antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 904: Heelleer en -perkament

Zachte velletjes, koele velletjes… Banden bekleed met leer en perkament, daar krijg je de meest sensuele boeken van. Boeken die qua gestalte het meest op mensen lijken. Ze staan in het midden, tussen de lezer en de beschrevenen, en fungeren als bril, als tuurbuis om de lezer in de juiste ontvankelijkheid te brengen. Oude velletjes, jonge velletjes… ze vertonen ook de ouderdomssporen die mensenvelletjes door het leven oplopen.

Lederen en perkamenten boekbanden vallen op, ze vallen in je smaak of niet, en hier kunt u onderzoeken wat het geval is.
We hebben een keus gemaakt van veertig geheel in leer of perkament gebonden boeken, zowel prijzige als koopjes.


1. BALKT, H.H. ter Op de Rotonden. Banholt, (In de Bonnefant), 1996. Blauw geverfd perkament met blauwe belettering (Binderij Phoenix). (4), 64 p. Met de hand gezet en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 100 (= 103) op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit is één van de 12 Romeins genummerde (plus drie op naam) luxe-exemplaren, door Binderij Phoenix gebonden in een bijzondere band van BLAUW GEVERFD HEELPERKAMENT. Dit exemplaar werd gesigneerd door de dichter onder het colofon.
Bovendien mét het bijbehorende verkeersbord D1, dat meestal ontbreekt: Blauw bord met witte rand en drie pijlen (rotonde; verplichte rijrichting). Doorsnede 40 cm. Het bord is zodanig bewerkt dat het rechtop kan staan: onderaan is een deel van circa 10 cm omgevouwen. Met dank aan Hans van Daalen (van de helaas ter ziele gegane Boekhandel Minotaurus aan de Sint Antoniesbreestraat in Amsterdam, tempel der bibliofielen) die ons dit bord ten geschenke gaf en ons erop wees dat het toch écht bij het door ons aangeboden luxe-exemplaar hoort.

2. (BERSERIK, Herman). MIDDELKOOP, J.J. 60 jaar Reineveld. 1893 – 29 juni – 1953. Delft, Machinefabriek Reineveld N.V., 1953. Gedecoreerd perkament. 52 p. Rijk geïllustreerd. Met uitklapbare stamboom. 1e druk. Hoekje aan achterkant gedeukt.
€ 35
* Mooi verzorgd gedenkboek. Dit exemplaar is gebonden in luxe perkamenten band, met goud en rood bedrukt. Heldere vijftigerjarentypografie van Frits Stapel. Tekeningen van Herman Berserik.

3. (BIELKINE, Vladimir). BAROJA, Pío Sacha. (El mundo es ansí). Amsterdam, Becht, 1937. Heelperkament met opdruk in kleuren (zoals bij de uitvoering in linnen), omslag meegebonden (ontwerp van Vladimir Bielkine). In bijbehorend kartonnen foedraal bekleed met gemarmerd papier en wit linnen randen. 220 p. Kop verguld. Niet afgesneden. Gedrukt op stralend wit geschept papier van Van Gelder. 1e druk. Zeer mooi exemplaar.
Verkocht
* Met ‘Baarn, 20 Sept. 1937’ gedateerde inscriptie van de vertaler, J.L. Pierson ‘met buitengewone appreciatie voor deze fraaie uitvoering’, aan een ongenoemde, die kennelijk betrokken was bij de productie van het boek – hetzij de tekenaar van het omslag, Vladimir Bielkine (deze Russische kunstenaar woonde van 1924-1947 in Nederland), hetzij uitgever Becht, of inleider prof. Van Dam. Mogelijk heeft de (zeer welgestelde) Pierson enkele exemplaren op Van Gelder laten drukken en in perkament laten binden; in de Brinkman wordt deze bindwijze niet genoemd.

4. BOUTENS, P.C. Bezonnen verzen. Haarlem, Joh. Enschedé, 1931. Verguld heelleder. Kop verguld. Onafgesneden. Edele typografie van J. van Krimpen. (4), 100 p. 1e druk. Rug wat donker geworden.
Verkocht
* Gedrukt op schitterend Keizerlijk Japans papier in terughoudend-brilliante typografie van Jan van Krimpen. Dit is een van de 30 luxe-exemplaren op ‘Japansch’, voornaam gebonden in lichtbruin geitenleer. Deze luxe-editie kostte bij verschijnen eind 1931 maar liefst 30 harde guldens. Rijkse 2.105.

5. BOUTENS, P.C. Oud-Perzische kwatrijnen. (Met een (portret-)houtsnede van J. Franken Pzn.). Den Haag, (A.A.M. Stols), 1926. Rijk verguld heelleder in (later) foedraal. Kop verguld. (6), CVIII p. Gezet uit de Garamond en gedrukt door Boosten & Stols in rood en zwart in een oplage van 125 genummerde exemplaren. 1e druk. Rug licht verschoten.
Verkocht
* Genummerd ‘IJ’ (= Romeinse 2) en gesigneerd door de schrijver. Een van de 45 Romeins genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren op keizerlijk Japans, gebonden in een zeer fraaie meesterboekbindersband van gepolijst en goudgestempeld bordeauxrood geitenleer (met een kundig gestempeld lijnenspel met hoekmotiefjes aan de binnenkant). Rijkse 2.88. Van Dijk 65.

6. BOUTENS, P.C. Verzamelde werken. (1/120 van de luxe-editie in perkament). Haarlem/ Den Haag, Enschedé/ Boucher, 1943-1954. Zeven delen. Verguld heelperkament. Koppen verguld. Niet afgesneden. 2500 p. Gedrukt in een oplage van 1060 genummerde sets. Met prospectus.
€ 750
* Eén van de 120 Romeins genummerde exemplaren op speciaal voor deze luxe-editie vervaardigd papier met watermerk ‘P.C. Boutens’ en bovendien één van de weinige exemplaren in heelperkament. De delen zijn verschillend genummerd, tussen III en XXI. Oogstrelende serie in ferme banden.

7. BRAAK, Menno ter Man tegen man. (Luxe-exemplaar). Brussel, A.A.M. Stols, 1931. Contemporaine herbinding in blind rood heelmarokijn. 224 p. 1e druk. Rug verbleekt, leer heeft aan de randen een paar lichte beschadigingen. In het boek enkele vlekjes.
Verkocht
* Dit is een van de 15 Romeins genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op geschept papier. Serie Standpunten en Getuigenissen.

8. (BRUNELLESCHI, Umberto). SOULAGES, Gabriel Le malheureux petit voyage. Agrémenté de quinze illustrations en couleurs de Brunelleschi. Paris, l’Estampe moderne, 1926. Parijs, l’Estampe Moderne, 1926.
Contemporaine luxe boekband van gepolijst marokijn met drie verhoogde banden, gedecoreerd in gemengde stijl. Groot verguld neoclassicistisch siervignet aan beide zijden. Rug verguld en blindgestempeld in een strakke, late art nouveau-versiering. Japanse zijden doublure en dubbele gemarmerde schutbladen. Kop verguld. Leeslint. Origineel omslag en rug meegebonden. Met 16 (incl. omslagillustratie) kleurrijke pochoirs, 11 kleine pochoir-eindvignetten en in de notenafdeling 14 zwartwitte vignetten. Gedrukt in 500 genummerde exemplaren; dit is een van de 434 op Arches-papier. Band wat verkleurd bij rug en rand. Exlibris van verzamelaar Johan Souverein.
€ 850
* Pochoir is een vooral in het Frankrijk van de de eerste helft van de 20e eeuw veelgebruikt sjabloonprocedé om betaalbaar kleurenprenten in hoge kwaliteit te reproduceren. Deze klassieke roman, die speelt tijdens Lodewijk XIV, is een van de mooiste pochoirboeken met zijn verfijnde, licht-erotische illustraties van Brunelleschi – en bovendien voorzien van een mooie en interessante luxe band.

9. CAPELLEVEEN, Paul van Altijd Commentaar. Amsterdam, Rothschild & Bach, 1991. Limp vellum. Met (ietwat versleten) schuifhoesje. 116 p. 1e druk. Klein hoekje bovenaan gedeukt.
€ 150
* Dichtbundel, een van de vijftien luxe-exemplaren gebonden in heelperkament door Binderij Phoenix, met in een meegebonden envelop achterin een rijmprent: een schitterende, uitvouwbare kleurenets van Cora Euser op flinterdun Japans papier met een gedicht, ‘Fragment van een koningsdrama’. Colofon (met witte inkt in de meegebonden envelop gedrukt) gesigneerd door dichter en kunstenaar.

10. COUPERUS, Louis Nagelaten werk. Bijeengebracht door Richard Erbe [= Ronald Breugelmans]. (Luxe-exemplaar). Assen/ Amsterdam, Van Gorcum, 1975. Heelleer (zonder schuifhoes). (12), 206 p. 1e druk. Naam vorige eigenaar op binnenzijde voorplat.
Verkocht
* Eén van de 75 genummerde luxe-exemplaren in leder gebonden.

11. DAUM, P.A. (als:) MAURITS Goena-goena. Oorspronkelijke roman. Leiden, A.W. Sijthoff, [1895]. Verguld zwart heelmarokijn (F.H. Danner, 2001). (4), 222 p. 2e, herziene druk. Vage afdruk van bibliotheekstempel op titelpagina en p. 1. Enkele vlekjes in het binnenwerk.
Verkocht
* Daums bekendste en meest gelezen roman, over een jonge weduwe die middels de ‘stille kracht’ een man probeert te veroveren. Het boek is in 2001 door de Utrechtse boekbinder F.H. Danner van een keurige, nieuwe heelleren band voorzien.

12. DAUM, P.A. (als:) MAURITS “Ups” en “Downs” in het Indische leven. Goedkoope uitgave. Batavia/ Amsterdam, G. Kolff & Co./ Loman & Funke, 1893. Verguld donkerrood heelmarokijn (F.H. Danner, 1997). IV, 298 p. [3e druk]. Hoekjes van titelpagina aangevezeld met Japans papier.
Verkocht
* Rijkdom en verval in Indië. Het boek is in 1997 van een keurige nieuwe band voorzien door de binder F.H. Danner.

13. EMANTS, Marcellus Lilith. Gedicht in drie Zangen. Haarlem, W.C. de Graaff, [1879]. Herbonden in heelleer met behoud van het originele omslag (voor- en achterzijde). (4), 66 p. 1e druk. Omslag gekreukt en aan de voorzijde gedoubleerd, maar het is compleet.
Verkocht
* Zeer kwetsbaar boek in kwartoformaat, herbonden in 1997, maar zo goed als men zich maar kan wensen – door de Utrechtse binder F.H. Danner. Fraai uitgevoerd met het omslag in groen, rood en zwart en om elke tekstpagina een rood kader.

14. FABRÈS, Oscar Aux Indes Néerlandaises. [Amsterdam, P.N. van Kampen, 1933]. 25 x 20 cm. Bewerkt heelleer. 40 p. Geïllustreerd. 1e druk. Schutbladen verbruind.
Verkocht
* Dit is niet de speciale luxe-uitgave (100 exemplaren) met handgekleurde platen, maar een (mogelijk uniek) exemplaar gebonden in leer, waarop de grote omslagprent van Fabrès (de auteur tekenend, gezeten in een palm) in reliëfdruk op het voorplat is aangebracht. Tevens een vignet in dezelfde uitvoering achterop (de tekenaar met zijn onafscheidelijke hoedje uitgebeeld als slapende papegaai, gezeten op een vulpen).

15. GIDE, André; JEUNESSE, Ernest La; BLEI, Franz In Memoriam Oscar Wilde. Herausgegeben von Franz Blei. Leipzig, Insel, 1904. Verguld heelleder. Kop verguld. (8), 100 p. Gedrukt in een oplage van 800 genummerde exemplaren. 1e druk. Rug verschoten, voorrand gesleten.
€ 25
* Uit de bibliotheek van Martinus en Antoinette Nijhoff. Met de handtekening van Marie Wind-de Bruyne, de moeder van Antoinette Nijhoff-Wind, en een doorgestreept adres, Frankenslag 115 in Den Haag. In onbekend handschrift vier citaten op voorste schutblad en p. (99).

16. GOES, Frank van der Journalistiek werk uit de jaren 1933-1938. Amsterdam, Wereldbibliotheek, 1940. Rijkverguld groen heelleer. 104 p. Met portret. Gedrukt op stevig, getint papier. 1e druk.
Verkocht
* Curieus: een luxe-exemplaar van een schaars in-memoriamboek verschenen na het overlijden van de socialistische journalist, een anti-Duits boek dat drie maanden vóór de nazi-inval gereedkwam.

17. (KLEUKENS, C.H.). GOETHE, J.W. von Goethes Lieder. München / Darmstadt, Kurt Wolff Verlag / Ernst Ludwig Presse, 1920. ‘Die Stundenbücher’ nr. 2. Rijkverguld heelmarokijn (Emil Preetorius). Kleurrijk gemarmerde schutbladen. (2), 142 p. Met de hand gezet door Christian Heinrich Kleukens uit de Kleukens Antiqua en gedrukt in rood en zwart op getint geschept papier in 350 exemplaren. Met exlibris (rond, zonder naam, alleen met een heraldisch wapenschild) op de binnenkant van het voorplat. Rug verkleurd en met geringe slijtplekjes. Hoeken en randen ook iets versleten.
Verkocht
* Gracieuze boekband van gepolijst, zacht zwart leder met elegant ontwerp van Preetorius. De letter Kleukens Antiqua is ontworpen door Friedrich Wilhelm Kleukens, de broer van Christian Heinrich.

18. KLOOS, Willem Honderd verzen en Okeanos. (Met een originele ets (portret van Kloos) door Willem Witsen). Amsterdam, [W. Versluys], 1909. Origineel kalfsleer met goud- en blindstempeling naar ontwerp van Theo Nieuwenhuis. Alle sneden verguld. (8), 134 p. Gedrukt in een beperkte, genummerde oplage (dit is nummer 7) op Japans papier. 1e druk. Ex libris verwijderd aan binnenzijde voorplat. Mooi exemplaar.
Verkocht
* Bijzonder exemplaar: het leer van de band, goudbruin marokijn (geitenleer), is van betere kwaliteit dan het gewoonlijke (ook mooie) gladde kalfsleer. Er bestaan overigens ook exemplaren in ongekleurd varkensleer. Luxueuze prachtuitgave, aangeboden door een feestcommissie aan de dichter voor zijn vijftigste verjaardag. Het binnenwerk werd door Nieuwenhuis voorzien van vignetten en getekende gedichtnummering. Met een aangrijpend portret dat je diep in de ogen kijkt. Braches Bouwstoffen 1601.

19. (KOMRIJ, Gerrit). CARRINGTON, Charles Les dessous de la pudibonderie anglaise. Expliqués dans: les divorces anglais ou procès en adultére jugés par le banc du Roi et la Cour Ecclésiastique d’Angleterre. Parijs, Charles Carrington, 1898. Herbonden in heelleer met gemarmerde platten. XXIV, 108; XXX, 288, XII p. Origineel omslag meegebonden. Met twee frontispices in houtgravure naar J. Wely. Niet afgesneden. 1e druk. Klein vlekje op voorplat. Oud omslag vlekkig en wat versleten. Eerste pagina’s marginaal watervlekkig. Minuscuul exlibris van Gerrit Komrij op binnenzijde voorplat.
€ 90
* Collectie smakelijke anekdotes over de ‘Engelse preutsheid’, gedistilleerd uit de scheidingsprocessen van bekende Britten. De voor de Engelse preutsheid naar Parijs gevluchte uitgever Charles Carrington was waarschijnlijk ook de samensteller van dit boek. Dit exemplaar is afkomstig uit de immense boekenverzameling van Gerrit Komrij, die het in Portugal van deze eenvoudige luxe-band heeft laten voorzien.

20. LEOPOLD, J.H. Verzen. (Bezorgd door P.C. Boutens). [Den Haag, P.C. Boutens], 1912. Perkament. (8), 124 p. Gedrukt in rood en zwart door Eduard Verbeke in Brugge in een oplage van slechts 80 exemplaren. 1e druk. Band schoongemaakt en van nieuwe (goudgroene) linten voorzien, en van nieuwe (driedubbele) schutbladen.
Verkocht
* Wonderschone, klassieke dichtbundel, een monument van de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Uitgegeven door P.C. Boutens naar de publicaties in De Nieuwe Gids, buiten medeweten van de auteur. Rijkse 2.167.

21. MAARTENS, Maarten Harmen Pols. Peasant. London, Methuen, 1910. Rijkverguld kalfsleer met gemarmerde schutbladen (Sotheran & Co.). (4), 324 p. Kop verguld. 1e druk. Rug wat verkleurd, watervlek op achterzijde (weinig hinderlijk). Randen vertonen iets slijtage. Wat roest.
€ 140
* Fraai presentatie-exemplaar voor de schilderes Thérèse van Duyl-Schwartze, met als opdracht de bijbelspreuk ‘S. Mat. X – 42.’! Gedateerd ’22-V-11′ en gesigneerd ‘M.M.’ De Nederlander J. van der Poorten Schwartz (1858-1915) schreef onder zijn pseudoniem Maarten Maartens een flink aantal vrij succesvolle romans in het Engels. Hij was zeer welgesteld en bewoonde het kasteelachtige landhuis Zonheuvel bij Doorn, dat hij zelf had laten bouwen.
Mattheus X:42 zegt, volgens de Statenvertaling: ‘En zo wie een van deze kleinen te drinken geeft alleenlijk een beker koud water, in den naam eens discipels, voorwaar zeg Ik u, hij zal zijn loon geenszins verliezen.’

22. MALLARMÉ, Stéphane Oeuvres complètes. Poésie-Prose. Texte établie et annotée par Henri Mondor et G. Jean-Aubry. [Parijs], Gallimard, 1961. Verguld leer met leeslinten, papier en omslag van rhodoid (dat is een Franse benaming voor een soort doorzichtig plastic), in origineel foedraal. Gedrukt op bijbeldrukpapier. XXVIII, 1660 p. Met chronologie, bibliografie, iconografie, notities en varianten.
Verkocht
* Bibliothèque de la Pléiade.

23. (MEYER, Wybo). BERNER, Else Wellen. Mit Vorwort von Georg Hermann. Bussum, Stols, 1927. Verguld en gemarmerd heelleer (ontwerp Wybo Meyer). (2), 38 p. Gedrukt in rood en zwart in 300 genummerde exemplaren. 1e druk. Schutbladen zoals altijd gebobbeld, enkele slijtplekjes op de gevoelige hoekjes, verder mooi.
€ 50
* Een van de 50 luxe-exemplaren in heelleer met een barokke galei op de voorkant, getekend door Wybo Meyer, met diens initialen. Met het prospectus van acht pagina’s, waarin het complete voorwoord van Georg Hermann gevolgd wordt door een gedicht en vijf citaten uit recensies. Else Scholte-Berner was de moeder van de schrijver Henrik Scholte. Van Dijk 106.

24. MIJNSSEN, Frans Dramatische studies. Deel I-III. (&) Huislijke haard. (&) Tooneelspelen. Bussum, C.A.J. van Dishoeck, 1906-1914. 5 delen. In perkament gebonden uitgeversbanden, uniform in goud bestempeld op rug en voorplat. (8), 136; (8), 126; (8), 120; (8), 76; (8), 188 p. Gedrukt op geschept papier. 1e drukken. Enkele banden staan iets open; in prima conditie.
Verkocht
* Alle vijf de boeken hebben een hartelijke handgeschreven, gesigneerde en gedateerde opdracht aan vriend en collega-auteur Herman Robbers en diens echtgenote Jet (Wilhelmina Henriëtte Liernur, 1868-1939). Huislijke haard is speciaal: ‘Aan hem wien dit spel/ is toegewijd en aan zijne/ lieve vrouw./ Amsterdam, 16 April 1907/ (handtekening)’. Dit boek is in druk aan Robbers opgedragen! Toneelschrijver Mijnssen (1872-1954) en romancier Robbers (1868-1937), goede vrienden, waren beiden actief in de Vereeniging voor Letterkundigen en beiden, als zakenlieden, mecenas voor mede-schrijvers en kunstenaars.
Deze luxe uitvoering niet in de Brinkman.

25. (MÖSSLY, Jaak). VAN DE VENNE, Jef Joseph Lefebvre en zijn werk. Antwerpen, Jaak Mössly, 1895. Versierd heelleer. 31 x 24 cm. (2), 144 p. Kop verguld. Schutbladen van glanzend kammarmer. Gedrukt op geschept papier. Met vele illustraties, deels op uitslaande platen. 1e druk. Tere boekband aan de randen wat versleten.
€ 150
* Een van de 25 genummerde exemplaren gedrukt op geschept Van Gelder-papier en bovendien gestoken in een zeer luxueuze band met een gesculpteerde Faam (met bazuin), gesigneerd J. Mössly. J.S.F. Lefebvre (1818-1891) was schepen van Openbare Werken in Antwerpen 1872-1891 en daarmee bouwheer van veel belangrijke gebouwen. Dit is een van de weinige boeken uitgegeven door Jaak Mössly (1853-1912), een groot boekbinder die patent had op luxueuze huldeboeken (zoals dit).

26. (MOZART, Wolfgang Amadeus). SCHURIG, Arthur Sieben Geschichten vom göttlichen Mozart. Mit einer Kupfertiefdruck-Nachbildung des Bronze-Medaillons von Leonard Posch – Mozart im Jahre 1789. Nürnberg, J.L. Schrag, 1923. 14 x 10 cm. Glad heelleer. 104 p. Kop verguld. Met zijdepapieren hemdjes. Rug verbleekt en aan een kant. Randen vertonen wat slijtage.
Verkocht
* Mooi boekje van de Mozart-biograaf Arthur Schurig (1870-1929), gesigneerd door de auteur. Een van de 50 genummerde en gesigneerde exemplaren in zacht, groen leer. Nürnberger Liebhaber-Ausgaben Nr. 1.

27. NERVAL, Gérard de Album Gérard de Nerval. (Bibliothèque de la Pléiade). [Paris], Gallimard, 1993. Verguld leer met leeslinten en de originele rhodoid-omslagen + origineel foedraal. 288 p. Rijk geïllustreerd. In goede staat, enkele gebruikssporen.
Verkocht
* Pléiade-album.

28. NERVAL, Gérard de Oeuvres. (2 delen). [Paris], Gallimard, 1974-1961. Verguld leer met leeslinten en de originele rhodoid-omslagen. Gedrukt op dundrukpapier. XXXVI, 1660; XIV, 1586 p. Met gedetailleerde inleidingen, noten en commentaar. In goede staat, enkele gebruikssporen.
Verkocht
* Compleet. Bibliothèque de la Pléiade.

29. OMAR KHAYYAM – Willy POGANY Rubaiyat of Omar Khayyam. Londen, George G. Harrap & Co. Ltd, ca. 1910. 17 x 12 cm. Rijk verguld en ingelegd kalfsleer. 96 p. Met ingeplakte zwartwitillustraties van Willy Pogany. Geheel bedrukt in bruin, elke pagina met een art-nouveau-decoratie. Niet afgesneden. Rug een beetje verbleekt, verder prima.
Verkocht
* Juweeltje: prachtband met subtiele illustraties.

30. (PARIJS). SCHIDROWITZ, Leo Sittengeschichte von Paris. Die Grosstadt, ihre Sitten und ihre Unsittlichkeit. Wenen / Leipzig, Verlag für Kulturforschung, 1926. 23 x 16 cm. Verguld zacht leer met stijlvolle, rijke goudopdruk. 304 p. Geïllustreerd. 1e druk. Het delicate leer is slechts weinig aangetast! Met een Duitstalige prospectus van de Amsterdam’sche Boek Centrale voorheen M. Tokkie jr., Amsterdam (8 p.), die in twee kleuren is geïllustreerd.
€ 120
* Typisch Duits-Oostenrijkse Sittengeschichte, waarin de zedeloosheid van Parijs met een zeker griezelend enthousiasme tot in de details wordt beschreven, en geïllustreerd met kunstwerken die je zelden ziet.

31. PRÉVERT, Jacques Oeuvres complètes. Alleen deel 1. [Parijs], Gallimard, 1992. Verguld leer met leeslinten, omslag van rhodoid en papier, in de originele schuifhoes. Dundruk. LXXXVI, 1454 p. Met uitgebreide inleiding, chronologie, noten en illustraties, sommige in kleur. Als nieuw.
Verkocht
* Bevat veel van de bekende liedjes van de dichter en filmschrijver Jacques Prévert (1900-1977), maar ook reproducties van zijn geïllustreerde boeken. Bibliothèque de la Pléiade.

32. RITSCHL, Giza Gedichten. Amsterdam, Versluys, 1905. Verguld heelperkament. 144 p. Niet opengesneden. 1e druk. Band heeft wat kleine vlekjes (zoals vaker).
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur aan een bewonderd collega: ‘voor/ Frans Netscher/ van/ Giza Ritschl/ Bloemendaal Maart 1918’.
De Hongaarse dichteres (1869-1942) woonde meer dan veertig jaar in Nederland, leerde Nederlands dichten, maar verloor nooit haar Hongaarse inborst.
We hebben ook een mooi exemplaar zonder opdracht voor € 28.

33. (RUETER, Georg). WERELDBIBLIOTHEEK Gedenkboek van het 25-jarig bestaan der Wereldbibliotheek. Amsterdam, N.V. Maatschappij tot Verspreiding van Goede en Goedkoope Lectuur, 1930. Oblong 23 x 28 cm. Verguld heelleer. VIII, 160 p. Gedrukt op kunstdrukpapier, het voorwerk in geel en zwart. Geïllustreerd. 1e druk. De uitstekende delen hebben lichte slijtage, het kwetsbare leer heeft heel kleine onvolkomenheden. Met het exlibris van Toos van Suchtelen-van der Werff, de tweede echtgenote van Nico van Suchtelen: een hert bij een waterstroom, gegraveerd in hout door Georg Rueter.
Verkocht
* Prachtige luxe-uitgave in rijk verguld donkergroen geitenleer naar ontwerp van Georg Rueter, die ook de typografie verzorgde én het schilderij van Leo Simons maakte, waarvan de kleurenreproductie dit boek siert. Dit gedenkboek is ook inhoudelijk interessant: het bevat fragmenten, foto’s en afdrukken van handtekeningen van zo’n 150 auteurs van de WB. Met uitgebreid, persoonlijk geschiedenisverhaal door SDAP-Tweede-Kamerlid A.H. Gerhard.
De gewone editie van het gedenkboek, in wit linnen, werd gratis uitgereikt. Deze luxe-versie bevat geen colofon en wordt niet genoemd in de NCC of het Boekblad, en werd kennelijk alleen aan enkele gelukkigen verstrekt.

34. (SAMBLANX, Ch. de). SCHAGEN, J.C. van Narrenwijsheid. Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese en Van der Zande, 1925. Verguld heelleer (Ch. de Samblanx). Origineel omslag meegebonden. 32 p. Gedrukt door Joh. Enschedé in rood en zwart in een oplage van 160 exemplaren. Typografie en initialen van J. van KRIMPEN. 1e druk. In uitstekende conditie.
€ 475
* ‘Ge hadt God en de wereld lief./ Toen sprong Uw bretel los.’ De eerste druk van de ontwapenende dichtbundel Narrenwijsheid, Van Schagens bekendste werk, in een prachtig klassieke luxe boekband van de Brusselse boekbinder Charles de Samblanx. Palladium-reeks.

35. SCHENDEL, Arthur van Maneschyn. (Den Haag, Kunera Pers, 1927 [= 1928]). Verguld heelmarokijn. Kop verguld. (4), 22 p. Met de hand gezet uit de Zilvertype en gedrukt door J.F. van Royen op Japans papier op zijn eigen pers in een oplage van 100 op de pers genummerde exemplaren. Rug wat verschoten.
€ 450
* Van Maneschyn zijn uitgeversbanden in diverse kleuren marokijn bekend. Dit is de olijfzwarte variant, die je zelden ziet. Een prachtige luxe Van Schendel! Van Royen 1964, 16.

36. TIMMERMANS, Felix Pallieter. (Luxe-exemplaar van de Tsjechische vertaling). Praag, Vydavatelstvo Družstevní práce (= Praagse samenwerkende uitgevers), 1927. Gedecoreerd heelleer. 252 p. Kop verguld. Geïllustreerd door Alois Bilek. Voorzijde omslag achterin meegebonden. 1e druk. Rode opdruk op voorplat wat geschaafd, maar een goed exemplaar.
€ 150
* Nr. 45 van 100 luxe-exemplaren op Hollands papier. Daardoor is dit boek veel dikker en ook groter dan de gewone editie. Tsjechische vertaling door Rudolf J. Vonka. Op de titelpagina heeft de naam van de schrijver een M te weinig, maar op de boekband is hij goed gespeld (met erratum onder het colofon). Het fraaie modernistische bandontwerp is van Emanuel Frinta.

37. VERLAINE, Paul Oeuvres poétiques complètes. Texte établi et annoté par Y.-G. Le Dantec. Édition révisée, complétée et présentée par Jacques Borel. Parijs, Gallimard, 1984. Heelleer met doorzichtig omslag en stofomslag. 1506 p. dundruk. Plastic omslag wat vergeeld.
Verkocht
* Bibliothèque de la Pléiade.

38. WOESTIJNE, Karel van de De modderen man, voorafgegaan door Het menschelijk brood. Bussum, A.A.M. Stols, 1930. Verguld soepel perkament; kop verguld (voorzijde omslag en rug achterin meegebonden). 72 p. Gezet uit de Garamond en gedrukt in rood en zwart in 515 genummerde exemplaren. 2e druk. Kleine reparatie aan titelpagina.
Verkocht
* Zeer fraaie privéband. Uit de bibliotheek van Johan Polak, met diens exlibrisstempel op de binnenzijde van het achterplat. De eerste druk van De modderen man verscheen in 1920 bij Het Roode Zeil in Brussel. Van Dijk 233.

39. WOESTIJNE, Karel van de God aan zee. Bussum, A.A.M. Stols, 1926. Verguld soepel perkament; kop verguld (voorzijde omslag en rug achterin meegebonden). (2), 82 p. Gezet uit de Garamond en gedrukt in rood en zwart in 300 genummerde exemplaren. Titel en initialen van Alphonse Stols. 1e druk.
Verkocht
* Zeer fraaie privéband. Dit is een van de 50 exemplaren die ter beschikking bleven van de auteur, de uitgever en hun vrienden, gemonogrammeerd door Stols onder het colofon. Uit de bibliotheek van Johan Polak, met diens exlibrisstempel op de binnenzijde van het achterplat. Trajectum ad Mosam 16. Van Dijk 104.
Alphonse Stols leverde met zijn initialen een pakkende bijdrage aan dit boek vol expressieve poëzie, met als eerste initiaal een prachtige open W, als een woeste windvlaag. De tussentitel is een dramatisch ontwerp (zie hier links), en wat dacht u van deze ik-dwergende H!

40. WOESTIJNE, Karel van de Het bergmeer. Bussum, A.A.M. Stols, 1928. Verguld soepel perkament; kop verguld (voorzijde omslag en rug achterin meegebonden). (4), 82 p. Gezet uit de Garamond en gedrukt in rood en zwart in 300 genummerde exemplaren. Titel en initialen van Alphonse Stols. 1e druk. Forse naam op voorste schutblad.
Verkocht
* Zeer fraaie privéband. Uit de bibliotheek van Johan Polak, met diens exlibrisstempel op de binnenzijde van het achterplat. Trajectum ad Mosam 28. Van Dijk 169.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 3 juni 2020 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 642.037 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: