antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 913: Avonturen

De gekste en leukste schrijver van Nederland is overleden. In deze nieuwsbrief vindt u een allegaar van mooie bibliofiele uitgaven en malle efemera, alles wat we van J.M.A. Biesheuvel hebben. Verder een paar handschriften en privé-uitgaafjes van zo goed als onbekend gebleven artiesten, maar ook opmerkelijke boekbanden van onder anderen Elisabeth Menalda, Lebeau en Toorop.


1. ARONDÉUS, Willem Het uilenhuis. (Geïllustreerd door de auteur). Amsterdam, Kosmos, 1938. Linnen. 228 p. Vignetten en bandtekening van de schrijver. 1e druk.
Verkocht
* Willem Arondéus (1894-1943) was kunstenaar en schrijver, maar is vooral bekend geworden door de aanslag, samen met Gerrit van der Veen, op het Amsterdamse bevolkingsregister. Beiden werden door de Duitsers gefusilleerd. Fantastisch getekende titelpagina en sierlijke vignetten (zie onderaan deze nieuwsbrief).

2. BARTELSE, Marinus Van liefde en leven. (85 sonnetten in handschrift met versierde tussentitels). Zelfgemaakt fluwelen bandje. 102 p. Handschrift (rood en zwart), net en regelmatig: foutloos gespeld, zonder doorhalingen, met 4 decoratieve tekeningen in kleurinkt. Bundel van 80 sonnetten verdeeld volgens de seizoenen met getekende tussentitels in kleur, gevolgd door vijf thematische sonnetten, één met erbij geschreven ‘Herinnering Eindex. HBS 1915 Goes’. Aan het eind met veel krullen gesigneerd door de jeugdige dichter, Marinus M. Bartelse, ‘Goes, 30 Sept. 1916’. Voorkant met flinke slijtplek in het fluweel, alsof er een schildje of plakker is verwijderd. Gebruikssporen.
€ 95
* Tachtig Kloziaans geschreven sonnetten (‘Ik ben een koning en regen gedachten’), alle voorzien van een in rood geschreven titel, vol clichés: ‘Hoog in de takken ruischt een eenzaamheid’, ‘kristallijne waterdroppen’, met veel ‘deez” en gewrongen circonflexe-samentrekkingen, een ‘geurig grasveld’ met ‘gulden boterbloemen’ – maar ook af en toe een glimp van de aardse werkelijkheid van deze naar liefde smachtende Zeeuw die nog in de schoolbanken zat: een ‘snikheet schoolgebouw’, en in het sonnet ‘Examenslaafjes’: ‘Ziet, in den hoek gedoken, zit een brekebeen, die (…) afwacht – en niet zonder reên!’.
Bartelse (1897-1966) was 18 jaar toen hij dit boekje afsloot. Hij woonde in Goes en Kloetinge en was tot 1938 werkzaam als leraar Duits. In 1942 zien we hem in Delpher voorbijkomen als ‘Zeeuwsche volksdichter’ die op de radio in Zuid-Bevelandsch dialect gedichten voordraagt, en tevens als Blokhoofd voor de Winterhulp. Later fungeerde hij langdurig en tot volle tevredenheid als boekhouder bij een garagebedrijf.

3. BIESHEUVEL, J.M.A. Angst. (Met een originele houtgravure door Peter Lazarov). Zonder plaats, Nederlandse Vereeniging voor Druk- en Boekkunst, 1996. Linnen. (24) p. Gezet uit de Haarlemmer en gedrukt in rood en zwart op Zerkall in een oplage van 200 exemplaren. 1e druk in boekvorm.
Verkocht
* Mooi relaas over angst met een glansrol voor Johan Polak. Kees Thomassen, Voorlopige Bibliografie van de Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst (1996), 51.

4. BIESHEUVEL, J.M.A. Avonturen van Joachim Müller. (Met tekeningen door Mart Kempers). Utrecht, Stichting De Roos, 1986. Linnen. 64 p. Typografie Mart Kempers. Gezet uit de Bembo en gedrukt door Lecturis op Hahnemühle Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Het opgewekte leven van een schalkse violist en schilder (en zijn hondje). Met een mooi geschreven portret van Beethoven erin. Leeflang 132.

5. BIESHEUVEL, J.M.A. ‘Uitnodiging voor een uitverkocht concert’. Tweezijdig bedrukte plano, een glimmende kaart gezet uit de Palatino. 13,5 x 13,5 cm.
Vergeven
* Uitnodiging voor een concert met Maarten Biesheuvel als zanger, begeleid op de piano door Geoffrey Madge, in de Kleine Zaal van het Concertgebouw op 22 november 1985. ‘Door de firma Pol Roger wordt u na afloop champagne aangeboden. De ameuse-geules (sic!) wordt verzorgd door Julius Traiteurs’.

6. BIESHEUVEL, J.M.A. Die aardige hoogleraar. Woubrugge, Avalon Pers, 2011. Cahiersteek. (12) p. Gezet uit de Bembo en gedrukt op Simili Japon in een oplage van 90 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 75
* Heerlijk verhaal.

7. BIESHEUVEL, J.M.A. Handgeschreven lijst van boektitels van Vladimir Nabokov. 20,6 x 14,7 cm. Eén gelinieerd blocnotevel, eenzijdig beschreven. Jaren 80? Gevouwen en wat verbruind.
€ 75
* Genummerde lijst van boektitels: ‘1 Glorie Glory EM/ 2 Bastaards Bend Sinister vO’ etcetera. Soms met de titel van de vertaling in het Engels of de oorspronkelijke Russische titel. Bij de eerste zeven is de uitgever genoteerd, vaak met een symbooltje. Zoals bekend is Biesheuvel een groot bewonderaar van Nabokov en heeft hij zich sterk door hem laten beïnvloeden. ‘Nabokov, Tsjechov, Conrad. Ik heb ze geïmiteerd, niemand die het merkte’ zei Biesheuvel in 2015 tegen de Volkskrant.

8. BIESHEUVEL, J.M.A. Het gedicht. [Woubrugge], Avalon Pers, [1994?]. Lichtgroen glanzend, vezelig Japans papier met cahiersteek. (4) p. Gedrukt in een oplage van 85 exemplaren.
€ 35
* Een gedicht uit 1994, in boekdruk én in facsimile van het handschrift. Zo te zien niet in de NCC.

9. BIESHEUVEL, J.M.A. Een sterfgeval. “Comme à Pétrarque apparaissait Laura!”. Woubruge, Avalon Pers, (2007). Ingenaaid in blind omslag van sierpapier. (8) p. Gezet uit de Garamond en met de hand gedrukt in een oplage van 240 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Aangeboden aan de aanwezigen bij de uitreiking van de P.C. Hooftprijs aan Biesheuvel op 24 mei 2007.

10. BIESHEUVEL, J.M.A. Zwanezang. (Woubrugge, Avalon Pers, 2016). Linnen (Binderij Van Waarden). (32) p. Gezet uit de Bembo en gedrukt op Zerkall in een oplage van 150 gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Vanwege ziekte van de auteur werd slechts een deel van de oplage gesigneerd door de auteur. Dit exemplaar is onder het colofon gesigneerd door de levensgezellin van de auteur: ‘Namens zieke Maarten/ getekend door/ Eva Biesheuvel Gütlich/ Leiden, 8-X-2016’.

11. (BIESHEUVEL, J.M.A.). Aart HOEKMAN J.M.A. Biesheuvel, een bibliografie. Leiden, Stichting De Lantaarn, 1985. Geniet. 56 p. 1e druk.
€ 15
* Cahiers van de Lantaarn 39a.

12. (BIESHEUVEL, J.M.A.). TOLSTOI, Leo Gesprek met een voorbijganger. Vertaald en toegelicht door Kees Verheul. Met een tekening door Maarten Biesheuvel. Woubrugge, Avalon Pers, 2011. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gedrukt in een beperkte oplage.
€ 25
* Jaarwisselingsgeschenk 2010-2011. Niet in de handel. Licht grijsblauw omslag.

13. BODENHEIM, Nelly Groen groen grasje. Illustraties van Nelly Bodenheim. Amsterdam, Van Holkema en Warendorf, [1923]. Oblong 15 x 20 cm. Versierd karton. 26 bladen, alle eenzijdig gelithografeerd. 1e druk. Band smoezelig en wat versleten. Rugje gerepareerd, waarbij een modern krantenknipsel op de binnenkant van het achterplat terecht is gekomen. Hier en daar wat sporen van bepoteling door kindervingers.
€ 90
* Inventief ABC van bekende kinderrijmpjes met kleine kleurenlitho’s. Een beroemd en geliefd boekje – zoals vaak in matige staat.

14. BOUDEWIJN (alias J.L. van der VLIET) Beelden en schaduwen. Den Haag, J.L. van der Vliet, 1847. 16 x 13 cm. Contemporain linnen. VIII, 336 p. 1e druk. Band wat verbleekt en geschaafd. Naam voorin met jaartal 1935. Van binnen wat vlekjes, maar wel netjes.
Verkocht
* Vijftien zeer leesbare verhalen van de jong gestorven apothekersbediende, schrijver en journalist Jacob Leunis van der Vliet (1814-1851), levendig in de trant van Andersen en Dickens – Van der Vliet vertaalde én publiceerde Dombey and Son. Enkele titels: ‘Een blijgeestig heer’, ‘Een arme kleine Savoyaard’, ‘De dichter en de bleeke man’, ‘Een apothekers-bediende’, ‘Het Haagsche Bosch’, ‘De jas van den jood’, ‘Gevallen jonge jufvrouwen’ en ‘Eens konings uitvaart’ – dat laatste verhaal beschrijft de begrafenis van koning Willem I.

15. COUPERUS, Louis Arrogance. The conquests of Xerxes. Decorations by Theodore Nadejen. Translated by Frederick H. Martens. New York, Farrar & Rinehart, 1930. Linnen met stofomslag. (6), 314 p. 1e druk. Randen omslag iets gesleten.
€ 95
* Vertaling van Xerxes (1919). Vormgeving met hiëratische vignetten en kleurig omslag, met een Pers op een steigerend paard, van de uit Rusland stammende illustrator. Rijkverguld frontispice! Schaars met stofomslag.

16. (CRANE, Walter). GRUCHY, Augusta De Under the Hawthorn and other Verses. London, Elkin Mathews & John Lane in the Bodley Head, 1893. Linnen. (6), 86 p. Met frontispice van Walter Crane. Gedrukt op geschept papier. 1e druk. Band wat verbleekt en niet helemaal fris. Exlibris van de Zuidafrikaanse plantkundige Harry Bolus (1834-1911), een door hemzelf ontworpen uitzicht op de Tafelberg.
Verkocht
* Mooi boek van de Engelse Nineties, gedrukt in kleine oplage.

17. EMANTS, Marcellus Inwijding. Haags leven. (Met een inleiding van Barend de Goede. Illustraties van Jan Roëde). Utrecht, Stichting De Roos, 1949. Twee delen. In 25 x 19 cm. Linnen. Niet afgesneden. 224; 196 p. Band en typografie J. van Krimpen. Gezet uit de Romulus en gedrukt door Enschedé in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Iets schuingelezen. Met inscriptie van Nora Lanzing-Visser (die eerder getrouwd was geweest met Nico Donkersloot).
€ 50
* De merkwaardige zetspiegel: een dichtbedrukt blok Romulus-tekst met zeer brede marge, ontstond door een misverstand bij de binder, maar deze uitgave op ‘grand papier’ werd door de contribuanten van Stichting De Roos zeer gewaardeerd. Leeflang 13. p.s. Het blindkartonnen foedraal (wel op de foto, niet in de beschrijving) is inmiddels vergeven.

18. EMANTS, Marcellus Een nagelaten bekentenis. Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, [1894]. Linnen. (4), 292 p. 1e druk. Heel mooi exemplaar van de originele band, met afgeschuinde randen, fraai verguld en geblindstempeld – alleen is de achterste kneep los. Voorin de handtekening van een vroegere eigenaar, ‘Rosenstein’.
Verkocht
* Een klassieker in prachtige verschijning, in de zeldzame eerste band. De kneep is prima te restaureren met een reepje Japans papier of een tipje veilige lijm, maar we laten dat liever aan u over.

19. ERENS, Emile Korte verhalen. (Met handgeschreven opdracht van de schrijver). Amsterdam, Van Looy, 1906. Ingenaaid (mooi ontwerp van Theo Nieuwenhuis). 148 p. 1e druk. Boven- en onderzijde rug beschadigd, hapje uit achterflap. Losjes in omslag.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titelpagina: ‘Aan onze jonge vrienden/ Philip en Hanneke/ dit boekje uit mijn jeugd./ Em Erens/ Heemstede ’t Slot 30 Oct. ’34’. Bundel verhalen en novellen over ziekte, godsbeleving en extase (‘Morphine’). Braches Documentatie 1421:4.

20. FABRICIUS, Johan De wondere avonturen van Arretje Nof of de Draak en de Chinese prinses. Kinder-operette in vier bedrijven. Bandoeng, Vorkink, [1939 of 1940]. Origineel omslag. (36) p. Met geïllustreerde advertenties. Keurig exemplaar.
Verkocht
* Bewerking door Willy van Swers en Ems van den Broeke van het sprookje van Johan Fabricius – zonder zijn tekeningen.

21. GEMEENSCHAP, De Hart zonder land – Albert Helman. En ùw hart? (Bijlage van De Gemeenschap October 1929). Utrecht, De Gemeenschap, 1929. 27 x 22 cm. Tweezijdig bedrukt. Oranjerood en zwart op lichtgeel papier. Horizontale vouw, verder gaaf. Klein stempeltje op achterkant.
€ 65
* Kernachtige advertentie met gebruikmaking van de tekening van Charles Eyck. Op achterzijde recensiecitaten.

22. GOUDSMIT, Sam en Chris BEEKMAN De Gast-vertellers. Een serie pogingen tot een eenigszins fatsoenlijk Cabaret in klein-kwarto. Laren-Gooi, De Meng, 1924. Halflinnen met titeletiket. 80 p. Geïllustreerd. 1e druk. Platten deels wat verkleurd, wat roest.
€ 50
* Met zeldzaam in rood en zwart gestencild prospectus. Eigen beheer-uitgave, door schilder en schrijver gesigneerd en gedateerd ‘Mei 1924’. Curieuze, filmische verzameling schetsen, geïllustreerd met intrigerende, qua stijl nogal uiteenlopende tekeningen van de schilder Chris Beekman, waaronder een die regelrecht uit De Stijl zou kunnen komen. Modernisme op zijn speelst!

23. HARMS TIEPEN, C. (uitgever) Technisch tijdschrift voor automobielbestuurders, motorrijders en motorbooteigenaars. In gebruik bij het leger. No. 1. Januari 1917. Amsterdam/ Delft/ Kediri, C. Harms Tiepen, 1917. 21 x 12 cm. Geniet. Omslagtekening Willy Sluiter. (12), 36 p. Geïllustreerd. 1e druk. Matig exemplaar: onhandig gerepareerd met plakband, wat vlekken, weggewitte naam, nietjesroest.
€ 30
* Eerste nummer van dit tijdschrift van de ongedurige uitgever Coco Harms Tiepen, die zich eerder al had gewaagd aan Levensleed, een van de eerste Nederlandse boeken over homoseksualiteit. Zie het onlangs verschenen artikel van Hans Oldewarris in het onvolprezen cultuurtijdschrift Eigenbouwer, het juninummer.
Op de voorkant een advertentie in de vorm van een tekening van Willy Sluiter: een luxe-auto wordt onder toeziend oog van de elegante eigenaars gerepareerd door een chauffeur in hemdsmouwen. Op de achterkant een tweede illustratie van Sluiter: een militaire auto rijdt door prikkeldraadversperringen heen onder het motto ‘Slechts mogelijk met Vredestein Banden!’ Middenin de Eerste Wereldoorlog dus. Binnenin advertenties en enkele nogal technische artikelen. Curieus blad, schier onvindbaar.

24. HARMS TIEPEN, Coco (dichter) Enkele Melodieën. Pag. 332-333 in: Levensrecht. Maandschrift ter gedachtenverbreiding jg. 4, nr. 8, Augustus 1908. Amsterdam, Craft & Co., 1908. 25 x 17 cm. Ingenaaid. (48) p. 1e druk. Niet opengesneden. Wat verkleurd aan de randen.
€ 20
* Gedichten van Coco Harms Tiepen, eigenlijk niemendalletjes in een interessant en zeldzaam tijdschrift dat zich heftig inzette voor de arbeiders en voor culturele vernieuwing in Nederland en België. Ook met Toergenjew, Steinlen en Nietzsche, en Edward B. Koster en G.H. Priem. Mooi Jugendstil-omslag.

25. (HART NIBBRIG, F.) Catalogus der tentoonstelling van schilderijen en studies door F. Hart Nibbrig, tentoongesteld bij Frans Buffa & Zonen, Kalverstr. Amst. 15. Oct. – 15. Nov. 1901. Amsterdam, Frans Buffa, 1901. Geniet. (24) p. Met afbeeldingen. 1e druk. Omslag met vlek (zie afb.) en doormidden.
€ 50
* Prachtig omslag waarop een houtsnede in groen door Hart Nibbrig, waar de gehele titel in is uitgesneden én een lief huisje met hek en bomen.

26. (HOFMAN, P.A.H.). ROMAINS, Jules De dictator. Tooneelspel in vijf tafereelen (Theaterprogramma, 1927). Den Haag, Koninklijke Schouwburg, 1927. 22 x 14 cm. Geniet. 4 p. Gedrukt in goud, grijs en zwart op getint papier. Lichte nietjesroest.
Verkocht
* Fantastisch expressionistisch serieontwerp van Pieter A.H. Hofman, dat gedurende enkele jaren met kleine variaties door het Vereenigd Tooneel gebruikt werd. Ook het Wijdeveld-achtige binnenwerk is van Hofman, met zijn monogram getekend. Mooie advertenties voor piano’s en radio’s.

27. HUYSMANS, J.K. En ménage. Illustrations de Em. Jodelet. Paris, Henri Jonquières, 1923. Rijk vergulde halfleren band met gemarmerde platten. Origineel omslag en rugstrip meegebonden. (4), 338 p. Kop verguld. Frontispice gekleurd en pochoir. Enkele kleine onvolkomenheden
Verkocht
* Cynische psychologische roman van Huysmans, voor het eerst gepubliceerd in 1881 en recent in het Nederlands vertaald als Aan de vrouw (uitgave van Lebowski). Dit is een aantrekkelijke Franse uitgave van dit anti-huwelijksboek in luxe band van lichtbruin, rug met vier ribben en veel verguldwerk, met feestelijk oranje en lichtblauw gemarmerde schutbladen, alles in de beste klassieke stijl.

28. KEMP, Mathias Sterren, musschen en ratels. Maastricht, Veldeke, 1929. Ingenaaid. 64 p. Met een originele houtsnede van Henri Jonas als frontispice. Gedrukt in groen en zwart onder typografische leiding van Charles Nypels in 200 genummerde exemplaren. 1e druk. Mooi exlibris van Max de Haan en met diens gestempelde naam.
€ 30
* Voorin een handgeschreven opdracht in balpen: ‘V.de schr./ (handt.)/ 12/XII/62’. Korte verhalen, waaronder een stuk science-fiction: ‘Gisterenmiddag werd een in de richting van de Peruviaansche grens rijdende trein achtervolgd door een kudde tyrannosaurussen’. De machinist ontsnapte echter aan hun malende kaken omdat hij een met Limburgse kaas besmeerde boterham bij zich droeg. De houtsnede van Henri Jonas illustreert juist deze scène!

29. (LEBEAU, Chris). HEYTING, August Groot-liederboek. Ruim 700 gedichten benevens een beschouwing voor toondichters: over tekststudie. Den Haag, Luctor et Emergo, 1926. 22 x 13 cm. Versierd linnen. 432 p. Boekversiering Chris Lebeau. Met 40 illustraties van Hans Eibl, een ‘symboliese verbeelding’ door J. Cossaar, een portret van Heyting in houtsnede door P.W. van Baarsel plus een vignet van Georges Hogerwaard. 1e druk. Scheurtje op de voorkneep, handtekening voorin, verder mooi.
Verkocht
* August Heyting was een nogal pretentieuze dichter, maar voor diens 700 gedichten (en de voorin gedrukte waardering door allerlei musici) hoef je het niet te doen. De band- en boekversiering is echter opmerkelijk: het is zeer opvallend en nadrukkelijk geïllustreerd door Lebeau (voorkant, rug en titelpagina, en enkele kleine vignetten in de tekst) en overvloedig door Eibl (reproducties van krijtschetsen door het boek heen).

30. (LIGTENBERG, Christine) Van de Levene van Kristine. Fragmenten uit een middelned: handschrift als proeve van uitgave aangeboden aan Dr. Christine Ligtenberg op den X Juni MCMXIIJ. [Utrecht], eigen beheer, 1908. Cahiersteek. 16 p. Niet afgesneden. Gedrukt op geschept papier. Geïllustreerd (‘Heynric die lange heeft mi ghedicht,/ Heynric die corte heeft mi verlicht’). 1e druk. Randen wat gekreukt. Berekening achterop geschreven.
Verkocht
* Promotiedineruitgaafje, waarschijnlijk in hoogstens twintig of dertig exemplaren gedrukt. Christina Ligtenberg (1878-1965), eerder werkzaam als lerares Nederlands, promoveerde op 10 juni 1908 op het proefschrift De Armezorg te Leiden tot het einde van de 16e eeuw (354 p.). Dit is een oorspronkelijk quasi-middeleeuws gedicht waarin het leven van Christine wordt beschreven, met kunstige quasi-15e-eeuwse tekeningen geïllustreerd. Achterin het promotiemenu (‘Die spisen:/ Wat butenwerc/ Sop van schildpadde/ Pasteybrocxkens’). Daarna zijn de handtekeningen van de 16 aanwezigen verzameld in potlood. Daarbij vallen op Ligtenbergs medestudenten, zoals de latere hoogleraar Hendrik Bolkestein en de latere archivaris van Den Haag Hendrik Enno van Gelder, die zich wellicht achter ‘Heynric die lange’ en ‘Heynric die corte’ verscholen. Een vermakelijk, origineel en tot nu toe geheel onbekend werkje met historische waarde, waarin liefhebberijen als zoete thee, korfbal en de nieuwe spelling van Kollewijn langskomen. Onvindbaar, niet in de NCC.

31. (MENALDA, Elisabeth). RILKE, Rainer Maria Das Stunden-Buch. Enthaltend die drei Bücher: Vom moenchischen Leben / Von der Pilgerschaft / Von der Armuth und vom Tode. Zürich, Niehans & Rokitansky Verlag, 1948. Versierd groen marokijn. 134 p. Kop verguld. Herdruk. Rug en bovenrand verbleekt. Schutbladen verbruind.
Verkocht
* Handgemaakte boekband van Elisabeth Menalda, met haar kleine grijze zegeltje op het eerste vliegende schutblad geplakt. Voorop een romaanse nis met raam van vergulde rechte en kromme lijnen en op de ‘voorgrond’ een perspectief-bevorderend raamwerk van blinddruk. In het ‘raam’ de naam van de schrijver en bovenin de ‘nis’ de titel ‘Das Stunden Buch’. Op het tweede schutblad is een zwartwitfoto geplakt (wellicht een deel van een ansicht) van de burchtkerk van Raron in Zwitserland, waar Rilke begraven ligt. Daaronder is met vulpen geschreven ‘Raron/ Aug. 1948/ Gilla Frowein’ ofwel gravin Gilla (Hermenegilda) Frowein-Wolff Metternich (1911-1990).

32. MORRIS, William Kunst en maatschappij. Lezingen van W. Morris. Vertaald door M. Hugenholtz-Zeeven en van een levensschets voorzien door Henri Polak. Amsterdam, A.B. Soep, 1903. 22 x 17 cm. Versierd linnen, de voorkant in rijke goudstempel, de acherkant met hetzelfde motief in blindstempel uitgevoerd. (12), VIII, 164 p. Gezet uit de letter Grasset. Met portret van Morris, getekend door S.H. de Roos. Aanvullend colofon m.b.t. de luxe-editie voorin ingeplakt (zoals altijd). 1e druk. Rugje wat dof, minieme schaafplekjes. Exlibris van D. Koets met afbeelding van een door een cowboy te paard voortgetrokken koets.
Verkocht
* Zeer aantrekkelijke art-nouveau vormgeving met veel sierende Maltezer kruisjes, een van de eerste ontwerpen van S.H. de Roos (1877-1962). Het colofon vermeldt zelfs de datum van uitgave, 16 november 1903. Braches Documentatie 1659.

33. (MULTATULI). PIEPERS, Marinus C. Een onderwerp van Ned. Indische strafwetgeving in de 2e Kamer der Staten-Generaal. Verdediging van art. 2. No. 27 van het Algemeen Politiestrafrechtreglement voor inlanders in Ned. Indië. Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon, 1876. Origineel blauw omslag. 60 p. Niet afgesneden. 1e druk. Behoorlijk netjes met zijn tere originele omslag.
€ 25
* Over de strafbaarheid van inlandse werknemers wanneer zij zonder aankondiging ontslag nemen en hun werk laten liggen. Uitvoerig over de Max Havelaar en over Multatuli, aan wie mr. Piepers (1835-1919) een gemakzuchtig en eenzijdig oordeel verwijt: ‘De dictator van Wiesbaden is wel geen ander dan de louter naar eigen inzicht handelende, despotieke Indische ambtenaar uit dien tijd’.

34. RIJMELAAR, Dr. De Literaire nonsens I. (Typoscript, 1939-1947). Kartonnen map met 24 inliggende bladen waarop getypte verzen in doorslag zijn geplakt. Met veel correcties en aanvullingen, maar foutloos qua spelling. De laatste pagina’s zijn voorzien van (5) heel kleine, gekleurde tekeningetjes. Nauwelijks een clou te vinden voor zijn identiteit, behalve dat hij mogelijk uit Maastricht kwam.
€ 120
* Zo veel pretentie als schooljongen Marinus Bartelse had, zo weinig had de onbekend gebleven soldaat Dr. De Rijmelaar last van hoogdravendheid en gekunsteldheid. Hij bakte dikke stapels versjes van de eenvoudigste soort, waarin het leven als gemobiliseerde soldaat in de Peel in de winter van 1939-1940, of afzwaaiend lid van de Irene Brigade in Wolverhampton (1945), of bij de politiële acties in Indië een humoristisch-realistische vorm kreeg. ‘De Tandarts heel ver, dat was heelemaal geen grap/ Die eischte vaak looppas want de tijd was zeer krap.’ ‘De X-ray aan den anderen kant,/ Werkt met veel dames, aan loopende band’. ‘In Princepeel, het was zeer afgelegen/ Was een Hospik, gereed en ook altijd bereid/ Voor kleine akkefietjes zoals wij ze kregen/ Maar de dokter uit Mill was de autoriteit’. Over de kakkerlak in de mandiebak, over vrijen aan de voordeur en nog ondeugender zaken – maar toch vooral over het leven van de soldaat in zijn kamp. Gevechten komen niet aan de orde, misschien was de dichter als verpleger werkzaam.
Of deze verzen ooit gepubliceerd zijn is niet duidelijk, misschien werden ze voorgedragen of gezongen.

35. SINCLAIR, Upton No pasaran (zij zullen er niet doorkomen). Geautoriseerde vertaling van J.G. Schoup. Amsterdam, Verenigde Anarchistische Uitgeverij, 1937. Felrood linnen met zwarte opdruk. 208 p. 1e druk. Bandversiering heel licht geschaafd, klein beetje roest in het papier.
€ 20
* Krijgshaftige roman uit de Spaanse Burgeroorlog. Opvallende bandtekening over voor- en achterplat, die niets te raden overlaat over de politieke keus van de schrijver.

36. TERSTEEG, J. Handgeschreven brief aan ‘Geachte Mevrouw Van Loon’ ofwel Emmy van Lokhorst. 21,7 x 13,5 cm. Gevouwen blad met opdruk in bruin van A.W. Sijthoff’s Uitgevers-Mij. te Leiden. Drie bladzijden beschreven. Gesigneerd ‘J. Tersteeg’ en gedateerd gedateerd ’14 augs. 1918′. 66 regels tekst. Horizontale vouw.
Verkocht
* Brief van de auteur van het eerste Boekenweekgeschenk uit 1930 aan de jonge schrijfster Emmy van Lokhorst, die van 1916-1919 getrouwd was met Hans van Loon. Emmy’s oudere zuster, Petronella Van Vollenhoven-Van Lokhorst (geb. 1886), had gesolliciteerd als secretaresse bij uitgeverij Sijthoff. Emmy en Tersteeg kenden elkaar blijkbaar, want deze brief heeft een amicale toon die je bij de zeer vormelijke Tersteeg niet verwacht. Mooi regelmatig geschreven, uitvoerige brief in vrij moderne spelling van Tersteeg (1873-1953), die onder de naam J. Eilkema de Roo zelf ook romans en verhalen schreef.

37. TIMMERMANS, Felix Die Delphine. Eine Geschichte aus der guten alten Zeit. Aus dem Flämischen übertragen von Peter Mertens. Leipzig, Insel-Verlag, 1930. Geïllustreerd linnen. 268 p. Met tekeningen door de schrijver. 1e druk. Plakkertje op schutblad. Mooie band een beetje (roest)gevlekt, vooral op de rug.
€ 60
* Op het voorste schutblad gesigneerd door de auteur met daarbij ’24/1/34/ Zürich’.

38. TIMMERMANS, Felix Das Jesuskind in Flandern. Berechtigte Übertragung aus dem Flämischen von Anton Kippenberg. Leipzig, Insel-Verlag, 1931. Geïllustreerd linnen. 216 p. 22-24ste duizendtal. Plakkertje op schutblad. Mooie band licht roestgevlekt.
€ 60
* Op de franse titel gesigneerd door de auteur met daarbij ‘Zürich/ 24/1/34’.

39. TIMMERMANS, Felix De zeer schoone uren van Juffrouw Symforosa, Begijntjen. Brussel, Den Nieuwen Boekhandel-Bussum, Van Dishoeck, 1918. Herbonden in contemporain vrolijk sierkarton. 56 p. Met portret van de schrijver. 1e druk. Rug wat versleten. Met voorin de inscriptie: ‘L. Fraser Menzies/ van/ B. Bolomey/ 17 Jan. ’19’ (of ’29).
€ 25

40. TOLLENS, L.J.A. (red.) Warnasarie. Indisch Jaarboekje 1854. Batavia, Lange & Co., [1853]. 17 x 11 cm. Contemporain onbedrukt halflinnen. VIII, 356 p. Met gelithografeerde titelpagina op glanspapier en een getinte litho. 1e druk. Rug vernieuwd. Band aan de randen wat versleten.
Verkocht
* De zevende literaire almanak in deze serie, met bijdragen van o.a. Cosmas, Ambrosius, W.L. Ritter, L. van den Bor, J.G. Groenewald, redacteur L.J.A. Tollens en anderen. Interessante titels als ‘De Tijgerdooder’, ‘Bij het verlies mijner tanden’, ‘Alleen de boozen zingen niet’, ‘Aan eene vlieg’ en ‘De laatste der Oudgasten’ (met de lithografie).

41. (TOOROP, Jan). BOREL, Henri Een droom. Amsterdam, Van Kampen, [1899]. Versierd linnen (paars op wit). 184 p. Portret. Bandontwerp, initiaal en vignetten J. TOOROP. 1e druk. Rug verbleekt. Band gevlekt en geschaafd, rafeltje aan achterkneep.
€ 75
* In matige conditie, maar toch: een zeldzame Toorop-band met vrij bizar bandontwerp. Er bestaat ook een variant in oranje op wit. Van Koolwijk 81. Braches 991121. Van der Linden / Struik 165.

42. (TOOROP, Jan). SPANJAARD, Netty Louise Geertsma Verheulen. Een meisjesleven. Amsterdam, Abrahamson & Verstraaten, [1900]. Versierd linnen (voor- en achterkant en rug, olijfgroen op wit). 188 p. Bandontwerp, frontispice en twee vignetten van Jan Toorop. 188 p. Met frontispice en twee vignetten van Toorop. 1e druk. Rug en randen wat verbruind en niet helemaal gaaf. Naam voorin: ‘Korry Kreeft 5 December 1914’.
Verkocht
* Opmerkelijke vignetten en paginagrote frontispicetekening van Jan Toorop. Netty Spanjaard (1884-1959), die eigenlijk Netty Elias heette, schreef dit boek als vijftienjarige. Er bestaat ook een variant met gezette tekst op rug en platten, in plaats van de sierlijke slangen van Toorop! Braches Bouwstoffen 2140 (p. 1057).

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 7 augustus 2020 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.124 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: