antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 896: Frans de Jong

Frans de Jong (1921-2010) schilderde met de drukpers. Een technisch ervaren drukker, opgeleid aan de Haagse kunstacademie, die met zijn pers speelde en zijn letters en ornamenten poëzie kon laten zingen: poëtische typografie, typoëzie. Altijd speels, kleurrijk en grappig.


1. BERANOVÁ, Jana Met de hand van de meester. [Amsterdam], Frans de Jong, [1987]. Dubbel vouwblad. Gedrukt in geelgroen, oranje, blauw en zwart door Frans de Jong.
Verkocht
* In memoriam Emile Puettmann.

2. BERGHMANS, Jan Analfabeten. Den Haag/Antwerpen, Palm/De Galge, 1968. Ingenaaid. Gedrukt in wit en zwart op verschillende soorten en verschillende kleuren papier in een oplage van 300 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 35
* Door Frans de Jong typografisch spetterend vormgegeven uitgave, met talloze ornamenten in wit en zwart.

3. (CONSTANT). KELK, Fanny Flarden en raapsels. (Met tekeningen van Constant, Ed Dukkers, Herman Gordijn, Marjan de Glopper, Reinier Lucassen, Jan Peeters, Pierre van Soest, Jan Sierhuis, Paula Thies en Ger Zijlstra). (Amsterdam, Frans de Jong, 1978). 21 x 21 cm. Linnen met cellofaan stofomslag (met de gebruikelijke scheurtjes in de hoeken). (88) p. Gezet uit de Bembo bij Van der Garde en gedrukt bij Jan Keijser (Avalon Pers) door Frans de Jong op Japans handgeschept en lichtgrijs gevergeerd papier in een oplage van 250 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Artikelen over en herinneringen aan Germ de Jong (de vader van Fanny Kelk en Frans de Jong), Fritzi ten Harmsen van der Beek, Peggy Guggenheim, Mary Dorna en A. Roland Holst. De tekeningen zijn gedrukt op handgeschept Japans papier en zijn per stuk ingeplakt. Met twee prospectussen en enkele krantenknipsels. Een ambitieuze bibliofiele editie met belangwekkende inhoud.

4. [EVERTS, C.H.] Vertelsel des Heeren C. Everts. [Amsterdam], Frans de Jong, [2002]. Cahiersteek met gouden draad. 4 p. Gedrukt in rood en zwart in 60 exemplaren. Wat inktvlekken uit de drukkerij van Frans de Jong.
Verkocht
* E-lipogram uit ca. 1890, gemaakt voor de vriendendoos E is zijn letter voor de 60e verjaardag van Elze ter Harkel.

5. JANSSEN, Frans A. De Albion Handpers in het Drukhuis. Amsterdam, Het Drukhuis, 1974. Omslag van Zaans Bord met cahiersteek. (8) p. Met de hand gezet en gedrukt met verschillende lettertypen in een beperkte oplage op twee verschillende soorten papier. 1e druk.
€ 25
* Geschiedenis van Albion-handpersen. Dit is nummer 29 van de oplaag. Bijgevoegd van Frans A. Janssen: Over houten drukpersen. Amsterdam, Van Heusden, 1977. (8), 88 p. Met opdracht van Frans Janssen ‘Voor Ger Kleis/ Om hem over te halen ook eens op een houten handpers te gaan drukken.’

6. JANSSEN, Frans A. De Amsterdamse reconstructie. Amsterdam, Het Drukhuis (Frans de Jong), 1980. Cahiersteek. Omslag met imitatiehoutpapier. 16 p. Gedrukt in 250 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 25
* Over de ingebruikneming van de reconstructie van een houten drukpers. Achterin ligt een complete drukproef van het zetwerk van dit boekje op een groot vel houthoudend papier!

7. JONG, Frans de 24 mei 1949. Amsterdam, Frans de Jong, [1974]. Leporello van 11 bladen. Gedrukt in paars, groen en foto’s, teksten en drukkerijclichés. Uitnodiging voor de viering van de zilveren bruiloft van Frans en Lida de Jong. 1e druk.
Verkocht
* Buitengewoon lieve en vermakelijke balans van 25 jaar huwelijk in de vorm van een getuigschrift annex rekening (‘de heer de jong lijkt mij een zeer beminnelijke dwingeland’; ‘gestopt 121 maal 25 paar sokken’), een quasi-officieel document inclusief leges.

8. JONG, Frans de Drukken? Rede van Prof. Mr. R.P. Cleveringa. Amsterdam, Frans de Jong, 1982. 17 x 10 cm. Leporello van 16 p. zwart papier in omslag geplakt, alle bladen overtrokken met heel dun (35-grams!) grijs Japans. Gezet uit de Erbar Grotesk (cursief) en gedrukt in 80 exemplaren, waarvan 45 voor het project Drukken. Met twee illustraties uit de zetkast in groen, blauw en zwart. 1e druk.
Verkocht
* Dit is een van de 35 los verspreide exemplaren. De bijzonder tere en bewerkelijke uitgave bevat de bekende rede van Cleveringa als rector van de Leidse universiteit bij het ontslag van de Joodse hoogleraren in november 1940.

9. JONG, Frans de De laatste schreeuw 4. Amsterdam, Frans de Jong, [1992]. 32 x 35 cm. Origineel omslag met extra beschermvel. 4 bladen, waarvan twee aan beide zijden bedrukt in bruin typografisch omslag. Oplage circa 100 exx. 1e druk.
€ 45
* Literair tijdschrift, met de hand gedrukt, in groot, vierkant formaat. Dadaïstische gedichten uit de jaren 20 van H.N. Werkman (‘o bandramas kantori’ en ‘marjanus marjoeki marjorum’) en Ubu koning. Een guignolade in 5 bedrijven, vertaald door F. Chasalle, C.J. Kelk en E. Vergé, en in 1921 voor het eerst gepubliceerd. Typografie en illustraties van Frans de Jong (die overigens vermaagschapt was aan de familie Kelk).
Inliggend: Bij-kreetje v.d. laatste schreeuw annex uitnodiging voor een pilsje.

10. JONG, Frans de De laatste schreeuw 6. Sterren, manen en zonnen. Amsterdam, Frans de Jong, [1994]. 33 x 33 cm. Origineel omslag. 3 bladen (2 behangpapier, 1 spiegelpapier) in tinten blauw bedrukt typografisch omslag. Oplage circa 100 exx. 1e druk.
Verkocht
* Groot, vierkant formaat. Gedichten van Jorge Luis Borges in de vertaling van Barber van de Pol. Typografische illustraties van Frans de Jong.

11. JONG, Frans de De laatste schreeuw 8. Vvvvvvvvv. Amsterdam, Frans de Jong, [1996]. 34 x 32 cm. Origineel omslag (map met onderflap). 6 (vouw)bladen van verschillende soort in typografisch omslag, gedrukt in zwart, wit en groen. Oplage circa 150 exx. 1e druk.
€ 45
* Groot, vierkant formaat, een drukkersproject van teksten en prenten met als uitgangspunt de letter V. Met medewerking van Rob Cox, Alex Barbaix, Ewald Spieker, Kees Thomassen, Jan Keijser en Martijn van de Griendt.

12. JONG, Frans de De laatste schreeuw 9. Gewijd aan het 200 jarig bestaan van de koninklijke bibliotheek. Amsterdam, Frans de Jong, 1999. 35 x 32 cm. Origineel omslag. 4 bladen in kleurig bedrukt typografisch omslag met onderflap. Oplage circa 150 exx. 1e druk.
Verkocht
* Groot, vierkant formaat, ingenieus bibliofiel drukkersproject met medewerking van Rins Heidema, Peter Hendriks, Henc van Maarseveen, Inez Meter, Reinder Storm en Kees Thomassen. Met betalingsverzoek in irisdruk en prospectus in de vorm van een soort briefkaart.

13. JONG, Frans de De laatste schreeuw 10. Amsterdam, Frans de Jong, 2003. 35 x 32 cm. Origineel omslag. 6 bladen (1 dubbel) in kleurig bedrukt typografisch omslag. Oplage circa 150 exx. 1e druk.
€ 45
* Indrukwekkend bibliofiel drukwerk, een met de hand gedrukt literair tijdschrift in groot, vierkant formaat. Met teksten van Rutger Kopland, Max Dendermonde, Nobelprijswinnares Wislawa Szymborska, Willem Kloos en (door Kees Thomassen gedrukt) Lucebert. Vrolijke illustraties van Frans de Jong.

14. JONG, Frans de Marginaal. [Amsterdam], (Frans de Jong), [2001]. Karton met titeletiket. 4 bladen karton. Met de hand gezet uit verschillende corpsen en gedrukt in diverse kleuren in een beperkte genummerde oplage.
€ 45
* Programmatische tekst over margedrukken. Zetwerk Frans de Jong, afwerking Martijn van de Griendt. Aantrekkelijk boek!

15. JONG, Frans de (Overlijdensbericht). Gevouwen blad met voorop een origineel Frans de Jong-druksel in kleuren. De tekst is hoogstwaarschijnlijk gezet en gedrukt door de Avalon Pers (Jan Keijser).
Verkocht
* Frans de Jong overleed op 20 oktober 2010, 89 jaar oud. Bijgevoegd: Nieuwsbrief 135 (10 januari 2011) van Stichting Drukwerk in de Marge, waarin Frans de Jong door Jan Keijser wordt herdacht, evenals Jan Bouman (door René Hesselink). Ook met een uitvoerige recensie van Het ideale Boek. Met bijbehorend een door Martijn van de Griendt en Alex Barbaix vervaardigd handdrukje in memoriam Frans de Jong.

16. JONG, Frans de Het zand en de zee, het licht en de lucht, de zon en het leven, de vrouw en de vrucht, vrede. [Amsterdam], Frans de Jong, 1971. 21 x 21 cm. Portfolio met verstevigde bodem. 9 losse bladen met druksels in vele kleuren met enkele transparante, gekleurde beschermbladen. ‘100 exemplaren met de hand, de voet en het hoofd, in 114 drukgangen gedrukt door Frans de Jong op het eind van het jaar A.D. 1971 – door Jan Tholenaar aan zijn vrienden gezonden ter feestelijke inleiding van het jaar 1972’. 1e druk.
Verkocht
* Bijzonder fraaie, arbeidsintensieve uitgave. Ongenummerd exemplaar.

17. (JONG, Frans de). BRUYN-OUWEHAND, Mia U mensendieckt nog niet? Een handleiding voor lichaamscultuur. Bussum, Van Dishoeck, 1941. Halflinnen. 116 p. Met tekeningen van N.A. van der Kreek en foto’s van Jan van Noort. 1e druk. Foto’s binnenin wat beschadigd.
Verkocht
* Het omslagontwerp is een zeer vroeg werk van Frans de Jong, toen twintig jaar en leerling van de Koninklijke Academie in Den Haag!

18. (JONG, Frans de). GILLET, Leo Terzeebestelling op Ouessant. (Met illustraties door Frans de Jong). (Amsterdam, Frans de Jong, 1990). Cahiersteek. (12) p. Met de hand gezet uit de Madison en gedrukt op Arches in een oplage van 140 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Het eiland Ouessant is het westelijkste puntje van Frankrijk. Met kleine, maar mooie atmosferische kleurenillustraties.

19. JONG, Lida de De naambordjes. [Amsterdam], Frans de Jong, (1984). Cahiersteek. 8 p. Gedrukt in rood en zwart. Met twee illustraties van zetmateriaal gemaakt.
Verkocht
* Nieuwjaarswens van Frans en Lida de Jong, een spannende gebeurtenis uit de onderduikperiode van Lida.

20. MORGENSTERN, Christian Fisches Nachtgesang. [Amsterdam], Frans de Jong, [1995]. 15 x 10 cm. Cahiersteek. 8 p. Gedrukt in goud en zwart. Jaarwisselingsuitgave voor 1996, tevens ‘bij-schreeuwtje’ na een bijna schreeuwloos 1995.
€ 20
* Twee gedichten (waarvan een alleen voor vissen leesbaar).

21. VERRIPS, Ger Goede grond. Amsterdam, Frans de Jong, 1985. Gewolkt karton. 12 p. Gedrukt in 100 genummerde exemplaren.
€ 15
* Twee typische Frans-de-Jong-illustraties gemaakt met zetmateriaal. We hebben enkele exemplaren, waarvan de omslagen onderling iets verschillen in papiersoort en/ of kleur.

22. VERRIPS, Ger Het laatste voer hooi. [Amsterdam], (Frans de Jong, 1982). Ingenaaid met omslag van vezelig papier en titeletiket. (20) p. Met de hand gezet uit de Madison corps 10 en gedrukt op wit maschine papier in een oplage van 50 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Navrant oorlogsverhaal.

23. VRIES, Hendrik de Die droomwereld in te dringen. Project van drukkers in de marge bij de honderdste geboortedag van Hendrik de Vries. (31 uitgaven in cassette). Groningen, De Typografentafel, 1996. 31 boekjes in ingenieuze cassette (14 x 16 x 20 cm). Bedacht, ontworpen, gedrukt, geproduceerd, geïllustreerd en samengebracht in een oplage van 100 cassettes.
€ 450
* Weer zo’n prachtig en fantastisch project: 30 drukkers produceren in nauwe samenwerking een mooie, gevulde cassette, nu eens niet voor een drukker die Abraham ziet, maar ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Hendrik de Vries (1896-1989). Het betreft (op éen uitzondering na) ONGEPUBLICEERDE poëzie en tekeningen van de dichter-kunstenaar.
Aan deze buitengewoon geslaagde onderneming werkten de volgende dertig drukkers mee: De Ammoniet, Antje Veldstra, Augustijnpers, Avalon Pers, In de Bonnefant, Boon Pers, Clipeus Pers, Eikeldoorpers, Eric van der Wal, Frans de Jong, Het Gonst, Helicon Pers, Kattekwaad, De Klaproos, Klencke Pers, Koekanger Handpers, Kroonesteyn Pers, Lageland Pers, Linje Pers, Marlies Louwes, Mikado Pers, De Oude Degel, Philip Elchers, Purper Pers, Ser J.L. Prop, Statenhof Pers, Triona Pers, De Uitvreter, De Vier Seizoenen. In het inleidende boekje, gedrukt door het Grafisch Museum Groningen, staat een inleiding van Elze ten Harkel, een overzicht van de deelnemende drukkers, een inleiding van Wim Koops, voorzitter van de Stichting Hendrik de Vries – Riek van der Zee, een ‘Inleiding tot enig nagelaten werk’ door Jan van der Vegt en een verantwoording van en aantekeningen bij alle gedrukte teksten door Dick Leutscher en Jan van der Vegt.
Volgens NCC aanwezig in de bibliotheken van Amsterdam (UvA), Den Haag, Groningen en Leiden.

24. WIJNBERG e.a., Nicolaas Petit. Nummer 1 tot en met 6. Compleet. Amsterdam, Galerie Petit, 1979-1980. Vijf delen (nummer 5-6 is een dubbelnummer). Ingenaaid. Folio. 40; 56; 32; 56; 64 p. Gedrukt in een oplage van 200 genummerde exemplaren. Geïllustreerd, deels met originele grafiek. Keurige set.
Verkocht
* Buitengewoon luxueus bibliofiel ‘tijdschrift’, op groot formaat, met originele grafiek als bijlage. Een abonnement kostte indertijd ƒ 250,- per jaargang (drie nummers).
1. J.H. Moesman-nummer. Bijdragen van J.H. Moesman, Gerrit van ’t Net, Hans Redeker en Nicolaas Wijnberg. Met, los bijgevoegd, een originele, genummerde en gesigneerde litho van J.H. MOESMAN, gedrukt door Dirkje Kuik, en een begeleidend schrijven van Ton en Dobs van Dijk.
2. Bevat bijdragen van Hermanus Berserik, Gèr Boosten, Jan Kooistra, Dirkje Kuik, Theun de Vries en Nicolaas Wijnberg. Met, los bijgevoegd, een originele genummerde en gesigneerde kleurenlitho van Nicolaas WIJNBERG, een genummerd vouwblad, geschreven, ontworpen, gezet en gedrukt door Frans de JONG en een begeleidend schrijven van Ton en Dobs van Dijk.
3. Dirkje Kuik-nummer, geheel door haar samengesteld en door haar gesigneerd onder het colofon. Bevat tekst en illustraties van Dirkje Kuik. Met, los bijgevoegd, twee originele, genummerde en gesigneerde litho’s van Dirkje KUIK en een begeleidend schrijven van Ton en Dobs van Dijk.
4. Bevat bijdragen van o.a. Hans Redeker en Nicolaas Wijnberg en een uitgebreide afdeling ‘Veertig kunstenaars ontwierpen een eigen pagina’, waaronder Gèr Boosten, Reinder Homan, Frans de Jong, Mart Kempers, Dirkje Kuik, Jan Kuiper, J.H. Moesman, Peter van Poppel, Ru van Rossem, Alain Teister, Peter Vos en Nicolaas Wijnberg. Met, los bijgevoegd, een originele, genummerde en gesigneerde litho van J.H. MOESMAN, een originele genummerde en gesigneerde kleurenlitho van Nicolaas WIJNBERG (niet genoemd in de inhoudsopgave) en een begeleidend schrijven van Ton en Dobs van Dijk.
5-6. Nicolaas Wijnberg-nummer, geheel door hem samengesteld. Met, los bijgevoegd, twee originele, genummerde en gesigneerde kleurenlitho’s van Nicolaas WIJNBERG en een begeleidend schrijven van Ton en Dobs van Dijk.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 10 april 2020 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.725 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: