antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 912: Phoenix

Binderij Phoenix staat sinds 1991 onder de bezielende leiding van Philipp Janssen, maar werd in 1981 opgericht door de op 31 juli 1952 in Danbury (Connecticut, USA) geboren David J. Simaleavich – eigenaar van een stel gouden handen, veel enthousiasme en een groot organisatietalent. Naast het maken van kunstboekbanden en het binden van bibliofiele oplages bracht David onder diverse imprints ook zelf bibliofiele boeken uit. Onder de namen Phoenix Editions, Dirty Trix en Amor Vincit bouwde hij in tien jaar een bijzonder fonds op, dat vooral gebaseerd was op eigen voorkeuren en op zijn ruime vriendenkring. Vaak gebruikte hij gedichten met het thema van de phoenix, en steeds was hij op zoek naar oude of nieuwe teksten en plaatjes van feniksen om voor nieuwjaarswensen van Binderij Phoenix te gebruiken.

Daarvoor gebruikte David uitgelezen papier- en leersoorten, zoals een kundig boekbinder die vinden kan. En niet onvermeld mag blijven dat hij bij een papierfabriek een zelf ontworpen, voor bibliofiel drukwerk bedoelde papiersoort liet maken (geen geringe investering!). Zoals meestal bij David werd de naam van dit papier ontleend aan het feniksmotief: Immortal Fire! Het werd gemaakt – niet zonder gniffelen – van hennepvezels, en je herkent het ruige papier mede aan zijn heerlijke zoete geur.

David was een grote stimulans voor de bibliofiele wereld, die steeds drukkers en verzamelaars wist te enthousiasmeren voor projecten van allerlei soort. Zelf liet hij boeken drukken bij professionele drukkerijen, maar ook door private press-drukkers als Ger Kleis (Sub Signo Libelli), Ben Hosman (De Regulierenpers) en vooral Rob Cox (De Veerpers). Veel werk is geïllustreerd, het bindwerk is zonder uitzondering, hoe kan het ook anders, van Binderij Phoenix.

De boeken die onder het impressum Amor Vincit verschenen zijn naar de letter uitgaven van het Genootschap voor Tegennatuurlijke Letteren, waar David lid van was, maar de productie en verspreiding waren geheel in zijn handen.

Paul Snijders werkte van 1983 tot en met 1986 als enige werknemer in vaste dienst bij Binderij Phoenix, een periode waar hij met veel plezier aan terugdenkt. In deze nieuwsbrief vindt u een aantal eigen uitgaven van David, gevolgd door een klein aantal boekbanden die genoemd worden in de bibliografie van zijn binderij, April’s Fool: a Glimpse of the First Four Years (1985).

In 1991 legde David zijn werk als boekbinder neer, en keerde hij terug naar Amerika – sinds bijna dertig jaar woont hij nu in Californië.

Alweer geruime tijd geleden vroeg David ons om de volgende tekst in een aan zijn werk gewijde nieuwsbrief op te nemen:

Lieve Paul & Fokas. My dear, dear boekenvrienden.

Is there a way that the total picture of Binderij Phoenix could be honored? Trust me, I am humbled by your support of my involvement in the greatest achievement of my life time and as much as I am flattered by seeing my name printed in reference to some truly great accomplishments, there is seldom, if never, mention of all of the exceptionally talented professionals that helped me through sometimes extreme conditions to achieve the beautiful books that we created together. I am eternally grateful that my obsessions, bibliophile and otherwise never drove them from me.

I do not use social media, and I would hope that y’all would grant me the use of your website to thank those individuals that helped the Phoenix rise. Their commitment, talent and expertise helped Binderij Phoenix to shine and prosper. I am infinitely indebted to all of those that stood by me:

My heart goes out to: Hans van der Horst († 2014)

                                        Pau Groenendijk

                                        Dieuwke Ram

                                        Jonna Cohen († 2019)

                                        Paul Snijders

                                        Philipp Jansen

                                        Paulien Rings

                                        Krystel Simaleavich

                                        Elisabet Nijhoff Asser

                                        Beatrix Boelens

These are the first order that bled for the cause. Each and every one of them made me look good and work harder.

All of the incredibly talented writers, private presses, illustrators, typographers, genootschap leden  etc,etc, that helped us shine are too many to name. They know who they are, past & present. I stand in awe of the talent that welcomed me into their arms. I truly hope that all of the creative genius of the people I have crossed paths with will never cease to inspire.

Thank you.

D.


1. BÜCH, Boudewijn C’est la mort qui console, hélas. [Amsterdam], Sub Signo Libelli, (1983). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt door Ger Kleis in oranje en zwart in een oplage van 100 exemplaren.
Verkocht
* Variant: exemplaar zonder vignet in oranje op pagina (4). Uitgave t.g.v. het tweejarig bestaan van Binderij Phoenix. Breugelmans 98.

2. CAPELLEVEEN, Paul van Lord of Dantras. Amsterdam, Amor Vincit, [1987]. Ingenaaid in omslag. (16) p. Met de hand gezet en gedrukt [door Drukkerij Rustenburg] in blauwgrijs en zwart in een oplage van 53 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 15
* Drie gedichten (in het Nederlands). Amor Vincit 3.

3. CAPELLEVEEN, Paul van Prototype. (Amsterdam), Phoenix Editions, 1991. Ingenaaid met omslag. 35,5 x 18,5 cm. 16 p. Volgens typografische aanwijzingen van Ton Leenhouts gedrukt door Hein Elferink in paars en zwart in een oplage van slechts 35 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 30
* Lang gedicht, een boek in opvallend formaat en met bijzonder, dieppaars-wit omslag. Een prachtige uitgave, waarvan de schoonheid zich moeilijk laat beschrijven. Bijgevoegd: prospectus voor deze uitgave.

4. CARROLL, Lewis Jabberwocky. (Met een gesigneerde zeefdruk in kleuren door Hans LANDSAAT). Amsterdam, (Phoenix editions), 1985. Ingenaaid. 12 p. Met de hand gezet en gedrukt door Hans van Eijk (= In de Bonnefant) in een oplage van 65 op de pers genummerde exemplaren. Omslag aan bovenzijde iets verschoten (zoals vaak).
€ 45

5. CONSTANT Aan Constant. Amsterdam, Phoenix Productions, 1985. 34,6 x 24,5 cm. Verguld halfperkament met platten van Italiaans handgeschept papier. In cassette (Binderij Phoenix). (56) p. Met de hand gezet en gedrukt door Rob Cox in een oplage van 65 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit is nummer 1 van de oplage! Prachtige feestuitgave ter gelegenheid van de 65e verjaardag van Constant Nieuwenhuys. Bevat tekstuele bijdragen van M. Vasalis (als ‘Quiqui’), Stephen Gilbert, Gerrit Kouwenaar, Homero Aridjis (in facsimile van het handschrift), Jan van Geest, Bert Schierbeek, Jan G. Elburg, André Volten (in facsimile van het handschrift), arthus cristof caspari, Betty van Garrel en Mirella Bandini. Met originele litho’s van Tajiri, Eric Ortvad, Reinier Lucassen, Armando, P. Simondo, originele etsen van Jan Sierhuis, Ronald Tolman (in kleur), Ger Lataster en een kleurendruksel van Frans de Jong.
Bijgevoegd: Drukje (waarschijnlijk van Rob Cox) voor de medewerkers van deze uitgave: ‘Ter herinnering aan de totstandkoming/ van een uniek project’. Met een opdracht in potlood aan David Simaleavich (uitgever van dit prachtproject en natuurlijk maker van de mooie doos): ‘voor David/ Amsterdam 21-10-’85’.
Voorts: Constant Nieuwenhuis, Originele ets uit À propos de Cézanne (Amsterdam 1985). Papierformaat 21,9 x 30,7 cm, beeldformaat 6,5 x 4,6 cm. Niet gesigneerd. Gedrukt op vezelig, oud, geschept papier (vandaar met enkele roestvlekjes).
* Deze ets (een portret van Cézanne) diende als frontispice bij het door Constant geschreven boekje À propos de Cézanne, dat in 1985 verscheen in een oplage van 100 exemplaren. Proefdruk op ander papier, in dit geval mooi oud papier uit een verzameling.
Tenslotte: prospectus voor deze uitgave.

6. CORET, Peter Goffert. Gedichten bij (6) tekeningen van Paul Lemmens. Amsterdam, Dirty Trix [een imprint van Phoenix Editions], 1988. Losbladig in linnen map met papieren foedraal. 24 p. Met de hand gezet en gedrukt [door Hein Elferink] in een oplage van 69 genummerde exemplaren. 1e druk. Bijgevoegd: uitnodiging voor de presentatie, eveneens fraai door Hein Elferink gedrukt.
Verkocht
* ‘De droom maakt parken tot paleizen/ Tot kathedralen van de nacht/ Waar mannen prins of priester zijn/ En mij hun hoge eer bewijzen’. Gedichten over nachtelijk parkbezoek op zoek naar seks, met tekeningen van gespannen spijkerbroeken. Coret is een pseudoniem van de dichter Cees van der Pluijm (1954-2014).

7. CORET, Peter. (Pseudoniem van Cees van der PLUIJM) O, dat je doodgaat. [Amsterdam, Amor Vincit], (1986). Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt door de Veerpers in lila en zwart in een oplage van 45 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 15
* Uitgave ter gelegenheid van het eerste lustrumfeest van het Genootschap voor Tegennatuurlijke Letteren op 29 maart 1986. Amor Vincit 1.

8. FERLINGHETTI, Lawrence Christ climbed down. (Met een illustratie van Paul Snijders). [Amsterdam], Binderij Phoenix/ Phoenix editions, 1985. Vouwblad in omslag van botanisch papier. [Gedrukt door Ger Rustenburg in zeer beperkte oplage]. Met een gedrukt wenskaartje.
€ 25
* ‘Christ climbed down/ From his bare tree’. Gedicht van Ferlinghetti. Nieuwjaarsgeschenk van Binderij Phoenix voor 1985/1986. Ferlinghetti vierde op 24 maart van dit jaar zijn 101e verjaardag!

9. HERINGA, P.M. (Als:) LEBERECHT A phoenix too infrequent. (Met een originele, genummerde en gesigneerde drogenaaldets door Hans Abbing). Amsterdam, Phoenix Editions, (1984). Cahiersteek met rood garen. (6) p. Met de hand gezet uit de Spectrum en gedrukt in rood en zwart op Barcham Green in een oplage van 60 genummerde exemplaren. In het kader op het omslag enkele door de auteur handgeschreven regels, in rood gesigneerd ‘Leberecht’. 1e druk.
Verkocht
* Nederlandstalig gedicht. Een zinspeling op het toneelstuk A Phoenix Too Frequent van Christopher Fry, volgens Peter Heringa (die rond 1984 regelmatig bij Binderij Phoenix langskwam) verwijst de titel van zijn gedicht naar het uitblijven van erecties. Phoenix editions 5. Breugelmans 110.

10. LACTANTIUS (It seeks a certain palm with lofty top…). (Met een illustratie van Bob van Blommestein). [Sub Signo Libelli,] (1981). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt door Ger Kleis in een beperkte oplage.
€ 12
* Dit exemplaar werd alleen in zwart gedrukt en de illustratie bleef ongesigneerd. Uitgave (en tevens uitnodiging) t.g.v. de opening van Binderij Phoenix. Breugelmans 67.

11. LACTANTIUS (It seeks a certain palm with lofty top…). (Met een illustratie van Bob van Blommestein). (Sub Signo Libelli, 1981). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in blauw en zwart.
€ 20
* De illustratie is gesigneerd door de tekenaar: ‘BVB81’. Uitgave (en tevens uitnodiging) t.g.v. de opening van binderij Phoenix. Breugelmans 67.

12. LACTANTIUS (Within the forest a thick place remote (…). (Met een originele ets van Hans den Tonkelaar). [Amsterdam], (Binderij Phoenix), [1981]. 35 x 22 cm. Vouwblad in omslag. (4) p. Met de hand gedrukt door Thomas Gravemaker (Dynamo Pers) in een beperkte oplage.
€ 35
* Jaarwisselingsgeschenk 1981/1982 (in reuzenformaat!).

13. LANKERN, Anton Zandvoort-Sommer. (Tweetalige editie met een Nederlandse vertaling door Joep Jaspers en Nop Maas). [Amsterdam], Amor Vincit, 1991. Ingenaaid met omslag. (8) p. Gedrukt op Japon Nacré in beige en zwart door Rob Cox (De Veerpers) in een oplage van 55 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 18
* Prachtige boekproductie op schitterend Keizerlijk Japans papier, in een weelderig omslag van Indiaas papier met bladdeeltjes. Uitgave ter gelegenheid van het tweede lustrum van het Genootschap voor Tegennatuurlijke Letteren. Een van de mooiste producten van de samenwerking tussen David Simaleavich en een Nederlands privé-drukker. De pseudonieme auteur is naar verluidt een in Duitsland geboren en in Amsterdam werkzame academicus. Amor Vincit 5.

14. MANN, Thomas Tristan. Eine Novelle. Amsterdam, Phoenix Editions, 1983. 25 x 16 cm. Karton (stijfselpapier; Binderij Phoenix). 66 p. Gezet uit de Trinité en gedrukt in een oplage van 125 genummerde exemplaren. Geheel in het Duits. Met prospectus. Mooi exemplaar. Redactie G.A. von Winter. Typografie Karina Meister. Frontispice: een blad uit de originele partituur van Tristan und Isolde. Gedrukt in 125 genummerde exemplaren. Dit is een van de 90 op Zerkall Bütten-Werkdruckpapier. Mooi exemplaar.
€ 45
* Eerste toepassing van de Trinité roman wide 3 van Bram de Does. Typografisch verzorgd door Karina Meister, gezet bij Enschedé, gedrukt door Jan de Jong en gebonden door Binderij Phoenix.

15. MANN, Thomas Tristan. Eine Novelle. Amsterdam, Phoenix Editions, 1983. 25 x 16 cm. Halfperkament, de platten bedekt met grove Thaise zijde. 66 p. Geheel in het Duits. Gezet bij Joh. Enschede & Zonen in Haarlem met de Trinité roman wide 3, ontworpen door Bram de Does. Redactie G.A. von Winter. Typografie Karina Meister. Als frontispice dient een bladzijde uit de originele partituur van Tristan und Isolde. Gedrukt in 125 genummerde exemplaren. Met prospectus, zonder schuifhoes. Zeer mooi exemplaar.
€ 190
* Een van 35 luxe-exemplaren gedrukt op Saunders Creamlaid Bookpaper met prachtvolle bleekpurperen boekband. De Trinité roman wide 3 werd hier voor het eerst gebruikt.

16. NESCIO ‘Op een zomermorgen…’ (Met drie originele, genummerde en gesigneerde kleurenetsen van Ronald Tolman). (Amsterdam / Nijmegen, Phoenix / Galerie De Verbeelding, 1990). Zes vouwbladen in linnen overslagdoos (Binderij Phoenix / David Simaleavich). Gedrukt door Rob Cox in een oplage van 40 genummerde en door de kunstenaar gesigneerde exemplaren. Vlekje op voorzijde overslagdoos.
Verkocht
* Dit is nummer 1 van de oplage! De tekst betreft het slot van De uitvreter, waar Ronald Tolman drie etsen bij maakte. Wonderschone uitgave met aan Icarus herinnerende kleurenetsen en een titelpagina met briljante vondst van Rob Cox op hetzelfde thema.
Bijgevoegd: prospectus (de nieuwprijs bedroeg 875 gulden!).

17. NIJLEN, Jan van E Cinere Phoenix. (Met een Engelse vertaling door H.G. LIEBENTRAU). Amsterdam, (Binderij Phoenix/Phoenix Editions), 1985. Ingenaaid met stofomslag. 12 p. Met frontispice. Gedrukt op de Veerpers [= Rob Cox] in zwart, rood en kerrie in een oplage van 125 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Een van de 118 exemplaren op Zerkall. Mooie bibliofiele uitgave van dit gedicht.

18. NIN, Anaïs The Queen. (Met originele kleurenets door Rob Cox). Amsterdam, Dirty Trix [een imprint van Phoenix Editions], 1987. Verguld soepel perkament in wit papieren foedraal (Binderij Phoenix). (4), 20 p. Met de hand gezet en gedrukt door de Veerpers in rood en zwart op Wookey Hole Royal-papier in een oplage van 85 genummerde exemplaren. Met twee verschillende Dirty Trix-prospectussen.
€ 200
* Een van de vijf super-luxe-exemplaren, fraai gebonden in verguld soepel perkament van ongeboren kalf met donkere tekening, met een extra afdruk van de ets op Japans papier. Prachtige ‘lichte’ typografie van Rob Cox. Uitgave ter gelegenheid van de eerste 5 jaar van Binderij Phoenix en de 35ste verjaardag van binder David Simaleavich.

19. PENNA, Sandro Felicità più tardi mette le ali/ Later krijgt geluk vleugels. Gedichten van Sandro Penna vertaald door Eric M. Moormann. [Amsterdam, Amor Vincit-Phoenix Editions], (1989). Oblong. Verguld halfperkament (Binderij Phoenix). (16) p. Met de hand gezet en gedrukt [door Hein Elferink] in een oplage van 55 genummerde exemplaren.
€ 125
* Eén van de 10 luxe-exemplaren op handgeschept papier en in halfperkament gebonden. Dit is een H.C.-exemplaar. Bijzonder fraai, onconventioneel vormgegeven boekje met vergulde Victoriaanse A.V. De poëzie is in het Italiaans en het Nederlands weergegeven. Amor Vincit 4.

20. PENNA, Sandro Felicità più tardi mette le ali/ Later krijgt geluk vleugels. Gedichten van Sandro Penna vertaald door Eric M. Moormann. [Amsterdam, Amor Vincit-Phoenix Editions], (1989). Oblong. Ingenaaid met omslag. (16) p. Met de hand gezet en gedrukt [door Hein Elferink] in een oplage van 55 genummerde exemplaren.
€ 25
* Bijzonder fraai, onconventioneel vormgegeven boekje, het omslag van zwaar Indiaas papier door David Simaleavich getiteld met de verguldpers. De poëzie is in het Italiaans en het Nederlands weergegeven. Amor Vincit 4.

21. (PHOENIX) Collectie prospectussen en ander divers drukwerk van Binderij en Uitgeverij Phoenix. Prospectussen, Bibliofiele begeerten en diversen. Ca. 15 stuks.
€ 25

22. (PHOENIX) Collectie uitgaven, prospectussen en ander drukwerk.
€ 175
* Uitgaven:
CAPELLEVEEN, Paul van: Lord of Dantras. Amor Vincit, 1987.
CLAUDIAN: A secret light there streams… (Uit Henry Vaughans Phoenix, naar Claudius Claudianus), Nieuwjaarswens voor 1983.
CORET, Peter (= Cees van der PLUIJM): O, dat je doodgaat. Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het Genootschap voor Tegennatuurlijke Letteren, 1986. Met handgeschreven opdracht van Cees van der Pluijm.
EIJK, Hans van: Books have their time as well as cucumbers. Folder, 1984.
FERLINGHETTI, Lawrence Christ climbed down. (Met een illustratie van Paul Snijders). Nieuwjaarswens voor 1986. Zonder omslag.
HARRIS, Ella Isabel: [Phoenix]. Nieuwjaarswens voor 1984.
HOLTHUIS, Fokas: Bibliofiele begeerten. 1986.
LANKERN, Anton: Zandvoort Sommer. Amor Vincit 1991.
LAWRENCE, D.H.: Phoenix. Nieuwjaarswens voor 1985. Kaart in omslag.
Domaine de PHOENIX LYS D’OR 1991. Wijnetiket voor David.
PLUIJM, Cees van der Het Kind de Vis. (Met drie tekeningen door Ciska Muller).
SHAKESPEARE, William: The Quintessence of Dust. T.g.v. de tentoonstelling April’s Fool, 1985. Gewoon exemplaar (1/80 exx.) en luxe-exemplaar (met ets van Hans Abbing, 1/20 exx.) in origineel omslag.
SIMALEAVICH, David: The Big Three-Five. Uitnodiging voor Davids 35e verjaardag, zeer fraai gedrukt door Rob Cox.
SIMALEAVICH, David: From the Mouths of Mutes. T.g.v. Davids afscheid van Phoenix en Nederland. Op glanzend Japans, 1991.
TENNYSON, Alfred Lord: Tears, Idle Tears. 1/50 exx. 1986. Bij het vijfjarig bestaan van Binderij Phoenix. Met een proefpagina van de luxe-editie (5 exx.) op handgeschept Wookey Hole
Prospectus:
April’s Fool
CAPELLEVEEN, Paul van: Prototype
CARMIGGELT 70
Aan CONSTANT
CORET, Peter: Goffert
NOOTEBOOM’S HOTEL (gevlekt)
PLUIJM, Cees van der: Het kind de vis.
STOUTE, René, & Joost VEERKAMP: Werklust
VRIES, Theun de: Het hert
Prijslijst Phoenix & Co., ca. 1986. Twee varianten.
Prijslijst Amor Vincit, 1986.
Bijgevoegd: een ruimhartig gesorteerd, aardig assorti van de kleine publicaties (net iets voor David om overal gedrukte briefjes aan toe te voegen), enkele proefdrukken en persoonlijke gelegenheidsdrukjes.

23. PLUIJM, Cees van der Het Kind de Vis. (Met drie tekeningen door Ciska Muller). Amsterdam, Phoenix Editions, 1991. Ingenaaid met stofomslag waarop een dessin van vrolijke visjes (getekend door de zesjarige Krystel Simaleavich). 20 p. Met de hand gezet en gedrukt door Hein Elferink in een oplage van 77 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 15
* De auteur publiceerde eerder onder de pseudoniemen Peter Coret en Paul Lemmens.

24. RIDLER, Anne The Phoenix answered. Amsterdam, Phoenix Productions, 1988. Ingenaaid. (16) p. Voorin een afbeelding van een uit zijn as verrijzende phoenix in art-nouveau. Met de hand gezet en gedrukt door Hein Elferink in een oplage van 100 genummerde exemplaren. Inliggend wenskaartje.
€ 15
* Nieuwjaarsgeschenk van Binderij Phoenix. Anne Ridler (1913-2001) was een dichteres uit Oxford, gelieerd aan de Inklings, bevriend met C.S. Lewis en T.S. Eliot.

25. RIDLER, Anne The Phoenix answered. Amsterdam, Phoenix Productions, 1988. Ingenaaid. (16) p. Engelstalig gedicht. Voorin een afbeelding van een uit zijn as verrijzende phoenix in art-nouveau. Met de hand gezet en gedrukt door Hein Elferink in een oplage van 100 genummerde exemplaren. Inliggend wenskaartje.
€ 25
* Dit is nummer 1 van de oplage! Nieuwjaarsgeschenk van Binderij Phoenix. Anne Ridler (1913-2001) was een dichteres uit Oxford, gelieerd aan de Inklings, bevriend met C.S. Lewis en T.S. Eliot.

26. RIDLER, Anne The Phoenix answered. Amsterdam, Phoenix Productions, 1988. Verguld, soepel perkament. (16) p. Voorin een afbeelding van een uit zijn as verrijzende phoenix in art-nouveau. Met de hand gezet en gedrukt door Hein Elferink in een oplage van 100 genummerde exemplaren. Inliggend wenskaartje.
€ 200
* Dit is één van de zeven luxe-exemplaren, gedrukt op Japanese Gampi (een donker glanzend, honingkleurig papier waar je naar blijft kijken) en gebonden in heelperkament. Bovendien is dit nummer 1 van de zeven! Nieuwjaarsgeschenk van Binderij Phoenix.

27. SHAKESPEARE, William The Phoenix and the Turtle. [Amsterdam, Phoenix editions], 1984. 20,5 x 13 cm. Soepel verguld perkament (Binderij Phoenix). (20) p. Met de hand gezet door Paul Snijders en gedrukt door Rob Cox in een oplage van 100 genummerde exemplaren.
€ 180
* Eén van de zeven luxe-exemplaren op zwaar geschept papier en fraai gebonden in heelperkament van ongeboren kalf (dit is een H.C.-exemplaar). De luxe versie is een stuk groter dan de gewone editie. Uitgave ter gelegenheid van het driejarig bestaan van Binderij Phoenix.

28. SHAKESPEARE, William The Phoenix and the Turtle. [Amsterdam, Phoenix editions], 1984. Ingenaaid met flappen. (20) p. Met de hand gezet door Paul Snijders en gedrukt door Rob Cox in 100 genummerde exemplaren.
€ 15
* Uitgave ter gelegenheid van het driejarig bestaan van Binderij Phoenix.

29. SHAKESPEARE, William The Quintessence of Dust. (Met een originele, genummerde en gesigneerde ets van Hans Abbing). [Amsterdam, Phoenix Editions, 1985]. Vouwblad in omslag van geschept Indiaas papier. Met de hand gezet en gedrukt door Peter Yvon de Vries in een oplage van 100 genummerde exemplaren.
€ 50
* Uitgave ter gelegenheid van de opening van April’s Fool, een overzichtstentoonstelling van werk van Binderij Phoenix. Eén van de 20 luxe-exemplaren met een genummerde en gesigneerde ets van Hans Abbing. Een gewoon exemplaar zonder ets is te koop voor € 15.

30. SIMALEAVICH, David (Binderij PHOENIX) From the mouths of mutes. [Amsterdam], Phoenix Editions, 1991. Vouwblad. Gedrukt op glanzend Japans papier.
€ 20
* Lang gedicht, bedoeld als aankondiging van Davids vertrek naar de Verenigde Staten en de herrijzenis van Phoenix met Philipp Janssen als piloot. Bevat tevens een uitnodiging voor ‘one hell of a party’ op 8 september 1991. ‘Bring your dancing shoes!’

31. TENNYSON, Alfred Lord Tears, idle tears. Amsterdam, Phoenix Productions, 1986. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt door de Veerpers in zwart en grijs in een oplage van 55 genummerde exemplaren.
€ 15
* Uitgave ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van Binderij Phoenix.

32. VASALIS, M. Phoenix. (Met een tekening door Siegfried Woldhek). Amsterdam, (Binderij Phoenix/ Phoenix Editions) 1983. Ingenaaid met stofomslag. (12) p. Met de hand gezet uit de Lectura door Hans van Eijk (= In de Bonnefant) in rood en zwart in een oplage van 125 genummerde exemplaren.
€ 32
* Eén van de 118 arabisch genummerde exemplaren op Zerkall-Bütten.

33. VEERKAMP, Joost & René STOUTE Werklust. (Met twee illustraties door Joost Veerkamp.) Amsterdam, Phoenix Editions, 1985. Verguld halfperkament (Binderij Phoenix). Gedrukt door Gerard Timmerman [= Gerard Timmer] in een oplage van 100 genummerde en door auteur en illustrator gesigneerde exemplaren. Met prospectus. 1e druk.
€ 175
* Eén van de dertig Romeins genummerde luxe-exemplaren (dit is nummer II) in mooie Phoenixband met brede rug van schaapsleer, de platten gedekt met vezelig Indiaas papier met een door Veerkamp getekend Phoenix Editions-vignet (waarop een slechts in hoge hakken geklede vrouw op een stapel boeken troont). Bovendien voorzien van een inlegvel (4 p.) waarop een extra tekst door Stoute (het gedicht ‘Werklust’) en een (gesigneerde) prent van Joost Veerkamp.

34. VEERKAMP, Joost, en René STOUTE Werklust. Met een tekening van Joost Veerkamp. Amsterdam, Phoenix Editions, 1985. Ingenaaid. 48 p. Gedrukt in 100 genummerde exemplaren. Met prospectus.
€ 35
* Dit is een van 67 genummerde en gesigneerde exemplaren. Eveneens getooid met het vignet van Veerkamp.

35. DRUKWERK IN DE MARGE, STICHTING Een doos die eenmaal open nooit meer dicht. Samenstelling: Wiel Kusters. (Blauwe Scheen-doos met 53, meest gesigneerde boekjes). (Banholt/ Woubrugge), De Blauwe Scheen, 1984 [= 1985]. 55 (vouw)bladen in blauwlinnen overslagdoos met kijkgaatje (Binderij Phoenix). Vervaardigd in een oplage van 90 op de pers genummerde exemplaren.
€ 325
* 53 verschillende margedrukkers drukten evenzovele gedichten van H.H. ter Balkt, Arie van den Berg, Huub Beurskens, Jacques Hamelink, Pé Hawinkels, Jacob Hiegentlich, Gerrit Krol, Wiel Kusters. Toon Tellegen, Willem van Toorn en Hans van de Waarsenburg. Dit fantastische, omvangrijke project leverde een van de eerste drukkersdozen op: De Blauwe Scheen 2.
In dit exemplaar werden maar liefst 43 bijdragen door de auteurs gesigneerd: H.H. ter Balkt (vijfmaal), Arie van den Berg (zevenmaal, waarvan één ook door de drukker, Ewald Spieker), Huub Beurskens (vijfmaal), Gerrit Krol (zevenmaal), Wiel Kusters (tweemaal), Toon Tellegen (zesmaal), Willem van Toorn (zesmaal) en Hans van de Waarsenburg (vijfmaal).
April’s Fool 23.

36. DRUKWERK IN DE MARGE, STICHTING Bladwijzerproject. (Santpoort, Mercator Pers, 1987). Titel, colofon en 30 (van 32) bladwijzers van 20 x 7 cm in kartonnen houder, gevat in een fraaie, zwarte perspex zuil (Binderij Phoenix). Vervaardigd in een oplage van 90 zuiltjes. De kartonnenhouder is (zoals gewoonlijk) losgeraakt van de sokkel, maar dat is eenvoudig thuis te plakken (dat willen wij ook wel voor u doen, maar we kunnen niet garanderen dat de plaklust de verzending overleeft).
€ 125
* In deze lapidaire zuil schuilt een klein, maar fijn project van Stichting Drukwerk in de Marge, waar helaas twee bladwijzers aan ontbreken. Bevat drukwerk van o.a. In de Bonnefant, Pastei, Mercator Pers, The Cherub Press, Rosmarijn Pers, Bucheliuspers, Cicero, Exponent, De Ammoniet, Clipeus Pers, Eric van der Wal, De Lange Afstand, De Oude Degel, Hein Elferink, Avalon Pers en The Alembic Press.

37. (BESCHREVEN BLAD, HET) HBB 29 november 1986. (Haarlem, Het Beschreven Blad, 1986). 30 x 23 cm. Overdwars halflinnen boekband met dubbele krantenmap (Binderij Phoenix), bevattende een enigzins aangepaste facsimile van het Haarlems Dagblad van 29 november 1886 en een origineel Haarlems Dagblad van 29 november 1986, uitgegeven ter gelegenheid van het tweede jaardiner van het Haarlems bibliofiel genootschap Het Beschreven Blad. Oplage vermoedelijk ca. 25 exemplaren. Met een kaartje, waarop de initiatiefnemers van deze uitgave U een gelukkig nieuw genootschapsjaar wensen.
€ 60
* David Simaleavich was trots op de inventieve band die hij voor deze gelegenheid vervaardigde: met een scheurzone van zwart linnen tussen het kraftpapier en bedrukt met het sierlijke monogram van dit zeer selecte genootschap van papier- en drukliefhebbers, alsmede de datum, beide in zwart uitgevoerd op de verguldpers. Op de reproductie van de krant uit 1886 zijn zes moderne advertenties binnengeslopen (ook een van David), en een ingezonden brief (van Ab van der Steur).

38. NOOTEBOOM, Cees Fantasma. (Met een genummerde en gesigneerde kleurenets van Sjoerd Bakker). (Banholt, In de Bonnefant, 1983). Verguld heelperkament met twee horizontale fileten (Binderij Phoenix). (24) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt op handgeschept Barcham Green in een oplage van 75 op de pers genummerde exemplaren, gesigneerd onder het colofon. 1e druk.
€ 350
* Naast de luxueuze boekband van goudbruine, ruwe Thaise zijde maakte David Simaleavich van Binderij Phoenix een aantal (elf) extra luxe-exemplaren in heelperkament: de twee horizontale, iets rafelige gouden banden (getekend door Hans van Eijk) maken deze boekband subtiel opmerkelijk. Een van de mooiste marge-boeken, een ingetogen verhaal met Japans ogende ets. Met prospectus. April’s Fool 10.

39. SLAUERHOFF, J. Yoeng Poe Tsjoeng. Maastricht/ Brussel, Stols, 1930. Heelmarokijn (Binderij Phoenix, zie noot). (2), 38 p. Gedrukt in een oplage van 150 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 350
* Mooi gebonden door David Simaleavich van Binderij Phoenix in okerkleurige heelmarokijnen band met de drie Chinese karakters van het papieren omslag in cliché op het voorplat gestempeld. Voorzijde omslag achterin meegebonden, exlibris van Joseph Kramers op verso voorste oorspronkelijke schutblad. Luchtkasteelen 2. Van Dijk 231. April’s Fool 8.

40. (TYTGAT, Edgard). Robert GUIETTE & Edgard TYTGAT Au rêve des fumeurs. Quinze poèmes & quinze lithographies originales. (Parijs), l’Arche, (1950). Verguld zachtgroen heelmarokijn, kop verguld (fraaie band van David Simaleavich; voorzijde en rug oorspronkelijk omslag achterin meegebonden). In cassette. (72) p. Gezet uit de Garamont en gedrukt door Wladimir Woronoff op de handpers van Arche in Brussel in en oplage van 130 genummerde exemplaren. Rug verschoten.
€ 1250
* Eén van de 15 éxtra-luxe-exemplaren voorzien van een originele tekening van Tytgat: het ontwerp van de tiende litho in het boek, gesigneerd en gedateerd ‘Edgard Tytgat/ 1950′. De tekening is waarschijnlijk ingelijst geweest en heeft een zéér lichte verkleuring langs de rand. De hoekjes zijn iets beschadigd, maar buiten het beeld. De vijftien originele zwartwit-litho’s werden gedrukt door Albert en Raymond Deschepper. Zeer fraaie uitgave, fraai gebonden bij Binderij Phoenix naar ontwerp van David Simaleavich. De banden van David zijn in principe nooit gesigneerd, maar deze is opgenomen in April’s Fool als nr. 13.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 31 juli 2020 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.728 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: