antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 903: Viert allen mede

Smakelijke, lekker aanvoelende boeken wisselen af met opdrachtexemplaren, posters, actuele titels – en ontroering die toch ook weer vaak met de oorlog te maken heeft. U vindt hier ook een negental nummers Cees Nooteboom. Er is literatuur (ook uit het Nederlands vertaalde), beeldende kunst, een oud boekje, bibliofilie en een paar opmerkelijke boekbanden. Sommige prijzen hebben we laten zakken.

Overigens hebben we op onze website een paar nieuwe rubrieken aangelegd: architectuur en moderne kunst waarin u ook kunt grasduinen.


1. (BORCH VAN VERWOLDE, Emile van der). LAWRENCE, D.H. Apocalypse. Florence, G. Orioli, 1931. 22 x 15 cm. Origineel rood karton met afbeelding van een phoenix voorop en een (wat versleten) rugschildje. 308 p. Portret van de auteur als frontispice. 1e druk. Band wat verkleurd en gevlekt.
Verkocht
* Met exlibris van de jonge bibliofiel Emile van der Borch van Verwolde (1910-1943), ontworpen door John Buckland Wright. De Florentijnse antiquaar Giuseppe ‘Pino’ Orioli (1884-1942) publiceerde verschillende boeken van D.H. Lawrence en Norman Douglas (in het Engels).

2. (BORCH VAN VERWOLDE, Emile van der). LAWRENCE, D.H. The Man Who Died. London, Martin Secker, 1931. 25 x 17 cm. Verguld buckram. 100 p. Kop verguld. Gedrukt in 2000 exemplaren op mooi machinegeschept papier. Rug verbleekt. Onderkant iets gevlekt. Schutbladen verkleurd.
Verkocht
* Met exlibris van de jonge bibliofiel Emile van der Borch van Verwolde (1910-1943), ontworpen door John Buckland Wright. Het boek werd in 1929 door de Black Sun Press uitgegeven onder de titel ‘The Escaped Cock’. Kort voor zijn dood in 1930 veranderde de auteur de titel in ‘The Man Who Died’. Dit is de eerste versie met de nieuwe titel, en het boek ziet er prachtig uit. Het verhaal gaat over een Jezus die niet aan het kruis stierf.

3. BRABANDER, Gerard den Recapitulatie. Verzen. (Gesigneerd met handgeschreven opdrachtvers van de auteur). Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon, [1952]. Ingenaaid. (4), 44 p. 1e druk. Rug iets gevlekt.
Verkocht
* Opdracht van de auteur in groene inkt op het voorste schutblad: ‘Voor de vijfentwintigjarige/ Stam/ van het lied van de bossen’. Eronder staat een veertienregelig gelegenheidsvers (een acrostichon voor ‘Margaretha Stam’), gedateerd ’16 Augustus 1953′ en gesigneerd ‘Jan den Brabander’.

4. CHABOT, Bart Babylon Hotel. Verhalen. (Gesigneerd met opdracht van de schrijver). Amsterdam, De Bezige Bij, 1988. Garenloos. 172 p. 1e druk. Naam op Franse titel.
Verkocht
* Opdracht van de auteur in zwarte inkt op de Franse titel: ‘A/dam, Bezige Bij, 21-10/’88/ Voor Ger/ goed je weer te zien, na véél te/ lang oponthoud../ leven de Wederopstanding/ van je fonds!!/ all the best,/ je Bart’.

5. (DEPARTEMENT VAN VOLKSVOORLICHTING EN KUNSTEN). MARXVELDT, Cissy van Joop ter Heul. Blijspel in drie bedrijven naar de boeken van Cissy van Marxveldt, bewerkt door Dom de Gruyter. Zaandijk, J. Heijnis Tsz., [1934]. Ingenaaid met flappen. Mooie omslagillustratie van Is. van Mens. 160 p. 2e druk. Zeer gaaf.
Verkocht
* Met op p. 3 een stempel van de Commandant Gemeente Politie Nijmegen en een notitie in pen: ‘Departement van Volksvoorlichting en Kunsten/ geen bezwaar/ 18-2-44’. Hoewel de Joodse echtgenoot van Cissy van Marxveldt gevangen zat in Westerbork en in augustus 1944 gefusilleerd zou worden, werd dit blijspel onder meer opgevoerd in de eerste maanden van 1944 in de Apeldoornse schouwburg Tivoli.

6. EERBEEK, J.K. van (= Meindert BOSS) Verhalen. Kampen, Kok, [1930]. Versierd linnen (ontwerp B.S. Claus). 232 p. 1e druk. Met sticker van ”t Boeckhuys’, op voordekblad en bezittersnotitie ‘Joop Reitsma’ in pen op schutblad.
Verkocht
* Prachtige art-decoboekband in prima conditie. De Zwolse schrijver J.K. van Eerbeek (pseudoniem van Meindert Boss, 1898-1937) schreef korte verhalen en enkele romans.

7. EERBEEK, J.K. van (= Meindert BOSS) Collectie van 15 publicaties, met een originele foto.
€ 95
* J.K. van Eerbeek (pseudoniem van Meindert Boss, 1898-1937) behoorde bij de vernieuwende stroming van protestants-christelijke schrijvers van de jaren 30. Hij was onderwijzer in de gevangenis, maar overleed jong aan tuberculose. De biografie door Hans Werkman is een liefhebbend portret van deze schrijver, waarin zijn boeken grondig worden doorgelicht.

1. Verhalen. Twaalf verhalen. Kampen, Kok, 1930. Versierd linnen (ontwerp B.S. Claus). 232 p. 1e druk. Rug iets verkleurd, maar een prachtige decoratieve boekband.
2. De jongensjaren van Egbert de Wilde. Kampen, Kok, 1931. Versierd linnen (ontwerp Pol Dom). 160 p. Geïllustreerd door Pol Dom. 1e druk. Mooie band wat versleten, naam voorin. Jeugdboek.
3. Lichting ’18. Roman. Kampen, Kok, 1932. Versierd linnen. 296 p. 1e druk.
4. ‘Egbert Henderikus Blauw’. In: Het is bij den avond. Bundel novellen. J.K. van Eerbeek e.a. Bosch & Keuning, Baarn, [1932]. 192 p. Versierd linnen. 1e druk? Met gestempeld ex libris van G. Drevel.
5. ‘Dienstweigeraars’. P. 2-13 in: Opwaartsche wegen. Christelijk letterkundig tijdschrift waarin opgenomen ‘Opgang’. Jrg. 10 nr. 1, maart 1932. Iets gevlekt en met wat slijtage.
6. Strooschippers. Roman. Nijkerk, Callenbach, [1935]. 208 p. Versierd linnen. Met stempel ‘A. Hoogstad’ op schutblad. Een deels ernstig en deels lichtvoetig geschreven historisch verhaal over twee schippersfamilies in de turfvaart begin 20e eeuw in Noord-Oost Nederland en hun materiële en religieuze besognes, genoteerd uit hun eigen mond. Eerste publicatie 1935.
7. Van verleden en heden. Historisch leesboek. In samenwerking met F. van Westen. Den Haag, D.A. Daamen, [1935]. Deel 1 (van 2). Ingenaaid. 140 p. 1e druk. Rugje beschreven.
8. Beumer & Co. Novelle/roman. Nijkerk, Callenbach, [1937]. Linnen. 252 p. 1e druk. Met ingeplakt ex libris van A.J.A. Hopstaken. Tragikomische roman over twee verhuizers en de gevolgen van een aanrijding.
9. Asuncion. Het Spaansche sprotje. Kampen, Kok, [1938]. Ingenaaid. 200 p. 1e druk. Fraai omslag aan de randen beschadigd. Een kunstschilder raakt betoverd door een moedig Spaans meisje in een achterbuurt.
10. De Doeve. Den Haag, D.A. Daamen, [1938]. Linnen. 216 p. 1e druk. Rug verbleekt. Roestig.
11. Pontus en de dieren en ander proza. Drie prozastukken. Den Haag, D.A. Daamen, 1942. 72 p. Ingenaaid met stofomslag. 1e druk. Uitgezocht en voorzien van een inleidende notitie door G. Kamphuis. (Met tekeningen, initialen en vignetten door Henk Krijger). Clandestien verschenen luxe-uitgave gezet uit de Garamont en gedrukt in zwart en blauw op Hollandsch in een oplage van 50 genummerde exemplaren (dit is nr. 3). Omslag vlekkig en verkleurd. De Jong 234.
12. Pontus en de dieren en ander proza. Drie prozastukken. Den Haag, D.A. Daamen, 1942. 72 p. Halflinnen met stofomslag. 1e druk. Uitgezocht en voorzien van een inleidende notitie door G. Kamphuis. (Met tekeningen, initialen en vignetten door Henk Krijger). Niet-clandestiene uitgave gezet uit de Garamont en gedrukt op houthoudend romandruk in zwart en blauw.
Bijgevoegd: 13. Originele foto (kiekje) van J.K. van Eerbeek en P.J. Risseeuw op de oude Pier van Scheveningen, opgeplakt op getint papier met doorgestreept bijschrift ‘Vacantie van letterkunde of letterkundige vacatie?’ en aantekeningen voor publicatie in een tijdschrift.
En: 14. C. Bregman: J.K. van Eerbeek. Kampen, Kok, [1979]. 80 p. Geïllustreerd. Naam voorin.
15. J.K. van Eerbeek: Huis van bewaring. Verhalen. Gekozen en ingeleid door Hans Werkman. = Liter. Christelijk literair tijdschrift. Nr. 22/23. 2002. 144 p. Geïllustreerd.
16. Hans Werkman: De haven uitgraven. De wereld van J.K. van Eerbeek, schrijver (Meindert Boss 1898-1937). Hilversum, Verloren, 2004. Ingenaaid. 568 p. Geïllustreerd. Gesigneerd door de auteur.

8. EIJK, Hans van Klein onbehagen. (Met twee houtsneden van de auteur). Banholt, (In de Bonnefant), 1978. Cahiersteek. (8) p. Met de hand gezet en gedrukt in groen en zwart in een oplage van 75 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 15
* ‘Je vlucht naar andere plaatsen,/ Zoekt verder, licht bevreesd,/ En vergeet je af te vragen:/ Ben ik daar ook geweest?’. Een van de eerste uitgaven van deze private press, voorzien van twee mooie kleurenhoutsneden verwijzend naar het Zuidlimburgse heuvelland.

9. (FILM). BINGER-CANTOR, Bettina Twaalf van de film. Afbeeldingen en beschrijvingen uit het leven der groote filmsterren, bijeengebracht door B. Binger-Cantor. Met een voorwoord van Luc Willink. Amsterdam, Meulenhoff, [1931]. Linnen met stofomslag. 240 p. waarvan 72 in zwartwit geïlustreerde fotopagina’s. 1e druk. Stofomslag aan de randen wat verbrokkeld. Tekstpapier iets roestig. Boekhandelsmerkje van Visser & Co. in Weltevreden-Bandoeng.
€ 35
* Mooi fotomontage-stofomslag en vele fraaie foto’s van filmsterren als Greta Garbo, Marlene Dietrich, Maurice Chevalier, Harold Lloyd, maar ook Truus van Aalten. Samengesteld door Bettina Binger-Cantor (1875-1942), de weduwe van de Nederlandse filmmaker Maurits Binger.

10. GERBRANDY, Piet Een zijpad in het woud. Banholt, (In de Bonnefant), 2006. Verguld halfleer en halflederen voorrand in papieren foedraal (Binderij Phoenix). 32 p. Met de hand gezet uit de Dante en Michelangelo initialen en gedrukt door Hans van Eijk in rozenbottelrood en zwart in een oplage van 72 op de pers genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 145
* Eén van de 16 Romeins genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op handgeschept Losín, wonderschoon gebonden door Philipp Janssen van boekbinderij Phoenix. ‘Vind ik je lief op de fiets?’
Met twee verschillende prospectussen voor deze uitgave en de oorspronkelijke nota van de uitgever.

11. (HAAR, LANG). BORSTIUS, Jacob De predicatie van ’t lang-hayr gedaan door een voornaam gods-geleerde binnen een aanzienelijke stad genaamt ***. (Met een nawoord van M.M. Tóth-Ubbens, getiteld ‘Kaalkop of ruighoofd. Historisch verzet tegen het lange haar.’). Utrecht, Stichting De Roos, 1973. Linnen met stofomslag. 18,5 x 10,5 cm. 104 p. Typografie Fons van der Linden. Gezet uit de Van Dijck en gedrukt door Thieme op Bodoni in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug verschoten als altijd.
€ 15
* Vrij actueel onderwerp. Leeflang 94.

12. HOEK, Rouke van der Gedempt gejuich. Met een aquatint van Stijn Peeters. Banholt, (In de Bonnefant), 2005. Linnen (Binderij Phoenix). (2), 26 p. Gezet uit de Cochin en de Garamont en gedrukt op Zerkall koperdrukpapier in een oplage van 84 genummerde en door dichter en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 65
* Dit is nummer 5 van de oplage, een van de enkele exemplaren in een heellinnen band met vrolijke confetti op het voorplat – mooi! Gemaakt met een innovatief zetsysteem: door de antieke Monotype-gietmachine aan te sturen met een computer! Met prospectus en factuur.

13. (HOFMAN, P.A.H.). KENNEDY, Charles R. De dienstknecht in het huis. Moraliteit in vijf bedrijven (Theaterprogramma, 1926). Den Haag, Koninklijke Schouwburg, 1926. 22 x 14 cm. Geniet. 4 p. Gedrukt in goud, paars, grijs en zwart op getint papier. Wat nietjesroest, iets grauw.
Verkocht
* Fantastisch expressionistisch serieontwerp van Pieter A.H. Hofman, dat gedurende enkele jaren met kleine variaties door het Vereenigd Tooneel gebruikt werd. Ook het Wijdeveld-achtige binnenwerk is van Hofman, met zijn monogram getekend. Mooie advertenties voor piano’s, fonografen en radio’s.

14. JOHANNSEN, Ernst Vier van de infanterie. Hun laatste dagen aan het Westelijk front. Vertaald door Jhr. R.H.G. Nahuys. Met voorwoord van Ds. J.B.Th. Hugenholtz. Zeist, J. Ploegsma, 1929. Ingenaaid met stofomslag. 116 p. 1e druk. Omslag verkleurd een aan de randen wat versleten.
€ 25
* Aangrijpend, schokkend oorlogsboek met al even aangrijpend expressionistisch stofomslag.

15. KEMP, Mathias De groote drijver. Drama in acht tafereelen en negen perspectieven. Amsterdam, Uitgevers Maatschappij Holland, 1927. Ingenaaid. 112 p. 1e druk. Netjes.
Verkocht
* Met voorin een handgeschreven, gesigneerde opdracht aan Frans Erens, gedateerd ’28/XII/’26’.

16. KLAASSEN, Nel Tentoonstelling van werk van leerlingen van Kunstoefening Arnhem, School v. Beeld. Nyverh. Bouwkunst. 2 tot / met 9 Juni, Gebouw / De Korenbeurs, Toegang vry. (Lithografisch affiche). Arnhem, [Steendrukkerij] v/h Kluppell & Ebeling, [1926]. Poster, eenzijdig bedrukt. 67,0 x 51,0 cm. Originele lithografie in zwart en grijstinten gedrukt. Linksonder in de steen gesigneerd. Tweemaal gevouwen. Alle marges helaas beknabbeld, maar de afbeelding is vrijwel onaangetast.
Verkocht
* Drie vrouwen (muzen?). Bijzonder fraaie, grote affiche van de nog maar 19 jaar oude, vooral als beeldhouwster bekend geworden Nel Klaassen (1906-1989). Geen referentie teruggevonden.

17. (KOLLEWIJN, Dieuwke) Het lantrecht van Drenthe. Meppel, Jan Lensink, 1718 = [Assen, Provinciaal Bestuur van Drenthe, 1979]. Kunstenaarsboekband van twee soorten perkament en linnen. (123, 41, 64) p. Fotografische herdruk van de editie van 1718.
€ 150
* Opvallende kunstenaarsband van de bekende boekbindster en marmeraar (1918-2015), van roodgeverfd schaapsperkament met felrood linnen waarop ongekleurd kalfsperkament is aangebracht. Met goudgestempeld bloemetje op het voorplat en twee gouden grassprieten op de rug. Sneden met bruin besprenkeld. Achterin is met donker krijt een opdracht gekalligrafeerd van Dieuwke Kollewijn aan Wim Kersten, gedateerd ’20-11-’82’ (! wij denken aan het Bloemetjesgordijn).

18. LEEUW, Louis de Viert allen mede het Vaderlandsch Historisch Volksfeest te houden 3, 4 & 5 September 1919 te Arnhem. (Grote affiche). Kleurenlithografie gedrukt door Drukkerij A. van der Weerd. 110 x 77 cm. Aan de randen wat scheurtjes en kreukjes. Handgeschreven mededelingen op achterkant: ‘Den Heer Brands Buys/ Arnhem/ Ter Herinnering aan het Volksfeest’. Gevouwen.
€ 150
* Een vendelzwaaier maakt expressieve bewegingen bij het geluid van een trommel. Grappige voorstelling.

19. LEGER DES HEILS Twee geïllustreerde raambiljetten, eenzijdig bedrukt. Zonder plaats, Leger des Heils, (ca. 1910). 25 x 16 cm. Het Leger des Heils houdt zijne Zelfverloochenings-Aanvrage van 19 Maart tot 2 April 1910. Afbeelding van het Penningske der Weduwe. Het Leger des Heils houdt zijne Nationale-Aanvrage van 21 October tot 6 November. Met tekening van een schipbreukeling in doodsgevaar. Heel klein in pen gedateerd: 1911. Beide biljetten zijn gaaf.
€ 35
* Een ‘aanvrage’ is blijkbaar een collecte. Misschien overbodig te vermelden dat dit soort tere drukwerkjes zelden bewaard is gebleven. Twee museale mini-affiches!

20. (LUNS, Huib). AFFICHEKUNST Das Plakat. Sonderheft “Holländische Plakatkunst” September 1921. Berlin-Charlottenburg, Verlag Das Plakat, 1921. 28 x 22 cm. Origineel omslag. (16), (68), XX p. + 10 posters buiten de nummering. Rijk geïllustreerd in kleuren (en goud) en zwartwit. 1e druk. Rug wat versleten, enkele hoekkreukjes, verder zeer goed.
€ 85
* Bijzonder inhoudsrijk tijdschrift met talloze afbeeldingen van affiches en reclame. Het (Duitstalige) omslagartikel gaat over de Nederlandse monumentale affichekunst van 1914-1921, met kleurenillustraties van affiches van Lion Cachet, Albert Hahn jr., Leo Gestel, Richard Roland Holst, Molkenboer e.a. Ook het omslag is van Leo Gestel. Verder met kleurenprenten van Walter Riemer en Rudolf Koch (de kalligraaf) en fraaie art-deco-zeepverpakkingsontwerpen (in kleuren) van N. en K. Sauer, Max Körner en Joh.B. Maier. Zeer informatief, maximaal bladergenot!

21. NEDERLANDSE POËZIE IN HET HONGAARS Németalföldi költök antológiája. Hollandok, flamandok és frízek. (Keuze, inleiding en dichterlevens door István Bernáth). Boedapest, Móra Ferenc Könyvkiadó, 1965. 14 x 10 cm. Kunstleer. 344 p. Dundruk. 1e druk. Enkele ezelsoortjes.
€ 25
* ‘Een bloemlezing van Nederlandse dichters. Nederlands, Vlaams en Fries.’ Klein formaat, maar toch 250 pagina’s vertaalde gedichten van Heinric van Veldeke via Van Ostaijen, Buddingh’ en Burssens tot Claus, Lucebert en Campert. Ook met aandacht voor oorlogspoëzie van o.a. Roland Holst, Nijhoff en Jan Campert. Aparte Friese afdeling met o.a. Pieter Jelles Troelstra en Douwe Tamminga. In de biografie wordt veelal van de dichter ook de fonetische uitspraak van de naam gegeven.

22. NOOTEBOOM, Cees Allerzielen. Amsterdam/ Antwerpen, Atlas, (1998). Linnen. 400 p. 1e druk.
Verkocht
* Opdracht van de auteur aan museumdirecteur Rudi Fuchs en zijn vrouw, in zwarte inkt op de franse titel: ‘voor Nelleke/ en Rudi,/ deze dwalende zielen,/ Amsterdam,/ 27.10.’98/ (bloemetje)’.
Cees Nooteboom is ook lid van De Herenclub.

23. NOOTEBOOM, Cees Fantasma. (Met een genummerde en gesigneerde kleurenets van Sjoerd Bakker). (Banholt, In de Bonnefant, 1983). Verguld heelperkament met twee horizontale fileten (Binderij Phoenix). (24) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt op handgeschept Barcham Green in een oplage van 75 op de pers genummerde exemplaren, gesigneerd onder het colofon. 1e druk.
€ 350
* Naast de schitterende boekband van goudbruine, ruwe Thaise zijde maakte David Simaleavich van Binderij Phoenix een aantal (elf) extra luxe-exemplaren in heelperkament: de twee horizontale, iets rafelige gouden banden maken deze boekband subtiel opmerkelijk. Een van de mooiste marge-uitgaven, een ingetogen verhaal met Japans ogende ets. Met prospectus.

24. NOOTEBOOM, Cees The Following Story. Translated from the Dutch by Ina Rilke. (Gesigneerd met handgeschreven opdracht aan Greg Gatenby). (Londen), Harvill, (1994). Garenloos. 98 p. 2e druk. Handtekening en jaartal op voorste schutblad.
€ 30
* Opdracht van de auteur in zwarte inkt op pagina (3): ‘for Greg,/ how nice to be in Toronto/ again,/ cees n./ Nov. 28. 1994’. Aan de dichter Greg Gatenby, die veel schrijversfestivals organiseerde in Canada en zelf ook veelvuldig op Europese festivals optrad.

25. NOOTEBOOM, Cees Ritualer. Pa dansk ved Tim Kane. Kopenhagen, Lindhardt og Ringhof, 1987. Ingenaaid. 180 p. Niet afgesneden. 1e druk. Keurig.
€ 25
* Deense vertaling van Rituelen. Mooi boek, maar met twee dikke fouten op de voorkant (en één op de rug).

26. NOOTEBOOM, Cees Rituals. A Novel. Translated by Adrienne Dixon. (With a Publisher’s Note). Baton Rouge, Louisiana State University Press, (1983). Linnen met stofomslag. xii, 148 p. 1e druk.
€ 50
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘voor Tineke en Leo/ Vroman,/ Cees/ April 83’. Naast zijn naam tekende Nooteboom een bloemetje.
Leo Vroman was in 1957 een van de getuigen bij het huwelijk tussen Cees Nooteboom en Fanny Lichtveld, dat zich voltrok in de Scottish Presbyterian Church in New York.

27. NOOTEBOOM, Cees Roads to Santiago. Spanish travels. Translated from the Dutch by Ina Rilke. (Met opdracht aan Leo en Tineke Vroman). New York/ San Diego/ Londen, Harcourt Brace & Company, (1997). Karton met stofomslag. (14), 354 p. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de auteur op de titelpagina: ‘voor Tineke, voor Leo [Vroman],/ met oude liefde,/ N.Y. 22 Mei 1997/ ‘. Op de plaats van zijn naam tekende Nooteboom een bloemetje. De boekenlegger is blijven steken tussen pagina’s 44-45. Over Spanje, zijn landschap en geschiedenis.

28. NOOTEBOOM, Cees, en Leo VROMAN Brooklyn Responsorium. Banholt, (In de Bonnefant), 1990. Linnen (Binderij Phoenix). 32 p. Met de hand gezet uit de Bembo en de Diotima en gedrukt in rood en zwart op Zerkall in een oplage van 90 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 75
* Twee gedichten van Leo Vroman met reacties, een in poëzie, een in proza, van Nooteboom. Een van de 35 exemplaren, gebonden in heellinnen. ** Een ingenaaid exemplaar (een van 34 met een omslag van Japans vezelig papier) is verkrijgbaar voor 50 euro.

29. (NOOTEBOOM, Cees). ENGELSEN, Jacomijn den Portret van Cees Nooteboom. Houtsnede. Gedrukt in een oplage van 25 genummerde en gesigneerde exemplaren. Beeldformaat 15 x 15 cm. L.o. genummerd ’12-25′ en getiteld ‘”C: Nooteboom”‘. R.o. gesigneerd en gedateerd ‘Jacomijn den Engelsen 2007’. Ingelijst achter glas (45,5 x 36,5 cm).
€ 100
* Portret vervaardigd in een zeer arbeidsintensieve, pointillistische techniek en in een grote lijst gevat.

30. [PLOEG Jr., Henk] Ministers droom. Utrecht, H. Ploeg, [1922]. Geniet. 32 p. Omslagillustratie en tekeningen in de tekst door Henri Pieck. 1e druk. Omslag met gerepareerd scheurtje, wat vlekjes.
Verkocht
* Een door Charles Dickens geïnspireerd winterverhaal ten bate van drankbestrijding, over de nachtmerrie van een minister van Financiën – met de nodige Haagse couleur locale. Naar alle waarschijnlijkheid geschreven door de op de laatste pagina genoemde uitgever, Henk Ploeg jr. (1894-1976), die jarenlang secretaris van de Vereeniging tot Afschaffing van Alcoholhoudende Dranken was, en daarna decennialang wethouder van Utrecht. Leuk om cadeau te geven aan iemand die bij het Ministerie van Financiën werkt! Mooie illustraties van Henri Pieck. Op de voorkant het Torentje bij het Binnenhof met portretten van tien bekende politici.

31. (PRESSER, J.). PÉRÈS, J.B. Comme quoi Napoléon n’a jamais existé oud grand erratum source d’un nombre infini d’errata, à noter dans l’histoire du xixe siècle par J.B. Pérès. Met een ten geleide van J. Presser. (Gesigneerd met een handgeschreven opdracht van Presser). Amsterdam, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 1969. Geniet met omslag. 20 p. 1e druk. Kreukje.
Verkocht
* Opdracht van Presser in balpen op de Franse titel: ‘Het eerste boek voor/ Doctorandus Jan de Rek/ In dankbaarheid en/ vriendschap,/ je “examinator”/ Jacques Presser/ 24.6.1969’.
Jan de Rek en Jacques Presser, leerling en leraar, kwamen samen de Tweede Wereldoorlog door. Noodgedwongen: Presser zat ondergedoken bij Jan en Kootje de Rek op de Veluwe. In 2010 verscheen postuum Pressers enige roman, Homo submersus. Een roman uit de onderduik. In deze verhulde autobiografie is Jan de Rek te herkennen als Wim de Bondt.

32. (PRINS, Jan) Andromache. Treurspel in vijf bedrijven van Jean Racine. Vertaling van Jan Prins. (Correctie-exemplaar). Antwerpen-Bilthoven, Ad. Donker, 1941 (=1944). Losse katernen, niet genaaid of gebonden. 60 p. Gedrukt in rood en zwart. Wat ezelsoortjes en andere gebruikssporen.
Verkocht
* Met een tiental correcties van de auteur, netjes uitgevoerd in rode inkt. De meeste betreffen drukfoutjes, enkele zijn inhoudelijk. Wellicht bedoeld voor een herdruk. Dit is een clandestiene uitgave met vervalst jaar. Met notitiebriefje van de verzamelaar A.J. Eschauzier. De Jong 684.

33. PRINS, Jan Drie bevrijdingsgedichten. Bilthoven, Donker, 1945. Halflinnen. 20 p. 1e druk. Wat roest.
Verkocht
* Eén van de 100 genummerde en gesigneerde exemplaren.

34. REVIUS, Iacobus Het hoghe liedt Salomons. In Nederduytsche Gesangen gebracht door Iacobum Revium. Met houtsneden door Bert Bouman. (Luxe-exemplaar op Ingres). Den Haag, Stols, 1946. Halfperkament met goudstempel. 80 p. Gedrukt in rood en zwart in een oplage van 1000 genummerde exemplaren. Platten iets verkleurd.
Verkocht
* Onder het colofon is met de hand geschreven: [NO.] ‘X der 15/ op Ingres’. Voorin de handtekening van Bert Bouman, die daaronder met een mooi ontwerpershandschrift ‘de houtsneden in dit boek zijn gesneden in het jaar 1945’ schreef. Van Dijk 715.

35. ROLAND HOLST, Henriëtte (Als:) Henriëtte van der SCHALK Sonnetten en verzen in terzinen geschreven. (Amsterdam, Scheltema en Holkema, 1895). Halflinnen. (18), 128 p. Gedrukt in rood en zwart door Joh. Enschedé. Boekversiering door R.N. ROLAND HOLST. 1e druk. Debuut. Enigzins gemaltraiteerd: er zit een duidelijke breuk in het voorplat, het rugetiket is grotendeels verdwenen, en er staat een uitgegumde, maar toch duidelijke datum op de titel (29/1 ’96). Ook wat vlekjes en scheurtjes en plaatselijke verbruining.
Verkocht
* Op de eerste pagina van het boekblok staat een stempel ‘Present exemplaar/ ter bespreking’ wat de vroege datering verklaart: het boek verscheen begin januari 1896. Ondanks de staat: een van de kernboeken uit de opbloeiende Nederlandse boekdrukkunst – haptisch aangenaam met zijn ruige, romige, golvende papier en eigenzinnelijke typografie! Braches 960107.

36. RUETER, Pam G. Pam-fletten. Bokkesprongen in rijm en beeld. (Met 14 houtgravures door Pam G. Rueter). [Nijmegen], Gaillarde Pers, 1972. Ingenaaid. Op Chinese blokboekwijze gebonden. Gedrukt in een oplage van 100 genummerde en door de dichter-kunstenaar gesigneerde exemplaren op diverse soorten Japans papier: de houtgravures werden van de blokken gedrukt op Sekishu Shi, de tekst op geel Kyoto en het omslag is van Haruki. 1e druk. Omslag (als altijd) een beetje roestig.
Verkocht
* Fabeldieren op rijm en afgebeeld in houtgravure, waarbij vaak de erotiek niet wordt geschuwd. Met prospectus, waarop een vijftiende houtgravure is afgedrukt (zie de foto). Tweede uitgave van de Gaillarde Pers, een heel mooi luxe boekje.

37. SALZMANN, Christian Gotthilf Voorbeelden van goed gedrag jegens God en de menschen, in aangename verhalen en eenvoudige voorschriften voor kinderen van tien tot veertien jaren. Volgens de leerwijze van Salzmann. Uit het Hoogduitsch. Met platen. Amsterdam, J.C. van Kesteren, 1821. Versleten halfleren bandje met voorop een etiket met het woord ‘Prix’. VIII, 196, (2) p. Met 4 handgekleurde stippelgravures van H. de Flines, gegraveerd door P.H.L. van der Meulen jr. 3e druk. Band flink versleten, het roze leer bepoteld met potlooddroedels. Wat ezelsoortjes en andere gebruikssporen.
Verkocht
* Met beschadigde ‘Tweede Eerprijs voor Naarstigheid’ (alleen de bovenste helft) van het Stadsinstitut van Opvoeding en Onderwijs te Hattem (de houtgravure is een mooi zinnebeeld van die naarstigheid) op naam van (J.) Burges van der Sleesen. Een boekje vol kennis en nuttige aansporingen voor kinderen met fijnzinnige illustraties in kleuren. Achterin een boekenlijst met geschikte kindergeschenken. Er ontbreekt een blad met errata.
Niet perfect met al zijn sporen van jeugdig benutten, maar een kleurig, aanminnig opvoedboekje uit de vroege biedermeiertijd!

38. SHAKESPEARE, William Richard III. Treurspel van William Shakespeare vertaald door A. Roland Holst. (Met een portret-vignet door J. Franken Pzn.) Brussel/Maastricht, Stols, 1929. Linnen (uitgeversband, omslag meegebonden – beide naar ontwerp van W.J. Rozendaal). 176 p. 1e druk.
€ 75
* Eén van de 25 genummerde luxe-exemplaren op Hollandsch papier van Pannekoek. Gezet uit de Garamond. Van Dijk 193.

39. SHAKESPEARE, William Storm. Een spel van tooverij. (1/10 luxe-exemplaren). Maastricht/ Brussel, Stols, 1930. Verguld donkerblauw heelleder (origineel omslag meegebonden). Kop verguld. (4), 112, (6) p. Niet afgesneden. 1e druk. Enkele lichte schaafplekjes aan de band.
€ 500
* Uit de bibliotheek van M. en A.H. Nijhoff. Eén van de 10 genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op Japansch papier en contemporain gebonden in staalblauw leer, de rug met vijf ribben (Louis Malcorps?). Van Dijk 228.

40. SLAUERHOFF e.a., J. Twintig Noord- en Zuid-Nederlandsche verhalen. Samengesteld en ingeleid door Constant van Wessem. Utrecht, J. Bijleveld, 1930. Linnen met stofomslag. 316 p. Verhalen van o.m. Antoon Coolen, Den Doolaard, Jan Engelman, Aart van der Leeuw, Marsman, Mau Marssen, Du Perron, Maurice Roelants, Slauerhoff, Theun de Vries, Beb Vuyk, Gerard Walschap, Van Wessem zelf, Gerard Wijdeveld en Elisabeth Zernike. 1e druk. Omslag gekreukt en beschadigd, rooddruk op de rug verbleekt.
€ 45
* Het zeldzame stofomslag is modernistisch vormgegeven met 16 auteursportretten, onder meer van Slauerhoff, Marsman, Coolen, Den Doolaard, Theun de Vries, Du Perron en Beb Vuyk.

41. SZÉKELY, László, & SZÉKELY-LULOFS, Madelon Tropenfieber. Roman. (Met opdracht van M. Székely-Lulofs). Bremen, Carl Schünemann, (1950). Linnen met stofomslag. 276 p. 4e druk. Stofomslag nogal beschadigd.
€ 60
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van M. Székely-Lulofs aan Uitgeversmaatschappij Elsevier op de titelpagina: ‘met de complimenten van/ de vertaalster der Nederlandse/ uitgave/ M.W. Székely-/ Lulofs/ 1951.’ Duitse vertaling van Öserdöktöl-Ültetvényekig door Mirza von Schücking. De Nederlandse vertaling van het boek van haar echtgenoot door Madelon Székely verscheen onder de titel Van Oerwoud tot Plantage in 1935. Opdrachten van Székely-Lulofs komen zelden voor.

42. VROMAN, Leo De gebeurtenis en andere gedichten. (Gesigneerd met handgeschreven opdracht en tekening van Vroman voor Jan en Gertrude Starink). Amsterdam, Querido, 2001. Ingenaaid. 176 p. 1e druk.
Verkocht
* Opdracht van de auteur in balpen op de Franse titel: ‘Alles is een prelude,/ ook dit, voor Jan en Gertrude [Starink],/ met omhelzingen,/ Leo/ Tilburg,/ 12 juni ’01’. De handtekening ‘Leo’ is tegelijk een zelfportretje, dat uit een ader lijkt te kruipen.
Jan Starink was docent Nederlands en hoofd van de culturele afdeling van de KRO Radio. Zijn vrouw Gertrude was dichter.

43. ZWAGERMAN, Joost Langs de doofpot. (Gesigneerd met handgeschreven opdracht). Amsterdam, De Arbeiderspers, (1987). Ingenaaid met flappen. 56 p. 1e druk.
€ 35
* Opdracht van de auteur in zwarte inkt op de franse titel: ‘Voor Ciska [Matthes]/ Liefs,/ Joost’.
Ciska Matthes was korte tijd redactiesecretaris van het in 1986 opgerichte tijdschrift Adem. Haar geliefde Rogi Wieg, Zwagermans boezemvriend, was een van de oprichters. In het eerste nummer van Adem publiceerde Zwagerman twee gedichten.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 28 mei 2020 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: