antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 910: Palladia

Deze maand is het 100 jaar geleden dat de Palladiumreeks gelanceerd werd. In Palladium toonde Jan van Krimpen zich de zuivere, dienende maar eigenzinnige typograaf die hij zijn leven lang zou blijven. Het idee: goede teksten laten zien op eenvoudige wijze, zonder opsmuk maar met gebruikmaking van alle subtiliteiten van het boek – die geniale middeleeuwse machine. Letters, kleur, papier zacht of juist ruig…

En om Palladium heen cirkelen in deze nieuwsbrief allerlei schitterende satellieten en minder pretentieuze, ja, bescheidener, lieve publicaties, die evengoed koesterbaar zijn. Typografische kometen en bruine dwergen – u vindt ze in onze nieuwsbrief.


1. (BAANDERS, Tine). HOYACK, Louis Ideeën over kunst en schoonheid. Deventer, AE.E. Kluwer, 1934. Ingenaaid. (8), 128 p. 1e druk. Rug wat verbruind, het strakke omslag niet helemaal perfect. Binnenin enkele scheurtjes.
Verkocht
* Prachtig kubistisch-expressionistisch omslagontwerp van Tine Baanders. Uitgeversmerk van S.H. de Roos.

2. BIGGERS, Earl Derr Charley Chan / Charlie Chan Vol. II / Charlie Chan Vol. III. Houten, Green Escape Press, 1991-1994. Drie deeltjes (compleet), cahiersteek. 8 p. elk. Gedrukt op verschillende kleuren papier. 1e drukken.
€ 45
* Drie nieuwjaarswensen van Henk van Otterloo, de man van de Green Escape Press, bestaande uit citaten van de fictieve Chinese detective uit Honolulu, die vooral populair was dankzij Hollywoodfilms uit de jaren dertig en veertig, en die grossierde in droogkomische citaten. Daarvan zijn er enkele lapidaire voor deze nieuwjaarswensen geselecteerd. (‘Strange events permit themselves the luxury of occurring’; ‘After a typhoon there are pears to gather’; ‘When the dinner is ended, who values the spoon?’). De Charlie Chan-trilogie is hiermee compleet.

3. BOURDELLE, Antoine Trente journées du grand travail. Anatole France. Suivi de notes sur Antoine Bourdelle par Claude Aveline. (To the happy few 5). Den Haag, (A.A.M. Stols), 1925. Ingenaaid met flappen. (2), 42 p. Met twee portretten getekend door Bourdelle: de frontispice (Anatole France) en op p. 27 (Aveline). Gedrukt in rood en zwart in een oplage van 100 genummerde en door Aveline en Stols gesigneerde exemplaren. 1e druk. Omslag heel licht verbruind. Met voorin het Janus-exlibris van Mr. J.A. Bletz.
€ 25
* Bourdelle (1861-1939) was een Franse beeldhouwer, een leerling van Rodin. Met onder het colofon in het handschrift van Stols: ‘Exemplaire de J. Bletz’. Nr. 64 van de oplaag. To the happy few 5. Van Dijk 39.

4. BROCAS, Maurice Six bois originaux. Préface de Fierens-Gevaert. Brussel-Parijs, G. Van Oest, (1919). 32 x 28 cm. Origineel omslag. Genaaid met sierkoorden. 12 bladen, waarvan 6 met opgeplakte houtsneden, die alle zijn genummerd en gesigneerd door de kunstenaar. Gedrukt in 50 genummerde exemplaren. 1e druk. Tere uitgave: rug versleten zoals vaak, enkele horizontale scheuren in voorzijde omslag, ook niet ongewoon.
Verkocht
* Curieuze uitgave, geheel vormgegeven door Brocas (1892-1948), die de titelpagina, het colofon en de inhoud heeft voorzien van kleine tekenachtige motiefjes en ruim wit, gedachtig aan het melodieus beeldend voorwoord (in het Frans) van zanger-kunsthistoricus Hippolyte Fierens-Gevaert: ‘Teder en ruw legt het materiaal de houtsnijder zijn wet op. (…) Geen franje, geen nutteloze lijnen. Mooie witte stilten die zich opstellen tegenover duistere akkoorden: een melodie waarvan de lijn zich leent voor elementaire curven: wolk op de heuvel, volk langs de weg, rookpluim boven een dak, sluier voor het voorhoofd van een boerse non.’ Opgedragen aan Max Elskamp – en de eerste twee houtsneden verwijzen naar Maurice Maeterlinck. Dit is nummer 1 van de oplage!

5. DAEMEN, Jo De heilige vlam. Het sprookje van Stefan Pártos. Rotterdam, Brusse, 1927. 32 x 25 cm. Verguld linnen met dito stofomslag. 56 p. Gezet uit de Erasmus van S.H. de Roos en gedrukt op geschept Van Gelder-velijnpapier in 700 genummerde exemplaren. Rijk versierd, alle pagina’s in decoratief kader. 1e druk. Onderste 5 cm van het stofomslag nogal gevlekt, een stuk is uitgescheurd. Lichte watervlek op de onderkant van de band, bovenhoekje gebutst. Schutbladen verbruind.
Verkocht
* Een zeer decoratief kunstenaarsboek, in een hiëratische art-decostijl geheel geïllustreerd door de schrijfster (1891-1944), die tevens boekbandontwerpster en glaskunstenaar was. Romantiserend over de jonggestorven Hongaarse violist Stefan Partos (1903-1920). Met een voorwoord van de in Nederland woonachtige psycholoog Géza Révész. Dit is een van de eerste 350 exemplaren voor de intekenaars: nr. 55 van de oplaag. Schaars met stofomslag, al is dat helaas beschadigd. Cat. Brusse 592. (De afbeelding hiernaast is sterk vergrootbaar!)

6. (EVENEPOEL, Henri). LAMBOTTE, Paul Henri Evenepoel. Brussel, G. van Oest & Cie., 1908. 29 x 23 cm. Groene kunstenaarsband met vergulde marokijnen rug en voorrand en gemarmerde platten (Geert van Daal). (4), 112 p. plus 31 illustraties buiten de tekst, 3 originele kleurenetsen en twee heliogravures. 1e druk. De opgeplakte prenten buiten de tekst resulteren (zoals altijd) in ietwat golvend papier, verder zeer gaaf.
Verkocht
* Dit is een van 25 genummerde luxe-exemplaren op Keizerlijk Japans, die voorzien werden van drie originele kleurenetsen afgedrukt op Japans. Een prachtig boek over de hoogst getalenteerde, maar slechts 27 jaar oud aan een besmettelijke ziekte gestorven fauvistische schilder en graficus Henri Evenepoel (1872-1899). Niet alle 25 exemplaren hebben de drie kleurenetsen. Mooie luxe boekband!

7. HERTMANS, Stefan Jupiters berg (een fragment). (Terhorst, Ser Prop, 2008). Ingenaaid met omslag. (12) p. Met de hand gezet uit de Vendôme en gedrukt in blauw en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van slechts 30 exemplaren. 1e druk.
€ 60
* Hypersensitief natuurproza. Oktoberbladen 18.

8. HERZBERG, Judith Zeepost. (Gesigneerd met opdracht aan Greg Gatenby). Amsterdam, G.A. van Oorschot, (1984). Ingenaaid. 48 p. 8e druk.
€ 20
* Opdracht van de auteur in zwarte inkt op de Franse titel: ‘For Greg, with love and/ thanks from Judith/ Toronto, September 1985’. Gatenby, een zeer internationaal ingestelde Canadees, stichtte in 1980 een internationaal dichtersfestival in Toronto. Zie ook onze catalogus 83.

9. HERZBERG (vertaling), Judith Wie schoot Roodbaardje Pik? Tekeningen van Peter Vos. / Who killed Cock Robin? Drawings by Peter Vos. Vertaling Judith Herzberg. (Gesigneerd met opdracht van Judith Herzberg aan Greg Gatenby). Amsterdam, De Harmonie, [1976]. Karton. (32) p. + leporello. Geïllustreerd. Tweetalige uitgave. 1e druk.
€ 25
* Opdracht van Judith Herzberg [aan Greg Gatenby] in zwarte inkt op de Franse titel: ‘All this and affection too/ Judith/ September 17 1985’. En met twintig vogelrijke illustraties van Peter Vos!

10. MARTENS, Hedda Dagelijks leven. Maastricht/ Eefde, St. De Lange Afstand, 1998. Halflinnen. (28) p. Met de hand gezet uit de Kabel en de Baskerville en gedrukt in een oplage van 50 exemplaren. 1e druk. Veegje op achterplat.
€ 35
* Intense teksten. Eén van de 25 gebonden exemplaren. Eerste proza-uitgave van De Lange Afstand, met een flaptekst (!) van Wiel Kusters.

11. (MOESMAN, J.H.). MEYER, Gerard Previn At Journey’s End. An Essay about a Visit to John Donne in Our Time. (Met twee originele litho’s van J.H. Moesman). Houten, Green Escape Press, 1981. Cahiersteek. (16) p. Met de hand gezet uit de Minister Antiqua en de Garamont en gedrukt in rood, zwart en blauw op Umbria Fabriano in een oplage van 75 genummerde en door de auteur, drukker en kunstenaar gesigneerde exemplaren. Als nieuw.
€ 75
* Opmerkelijk kleurige typografie. Over een bezoek aan het standbeeld van John Donne in St. Paul’s Cathedral, dat we tweemaal zien op de litho’s van Moesman. (We hebben ook een ongenummerd exemplaar, voor € 65).

12. MOULIJN-HAITSMA MULIER, H.H.J. Spiegelingen. Den Haag, A.A.M. Stols, 1947. Linnen. 48 p. Gedrukt in 515 exemplaren. 1e druk.
€ 30
* Dit is een van de 15 luxe-exemplaren op geschept papier, en gebonden in linnen band. Van Dijk 772. Shakespeare-vertaalster en dichteres Hester Haitsma Mulier (1877-1948) was de echtgenote van de schilder Simon Moulijn. Deze bundel, haar laatste, is vooral door de oorlogsjaren geïnspireerd.

13. NIEUWGRIEKSE ROMANS Serie ‘Nieuwgrieksche romans en novelles’, in 8 delen, op 1 na compleet. Rotterdam, W.L. & J. Brusse, 1920-1924. Uniforme kartonnen boekband met versiering van rug, voor- en achterkant door S.H. de Roos in bruin en zwart. 50-100 p., alleen nr. 5 telt 228 p. en is herbonden in een blind bandje. 1e drukken. De originele banden zijn zeer teer en in matige staat.
1. BIKELAS (=VIKELAS), D. De leelijke zuster.
2. CHATZOPOELOS (=CHATZOPOULOS), M. Verhalen van de bergen.
3. CHRISTOVASILIS, C. Terugkeer uit den vreemde.
4. EFTALIOTIS, A. Verhalen van de Grieksche eilanden.
5. KARKAVITSAS, A. De bedelaar. Roman uit het Thessalische landleven.
6. KARKAVITSAS, A. Verhalen van de zee.
7. PALAMAS, K. De dood van den pallikaar.
8. PSICHARI (=PSYCHARIS), J. Jaloerschheid en andere verhalen.
Nr. 1 vertaald door N.J. Beversen, 2-8 door J.A. Lambert-van der Kolf.
€ 65
* Serie vertalingen van moderne Griekse schrijvers, uitgegeven door Brusse. Een prachtig uitgevoerde serie boeken, helaas met de te dunne kartonnen ruggetjes zeer delicaat uitgevoerd. Eén deel ontbreekt: Het liefdekruid van Giorgios Drosinis.

14. NYPELS, Charles Twee intermezzo’s. (Terhorst, Ser J.L. Prop, 1995). Ingenaaid met stofomslag. (16) p. Met de hand gezet uit de Dante en gedrukt in groen en zwart in een oplage van 100 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit is een van de slechts 20 luxe-exemplaren gedrukt op Japans Dosabiki Masashi-papier met fraai flinterdun omslagpapier, eveneens Japans. Twee fragmenten uit een lange persoonlijke brief van Charles Nypels aan Charles Eyck.

PALLADIUM-REEKS

15. BESNARD, Albert De bloei en enkele andere gedichten. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1923. Ingenaaid met flappen. (2), 18 p. Gedrukt onder leiding van J. van Krimpen in rood en zwart in een oplage van 150 exemplaren. 1e druk. Achterzijde omslag onregelmatig verbruind.
€ 25
* Dit exemplaar is op naam gedrukt voor P.N. van Eyck. Palladium.

16. EYCK, P.N. van Inkeer. Verzen. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1922. Ingenaaid. (2), 28 p. Gedrukt onder leiding van J. van Krimpen in rood en zwart in een oplage van 150 exemplaren. Met een vignet onder het colofon [door Bernard Essers]. 1e druk. Plakker op binnenzijde omslag. Voor- en achterzijde omslag liggen los, rug ontbreekt grotendeels.
€ 0
* Van Eyck was betrokken bij de totstandkoming van allerlei bibliofiele edities in de jaren 10 en 20. Palladium. Gratis bij een bestelling.

17. HAAN, Jacob Israël de Een nieuw Carthago. (Den Haag, J. van Krimpen, 1919). Ingenaaid. (4), 44 p. Niet opengesneden. Gedrukt op Haesbeek in rood en zwart onder typografische leiding van J. van Krimpen in een oplage van 220 exemplaren. 1e druk. Van bovenzijde rug ontbreekt ± 2,5 cm. Boekblok los in omslag.
€ 40
* Lang gedicht, bestaande uit 236 kwatrijnen, zwoel over de kloeke mannen van Antwerpen, geïnspireerd door de romans La nouvelle Carthage en Les Libertins d’Anvers van Georges Eekhoud. Serie ‘Pre-Palladium’: de eerste serie privé-uitgaven van Jan van Krimpen in vergelijkbare stijl, die voorafging aan de officiële, zo genoemde Palladiumreeks. Een zeer kwetsbaar boek dat zelden in goede conditie is.

18. HAAN, Jacob Israël de Een nieuw Carthago. (Den Haag, J. van Krimpen, 1919). Ingenaaid. (4), 44 p. Gedrukt op Haesbeek in rood en zwart onder typografische leiding van J. van Krimpen in een oplage van 220 exemplaren. 1e druk. Gaaf en fraai, niet opengesneden (wel uitvoerige inscriptie in potlood van een antiquariaat op de eerste bladzijde).
€ 100
* Een van de hoogst zeldzame exemplaren in goede staat. Pre-Palladium.

19. HOOFT, P.C. Sonnetten. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1923. Contemporain wijnrood heelmarokijn met rugtitel in goud. Met latere schuifhoes. (2), 66 p. Gedrukt onder leiding van J. van Krimpen in rood en zwart in een oplage van 150 exemplaren. 1e druk. Enkele kleine schaafplekjes. Verbruining langs de rand van de schutbladen door de leerrand ertegenover. Notitie in pen op schutblad (‘Ars naturae magistra’).
€ 175
* Blijkens een los inliggend briefje zou dit boek zijn gebonden door uitgever en typograaf Jan van Krimpen (die voor boekbinder was opgeleid), : “SL Hartz is van mening dat dit boek door H.[sic – moet J. zijn] van Krimpen zelf is gebonden”. Sem Hartz was meer dan twintig jaar lang een naaste medewerker van Van Krimpen, ze waren ook goede vrienden. Palladium.

20. HOOFT, P.C. Sonnetten. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1923. Ingenaaid met flappen. (2), 66 p. Gedrukt onder leiding van J. van Krimpen in rood en zwart in een oplage van 150 exemplaren. 1e druk. Rugje wat sleets, omslag verbruind.
€ 25
* De typografie is prachtig. Palladium.

21. HOUWINK, Roel, als H. van ELRO Madonna in tenebris. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese en Van der Zande), 1925. Ingenaaid met omslag. 16 p. Gedrukt in rood en zwart onder leiding van J. van Krimpen bij Enschedé in een oplage van 160 exemplaren. 1e druk. Voorzijde omslag deels flink verbruind.
€ 25
* Poëzie. Dit exemplaar is op naam gedrukt voor P.N. van Eyck. In (rode) druk opgedragen aan Martinus Nijhoff. Palladium.

22. JOLLES, André Idylle. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1924. Ingenaaid met flappen. (2), 34 p. Gedrukt onder leiding van J. van Krimpen in rood en zwart in een oplage van 160 exemplaren. 1e druk. Omslag minimaal verbruind aan de randen, maar zeer goed.
€ 30
* Klassiek Grieks toneelstuk in jamben, en – voor Jan van Krimpens doen – in onrustige typografie. Misschien had de tekst hem uit zijn doen gebracht, die uit vele korte dialoogjes bestaat, nu eens verheven, dan weer koddig alledaags. Dit exemplaar is op naam gedrukt voor P.N. van Eyck. Palladium.

23. LOOY, Jac. van De ar. Een berijmd verhaal. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & van der Zande), 1920. Ingenaaid. (4), 36 p. Gedrukt in rood en zwart in 300 exemplaren op geschept papier van Haesbeek onder typografische leiding van J. van Krimpen. Met een vignet door Bernard Essers. Niet opengesneden. Nette conditie.
€ 18
* Levendig, ja, gezellig gedicht van de schilder-schrijver! Mooie open kapitalen ontworpen door Van Krimpen. Serie Palladium.

24. LUYKEN, Jan Duytse lier, Drayende veel van de Nieuwste, deftige, en dartele Toonen, Bevad in tien Verdeelingen. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1921. Ingenaaid. (4), 132 p. Met een vignet onder het colofon [door Bernard Essers]. Gedrukt in rood en zwart op fraai geschept papier met watermerk ‘Palladium’ onder typografische leiding van J. van Krimpen in een oplage van 200 exemplaren. Goed exemplaar uit de collectie-Nijkerk.
€ 45
* Van liefde blakende gedichten uit de barok, voor het eerst gepubliceerd in 1671. Palladium.

25. (PALLADIUM) Collectie van zes prospectussen.
€ 250
* 1. Palladium. Juli 1920. Vouwblad. Met op de voorzijde het Palladium-vignet door Bernard Essers. Op Haesbeek.
* Eerste prospectus, waarin wordt medegedeeld dat vijf door Van Krimpen uitgegeven titels zijn overgenomen door Palladium (‘pre-Palladium’) en dat als eerste titel is verschenen Deirdre en de Zonen van Usnach door A. Roland Holst.
2. Joan Luykens Duytse lier. 1921. Vouwblad. Op geschept papier met watermerk ‘Palladium’.
3. Palladium. Tot Januari 1922 verschenen boeken. 1922. Geniet. (8) p. Onopengesneden. Op geschept papier met watermerk ‘Palladium’.
4. Hetzelfde werk. Op gewoon papier.
5. Palladium. Inkeer, verzen van P.N. van Eyck. April 1922. Plano. Alleen recto. Op gewoon papier.
6. Palladium. Tot April 1923 verschenen en voor dit jaar in voorbereiding zijnde boeken. 1923. Geniet. (8) p. Op papier met watermerk ‘Palladium’.

26. ROLAND HOLST, R.N. Overpeinzingen van een bramenzoeker, ingeleid door Arthur van Schendel. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1923. Herbonden in een mooie eenvoudige, helaas niet gesigneerde perkamenten band met verguld rugschildje. (2), 128 p. Gedrukt onder leiding van J. van Krimpen in rood en zwart in een oplage van 150 exemplaren. 1e druk. Staat iets open, rugschildje niet perfect. Exlibris van W.J. Klok (1885-1957, architect van het Bungehuis).
€ 100
* Exemplaar uit het bezit van Van Krimpens opvolger bij drukkerij Enschede, Sem Hartz. Op pagina 105 schreef hij als commentaar bij de twee-na-laatste regel: ‘O Jan van Krimpen/ dit is de twede (sic!) fout die ik/ ontdek/ S.L.H. 1982’. Een andere fout staat op pagina 29, maar die heeft Van Krimpen op p. 125 met een elegant erratum bekend. De Overpeinzingen zijn korte, briljante prozaschetsen, die ook nu, na een kleine eeuw, nog prima leesbaar zijn. Palladium.

27. (SAMBLANX, Ch. de). SCHAGEN, J.C. van Narrenwijsheid. (Met schitterende band van een belangrijke Brusselse boekbinder). Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese en Van der Zande, 1925. Verguld heelleer (Ch. de Samblanx). Origineel omslag meegebonden. 32 p. Gedrukt door Joh. Enschedé in rood en zwart in een oplage van 160 exemplaren. Typografie en initialen van J. van KRIMPEN. 1e druk. In uitstekende conditie.
€ 475
* ‘Ge hadt God en de wereld lief./ Toen sprong Uw bretel los.’ De eerste druk van de ontwapenende dichtbundel Narrenwijsheid, Van Schagens bekendste werk, in een prachtig klassieke luxe boekband van de Brusselse boekbinder Charles de Samblanx. Palladium-reeks.

28. SCHAGEN, J.C. van Narrenwijsheid. Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese en Van der Zande, 1925. Ingenaaid. 32 p. Gedrukt door Joh. Enschedé in rood en zwart in een oplage van 160 exemplaren. Typografie en initialen van J. van Krimpen. 1e druk. Omslag deels verbruind. Tussen p. 12 en 13 heeft een papier gelegen dat verbruining heeft achtergelaten.
€ 30
* ‘Een heiden zal hij zijn.’ De eerste druk van Van Schagens bekendste werk. Palladium.

29. SCHENDEL, Arthur van Safija. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese en Van der Zande), 1920. Ingenaaid. (4), 60 p. Gedrukt onder leiding van J. van Krimpen in rood en zwart in een oplage van 200 exemplaren. 1e druk. Rond rug als meestal wat verkleurd, maar een opvallend gaaf exemplaar.
€ 50
* Met op het voorste schutblad het exlibris van Herman W. Kunst, een oom van F.B. Hotz (hun correspondentie zou in 2002 verschijnen onder de titel Een beetje levensbestemming). Palladium.

30. VETH, Jan De zwerver spreekt en andere gedichten. (Met inleiding van Willem Kloos). (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1920. Ingenaaid. (4), 56 p. Gedrukt op Haesbeek onder leiding van J. van Krimpen in rood en zwart in een oplage van 300 exemplaren. 1e druk. Overstekende randen ingescheurd en opgekruld, van binnen mooi.
€ 25
* Voorin een opdracht in potlood ‘van den Schrijver’ aan ‘Den Heer en Mevrouw/ Van Eeghen-Heldring’, gedateerd ’18 Okt. 1920′. Dit betreft de zakenman C.P. van Eeghen (1880-1968) en Henriëtte Heldring (1883-1984). Ietwat gedragen gedichten, maar mooi over directe actualiteit en over schilderkunst. Met sprekende initialen in rood, ontworpen door J. van Krimpen. Palladium-reeks.

31. WERUMEUS BUNING, J.W.F. Enkele gedichten. (Palladium-reeks). (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1924. Ingenaaid met flappen. (2), 26 p. Gedrukt onder leiding van J. van Krimpen in rood en zwart in een oplage van 160 exemplaren. 1e druk. Omslag deels flink verbruind, rug iets versleten.
€ 30
* Zwierige, aardse, soms barokke poëzie die zich tussen de schepping en de Griekse oudheid beweegt. Gedrukt op prachtig Pannekoek-achtig papier met watermerk ‘Palladium’.
Bijgevoegd: J.W.F. WERUMEUS BUNING, In memoriam. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1921. Ingenaaid. (4), 36 p. Gedrukt onder leiding van J. van Krimpen in rood en zwart in een oplage van 150 exemplaren. Vignet onder colofon [door Bernard Essers]. Fraaie initiaal in rood voorin. 1e druk. Omslag in twee delen en los van boekblok. ‘Mijn lief, ik ben de droefenis gaan beminnen’… Palladium.

32. WOESTIJNE, Karel van de Laethemsche Brieven over de Lente aan Adolf Herckenrath. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1921. Ingenaaid. Gedrukt onder typografische leiding van J. van Krimpen in rood en zwart in een oplage van 200 exemplaren. 1e druk. Rug verbruind, exlibris van L.M. Schwarz op eerste blad, verder goed.
Verkocht
* Over aardappels, beukenootjes en katten, maar ook over Christus: de praktijk van de lente in feestelijke dichtwoorden. Fijn en mooi, een boek dat je graag vastgrijpt! Palladium.

33. WOESTIJNE, Karel van de Het zatte hart. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1926. Ingenaaid met omslag. 32 p. Gedrukt onder leiding van J. van KRIMPEN op de handpers van Enschedé in rood en zwart in een oplage van 190 exemplaren. 1e druk. Omslag deels verbruind, enkele heel kleine beschadigingen aan het tere omslagpapier. Exlibris van L.M. Schwarz.
€ 65
* Typografisch verzorgd door J. van Krimpen, die ook verantwoordelijk was voor de expressieve initialen. Palladium 25.

34. ROLAND HOLST, A. Tusschen vuur en maan. Twee verhalen met vijf houtsneden van Huub van der Weele. Dodewaard, Atelier De Distelkamp, 1999. 26 x 19 cm. Rood linnen. 60 p. Gezet uit de Palatino en gedrukt in 55 genummerde exemplaren. 4e druk. Met begeleidend briefje van de uitgever. Zeer gaaf.
Verkocht
* Een van de 35 exemplaren in linnen. Titel en initiaal in rood gedrukt. Fraaie schutbladen vervaardigd door Lia van Daal. Initiatief van boekbinder Geert van Daal, zeer schaars.

35. SCHWARZ, Robert Robert Schwarz getijdenboeken Stundenbücher. Den Haag, Museum Meermanno-Westreenianum – Offenbach, Klingspor Museum, 2002. Oblong 15 x 22 cm. Origineel omslag met daaromheen een verbazend handgemaakt kunstenaarsomslag van Robert Schwarz. 36 p. 1e druk.
€ 125
* Achterin een notitie in het handschrift van een verzamelaar: ‘luxe uitvoering: oplage c.20 exemp./ unica niet gesigneerd’. De catalogus is wél gesigneerd door Schwarz, met daaronder de datum geschreven door de verzamelaar: ‘Den Haag, 14/9 ’02’. Het omslag is een originele, kleurige collage van vrolijke papiertjes die een madonna met kind omringen, daarnaast een vrome Latijnse tekst. Een van de circa twintig handmatig vervaardige kunstenaarsboeken dus!

36. (SLUIJTERS, Jan). BERKEN, Tine van Een klaverblad van vier. Amsterdam, Becht, [1915]. Versierd linnen. (4), 340 p. 3e druk. Mooi exemplaar.
Verkocht
* Buitengewoon fraaie (en ongewone) art-nouveau-boekband van Jan Sluijters: twee ooievaars en een kikker in een Hollandse wei.

37. (SLUIJTERS, Jan). BERKEN, Tine van Mijn zusters en ik. Amsterdam, Becht, [ca. 1917]. Versierd linnen. (8), 304 p. Met portret van de schrijfster. 3e druk. Scheurtje in frontispice, verder mooi.
Verkocht
* Prachtige abstract-plantaardige serieband in art-nouveau van Jan Sluijters. Tine van Berken, alias Anna Witmond-Berkhout (1870-1899), wist in haar korte leven een dozijn populaire meisjesboeken te schrijven.

38. (STOFOMSLAG). KERRUISH, Jessie Douglas Twee boeken met stofomslag: Miss Haroen-Al-Rasjid. Voor Nederland bewerkt door L. Aletrino. (&) Marjorie BOWEN, Een heldenkoning. Utrecht, W. de Haan, (ca. 1918). Linnen met stofomslag. (4), 336 p. 1e druk. Scheurtje in voorzijde omslag, randen iets sleets.
€ 30
* Koloniaal-archeologische roman, ‘bekroond met den eersten prijs in den £ 1000. wedstrijd’. Fraai zwijgende-film-achtig omslag gesigneerd ‘DAS’. Mevrouw Kerruish zou in latere jaren nog voor verschillende filmromans tekenen.
Bijgevoegd:
Marjorie BOWEN Een heldenkoning. Voor Nederland bewerkt door W.J.A. Roldanus jr. Utrecht, Bruna, [1920]. Pocketformaat. Karton met stofomslag (ontwerp gesigneerd DAS). 302 p. 1e druk. Boekje en omslag wat beschadigd. Achterop reclame voor andere titels. Over het leven van koning Karel XII van Zweden (1682-1718).

39. (STOFOMSLAG). SIWERTZ, Sigfrid De vlam. Roman van een kunstenaarsleven. Geautoriseerde vertaling uit het Zweedsch van Mr. J.J. ten Siethoff. Den Haag, J. Philip Kruseman, [1934]. Halflinnen met stofomslag (ontwerp W. Huysmans). 292 p. 2e druk. Omslag op de rug wat gevlekt.
€ 25
* Luchthartige roman van de Zweedse auteur, een vertaling van Lågan (1932). Opmerkelijk art-deco omslag.

40. (STOFOMSLAG). STOKE, Melis Er waren twee koningskinderen. Een vroolijke filmfantasie. Den Haag, H.P. Leopold, 1932. Gedecoreerd linnen met stofomslag (ontwerp Piet Marée). 300 p. 1e druk. Omslag heeft aan de randen iets geleden. Band wat grijzig. Inscriptie in potlood op schutblad.
Verkocht
* De hoofdstuktitels in deze roman zien eruit als tussentitels in een zwijgende film! Mooie band, inventief modernistisch omslag van Piet Marée.

41. VANDERCAMMEN, Edmond Innocence des solitudes. Poèmes. (1/15 ex. de luxe). Brussel, A.A.M. Stols, 1931. Karton met stijfselpapier bekleed (Pau Groenendijk), origineel omslag achterin meegebonden. (2), 54 p. Gedrukt in 235 genummerde exemplaren. 1e druk. Voorplat met enkele kleine schaafplekjes.
Verkocht
* Dit is een van slechts 15 luxe-exemplaren gedrukt op Pannekoek-papier en Romeins genummerd. Frontispice (en waarschijnlijk ook de omslagtekening) naar ontwerp van Vandercammen zelf, surrealistisch van stijl (enkele van de gedichten zijn opgedragen aan Jules Supervielle en Félix Labisse). Het debuut als dichter van deze schilder-schrijver (1901-1980). Van Dijk 260.

42. WASSERMANN, Jakob Geronimo de Aguilar. (Geïllustreerde luxe-editie in heelleer). Wenen-Hellerau, Avalun Verlag, 1923. Verguld groen heelmarokijn. 180 p. Met 13 originele etsen van Fritz Heubner, waarvan de 10 paginagrote in potlood door de kunstenaar gesigneerd zijn. Gezet uit de oude Fleischmann-Antiqua van 1732 en gedrukt op geschept velijnpapier in 450 genummerde exemplaren, onder het colofon gesigneerd door Wassermann en Heubner. Op de hoekjes iets gesleten, rug en bovenrand verbleekt. Exlibris.
€ 175
* Dit is een van 200 exemplaren in heelleer. Het is (anders dan het colofon meldt) gebonden door de firma E.A. Enders in Leipzig en voorzien van een scheepje in goud op het voorplat. Deze novelle werd voor het eerst gepubliceerd in 1911.

43. WASSERMANN, Jakob Handtekening en korte boodschap op een strookje roze papier. Gedateerd ‘Februar 1927’. 53 x 147 mm. Zeer goede staat.
€ 50
* Herinnering aan een verblijf, waarschijnlijk bij een cadeau.

44. WASSERMANN, Jakob Het oproer om jonker Ernst. Vertelling. Utrecht, Bijleveld, 1928. Linnen met stofomslag. 168 p. Vertaling door J. Jac. Thomson. 1e druk. Mooi exemplaar.
Verkocht
* Zeer fraai typografisch stofomslag (door H. van Laatum) met portret van de schrijver, uiterst zeldzaam in deze vorm.

45. WIJNBERG, Nicolaas Een brief uit Rome. (Met twee originele etsen van Nicolaas Wijnberg). Amsterdam, Maatschappij “De Handpers”, 1976. Karton. Gedrukt op Hahnemühle Bütten in een oplage van 100 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplarten. 1e druk. Besmettelijk zilverkleurig omslag wat gevlekt.
€ 75
* Met uitgeverskaartje. Onderhoudende herinneringen aan regisseur Peter Sjarov en een bezoek aan (het burgermanspaleisje van) Giorgio de Chirico, voorzien van geëtste portretten van beiden.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 17 juli 2020 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 641.998 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: