunstenares. Een catalogue raisonné. Abcoude, Uniepers, 1993. 28 x 22 cm. Ingenaaid. 160 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk. In prima conditie.
Verkocht
* Standaardwerk met de voortreffelijke, maar natuurlijk altijd incomplete catalogus.

47. DAM, Peter van, & Philip van PRAAG Fré Cohen 1903-1943. Leven en werk van een bewogen kunstenares. Een catalogue raisonné. Abcoude, Uniepers, 1993. 28 x 22 cm. Ingenaaid. 160 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk. Met verzamelaarsstreepjes.
Verkocht
* Standaardwerk. Bijgevoegd: Fré Cohen. Rond Paasheuvel en Prinsenhof. Amsterdam, Stadsdrukkerij, 1977. 23 x 23 cm. Ingenaaid. 60 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk. Met verzamelaarsstreepjes (van K. Nijkerk). Twee onmisbare boeken voor liefhebbers van Fré Cohen.

Nieuwe aanwinsten Fré Cohen:

1. COHEN, Fré Querido’s Initialenregister betreffende gangbare initialen en afkortingen op sociaal, economisch en politiek gebied, samengesteld door I.G. Keesing. Amsterdam, Querido, 1932. Cloth with dust jacket. 142 p. 1st edition. A little foxing at beginning and end.
€ 40
* Dictionary of abbreviations and initials compiled by Isidore Gompertz Keesing. About 2000 words. Beautiful design only consisting of lettering.

2. (COHEN, Fré). BOTSKY, Katarina De drinker. Vertaling van Koos Vorrink. Amsterdam, Ontwikkeling, (1923). Small square format. Decorated cloth. 208 p. 1st edition. Very good copy.
Verkocht
* Very attractive cubist cover design (on all sides) by Fré Cohen, one of her first. Rare in good condition.

3. (COHEN, Fré). BUSSUM, Sani van / THIRY, Antoon Two books with dust jackets by Fré Cohen, both published by E.M. Querido. 1. Sani van BUSSUM (pseud. of Sientje Schmidt-Prijes): Het Joodsche bruidje. Amsterdam, Querido, 1931. Rough natural cloth decorated by Cohen and dust jacket with identical design. 104 p. 1st edition. Some wear at the edges of the DJ.
2. Antoon THIRY: De drie uit “Sinte Gerardus Majella” en hunne vrouw. Amsterdam, Querido, 1931. Red cloth with simple design and dust jacket with colorful woodcut-like design by Fré Cohen. 152 p. With blue publisher’s mark and blue initial. 1st edition. Fine condition.
€ 45
* Woodcut-like cover designs by Fré Cohen.

4. (COHEN, Fré). ENGELHARDT, Viktor, a.o. with sketches after J.J.P. OUD Op de kentering der tijden. Vijf opstellen van Dr. Viktor Engelhardt, Adolf Behne, Julius Blasche, Fritz Jöde en E.R. Müller, met een inleiding van Koos Vorrink. Amsterdam, Arbeiders Jeugd-Centrale, 1925. Original wrappers (both sides designed by Fré Cohen in purple and red art deco on grey cloudy paper). 48 p. All pages decorated. First edition. Fine.
€ 20
* “The Change of Time. Five essays with an introduction by Koos Vorrink”. The essays, by an important scientist, a modernist art critic and three artistic members of the youth movement, were translated from a German Youth Almanac of 1925. Adolf Behne’s article contains sketches of Dutch modernist architect J.J.P. Oud. Cat. Fré Cohen 112.

6. (COHEN, Fré). GRUYTER, W. Jos. de Käthe Kollwitz. (&) Rodin. (&) Vincent van Gogh. (Complete series in three books). Amsterdam, Arbeiders-Jeugd-Centrale, 1926. Three vols. Original covers with matching design by Fré Cohen. 32 p. each. Illustrated. 1st edition. Outside in excellent condition, inside some foxing, ‘Rodin’ with bookplate and some staining.
Verkocht
* Art deco design and typography by Fré Cohen. Rare as a complete series.

7. (COHEN, Fré). ISTRATI, Panait / FERBER, Edna / BAPTIST, R. Hernekin / IEPENDAAL, Willem van Four books with woodcut-like cover decoration by Fré Cohen. 1. Panait ISTRATI: Tsatsa-Minnka. Translated into Dutch by A.M. de Jong. Amsterdam, Querido, 1931. Rough natural cloth. 220 p. 1st edition. Binding slightly slanted. Small piece of flyleaf torn off.
2. Edna FERBER: Moeder’s Jongen. Translation of So Big into Dutch by G.J. Werumeus Buning-Enzink. Amsterdam, Querido, 1932. Rough natural cloth. 218 p. 3rd edition. Cover fine. Bookplate. Little number on inside cover.
3. R. Hernekin BAPTIST (pseud. of Ethelreda LEWIS): Vier knappe negerinnen. Amsterdam, Querido, 1931. Red cloth. 240 p. Translated into Dutch by Evert Straat. (‘Four handsome negresses’. This is, for its age, a progressive South-African novel about slavery).
4. (no author mentioned): Het Troelstra-oord. [Beekbergen, Stichting Troelstra-Oord], 1926. Original stiff wrappers with illustration by Fré Cohen in red and black. (2), 22 p. Printed in red and black with typography and book decoration by Fré Cohen. 1st edition. ‘The Troelstra House’. Pieter Jelles Troelstra, 1860-1930, was the longtime leader of the Dutch Socialist Party.
Sold
* Woodcut-like cover designs by Fré Cohen.

8. (COHEN, Fré). TIGGERS, Piet De lijster – De merel. Jeugd- en volksliederen met aanwijzingen voor luit- of gitaar-begeleiding, bijeengebracht door Piet Tiggers. (2 AJC Songbooks with full cover design by Fré Cohen). Amsterdam, AJC, 1926, 1929. Oblong 11 x 16 cm. Wrappers (Lijster) + cloth (Merel), both decorated over upper and lower sides. 132; 142 p. Some illustrations. Both in second edition. Both volumes a bit worn and used.
€ 50
* “The Thrush – The Blackbird. Youth and Folk Songs with Notes for Lute or Guitar Accompaniment, Collected by Piet Tiggers”. Two beautiful art deco song books for use in trekking, therefore in used condition. A later AJC pocket songbook was designed by Johan van Hell (1932).

9. (COHEN, Fré). DIJK, Henk van & Jo BOETJE (redactie) 20 jaar A.J.C. in vogelvlucht. [Amsterdam], AJC, 1938. 27,5 x 20 cm. Original wrappers in red and black. 32 p. Richly illustrated. First edition. Lower cover browned. Inside paper a bit uneven.
Sold
* “20 years AJC in Bird’s Flight”. Attractive jubilee publication designed by Fré Cohen, with contribution by a.o. Koos Vorrink, Herman Molendijk, Tine & Jan Tinbergen, Marie W. Vos, Hein Vos, Margot Vos and Wim Thomassen. Many photos. Black proletarian wrappers with a large red rose and smoking factories. Van Dam/ Van Praag 138.

10. (COHEN, Fré) L’agriculture aux Pays-Bas. Den Haag, Ministère de l’Agriculture et des Pêcheries. Direction de l’Agriculture, 1937. 31 x 22 cm. Original wrappers decorated in gold, blue and red by Fré Cohen. 200 p. Printed on art paper. Richly illustrated with photograps and some vignettes. With a brightly colored folding geological map by W. Oosting. Typography by Fré Cohen. 1st edition. Edges of upper cover foxed. Inside very fine.
€ 45
* Sumptuous book about Dutch agriculture. This is a large and laboriously produced book that includes some striking fullpage two-tone photographs of lilies, tulips and eggs, and several colorful maps.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 4 september 2019 door in NIEUWSBRIEF en getagd als , , , , , .

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.720 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: