antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 894: Leesvoer en ander moois

In deze nieuwsbrief een aantal nieuwe en een aantal goedkoper gemaakte items van velerlei soort: leesvoer en ander moois. We hopen dat het u zal amuseren! Alle plaatjes worden groot als u ze aanklikt.


1. AAFJES, Bertus, en Eppo DOEVE De tooverfluit. Vrij bewerkt naar Des Knaben Wunderhorn (…). Verlucht met (53) vignetten van J.F. Doeve. Amsterdam, Contact, (1943). Halfperkament. (4), 112 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 125 Romeins genummerde luxe-exemplaren op geschept papier en gebonden in halfperkament, gesigneerd door Bertus Aafjes en Eppo Doeve, waarin bovendien alle 53 tekeningen met de hand werden gekleurd! Clandestiene editie: De Jong 5.

2. BINDERVOET, Erik Collectie van 6 boeken.
1. Aap. (Gedichten). De Harmonie, 2002. 160 p.
2. (Met Robbert-Jan Henkes en Paul van Capelleveen): Het belang van kleuren. (& Tafelgesprek, en Dekbed). Letterkundig Museum, [1995]. Leporello, 6 p. Oplage 150 genummerde exemplaren (zonder de beloofde tekening).
3. (Met Robbert-Jan Henkes): Dat boek met die kuttitel. Kankerhomo’s, moederneukers en andere teringlijers. Schelden & vloeken in het Nederlands voor beginners en gevorderden. Prometheus, 2015. 192 p.
4. De schilder en zijn model. Met tekeningen van de auteur. (Gedichten). De Harmonie, 1998. 120 p.
5. Tijdelijk zelfportret met hoofd en plaatsbepaling, oranje. (Gedichten). De Harmonie, 1995. 96 p.
6. Vertaliaans liedboek. (Met de cd). Stichting De Roos, 2009. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Groots songteksten-vertaalproject, van John Lennon (‘Bedenk je’), via The Rolling Stones (‘(Want ik kom niet) aan m’n trekken’), tot Monty Python (‘Je moet altijd de zonzijde zien’). Originele vormgeving, met een los bijgevoegde cd die eruit ziet als een grammofoonplaatje, waarop tien in het Nederlands vertaalde klassiekers te horen zijn.
Verkocht
* Uiteenlopende werken van literaire duizendpoot Erik Bindervoet in nieuwstaat, alle in eerste druk.

3. BLOEM, J.C. Aphorismen. (Gesigneerd exemplaar). Amsterdam, C.P.J. van der Peet, 1952. Ingenaaid. (6), LXXVII p. 1e druk.
Verkocht
* Dit exemplaar werd door de auteur gesigneerd op het voorste schutblad.

4. BONNEFANT, IN DE Collectie van zeven rijmprenten / posters. 1. Anoniem: Drukfouten. Gedrukt in groen en zwart op opplakbaar papier voor de MargeMarkt 1979.
2. EIJK, Hans van: Bladelse Zomermarkt. Gedicht met illustratie in rood. 1978.
3. EIJK, Hans van: Naar een oude foto. Gedicht met illustratie in linosnede. Op getint papier.
4. Anoniem: ‘Ziet, hier leyt Steeven van den Stappen (…)’. Gedicht met illustraties in linosnede door Hans van Eijk. In bruin en zwart op blauw papier. 1979.
5. EVELYN, John: ‘We kwamen laat in Rotterdam aan (…)’. Uit het Dagboek (1641 en 1683). Met illustratie van Jan Luitwieler: gezicht op Heinenoord. [1979].
6. STARING, A.C.W.: Aangebrand. Gedicht uit Puntdichten met twee illustraties in linosnede. In groen en zwart op geel papier. 1978.
7. WINKLER PRINS, Jacob: ‘Zwart en wit, de tuben uitgeknepen (…)’. Met illustratie van Jan Luitwieler. Voor de opening van de tentoonstelling van aquarellen van Jan Luitwieler. 1979.
Verschillende formaten, maar niet hoger dan 30 cm en niet breder dan 17 cm.
€ 25
* Zeven ephemere uitgaafjes van Hans van Eijk, alle uit zijn vroege jaren (hij begon in 1977).

5. BOUTENS, P.C. (vertaling). OMAR KHAYYAM Een schoone waanzin van de hoogste dichterlijke soort. Tien kwatrijnen van Omar Khayyam. Vertaald door P.C. Boutens. Met illustraties van WILLEM ARONDÉUS. (Ingeleid door Jos Biegstraaten). Zonder plaats, Nederlandse Vereeniging voor Druk- en Boekkunst, 1995. 4to. Karton. (36) p. Gezet uit de Bembo door de Avalon Pers in bruin en zwart op Simili Japon in een oplage van 200 genummerde exemplaren. De illustraties werden gedrukt door Jan de Jong.
Verkocht
* De eerste uitgave van de in 1995 door Jan Keijser, Jaap Schipper en Kees Thomassen wakker gekuste NVDB. Prachtig boek! Rijkse 2.163. Thomassen 48.

6. CHATEAUBRIAND, F.A. de Atala. Avec une note sur la présente édition par René-Louis Doyon. Paris, La Connaissance, 1931. Ingenaaid. XVI, 76 p. Gedrukt in rood en zwart naar typografisch ontwerp van Charles Nypels op Pannekoek-papier in 525 genummerde exemplaren. Met het bijbehorende briefje waarin Nypels verklaart dat hij zijn medewerking niet had kunnen verlenen bij het drukken. Rugje wat verbruind.
Verkocht
* Deze roman uit 1801 speelt in het achttiende-eeuwse Amerika op het snijpunt van Indianen en christenen. Schitterende titelpagina! Dit is een van de 100 exemplaren hors commerce, gedrukt op getint Pannekoek-papier. Typografie La Tulipe Rose III. Van Laar 127.

7. (CRAMER, Rie/ Jac. van LOOY). SHAKESPEARE, William Naar het U lijkt. Geïllustreerd door Rie Cramer. (Vertaald door Jac van Looy). Utrecht, De Haan, [1923]. Rijk verguld kalfsleer. Alle sneden verguld. 112 p. Met 6 ingeplakte gekleurde platen, vignetten en enkele versierde pagina’s van Rie Cramer. 1e druk. Leer van de rug iets versleten.
Verkocht
* Gesigneerd door Van Looy op p. 1. Prachtige luxe-uitgave met rijke vergulding op voor- en achterkant naar ontwerp van Rie Cramer. Haar portret (?) staat in goud op de achterkant.

8. CREBOLDER, Emma Een hol in de zon. A cave in the sun. (Met een inleiding door Wam de Moor). Arnhem, Ravenberg Pers, (1979). Linnen in cassette. 56 p. Geheel gedrukt in zeefdruk in grijsblauw, bruin, rood, goud en zwart door Drukhuis Oosterbeek in een oplage van 250 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 50 Romeins genummerde luxe-exemplaren die werden gebonden. Tweetalige uitgave: de gedichten werden in het Engels vertaald door Liane Voormey.

9. DESPORTES, Philippe Chansons. (Met muziek van Didier Le Blanc). Paris, La Connaissance, 1926. Oblong 16 x 25 cm. Ingenaaid met flappen. (40) p. Gezet uit de Grotius (S.H. de Roos) en gedrukt door Charles Nypels in rood, blauw en zwart in 200 exemplaren op Ossekop. Heel lichte sporen van de tand des tijds.
€ 25
* Opvallende, eigenwijze bibliofiele uitgave. Vier chansons met muziek voor drie ervan, uit een liederverzameling van Didier Le Blanc die in 1582 werd uitgegeven. Geheel in kapitaal gezet, met een grappig colofon dat ‘Le Mandarin et l’Architypographe du Département de la Meuse’ als makers vermeldt (= René-Louis Doyon and Charles Nypels).
Dit boek is door Charles Nypels op naam gesteld van Dr. K. Kloss. De uit Oostenrijk afkomstige arts Karl Maria Kloss (1888-1950) werkte lange tijd als huisarts in Amsterdam. Hij was een groot kunstliefhebber en zou dit boek in een tijdschrift bespreken als een ‘ernste Arbeit, abgeneigt jedem snobistischen Entgegenkommen und frei von aller falschen bibliophilen Neigung’!
Van Laar 21.

10. DESPORTES, Philippe LX Pseaumes de David. (Met portret en titelvignet in houtsnede door Raphaël Drouart). Paris, La Connaissance, 1926. Ingenaaid met stofomslag. 174 (= 172) p. Gedrukt door Charles Nypels in rood, blauw en zwart in een oplage van 430 genummerde exemplaren. Omslag deels iets verbleekt, maar een mooi exemplaar.
€ 25
* Op de binnenflap van het omslag een mooi exlibris, in hout gegraveerd door J. FRANKEN Pz., van R.W. Haentjens Dekker en zijn echtgenote M.C. Haentjens Dekker-von Nordheim, een zinrijke verbeelding van beider naam. Vrijwel tegelijk uitgegeven met het vorige boek in deze lijst. Van Laar 22.

11. DONIA, Jan Mystieke rook. Een adem van sterven. [Rotterdam?, eigen beheer, ca. 1970]. Geniet met linnen tape over rug, voorzijde omslag voorzien van originele tekening in Oost-Indische inkt. 33 eenzijdig bedrukte bladen. Gestencild in een oplage van slechts 20 exemplaren. Tape rafelig, hoekje aan achterkant beschadigd.
Verkocht
* Toneelstuk of hoorspel van de in 1938 geboren Donia, die in de jaren zeventig meer uitgaven in eigen beheer verzorgde en later over eigentijdse kunst zou publiceren. Op de titelpagina voorzien van een handgeschreven, door de schrijver-uitgever gesigneerd colofon: ‘dit is het eerste van/ twintig exemplaren van/ deze eerste uitgave,/ die niet in de handel is/ JDonia’.
Niet in de NCC.

12. EMANTS, Marcellus Mensen. Amsterdam, Van Holkema en Warendorf, [1920]. Linnen. (4), 268 p. 1e druk. Rugbelettering dof, handtekening op eerste pagina, maar een zeer net exemplaar van de eerste band in bruin linnen.
€ 25
* Origineel chocoladebruin linnen met goudopdruk. Op de achterzijde klein blindstempel van de binder ‘W&Z’. Achterin reclame voor andere boeken van Emants, maar ook voor Top Naeff.

13. EROTICA De ballade van Eskimo Nell. Een sterk verhaal uit het Wilde Westen vertaald en bewerkt voor de Lage Landen door Hans Heesen en Ed Schilders. (Luxe-editie met 5 originele, handgekleurde etsen van Hollie Witteveen). Zoeterwoude, De Uitvreter, 1997. 24 x 19 cm. Overslagdoos (Frans den Breejen) met daarin een suite van vijf genummerde en gesigneerde kleurenetsen van Hollie Witteveen met vloeiblaadjes onder een klapdekseltje (met het broodnodige roze zijden optreklint), en een ingenaaid boek met alle teksten. Het boek is gezet uit de Bembo en gedrukt op 190-grams perkamentpapier in een oplage van slechts 15 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* ‘Reeds het ruisen van rokken was vroeger genoeg
Voor een bult in een broek danwel laken
Ieder vleugje parfum zegt nu jammer genoeg
Dat je nooit meer een nummer zult maken.’
Humoristisch stampende erotische poëzie, een hilarische vertaling van de uit de eerste helft van de vorige eeuw daterende ballade. De tekst is speciaal gemaakt om de al in 1992 gemaakte etsen te illustreren!
In de tegelijk met deze uitvoering verschenen ‘volkseditie’ van de ballade (zie volgende nummer) zijn de etsen vervangen door zwartwitte, in offset afgedrukte tekeningen van Hjalmar van den Akker, maar de wulpse kleurenetsen van deze luxe-editie zijn gansch andere koek!
Met een handgeschreven kaart van drukker Kees Thomassen, gericht aan zijn collega-margedrukker Jan Tholenaar.

13 a. (EROTICA) De ballade van Eskimo Nell. Een sterk verhaal uit het Wilde Westen vertaald en bewerkt voor de Lage Landen door Hans Heesen en Ed Schilders. (Met illustraties van Hjalmar van den Akker). Zoeterwoude, De Uitvreter, 1997. Ingenaaid met omslag. (32) p. Gezet uit de Bembo en gedrukt op Zerkall in een oplage van 150 exemplaren.
Verkocht
* Zie vorige nummer. Voor deze ‘volkseditie’ zijn andere illustraties gemaakt dan de kleurenetsen van de oorspronkelijke luxe-uitgave.

14. HERMANS, W.F. Fenomenologie van de pin-up girl. Amsterdam, Van Oorschot (1950). Ingenaaid met omslag. 32 p. 1e druk. Enkele kleine vlekjes op voorzijde van deels gebruind omslag. De helft van het buikbandje is met één strookje lijm op de Franse titel geplakt: ‘Bekroond met de Essayprijs van de Stad Amsterdam’.
Verkocht
* Dus inclusief het – weliswaar incomplete – zeldzame buikbandje. JS 54.

15. HERMANS, W.F. Onder professoren. Amsterdam, De Bezige Bij, 1975. Linnen met stofomslag. 432 p. 2e druk. Wat vlekjes op de kop. Mooi exemplaar.
Verkocht
* Eén van de 1000 exemplaren in linnen met stofomslag, desondanks schaars. De eerste druk verscheen alleen ingenaaid, een maand eerder. JS 328.

16. HUGTEN, Peter van (Zonder titel). 30 offsetlitho’s. (Gedrukt in slechts 12 exemplaren). Zonder plaats, eigen beheer, ca. 1980. A4. 30 prenten op vrij zwaar, glad papier in map met venster. Genummerd in potlood I-XXIX + opdrachtblad. Alle dertig prenten gesigneerd. In potlood is elke genummerde prent genummerd ‘2/12’. Map iets gekreukt.
Verkocht
* Met op de eerste prent, een zelfportret, in potlood naast de signatuur: ‘voor Alfons [van Heusden]’. Pretentieloze straatgezichten en landjes, scherpoogs neergezet door de illustrator in een map die in slechts 12 exemplaren onder vrienden verspreid werd.

17. KEMP, Mathias Attila. Maastricht, (Veltman), 1962. Oorspronkelijk omslag. 24 p. Gezet uit de Shakespeare Mediaeval en gedrukt in rood en zwart op geschept Simili Japon door Wim VELTMAN in een oplage van 150 genummerde exemplaren. 1e afzonderlijke druk.
Verkocht
* Met gesigneerde opdracht van de auteur. Inliggend een uitvoerig prospectus (4 p.) voor dit boek.

18. KEMP, Mathias Het wijnroode uur. Maastricht, Maastrichtse Boek- en Handelsdrukkerij, [1916]. Ingenaaid. 40 p. 1e druk. Debuut.
Verkocht
* Luxe-exemplaar op geschept papier (anders dan de gewone uitgave). Met handgeschreven opdrachtje op de titelpagina: ‘v.d. schrijver/ M.A. Kemp’.

19. KEMP, Mathias Stroomversnellingen. (Met drie houtsneden (waarvan éen op het omslag) door Henri Jonas). Maastricht, Nypels, 1924. Halflinnen. 64 p. Gedrukt in rood en zwart in een oplage van 225 genummerde exemplaren. Dit is een van de 25 eerste exemplaren die niet in de handel kwamen. 1e druk. Rechterhelft voorste schutblad ontbreekt. Miniem stempeltje op laatste blanco pagina, verder een keurig exemplaar.
Verkocht
* Onder het colofon de gesigneerde aantekening van de uitgever: ‘Januari 1925/ Charles Nypels’. Van Laar 10.

20. KEMP, Pierre Pacific. Utrecht, Bruna, 1946. Halflinnen. 32 p. Gedrukt in een oplage van 300 genummerde exemplaren. 1e druk. Mooi en gaaf.
Verkocht
* Exemplaar met opdracht van een 23-jarige Ger Kleis, de drukker van Sub Signo Libelli, aan zijn medestudent Nederlands, de achttienjarige dichter Peter Heringa (pseudoniemen Peter Leberecht en H.G. Liebentrau), gedateerd 15-3-’64. Boven de opdracht zette Heringa zijn handtekening. Heringa was een groot liefhebber van Kemp. In deze Pacific telde hij de regels van het lange locomotief-gedicht en noteerde met potlood in de kantlijn de tientallen. In de jaren 80 zou Kleis dé uitgever van Peter Heringa worden.

21. KEMP, Pierre Stabielen en passanten. Maastricht, Veldeke, 1934. Ingenaaid. 64 p. [Oplage 125 exemplaren]. 1e druk.
€ 35
* Mooi exemplaar van Kemps ‘tweede debuut’.

22. (KOPLAND, Rutger). BERNLEF, ENQUIST, KORTEWEG, NOLENS, VAN TOORN, VAN HEE, DE VOS e.a. Daar wil je als Rudi wel bij zijn. Gedichten voor Rudi van den Hoofdakker/ Rutger Kopland bij zijn zeventigste verjaardag. Zoeterwoude-Dorp, De Uitvreter, 2004. 14 vouwbladen/ plano’s in mapje. Met de hand gezet uit diverse corpsen en gedrukt op verschillende soorten papier in een oplage van 100 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Voor de heuglijke gelegenheid geschreven poëzie van J. Bernlef, Tom van Deel, Anna Enquist, Paul Gellings, Frank Koenegracht, Anton Korteweg, Gerrit Kouwenaar, K. Michel, Leonard Nolens, Tonnus Oosterhoff, Willem van Toorn, Miriam van hee en Marjoleine de Vos.

23. LE CAMPION, Valentin De vier seizoenen. Vier nieuwjaarswensen van Eugène & Willy Strens, voorzien van houtgravures door Valentin Le Campion. (Wassenaar), Nederlandsche Exlibris Kring, 1951. 26 x 20 cm. Origineel omslag van Ingrespapier met etiket. 12 p. Gedrukt in 50 genummerde exemplaren op Basingwork Parchment. De vier prenten zijn van de houtblokken gedrukt. 1e druk.
Verkocht
* Vier houtgravures op groot formaat met gedichten van Ronsard, Belleau, Verlaine en Delacour, met een voorwoord van Johan Schwencke. Luxe-editie van het nieuwjaarsgeschenk van het tijdschrift Boekcier, bestemd voor de donateurs van de Nederlandsche Exlibris Kring. Een ‘gewone’ editie is bijgevoegd.

24. LE CAMPION, Valentin / ROZENDAAL, W.J. Tentoonstelling handelsdrukkerij C.A. Spin & Zoon, (Amsterdam). Exlibris – Gelegenheidsgrafiek van 5-17 Februari 1934. (En vijf andere publicaties). Amsterdam, Handelsdrukkerij C.A. Spin & Zoon, 1934. Oblong 13 x 20,5 cm. Uitvouwbare kaart van zwaar papier. Bedrukt in rood en zwart. Met een houtgravure van Valentin Le Campion en een speciaal voor deze gelegenheid vervaardigde van W.J. Rozendaal (en twee ongesigneerde). In prachtconditie. Bijzonder, zelden gezien object in mooie uitvoering: ruig papier, opvallende typografie en geweldige, tot op de millimeter gedetailleerde houtgravures.
Bijgevoegd: Vier gelegenheidsdrukwerkjes. Tweede helft jaren 30. Heel lichte gebruikssporen.
1. Huwelijksaankondiging van mej. J.F.B. Baert en de heer J. Loeff, Blaricum, 25 juni 1936. 15,5 x 10,0 cm.
2. Gelukkig Paaschfeest. Paaswens van Eugène Strens, Den Haag, 1936. 15,5 x 10,5 cm.
3. Nieuwjaarswens voor 1940 van G.M. van Wees, 1930. Atelierstempel op achterzijde. 16,8 x 13,0 cm.
4. Geboortekaartje van Carla Schellart, 10 mei 1940 (!). Tweemaal gevouwen 7,7 x 10,0 cm. Zij was de dochter van de penningmeester van de Nederlandsche Exlibris Kring.
En: De vier seizoenen. Vier nieuwjaarswensen van Eugène & Willy Strens, voorzien van houtgravures door Valentin Le Campion. Wassenaar, Nederlandsche Exlibris Kring, 1951. 26,5 x 19,5 cm. Geniet katern, 12 p. Zie het vorige nummer voor de beschrijving van de inhoud.
Verkocht
* De houtgraveur Valentin Le Campion (1903-1952), geboren Rus (Valentin N. Bitt was zijn echte naam), vluchtte in 1927 naar Parijs. Hij maakte veel exlibris voor Nederlandse en Franse verzamelaars.

25. LUNS, Huib Lustrum optocht Utrecht. (Leporello). Zonder plaats of uitgever, 1921. Oblong 11 x 25 cm. Zeer langwerpig omslag met expressionistische decoratie in rood. Bevat een leporello van 12 aaneengesloten taferelen, ofwel één prent van 10 x 276 cm lang. 1e druk. Watervlekkig, wat gebruikssporen. Bijzonder kwetsbare uitgave.
Verkocht
* Voor het 285-jarig bestaat van de Utrechtse universiteit in 1921 zou de kunstenaar Huib Luns de optocht bedenken, en samen met de schilders Jan Sluyters, Willy Sluiter en Herman Moerkerk de decorstukken en kleding ontwerpen. Dit is een schets in klein formaat van de lange stoet, getekend door de hoofdbedenker, Huib Luns. Allerlei faculteiten en beroepen maken deel uit van de optocht: filosofen, dokters, maar ook een bacil, een Trofee der Overtredens, de Rheumatiek en de Slapeloosheid, de Electriciteit, de Uebermensch, de Kleine Johannes, de Bond van Inbrekers en de Relativiteitstheorie (met Futurisme en Dadaïsme). Helemaal achteraan rijdt een kar met Moderne Schilders – voortgetrokken door Amor te paard en Silenus met fles te ezel. En in die moderne schilders zijn Sluyters te herkennen, Luns op de kolenkachel en Sluiter met zijn eeuwige peukje. Leuk!

26. PATAFYSICA Collectie van ca. 25 uitgaven van de Nederlandse Academie voor Patafysica (met toevoegingen). Amsterdam, Nederlandse Academie voor Patafysica, ca. 2010. Verschillende formaten. Geïllustreerd. Met allerlei invoegsels, prospectussen en ansichtkaarten en een Franse toevoeging.
A. Batavisme nr. 4, 5, 6, 7, 8, 9 (auteurs o.a. Rutger Kopland, Wim van den Bergh, Bob van der Born, L.Th. Lehmann, Rudy Kousbroek). Deels met illustraties in kleuren. Nummer 7, van Bob van der Born, is één lange stripleporello in omslag.
B. Patavisme nr. 1 en 2 (Roger Shattuck: Inleiding tot de ‘Patafysica en Jean Baudrillard: Ubu en de gasachtige toestand)
C. Documents relatifs à l’étude de la ‘Patafysique en Hollande fasc. 3, 4, 5, 6, 14, 17, 27 en 28 (Ubu vs. Prinses Juliana; Hinase; Ha ha). Elk nummer bestaat uit één gevouwen A4-tje met een reproductie van een oud krantenknipsel en een beschouwing erover.
D. Boris Vian: Verhandeling inzake de numerieke berekening van God door middel van eenvoudige (en foutieve) methoden.
E. De Centrifuge. OAO / Bâtafysica. Nr. 8, 9, 10, 11, 12, 12 (=13) en 14. 137-139 E.P. (=2010-2012 vulg.). Elk nummer is een van 200 genummerde exemplaren van een totaal van 300. Deels met illustraties in kleuren.
Bijgevoegd F: Première version musicale de la Chanson du décervelage. Telle qu’elle était chantée au lycée de Rennes (dans l’Ubu roi d’Alfred Jarry, sur le musique de la Valse des Pruneaux, de Charles Pourny). Paris, Collège de ‘Pataphysique, LXXX E.P. [= 1953 vulg.]. Zie nummer 200 in deze lijst.
Verkocht
* Gevarieerde produkten, van A tot F erudiet en vermakelijk, van een fascinerend literair gezelschap, gestoeld op de werken van de Franse schrijver Alfred Jarry. Zijn geboortedatum is het begin van de patafysische kalender: 8 september 1873. Jarry’s schepping, koning Ubu, is de zon aan de surrealistenhemel. De patafysica is vanuit Frankrijk over de hele wereld uitgevlogen. Deze verzameling is vrijwel helemaal afkomstig van de Nederlandse afdeling. Vooral het tijdschrift De Centrifuge is een goudmijn van (anti-, meta-, ultra-, circum-, hemi- of para-)wetenschap en amusement. Drijvende krachten zijn Matthijs van Boxsel en Bastiaan van der Velden.

27. (RILKE). VILALLONGA, Luis de Rilke, ce faible héroïque. (Met een frontispice door E.A. Hof). [Den Haag], ‘Claude Sézille à Paris pour le compte de l’éditeur Pierre Mangart à Rosières, Picardie’ [= A.A.M. Stols], 1944. Ingenaaid. (2), 22 p. Gezet uit de Erasmus en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 150 genummerde exemplaren op mooi geschept papier. Enkele roestvlekjes op het omslag.
Verkocht
* Vermoedelijk geschreven door Stols zelf onder dit grootse pseudoniem: Luis de Vilallonga was een (in 1944) jeugdige Spaanse markies, die later een eulogie van koning Juan Carlos zou schrijven en met Audrey Hepburn in een film zou schitteren. Geparafeerd door Stols als ‘P.M.’ Van Dijk 652. De Jong 869.

28. ROSENBOOM, Thomas De mensen thuis. (Gesigneerd met opdracht aan Mies Bouhuys). Amsterdam, Querido, 1987. Garenloos. 192 p. 2e druk. Debuut.
€ 15
* Opdracht van de auteur in zwarte inkt op de Franse titel: ‘Voor Mies Bouhuys,/ met dank voor de/ spectaculaire rit,/ (handtekening)/ Weesp, 14 februari 2002’.

29. SCHAGEN, J.C. van 50 vreugden. (Schoorl, Flora Pers, 1983). 16 x 22 cm. Ingenaaid op Japanse bindwijze met linten, in een omslag van Zaans bord. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt op Caxton romandruk in vele kleuren in een oplage van 100 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* ‘Was het soms geen vreugde, aan te zitten, een koude winterdag, aan een welgedekte tafel, glas en zilver stil glanzende op een smetteloos damast, voor een volle schotel kleine bruine bonen.’ Fraaie, kleurrijke vormgeving met op elke pagina subtiele illustraties.

30. SCHAGEN, J.C. van Schiftsels IX. De Complimenten voor 1979. (Miniboekje). Woubrugge, Avalon Pers, (1978). 56 x 70 mm. Cahiersteek met omslag van groen gemarmerd papier. 20 p. Gezet uit de magere Bodoni en gedrukt in 250 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* ‘Nieuwjaar – gut, alweer?/ net nu het oude wat went?/ sla maar over!’.

31. SHELLEY, Percy Bysshe Alastor of de geest der eenzaamheid. Uit het Engelsch in Nederlandsche verzen overgezet door Dr. K.H. de Raaf. Met een voorrede van Willem Kloos. Rotterdam, W.L. & J. Brusse, [1905]. 14 x 10 cm. Rood heelleer met titel en jugendstilmotief in goud. 64 p. Kop verguld. Met portret van Shelley. Gedrukt in 500 exemplaren. 1e druk. Iets slijtage op de rug. Exlibris van L.H.M. Furnée en een kleine handgeschreven datum. Wat roest.
Verkocht
* Uitvoerig, gevoelig voorwoord van Willem Kloos, gevolgd door een inleiding van Mary Wollstonecraft Shelley. Mooi luxe-bandje. Cat. Brusse 53.

32. WALRAVENS, Jan, & C. RIJNSDORP, A. ROMEIN-VERSCHOOR, C. BITTREMIEUX, Pierre H. DUBOIS en Jos. PANHUYSEN Conferentie over de literaire critiek gehouden op Vrijdag 28 en Zaterdag 29 October 1955 te ‘s-Gravenhage. [Den Haag], Jan Campertstichting, 1955. A4. Origineel omslag. 80 p. Gestencild met gedrukt omslag. 1e druk. Mooi.
Verkocht
* Verzameling van zes referaten. De verzuchting in de afbeelding betreft een vertaald gedicht van Ezra Pound.

33. WESSEM, Constant van Oorspronkelijke drukproef van Mijn broeders in Apollo. Literaire herinneringen en herdenkingen. [Den Haag, Stols, 1941]. Losse bladen en katernen. 1e druk.
Verkocht
* Complete drukproef van de tekst (over o.a. Cocteau, Marsman, Du Perron en Slauerhoff), alleen de inleiding is in typoscript bijgevoegd. Met vele doorhalingen, correcties en af en toe een ingeplakt strookje. Met begeleidend, getypt briefje van de auteur aan ‘Geachte Heer Baudet’, gesigneerd ‘Constant van Wessem’: ‘Het begin van de Inleiding bezat ik niet meer, ik copieerde het voor u, opdat u het toch compleet zou hebben. Het spyt me, dat ik u niets “oogelykers” kon aanbieden, dit is n.l. het exemplaar van de eerste correctie’.
Henri Baudet (1919-1998) was in de eerste jaren na de oorlog werkzaam bij het ANP (Algemeen Nederlands Persbureau). Later was hij hoogleraar in Groningen en Delft. Hij was de grootvader van Thierry Baudet.
Van Dijk 554.

34. WILHELMINA, Koningin Dat ik zal wederkeeren. Een overzicht van het historisch bezoek van Hare Majesteit Koningin Wilhelmina der Nederlanden aan het Dominion van Canada en de Vereenigde Staten van Amerika, van 18 juni tot 26 augustus 1942. [New York, Amerikaansche Regeerings Voorlichtingsdienst], 1942. Versierd oranje marokijn. Goud rondom. Geïllustreerd. 1e druk. Band iets gevlekt en aan de achterkant in de buurt van de rug wat geschaafd.
€ 95
* Uitgegeven op initiatief van de Voorlichtingsdienst en Amerikaanse zakenlieden, van wie Thomas J. Watson een kort voorwoord schreef. Met talloze naamsverwijzingen naar Nederlanders en Amerikanen die zich in de Verenigde Staten voor Nederland hebben ingezet.
Dit is een bijzonder exemplaar gebonden in oranje marokijn, met op de voorkant in blauw gedrukt een kaart van Nederland onder een ingelegd, in blauw en oranje op wit papier gedrukt wapen van Nederland. Onder de kaart staat de titel van het boek in een gotisch type. Achterop een kaart van de West en de Oost! Mogelijk een uitgeversband, gezien de bestempeling – de cliché’s moeten kostbaar zijn geweest. De boekband is bescheiden op een van de laatste schutbladen voorzien van een blindstempel: ‘Launder/ New York’. Het betreft hier de in Engeland geboren handboekbinder Alfred W. Launder (1867-1952), die vanaf 1929 de binder was van het Metropolitan Museum of Arts in New York, een man met grote naam in de Amerikaanse boekbinderswereld van zijn tijd.

35. WOLKERS, Jan Tarzan in Arles. Amsterdam, De Bezige Bij, 1991. Garenloos. 216 p. 1e druk.
Verkocht
* Opdracht van de auteur in oranje en lichtblauwe viltstift op de Franse titel: ‘Voor/ de heer Waage/ in/ vriendschap/ van/ Jan Wolkers/ 23 11 ’91’. Hieronder bovendien gesigneerd door Wolkers’ zonen: ‘Tom’ (in donkerblauwe viltstift) en ‘Bob’ (in rode viltstift).

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 27 maart 2020 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 627.695 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: