antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 902: Nutteloos verzet

Opnieuw een gevarieerde nieuwsbrief met veel kijkplezier (alle plaatjes worden groot als u erop klikt!), en vol lezenswaardige boeken met idem dito.
Opdrachtexemplaren, fantastische illustraties, boeken met leessporen van W.F. Hermans, en typografische wondertjes.


1. ARIOSTO, Ludovico Orlando Furioso. Eerste zang in de vertaling van Ike Cialona. Utrecht, Stichting De Roos, 1994. Karton. 17,5 x 9,5 cm. (4), 90 p. Typografie Bram de Does. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt door Bram de Does in rood en zwart op een Victoria degelpers op Zerkall in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug zeer licht verkleurd. Minivlekje op achterplat.
€ 75
* Verfijnde typografie voortkomend uit ‘grafische verliefdheid’ van boekverzorger Bram de Does, een omschrijving uit het juryrapport van de 50 Best Verzorgde Boeken van 1994. Leeflang 145.

2. (BORN, Adolf). WERUMEUS BUNING, J.W.F. Maria Lecina. Een lied in honderd verzen met een zangwijs. (Met twee originele genummerde en gesigneerde litho’s door Adolf Born) Dodewaard/ Baarn, Atelier De Distelkamp/ Arethusa Pers Herber Blokland, (1998). Linnen met een omslag van marmerpapier (Atelier De Distelkamp/ Geert van Daal). 32,5 x 23,5 cm. Gedrukt in een oplage van 76 genummerde exemplaren. Ongenummerd exemplaar.
Verkocht
* Eén van de 43 luxe-exemplaren die door Geert van Daal in linnen werden gebonden, met door Lia van Daal gemarmerde schutbladen en voorzien van een extra afdruk van de litho van Adolf Born én van een los blad bladmuziek. Atelier De Distelkamp 4. Arethusa 123.

3. BRIL, Martin Verzameld werk. Gedichten. (Gesigneerd met handgeschreven opdracht van de auteur). Amsterdam, 521, 2002. Karton. 128 p. 1e druk.
Verkocht
* Opdracht van de auteur in balpen op de titelpagina: ’28/02/02/ voor/ Ad [Fransen]/ van/ Bril/ Ruim baan!’
Ad Fransen is journalist en maakte jarenlang schrijversportretten en -interviews voor HP/De Tijd. Bril en Fransen waren beiden liefhebbers van cocaïne.

4. CARMIGGELT, S. Een schuldgevoel. (Met illustraties door de tekst door Christiaan Heeneman). (Amsterdam, Christiaan Heeneman, 1982). 22,4 x 22,4 cm. Linnen. (20) p. Met de hand gezet en gedrukt in verschillende kleuren in een oplage van 75 genummerde en door de drukker gesigneerde exemplaren. Linnen op achterplat iets bobbelig.
€ 45
* De grafisch kunstenaar Christiaan Heeneman (1924-2003) maakte vanaf 1966 meer dan vijftig bibliofiele boeken. Zes daarvan met tekst van Carmiggelt.

5. DAEY OUWENS, Kreek, en Henk VISCH De dagen. (Met negen originele kleurenzeefdrukken door Henk Visch). (Eindhoven), Isthmus Edities/ (Grafisch Atelier Daglicht), 2004. 24 x 23 cm. Linnen, op Chinese blokboekwijze gebonden. 56 p. Gedrukt in een oplage van 77 genummerde en door dichter en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Men leze over dit mooi geïllustreerde boek (in fiks formaat) een interessante verhandeling, een vrolijk maar ernstig je-m’en-foutisme: henk visch
door Johan Velter op diens blog SFCDT.

6. EYBERS, Elisabeth Dryfsand. (Gesigneerd met opdracht aan Thérèse Cornips). Amsterdam, Querido, 1985. Ingenaaid. 44 p. 1e druk.
€ 25
* Opdracht van de auteur in balpen op de Franse titel aan de vertaalster Thérèse Cornips: ‘Vir Thérèse/ met baie goeie wense en liefde,/ Elisabeth./ Amsterdam/ 23 maart 1986’.

7. EYBERS, Elisabeth Rymdwang. (Gesigneerd met opdracht aan Thérèse Cornips). Amsterdam, Querido, 1987. Ingenaaid. 48 p. 1e druk. Rug verschoten.
€ 35
* Opdracht van de auteur in balpen op de titelpagina: ‘Vir Thérèse/ my Eerste Vriendin in Nederland,/ van Elisabeth./ Februarie 1988’.
Op pagina 31 van dit boek staat het gedicht ‘Vir Thérèse’, met de beginregel ‘Vriendskap word uit vervreemding soms gebore…’.

8. GRASS, Günter De bot. Roman. Vertaald door Peter Kaaij. (Gesigneerd met handgeschreven opdracht). Amsterdam, Meulenhoff, (1986). Garenloos. 624 p. 5e druk.
€ 50
* Breeduit geschreven opdracht van de auteur in balpen op de titelpagina: ‘Für Judith (als dick-/ leibigen Ersatz für/ “Die Rättin) und/ freundlich am Tisch bei/ einander, von/ Günter/ Amsterdam am 13. 12.88’.
Grass was in de laatste weken van 1988 in Nederland om de vertaling van Die Rättin te promoten.

9. GREEN, Julien Die Gespensternacht. Aus dem Französischen von Helmut Kossodo. Mit Bildern von Rotraut Susanne Berner. München/ Wenen, Carl Hanser, 1989. Garenloos met flappen. 48 p. Met 4 kleurenplaten en diverse vignetten van Berner.
Verkocht
* Gesigneerd en gedateerd door de hoogbejaarde auteur (1900-1998) op de franse titel: ‘Julien Green/ 1. novembre 1995’. Prachtige kinderdroomillustraties van Rotraut Berner (die ook Toon Tellegen illustreerde), zie ook onderaan deze nieuwsbrief.

10. HAAN, Jacques den James Joyce. (Met opdracht aan zijn echtgenote). Amsterdam, De Bezige Bij, 1967. Ingenaaid. 160 p. Geïllustreerd. 2e druk.
Verkocht
* Opdracht van de auteur in balpen op de Franse titel: ‘Voor mijn vrouw en/ onze vele goede jaren/ Jacques/ 6 Febr. 1967’.

11. HAAN, Jacques den Rapport aan Jan Friso. (Met handgeschreven opdracht aan zijn schoonouders). Den Haag, Bert Bakker/ D.A. Daamen, 1953. Ingenaaid met omslag. 48 p. 1e druk. Omslag licht geschaafd.
€ 20
* Opdracht van de auteur in balpen op het voorste schutblad: ‘Voor Poe en Moe, die het vijf/ jaar met hun schoonzoon uit-/ hielden./ 17 nov. ’53/ Jacques’.

12. HAAN, Jacques den Still talking shop. Amsterdam, De Bezige Bij, 1958. Ingenaaid. 144 p. 1e druk.
€ 20
* Opdracht van de auteur in blauwe inkt op de titelpagina: ‘Voor mijn vrouw,/ die al zo veel shoptalk/ moet aan horen./ Stormdag 13 juli in/ de “Jan Friso”/ Jacques’.

13. (HARMSEN VAN BEEK, F.). MOTTRAM, R.H. The Spanish Farm. With a Preface by John Galsworthy. Londen, Chatto & Windus, (1946). Linnen met licht beschadigd stofomslag. XII, 236 p. 12e druk.
€ 60
* Uit de bibliotheek van Fritzi Harmsen van Beek, die een mooie tekst op het schutblad schreef: ‘gekocht met Jaap April ’92/ maar waarom?/ de uitvoering?/ ook gekocht: boekje/ over bloemen-zaai-/ technieken en/ en MAO strip/ deel 1/ enkel/ maar/ geen spijt. n.b.’

14. HART, Maarten ‘t De kroongetuige. (Luxe-exemplaar). Amsterdam, De Arbeiderspers, (1983). Verguld groen halfoasisleer. In papieren foedraal (Binderij Phoenix). 216 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 35 genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren, gebonden door Binderij Phoenix en voorzien van een pagina origineel handschrift, gesigneerd door de auteur.

15. (HERINGA, P.M.). SUPERVIELLE, Jules L’Homme de la Pampa. Parijs, Éditions de la Nouvelle Revue Française, 1923. 22 x 18 cm. Gebonden in rood kalfsleer, origineel omslag (incl. rug) meegebonden. Roodbruin gemarmerde schutbladen. 224 p. Deze édition originale telde 900 genummerde exemplaren. 1e druk. Rug iets verbleekt, randen iets gesleten. Met voorin het exlibris van de dichter Peter M. Heringa (H.G. Liebentrau), ontworpen door Wim Schuhmacher.
€ 75
* Dit is een van de 100 Romeins genummerde exemplaren ‘reservés aux bibliophiles de la Nouvelle Revue Française’, op naam gesteld. De eerste roman van de Frans-Uruguayaanse dichter (1884-1960), geschreven in van poëzie doortrokken proza. Met voor de hand liggende spelfout in de naam van de auteur op het meegebonden omslag: er staat ‘Supervieille’. De gevoelige tekening van Schuhmacher, een goede vriend van Heringa, komt mooi uit op het marmerpapier.

16. HERMANS, W.F. Erosie. Zaandijk, Heijnis, 1960. Linnen met stofomslag. 192 p. Geïllustreerd (o.a. met 8 foto’s van de auteur). 1e druk.
Verkocht
* Zeer fraai exemplaar, bijna in nieuwstaat. JS 461.

Uit de bibliotheek van Willem Frederik Hermans

17. (HERMANS, W.F.) Tijdskrif vir letterkunde. Nuwe reeks XX: 4. November 1982. Garenloos. 186 p.
Verkocht
* Op de binnenzijde van het omslag schreef Hermans in potlood het adres van Dr. H.M. Roos: ‘Departement Afrikaans en Nederlands/ Universiteit van Suid-Afrika/ Postbus 392/ Pretoria 0001’.

18. (HERMANS, W.F.). Barbara VINE (Ruth RENDELL) Three novels. (Londen e.a.), Penguin Books, (1990). Garenloos. 800 p. Leesvouwen.
Verkocht
* Uit de bibliotheek van Emmy Hermans, de vrouw van W.F. Hermans, met haar naam in balpen op de eerste pagina. Op de laatste pagina schreef ze in potlood: ‘foto’s/ manuscript/ juwelen/ sinas (?)/ mes’. Waarschijnlijk heeft ze deze omvangrijke paperback gekocht bij warenhuis FNAC in Brussel: achterop zit een tweetalig prijsstickertje met de nieuwprijs, 605 Belgische frank.

19. (HERMANS, W.F.). CARP, E.A.D.E. Suggestie. Amsterdam, Meulenhoff, [1947]. Halflinnen met stofomslag. 152 p. 1e druk. Boekhandelsetiketje op schutblad (‘Boekhandel/ Heiligeweg/ Amsterdam C.’).
Verkocht
* Uit de bibliotheek van W.F. Hermans. Met op het voorste schutblad in potlood een viertal paginanummers in het handschrift van Hermans. In de marge schreef hij een tiental (uitgebreide) opmerkingen. Hermans las dit boek kritisch: op p. 69 noteerde hij bij een passage over Hitler: ‘dit zijn eigenlijk allemaal algemene praatjes. Door zich goed te documenteren, had hij misschien kunnen aantonen: hoe’.

20. (HERMANS, W.F.). CARRASQUER, Francisco Baladas del alba bala. (Met opdracht van Carrasquer aan Willem Frederik Hermans). Santander, La isla de los rationes, 1960. Ingenaaid met flappen en omslag. 64 p. 1e druk. Omslag iets verschoten.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Aan de/ Dr. W.F. Hermans/ dit getuigenis iets toenaderend/ hoop ik./ Uw bewonderaar/ FCarrasquer’. Hij fungeerde als tolk bij een interview met Hermans in de Spaanse krant El Destino van 22 april 1961. De dichter Francisco Carrasquer (1915-2012) woonde vele jaren in Frankrijk en Nederland en vertaalde vele schrijvers in het Spaans, van Multatuli tot Lucebert. Poetas de hoy 13.

21. (HERMANS, W.F.). EYSENCK, Hans Jürgen Wege und Abwege der Psychologie. Hamburg, Rowohlt, (1956). Garenloos met linnen rugje (fraaie omslagtekening van Karl Gröning jr.). 210 p. Naam vorige eigenaar op schutblad.
Verkocht
* Populaire pocket uit de bibliotheek van W.F. Hermans, die op de binnenzijde van het voorplat twee paginaverwijzingen schreef: ‘117 geconditioneerde reflex of woord b.v. Koe’. De betreffende passage op pagina 117 is aangestreept. Op pagina 129 schreef hij in de marge in potlood: ‘verhaal van Gustav Meyrink dat ik 1 uur geleden gelezen heb in een boekje dat ik 3 uur geleden tegelijk met dit, toevallig heb gekocht. 13 feb 57’.

22. (HERMANS, W.F.). PETERS, H.F. Lou Andreas Salome. Das Leben einer außergewöhnlichen Frau. München, Wilhelm Heyne, (1981). Garenloos. 416 p. 6e druk. Rug holgelezen.
Verkocht
* Uit de bibliotheek van W.F. Hermans, die zijn blindstempel op p. (1) zette en de plaats en datum van aankoop op de binnenzijde van het omslag schreef: ‘Bern 24 sept. ’82’. Op p. (1) staat tevens in Hermans’ handschrift ’34’, verwijzend naar de pagina waar hij een streep in de kantlijn zette. Inliggend: Zwitsers vervoersbewijs.

23. (HERMANS, W.F.). SAFIAN, Louis A. 2,000 insults for all occasions. Compiled by Louis A. Safian (‘Very tartly yours’). New York, Pocket Books, (1966). Garenloos. XII, 244 p. 1e druk. Voorzijde omslag en eerste 50 p. vage vlek onderaan.
Verkocht
* Dit glorieuze pocketboek komt uit de bibliotheek van W.F. Hermans, die zijn naam en plaats en datum van aankoop op de binnenzijde van het omslag schreef: ‘W.F. Hermans/ San Francisco 24 jan. ’67’. ‘If you want to save face, keep the lower half shut’. ‘He played Macbeth. Macbeth lost’. ‘He looks like the first husband of a widow.’ Je kunt het boek overal opslaan, het is een munitiegoudmijn – gezegend door Hermans!

24. (HERMANS, W.F.). STRATEN, A.S. van Pendoring (Edms) Beperk. ’n Hoorspel. (Met handgeschreven opdracht aan W.F. Hermans). (Kaapstad), Tafelberg, (1980). Karton. (10), 26 p. 5e druk.
Verkocht
* Met een handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de titelpagina: ‘Vir Wim/ Met die hoop dat die weer-sien/ gau sal kom./ Ampie/ 16 Maart ’83’. Uit de bibliotheek van W.F. Hermans, die elf maal met potlood een vraagteken in de marge plaatste. Op 16 maart 1983 bezocht Hermans met Van Straten de Libanon-goudmijn, tussen Carletonville en Johannesburg.

—-&&&&—-

25. KORTEWEG (samenstelling), Anton De Dood. Een bloemlezing door Anton Korteweg. Vijverhof/ Baarn, Erven Thomas Rap, (1980). Ingenaaid. 72 p. 1e druk. Rug verschoten.
Verkocht
* Opdracht van Korteweg in zwarte inkt op de Franse titel: ‘16.11.’80/ Voor Ellen [Warmond],/ Komt vast nog wel/ eens van pas./ Anton’.
Ellen Warmond werkte van 1955 tot 1983 bij het Letterkundig Museum, als assistent van de hoofdconservator. Het eerste gedicht in dit boek is ‘Insomnia’ van J.C. Bloem, het tweede ‘Todesraum’ van Ellen Warmond.

26. (LOEBER, Lou). FRANKE, S. Gouden vlinders. Versjes. Plaatjes van Lou Loeber. Blaricum, De Waelburgh, 1927. 22 x 19 cm. Chinese blokboekbindwijze. (42) p. Met kleurenillustraties van Lou Loeber. 1e druk. Omslag wat gevlekt, hoekjes deels afgesleten, raffia ontbreekt, ezelsoortjes. Op de binnenzijde van het omslag en op p. 7 vage sporen van potloodtekeningen.
Verkocht
* Dit wonderbaarlijke boek met zijn kubistische kleurplaten is zelden in goede staat: de aanstekelijk eenvoudige kleurtekeningen nodigen kinderen bijna uit om fijn mee te doen! Maar het blijft schitterend.

27. (NIJHOFF (vertaling), M.). STRAWINSKY, I. Het verhaal van den vos. Een vroolijke vertooning met zang en dans. Naar het Russisch van I. Strawinsky. (Gesigneerd met opdracht van Nijhoff aan P.N. van Eyck). Amsterdam, Querido, 1933. Ingenaaid. 24 p. 1e druk. Omslag wat verbruind en gevlekt.
Verkocht
* Opdracht van de vertaler in blauwe inkt op de Franse titel: ‘”strijk nog eens langs de aarde”/ voor P.N. v E. en N./ van Pom/ 10.III.’36’.
P.N. van Eyck en M. Nijhoff, allebei dichter en criticus, kenden elkaar sinds 1925, toen Van Eyck in De Gids een bespreking van Nijhoffs poëzie publiceerde. Ze wisselden geregeld brieven. Het was ook Van Eyck die in 1913 nog namens De Zilverdistel de bestellingen van Martinus Nijhoff Boekhandel afhandelde. Afgaand op de beschrijvingen in de catalogus The Library of the late P.N. van Eyck, bij de veiling van diens bibliotheek bij Beijers in 1972, is dit de vroegste opdracht van Nijhoff aan Van Eyck. Het citaat in de opdracht (‘Och, mijn pootjes, strijk nog eens langs de aarde’, verklaart de haan in dit ruige theaterstuk) staat op pagina 20 van dit boek.

28. NIJHOFF, M. Pierrot aan de lantaarn. Een clowneske rapsodie. (Gesigneerd met opdracht van de schrijver aan de ontwerper Herman Hana). Den Haag, (J. van Krimpen), 1919. Ingenaaid. (2), 30 p. Gedrukt door Van Amerongen in rood en zwart in een oplage van 130 exemplaren. 1e druk. Oorspronkelijk omslag vervangen door eenvoudig, getypt omslag. Schutblad wat verbruind.
Verkocht
* Opdracht van de auteur in zwarte inkt op het voorste schutblad: ‘Voor Lei en Herman [Hana]/ voor wie ik meer vriendschap/ voel, dan ik ooit zal kunnen/ uiten;/ die betere vrienden voor mij/ zijn dan ik voor hen;/ van/ Pom’.
Deze bundel is in druk opgedragen aan Victor van Vriesland. Het was Victor van Vriesland die de schilder en ontwerper Herman Hana in contact bracht met zijn jeugdvriend Martinus (‘Pom’) Nijhoff. Het echtpaar Hana woonde in Laren in het huis ‘De kleine Basseld’. Tot villa ‘De Muis’ in 1917 gereed kwam voor bewoning, woonde Nijhoff naast de Hana’s in de hut ‘De Heiblom’. Het in 1916 door Herman Hana getekende portret van Martinus Nijhoff belandde dat jaar als frontispice in de eerste handelsuitgave van De wandelaar.

29. NYPELS, Charles Blad, boek en band. (Gesigneerd met handgeschreven opdracht van Nypels). Utrecht, Het Spectrum, [1940]. Ingenaaid met omslag. 110 p. 1e druk.
€ 35
* Opdracht van de auteur in blauwe inkt op het voorste schutblad: ‘Mede uit genegen groetenissen/ voor de dames Wansink,/ voor Toon/ van/ Charles./ Utrecht 30.10.40’.

30. PAZ, Octavio Zonnesteen voorafgegaan door Adelaar of zon? en gevolgd door drie essays. (Gesigneerd met handgeschreven opdracht van Octavio Paz aan Bert Schierbeek). Amsterdam, Meulenhoff, (1974). Ingenaaid. 176 p. Vertaald door Laurens Vancrevel, J. Lechner en Gerbrand Muller. 1e druk. Holle rug.
€ 80
* Opdracht van de auteur in zwarte viltstift op de Franse titel: ‘A Bert Schierbeek,/ con un abraso del tamaño/ de sa poesía – es decir: muy/ grande,/ Octavio/ A 22 de Junio de 1974’. Letterlijk: ‘met een omhelzing van het formaat van zijn poëzie – dat wil zeggen: zeer groot’.
‘Ik vind hem een groot schrijver’, zei Schierbeek eens over Paz. Blijkens dit exemplaar was de waardering wederzijds.

31. PERRON, E. du Nutteloos verzet. Met een tekening van A.C. Willink. (Gesigneerd met opdracht van Du Perron aan Constant van Wessem). Brussel/ Maastricht, A.A.M. Stols, 1929. Ingenaaid. 144 p. Gedrukt in een oplage van 265 genummerde exemplaren. 1e druk. Enkel scheurtje in omslag.
Verkocht
* Opdracht van de auteur in blauwe inkt op de colofonpagina: ‘Voor Constant van Wessem/ in het teken van Nieuw-/ Nederland’s proza/ van/ EduPerron/ Amsterdam, 7.2.30′. De auteur Constant van Wessem (1891-1954), nu vergeten, was een van de vernieuwers van het proza van de jaren twintig en dertig, waarbij hij gebruikmaakte van de dynamiek van de film. Van Wessem schreef zelf in de inhoud van Nutteloos verzet, op p. 141, bij de titel van het verhaal ‘Het drama van Huize-aan-Zee’ met potlood: ‘over de zelfmoord van E.d.P’s vader’.
Dit is een van de 50 exemplaren die niet in de handel kwamen.
Batten/ Stols 34. Van Dijk 190.

32. (SCHMÜLL, Bertil). VERVOORN, A.J. Bertils koningin van de nacht. (Met een gesigneerde kopergravure van Bertil Schmüll). Baarn, Arethusa Pers, (1988). Verguld linnen (Atelier de Distelkamp/ Geert van Daal). 33 x 25,5 cm. (20) p. Gedrukt door de Clipeus Pers in een oplage van 60 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Eén van de luxe-exemplaren die door Geert van Daal in linnen werden gebonden. Bovendien met op de binnenzijde van het voorplat een fraai exlibris (ex libris Jan Rhebergen): een originele, genummerde (92/100) en gesigneerde kopergravure door Bertil Schmüll! Het boek gaat over het werk van kunstenaar Bertil Schmüll. Arethusa 89.

33. (SCHMÜLL, Bertil). VERVOORN, A.J. Bertils koningin van de nacht. (Met een gesigneerde kopergravure van Bertil Schmüll). Baarn, Arethusa Pers, (1988). Ingenaaid met stofomslag. 32,5 x 25,5 cm. (20) p. Gedrukt door de Clipeus Pers in een oplage van 60 genummerde exemplaren.
€ 45
* Over het werk van kunstenaar Bertil Schmüll. Arethusa 89.

34. SONTROP, Th.A. Galante Momenten. Tien quatrijnen (Met tien originele kleurenetsen door Janneke Viegers). [Amsterdam, Total Art Galerie], 1994. (12) bladen in houten overslagdoos. 41,5 x 31,5 x 1,7 cm. Met de hand gezet en gedrukt door Rob Cox op 300 grams BKF-Rives in een oplage van 45 genummerde en door dichter en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 195
* De houten overslagdoos werd gemaakt van ocumé- en merantihout en werd vervaardigd door VONNOF. De uitgave werd gepresenteerd op een tentoonstelling die geopend werd door Theo van Gogh

35. [THIJSSEN, Theo] De examen-idioot of de kinderexamens van 1928. Amsterdam, De Volharding, 1928. Ingenaaid (omslagtekening L.J. Jordaan). 44 p. 1e druk. Wat verfomfaaid, deukje in voorkant.
€ 25
* Brochure tegen de toelatingsexamens voor de middelbare school met groteske omslagtekening.

36. THIJSSEN, Theo Jongensdagen. Illustratiën en bandversiering van Jan SLUYTERS. Bussum, Van Dishoeck, 1909. Gedecoreerd linnen. (6), 156 p. 1e druk. Fraaie boekband met enkele kleine slijtplekjes. Naamstempel van ‘J.van.Pareren’ voorin, vrij veel roest, eerste pagina deels losgeknipt (door een kind?), maar compleet.
€ 95
* Met handgeschreven opdracht van de schrijver ‘Aan Jacques van/ Pareren/ (handt.)’. Van Pareren was collega-onderwijzer en net als Thijssen langdurig betrokken bij de Bond van Nederlandse Onderwijzers. Dit is Thijssens enige boek voor de jeugd, mooi uitgevoerd.

37. THIJSSEN, Theo Kees de Jongen. (Gesigneerd met opdracht van de auteur). Bussum, C.A.J. van Dishoeck, 1923. Linnen. (8), 376 p. 1e druk. Wat los in de band. Roest- en vochtvlekjes.
Verkocht
* Opdracht van de auteur in zwarte inkt op het voorste schutblad: ‘Aan/ Marie Jans-Filarski/ van/ TheoJohsThijssen’. Schaars: een van de klassieke titels uit de Nederlandse literatuur met naamtrek van de auteur.

38. TIDEMAN, P. Een jongste generatie en de Nieuwe Gids. Amsterdam, W. Versluys, 1894. Ingenaaid. 44 p. 1e druk. Wat kleine scheurtjes aan de rug en aan de randen van het omslag.
Verkocht
* Vijf welsprekende, vermakelijke artikelen over zijn mede-Tachtigers door Piet Tideman.

39. VESTDIJK, S. De na-oorlogse poëzie in Nederland. Pag. 1-10 in: Leven en werken. Maandblad der R.V.U. Jg. 1 nr. 3. Rotterdam, Bond van Nederlandsche Volksuniversiteiten, [1935]. Geniet. 32 p. Met foto’s. 1e druk. Wat kreukjes en vlekjes.
Verkocht
* Ook met: ‘Hedendaagsche [sic] Proza in Nederland’ door Menno ter Braak, p. 11-19, en kortere bijdragen van Anton van Duinkerken en K.F. Proost.

40. WIEG, Rogi Souffleurs van de duivel. Verhalen. (Gesigneerd met handgeschreven opdracht aan Hanny Michaelis – dedication copy). Amsterdam, G.A. van Oorschot, 1996. Ingenaaid. 252 p. 1e druk. Enkele leesvouwen.
Verkocht
* Opdracht van de auteur in balpen op de opdrachtpagina: ‘Voor Hanny Michaelis/ dus! Dat lijkt me/ duidelijk/ Liefs,/ Rogi’.
De handgeschreven opdracht is geschreven onder de gedrukte opdracht: ‘Voor Hanny Michaelis’.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 22 mei 2020 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.126 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: